Ποιά είναι η χαρά των Αγγέλων;

Ποιά είναι η χαρά των Αγγέλων;

«Χαρά γίνεται εν ουρανώ ενώπιον των αγγέλων του Θεού, επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκ ΙΕ” 10)

8 Νοεμβρίου 2015 Γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι και Προστάτες της Πολεμικής μας Αεροπορίας!

«Χαρά γίνεται εν ουρανώ ενώπιον των αγγέλων του Θεού, επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκ ΙΕ” 10)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά και γεραίρει την σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων. Και τί μας λέγει ο Ευαγγελιστής Λουκάς: Ότι εάν οι άνθρωποι συγχαίρουν αλλήλους συμβατικά και κατά συνθήκη, οι Άγιοι Αγγελοι, συγχαίροντες πραγματικά, αληθινά μαζί μας, συμμετέχουν με πολλή μεγάλη ευχαρίστηση, σε όλα τα ωραία, σε όλα τα όμορφα και ευτυχή γεγονότα, τα οποία μας αφορούν. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, εφ” όσον οι άγιοι Άγγελοι είναι «λειτουργικά πνεύματα, εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν» (Εβρ.α “ 14), έχουν κάθε λόγον να χαίρουν και να πανηγυρίζουν για την μετάνοια και την σωτηρίαν της κάθε ψυχής, του κάθε Χριστιανού. Και πράγματι, «επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι», για κάθε ψυχή γίνεται χαρά εις τον ουρανόν μεταξύ των αγίων Αγγέλων του Θεού.

Για έναν άνθρωπο, για μια ψυχή, αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουν την υπερκόσμιο αξία της ψυχής. (Μαρκ η” 36-37). Ενώπιον του αγίου Θεού και των αγγέλων Του, ακόμη και μια ψυχή είναι πολύτιμη, εφ’ όσον για αυτήν σταυρώθηκε ο Υιός του Θεού («υπέρ ου Χριστός απέθανε» Ρωμ Ιδ’15). Θα ευχόμουν από τα βάθη της καρδιάς μου η ψυχή αυτή να ήταν η δική μου, η δική σου…

«Επί ενί αμαρτωλώ»: Τί κι αν είναι αμαρτωλός; Οι άγγελοι του Θεού δεν συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι. Δεν καταφρoνείται ο αμαρτωλός υπό των αγγέλων, όπως δεν καταφρονείται και υπό του Θεού. Άγιοι οι Άγγελοι, δεν απαξιώνουν επειδή είναι καθαροί και άσπιλοι, αλλά με πολλή συμπάθεια και απέραντη στοργή σκύβουν επάνω στον κάθε αμαρτωλό και μάλιστα και συνεργούν για την μετάνοιά του και την σωτηρία του.

Ο Θεός δια των αγγέλων Του και μάλιστα όλως ιδιαιτέρως δια του φύλακα αγγέλου του κάθε χριστιανού, του προσωπικού του αγγέλου, που τοποθετείται δίπλα του, από της στιγμής της γεννήσεώς του, ενεργεί προσωπικώς, μας προφυλάσσει και μας προστατεύει από κάθε κακό και ανωφελές και μας συγκρατεί την ορμή και συμπεριφορά μας απέναντι σε πολλά, αλλά και μας διορθώνει και προ και μετά την αμαρτία.

«Μετανοούντι»: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο γεγονός από την μετάνοια. Και όμως, αυτή η έννοια είναι τόσο παρεξηγημένη. Ακόμη και σε αυτό και μόνο το άκουσμά της, ο κόσμος δυσφορεί ή ειρωνεύεται, για να μην πω ότι και επαναστατεί. Οι άγγελοι όμως; Οι άγγελοι χαίρουν, χαίρουν χαρά μεγάλη, όταν η μετάνοια είναι πλήρης και βαθειά «διότι αυτή η αλλοίωση (είναι έργον) της δεξιάς του Υψίστου». Είναι ύψιστο δώρο της αγάπης του Θεού, δεν είναι απλώς και μόνον καρπός και έργον του ανθρώπου, αλλά δωρεά της Θείας Χάριτος, η οποία επιβραβεύει την διάθεση και την προσπάθεια του κάθε ανθρώπου.

Ας θέσουμε στον εαυτό μας ένα ερώτημα. Σήμερα εμείς εορτάζουμε για τους αγίους Αγγέλους μας, θα αξιωθούμε να εορτάζουν και για μας οι άγιοι άγγελοι; Είθε δια πρεσβειών των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων προς τον Πανάγαθον Θεόν να αξιωθούμε κι εμείς αυτής της μεγίστης χαράς.

Κήρυγμα Πρωτ. Παναγιώτη Δ. Ρούβαλη

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr