Ξαναγύρισε στις Η.Π.Α. η “Παγκοσμιοποίηση”! 61ος Γύρος Ε-Τ “Διερευνητικών Επαφών”! Ερχόμαστε Χακάν!..

Φίλε μας Χακάν!

Χαίρε!

Την Δευτέρα, 25-01-2021, όλο το Μπεσίκτας, ναι εκεί στην Πολίτικη φωλιά σας, θα γεμίσει με “ΑΓΓΕΛΟΥΣ”!..

Σε παρακαλούμε να έχουμε την δυνατότητα να πιούμε ελληνικό καφέ! Ναι, αυτόν που εσείς λέτε τουρκικό! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα!..

Και στα διαλείμματα των συζητήσεων και μέσα στην… σύσκεψη, αλλά και στα “Καφέ” στο Μπεσίκτας! Ελπίζω να είναι “ανοιχτά”!.. Αν όχι, “κάντε” ένα από τα “ΚΑΦΕ” σας εκεί “Covid Free”, ώστε να πάμε να καθίσουμε και να αγναντέψουμε!.. Δεν νομίζω να σου ζητάω πολλά Χακάν!

Κάποια άλλη φορά όμως, όταν θα μείνουμε “επ’ αρκετόν” στην Πόλη, ας ερχόταν ρε Χακάν, εκεί στο ίδιο μέρος, και η Χούλια η ΑΒΣΑΡ να τα λέγαμε λίγο! Άλλωστε, νομίζω ότι κάπου εκεί μένει και αυτή, έ; Ή κάνω λάθος και έμενε εκεί, μόνον όταν ήταν παντρεμένη με τον Τσιλινγκίρογλου, που είναι και οπαδός κιόλας της Μπεσίκτας; Αν δεν φέρεις την Χούλια, να φέρεις για καφέ κα ικουβεντούλα την Ντενίζ την Ακκαγιά, ρε Χακάν! Τέλος πάντων, ξέρεις εσύ!.. [Αυτά μας τα έκανε κάποτε ο συγχωρεμένος Κενάν ΕΒΡΕΝ, “davul ve zurnayla”, και γινόταν ο(!) χαμός, φιλαράκο]!..

Ε, Χακάν! Μπορεί να είμαι και εγώ εκεί, την Δευτέρα (25-01-2021)! Αν μπορείς και θέλεις φυσικά, έλα να τα πούμε!.. *

Χακάν!

Πες στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας σας, “μην κάνει το λάθος” και δει ως Έλληνα τον Κο Π. Αποστολίδη! Είμαι βέβαιος ότι τον ξέρετε καλά, ίσως και καλύτερα και από εμάς ακόμα, τον… Πρέσβη μας αυτόν! Το ορθότερο θα ήταν να τον βλέπατε ως Ελληνο-Άγγλο!.. Θα ωφελούσε νομίζω!..

Σας θυμίζω ότι ο… “σοβαρός” (όπως τον πούλαγε κάποτε η προπαγάνδα του) Σημίτης… μας, (ναι ρε Χακάν, αυτός ο δοτός Π-Θ μας, που σας αναγνώρισε “ζωτικά συμφέροντα” στο Αιγαίο, κλπ, κλπ, κλπ), τον είχε στείλει στην Κένυα, να φέρει πίσω όλο το ε/”ΤΙΜ”, που είχε πάει εκεί για να κάνει μαζί σας την “Παραλαβή – Παράδοση”, αχαχαχαχα, του Α. Οτζαλάν!..

Έστειλε τον Αποστολίδη, και ορθώς, διότι ήξερε πως λόγω του αγγλικού του… χιούμορ, αχαχαχαχαχαχαχα, δεν θα τον πειράζατε και συνεπώς δεν θα υπήρχε πρόβλημα επαναπατρισμού της Ομάδος της Κας… ΚΑΤΕΧΑΚΗ, προστιθεμένων σ’ αυτήν του Πρέσβεως Κωστούλα και κάποιων άλλων τότε υπαλλήλων της Πρεσβείας μας στην Κένυα!.. Αχαχαχαχαχαχαχα! (Ούτε έμπνευση δεν είχαν τότε στην ΕΥΠ και όπως ξέρεις στέλεχος Πληροφοριών, χωρίς Πατριωτισμό, σαφώς χωρίς γνώσεις, αλλά και κυρίως χωρίς… ρομαντισμό, δεν λογίζεται ή δεν πρέπει να λογίζεται στέλεχος Πληροφοριών! Θα συμφωνείς φαντάζομαι)!..

* Ρε Χακάν! Μιας και θα είμαστε στο Μπεσίκτας, στην γειτονιά -κάποτε- του Ισμέτ ΙΝΟΝΟΥ! Σε παρακαλώ, αν έρθω, και μπορείς φυσικά, όσο οι άλλοι θα μιλάνε… , κατάλαβες, θα ήθελα να πήγαινα να δω το σπίτι του Ισμέτ Πασά εκεί, ένα σπίτι στο οποίο είχε φιλοξενηθεί και ο Κεμάλ!.. Αν θες και αν μπορείς φυσικά να μου το δείξεις!..

Αν δεν είναι εφικτό αυτό, ίσως να βλέπαμε μαζί, το σπίτι που κρυβόταν ο Κεμάλ στο Σισλί, το 1918-1919, μετά που έφυγε τότε από την Ιταλική Πρεσβεία, όπου επίσης κρυβόταν! Τί λες;

Καλό Σ-Κ, Φίλε! “Έξω από την πλάκα” με τις αγαπημένες μας, πιο πάνω, … Κες, θα είμαστε στην περιχοχή εκεί και θα βλέπουμε “από ψηλά” διάφορα! Πχ Θα δούμε πώς θα έχετε τα “μέτρα σασφαλείας”, θα σας βγάλλουμε “φωτό”, κλπ!..

Α! Να μην το ξεχάσω!

α. Πες στον “Γιο του Λοχία”, στον ΥΠΕΞ σας, ναι, αυτόν με την ωραία μύτη, να ελαττώσει λίγο τις απειλές προς εμάς, διότι από τον φόβο μας, μπορεί να έλθουμε χεσμένοι στις συζητήσεις και να βρωμίσει όλο το Μπεσίκτας!.. Αχαχαχαχαχαχα!..

β. Έχε “από κοντά” τον Πρόεδρο Ταγίπ, μην μας πάθει τίποτα, διότι ενώ μετά τις “ύποπτες” δηλώσεις Μπασμπούγ για το Πραξικόπημα του 1960 και το “πώς” αυτό θα μπορούσε να είχε ίσως αποφευχθεί, μετά τον σάλο που ακολούθησε στον Τύπο και γενικώς στα “Μedia” και τελικώς με το “κλείσιμο” του θέματος με την ανακοίνωση του Τ/ΓΕΕΔ (του -να με συγχωρείς- Αρχιτσάτσου Γκιουλέρ, κλπ), νομίσαμε πως το θέμα είχε κλείσει, μέχρι που “βγήκε” ο… Αχμέτ ο Κονιάρος και μίλησε για “στρατιωτική κηδεμονία” του σεβαστού Προέδρου σας, και άλλα πολλά, ταυτιζόμενος απολύτως με την ανάλυση, που χρονικά όχι πολύ πίσω, είχαμε κάνει και εμείς εδώ, στο “σάϊτ” μας και εκτιμούμε πως θα την είχες διαβάσει και εσύ!.. (Πάλι στοχεύσαμε “Κέντρο Στόχου” Χακάν! Στο 45άρι δεν “παιζόμαστε” οι “ΑΓΓΕΛΟΙ”! Άσε που έχουμε και τα 2 χέρια)!..

“Πάμε παρακάτω”:

Τα κυκλοφορήσαντα, φίλε Χακάν, περί προώρων εκλογών εκεί, τον Σεπ. του 2021, (κάτι στο οποίο η Κ-Β σας είχε αντιδράσει, απορρίψει, κλπ, όταν από το 2020 είχε τεθεί το θέμα…), δεν θα πρέπει να θεωρούνται νομίζω (αν δεν είναι “fake” φυσικά), άσχετα με την προσπάθεια που θα γίνει τώρα πάλι στην χώρα σου να “πέσει” ο ΡΤΕ και να έλθει πχ ο Σορίτης Κιλιτσντάρογλου ή κάποιος άλλος, “εύκολο πιόνι” της “Παγκοσμιοποίησης”!..

Αναφέρομαι στην προσπάθεια που θα κάνουν οι Η.Π.Α., σε συνεργασία με “δικούς” σας εκεί, να ρίξουν τον ΡΤΕ,  (αυτό εκτιμούμε εμείς), αφού ο Μπάϊντεν θέλει να πάρει εκδίκηση για το κάζο που έπαθαν το 2016, με το αποτυχόν Κίνημα, που οργάνωσαν αυτός και ο τότε Πρόεδρος Ομπάμα, με τον ίδιο στόχο!..

Ο “αδικημένος” από τον Πρόεδρο, αλλά και “Καθαρός”, απ’ όλες τις απόψεις, Αλή, (ο ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ βρε), προβάλλει, όπως εμείς εκτιμούμε, ως η 1η αμερικανική (παγκοσμιοποιητική)… επιθυμία (sic), για το επικεφαλής πρόσωπο της… επιθυμητέας αλλαγής!

Ο Ομπάμα και άρα και ο Μπάϊντεν, αυτό το… “πρόθυμο γερόντι” με τον καλύτερο… οδοντοτεχνίτη στον Πλανήτη, αν κρίνουμε από την μασέλα του,  με τον ΡΤΕ “τα έχουν” και όχι με την χώρα σας! Την Τουρκία την λατρεύουν! Άκουσέ με!..

Η αλήθεια όμως είναι ότι με εσένα έπρεπε να “τα έχουν”, αφού, το 2016, εσύ(!) τους αποκάλυψες και ακολούθως χειραγώγησες την όλη τους… ερασιτεχνική τότε ενέργεια, με αποτέλεσμα όχι μόνον να μην “πέσει” ο ΡΤΕ, αλλά να τον κάνετε μετά και ΗΡΩΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σας!.. Αχαχαχαχαχαχαχαχα! Φοβερό, όπως και φοβερός πολιτικός ο… Ομπάμα, αυτός ο τάχα μου “Διεθνιστής”, ο πιο “ΧΛΙΔΟ-ΕΛΙΤΑΣ” των Μαύρων, εδώ και τουλάχιστον 7 γενιές,, που έκανε όλους τους Μαύρους δούλους, που πολέμησαν κάποτε για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, να σηκωθούν από τους τάφους τους και να τον… ψάχνουν! Κατάλαβες!..

Τέλος πάντων! Να γνωρίζεις ότι το αμερικανικό αποτυχόν “END STATE”, των “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ”, του 2016 (“Πτώση ΡΤΕ”), παραμένει ακόμα εκεί (ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και ειδικά τα φίδια οι “Διεθνιστές” ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ), παραμένει στα θέματα “ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ” / “ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ”, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί από το παραπάνω αυτό δίδυμο και η εκτίμησή μας είναι ότι θα γίνει νέα προσπάθεια… ανατροπής του Ρετζέπ!.. Το θέμα όμως είναι, το “πώς” θα γίνει αυτό:

– Με εκλογές και κατόπιν προφορικής συμφωνίας σας με τις Η.Π.Α., ώστε να αποχωρήσει ευσχήμως ο Πρόεδρος;

– Με στρατιωτικό τρόπο “καθαρά” τουρκικό, με βάση και τις αιχμές του Νταβούτογλου; Δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς, (το έχουμε γράψει και αυτό, σε παλαιότερο άρθρο μας), ο ΡΤΕ να παραδώσει ο ίδιος την εξουσία στις ΤΕΔ, ώστε να υπάρξει αναίμακτη διαδοχή, άλλωστε ο Μπαχτσελί είναι ο… έτερος της “Cumhur Ittıfakı”, οπότε γιατί να μην έλθουν ειρηνικά οι ΤΕΔ στο… προσκήνιο και πάλι;

– Με αμερικανική στρατιωτική επέμβαση; Αυτό θα ήταν μέγα θέμα και όπως λέμε, αν γινόταν, “θα συζητιόταν πάρα πολύ”! Θα συμφωνείς, έ;

– Με επέμβαση του Θεού, ήτοι με θάνατο του ήδη ασθενούντος ΡΤΕ; [Αλήθεια! Πώς πάει, όχι τόσο με τον πρωκτό του (ενν. τονκαρκίνο στο “Ορθό”), αλλά κυρίως με την καρδιά του];

– Με τρόπο, μη δυνάμενο να εκτιμηθεί από τώρα / από την παρούσα περίοδο;

Για πες!..

Επίσης!

Εσείς, “από την άλλη”, και ειδικότερα εσύ, ως Α/ΜΙΤ και ως ο 1ος “Προστάτης” του Προέδρου σας, τί θα κάνετε, ώστε να μην υλοποιηθεί, θετικά για τις Η.Π.Α., ο παραπάνω αμερικανικός σχεδιασμός – πρόθεση, κατ’ εμάς σίγουρη; Τί θα εισηγηθείτε στον Πρόεδρο, αν αυτός θελήσει να παραμείνει στα “πράγματα” και δεν αποχωρήσει;

Θα εισηγηθείτε, πχ έναν “ολοκληρωτικό” Ε-Τ πόλεμο, ξεκινώντας από την Κύπρο, ώστε να εκβιάσετε τις Η.Π.Α., αλλά και το φιλικό (αν όχι αδελφικό) προς εσάς ΝΑΤΟ του… Γιανς; (Με στόχο απώτερο, να οδηγήσετε έτσι τον Πλανήτη σε έναν Γ’ Π. Π.);

Θα “φύγετε” από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ;

Θα “κλείσετε” όλες τις Α/Βάσεις στην χώρα σας;

Θα διακόψετε τις διπλωματικές σας σχέσεις με τις Η.Π.Α. του “Κοιμήση Τζο”;

Θα διεξαγάγετε εμπορικό πόλεμο στις Η.Π.Α.;

Θα τους κλείσετε τα Στενά (Δαρδανελίων και Βοσπόρου); Λέμε τώρα “και καλά”!

Θα δώσετε Βάσεις στους Ρώσους, στο έδαφός σας;

Θα συνάψετε κανένα αντίστοιχο… ΝΑΤΟ (λέμε τώρα), μαζί με το Ιράν, το Πακιστάν, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με τις Κίνα και Ρωσία;

Θα “στείλετε” τους “ISIS” και πάλι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνον;

Θα προσβάλετε με την Χαμάς ή με την Χιζμπολλάχ ή με τον “ISIS” ή με αγνώστου (sic) ταυτότητος τρομοκράτες αμερικανικές δυνάμεις στην Β. Συρία και στο Ιράκ;

Θα βάλλετε την… μαμά σας την Μέρκελ, που όπως απέδειξε της αρέσει πολύ το “Οθωμανικό”, να παρακαλέσει… “ΓΕΝΙΚΩΣ και ΑΟΡΙΣΤΩΣ”, για εσάς, τους Αμερικανούς του “Τζο”, όπως πχ το… “Κομμωτήριο” Κο Μπλίνκεν (μάλλον θα τον εγκρίνει η Γερουσία για ΥΠΕΞ) ή τον… αγαπημένο σας, αχαχαχαχαχα, Κο Μακ Γκρεγκ ή τις Τουρκάλες Συμβούλους της Καμάλα;

Θα δώσεις πληροφορίες στις Η.Π.Α., εσύ ο τόσο “κολλητός” των Ιρανών, πχ για το “Πυρηνικό Πρόγραμμα” των Μουλάδων, ώστε να τους κατευνάσεις;

Θα δουλέψεις μαζί με τις Η.Π.Α., για την ανατροπή των τρομοκρατών φίλων σου της Τεχεράνης και την επαναφορά εκεί της Δημοκρατίας, τέλος πάντων για μια καλύτερη κοινωνική κατάσταση, της τωρινής, στο Ιράν;

Θα ζητήσετε, “εν όψει” και του επικειμένου 2023 την γνώμη της φίλης σας “Γηραιάς Αλβιόνος”;

Θα εισηγηθείτε στον Πρόεδρο να “φύγει” με “το κεφάλι ψηλά”;

Φτάνει, αρκετά, μέχρι εδώ Χακάν! Κατάλαβες! Νομίζουμε ότι και πάλι σε βοηθήσαμε και μάλιστα πολύ!..

Από κοντά λοιπόν τον Πρόεδρο, … “μπας και χάσει η Βενετιά βελόνι”!..

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λες να μας αντιγράφει ο Νταβούτογλου, ρε Χακάν, σε ό,τι λέμε και γράφουμε; Φοβερό, έ Χακάν; “Πήγαινε πίσω εδώ”, στο “σάϊτ” μας βρε, και δες τί γράφαμε, ως ανάλυση, όχι πολύ καιρό πριν, για την πολιτική κατάσταση στην χώρα σου σήμερα, και θα καταλάβεις!.. Ρε τον Αχμετάκο!..

γ. Την ε/φ “Sözcü” την κάνατε… “χαίρετε”, ρε Χακάν; Πάντως σε παραδέχομαι και σ’ αυτό, σαν Α/ΜΙΤ! Έχεις φοβερό “τιμ” στον Τύπο! Το πόση πχ “κοινή γραμμή” (και όπου και όταν απαιτείται ευσχήμως παραλλαγμένη), έχουν οι ε/φ σας, δεν λέγεται! Οι άνθρωποί σου είναι πράγματι και “γαμώ τους επαγγελματίες”!.. Εμείς εδώ έχουμε, γενικώς βεβαίως και αορίστως, τον… Καιρίδη και τον… Χ”βασιλείου (πάμε μαζί, αχαχαχαχαχαχα), Καθηγητο-βουλευτές που αυτοχρήσθηκαν και Τουρκολόγοι!..

ΕΣΥ ΧΑΚΑΝ “ΗΘΕΛΕΣ” ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ (ΣΕ ΙΔΕΕΣ ΕΝΝΟΩ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΟΥ / ΣΑΣ, ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ, ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ) ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ ΘΑ “ΜΕΤΡΟΥΣΕΣ”, ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΩΣ ΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ… ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΟΥ / ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΟΥ!

Πες στο “Τιμ” σου αυτό, αν θες φυσικά, να γράψει “2 λόγια” για το τί ακριβώς έγινε “προχθές” στο Ακ Κουγιού, ώστε να μάθουμε και την θέση σας για το θέμα!.. Κατάλαβες!.. (Ούτε ο Καλίν είπε κάτι σχετικά, ούτε ο Αλτούν, ούτε ο Τσιτσέκ, ούτε ο… Ακάρ, κανείς)!..

δ. Τον Τσακιτζί τον έκανες πειθήνιο σκυλάκι σου! Εκτελεί ό,τι ακριβώς του λες και εσύ, αλλά και το πραγματικό αφεντικό του, ο “Μπασμπούγ” Ντεβλέτ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ!.. Πρέπει να βγάλει την υποχρέωση της… αποφυλάκισής του!..

Εδώ, τί γίνεται με την Μαφία μας, άστα! Επιχειρούν οι Αλβανοί να πάρουν τα ηνία, (Έλληνας Αρχιμαφιόζος δεν υπάρχει, ως φαίνεται), και αν συμβεί αυτό, τότε θα έχεις και (!) άμεση ενημέρωση των εσωτερικών μας, αλλά και κυρίως ντόπιους (ντόπιους, “ντεμέκ” φυσικά), ως Όργανά σου!.. (Έτσι όπως έγινε η Ελλάδα, ήτοι “Κόλος Υπηρεσίας”, όχι πως έχεις πρόβλημα στο να βρεις… Όργανα, Πληροφοριοδότες και γενικώς ό,τι “γουστάρεις” εδώ! Λέμε όμως τώρα)!..

 

ΤΑ ΛΕΜΕ“!

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-

ΥΓ.

1.

Biden’ın yemini sonrası Ermeni lobisi harekete geçti: Erdoğan ve Aliyev’e yaptırım uygulayın

ABD’nin 46’ıncı başkanı Joe Biden’ın yemin ederek göreve başlamasının ardından Ermeni lobisi, Türkiye aleyhine adımlar atılması için harekete geçti. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Biden’a gönderdiği mesajda, Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptırım uygulanmasını istedi. Türk İHA’ları hakkında da soruşturma açılması çağrısında bulunuldu.

 
Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46’ncı başkanı oldu.

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyon karşısında hezimete uğrayan Ermenistan, Azerbaycan’a desteğini her fırsatta gösteren Türkiye’ye karşı adımlar atmaya devam ediyor.

Ermeni lobisinden Elon Musk’a baskı: Türksat uydularını fırlatmayın
Ermeni lobisinden Elon Musk’a baskı: Türksat uydularını fırlatmayın

Son olarak Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), dün yemin ederek ABD Başkanlığı görevine resmi olarak başlayan Joe Biden’a tebrik mesajı gönderdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptırım uygulanmasını istedi.

ANCA’nın mesajında şu ifadeler yer aldı:

  • Yasalar gereği ABD ordusunun ve güvenlik güçlerinin Azerbaycan ve Türkiye’ye desteği kesilmeli.
  • Her iki ülkenin de yeni silah ithalatı lisansı iptal edilmeli.
  • Aliyev ve Erdoğan’a Dağlık Karabağ’da işlenen insan hakları ihlalleri sebebiyle yaptırım uygulanmalı.

Türk İHA’larını da hedef aldılar

Mesajda ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Pentagon’un ve Adalet Bakanlığı’nın Türk İHA’larında kullanılan ABD yapımı parçalar ile ilgili soruşturma başlatmaları istendi.

Türk SİHA'ları Ermenileri korkuttu: Şirkete mektup yazdılar
Türk SİHA’ları Ermenileri korkuttu: Şirkete mektup yazdılar
Ermenistan'a cepheyi dar eden SİHA'lar, Azerbaycan halkının gündemi oldu: Ele geçirilen köylere "Bayraktar" adı verilsin
Ermenistan’a cepheyi dar eden SİHA’lar, Azerbaycan halkının gündemi oldu: Ele geçirilen köylere “Bayraktar” adı verilsin

2.

2020’ye damga vuran 4 dijital güvenlik vakası

Dünyanın 2020 yılında karşılaştığı tek tehdit Covid-19 değildi. Dijital dünyada, sistemleri çökertmek için kol gezen tehlikeli bilgisayar virüsleri ve ‘hacker’lar, dijital dünyaya insan akını yaşanan geçtiğimiz aylarda, kişilere ve kurumlara devasa hasarlar vermeyi başardı. Dr. Sertaç Doğanay, 2020’nin en çarpıcı 4 siber güvenlik vakasını yazdı

20-01-2021

2020’ye damga vuran 4 dijital güvenlik vakası

Tıpkı insan vücudu gibi bilgisayar sistemlerinin de kendine has bağışıklık sistemleri var. Bağışıklığı kuvvetli sistemler saldırıları kolay bir şekilde bertaraf edebilirken, küçük de olsa bir zaaf taşıyan sistemler, bu dijital tehditlerden kolay bir şekilde etkilenebiliyor. Pentagon, Avrupa İlaç Ajansı, Twitter ve Zoom gibi prestijli kurumlar geçtiğimiz sene içerisinde ciddi ‘dijital enfeksiyonlar’ geçirdi ve toparlanma süreçleri devam ediyor. İşte  Dr. Sertaç Doğanay’ın kaleminden 2020’nin en çarpıcı 4 siber güvenlik vakası…

1-  Yüz binlerce Zoom kullanıcı hesabı internette satışa çıkarıldı

Salgından evvel pek çok kişinin adını dahi duymadığı telekonferans platformu Zoom, salgın sürecinde evden çalışma ve karantina tebirlerinin uygulanmasıyla, geçen seneye oranla yüzde 1.900 büyüyerek milyonlarca yeni kullanıcı kazandı. Salgınla gelen bu ani kullanıcı artışına hazırlıksız yakalanan Zoom, özellikle salgının ilk aylarında patlak veren güvenlik sorunları nedeniyle zor zamanlar yaşadı.

Nisan ayında, Cyble isimli bir dijital (siber) güvenlik şirketi, 530 binden fazla Zoom kullanıcısına ait hesap bilgilerinin, internet korsanları tarafından ele geçirildiğini ve yasal olmayan internet sitelerinde satışa çıkarıldığını ilan etti. Zoom, kullanıcıların tatsız olaylar yaşamaması için ivedilikle, kullanıcılarını şifrelerini güncellemeye yöneltti. Fakat ilerleyen süreçte, ele geçirilen hesaplar ve Zoom’daki bazı açıklar üzerinden özel görüşmelere sızan internet trolleri  ‘Zoom Baskını (Zoom Bombing)’ adı verilen bir akımın doğmasına yol açtı. Zoom Baskını, davetsiz kişilerin çevrimiçi görüşmelere sızarak küfür, hakaret, nefret söylemleri içeren, yazılı yahut görüntülü mesajlar paylaşması anlamına geliyor.

Zoom baskını vakalarının artması üzerine harekete geçen ABD’li savcılar, telekonferansları sabote eden kişilerin ‘halka açık toplantıyı kesintiye uğratmak, bilgisayara izinsiz girmek, bir suç işlemek için bilgisayar kullanmak, nefret suçu işlemek, dolandırıcılık yapmaktan, para ve hapis cezası alabileceklerini belirtti. Salgının ilk dönemlerindeki güvenlik zaafiyetlerini hızla kapatan Zoom, Facebook’un eski baş güvenlik sorumlusu Alex Stamos’u işe alarak geçtiğimiz altı ayda görüşmelerin daha güvenli şekilde gerçekleşmesi için çok sayıda iyileştirme gerçekleştirdi.

2- Bill Gates, Barack Obama ve Elon Musk’ın Twitter hesapları ‘hack’lendi

Temmuz ayında, aralarında Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, Joe Biden, Barack Obama’nın da yer aldığı çok sayıda ünlü kişinin Twitter hesapları kripto para dolandırıcıları tarafından ele geçirildi. Ele geçirilen hesaplardan yapılan paylaşımlarda, kullanıcılara bir kripto para adresi sunuldu ve bu adrese 30 dakika içerisinde bin dolar gönderirlerse 2 bin dolar kazanacakları söylendi. Twitter yetkilileri hızlı şekilde duruma müdahale etse de dolandırıcılar sahte tweet’lerin yayında kaldığı sürede yaklaşık 114 bin dolar değerinde 12.9 bitcoin toplamayı başardı.

Twitter tarafından yapılan açıklama, yaşanan dijital güvenlik krizinin teknik bir açıktan değil, personel hatasından kaynaklandığını ortaya koydu. Twitter’ın aktardığı detaylara göre, sisteme erişimi olan Twitter personellerini oltalama saldırısı yoluyla tuzağa düşüren internet korsanları, buradan personel sistemine sızarak doğrulanmış hesaplardan paylaşım yapmayı başarmış. Dijital güvenliğe devasa yatırım yapan Twitter gibi bir platformun dahi, basit bir insan hatası sonucu hack’lenebilmesi, dijital tehditlerin kol gezdiği bu çağda kurumların güvenlik tedbirlerini sadece altyapı iyileştirmelerinden ibaret olmadığını gösterirken, her bir çalışana dijital (siber) güvenlik bilinci kazandırmanın önemini ispatladı.

3- Avrupa İlaç Ajansı’ndan Pfizer/Biontech Covid aşısına ait belgeler çalındı

Can sıkıcı Covid-19 tedbirleriyle yaşanan yüzlerce günün ardından, geçtiğimiz sonbaharda farklı çalışma gruplarından arka arkaya gelen aşı müjdeleri hepimizi çok mutlu etti kuşkusuz. Salgının ortaya çıkardığı ekonomik durgunluk ve insanlarda yarattığı psiklolojik tahribat göz önüne alındığında, tüm bu sürece son verme gücü taşıyan aşı ve tedaviler elbette çok değerli hale geliyor.

9 Aralık’ta, Avrupa İlaç Ajansı, yaptığı basın açıklamasıyla siber saldırıya uğradığını, Pfizer ve BionTech ortaklığında geliştirilen aşıya dair bazı önemli evrakların çalındığını duyurdu. Saldırıdan birkaç gün önce Pfizer/BioNTech aşısının muhafaza edilmesini sağlayacak soğuk depolama sistemi üzerinde çalışan IBM de, Rus ‘hacker’ların saldırısına uğramıştı. Bu durum, Avrupa İlaç Ajansı saldırısının da Rusya tarafından yapılmış bir sabotaj olma ihtimalini akıllara getirse de, aradan geçen sürede saldırıyı üstlenen bir kişi ya da grup olmadığı için eylemin faili gizemini hâlâ koruyor.

4- ABD’nin resmi kurumları, tarihin en önemli dijital (siber) casusluk eylemlerinden biriyle karşı karşıya kaldı

Yılın bitimine sayılı günler kala, ABD’nin en kritik resmi kurumlarını etkileyen bir dijital casusluk haberi gündeme bomba gibi düştü. Tarihin en büyük dijital saldırılarından biri olarak nitelendirilen eylemde, ABD’nin üst düzey bakanlıklarının ve Pentagon’un müşterisi olduğu ağ altyapısından sorumlu bir şirket, saldırganlar tarafından ‘hack’lendi ve böylece resmi kurumlarda yapılan yazışmalar ve kritik dökümanlar ele geçirildi. ABD’nin üst düzey kurumlarının yanı sıra Microsoft gibi özel şirketlerin de mevzubahis altyapı şirketiyle çalışmalarından ötürü, saldırıdan etkilendiği biliniyor.

ABD resmi kurumları saldırıya uğradıklarını teyit ederken, Microsoft saldırı sonucu veri ihlaline uğradığına yönelik bir bulguya ulaşmadığını belirtti. Yapılan çalışmalara göre, 2020 Mart ayından bu yana altyapı şirketinin sistemine sızmış olan ‘hacker’lar, bu sistem aracılığıyla resmi kurumları yaklaşık 10 ay boyunca yakın markaja almış ve verilerini kopyalamışlar.

Uzmanlar, yaşanan dijital casusluk faaliyetinin arkasında Rusya olduğuna dair deliller olduğunu söylese de Rus hükümetinin yapılan suçlamaları kesin bir dille reddettiğini belirteyim. ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın saldırıya dair yorumlarına bakılırsa, 2021 yılında dijital dünyada çok daha çetin çatışmalar yaşanacağını söyleyebiliriz.

3.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Άβριλ Χέϊνς, ως Επικεφαλής Όλων των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Avril_Haines
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε στις 20-01-2021, (Τετάρτη), με ευρεία πλειοψηφία 84 ψήφων, τον διορισμό της Άβριλ Χέϊνς, στο αξίωμα της Επικεφαλής, των “Υπηρεσιών Πληροφοριών” (“DNI”).
Πρόκειται για το πρώτο μέλος της κυβέρνησης του Τζο Μπάϊντεν, του οποίου ο διορισμός εγκρίθηκε την ημέρα της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Άλλοτε “δευτέρα τη τάξει” στη “CIA”, η κυρία Χέϊνς, 51 ετών, θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις δραστηριότητες της “CIA”, της “NSA” και των άλλων 15 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

4.

Dünya o noktaya kilitlendi! Joe Biden göreve başlamadan önce…

Uluslararası haber ajansları fotoğrafları peş peşe geçti, dünya o noktaya kilitlendi… Son dakika haberine göre, Türkiye’nin yanı başında füzeler ateşlenirken, sıcak görüntülerin seçilmiş ABD Başkanı Biden’ın göreve başlamasından sadece bir gün önce gelmesi dikkat çekti.

Yeni Şafak Gazetesi İlk Sayfası

16.

Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olacak! 2 yıl sonra göklerde

TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, 100’e yakın yardımcı sanayi ile çalıştıklarını belirterek, “Alternatif helikopter üretimine sahip dünyada sayılı şirketler arasındayız” dedi. Kotil, yapımı süren Milli Muharip Uçağı’nın Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olacağını, ilk üretimin 18 Mart 2023’te hangardan çıkacağını açıkladı.

Avrupa'nın en iyi savaş uçağı olacak! 2 yıl sonra göklerde
23.01.2021 

 

TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye’yi heyecanlandıran projelerini anlatırken, “Helikopter üretiminde alternatif helikopter üretimine sahip dünyada sayılı şirketler arasındayız” dedi.

Kotil, Milli Muharip Uçak projesiyle ilgili de şu mesajı verdi: “5’inci nesil Türk savaş uçağı projesi MMU, savunma sanayii ile uzaktan yakından ilgilenen herkes için heyecan yaratan, çok büyük fırsatlar barındıran Türkiye’nin en büyük savunma sanayii projesidir. Milli Muharip Uçak ile ülkemiz farklı bir konum ve seviyeye çıkacak.” dedi.

Yerlilik yüzde 70’lerde

Türkiye’nin son dönemlerde savunma sanayiinde önemli bir atılım içinde olduğunu görüyoruz. Bu gelişmeyi neye bağlıyorsunuz?

Savunma sanayimiz son 20 yılda devletimizin sağladığı kaynaklar, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli olanaklar ile ürün geliştirilmesi konusunda kararlı ve istikrarlı duruşu ile kendisine direk bağlı Savunma Sanayii Başkanlığımızın ekosisteminde istikrarlı bir yükseliş gösterdi. Bugün yerlilik oranımız yüzde 70’lere ulaştı ve en kritik zamanlarda geliştirilen ürünler çok büyük roller üstlendi. Ülkemizin savunma sanayiinde gösterdiği atılımlar uluslararası alanda başarı göstergesi sayılan raporlara da olumlu yansıdı. Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100”deki Türk şirketi sayısı 7’ye yükseldi. TUSAŞ olarak biz de 16 sıra yükselerek 53’üncü sırada yerimizi aldık. Daha önce savunma ve en önemlisi havacılık alanında üretim gücümüz özgün ürünlere dönük değildi. 20 yılda gösterilen kararlı tutum neticesinde üretim oranları yerlilikle birlikte eşgüdümlü bir şekilde arttı. TUSAŞ olarak biz de ürettiğimiz ürünler, geliştirdiğimiz projeler ile atılımlarımızı önemli ölçüde sürdürdük. İnsan kaynaklarından, ihracata, özgün üretim kabiliyetimizden, yapısal parça üretimimize kadar ülkemizi hak ettiği yerlerde konumlandırmak için çalışıyoruz.

Kompozit yatırımı bitiyor

TUSAŞ, bugüne kadar hangi projelere imza attı? Devam eden projeleriniz neler? En kısa vadede devreye alınacak, Türkiye’yi heyecanlandıracak hangi projeler var?

Uzay, uçak ve İHA sistemleri, Milli Muharip Uçak ve helikopter gruplarımızın çalışmaları devam ediyor. Şirketimizin lokomotifi olarak adlandırdığımız uçak yapısalları parça üretim faaliyetlerimiz de yeni nesil teknolojilere ve üretim fazlarına adapte olarak gelişiyor. Yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip yeni kompozit yatırımımızı tamamlamak üzereyiz. Boeing ve Airbus’a ürettiklerimiz dışında uçak ve helikopter hava araçlarının yapısal parçalarının üretileceği tesis ile dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2’sini karşılayacağız.

Ülkemizin güvenliğine doğrudan katkı sağlamaya devam eden ANKA’larımızın teslimatlarına devam ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimize 25 adet teslim ettik. ANKA’mızı baz alarak 17 ay gibi kısa sürede ilk uçuşunu yapan ANKA-2 AKSUNGUR’un test faaliyetleri devam ediyor. Özellikle son günlerde test faaliyet etkisini iyice artıran AKSUNGUR önce 49 saat havada kalarak, 12 adet MAM-L ise 28 saat uçarak çalışmalarımızda ne kadar kararlı olduğumuzu kanıtladı. Helikopter üretimlerimizde ise bu denli alternatif helikopter üretimine sahip dünyada sayılı şirketler arasındayız. T129 ATAK ile başlayan helikopter üretim maceramız bugün özgün olarak Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ve GÖKBEY gibi ürünlerin oluşmasına sebep oldu. Geçtiğimiz yıl 57. ATAK helikopterini Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. İlk uçuşunu gerçekleştirdiğimiz GÖKBEY’in test süreçleri devam ediyor. Havacılıkta önemli bir yere sahip olan sertifikasyon uçuşunun ilkini geçtiğimiz yıl tamamladık. En yakın zamanda ise seri üretime geçmesini öngörüyoruz.

HÜRJET’te ise bu yıl gövdesi motoru takılmış bir şekilde görülebilecek, tüm bu değerli projelerimizin yanında ülkemizin bekasını oluşturan bir proje daha var: Milli Muharip Uçak projemiz. TSK envanterindeki F-16’ların kademeli olarak yerini alacak proje ile Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri olacak. 5’inci Nesil Türk Savaş Uçağı projesi MMU, savunma sanayii ile uzaktan yakından ilgilenen herkes için heyecan yaratan, çok büyük fırsatlar barındıran Türkiye’nin en büyük savunma sanayii projesidir. Milli Muharip Uçak ile ülkemiz farklı bir konum ve seviyeye çıkacak.

Ülkemizin bekasına hizmet asıl motivasyon kaynağımız

10 yıldan fazla bir süre THY gibi bir Türkiye ve dünya markası kuruluşun başında bulunmuş, bugün TUSAŞ gibi Türkiye’nin geleceğinde çok kritik rol üstlenmiş bir kurumu yöneten kişi olarak okurlarımız için bir ufuk turu yapsanız neleri öne çıkarırsınız?

THY gibi dünya markası bir şirketin başında olmak gurur vericiydi. Oradaki tüm çalışma arkadaşlarıma da bu vesileyle bir kez daha emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum, başarılarının daim olmasını diliyorum. Açıkçası THY’de büyük işler yaptık ve 6 kat büyüme nasip oldu, devletimiz de destek politikaları ile her zaman bizleri destekledi. Ancak TUSAŞ’ı biraz daha farklı görüyorum. Yönetici olarak TUSAŞ motivasyonum biraz daha farklı diyebilirim. Uzun vadeli, emek ve sabır isteyen süreçleri yönetirken çalışanlarımızın motivasyonlarını ve cesaretlerini üst düzeyde tutmak benim için her zaman büyük önem taşıyor. Ülkemizin bağımsızlığına ve bekasına hizmet edecek geleceğini oluşturacak projelerimiz başlı başına bir motivasyon kaynağı olmakla birlikte başarıya birlikte hareket ederek ulaşabileceğimize inanmak çok önemli.

MMU için 2 yıl kaldı

Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olacağını söylediğiniz “Milli Muharip Uçağı” projesinde son durum nedir?

Evet, bizim 30 yılımız yok. Hatta 18 Mart 2023 hangar çıkışına kadar bugün itibariyle 2 yılımız kaldı. Devletimiz bize böylesine önemli bir proje verdi. Biz gururla ülkemizin bekasını oluşturacak bu projeyi göğüslüyoruz. TUSAŞ olarak ülkemiz için ne gerekiyorsa yapmaya da hazırız. Çalışma azmimizi şu şekilde belirtmek isterim: En alt kademeden, mühendisine, teknisyeninden, idari uzmanlarımıza kadar TUSAŞ Ailesinin kalbi bu proje için çarpıyor. MMU projesi oluşturacağımız ekosistem ve yetişmiş insan kaynağımızla hayat bulacak. Bu yıl projenin tasarım faaliyetlerine devam edeceğiz. 2021 son çeyreğinde ön tasarım aşamasının ilk gözden geçirmelerini yapacağız. Ayrıca rüzgar tüneli testleri son sürat devam ediyor.

Teknolojide ‘birlikte yaratma’ yaygınlaşır

Türkiye teknoloji geliştirme konusunda önemli adımlar atsa da teknoloji transferine ihtiyacı var. Önümüzdeki dönemde teknoloji transferi kolaylaşacak mı zorlaşacak mı?

Teknoloji transferinin kolaylaşacağını öngörüyoruz. Pandemi dönemi tüm oyunları değiştirdi. Teknolojik olarak çok gelişmiş ülkelerde bile yenilikçi Ar-Ge çalışmalarının finansal bazı kısıtlar nedeniyle aksadığını görüyoruz. Bu nedenle piyasanın, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminin canlanması için işbirliklerinin, teknoloji transferlerinin daha çok artacağını öngörüyoruz. Co-creation (birlikte yaratma) gibi kavramların daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz. Buna karşın siyasi ve ekonomik gelişmelerin çeşitli kısıtlamalar yaratması kritik teknoloji alanlarında transferde sıkıntı yaratabilir. Bu alanlar tespit edilerek ilgili konularda Ar-Ge çalışmaları yoğunlaştırılmalı.

‘Elektrikselleşme’yi hava’ya da taşıyacağız

Dünyada “Sanayi 5.0” konuşulmaya başlandı. AB, “insan merkezli ve sürdürülebilir sanayi için yeşil ve dijital teknolojilerle dönüşümü hedefleyen Sanayi 5.0 stratejisi”ni 7 Ocak’ta duyurdu. Türkiye sanayinin de rekabet gücünü yükseltmek için hızla teknolojik dönüşüme ihtiyacı var. Bu dönüşümde TUSAŞ’ın, savunma sanayinin katkıları neler olabilir?

Aslında biz MMU gibi projeler yaparken bir yandan da ülkemizin teknolojik yatırımlarının da farklı bir konumda olmasını sağlıyoruz. Özellikle ileri teknoloji gerektiren havacılık alanında gerçekleştirilen projelerin hayata geçirilmesi teknolojik rekabette sizi bir adım öne geçirebiliyor. Biz günümüz teknolojilerinin dışında yenilikçi ve yıkıcı teknolojileri çalışması için kurulan merkezlerimiz ile şimdiye kadar üretilmesi mümkün olmayan tasarımların eklemeli imalat teknolojisi ile üretmek yanında maliyet düşürmeyi, nano teknolojileri kullanıp kompozit malzemelerimize ve kaplamalarımıza kritik fonksiyonlar kazandırabilmeyi hedeflemekteyiz. Yine havacılık üretim sektörünü değiştirecek termoplastik malzemesinin üretim ve şekillendirme kabiliyeti kazanıp pazar payımızı artırmayı, otomobil sektöründeki elektrikselleşmeyi havacılık sektörüne de taşımayı, kendi simülasyon kodlarımızı geliştirerek tasarım gücümüzü artırmayı amaçlamaktayız. Dünya pazarında ürünlerimize orta ve uzun vadeli önemli avantajlar sağlayacak olan özel teknoloji merkezleri bu bakımdan çok önemli. TUSAŞ sahip olduğu İleri Malzeme Proses ve Enerji Teknolojileri Merkezi, Eklemeli İmalat Teknolojileri Merkezi, İleri Kompozitler Teknoloji Merkezi, Fonksiyonel Saydamlar ve Kaplamalar Açık Kaynak Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği Teknoloji Merkezi, Özgün Mühendislik Araçları Teknoloji Merkezi, Gelişmiş Hava Araçları Konseptleri Teknoloji Merkezi, Döner Kanat Teknoloji Merkezleri ve güçlü araştırma kadrosu ile teknolojik dönüşümde sektöre katkılarını sürdürecek.

100’e yakın ‘yardımcı sanayi’ ile çalışıyoruz

TUSAŞ kaç tedarikçi ile çalışıyor. Tedarikçi firmalarının seçimi nasıl gerçekleşiyor? TUSAŞ, tedarikçilerin retim ve teknoloji çıtasını yukarı taşıma için neler yapıyor?

Şirketimiz özgün ürünlerimiz ve dünya devi şirketler için ürettiğimiz yapısal parçaların üretiminde 100’e yakın yardımcı sanayi firması ile birlikte çalışıyor. Tedarikçi seçimimizi web sitemiz üzerinden oluşturduğumuz portal üzerinden, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şehir kümelenmeleri görüşmelerimiz, Savunma Sanayii Başkanlığımızın koordinesi ile gerçekleştirilen sanayi odaları ziyaretleri ve yine Başkanlığımız tarafından yürütülen EYDEP programı kapsamında gerçekleştiriyoruz. İşbirliğinde bulunduğumuz tedarikçi firmalarımızın, yerlileştirme kapsamında ürün geliştirme noktasında kendilerini geliştirmeleri için saha mühendisliği desteği sağlıyor, ayrıca TUSAŞ Akademi’de eğitimler veriyoruz.

Ülkenin alım gücünün devreye girmesi teknolojiyi yukarı taşıyor

Özel sektörün katma değeri daha yüksek, teknolojisi yüksek ürünlere daha fazla yönelebilmesi için “ülkenin alım gücünün harekete geçirilmesi” konusunda neler yapılabilir?

Ülkenin alım gücünün devreye girmesi yurt dışına bağımlı olmamıza neden olan kritik teknolojilerin yurt içinde yerli ve milli olarak üretilmesini sağladığı için çok önemli. Özellikle savunma sanayinde, teknolojiyi geliştiren ülkeler kısıtlayıcı düzenlemeler ile özgün olarak üretilen savunma sistemlerinin yeni pazarlara açılması ve idame ettirilmesi faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle ülkenin alım gücünün devreye girerek katma değeri yüksek teknoloji alanlarında yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarının desteklenmesi ve artırılması uygun olacaktır. Ayrıca ilgili yatırımların fizible olması için tüm sektörlerin ihtiyaçlarının konsolide edilmesi ve odaklanılacak konuların belirlenmesi için önceliklendirme yapılması gerekiyor. Bunun yanında sürdürülebilirliği temin etmek için benzer teknolojik ihtiyaçların yerlileştirme ve millileştirme çalışmasıyla kabiliyet kazanan teknoloji odağına yönlendirilmesi de kritik. Bu çalışmalar sonucunda dışa bağımlılığımız azalacak, ülke içinde kabiliyet kazanan firmalar yurt dışı pazarlarında pay bularak yüksek katma değerli ürün ihracatı gerçekleştirebilecekler.

Mühendisler için burada ‘özgürlük’ var

TUSAŞ’ta siz göreve başladığınızda çalışan sayısı 5 bin idi. Bunların 1200’ü mühendisti. Şimdi çalışan sayınız 10 bini buldu. Mühendis sayısı da 3 bin 500’e çıktı. Kadrodaki bu büyümeyi nasıl yönettiniz?

En büyük servetimiz insan kaynağımız, bugün burada Türkiye’nin en büyük projelerinde çalışan arkadaşlar, yarın edindikleri tecrübeler ile hayalini bile kuramadığımız işlere imza atacaklar. Türkiye’nin bekası olarak adlandırdığımız Milli Muharip Uçak için çok fazla mühendise ihtiyacımız var. Şu an 3 bin 500 olan mühendis sayımız ile bu kadar projeyi tamamlamamız çok zor. Uluslararasında lider konumdaki firmaların mühendis sayısına baktığımızda bu rakamlar 50 bin civarında. Bizim ise tüm çalışma arkadaşlarımızın sayısı henüz 10 bine yaklaştı. Yurt dışından tecrübeli mühendisleri bünyemize katmak için çok geniş kapsamlı araştırmalar yapıyoruz ve katıyoruz da. MMU için bir mühendis en az 10 yıl o projede çalışmalı ki ondan sonra gelecek olan genç nesile bilgi aktarımını sağlıklı bir şekilde yapabilsin. Mühendisleri ekibimize dahil ederken öncelikle geçmiş tecrübesi ve akademik başarılarını göz önüne alıyoruz. Ayrıca mühendislik eğitimi alan son sınıf öğrencilerini dahil ettiğimiz SKY Stajyer Mühendislik Programımız çok yoğun talep görüyor. Bu arkadaşları biz 2 sene boyunca haftada 1 veya 2 gün fabrikamızda tecrübeli mühendislerimiz ile buluşturuyor, uzman mühendislerimizden mentorluk desteği almalarını sağlıyoruz. Genç mühendis arkadaşlarımızın TUSAŞ’ta çalışmak için birçok güzel nedeni var. Yaratıcılıkları için sunduğumuz özgür ortam ile birlikte ülkemizin vizyon projelerinde görev alma olanağı vadediyoruz.

Teknoloji ‘kısır’ olsa proje sayısı 700’e çıkamazdı

Türkiye’nin savunma sanayinin “kısır teknoloji” transferi yaptığı, transfer edilen teknolojinin de kamu vakfı kuruluşlarına hapsedildiği, dolayısıyla Türkiye sathına yayılmadığı eleştirileri söz konusu. Bu eleştirilere için görüşünüzü alabilir miyiz?

Ülkemiz savunma sanayiinin “kısır teknoloji” transferi yaptığı görüşüne kesinlikle katılmıyorum. 20 yıl önce iki elin parmağını geçmeyen savunma sanayi projeleri bugün itibariyle yaklaşık 700’e geldi. Bu tür projeleri “kısır teknolojilerle yapamazsınız. Gelişen ve üreten bir teknoloji altyapısı ile savunma sanayiine her gün daha fazla katma değer sağlayan bir ülke konumuna eriştik.

Malzeme teknolojilerindeki gelişim 10 yıla damga vuracak

Gelecek 10 yılda hem sektörünüzde, hem de genel olarak sizce nasıl bir dünya bizi bekliyor? Bu dünyaya hazır mıyız? Hazır olmak için bugünden atmamız gereken adımlar nelerdir?

Gelecek, bugünden yapılacak olan yatırımlar ile başladı. Özellikle havacılık teknolojileri, hızla değişen adaptasyon mekanizmalarını da iyi kurgulamazsanız zor bir alan. 10 yılda değişen havacılık teknolojilerine bir bakın, bugünden çok daha farklı bir hale geldi. Drone sistemleri, yapay zeka modülleri, artırılmış gerçeklik ile yapılan simülatörler, gerçeğe yakın eğitim amaçlı simülasyonlar gibi birçok teknolojik gelişim oldu. Sektörel olarak, gelecek 10 yıla malzeme teknolojilerindeki gelişimin damga vuracağını düşünüyorum. Biz bu alanda yürüttüğümüz yerli kompozit malzeme geliştirme, eklemeli imalat, yeni nesil termoplastik kompozit ve metal şekillendirme projeleri ile malzeme alanında know-how üretim merkezi olarak çalışıyoruz. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası şirketler, üniversiteler ve araştırma merkezleri ile yürüttüğümüz işbirlikleri sonucunda şirketimizi malzeme teknolojileri alanında bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Teknoloji merkezlerimizde güçlü araştırma kadromuz ile şirketin ihtiyaç duyduğu stratejik teknolojiler üzerine araştırma projeleri yürütüyoruz.

Boeing ile ‘termoplastik’ üretimi için işbirliği yaptık

Yurt dışından teknoloji transferi yapmadan yerli ve milli teknolojik üretim mümkün mü? TUSAŞ için ufukta teknoloji transferine dönük uluslararası bir işbirliği var mı? Teknoloji transferi politikanız ne olacak?

TUSAŞ olarak küresel ölçekte daimi rekabet avantajı sağlamak için teknoloji ve Ar-Ge’yi temel kaldıraç olarak kullandık. Öyle ki, 2020 yılında Ar-Ge yatırımlarımız yüzde 40’ın üzerinde oldu. Bu tür yatırımlar ile de yeni teknolojik ürünler ortaya çıktı. Dünyanın en önemli havacılık markası olan Boeing ile stratejik işbirliğine devam ediyoruz. Boeing ile “termoplastik” üretimi alanında teknolojik işbirliği anlaşması yaptık. Bu tür teknolojik değiş-tokuş ve bilgi akışlarının paylaşılması ile milli teknolojik üretimlerimiz de artacak. Kısacası, havacılık alanında elde ettiğimiz bilgi birikimi ve teknolojik transfer yapısı TUSAŞ’ı üretim konusunda büyük bir avantaja götürdü, konumunda daha da güçlenip söz sahibi olmasını sağladı.

Ar-Ge desteklerinin büyük katkısı var

Türkiye’nin teknoloji atılımında devletin rolü nedir? Teknoloji atılımı için Ar-Ge destekleri gibi destekler yeterli midir? Başka neler yapılması gerekiyor?

Günümüzde küresel rekabetin en önemli unsuru her devletin kendi teknolojisini üretebilmesinden geçiyor. Bu anlayışla devletimiz ülkemizdeki tüm teknoloji odaklarının Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji çalışmalarını destekliyor. Bu çalışmaların ilk adımı politika ve stratejileri belirlemekten geçer. Bu kapsamda da ilgili devlet kurumlan üniversite, araştırma merkezleri ve sanayi ile yakın çalışmakta, ülkemizi ileri taşıyacak teknoloji alanlarında teknoloji yol haritaları hazırlayarak, teknolojilerin kazanımı için devlet destekli projelerin başlatılmasını sağlıyor.

Firmaların Ar-Ge çalışmalarının gelişmesinde Ar-Ge desteklerinin büyük katkısı bulunuyor. Bu destek ve teşvikler; şirketlerin Ar-Ge süreçleri ve organizasyonel yapılarının gelişmesine de katkı sağlıyor. “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamle Programı” gibi yeni destek programları inovatif yatırımlar için önemli avantajlar sağlıyor. Halihazırda TBMM gündeminde ele alınmakta olan 5746 Sayılı Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Kanunu ile 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun sürelerinin 2023 yılı sonrasında da yürürlükte olacak şekilde uzatılması, bizim gibi Ar-Ge ve teknoloji yoğun çalışan firmalara önemli katkılar sağlayacaktır.

KAYNAK: DÜNYA GAZETESİ
17. ΓΥΡΙΣΕ Η “ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ… “ΑΝΕΤΑ” ΟΙ ΒΑΘΙΑ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ “CIA – ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ” (ΤΩΝ ΚΛΙΝΤΟΝ – ΟΜΠΑΜΑ) ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΝ, ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!..
Ο ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ… ΣΟΡΟΣ, ΠΟΥ… ΛΕΓΑΜΕ “ΠΡΟΧΘΕΣ”, ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, (Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΙΝΑΙ “ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ”), ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΒΛΕΠΕ ΠΟΤΕ Π-Θ γία!.. (ΑΣΕ ΠΟΥ Η ΜΙΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Κ-Β ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΡΙΤΕΣ)!
ΚΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗ! Η ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ, ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!
ΚΥΡΙΑΚΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!
ΚΕ ΑΡΧΗΓΕ ΤΗΣ ΕΥΠ;
ΚΕ ΣΑΜΑΡΑ; 
ΚΕ ΝΕΟ-ΒΟΥΔΑ;
ΚΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΥ!.. 
ΜΙΛΗΣΤΕ ΒΡΕ! ΜΙΛΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!..
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΒΡΕ;  
ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΔΥΣΤΥΧΗ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΝΟΜΙΖΕΤΕ;
-/-

Λόγοι υπέρ του Ισλάμ στην «καρδιά» της Αθήνας! Aνενόχλητος από αστυνομία ο Πέτρος Κωνσταντίνου βγάζει την χολή του για Έλληνες και Ορθοδοξία!

111
Ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, μαζί με μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας «ξαναχτύπησαν», βγάζοντας «πύρινους λόγους» υπέρ του Ισλάμ και των ανοικτών συνόρων.

Κι όλα αυτά στην πλατεία Μερκούρη, στην «καρδιά» της Αθήνας.

«Τιμή στον Σαχζάτ Λουκμάν, συνεχίζουμε με σύγκρουση με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης.
Η αντιφασιστική συγκέντρωση μνήμης για την επέτειο των οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: το κίνημα που έστειλε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής στη φυλακή θα συνεχίζει αταλάντευτα τη δράση του ενάντια στο ρατσισμό και τους ντόπιους Τραμπ, για να δικαιωθούν όλοι οι Λουκμάν. Για να πάρουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να αποκτήσουν άσυλο και στέγη οι πρόσφυγες, να εμβολιαστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες στα καμπ και να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.
Στην πλατεία Μερκούρη, παρά τα απαράδεκτα αστυνομικά μέτρα, βρέθηκαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, το ΥΠΠΟ, την καθαριότητα του Δήμου Αθήνας και άλλους χώρους, φοιτητές και φοιτήτριες σχολών της Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η επιτροπή Ιρακινών προσφύγων, η Κοινότητα Καμερούν, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου διαμερίσματος Δήμου Αθήνας, δικηγόροι της πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Δημοτικές Κινήσεις Ανοιχτή Πόλη και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΡΜΑ.
Στην πλατεία ακούστηκαν συνθήματα και έγιναν χαιρετισμοί από τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής κοινότητας, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες των γονέων του Λουκμάν προς τους διαδηλωτές, τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο, την Κατερίνα Πατρικίου, Γενικό Γραμματέα Σωματείου εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, τον Θωμά Κατσαρό, εργαζόμενο στο ΥΠΠΟ, την Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικό από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τον Βασίλη Κουκαλάνι, ηθοποιό-σκηνοθέτη, τον Σατζάτ, Επιτροπή Ιρακινών Προσφύγων, τον Γιάννη Βερβεσό, φοιτητή από τους Μεταλλειολόγους του ΕΜΠ, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.
Ακολούθησε πορεία αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με το πανό μνήμης του Σαχζάτ Λουκμάν στους δρόμους του Πετραλώνων, η οποία έφτασε στην οδό Τριών Ιεραρχών, στο σημείο της δολοφονία του από τους χρυσαυγίτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Λουκμάν με υψωμένες γροθιές και αφέθηκαν λουλούδια στο κτίριο της οδού Τριών Ιεραρχών, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Σαχζάτ.
Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε επόμενη μεγάλη κινητοποίηση, στις 20 Μάρτη, με διεθνή διάσταση, κατά του ρατσισμού και του φασισμού και σε σύγκρουση με την κυβέρνηση που στρώνει ξανά το δρόμο στους φασίστες με τη ρατσιστική της πολιτική.
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
».

-/-