ΚΑΨΙΜΟ Τ/ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ “ΣΥΝΤΑΓΜΑ”, ΣΤΙΣ 19-05-2020!..

Φίλοι μου!

Σήμερα, ήταν να γράψουμε “2, 3 πραγματάκια” για την ΜΙΤ, κλπ, αλλά θα το πράξουμε προσεχώς, αφού σήμερα θα θέλαμε να καταδικάσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το κάψιμο της τ/σημαίας χθες (19-05-2020) στο Σύνταγμα, από πλήρως άνοες (άνοες κατ’ ελάχιστον) “νεαρούς”, κατά την διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων, για την “Γενοκτονία των Ποντίων”!.. 

Εμείς, δεν γράψαμε τίποτα χθες για την “Γενοκτονία των Ποντίων”, (ούτε σήμερα θα γράφαμε… ), έχοντας σιχαθεί όλο αυτό το πολιτικό και άλλο “παιχνίδι”, που χρόνια τώρα παίζεται πάνω στο αίμα των ΓΝΗΣΙΟΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, των ΠΟΝΤΙΩΝ μας, των οποίων η γλώσσα (όπως βεβαίως και των Ελλήνων της Κύπρου μας), είναι ακόμα σήμερα(!) η αρχαία ελληνική, ένα “παιχνίδι” που παίζουν, με στόχο κυρίως το χρήμα και την προβολή, οι… επιφανέστεροι (οι οικονομικά δηλαδή ισχυρότεροι) των Ποντίων, λέγε-με πρώην και νυν λαθρέμποροι και τοκογλύφοι, εκβιαστές και άλλα όμοια… “λουλούδια”, όπως και… Πατριώτες(!) έμμισθοι… υπάλληλοί τους, παλιοί… απόστρατοι Βλαχο-Δήμαρχοι , …  “πιασμάν” λογοτέχνες, θεατρίνοι, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ΚΥΠ-ατζήδες, απόστρατοι που ελέγχουν 2,5 10ετίες τώρα τις Πληροφορίες των ΕΕΔ, κλπ, κλπ, κλπ, που πάνε πχ στην Παναγία τη Σουμελά στην Βέροια, αλλά που αμέσως μετά μπορείς να τους ακούσεις να υβρίζουν τα Θεία, με πολύ άνεση, και άλλα πολλά, πιστέψτε με!..

Κάποιος εξ αυτών, … Μεγαλο-Πόντιος βεβαίως, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται (εμείς λέμε πως είναι Ρώσος), είναι σήμερα πράκτορας των Ρώσων, σταλείς απ’ αυτούς στην Β. Ελλάδα, εδώ και κάποια χρόνια, με στόχο να πάρουν τα αφεντικά του τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρουπόλεως, να βοηθήσει στο να ονομασθούν τα Σκόπια Μακεδονία, κάτι που έπραξε, μέσω κυρίως του λαϊκού, και πολυ-αλωμένου, εδώ και 25 χρόνια “δυνατά”, από τις ΜΥ των Σλάβων, Σωματείου ΠΑΟΚ, κλπ, κλπ, κλπ, ενώ ένας άλλος, ομοίως … Μεγαλο-Πόντιος, στην Νότια Ελλάδα όμως αυτός, πρώην “άνθρωπος” του Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ και πρώην τοκογλύφος, όπως διαβάζω να τον αποκαλεί ένα παλιό “τακίμι” του, ο γνωστότατος πρώην… εφοπλιστής και… συγκρατούμενός του κάποτε στις Φυλακές Κορυδαλλού, Καρράς, κτίζει τώρα την… “Αγιά Σοφιά”!..

Ναι φίλοι μου, έχετε δίκιο, έχει διαλυθεί το Σύμπαν!..

Από την στιγμή που μια ολόκληρη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, όπως αυτή των συμπατριωτών μας Ποντίων δεν έχει αγκαλιαστεί ακόμα(!) ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και με ΕΥΦΥΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΗΤΑ από το ε/Κράτος, δυστυχώς το αίμα των Ελλήνων αυτών θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο πάσης φύσεως εκμεταλλεύσεως, από τους ορατούς και αόρατους, αλλά φυσικά γνωστούς, … “Αφέντες” των Ποντίων, ισχυρούς, λόγω του χρήματός τους, όπως και λόγω των υψηλών διασυνδέσεών τους, του πραγματικού, αλλά και του κοινωνικού… αφρο-υποκόσμου!..

Σε ό,τι αφορά τώρα το αίμα των ανθρώπων αυτών, όλοι όσοι είμαστε Πατριώτες και κατά της νέας… “Νέας Τάξης”, όπως την λένε, σε μια χώρα της Ευρώπης (Ελλάς), Ευρώπης που ελέγχει η Παγκοσμιοποίηση των αριστερών (τάχα) “Διεθνών Εβραίων”, καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιες επέτειοι μας κάνουν, όσο ακόμα αντέχουμε ψυχοπνευματικά, να κλαίμε ακόμα περισσότερο, ώστε να αυτο-σμιλευόμαστε εσωτερικά ακόμα δυνατότερα, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αποφασιστικότητά μας, να πολεμήσουμε για να ζήσει η “ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ”, ιδιαιτέρως σήμερα, που σχεδιασμένα “απ’ έξω”, μαζί με την οιονεί -μετά το 1923- εσωτερική μας “5η Κομμουνιστικο-Διεθνιστική Φάλαγγα”, ακολουθείται στρατηγική πορεία ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΟΣ της χώρας που “ΓΕΝΝΗΣΕ” τον ΚΟΣΜΟ μας, μέσω κυρίως του Παγκόσμιου Πολιτισμού της!..

ΑΙΩΝΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!..

Σε ό,τι αφορά τώρα τους Τούρκους, με τους οποίους κάποιοι χθες στο Σύνταγμα, καίγοντας την Σημαία τους προσπάθησαν να μας ταυτίσουν ως… ιδιοσυγκρασίες (sic), θα ήθελα να τους πω πως όταν πήραν την Σμύρνη έκαψαν όχι μία, αλλά δεκάδες σημαίες μας, στην θέα και μόνον των οποίων αφιονίζονταν και δολοφονούσαν τον κοσμάκη αδιακρίτως, κάτι στο οποίο έθεσε τέρμα ο οξύνους ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ, με το περιστατικό που σας το έχουμε γράψει εδώ και θα το ξανα διαβάσετε τώρα, διότι οι Τούρκοι είπαν χθες, δικαίως διαμαρτυρόμενοι, πως τότε δεν έκαψαν, κλπ, καμιά ελληνική σημαία! Διαβάστε!

Εισερχόμενος ο Κεμάλ στο ε/Στρατηγείο στην Σμύρνη, του έβαλαν στα πόδια του την ε/σημαία του Στρατηγείου, η οποία κυμάτιζε, μέχρι τότε, στον ιστό, στο μπαλκόνι του οικοδομήματος!

Τότε ο Κεμάλ φέρεται να τους είπε πως κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο, αφού η σημαία του κάθε Έθνους συμβολίζει την Ιστορία του, ζητώντας τους παράλληλα να την μαζέψουν, κάτι που αμέσως έκαναν οι ίδιοι που του την είχαν θέσει προ των ποδών του!.. (Η σημαία αυτή, όπως και το ξίφος του Τρικούπη, κλπ, είναι στο Μουσείο των ΤΕΔ, στην Πόλη! Ο θανών “ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ” μας έλεγε για τα δάκρυα του τέως -θανόντος πλέον- Στρατηγού ΔΗΜΟΥ, όταν είχε, ως Δκτης της 1ης Στρατιάς, μεταβεί σε επίσημη επίσκεψη του ομολόγου του στην Πόλη, Δκτου της 1ης τ/Στρατιάς).

Αυτή είναι η αλήθεια Τούρκοι! Εδώ, ρε διμούτσουνες οχιές, ολόκληρη Σμύρνη κάψατε και μακελέψατε, εγκύους και παρθένες δεν σεβαστήκατε, όπως και τους γέροντες, τις γυναίκες, τα παιδιά, κλπ, κλπ, κλπ, εκατοντάδες ιερείς μας και όλους τους Επισκόπους της Μ. Ασίας κρεμάσατε, ανάμεσα στους οποίους και τον ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Σμύρνης, που μέχρι που ξεψύχησε υπέφερε τα πάνδεινα, κλπ, κλπ, κλπ, στις σημαίες μας θα κάνατε “κράτει;

Μέχρι και σήμερα, έχετε θέμα ρε με εμάς τους Έλληνες και… προδίδεστε! Παράδειγμα; Βγήκε κανείς επίσημός σας, πχ από το ΥΠΕΞ σας, κανείς έστω άλλος, έστω και πιο… “χαμηλός” του ΥΠΕΞ, κανείς γενικώς από εσάς, “βγήκε” να καταδικάσει τους… κύκλους (sic), τα έντυπα, κλπ, και… “του κόλου τα 9μερα”… , που “έβαλαν στο στόμα τους” και πάλι Κε… ΦΙΝΤΑΝ* τον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ μας, που ειδικά γι’ αυτόν, τον ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, θα έπρεπε να νοιώθατε, αν όχι ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, τουλάχιστον ΤΙΜΗ, που τον έχετε στα εισέτι εδάφη σας;

Αλήθεια, όταν προσφάτως σας έστειλε αυτά τα λίγα χρήματα, ως Πατριαρχείο, για τον αγώνα του τ/λαού και της Κ-Β σας κατά του “ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ”, τον χαρακτηρίσατε… Ερντογανικό, όπως ανοήτως σχεδιάσατε και μας είπατε, κατηγορώντας τον  ως Γκιουλενιστή, και μάλιστα και ως συνεργάτη του(!!!) στο χειραγωγηθέν από εσάς “Κίνημα του 2016”, επειδή (θα) βρήκατε κάποιες φωτογραφίες του μαζί με τον Αρχι-Χότζα Φετχιουλλάχ, (“φυσικώ τω λόγω”, αφού και οι 2 είναι θρησκευτικοί ταγοί)  ή θα διαβάσατε κάποιους φιλόφρονους λόγους του Πατριάρχη μας προς τον Γκιουλέν, λόγους απαραίτητους και επιβεβλημένους από τους Αρχηγούς ολοκλήρων θρησκειών, όπως είναι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μας και το ΙΣΛΑΜ σας, ώστε να γαληνεύουν τα πάθη και τα μίση στις ψυχές ημών των ανοήτων λαϊκών; 

Αλήθεια ο Πατριάρχης μας δεν ξέρει, ρε Φιντάν, ότι το ΦΑΝΑΡΙ το παρακολουθείτε στενότατα; Δεν ξέρει ότι, και πολύ δίπλα του, λίαν πιθανώς, “διαβιούν” άνθρωποί σας, ως μη… όφειλαν, βεβαίως;

“Πατήσατε” στο γεγονός ότι φέρεται να είναι Αμερικανόφιλος, οπότε, Χακάν, σκέφτηκες πως υπάρχει “πάτημα” για να “κολλήσει” η… λάσπη σου στον τοίχο!.. Ντροπή σου Χακάν και ντροπή σας συνολικά! Και λέτε πως σέβεστε εσείς του “ΑΚΡ” ΘΕΟ ρε;

* Χακανούλη! Ίσως αύριο, να γράψουμε, για τους “δικούς” μας, “2 λόγια” για την ΜΙΤ και εσένα! “Συντονίσου” λοιπόν και εσύ να μας διαβάσεις!

Επανερχόμενοι, συνεχίζουμε!..

Διαβάστε ρε Μογγόλοι την “ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ”, του τότε Α/Προξένου Τζορτζ ΧΟΡΤΟΝ ή… θυμηθείτε τί διαταγές παίρνατε, επί μια ολόκληρη και παραπάνω 10ετία, από τους ΠΡΟ-ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥΣ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Γερμανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές σας, από κάτι ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΓΚΟΛΤΣ, ΛΙΜΑΝ ΦΟΝ ΣΑΝΤΕΡΣ, κλπ, συνυπολογείστε μετά, οπωσδήποτε, και το βρωμερό (ΦΟΝΙΑΔΙΚΟ) “DNA” σας και μετά “ελάτε -ειδικά σε εμάς- να μας το παίξετε παρθένες και Οσίες Μαρίες”!..

Άντε λοιπόν… , παλιορετάλια, “βρώμα και μπόχα” της παγκόσμιας Ιστορίας, ιζήματα και παλιο-κατακάθια του ανθρώπινου Πολιτισμού, που έχετε το θράσος να διαμαρτύρεστε κιόλας!..

“Κλείνοντας” το παρόν και μιας ο λόγος για τους Ποντίους μας… , Πόντιοι που έμειναν τότε με την Βενιζελική υπόσχεση “εν καιρώ τω δέοντι”, όταν το 1919 του ζήτησαν να κηρύξει την ΕΝΩΣΗ του Πόντου, με την ΕΛΛΑΔΑ, αν δεν τους είχατε ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΕΙ, κατ’ εμάς είναι βέβαιον ότι η Μ. Ασία θα ήταν σήμερα, αυτό που ήταν πάντα, δηλαδή ΕΛΛΗΝΙΚΗ, μου.ιά, αφού και μόνον με το “IQ” τους “θα σας έκαναν ζάφτι”!.. (Γι’ αυτό άλλωστε και τους αφανίσατε Φονιάδες, διότι ξέρατε ότι είναι ΒΑΣΙΚΗ ΡΙΖΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ)!.. 

ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 2023 ΜΟΓΓΟΛΟΙ, ΦΤΑΝΕΙ!..

 

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-

ΥΓ.

1. GÜNCEL / 19.05.2020 10:47

Yunanistan’ın ünlü papazı Başbakan Miçotakis’i dinden attı

Yaptığı açıklama ve çıkışlarla ülkede zaman zaman gündeme gelen Kalavrita Metropoliti Amvrosios, dün kilisede düzenlediği ayin sonrası Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Eğitim ve Dinişleri Bakanı Niki Kerameos ve Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias’ı aforoz etti. Amvrosios, gerekçe olarak da kiliselerin kapatılmasını ve virüsün komünyondan bulaşabileceği söylemelerini gösterdi.

Bakan Kerameos’un “koronavirüsün tükürükle bulaştığını” belirtmesi üzerine Amvrosios, daha önce kişisel blogunda Eğitim Bakanı’nı uyarmış ve “işlediği tarif edilemez suç için özür dilemesini” talep etmişti.

Öte yandan Başbakan Miçotakis ile Nikos Hardalias arasında geçtiği ve gerçek olmadığı (fake) belirtilen bir diyaloğa da atıfta bulunan Amvrosios, bugüne kadar yalanlanmadığı için bu diyaloğu gerçek olarak algıladığını söyledi.

Yunan Kilisesi’nin karar organı “Sen Sinod” ise Amvrosios’un kararını tanımadığını açıkladı.

Kalavrita Metropoliti’nin Miçotakis, Kerameos ve Hardalias’ı aforoz ettiği anların görüntüleri Yunanistan’da en çok konuşulan görüntü oldu.

 

2.

Doğu Perinçek’ten “Ordu ne hale düştü” eleştirisine tepki: TSK aslanlar gibi savaşıyor!

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Amiral Cihat Yaycı’nın istifasının ardından belirli çevrelerden yayılan “TSK’da FETÖ ile mücadele edenler tasfiye ediliyor. Ordu kötü bir duruma düştü” ithamlarına yanıt verdi.

Doğu Perinçek’ten  “Ordu ne hale düştü” eleştirisine tepki: TSK aslanlar gibi savaşıyor!
19.05.2020 

Doğu Perinçek, “Ordunun bir yere düştüğü yok. Mavi Vatan’daki kararlılık devam ediyor.​ İçindeki Amerikan Gladyosu FETÖ temizlendiği için, ordumuz Türkiye’nin son 50 yılının en kuvvetli ordusudur” dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın Genelkurmay’ın emrine verilmesinin ardından istifa etmesi, TSK’ya karşı algı yönetimi yürütenlerin iddialarını tartışma konusu yaptı.

TSK’nın iradesini zaaf içinde göstermek isteyenlerin ürettiği “Orduda FETÖ ile mücadele edenler tasfiye ediliyor” algısı, bazı çevrelerde yayılmaya başladı.

CHP’Lİ ATICI’YA PERİNÇEK’TEN CEVAP

Habertürk’te Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu programda CHP’li Aytuğ Atıcı’nın kullandığı, “Yaycı’nın istifası, ordunun ne duruma geldiğini gözler önüne seriyor” sözlerine tepki, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten geldi.

TÜRKİYE’NİN SON 50 YILDAKİ EN KUVVETLİ ORDUSU

Doğu Perinçek, TSK’da bir zafiyetin değil, aksine FETÖ’ye ve diğer düşmanlara karşı en güçlü dönemin yaşandığını belirtti: “Türk Ordusu’nun bir yere düştüğü yok. TSK, Amerikan Gladyosu FETÖ temizlendiği için Türkiye’nin son 50 yıllık tarihinin en kuvvetli ordusudur. Bundan daha esaslı bir olay olabilir mi? TSK aslanlar gibi savaşıyor. Ordumuz, zaferden zafere koşuyor.”

MAVİ VATAN’DA KARARLILIK

“Mavi Vatan’daki kararlılık devam ediyor. Bu konudaki hurafeler, dedikodular son derece yanlıştır. Libya ile Türkiye’nin işbirliği zafere gidiyor. Libya’da Türkiye’nin gayreti sayesinde Amerikancı Hafter bozguna uğramış durumda. Şimdi Türkiye’nin Libya ile kurduğu işbirliği Doğu Akdeniz’de başka ülkelerle de yapılacak, hepimiz göreceğiz. TSK’da FETÖ temizlendiği için FETÖ’nün müttefikleri, bu durumdan rahatsız. ‘Ordu düştü’ gibi laflarının hepsi psikolojik harekât kapsamı içindeki laflardır.”

“TSK’NIN İÇ MESELESİNE KARIŞMAYIN”

Perinçek, Yaycı’nın istifasının TSK’nın bir iç meselesinin olduğunun ve karışılmaması gerektiğinin altını çizdi: “Sayın Cihat Yaycı tabii ki değerli bir amiral. Bugün Türk Ordusu’nda bütün amirallerimiz, generallerimiz değerli. Değerlendirme doğrudur, değildir, buralara kimse burnunu sokmasın. Bunlar çok büyük yanlıştır. TSK’ya hiçbir siyasi tavırla müdahale edilemez. TSK’da bir atama yapılmışsa demek ki TSK bunu uygun görmüştür ve burada mütalaa yürütmek, değerlendirme yapmak, onu almak, silkelemek, vurmak, kırmak ciddi tutumlar değildir. Hiçbir siyasi güç, hiçbir siyasi parti hatta hiçbir vatandaş bu atamalara müdahale etmemelidir. Hiçbir kimse de tivit atarak TSK’nın işlerine müdahale etmemelidir.”

Vatan Partisi Genel Başkanı son olarak, “Türk Ordusu bu tür propagandalara geçmişte de uğramış ancak kendine güvenen ve yetenekleri üstün bir silahlı kuvvettir. Onun için bu tür propagandaları da ezer, geçer” dedi.

KAYNAK: HABER7
3. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓ. ΘΑ “‘ ΦΕΥΓΕ!.. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cihat Yaycı’nın istifasını neden kabul ettiği ortaya çıktı

SüperHaber yazarı Merve Şebnem Oruç bugünkü köşe yazısında, son günlerde ortaya atılan ancak yalanlanan “Türkiye, İsrail ile Doğu Akdeniz’de anlaşacak” iddiasını kaleme aldı. Oruç yazısında, bu konuyu uzun zaman önce Tümgeneral Cihat Yaycı’nın gündeme getirdiğini söyledi. Habertürk yazarı Kübra Par ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cihat Yaycı’nın istifasını neden kabul ettiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cihat Yaycı'nın istifasını neden kabul ettiği ortaya çıktı
 20.05.2020 

Doğu Akdeniz‘deki paylaşım mücadelesi ve Cihat Yaycı’nın istifasına dair…” adlı köşe yazısında Yaycı’nın başarılarında da bahseden Oruç, “Ama Yaycı’ya medyada sıklıkla “Libya anlaşmasının mimarı”, hatta sosyal medyada bazılarınca “yüzyılın strateji dehası” falan denmesini oldukça abartılı bulduğumu söylemeliyim. Zira, Libya anlaşmasının bir ekip işi olduğunu söyleyen, Cihat Yaycı’nın isminin fazlaca öne çıktığını söyleyenlerin sayısı çok. Böyle olsa da olmasa da yaptığı iş önemlidir ve kendisi tebrik edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Ama yıllardır Mavi Vatan için öne sürülen ve fiiliyata geçmesi cesaret gerektiren bu ve benzeri adımları atanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti olduğu unutulmamalıdır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Oruç yazısında, İsrail‘le anlaşma” konusunu uzun zaman önce Tümgeneral Cihat Yaycı’nın gündeme getirdiğini söylerek şöyle devam etti; “Öte yandan, yukarıda bahsettiğim ve son dönemde ortada dolaşan Türkiye‘nin İsrail’le Doğu Akdeniz’de anlaşması tezinin ilk olarak Tümamiral Yaycı’dan çıkmış olması da kafamı kurcalamıyor değil. Yaycı, 5 Ocak 2020’de Ertuğrul Özkök’e verdiği röportajda böyle bir anlaşma için “en kısa sürede yapmalıyız” diyor ve bunu ilk kez bugün söylemediğini ekliyor: “Libya makalesini (2011) yazdıktan iki yıl sonra ikinci bir makale yazıp bunu önerdim.” Böyle düşünebilirsiniz. Analitik olarak bunun Türkiye açısından fayda getireceğine kani olabilirsiniz. Bu konuda bünyesinde olduğunuz Savunma Bakanlığına bu fikri arz edebilir, hatta akademisyen kimliğinizle bu fikri tez olarak geliştirebilirsiniz. Ancak bir bürokrat, hele de bir asker olarak, medyaya bu konuda demeç veremezsiniz. Toplumun kanaatlerine yön vermeyi siyasetçilere, Türk Dış politikasını belirlemeyi ise politika yapıcılara yani hükümete bırakmalısınız.”

ERDOĞAN’IN YAYCI’NIN İSTİFASINI NEDEN KABUL ETTİĞİ BELLİ OLDU

Habertürk yazarı Kübra Par ise, “Cihat Yaycı’nın istifasına Cumhurbaşkanı ne diyor?” başlıklı yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yaycı’nın istifası ile ilgili ne dediğini kaleme aldı. Par yazısında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar‘ın böyle bir değişiklik istediğini ima ederek, “Peki ne oldu da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar böyle bir değişiklik istedi? Hulusi Akar’ın, bir süredir Yaycı’ya dair memnuniyetsizliği sır değil. Üstelik Hulusi Akar diğer rütbeli askerlerin de Yaycı’dan rahatsız olduğundan söz ediyormuş. Asıl dikkat çekici olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem övgüyle söz ettiği Yaycı’nın görev değişikliğini onaylaması” ifadelerini kullandı. Par yazısını, ABD‘de son dönemde yaşanan bir görevden almayı örnek göstererek şu cümlelerle sonlandırdı: “Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cihat Yaycı’nın görev değişikliğini onaylamasına ve istifasına ses çıkarmamasına bir de bu gözle bakın.”

“HİÇBİR BÜROKRAT DOKUNULMAZ DEĞİLDİR!”

Habertürk yazarı Sevilay Yılman da “Cihat Yaycı meselesi” adlı köşe yazısında, komutanın görevinden istifa sürecini yazdı. Hiçbir bürokratın dokunulmaz olmadığını belirten Yılman, Yaycı’nın başarılarından da bahsetti.

İŞTE MERVE ŞEBNEM ORUÇ’UN YAZISININ TAMAMI;

“Son dönemde medyada ve de özellikle sosyal medyada yürütülen bir lobi çalışması var. Türkiye’nin Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile vardığı deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının bir benzerinin İsrail’le de yapılması gerektiği ısrarla vurgulanıyor.

Öyle ki, sosyal medyada bu argüman “ha oldu ha olacak”mış, “eli kulağında”imiş gibi dillendiriliyor. İsrail’in de bu fikre, Türkiye’nin UMH ile imzaladığı memorandum sonrası tav olduğu iddia ediliyor.

Bu iddiayı ortaya atanlar tezlerini, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), YunanistanKıbrıs Rum Kesimi ve Fransa’nın 11 Mayıs’ta Doğu Akdeniz ve Libya konularını ele aldıkları telekonferans sonrası yayımladıkları, Türkiye’yi kınayan ve Türk Dışişleri’nin sert tepkisini çeken yazılı açıklamaya İsrail’in imza atmamış olmasına dayandırıyor.

Oysa İsrail Büyükelçiliği, bu iddiayı 13 Mayıs’ta resmi hesaptan atılan bir tweet’le yalanladı: “İsrail’in Türkiye ile ekonomik sularda deniz yetki anlaşması imzalama niyeti hakkında yapılan bir takım temelsiz yayınlara cevaben, bu haberlerin gerçeği yansıtmayan iddialardan ibaret olduğunu belirtmek isteriz.”

İsrail’le Doğu Akdeniz’de anlaşma tezlerinin arka planı

Kıbrıs Rum Kesimi, 2003’te tek taraflı olarak Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilanında bulunmasından bir ay önce, yine 2003’te Mısır’la, 2007’de Türkiye’nin girişimleri sonucu Lübnan içi hukukunda henüz onaylanmamış olsa da Lübnan’la ve 2010’da İsrail’le MEB sınırlandırma anlaşmaları yapmıştı. Kıbrıs Rum Kesimi, ayrıca Suriye ve Libya ile de benzeri anlaşmalar yapmak için fırsat kolluyordu. Türkiye’nin Libya’yla yaptığı deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasıyla, bunlardan ikincisi, Yunanistan’la yapacağı MEB anlaşmasına yönelik hayalleri ve Yunanistan-Mısır MEB anlaşması ihtimali suya düşmüş oldu.

Türkiye’nin Libya anlaşması sonrası Mısır’la benzeri bir anlaşma yapabileceği, hatta Mısır’ın buna sıcak baktığı, zira Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı MEB anlaşmasına kıyasla Türkiye ile varacağı anlaşmayla kilometrekare bazında daha geniş bir deniz yetki alanına (11.500 km2) ulaşacağı söyleniyordu. Ancak Sisi rejimi, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi tarafını tercih etmeyi sürdürdü.

Ha keza, İsrail için de benzeri bir durum söz konusu olsa da, yani İsrail Türkiye ile varabileceği bir deniz yetki alanları sınırlandırmasında Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı MEB anlaşmasına oranla daha fazla deniz yetki alanına (16.300 km2) sahip olacak olsa da, bu durum yıllardır Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum Kesimi ile sürdürdüğü EastMed (Doğu Akdeniz doğal gaz boru hattı) projesinden vazgeçmesine kapı aralamadı.

Nitekim, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı mutabakat, bu hayali projeyi bir bıçak gibi ortadan ikiye kesmiş olsa da, bu anlaşmanın hemen ertesinde Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve İsrail, Atina‘da yıllardır üzerinde çalıştıkları EastMed’in inşası için anlaşma imzaladı.

Hal böyle iken, İsrail’in yıllardır yürüttüğü çalışmadan geri döneceği neye dayanarak düşünülür?

Üstelik Türkiye’nin İsrail’le kronikleşmiş sorunları devam ederken, İsrail’in Batı Şeria‘yı ilhak etme planları sürerken, Kudüs‘ü ABD Başkanı Trump‘ın açık, Suudi Arabistan ve BAE’nin örtülü destekleriyle başkent ilan etmişken, tüm bunları bir kenara bırakıp Doğu Akdeniz’de bir anlaşmaya nasıl varacağı ayrı bir muamma…

Hem zaten, Doğu Akdeniz’de İsrail’in keşfettiği doğal gazın Avrupa’ya taşınması noktasında en kısa ve rasyonel yol Türkiye üzerinden geçerken ve iki ülke bu konuda bile aralarındaki bu sorunlar nedeniyle anlaşamazken, İsrail nasıl Kıbrıs Rum Yönetimi ile vardığı anlaşmayı bozup Türkiye ile bir deniz yetki alanları sınırlandırma ya da MEB anlaşması yapacak, bu da kocaman bir soru işareti.

Cihat Yaycı’nın “Türkiye İsrail’le anlaşmalı” tezi

Türkiye’nin İsrail’le Libya’yla vardığı anlaşmanın bir benzerini yapması gerektiği tezi son dönemde ilk olarak, Tümgeneral Cihat Yaycı’nın 2019 yılında yayımlanan “Libya Türkiye’nin Denizden Komşusudur” ve 2020’de yayımlanan “Doğu Akdeniz’in Paylaşım Mücadelesi ve Türkiye” kitaplarında yer aldı.

Her iki kitabı da severek okumuştum. Yukarıda bahsettiğim bölüm hariç, Türk Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının Doğu Akdeniz’deki politikalarını güzel özetliyor. Ayrıca çok başarılı işler yaptığını düşünüyorum.

Ama Yaycı’ya medyada sıklıkla “Libya anlaşmasının mimarı”, hatta sosyal medyada bazılarınca “yüzyılın strateji dehası” falan denmesini oldukça abartılı bulduğumu söylemeliyim. Zira, Libya anlaşmasının bir ekip işi olduğunu söyleyen, Cihat Yaycı’nın isminin fazlaca öne çıktığını söyleyenlerin sayısı çok. Böyle olsa da olmasa da yaptığı iş önemlidir ve kendisi tebrik edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Ama yıllardır Mavi Vatan için öne sürülen ve fiiliyata geçmesi cesaret gerektiren bu ve benzeri adımları atanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti olduğu unutulmamalıdır diye düşünüyorum.

Asker ve siyaset…

Öte yandan, yukarıda bahsettiğim ve son dönemde ortada dolaşan Türkiye’nin İsrail’le Doğu Akdeniz’de anlaşması tezinin ilk olarak Tümamiral Yaycı’dan çıkmış olması da kafamı kurcalamıyor değil. Yaycı, 5 Ocak 2020’de Ertuğrul Özkök’e verdiği röportajda böyle bir anlaşma için “en kısa sürede yapmalıyız” diyor ve bunu ilk kez bugün söylemediğini ekliyor: “Libya makalesini (2011) yazdıktan iki yıl sonra ikinci bir makale yazıp bunu önerdim.”

Böyle düşünebilirsiniz. Analitik olarak bunun Türkiye açısından fayda getireceğine kani olabilirsiniz. Bu konuda bünyesinde olduğunuz Savunma Bakanlığına bu fikri arz edebilir, hatta akademisyen kimliğinizle bu fikri tez olarak geliştirebilirsiniz.

Ancak bir bürokrat, hele de bir asker olarak, medyaya bu konuda demeç veremezsiniz. Toplumun kanaatlerine yön vermeyi siyasetçilere, Türk Dış politikasını belirlemeyi ise politika yapıcılara yani hükümete bırakmalısınız.

Son dönemin en çok konuşulan isimlerinden olan Yaycı, hafta sonu öğrendiğimiz görev değişikliğinin ardından dün istifa etti. Görev değişikliğinin ve istifasının arkasında yatan gelişmeleri açıkçası bilmiyorum. Kendisinin bir vatansever, bu ülke için büyük bir değer olduğuna şüphe yok. Ancak Türkiye askerlerin siyasetin yönünü belirlediği günleri çoktan geride bırakmışken, Yaycı’nın bir bürokrat olarak, emir komuta zinciri içerisinde hareket etmesi gereken bir asker olarak, yukarıda verdiğim İsrail örneği gibi politika belirlemeye yönelik açıklamalarla bu kadar ön plana çıkmasını çok yanlış bulduğumu söylemeliyim. Verdiği karar dilerim hakkında hayırlısını getirir.

***

19 Mayıs Gençlik Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.”

İŞTE KÜBRA PAR’IN YAZISININ TAMAMI;

“Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınıp, Genelkurmay Başkanlığı emrine verilen Tümamiral Cihat Yaycı’nın istifası konuşuluyor iki gündür.

Hem Fetömetre hem de Libya ile deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının mimarı olması nedeniyle kamuoyunun Yaycı’ya sempatisi büyük.

“Doğu Akdeniz’in Paylaşım Mücadelesi ve Türkiye” isimli kitabı gerçekten de kritik bilgiler içeriyordu.

Görevden alınmasının haksızlık olduğuna dair genel bir kanaat oluştu.

Kimileri daha ileri gitti, FETÖ ve kumpas imasında bulundular.

Peki ne oldu da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar böyle bir değişiklik istedi?

Hulusi Akar’ın, bir süredir Yaycı’ya dair memnuniyetsizliği sır değil.

Üstelik Hulusi Akar diğer rütbeli askerlerin de Yaycı’dan rahatsız olduğundan söz ediyormuş.

Asıl dikkat çekici olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem övgüyle söz ettiği Yaycı2nın görev değişikliğini onaylaması.

Belli ki Cihat Yaycı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir gerilim söz konusu değildi. Zaten Yaycı da Mehmet Metiner‘e yaptığı açıklamada “İstifam asla Cumhurbaşkanımıza tepki değildir. Ona olan sadakatim ömrüm boyunca devam edecektir” diyor.

O halde Cumhurbaşkanı Erdoğan neden Hulusi Akar’ın atama kararını onayladı, bu mesele yüzünden Milli Savunma Bakanı’nı karşısına almadı?

Duyduğuma göre Cumhurbaşkanı Yaycı’yı korumadı çünkü meseleye askeri disiplin ve hiyerarşi çerçevesinden bakıyor.

Cihat Yaycı’nın vatanperver bir insan olduğu konusunda kuşku yok, fakat son dönemde kendini öne çıkarmak için attığı kimi adımların askeri disiplini zorladığı düşünülüyor. Görev değişikliğinin ardından bazı gazetecilere bilgi sızdırması ve yazılar yazdırması da ciddi bir memnuniyetsizlik yaratmış.

YAYCI’YA DOKUNULMAZLIK PAYESİ VERMEK YANLIŞ

Aslına bakarsanız bu mesele yorumlanırken ilkesel anlamda yaygın bir hata yapılıyor.

Cihat Yaycı’nın görev değişikliğine kırılıp istifa etmesi normal.

Fakat unutmayalım ki seçilmiş siyasi iradenin yasalar çerçevesinde gerekli gördüğü askeri atamayı yapması da son derece normal.

Bir güvenlik bürokratına siyasi iradeye karşı dokunulmazlık payesi verilemez.

Hiçbir asker bu durumdan muaf olamaz.

Bunun dışındaki tartışmalar askeri vesayet dönemlerini hatırlatır. Anti-demokratiktir.

TRUMP DA AYNISINI YAPTI

Yakın zamanda benzer bir örnek ABD’de de yaşandı.

Haberi görmeyenler için anlatayım.

USS Theodore Roosevelt adlı uçak gemisinin kaptanı Brett Crozier, mürettebatı korona virüse yakalanınca ABD donanmasına bir mektup yolladı.

Mektubunda gemide bulunan personelin 14 günlük karantina ve sosyal mesafe kurallarını uygulamasının mümkün olmadığını gemideki herkesin karada karantinaya alınmasını istiyordu.

Fakat bu mektubu basına ve komuta zincirinin dışındaki kişilere de gönderdiği anlaşılınca görevden alındı.

Kaptanı görevden alan ABD Deniz Kuvvetleri Genel Sekreteri Thomas Modly “Yaşadığımız bilgi çağında gönderdiği bu e-mailin kamuoyuna sızdırılacağını düşünmemişse bana göre bu gemiye kaptanlık etmek için ya çok naif veya çok aptaldır” deyince kıyamet koptu.

Mürettebatını korumaya çalışan bir kaptana “aptal” demesi kamuoyunun büyük tepkisini çekti.

Modly önce özür diledi. Tepkiler dinmeyince de istifa etti.

Başkan Trump, Modly için “Başarılı bir kariyeri var. Kötü bir gün geçirdi diye cezalandırılmasını istemem” dedi ama yine de ABD Savunma Bakanı Mark Esper‘in kararına uyumlu davranarak Modly’nin yerine James McPherson‘ı atanmasına onay verdi.

Özetlemek gerekirse, geminin kaptanı Crozier, mürettebatı korumak için mektup yazmakta haklıydı ama mektubu basına sızdırması askeri disipline tersti.

Aynı şekilde Deniz Kuvvetleri Genel Sekreteri Moldly, kaptanı eleştirmekte haklıydı ama ona ‘aptal’ demesi askeri disipline aykırıydı.

Sonuç itibarıyla siyasi iradeyi temsil eden Başkan Trump, başarılı bir kariyeri olduğunu düşünmesine rağmen Moldly’nin istifasını kabul etti.

Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cihat Yaycı’nın görev değişikliğini onaylamasına ve istifasına ses çıkarmamasına bir de bu gözle bakın.”

SEVİLAY YILMAN’IN YAZISININ O BÖLÜMÜ;

“HİÇBİR BÜROKRAT DOKUNULMAZ DEĞİLDİR!

Bu arada Yaycı’nın önce görev yerinin değişmesi sonra da istifası üzerine ortalığın tozunu attıranlara da diyeceğim iki çift laf var.

Cihat Yaycı kesinlikle başarılı bir komutan ve görevi boyunca çok parlak işler yapmış olabilir.

Ancak hatırlatırım demokrasilerde seçilmiş bir siyasi iktidar, çalışmak istemediklerinin yerine istediği komutanı atama hakkına da sahip olmalıdır.

Değil Cihat Yaycı…

Kim olursa olsun…

Devlet bürokrasisinden hiç kimseyi demokratik siyasi iktidarın karşısında dokunulmaz kılamaz!

Dünyanın neresinde olursa olsun demokrasi ile yönetilen ülkelerde siyasi iktidar ordusunun, silahlı kuvvetlerinin üzerinde kontrol hakkına ve yetkisine sahiptir!

Aksine tavırlar vesayetçi bakış açısını yansıtır ki, bu işte bizim hiç istemediğimiz bir şeydir.

2016’dan beri yapılan tüm anayasal ve yasal değişiklikler, demokratik siyasi iktidarın askeri kuvvetler üzerinde demokratik kontrol kazanması için yapıldı.

Bugünkü durum da bunun bir gereğidir…

Bugün RTÜK’te ya da Merkez Bankası’nda ya da Hazine’de ya da SPK’da atamalar olunca nasıl normal karşılanıyorsa…

TSK’da da bu tür görev değişikliklerine anormal bir durum gibi bakılamaz!

Böyle bir bakış demokrasiyle asla uyumlu değildir!

Yanı sıra… Bir kamu görevlisi, “Yapması gereken görevini yaptı!” diye de kahraman ilan edilerek dokunulmaz hale getirilemez.

Ayrıca şunu da unutmayalım…

Herhangi bir kamu görevlisi hakkında bir suç duyurusu mevcutsa soruşturma açılabilir ve bu sebeple de görev yeri değiştirilebilir.

Suçsuz çıkarsa gereği yapılır ve bundan rencide olan kişi de gerekirse istifa edebilir.

Bunlar demokrasilerde olağan şeylerdir ve şimdi bu oldu diye de; “FETÖ ile mücadele son buldu! TSK mahvoldu! Battık, bittik!” mealinde yorumlar hem yanlıştır hem de inciticidir.

FETÖ ile mücadele bir devlet mücadelesidir ve kimse kusura bakmasın ama Deniz Kuvvetleri’nde bir amiralin görev yerinin değişmesiyle de bu mücadelenin bittiğini söylemek tam bir gayrı ciddiliktir!”

KAYNAK: SÜPERHABER, HABERTÜRK