ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΝ 21Ο Αι.

  • Σε έναν κόσμο που αλλάζει όσο ποτέ άλλοτε, συχνά ασταθή και απρόβλεπτο, η ανάγκη των κυβερνήσεων (Κ-Β) για ασφαλείς και ακριβείς πληροφορίες, καθώς και η ασφάλεια των εμπορικών μυστικών,είναι απολύτως κρίσιμη.
  • Η αστάθεια, οι δυναμικές απειλές και η πολιτική αναταραχή συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε πολλές χώρες. Αυτή είναι επίσης η αυγή ενός νέου κεφαλαίου στην επικοινωνία, σύμφωνα με την οποία η ροή των πληροφοριών καθορίζεται από το Διαδίκτυο.
  • Η υποδομή, οι τεχνολογικές εταιρείες, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και η Βιομηχανία, τα πάντα σχετίζονται με τα συστήματα Η/Υ. Όλα είναι τρωτά σε κυβερνοεπιθέσεις, σε παραβιάσεις ασφαλείας και στην κατασκοπεία. Προσπαθώντας να δει κάποιος το πώς αυτή η πραγματικότητα θα επηρεάσει τη συλλογή πληροφοριών, την οργάνωση, τη διανομή και την χρήση τους στα επόμενα χρόνια διαπιστώνει ότι είναι κάτι αρκούντως δύσκολο.
  • Ο κόσμος των πληροφοριών είναι ένα μωσαϊκό από «παζλ», οποίο μπορεί να παρομοιαστεί με «μία αίθουσα από καθρέπτες». Για να εκτιμήσουμε – αξιολογήσουμε τί ρόλο ίσως παίξουν οι πληροφορίες τον 21οαι., πρέπει αρχικά να τις … «δέσουμε» με το ιστορικό παρελθόν και με τα γεγονότα που έχουν διαμορφώσει τον σημερινό κόσμο.
  • Οι πληροφορίες είναι το … αίμα της κάθε Κ-Β, αν και το πώς συλλέγονται και το πώς χρησιμοποιούνται έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων για πολλές δεκαετίες. Χωρίς πληροφορίες τα έθνη είναι ευπρόσβλητα, αλλ’ όμως τί είναι «πληροφορίες»; Μερικές σχολιαστές περιγράφουν τις πληροφορίες, σαν μία απλή ενημέρωση για κάτι (γεγονός, πρόσωπο, κλπ. / Διαφορά «Intelligence – Information»). Δεν είναι το ίδιο! Οι πληροφορίες είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή πληροφορία ή είδηση. Αναπτύσσονται από μία απλή πληροφορία ή από μία σειρά δεδομένων. Μία πληροφορία ασφαλίζεται, μπορεί να εξεταστεί, να αξιολογηθεί, να αναλυθεί, να χρησιμοποιηθεί, να αρχειοθετηθεί ή να απορριφθεί. Η Μ16 περιγράφει όλο αυτό, ως «Προϊόν».
  • Διάφορες μέθοδοι μπορεί να αναπτυχθούν για τη συλλογή των πληροφοριών.
  • Πώς επιτυγχάνεται όμως αυτό; Ποιά τα πρωταρχικά / κύρια στοιχεία του«πώς»;
  • Θα δούμε ορισμένα παραδείγματα, για να αναγνωρίσουμε και καθορίσουμε αποτελέσματα. Σε ένα περιβάλλον με σταθερή – συνεχόμενη επικοινωνία (ροή πληροφοριών), θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε το μέλλον της κατασκοπείας και να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε αν οι τεχνικές κατασκοπείας των καλυτέρων κατασκόπων του παρελθόντος θα πρέπει να αναφέρονται / αναγράφονται ή και να δίδονται στα διάφορα βιβλία Ιστορίας.
  • Οι περισσότεροι «experts» των πληροφοριών πιστεύουν ότι το πεδίο των κυβερνο-πληροφοριών θα καταστεί ένα αναπόσπαστο μέρος του νέου «Συστήματος Πληροφοριών». Εν τούτοις, πολλοί επίσης αναγνωρίζουν ότι θα ήταν επικίνδυνο να αγνοήσουμε άλλα πεδία, όπως την αντικατασκοπεία και την παραγωγή εκτιμήσεων για την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες.
  • Η απειλή της τρομοκρατίας έχει πράγματι αλλάξει το πρόσωπο και τη δομή του κόσμου των πληροφοριών. Η τρομοκρατία δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά δυστυχώς πλέον συναντάται πολύ συχνά.
  • Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τρομοκρατία συχνά απασχολεί μαζί την κοινότητα των πληροφοριών  και υπηρεσίες που ιστορικά δεν είχαν συνδεθεί ποτέ μ’ αυτήν. Αυτό ενεργοποίησε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας στο να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις και να αναζητήσουν – αναγνωρίσουν τους κύριους δρώντες (παίκτες). Μερικές απόψεις αυτού του σημαντικού εργαλείου πληροφοριών (ουσιαστικά της αντιτρομοκρατίας δηλ.), καθώς και στατιστικά στοιχεία εξετάζονται συνεχώς.
  • Η συλλογή πληροφοριών στηριζόταν και θα στηρίζεται πάντα σε ένα από τα πλέον συναρπαστικά εργαλεία – στοιχεία δουλειάς, όσων ασχολούνται με τις πληροφορίες, που είναι η κατασκοπεία. Η απειλή στην ασφάλεια ενός έθνους αυξάνεται από έναν εχθρό ή από έναν ανταγωνιστή, γι’ αυτό απαιτείται η διασφάλιση των υπηρεσιών απ’ εκείνους που εργάζονται σε κρίσιμα πόστα και θέσεις και έχουν πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες. Η αντικατασκοπεία και η εσωτερική ασφάλεια γι’ αυτόν το λόγο υφίστανται. Αυτοί είναι οι λόγοι που κάποιοι προδίδουν την χώρα τους. Είναι πολύ σημαντική επίσης η απώλεια φακέλων και σπουδαίων δεδομένων.
  • Για εκείνους που βρίσκονται στην «αιχμή» της συλλογής και της ασφάλειας των πληροφοριών, ο ρόλος τους μπορεί να αλλάξει. Έτσι, οι αναλυτές έχουν ως έργο τους το να προσδιορίσουν τις αναδυόμενες απειλές. Ας ελπίσουμε ότι όλοι όσοι ευρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης θα χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό (τις αναλύσεις) με σύνεση και σοφία για να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο και πιο ευημερούντα κόσμο. Ο διάλογος και η συνεργασία είναι πάντα προτιμότερες ως μέθοδοι από την σύγκρουση και την καχυποψία, αλλά σε έναν κόσμο που μαστίζεται από αβεβαιότητες, η συλλογή πληροφοριών, σε όλες τις μορφές της, μπορεί να είναι αναγκαία και επιτακτική κάποια δεδομένη στιγμή.

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ