Λεκτική επίθεση από τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα καταγγέλλει πως δέχθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίνα Κασιμάτη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της, ρώτησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της χώρας του με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με την Τουρκία, με τον Έντι Ράμα να της απαντά με προσβλητικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Εκατοντάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στα… «αζήτητα» των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ίδια, η προκλητική απάντησή του «προκάλεσε την αντίδραση των επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι και αποφάσισαν ομόφωνα σε ένδειξη απαρέσκειας να μην παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα τους παρέθετε εδώ ο Αλβανός πρωθυπουργός».

Τι λένε τα αλβανικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Ράμα απάντησε λέγοντας ότι κατανοεί την ανησυχία της κ. Κασιμάτη για την Τουρκία, αλλά θεωρεί τον πρόεδρο Ερντογάν φίλο και ότι δεν μπορείς να επιλέξεις μεταξύ στρατηγικών εταίρων, δηλαδή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Θα επιστρέψω στην κυρία από την Ελλάδα, είναι κατανοητό γιατί ανησυχεί για τη σχέση μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν κατάλαβα την ερώτησή σας όσον αφορά την Αλβανία. Δεν συγκρίνουμε και δεν επιλέγουμε μεταξύ των στρατηγικών μας εταίρων, οι γείτονες είναι εδώ για να μείνουν για πάντα, δεν θα πάνε πουθενά. Δεν φοβόμαστε τίποτα κακό που μπορεί να έρθει από την Τουρκία. Χωρίς την Τουρκία, η προσφυγική κρίση του 2015 θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε μια αποκαλυπτική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να προσθέσω ότι έχω την τιμή να θεωρώ τη χώρα (σ.σ. την Αλβανία) ως φίλο τόσο του προέδρου Ερντογάν όσο και του Μητσοτάκη. Ούτε η Ελλάδα θα φύγει ούτε η Τουρκία».

Η ανάρτηση της Κασιμάτη

«Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μου έκανε έντονη λεκτική επίθεση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή ως κοιν. εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Συνέλευση τον ρώτησα επίσημα πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. με τη στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει με το κράτος – παραβάτη Τουρκία, δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνει η πρώτη από τις χώρες της περιοχής που σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, αλλά υφίστανται την επιθετικότητα της Τουρκίας» υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η προσβλητική απάντηση του κ. Ράμα «στην κυρία» «την Ελληνίδα» παράλληλα με έναν πολιτικό ύμνο προς στην Τουρκία, καθώς και η συνολικά προκλητική στάση του, που δεν έχει προηγούμενο στο Στρασβούργο, προκάλεσε την αντίδραση των επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι και αποφάσισαν ομόφωνα σε ένδειξη απαρέσκειας να μην παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα τους παρέθετε απόψε εδώ ο Αλβανός πρωθυπουργός».

16.

Robot İHA’lar geliyor

Savunma sanayiinde yeni bir döneme geçildi. Tamamlanan KERKES Projesi’yle artık İHA’lar GPS olmayan sahalarda da görev yapabilecek. Elektronik harpten etkilenmeyecek sistem kara ve deniz platformlarına da entegre edilecek.

16.10.2022 

 

Savunma sanayiinde insansız hava araçlarıyla (İHA) adından sıkça söz ettiren Türkiye, sahada oyunun kurallarını değiştirecek yeni bir projeye imza attı. Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefleri doğrultusunda İHA’ların küresel konumlama sistemi (GPS) olmayan sahalarda da görev yapabilmesini sağlayan Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi başarıyla tamamladı.

UÇUŞ ROTASI OLUŞTURULACAK

Bilgisayarlı görü teknikleri ve yapay zekâ algoritmaları ile STM mühendislerinin geliştirdiği KERKES Projesi ile döner kanatlı (çok rotorlu) ve sabit kanatlı İHA’lar, GPS’ye ihtiyaç duymadan gece ve gündüz şartlarında görev icra edebilecek. Mevcut durumda döner ve sabit kanatlı İHA’lar, küresel uydu seyrüsefer sistemlerine (GNSS) ve GPS’e ihtiyaç duyuyor. Harekât sahasında GPS kesildiği ya da RF karıştırması (Jammer gibi) yapıldığı ortamlarda İHA’lar uçuş yapamıyor. KERKES ile bu sorun çözülürken, İHA’lar
konum, nesne tanıma ve derin öğrenme ile araziden elde ettiği verilerle haritayı karşılaştırarak rota ve hedef belirleyecek. İHA’lar hedef takibi de yaparak hedefleri anında vurabilecek.

HEDEFLER ANINDA VURULACAK

Ayrıca KERKES ile İHA’lar, düşman elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev yapabilecek. Bu kritik kabiliyet ile savunmada TSK için hem caydırıcı bir güç hem de muharebe ortamında oyun değiştirici bir teknoloji olacağı yorumlarına sebep oldu. Bu özellik kara ve deniz platformlarına da entegre edilebilecek. KERKES Projesi
sonucunda elde edilen yetenek seti, diğer mini-mikro, taktik veya operasyonel İHA sistemlerine de uyarlanacak. Helikopter platformları için fırlatma koltuğu uyumluluğu bulunmazken uçak platformları için bu en önemli konuların başında geliyor. Renkli ekran ve sayısal gece görüş teknolojilerinin ilk kez kullanılacağı sistemde, iç kask pilotun kafa yapısı taranarak kişiye özel üretilecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ