Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (Ε.Α.) ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΚΚΙ ΠΕΚΙΝ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ Τ/ΥΣΠ (2007 – 2011) ΜΙΛΑ – ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΒΕΒΑΙΑ – ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
- Οργανισμοί Πληροφοριών στην Τουρκία υπάρχουν στις ΤΕΔ, στη Σ-Χ, στην Αστυνομία (Ασφάλεια), στο ΥΠΕΞ, (εκτός από την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Πρωθυπουργία), καθώς και Τμήματα Πληροφοριών σε μερικά Υπουργεία και Οργανισμούς. Ασφαλώς υπάρχει και η «ΜΙΤ».
- Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που συμβαίνουν / διεξάγονται είναι αυτές των πληροφοριών και των αντιπληροφοριών. Ο Πεκίν δεν νομίζει πως μπορεί να δοθεί η ίδια απάντηση για το τί είναι και πώς γίνονται οι επιχειρήσεις πληροφοριών και αντιπληροφοριών.
- Σημαντικό λέγει ο Στρατηγός και στις δύο περιπτώσεις είναι το πού στοχεύουμε, ποιοί είναι οι στόχοι.
- Σκοπός των δραστηριοτήτων πληροφοριών και αντιπληροφοριών είναι η επιβίωση του κράτους και η ασφάλεια. Αν αυτές οι επιχειρήσεις διεξάγονται απλώς για το όφελος της εκάστοτε Κ-Β ή κάποιων ομάδων (ενν. κυρίως προς όφελος κλικών, που λυμαίνονται συνήθως τον χώρο των πληροφοριών, ανάλογα με την κάθε φορά δύναμή τους, σε πολλές χώρες), τότε [ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ], δεν υπάρχουν (!) ούτε πληροφορίες, ούτε αντιπληροφορίες.
- Αν συμβαίνει το της παραγράφου 4, τότε η χώρα αυτή μετατρέπεται σε μία χώρα ανεξέλεγκτη, αφού πχ τότε θα κάνουν ό,τι θέλουν αυτόνομες Οργανώσεις, θα υπάρχουν τρομοκρατικές ενέργειες σε συνόδους κορυφής, και άλλα πολλά και θα δρουν άνετα οι ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες ομοιάζουν με «άλογο κούρσας» που τρέχει…
- Τί πρέπει να γίνει λοιπόν; Ρωτάει ο Στρατηγός!
α. Ο Νόμος για τη «ΜΙΤ» πρέπει να εξεταστεί και πάλι εξ αρχής και να οργανωθεί ξανά ως ένα αυτόνομο Τμήμα. Κύριο καθήκον της είναι η συλλογή ανθρωπίνων πληροφοριών και η απαγόρευση δράσης ξένων Υπηρεσιών Πληροφοριών στην Τουρκία. Θα πρέπει να της δοθούν ειδικά καθήκοντα. Είναι υπεύθυνη και για τις εσωτερικές πληροφορίες (αντιπληροφορίες) και για τις εξωτερικές πληροφορίες. Όπως είναι τώρα η «ΜΙΤ» και οργανωτικά και οικονομικά και εκτελεστικά (ενν. το πώς λειτουργεί) δεν είναι καλά!
β. Η «Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Συστημάτων» του Τ/ΓΕΕΔ / «Genelkurmay Elektronik Sıstemleri» («GES») πρέπει να επιστρέψει στο Τ/ΓΕΕΔ
Ο τομέας των στρατιωτικών πληροφοριών, (δηλ. εκτός από αυτές της Σ-Χ), θα πρέπει να επανεξεταστεί, ως προς την Οργάνωσή του και στη συνέχεια να ψηφιστεί για το θέμα σχετικός Νόμος. Δεν υπάρχει κάτι σχετικό, παρά μόνον ένας Νόμος μιας σελίδας, ο οποίος αναφέρεται στα καθήκοντα του Τούρκου Α/ΓΕΕΔ στα θέματα των πληροφοριών.
Το «GES» θα πρέπει να επιστρέψει στο Τ/ΓΕΕΔ και με Νόμο στη συνέχεια να εξελιχθεί. Η στρατιωτική πληροφορία αναλύεται με διαφορετικό τρόπο και θεάται με διαφορετική ματιά, απ’ ότι λέγει / κάνει η «ΜΙΤ».
γ. Οι πληροφορίες της Ασφάλειας και της Σ-Χ, που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα σε διαφορετικά όμως μέρη, απαιτείται να τεθούν κάτω από τους ίδιους αρμοδίους. Και οι 2 Οργανισμοί Πληροφοριών είναι υπεύθυνοι για εσωτερικές πληροφορίες ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Επειδή και η «ΜΙΤ» ασχολείται με συλλογή εσωτερικών πληροφοριών, αλλά και με την «Προστασία του Συντάγματος», θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των Υπηρεσιών αυτών που εμπλέκονται στο θέμα.
δ. Όπως είναι στο ΥΠΕΞ θα πρέπει να γίνει και σε άλλα Υπουργεία.
- Τέλος, ο Στρατηγός Πεκίν δηλώνει έτοιμος να εργαστεί, αν του ζητηθεί, για το θέμα της αναδιοργάνωσης του όλου τουρκικού συστήματος πληροφοριών και του συντονισμού όλων των υφισταμένων Υπηρεσιών Πληροφοριών. Συνεχίζει και αναφέρει πως οι πληροφορίες και οι αντιπληροφορίες, σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις επενδύσεις, τη γεωργία, τις μεταφορές, τις φυσικές καταστροφές, κλπ είναι απαραίτητες σε όλα τα πεδία της ζωής.
- Ο χρόνος, καταλήγει ο Στρατηγός, μεταφέρει μια καίρια σημασίαπου μπορεί να εξασφαλίσει γνώση, η οποία αφού αναλυθεί αρχικά, μπορεί στη συνέχεια να εξασφαλίσει τη λήψη μέτρων, προς τις «Δυνάμεις Ασφαλείας», τις Κυβερνήσεις, τους Δημοσίους Υπαλλήλους, κλπ μιας χώρας, χωρίς να υπάρχουν γεγονότα – συμβάντα πληροφοριών.
Έτσι, προλαμβάνουμε τα γεγονότα, αφού αν αυτά συμβούν, τότε είναι ανώφελο να λάβουμε μέτρα για να τα εμποδίσουμε, όπως είναι φυσικό.
ΣΧΟΛΙΟ:
– Ο Στρατηγός (ε.α.) Πεκίν, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος του «Κόμματος Πατρίδα» / «Vatan Partisi», του πιο σκληροπυρηνικού τουρκικού Σοσιαλιστικού – Εθνικιστικού Κόμματος, που εμπρός του το «MHP» και οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι … «Β΄ Εθνική», με ό,τι αυτό σημαίνει, δεν μας λέγει κάτι άγνωστο ή σπουδαίο.
– Ο Στρατηγός «ξεχνάει» ότι πλέον στην Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν, εδώ και κάποια λίγα χρόνια, (αν δεν σφάλλω μετά το συμβάν στο Ουλούντερε, το Δεκ. του 2011 νομίζω), υπάρχει υπό τον Π-Θ και ουσιαστικά πλέον υπ’ αυτόν, τον ΠτΔ δηλαδή, «Κεντρικός Έλεγχος» στις Εθνικές Πληροφορίες, ένα είδος «Συμβουλίου Σοφών των Πληροφοριών», με έδρα στα κεντρικά της «ΜΙΤ», το οποίο αριθμεί, αν δεν απατώμαι 25 άτομα, τα πλέον «δυνατά» στο αντικείμενο «Πληροφορίες» παντουρκικά και από όλες τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Στο Συμβούλιο αυτό καταλήγουν όλες οι πληροφορίες και ακολουθουμένων όλων των διαδικασιών κάθε φορά, ενημερώνονται στη συνέχεια και αποφασίζουν ο Π-Θ και ο ΠτΔ αντίστοιχα και ανάλογα.
– Το ότι το «GES» «μετακόμισε» στη «ΜΙΤ» εδώ και 5 χρόνια περίπου, αν δεν απατώμαι, σήμανε το «ξεδόντιασμα» των ΤΕΔ, αφού είναι αυτό που «ακούει» τα πάντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
Προς τούτο και το σχετικό αίτημα ουσιαστικά του Πεκίν, για επαναφορά του «GES» στο Τ/ΓΕΕΔ. Πώς να κάνουν Χούντα οι ΤΕΔ αν δεν ελέγχουν τις επικοινωνίες; Δεν γίνεται! Η κίνηση επομένως του Ρ.Τ. Ερντογάν ήταν κίνηση «ΜΑΤ» στους Στρατηγούς, όπως και η άλλη κίνηση να τους «ξεβρακώσει» στα ποινικά Δικαστήρια εμπλέκοντάς τους σε «ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ» και «ΒΑΡΙΑ», αφού Χούντες στην Τουρκία, μόνον Στρατηγοί μπορούν να κάνουν, λόγω της μεγάλης εκτάσεως της χώρας.
– Κατά την άποψη του … σχολιάζοντος ΔΕΝ απαιτείται να γίνει τίποτα στον τομέα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» στην Τουρκία, αφού «το μείζον» έχει καλυφθεί και μάλιστα άριστα! Τώρα κάτι μικρολεπτομέρειες που πρέπει να γίνουν, όπως κάποιες εξ αυτών αναφέρει ο Πεκίν, είναι «σταγόνα στον ωκεανό»!
«ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ»