Ρωσική Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών

GRU

– Ημέρα στρατιωτικών πληροφοριών είναι στη Ρωσία η 5η  Νοεμβρίου,  σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα της 31ης Μαΐου 2006. Επ’ ευκαιρία της εορτής λοιπόν το ΥΠΑΜ στην Μόσχα εξέδωσε σχετική  ανακοίνωση.

– Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU) του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Ρ/ΓΕΕΔ) είναι μια από καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, έχοντας στην δομή της όλες τις γνωστές μορφές και τομείς των πληροφοριών, σύμφωνα με το ρωσικό  Υπουργείο  Άμυνας, αναφέρει  η σχετική δημοσίευση .

– Σήμερα, η GRU που ανήκει στο  Γενικό  Επιτελείο είναι ουσιαστικά η μόνη υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο, που διαθέτει στην δομή της όλες τις γνωστές μορφές και τις κατευθύνσεις ενός τεράστιου οργανισμού πληροφοριών, υλοποιώντας με επιτυχία τα  καθήκοντά της που προβλέπονται λόγω του υψηλού επαγγελματισμού της, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου .

– Η υπηρεσία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις  τελευταίες εξελίξεις στην πληροφορική, συστήματα τηλεπικοινωνιών, διαστημική τεχνολογία,  καθώς και διαθέτει και  Τμήμα  Καινοτομίας.

– Η  στρατιωτική  υπηρεσία πληροφοριών  ως στοιχείο της εθνικής ασφάλειας παράγει, αναλύει και συνοψίζει  πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική -πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την Ρωσία, προβλέποντας το  υπό διαμόρφωση «περιβάλλον», με έγκαιρες εκθέσεις στην ανώτατη πολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της, σχετικά με τις πραγματικές και πιθανές απειλές για τα ρωσικά  συμφέροντα και την ασφάλεια της  χώρας», σημειώνει η ανακοίνωση του ρωσικού  Υπουργείου  Άμυνας.

Για το θάρρος και  τον ηρωϊσμό κατά την εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων τους για τη διασφάλιση της ρωσικής  ασφάλειας της χώρας, πάνω από 700 στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στον τομέα των  ειδικών υπηρεσιών πληροφοριών,  τους απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και  του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

– Η «Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών», του Γενικού Επιτελείου (GRU) όπως είναι το πλήρως όνομα της στα ρωσικά, είναι  αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, με αυτόνομους σταθμούς, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «κατοικίες», σε πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, εκτεταμένα δίκτυα μυστικών πρακτόρων, και εννέα ταξιαρχίες των ειδικών δυνάμεων γνωστές ως «Σπέτσναζ». Αυτή η υπηρεσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Συρία, «καλύπτοντας τα  νώτα» της ρωσικής δύναμης και διαφυλάττοντας την ασφάλειά της.