ΤΟΥΡΚΙΑ (Μέσα ΔΕΚ. 2018)

1.

Απειλεί η νέα ναυτική βάση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα την Ρωσία;

12 Δεκεμβρίου 2018

Οι Τούρκοι δημιουργούν μια νέα ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα. Η ένατη (9η) βάση του Ναυτικού της χώρας αυτής θα βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα πρώην σοβιετικά σύνορα. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι αυτή η εγκατάσταση θα προστατεύει τον αγωγό φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία. Είναι έτσι; Και πώς μπορεί να αντιταχθεί η Τουρκία στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας;

Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα ναυτική βάση στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό αναφέρθηκε την Τρίτη από την εφημερίδα Milliyet. . Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η νέα στρατιωτική εγκατάσταση θα βρίσκεται κοντά στο χωριό Surmene, (Σούρμενα), 40 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα. 400 στρατιωτικοί και 200 ​​δημόσιοι υπάλληλοι θα υπηρετήσουν στη στρατιωτική βάση.

Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία έκανε ένα τέτοιο βήμα, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να στείλουν τα πολεμικά τους πλοία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο μιας πιθανής κλιμάκωσης της κρίσης, στα “στενά του Κερτς.

Ένας άλλος λόγος, ο οποίος οδήγησε τους Τούρκους στην απόφαση για την οικοδόμηση της ναυτικής αυτής βάσης ήταν το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου της τουρκικής ροής στις 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι σχέδια για την κατασκευή του υπάρχουν για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ η ιδέα “πάει πίσω” στις ημέρες του “Ψυχρού Πολέμου”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική βάση που θα οικοδομηθεί θα είναι η ένατη βάση του τουρκικού ναυτικού. Η Τουρκία διαθέτει οκτώ ναυτικές βάσεις σε τέσσερις θάλασσες:

  • Στην Μερσίνη και στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) στη Μεσόγειο Θάλασσα, (2)
  • Στο Ακσάζ και στη Φώκαια στο Αιγαίο, (2)
  • Στο Γελκούκ στη Θάλασσα του Μαρμαρά , (1)
  • Στο Ερεγλί (Ereğli) στη Μαύρη Θάλασσα, (1) καθώς και
  • Στην Κωνσταντινούπολη (1) και στα Δαρδανέλλια (Çanakkale) / (1), στην περιοχή του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων.

Γιατί λοιπόν οι Τούρκοι χρειάζονται μια άλλη ναυτική βάση; / (Ρωσική Άποψη)

Η Τουρκία χρειάζεται αυτή τη βάση σαφώς για να προστατεύσει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Αυτό είναι περίπου το ίδιο, με το σύστημα “Πυραυλικής Άμυνας” στην Ευρώπη, κατά των ρωσικών πυραύλων. Γιατί χρειάζεται η Τουρκία να οικοδομήσει μια βάση και να σχηματίσει μια “ναυτική γροθιά” εκεί, αφού σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρε οι Αμερικανοί μπορούν να μείνουν εκεί για 21 ημέρες τουλάχιστον, ρώτησε ρητορικά, κάνοντας σχετική δήλωση, ο Ναύαρχος Βλαντιμίρ Κομογιέφτοφ, πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην εφημερίδα “VIEW”.

Η Ανατολή είναι ένα λεπτό θέμα. Δεν είναι μόνο τα χαρέμια, αλλά και οι δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν στη θάλασσα. Και μας κάνει να σκεφτόμαστε“, δήλωσε ο Κομογιέτοφ. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, αξίζει να σκεφτούμε τους στόχους της Τουρκίας, οι οποίοι σχεδόν δεν συνδέονται καθόλου με τα αμερικανικά σχέδια.

Η πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα είναι καθαρά θεωρητική, τόνισε ο Κομογιέφτοφ, αφού, όπως είπε, «ακόμη και αν θεωρητικά υποθέσουμε ότι μέσω της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν, αντίθετα με τη “Σύμβαση του Μοντρέ”, να συγκεντρώσουν τα αεροπλανοφόρα τους και τα πλοία τους με τους πυραύλους στον Εύξεινο Πόντο, αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα διότι θα έχουν εισέλθει στο κλειστό αυτό “Θέατρο Ναυτικών Επιχειρήσεων”, όπως είναι η Μαύρη Θάλασσα, το οποίο εμείς ελέγχουμε και με πυρά, όπως και με τις δυνάμεις του στόλου μας, αυτές της Νότιας Περιοχής», εξήγησε ο Ναύαρχος.

Ο Κομογιέτοφ σημείωσε επίσης ότι οι στόλοι της “Μαύρης Θάλασσας”, της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται περίπου στην ίδια θέση.

Την εποχή της διοίκησης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στις αρχές της δεκαετίας του 2.000, ο τουρκικός στόλος ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερος από τον δικό μας.

Η Τουρκία προχωρούσε εντατικά έχοντας οικονομική άνεση, είχε δικά της πλοία, ακάτους, υποβρύχια, κλπ, ενώ ο στόλος μας, για παράδειγμα, είχε μόνο ένα υποβρύχιο – το “Varshavyanka”, δήλωσε η πηγή.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο στόλος μας, αυτός της Μαύρης Θάλασσας, άρχισε να παραλαμβάνει νέο εξοπλισμό, η ισορροπία ισχύος με την Τουρκία έγινε ίση, δήλωσε ο Ναύαρχος. “Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ολοκληρωμένη ομάδα υποβρυχίων, ενώ οι Τούρκοι έχουν νέα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και πυραυλοφόρων φρεγατών”, εξήγησε ο Κομογιέτοφ.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε: “Η Τουρκία δεν σταμάτησε, αλλά και ανέπτυξε. Εάν υπάρχει μια τάση να επεκταθεί το σύστημα βάσης, τότε υπάρχει κάτι που πρέπει να τεθεί εκεί“. (Κατά τον Ρώσο Ναύαρχο επομένως, οι Τούρκοι θέλουν κάτι να τοποθετήσουν εκεί)!..

Ο Πρόεδρος του “Κινήματος Στήριξης Στόλου“, Αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Νενάσσεφ, πιστεύει ότι η ανάπτυξη τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα είναι αναμενόμενη, και προσθέτει πως, “αν αυτό που κάνουν στην επικράτειά τους οι Τούρκοι, δεν βλάπτει την περιφερειακή ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας, τότε το κατανοούμε”.

Ο Nenashev εξήγησε ότι η ανάπτυξη του στόλου για την Τουρκία είναι μια φυσική διαδικασία, επειδή το 80% του εμπορίου της διεξάγεται μέσω του στόλου της, ενώ είπε πως ο τουρκικός εμπορικός στόλος είναι πολύ ισχυρότερος από τις ΤΕΔ.
Αν οι Τούρκοι δεν συμμετέχουν σε… “αλλοδαπά σενάρια”, τότε τους αφήνουμε να χτίσουν και να εξοπλίσουν την υποδομή τους, όπως και κάνουμε μέχρι τώρα. Το κυριότερο όμως είναι ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει παραβιάσεις των υφιστάμενων παγκόσμιων συμβάσεων, δεν επιτρέπει να υπάρχουν επιπλέον των προβλεπομένων χώρες, καθώς και προκλητικότητα έναντι της χώρας μας, τόνισε ο Nenashev.

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε επίσης ότι από πλευράς αναλογίας ναυτικών δυνάμεων, ο ρωσικός στόλος της “Μαύρης Θάλασσας” είναι ασύγκριτα ισχυρότερος από τον τουρκικό, από άποψη συνολικής διαθεσιμότητας όπλων. Παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός στόλος μας ξεπερνά στη Μαύρη Θάλασσα, σε αριθμό “Μονάδων Επιφανείας” (επιφανειακών πλοίων) και υποβρυχίων, σε συνολική δηλαδή ισχύ, στον αριθμό των πυραύλων ο στόλος μας είναι ισχυρότερος, σημείωσε ο Νενάσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρκικός στόλος έχει 12-14 υποβρύχια, 15 μεγάλα επιφανειακά πλοία (τόσο φρεγάτες όσο και περιπολικά πλοία), αλλά όλα αυτά τα πλοία είναι μεγάλα σε ηλικία“Οι Τούρκοι τώρα θα εκσυγχρονίσουν τα ναυπηγεία τους, η ναυπηγική τους τέχνη, παρεμπιπτόντως, είναι ανώτερη της δικής μας“.

Εκτός από τους διαθέσιμους στρατιωτικούς πόρους, ο Nenashev σημείωσε την παρουσία έξι νέων ρ/υποβρυχίων “Caliber”, Υ/Β που εδρεύουν στο Νοβοροσίσκ και στην Σεβαστούπολη, ενταγμένα στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τόνισε επίσης πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συγκροτήματα πυραύλων, του ρ/στόλου. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα πυραυλικά μας συστήματα ελέγχουν ολόκληρο τον “Εύξεινο Πόντο”, κάτι που οι Τούρκοι το γνωρίζουν. Ο στόλος είναι, πρωτίστως, το προσωπικό μας, έχουμε μετατρέψει / αναγάγει το ΠΝ μας σε θαλάσσια επιστήμη, ενώ έχουμε και ωκεάνια εμπειρία, όπως και ναυτική αεροπορία, ένας τομέας στον οποίο η Ρωσία ξεπερνά την Τουρκία, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε επίσης ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται τώρα στη διαδικασία εκσυγχρονισμού, προσθέτοντας ότι σε δέκα χρόνια θα επικαιροποιηθεί κατά 90% σε πολλές κατηγορίες πλοίων.

Ο εμπειρογνώμονας θεώρησε επίσης αμφισβήτησε τους λόγους για την κατασκευή της βάσης, όπως αυτοί αναφέρθηκαν στον τουρκικό Τύπο.

Ως πραγματικό λόγο για την τ/απόφαση για οικοδόμηση νέας τ/βάσης, ο Nenashev ανέφερε πως η Τουρκία υλοποιεί ένα πενταετές “Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού”, σύμφωνα με το οποίο θέλει να εκσυγχρονίσει όλες τις ναυτικές της βάσεις, όχι μόνο στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Μεσόγειο.

Θέλουν να είναι η πρώτη περιφερειακή ναυτική δύναμη. Αυτό είναι το σχέδιό τους και προσπαθούν να το εκπληρώσουν, δήλωσε η πηγή. Δεν απειλείται η Ρωσία από την Τουρκία, επειδή οι χώρες μας είναι στρατηγικοί σύμμαχοι, πιστεύει ο Nenashev.

Οι Τούρκοι, όπως και εμείς, συνέχισε ο Ρώσος, δεν θέλουν συγκρούσεις στη Συρία, επειδή αυτή βρίσκεται κοντά στα σύνορά τους και τους δημιουργεί “πρόβλημα προσφύγων”, αλλά και “πρόβλημα έντασης”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

“Από την άποψη της καταπολέμησης των Η.Π.Α., μπορούμε, από κοινού με την Τουρκία, να περιορίσουμε, με επιτυχία, την αλαζονεία τους, ώστε οι Αμερικανοί να μην παραβιάζουν τον αριθμό των προβλεπομένων από τη “Σύμβαση του Μοντρέ” εισερχομένων πολεμικών πλοίων τους στην “Μαύρη Θάλασσα”, αλλά και για να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των ημερών που διαμένουν αυτά στην Μαύρη Θάλασσα! Γνωρίζουμε πως η Ρωσία και η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένοι με / από τους Αμερικανούς“, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Nenashev, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διατηρεί την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, ως έναν τρόπο πίεσης προς την Ρωσία, αλλά πλέον όχι τόσο συγκρατημένα, όπως είχε προβλεφθεί. “Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εντρυφήσουν στα προβλήματα άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία”, εξήγησε η πηγή.

Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η “Βορειοατλαντική Συμμαχία” θα αποσπά την προσοχή των λαών των χωρών –  μελών της από τα πραγματικά προβλήματα, προσπαθώντας να κάνει ένα “hot spot” στην Μαύρη Θάλασσα! Ο εμπειρογνώμονας δεν είναι σίγουρος αν υπάρχει πολιτική βούληση γι ‘αυτό.

Ένα ή δύο πλοία του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να εισέρχονται τακτικά στην “Μαύρη Θάλασσα”, ο θόρυβος των πληροφοριών θα διατηρηθεί, ορισμένοι ψεύτικοι Πολωνοί πολιτικοί θα… ιδρώσουν, οι γείτονές μας θα μας ενημερώνουν σχετικά, όμως για εμάς, όλες οι επισκέψεις πλοίων του ΝΑΤΟ θα είναι ένας πραγματικός στόχος, με την ευρεία έννοια”, πρόσθεσε.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Βάση δημιουργείται, όχι μόνον χάριν του αγωγού φυσικού αερίου της τουρκικής ροής. Η Τουρκία σκέφτεται να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη, συμπεριλαμβανομένης και της Μαύρης Θάλασσας. Για τη Ρωσία, αυτό είναι σημαντικό / σοβαρό!.. Οι χώρες μας είναι πράγματι τώρα στρατηγικοί σύμμαχοι, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι πάντα έτσι. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και οι σχέσεις της Ρωσίας με αυτό το “μπλοκ” δεν μπορούν να θεωρηθούν απλές.

2. 

Η Τουρκία είναι πολύ νωρίς για να ονειρευτεί έναν αεροπλανοφόρο

 03-07-2017 

“Ο αερομεταφορέας δεν είναι πλέον ένα μακρινό όνειρο για μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Μήπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι η χώρα του είναι κοντά στις δυνατότητες που έχουν μόνο λίγα κράτη στον κόσμο; Με πιο προσεκτική εξέταση, δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε ότι με τη λέξη “αερομεταφορέας” οι Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί έχουν κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό τους.

Η Τουρκία προτίθεται να κατασκευάσει το αεροπλανοφόρο της,  δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα σχέδια αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της καθέλκυσης του νέου πλοίου του τουρκικού ναυτικού, της κορβέτας (“MİLGEM”) “Κιναλιάδα”.

Από πολιτική άποψη, ο Ερντογάν θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας

Είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε ένας από τους ηγέτες στην ναυπηγική βιομηχανία και ένας αερομεταφορέας δεν είναι πλέον ένα απομακρυσμένο όνειρο για μας“, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους συμπολίτες. 

Ποιό θα είναι το πλοίο που ο Ερντογάν ονομάζει “αερομεταφορέα;

Έργο” Ανατολία

Σύμφωνα με “ανοιχτές πηγές”, το έργο είναι εξαιρετικά διαφορετικό απ’ αυτό των Αμερικανών, των Βρεττανών και των Κινέζων.

Η συζήτηση για το έργο “αερομεταφορέας” διεξάγεται στην Τουρκία τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το σχέδιο αρχικά ονομάστηκε – “Levent”. Το 2012, ο τότε επικεφαλής της τότε «Γραμματείας της “Αμυντικής Βιομηχανίας”», της Τουρκίας, Murad Bayar, δήλωσε: “Η χώρα ολοκληρώνει το έργο”.

Στη συνέχεια, τα τ/ΜΜΕ ανέφεραν πως η κατασκευή του πλοίου θα διαρκέσει πέντε χρόνια και πως θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αεροπλανοφόρο σχεδιάστηκε να μεταφέρει οκτώ (8) ελικόπτερα και περίπου 1000 άτομα προωπικό!

Το τ/αεροπλανοφόρο θα κατασκευαστεί με βάση το αντίστοιχο αεροπλανοφόρο της ισπανικής ναυπηγικής εταιρείας “Navantia”, “Juan Carlos I” και με συνεργασία των Τούρκων, με την Navantia. Η τελετή υπογραφή της σύμβασης, για το σχεδιασμό και την κατασκευή του πλοίου από την τ/εταιρεία Sedef πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Ναυτική Έκθεση “IDEF 2015”.

Σύμφωνα με τις ΤΕΔ, το “Anadolu” (“Ανατολία” ή “Μικρά Ασία” – το όνομα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει το πλοίο) θα πρέπει να γίνει τόσο παγκόσμιο σκάφος προσγείωσης” (UDC), όσο και “αερομεταφορέας.

Το πλοίο θα έχει μήκος 232 μ., πλάτος 32 μ. και εκτόπισμα λίγο πάνω από 26 χιλιάδες τόνους. Για την σύγκριση, το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο “Ναύαρχος Κουζνέτσωφ” – έχει μήκος 270 μ. (Το μεγαλύτερο μήκος είναι 306 μ. , το μέγιστο πλάτος 72 μέτρα και η συνολική μετατόπιση 61,3 τόνων).

Για να τεθεί σε κίνηση το “UDC” σχεδιάζεται η εγκατάσταση πέντε σταθμών παραγωγής ενέργειας ντίζελ (η εκτιμώμενη ταχύτητα είναι 21 κόμβοι, ήτοι 39 km / h).

 Σχεδιάζεται να μεταφέρει  10 F-35B, μαχητές και 12 ελικόπτερα. Επιπλέον, όπως το UDC, θα είναι σε θέση να μεταφέρει περίπου 94 δεξαμενές και 700 στρατιώτες, και θα είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα νοσοκομείο με 34 κρεβάτια.

Το αεροπλανοφόρο, το οποίο ονόμασε ο ΡΤΕ “Anadolu”, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τον αμερικανικό αερομεταφορέα “Gerald Ford” ή με το “Νίμιτς”, ούτε ακόμα και με τον ρ/ αεροπλανοφόρο Ναύαρχο Κουζνέτζωφ.

Το αμερικανικό ναυτικό έχει αρκετά πλοία αυτού του είδους:

  • Το “UDC” και τα πλοία προσγείωσης Ε/Π, το Πεντάγωνο δεν τα θεωρεί αεροπλανοφόρα. Τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη F35B, τα οποία σχεδιάζονται να αναπτυχθούν στον τουρκικό αερομεταφορέα “UDC”, ανήκουν στα αεροσκάφη κατακόρυφης προσγείωσης.

Τέτοια πλοία είναι πράγματι αεροπλανοφόρα – αλλά εδώ… τελειώνει η ομοιότητά τους με τα πραγματικά αεροπλανοφόρα. Η στρατιωτική τους δύναμη, η ακτίνα χρήσεως, το μέγεθος της πτέρυγας και η λεγόμενη «προβολή δύναμης» στον στόλο, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις δυνατότητες που παρέχει το “Ναύαρχος Kuznetsov”, της Ρωσίας, όπως και -ιδιαιτέρως- των Η.Π.Α.!

Τέτοια πλοία μπορούν να συγκριθούν -μάλλον- με τον γαλλικό αερομεταφορέα ελικοπτέρων “Mistral”, τον οποίο η Ρωσία αγόρασε από τη Γαλλία,  στην εποχή του, και που τελικά  διαθέτει και το Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Γιατί το χρειάζεται η Τουρκία;

Αποτελεί μέρος μιας γενικής τάσης ενίσχυσης των στρατηγικών δυνάμεων του ΤΠΝ. Η Τουρκία κινείται στρατηγικά για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Αντρέι Μπόλντιρεφ, ερευνητής στο “Κέντρο Μελέτης της Εγγύς και Μέσης Ανατολής”, στο σχόλιό του στην εφημερίδα VIEW. Αυτή η τάση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν οι Τούρκοι άρχισαν να κατασκευάζουν τα δικά τους πλοία, αντί να αγοράζουν.

Οι αερομεταφορικές… πλατφόρμες, ακόμα και αυτές του τύπου “UDC”, αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο… εντυπωσιακές δυνάμεις κάθε στόλου, όπως και του τουρκικού, και αποσκοπούν “στην προβολή” των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, σε μια συγκεκριμένη περιοχή. 

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όχι μόνο η Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η Μεσόγειος είναι στη σφαίρα των συμφερόντων της Τουρκίας.

Τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία;

Ο Βλαντιμίρ Κομογιετόφ πιστεύει ότι το “Ανατολία” είναι απίθανο να πάει στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά την άποψή του, αυτό απλά δεν είναι απαραίτητο: “Η Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τόσο μεγάλη”, και η Τουρκία χρειάζεται ένα πλοίο για επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. Από την άποψη αυτή, ο Κομογιεδόφ τόνισε πως η Ρωσία, φυσικά και πρέπει να λάβει υπόψη την ενίσχυση του τουρκικού στόλου, παρά τον εποικοδομητικό χαρακτήρα των σχέσεων με τη χώρα αυτή.

Ο  ρ/στόλος της “Μαύρης Θάλασσας” πρέπει να είναι πολύ κινητικός και δεν πρέπει να στηρίζεται σε μεγάλα πλοία βραδείας κίνησης.

Ο γενικός  εκσυγχρονισμός του ρ/στόλου εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Αντρέι Μπόλντιρεϊν.

3. 

Başkan Erdoğan: Savunma sanayi alanında 650 kalem işi takip ediyoruz

AA

Başkan Erdoğan Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde konuşuyor. Batı’nın ikiyüzlü tutumunun bizim savunma sanayi üretimine geçmemizde önemli bir rol oynadığını belirten Erdoğan “Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Savunma sanayi alanında proje bedeli 60 milyar doları bulan 650 kalem işi takip ediyoruz” dedi.

“Savunma sanayiide aynı teknolojide kalsaydık bugün ne Zeytindalı ne Fırat Kalkanı harekatlarını gerçekleştirebilmiş olamazdık. “Batı bize ne verirse” mantığıyla beklemiş olsaydık kusura bakmayın Batı’dan bir şey gelmez. “Kongre izin vermiyor” diyorlar. Başkalarına verir. Türkiye’ye gelince vermez. Bugün eğer terörle mücadelede bu neticeleri alabiliyorsak bunun tek nedeni lojistik desteğin bize gelmesidir. Kusura bakmayın. Batıdan bir şey gelmez. Hep kapılardan döndük. Ve kötü komşu bizi ev sahibi yaptı.

SANAYİ EKOSİSTEMİ KURMAKTA KARARLIYIZ

Son 16 yıldaki atılımlarımız sayesinde ülkemizi çok farklı ve ileri bir noktaya getirmeyi başardık. Biz geleceğe hazırlanıyoruz. Bilimi, araştırmayı, geliştirmeyi, tasarımı, tüm bu hizmet zincirlerinin birbiriyle uyumunu sağlayarak bir sanayi ekosistemi kurmakta kararlıyız. İhtiyaçlarımızın ötesinde ihracatı hedef alan her çaba bizim için önemlidir”.

 

ALTAY TANKI SERİ ÜRETİM AŞAMASINA GELDİ

Altay tankını seri üretim aşamasına getirdik. Bu tank TSK’nın hizmetine girecektir.

Radardan uyduya siber güvenlikten nano mikro otonom çalışmaları gibi pek çok çalışmayı titizlikle sürdürüyoruz. Bunların ihracatını yapana kadar durmayacağız, dinlenmeyeceğiz gece gündüz sürekli çalışacağız.

Bu süreçte çok acil olmayan hiç bir ürünün hiçbir malzemenin yurt dışından ithal edilmemesi talimatını buradan tüm kurumlarımıza veriyorum. Bizi kimseye muhtaç etmeyin. Bu millet bunu yapar.

Suriye’nin kuzeyi bizim güneyimiz. Terör koridorunu orada inşa etmenin gayreti içindeler. Biz ‘bunlar teröristtir’ diyoruz. Başta ABD ‘bizim stratejik ortaklarımız terörist değildir’ diyor. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Her şeyimizle güçlü bir orduya sahibiz. Ne zaman Suriye’de sahaya indik, gidişat o zaman değişti. Ama çok oyalandık.

DEAŞ’a karşı birlikte bir şey yapılacaksa gelin beraber yapalım. ’30 gün içinde bunları temizleyeceğiz’ diyor. Göreceğiz.

Sıra Fırat’ın doğusundaki terör öbeklerini dağıtma kararımızı hayata geçirmeye geldi. Münbiç’te oyalama taktiği uygulamıştır, hala uyguluyor.

4.

Başkan Erdoğan Yeni Milli Helikopterin adını açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde yeni Milli helikopterin adını açıkladı. Erdoğan, “T625 genel maksat helikopterimizin adını uzun istişareler neticesinde GÖKBEY olarak belirledik. Ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum” dedi.

12 Aralık 2018 Çarşamba 12:54

Başkan Erdoğan Yeni Milli Helikopterin adını açıkladı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Ankara’da düzenlenenTürk Savunma Sanayii Zirvesi’nde YeniMilli Helikopter’in adını açıkladı.İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Savunma teknolojisinde güçlü olmayan ülkeler geleceklerine güvenle bakamaz.

Vizyonu küresel güç Türkiye kavramı ile belirlenen zirvede çok geniş bir yelpazede ortaya çıkacak görüşlerin hayata geçmesi için kamu ve özel sektör hep birlikte üstümüze düşeni yapacağımıza inanıyorum.

15 yıl önce göreve geldiğimizde Savunma sanayi olarak bu mevcut yapı ne yazık ki yoktu bizler o zaman yüzde 20 gibi bir oranda imkanlara sahiptik ama şu anda yüzde 65 gibi bir orana çıktık. Biz yine aynı noktada kalsaydık Zeytin Dalı operasyonunda atmamız gereken adımları atamaz Fırat Kalkanı operasyonunu da yapamaz başarıya ulaşamazdık. Kendi imkanlarımızla bu operasyonları gerçekleştirdik.

Bugün terörle mücadelede bu neticeleri alabiliyorsak bunun tek nedeni bu lojistik desteğin bize sürekli olarak gelmesidir. Yoksa Batı’dan hiçbir şey gelmez gelmedi, hep kapılardan döndük. Türkiye’ye gelince hep kongre izin vermiyor dediler.

Bundan sonra daha iyi olacak daha güçlü bir şekilde bunları sürdüreceğiz. Sadece doğal kaynağa ve ya ticarete dayalı paranızın olması, Savunma Sanayinde belli bir noktaya ulaşamamışsanız bağımsızlığınızı koruma garantisini size vermez.

Savunma Sanayi’nde bulunduğumuz yeri son 16 yılda elde ettik. Ancak sizlerin de çok iyi bildiği sebeplerden dolayı Savunma Sanayi hamlelerimiz akim kaldı akim bırakıldı.

Sadece yürümek yetmez. Koşabilecek imkanlara sahip olmak gerekiyor. Bugüne kadar yaptıklarımızı ısınma alıştırma olarak görüyoruz. Bundan sonra koşmaya devam edeceğiz.

Bazıları bu vizyonu anlamakta zorlanıyor. Türkiye’nin uzay yolunda söz sahibi olma yönünde attığı adımlar onlar için anlamsız görünüyor.

Biz geleceğe yatırım yapıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılama ötesinde ihracatı hedef alan her çaba bizim için önemlidir. Hedeflerimiz doğrultusunda faaliyet gösteren her kişi ve kuruma devlet olarak iş ortağımız olarak bakıyoruz.

Başbakanlığımız döneminde insansız bir hava aracı almak istiyoruz kimden stratejik ortağımızda bugün git yarın gel. Bari kiralayın… Yok… Hep dedikleri şu ‘kongre izin vermiyor’… Bıktık, ama hamdolsun özel sektörümüz çıktı ortaya insansız hava aracını da yaptı silahlı insansız hava aracını da yaptı. Belki de daha iyisini yapacaklar buna inanıyorum. Kötü komşu ev sahibi yaptı.

Atak helikopterimiz şimdi yeni bir hamlemiz var görüşmeler devam ediyor. ATAK helikopterimiz en önemli hava araçlarımızdan biri haline geldi.

Kasırga, Bora gibi füzelerimiz seri üretim aşamasına gelirken yeni modellerle ilgili çalışmalarımız sürüyor.

Önemli olan potansiyelimizi harekete geçirmek ve kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmaktır.

Altay tankını seri üretim aşamasına getirdik. Bu tank TSK’nın hizmetine girecektir.

Radardan uyduya siber güvenlikten nano mikro otonom çalışmaları gibi pek çok çalışmayı titizlikle sürdürüyoruz. Bunların ihracatını yapana kadar durmayacağız, dinlenmeyeceğiz gece gündüz sürekli çalışacağız.

“Talimatını buradan tüm kurumlarımıza veriyorum”

Bu süreçte çok acil olmayan hiç bir ürünün hiçbir malzemenin yurt dışından ithal edilmemesi talimatını buradan tüm kurumlarımıza veriyorum. Bizi kimseye muhtaç etmeyin. Bu millet bunu yapar.

Türkiye savunma sanayinde tüm stratejik ihtiyaçlarını kendisi üretebilir hale gelene kadar durmayacağız.

Türkiye’nin Savunma Sanayi’nde olan çalışmaları zorunlu olan çalışmalardır. Ne zaman ülke olarak başımız dara düştüyse ciddi bir ambargoya maruz kaldık.

Terörle mücadelemizin her safhasında bu tecrübeyi acı bir şekilde yaşadık.

Geride bunu destekleyecek gücünüz yoksa diğer her şey sadece sizi oyalayan birer araca dönüşebiliyor. Kuru laftan başka bir şey elinize geçmiyor.

“ABD’lilere bunun sürdürülemez olduğunu ifade ettim”

Suriye’de yaşananlardan çok ders aldık. Terör koridorunu orada inşa etmenin gayreti içerisindeler. Bizim stratejik ortaklarımız bunlar terörist değildir. Diyorlar bunlar PKK’nın yan kolları niçin kabul etmiyorsunuz. ABD’lilere bunun sürdürülemez olduğunu ifade ettim.

DEAŞ’a karşı bir şey yapacaksınız gel beraber yapalım bırakın bu teröristleri…

Şimdi “30 günde bunların hepsini temizleyeceğiz” diyorlar, göreceğiz…

“Sıra Fırat’ın doğusundaki terör öbeklerini dağıtma kararımızı hayata geçirmeye geldi”

Ne zaman biz Suriye’de sahaya indik o zaman işin gidişatı değişti. Ama bizi çok oyaladılar. Bir gece ansızın indik ve ondan sonra iş lehimize döndü.

Sıra Fırat’ın doğusundaki terör öbeklerini dağıtma kararımızı hayata geçirmeye geldi.

Şimdi 30 bin teröristi bölgede eğitiyorlar Diyorlar ki yok böyle bir şey… Bununla da kalmadılar ilişkilerini her geçen gün daha ileriye götürüp onların paçavrasını sallıyorlar. Ortak devriye ortak eğitim aşamasına kadar getirdiler işi… Ne yaptığınızın farkında mısınız?

Kimi uyutuyorsunuz ya. Bize bu ifadeleri Irak’ta da kullandınız. Ve Irak’ta biz müdahaleyi yaptık baktık silahlarınız PKK’nın elinden çıkıyor. Bunları yaşadık gördük.

Münbiç’teki hakikati ortadan kaldıramazsınız. Neymiş Suriye Demokratik güçleriymiş. Siz kimi uyutuyorsunuz ya. Biz kimin kim olduğunu biliyoruz. Onlar Kürt değilmiş Arap’mış. Biz Arap’ı da iyi biliriz Kürt’ü de iyi biliriz. Terörist Kürtleri de iyi biliriz.

Kürt kardeşlerimizle aramıza nifak sokmanıza gerek yok. Kürt kardeşlerimizin arasında terörist olan varsa gereğini yaparız.

Suriye’de artık DEAŞ diye bir tehdit yoktur, bu bizim için masaldır. Bunun Suriye’de asıl bahanesi oylama taktiği olduğunu biliyoruz.

Bölgedeki DEAŞ unsurlarının da kimler tarafından beslendiğini eğitildiğini gayet iyi biliyoruz. Sınırlarımızın dibinde oynanan oyuna seyirci kalmayacağımız muhataplarımıza söyledik.

İşte bu anlayışla Fırat’ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmak için başlayacağımız harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımız söylüyoruz.

Hiçbir siyasi çıkar bir ülke halkının kendi vatanında huzur ve güvenle yaşaması kadar katkıda bulunamaz. Biz milletimize ve ülkemize tuzak kurmaya çalışanlarla değil dostluk kurmak isteyenlerle yol yürüyeceğiz.

Evet şimdi heyecan tavan yaptı… T625 genel maksat helikopterimizin adını uzun istişareler neticesinde GÖKBEY olarak belirledik. Ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum…

5. 

Türkiye orada askeri üs kurabilir

Tüm provokasyonlarına rağmen sağduyulu davranan Türkiye’nin ‘KKTC’de deniz üssü kurulması’ fikrinin ete kemiğe bürünmesi yolunda atılan ilk adımlar, mavi vatanda yeni bir sürecin en önemli işaretlerinden biri olarak görülüyor.

11 Aralık 2018 Salı 07:02

w2 w3
Son günlerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üzerinden medyaya yansıyan iki farklı haber Türkiye’nin ‘mavi vatan’ olarak kabul ettiği deniz sularında gelecek dönemlerdeki muhtemel adımlarını göstermesi açısından büyük önem taşıyor.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Sürmene’de kuracağı üsle ilgili tahsis talep yazıları ilçedeki ilgili kurumlara ulaşması ve yaklaşık 400 askerin bölgeye gideceğinin açıklanması, Karadeniz’de tansiyonun yükseldiği döneme geldi.

Doğu Akdeniz’de ise Rum Yönetimi’nin attığı adımların ardından alınan “280 bin dönümlük deniz üssü kurulması” kararı da Türkiye’nin gelecek dönemde bölgedeki kararlılığını göstermesi açısından son derece önemli sayılıyor.

“Karadeniz’deki adım yeni alınan bir karar değil”

Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, Sürmene’deki üsle ilgili gelişmelerin son dönemlerdeki Kerç Boğazı ekseninde yaşananlarla direkt ilgili olmadığını söyledi.

Üs kurmak gibi kararların uzun süreli çalışmalar, raporlar, analizler sonucu alındığına işaret eden Oğuz, “Son dönemlerde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin ardına denk geldi haberler. Ancak bununla direkt bir ilgisi yok. Sürmene’de böyle bir üs kurulma fikri muhtemelen Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından alınmıştır. Ancak Türkiye’nin Doğu Karadeniz’deki artan ihtiyacını karşılaması ile direkt ilgili” dedi.

Türkiye Ada’daki dengeyi bozmamak adına bugüne kadar dikkatli davrandı

Geçen Ağustos ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığına öneri olarak sunulan, Kıbrıs’ta egemen bir deniz üssü inşası için çalışmalarının tamamlanması yönündeki haberleri de değerlendiren Oğuz, şöyle devam etti:

Bu uzun süredir üzerinde düşünülen bir konuydu. Ancak Türkiye Ada’daki dengeler konusunda çok dikkatli davranıyordu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin son dönemlerde attığı adımlar, ABD, İsrail ve Fransa ile kurdukları ticari-askeri birliktelik Ada’nın statükosunu değiştirmeye yönelik. Ayrıca yeni gerginlik alanı Doğu Karadeniz’i de çok daha yakından kontrol altına almamız şart.

“Aksaz Deniz Üssü’nün 7 katından büyük olacak”

KKTC’de kurulacak deniz üssünün yaklaşık 280 bin dönümlük dev bir alana inşa edilmesinin beklendiğini hatırlatan Oğuz, şöyle devam etti:

“Marmaris’te bulunan Aksaz Deniz Üssü’nün yaklaşık 40 bin dönümlük bir araziye kurulu olduğunu düşünürsek KKTC’deki bu adımın ne denli büyük olduğunu daha iyi anlarız. Burada kurulacak üs Aksaz’ın 7 katından büyük olacak. Demek ki Türkiye bu bölgeye ve bu üsse çok büyük bir önem veriyor. Aksi taktirde bu denli devasa bir üs için kolları sıvamazdı.”

TCG Anadolu KKTC ‘de demirleyebilir

Oğuz, söz konusu üssün safhalar halinde inşa edilebileceğini ve tam bitiş tarihinin şimdiden öngörülmesinin mümkün olmayacağının altını çizerek, “İstanbul’un yaklaşık 5’te biri kadar büyüklükteki bir alandan bahsediyoruz. Tek bir etapta tamamlanmasını beklemek doğru olmaz. Bu üs parçalar halinde yapılır ve süreç içerisinde radarlar, hava savunma sistemleri, yüzer ve dalar unsurlar burada konuşlandırılır. Eğer KKTC ile de problem yaşanmazsa ilk ve sınırlı faaliyetler, inşaat başlangıç tarihinden itibaren 2-3 yıl içerisinde olabilir. Ayrıca hava üssü de inşa edilmesi söz konusu. Üssün büyüklüğü ve önemi düşünülünce, TCG Anadolu’nun da burada zaman zaman misafir edilebileceğini söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

TCG Anadolu 2020’de suya inecek

Türkiye’nin ilk uçak gemisi olma özelliği taşıyan ve en büyük askeri gemi konumuna oturacak TCG Anadolu’nun inşası tüm hızıyla sürüyor.

Geminin bir yıl erken teslim edilmesi yolunda çalışmaların sürdüğünü söyleyen Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2020’nin son çeyreğinde inşallah geminin teslimini gerçekleştirmek üzere planlamalar, çalışmalar, tedarik süreçleri devam etmekte” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak

6.

ABD Türkiye’ye karşı son kozunu oynuyor! Başarısız olursa

Türkiye ile ilişkilerini söylemlerde iyi tutup, sahada Türkiye’nin çıkarlarına karşı adımlar atan ABD’nin son olarak “Suriye’de YPG’lilerin oluşturduğu SDG’ye üye 40 bin teröriste askeri eğitim vermeyi hedefliyoruz” açıklaması askeri çevrelerde tepkiyle karşılandı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, nihai rakamın 70 bin olduğuna dikkati çekti, “ABD, Türkiye’nin güneyinde kurulacak Kürt devletinin sınırlarını koruyor. Bölgedeki son şansları bu kart. Eğer bunda da başarılı olamazlarsa buradan çekip gidecekler” şeklinde konuştu.

w1
 12.12.2018 
ABD‘nin Türkiye’nin güneyinde terör unsurlarına uzun süredir verdiği destek, geçtiğimiz günlerde ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’ın “Suriye’de YPG’lilerin oluşturduğu SDG’ye üye 40 bin teröriste askeri eğitim vermeyi hedefliyoruz” sözleriyle yeni bir boyut kazandı.
Bugüne kadar binlerce TIR silah ve mühimmatı teröristlere gönderen ABD’nin bölgede İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile kurduğu ilişkiler de çok sayıda soru işaretine neden oluyor.

Yaşanan tüm süreci yenisafak.com’a değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, bu adımların ‘ABD’nin bölgedeki son kozu’ olarak görülebileceğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan “40 bin asker” açıklamasının doğru olmadığını, sayının çok daha fazla olduğunu açıklayan Erenel, “Bu sayı aslında 70 bin. 70 bin teröristi neden silahlandırıyorlar? Çünkü bölgedeki en büyük amaçları istikrarsızlığın devamını, hatta daha da artmasını sağlamak” şeklinde konuştu.

YİNE AYNI SENARYO:
ABD HER SIKIŞTIĞINDA TERÖR KARTINI OYNUYOR

Doç. Dr. Erenel, ABD’nin 1950’lerde Barzani ile denediği süreci daha sonra farklı zamanlardaki Irak savaşlarında, son olarak da DEAŞ üzerinden yeniden sahaya sürdüğünü anlatarak, şunları söyledi:

“ABD 50 yıldır ne zaman sıkışsa hemen terör kartını sahaya sürer. Bugün de bunu yapıyorlar. Bu kez karşılarında Türkiye, Rusya, Irak, İran ve Suriye var. Bu ülkelerin hiçbiri istikrarsızlığın artmasını istemiyor. ABD, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu iddia ediyor ama sahada fiilen ülkeyi bölüyor.

Bugün ABD, Suriye’de resmen bir devlet yapılanması kuruyor. Adına da ‘Kuzey Suriye Federasyonu’ ya da bugünkü adıyla ‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ diyor. Bu yapının silahlandırılmasını, askerlerinin eğitilmesini, devlet olmasının diğer altyapı gereksinimlerini karşılıyor.

BÖLGENİN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRİYOR

ABD’nin bu adımlara ek olarak bölgenin sosyal yapısını da değiştirmek için ciddi adımlar attığı uyarısında bulunan Doç. Dr. Erenel, “Arap aşiretlerinin bir kısmını zorla bölgeden gönderiyorlar. Yerlerine kendi güdümlerindeki Kürtleri getiriyorlar. İleride burada bir halk oylaması olursa, kendi istedikleri sonucun çıkması için şimdiden böyle bir yol izliyorlar” dedi.

BAZI ARAP AŞİRETLERİNİ TÜRKİYE’YE KARŞI KIŞKIRTIYORLAR

Doç. Dr. Erenel ayrıca, ABD’nin bölgedeki kimi Arap aşiretlerini Türkiye’ye karşı kışkırttığını da vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bahsi geçen Arap aşiretleri silahlandırırken, adam başı 200 dolar gibi bir rakama bu isimlerle sınır muhafız gücü kuruyorlar. Burada Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a dikkati çekmekte fayda var. Çünkü bu planda sürecin mali boyutunu bu iki ülkeyle yürütüyorlar.”

“GÖZETLEME KULELERİNİ TERÖRİSTLERE DEVREDEBİLİRLER”

Doç. Dr. Erenel, ABD’nin kurduğu gözetleme kulelerinin teröristleri değil Türkiye’yi gözetlemek ve TSK’nın yapacağı top atışlarını engellemek için kurulduğunu anlatarak, “Bu noktaların ilerleyen günlerde ABD askerleri tarafından SDG görünümlü teröristlere devredilmeyeceğini kimse garanti edemez” dedi.

ABD TÜRKİYE’Yİ ÇEVRELİYOR

Bu gelişmelerin Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de yaşananlardan bağımsız değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Doç. Dr. Erenel, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin çevresinde yaşanan bu olaylar tesadüfi değil. ABD, hem Türkiye’yi hem de Rusya’yı çevrelemek istiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

7.

Türkiye’ye karşı 9 ülkede harekete geçtiler!

Gezi terörü, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz’un organizatörleri yeniden sahnede. 9 ülkede aynı anda “FETÖ’cüler kaçırılıyor ve işkence görüyor” haberleri yayılmaya başladı. Haberlerin kaynağı Almanya’da bulunan Correctiv isimli sözde “gazetecilik merkezi.” Correctiv FETÖ, PKK, Soros’un Açık Toplum Vakfı ile bağlantılı.

 

w10

w9

12.12.2018 
Gezi, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz gibi kalkışmaları tezgahlayan odaklar, yeni ve daha büyük bir kaos planı için ilk adımı attı. Merkezi Almanya’da bulunan Correctiv isimli sözde ‘gazetecilik merkezi’nce başlatılan ilginç kampanya, Türkiye’ye yönelik küresel karalama tezgâhının işaretçisi oldu. ‘Proje’ kapsamında daha önce Türkiye’ye yönelik gerçekdışı beyanlarıyla dikkat çeken 13 gazeteci, ortaklaşa bir haber ve belgesele imza attı. Haberde Türkiye’nin, dünyanın dört bir yanındaki FETÖ üyelerini kaçırarak özel uçaklarla gizli hapishanelere götürdüğü öne sürüldü.

İddiaya göre FETÖ’cüler sadece alıkonulmakla kalmadı, ‘işkenceden geçirildi’ ve ‘bir daha gün yüzü göremedi’. CIA’nın işkence üslerini hatırlatır bir üslupla Türk istihbaratını zan altında bırakmaya çalışan sözkonusu kara propaganda kampanyasında görev alan ekip, bu savlarını inandırıcı kılabilmek işkenceyi sembolize eden unsurlarla 8 ayrı dilde klipler hazırladı. Animasyon içerikli kampanya klipleri, aynı anda 8 ülkede, 9 farklı yayın organında eşzamanlı olarak gösterildi. Mevcut tablo, 15 Temmuz sonrası pusuya yatan odakların organize bir şekilde yeniden hücrelerinden çıktığını gözler önüne serdi.

w5

AYNI ANDA YAYINDA

Fransa’nın yayın organı Le Monde, İsrail gazetesi Haaretz, İspanya’da El Pais, Almanya’da PKK’lı Ali Ertan Toprak tarafından yönetilen Alman ZDF kanalı, İsveç merkezli TT News Agency, Danimarka merkezli Mandag Morgen, Almanya merkezli Addendum, İtalya merkezli Il Fatto Quotidiano ve Correctiv’in de aralarında bulunduğu yayın organları, “Türkiye’de kaçırılan muhalifler” başlığıyla yalan kampanyasını manşetlere taşıdı.
w6

ARKADA DİYALOGCU VAR

8 ülkeyi kapsayan eş zamanlı yayına ev sahipliği yapan Correctiv’in destekçileri, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı küresel operasyonu gözler önüne serdi. Casusluk sanığı firari Can Dündar ve terör örgütü PKK’nın yayın organı IMC TV’nin muhabiri Zübeyde Sarı’nın da içerik sağladığı Correctiv’in en büyük destekçisinin ‘Brost Vakfı’ olması dikkat çekiyor. Oluşuma 3 milyon Euro bağış yapan Brost Vakfı, PKK sempatizanlarını konuşturduğu sempozyumlar ve ‘dinlerarası diyalog’ söylemleriyle etkinlikler yapan bir kurum.

w7

GEZİ’NİN FİNANSÖRLERİ

Correctiv’in kendi ilan ettiği büyük bağışçıları arasında tanıdık başka isimler de var. Osman Kavala ve ekibi üzerinden Gezi olaylarını fonlayan George Soros destekli Açık Toplum Vakfı, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yerel vakıflar üzerinden provokatif faaliyetlerde bulunan Konrad Adenauer Vakfı da büyük bağışçılar arasında. Sadece 2017-2018 yıllarında Sorosçu Açık Toplum Vakfı tarafından Correctiv’e aktarılan tutar 250 bin Euro. PKK’lı Ali Toprak’ın yönettiği ve Almanya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı haberlere kaynaklık eden ZDF televizyonu da bu oluşumu fonlayanlar listesinde.

w8

YİNE BAE YİNE SUUD

Türkiye’ye yönelik karalama kampanyasında, Cemal Kaşıkçı ile köşeye sıkışan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ekseninin de parmağı bulunuyor. Correctiv’in gizli bağışçıları arasında Körfez sermayesinin de olduğu belirtiliyor. Ayrıca içeriği oluşturan 13 gazetecinin büyük çoğunluğu Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Türkiye’nin tezlerine karşı çıkıp, katletme emrini bizzat verdiği CIA tarafından bile tespit edilmiş Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman destekçisi isimlerden oluşuyor.

FETÖ’DE BİRLEŞTİLER

Hayali ‘kaçırılma’ senaryosu üzerinden Türkiye’ye yönelik karalama kampanyasına imza atanların kaynak gösterdiği kurum, 15 Temmuz sonrası FETÖ tarafından kurulan Stockholm Center for Freedom (SCF). FETÖ’nün kapatılan yayın organı “Today’s Zaman” gazetesinin Ankara temsilciliği görevini yürütmüş olan Abdullah Bozkurt, İsveç’te kuruculuğunu yaptığı Stockholm Center for Freedom adlı merkezde raporlar hazırlayıp, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’nün bir rolünün bulunmadığını ileri süren makalelerle Avrupa kamuoyunu etkilemeye çalışıyor. Kaos amaçlı sokak eylemlerinin küresel finansörü George Soros tarafından desteklenen kurumlarla Alman istihbarat vakıflarının, Suudi Arabistan ile BAE’nin ve PKK terör örgütünün aynı anda aynı FETÖ yalanı üzerinde birleşmesi hayli dikkat çekici bulunuyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
8.

w

1001

ΧΑΙΡΕΤΕ“!

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-

ΥΓ.

ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΖ

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ… ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ!