Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ”! (1)
Φίλοι μου / μας!
Σας το είχαμε υποσχεθεί! Θυμηθείτε!.. “Πάμε” λοιπόν!.. (Στο τέλος του σε συνέχειες… άρθρου, η… έκπληξη).
Ας ανιχνεύσουμε μαζί το φαινόμενο που ονομάζεται “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ”. Ποιά στοιχεία το απαρτίζουν, ποιές είναι οι προοπτικές του. Ας δούμε τώρα τα στοιχεία!
α. Ο τόπος. Ο Ελληνικός τόπος με την πρωτοτυπία του, την λιτότητα των γραμμών του και την πολλαπλότητα των στιγμών του. Ο ήλιος, τα βουνά, οι ξερολιθιές των αιγαιακών νησιών, η θάλασσα. «Αύτη η θάλασσα η μεγάλη», τ’ ουρανού τα χρώματα, οι εναλλαγές τους, η μελωδία της φύσης, η γλυκύτητα του κλίματος, η ποικιλία του λίγου. Με μια λέξη η αρμονία (πρβλ. σχετικά Χ. Καρούζος, Αρχαία Ελληνική Τέχνη, σ. 3 επ.).
Με σημείο αναφοράς τον “τόπο” ο μεγάλος Σταγειρίτης (Αριστοτέλους Πολιτικά 1327b, 28) παρατηρεί: “Το δε των Ελλήνων γένος, ώσπερ μεσεύει κατά τους τόπους, ούτως αμφοίν μετέχει, και γαρ ένθυμον και διανοητικόν εστίν, διόπερ ελεύθερόν τε διαλαλεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιάς τυγχάνον πολιτείας”.
[Το γένος των Ελλήνων, όπως έχει ενδιάμεση γεωγραφική θέση (μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών που ζουν σε ψυχρούς τόπους και ασιατικών που ζουν σε θερμούς) έτσι συγκεντρώνει τα θετικά και των δύο, διότι και έντονο θυμικό και οξύ μυαλό έχει. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ελεύθερο και άριστα πολιτεύεται και εάν οι ελληνικές πόλεις διέθεταν και ενιαίο πολιτικό βίο θα μπορούσε να άρξει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα].
Για τον ελληνικό τόπο και την καταλυτική επίδραση που ασκεί στους ανθρώπους του ισχύει πράγματι αυτό που ο Γοργίας αποδίδει στον “ον”. Και αν κανείς μπορεί να τον καταλάβει δυσκολεύεται να το εκφράσει και να το ερμηνεύσει στους άλλους. (“Ει και καταληπτόν αλλά τοί γε ανέξοιστον και ανερμήνευτον τω πέλας”).
Η εσωτερική ζωντάνια, ο ποιητικός ρυθμός, η υπέρβαση της φθοράς και σ’ αυτήν την μοναδική φύση μια σπάνια ανθρώπινη φύση: ο ελληνικός κόσμος. Με τις αδυναμίες του, τις ελλείψεις του, αλλά και την αμετακίνητη επιμονή του να υπερβαίνει την φθορά και τον χρόνο.
-/-
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ “ΛΟΓΟ”!
-/-
“ΕΛΛΗΝΑΣ“
-/-