Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν – Ρ5+1

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

ΜΕΤΑΞΥ

                                                    ΤΩΝ

                                  Ρ5+1 ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

 

  1. Πρόσφατα και μετά από 2,5 περίπου χρόνια υπεγράφη στη Βιέννη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, μεταξύ των 5 χωρών του ΣΑ, του Ο.Η.Ε. και της Γερμανίας (Ρ5+1), από τη μια και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, από την άλλη.

 

  1. Στη συμφωνία αντέδρασε έντονα το κράτος του Ισραήλ χειροτερεύοντας περαιτέρω τις σχέσεις του με τις Η.Π.Α., ενώ δεν θα ισχυριζόμουν ότι και ο διεθνής Εβραϊσμός, τουλάχιστον όχι όλος, είδε με «καλό μάτι» τη συμφωνία, παρ΄ ότι γενικώς τάσσεται με τον Ομπάμα, ή ορθότερα έχει μια παραδοσιακή κλίση προς τους Δημοκρατικούς των Η.Π.Α. Φτάσαμε στο … παράδοξο, ο Ομπάμα να κατηγορεί τον Νετανιάχου για εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα των Η.Π.Α.
  1. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι το τί θα γίνει αν πετύχει η συμφωνία και τί αν αποτύχει. Σ΄ αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσω να απαντήσω, ει δυνατόν «εν συντομία»

α.  Αν πετύχει η συμφωνία, τότε:

(1) Το Ιράν θα πάρει πίσω τα δις του, που στερήθηκε λόγω των κυρώσεων που του επεβλήθησαν από τη Δύση, προκειμένου να ανανήψει και αλλάξει … ρότα. Φυσιάκ και το Ιράν δεν έχει ανάγκη μερικά δις $ Η.Π.Α. που έχασε το τελευταίο διάστημα, αφού, ας μου επιτραπεί η υπερβολή, έχει αμύθητο πλούτο, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζεται «embargo» στο Ιράν, από τη Δύση, από το 1979 (Ιρανική επανάσταση).

(2) Το Ιράν πιθανώς να συνάψει αμυντική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία να περιλαμβάνει διάφορα θέματα, όπως εξοπλιστικά, εκπαίδευσης, ασκήσεων, επιθεωρήσεων, κλπ κάτι που θα ήθελε το αμερικανο-βιομηχανικό κατεστημένο των Η.Π.Α. και

(3) Διάρρηξη σχέσεων Η.Π.Α. – Ισραήλ, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνον στις διακρατικές τους σχέσεις, αλλά και παγκόσμιες, με έμφαση στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.

β. Αν αποτύχει η συμφωνία, τότε:

(1) Θα  ξαναρχίσουν οι  συνομιλίες για  επίτευξη καλύτερης συμφωνίας.

(2) Το διεθνές σύστημα κυρώσεων θα καταπέσει, και μόνον οι Η.Π.Α. θα επιβάλλουν πλέον κυρώσεις.

(3)  Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να πουλάνε όπλα στο Ιράν και η  Ρωσία θα βοηθήσει να αναπτυχθεί το πυρηνικό σύστημα του Ιράν.

(4)  Το Ιράν θα ανανεώσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

(5)  Αν το Ιράν κάνει γρήγορα και παράξει βόμβα, τότε οι Η.Π.Α., από μόνες τους ή σε συνεργασία με το Ισραήλ, θα υποχρεωθούν να  του επιτεθούν, με γρήγορο – κεραυνοβόλο και χειρουργικό τρόπο.

4.  Ίδωμεν!…

    ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ