«Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας –ούτε σε επεξεργασμένη μορφή», σημειώνει μεταξύ άλλων σε δημοσίευμά του το Spiegel σχετικά με την υπόθεση της μικρής… Μαρίας.

Συγγνώμη για την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» η οποία σύμφωνα με το Spiegel, έχασε τη ζωή της σε νησίδα του Εβρού, ζητά το γερμανικό περιοδικό, δημοσιεύοντας ένα εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση και τα συμπέρασμα που προέκυψαν μετά από εκτενή έρευνα.

«Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας», σημειώνει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμά του το Spiegel.

«Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν», αναφέρει το περιοδικό, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά του.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού:

Το καλοκαίρι του 2022 το Spiegel δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τρία δημοσιεύματα που αφορούσαν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνο-τουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο. Υπήρξε και podcast για το θέμα. Η κατηγορία που διατυπωνόταν στα ρεπορτάζ ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βοήθησε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, παρόλο που είχε την υποχρέωση να το κάνει. Συνεπεία της μη παρασχεθείσας βοήθειας πέθανε ένα πεντάχρονο κορίτσι. Το Spiegel είδε στο κορίτσι αυτό ένα πρόσωπο-σύμβολο του πόνου των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αντιστοίχως το παρουσίασε στα δημοσιεύματά του.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη επικριτικές επιστολές, το αρμόδιο γραφείο μας εξέτασε ακόμα πιο προσεκτικά τα δημοσιεύματα. Όταν και στους συναδέλφους εντάθηκαν οι αμφιβολίες για τον τρόπο που είχαν περιγραφεί ως εκείνη την ώρα τα όσα συνέβησαν, αποσύραμε προσωρινά από την ιστοσελίδα μας τα άρθρα και το podcast. Με τη σημείωση ότι θα εξετάσουμε τα δημοσιεύματά μας και θα αποφασίσουμε μετά το πέρας των ερευνών αν θα τα δημοσιεύσουμε εκ νέου, εφόσον χρειαστεί, σε διορθωμένη και επικαιροποιημένη μορφή.

Αυτόν τον τρόπο χειρισμού των υποδείξεων περί λάθους τον έχουμε κατοχυρώσει στα πρότυπά μας και εμμένουμε σε αυτόν. Το αρμόδιο γραφείο αξιολόγησε πολλά εσωτερικά έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες με μεταδεδομένα, πρωτόκολλα συνομιλιών, e-mails, αρχεία audio, δορυφορικές λήψεις και άλλα έγγραφα, μίλησε με πολλούς εμπλεκομένους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι κάναμε λάθη. Επιπλέον, μια ομάδα δημοσιογράφων του Spiegel ξεκίνησε πάλι την έρευνα για να ανασυνθέσει την ιστορία των προσφύγων. Λόγω του ότι για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες οι αρχές της προστασίας των πληροφοριοδοτών και των πηγών και επειδή έχουμε την υποχρέωση να φροντίσουμε τους συνεργάτες μας, μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε μόνο σε περιορισμένο βαθμό τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, που εν μέρει βασίζεται στην αξιολόγηση εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ αρθρογράφων και πληροφοριοδοτών. Αποτελούν όμως αντικείμενο εσωτερικής επεξεργασίας.

Μέρος Ι

Ήταν οι πρόσφυγες σε ελληνικό ή τουρκικό έδαφος;

Αυτή η ερώτηση είναι τόσο σημαντική γιατί από αυτή εξαρτάται ποιο κράτος έπρεπε να βοηθήσει τους ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία και οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού. Επιπλέον, η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη της Ε.Ε., δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να δώσει τη δυνατότητα διαδικασίας ασύλου, όταν οι μετανάστες εισέρχονται εδώ για πρώτη φορά στην Ε.Ε. και ζητούν προστασία. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν πρόκειται για το αν η χώρα αρνήθηκε στους πρόσφυγες το βασικό τους δικαίωμα. Στο πρόσφατο παρελθόν αυτό συνέβη επανειλημμένως κατά μήκος των ελληνο-τουρκικών συνόρων.

Τι γράφτηκε στο spiegel.de: Στις 10.08.2022 γράψαμε ότι οι πρόσφυγες ξεκίνησαν για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου με κατεύθυνση προς τον Έβρο: «Στην πρώτη τους προσπάθεια εγκλωβίστηκαν στη νησίδα, που βρίσκεται στη μέση του ποταμού, νομικά όμως ανήκει στην Ελλάδα». Δώδεκα ημέρες παρέμεναν εκεί οι άνθρωποι που αναζητούσαν προστασία, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Αργότερα Έλληνες ένστολοι διενήργησαν pushback επιστρέφοντάς τους στην Τουρκία. Οι Τούρκοι όμως τους εξανάγκασαν να επιστρέψουν στον Έβρο όπου βρέθηκαν και πάλι στη νησίδα. Στις 27.08.2022 σε άλλο δημοσίευμα αναφέραμε: η οικογένεια της Μαρίας «προσπάθησε μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες στα μέσα Ιουλίου να φτάσει στην Ελλάδα. Εγκλωβίστηκαν στο νησί του Έβρου. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους έκλεισαν τον δρόμο. Σχεδόν δύο εβδομάδες έμειναν οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο νησί…σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι ελληνικές Αρχές είχαν την υποχρέωση να δεχτούν τους πρόσφυγες». Και στις 23.09.2022 γράψαμε: «Επί εβδομάδες οι πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον ελληνο-τουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο»

Αποτέλεσμα της εις βάθος έρευνας και επεξεργασίας

Χρονικό – Σύγχυση σχετικά με τα νησιά

20 Ιουλίου 2022

Η ΜΚΟ «HumanRights360» στρέφεται στις ελληνικές Αρχές και τις καλεί να σώσουν από τον Έβρο μια ομάδα προσφύγων στην πλειοψηφία τους από τη Συρία. Η ΜΚΟ στέλνει τις συντεταγμένες ενός νησιού, στο οποίο φέρεται να βρίσκονται οι μετανάστες.Σύμφωνα με το ελληνικό Κτηματολόγιο, το μικρό νησί ανήκει στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα, αντιθέτως, θα ανακοινώσει αργότερα ότι σε αυτή την κηλίδα γης -με μήκος 700μ. και πλάτος 100μ.- υπάρχει τόσο τουρκικό όσο και ελληνικό κομμάτι. Το νησί, που βρίσκεται ανατολικά της μικρής ελληνικής περιοχής Κισσάρι, ονομάζεται στο εξής νησί Κισσάρι.

Η «HumanRights360» στις 20 Ιουλίου επικοινωνεί όχι μόνο με τις ελληνικές Αρχές, αλλά και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Από κοινού με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες η ΜΚΟ πέτυχε την λήψη μιας επείγουσας απόφασης: Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να στείλει τους ανθρώπους πίσω και πρέπει να τους φροντίσει. Συγχρόνως καλεί τις ΜΚΟ και τις Αρχές να αποσαφηνίσουν πού βρίσκεται η ομάδα. Το Δικαστήριο τους δίνει μια εβδομάδα καιρό να το κάνουν.

Ένας δημοσιογράφος του Spiegel στην Ελλάδα έχει πληροφορηθεί, στο μεταξύ, τα τεκταινόμενα και αρχίζει να ερευνά. Μέσω της «HumanRights360» αποκτά επαφή με τη Baidaa S. από τη Συρία. Ανήκει στην ομάδα των προσφύγων και μιλά Αγγλικά. Επειδή πρόκειται για στρατιωτικά αποκλεισμένη περιοχή, δεν επιτρέπεται να φτάσουν μέχρι την όχθη του ποταμού εκπρόσωποι των ΜΜΕ ή άλλοι που δεν έχουν αρμοδιότητα, για να αποκτήσουν εικόνα. Όποιος παρόλα αυτά το κάνει, διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί. Κόκκινες προειδοποιητικές πινακίδες οριοθετούν την αρχή της αποκλεισμένης περιοχής. Συνοριακό τείχος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των άρθρων του Spiegel, δεν υπάρχει στο κομμάτι του ποταμού όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες.

22 Ιουλίου

Σε μια βιντεοκλήση ανάμεσα στην «HumanRights360», τον άνθρωπο του Spiegel και την Baidaa S., από την οποία υπάρχουν screenshots, η γυναίκα από τη Συρία δείχνει με την κάμερα του κινητού της τη μακρά ακτή του νησιού, όπου έχει εγκλωβιστεί. Αυτή δεν ταιριάζει -όπως προέκυψε από την εκ των υστέρων εξέτασή μας- στα γεωγραφικά δεδομένα που έδωσαν οι ΜΚΟ στο ΕΔΑΔ. Και τα μεταδεδομένα των selfies της Baidaa S. δείχνουν ότι η Σύρια δεν μπορέι να είναι στο νησί Κισσάρι, του οποίου οι συντεταγμένες δόθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το πραγματικό σημείο βρίσκεται σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά σε ένα νησί, που σύμφωνα με τα googlemaps, αλλά και με το τουρκικό και το ελληνικό Κτηματολόγιο, είναι τουρκικό.

Δορυφορική εικόνα του νότιου νησιού από τον Αύγουστο του 2022

Όπως προέκυψε από την εκ των υστέρων έρευνα του Spiegel, οι πραγματικές τοπικές συνθήκες στον Έβρο δύσκολα μπορούν να αποσαφηνιστούν. Εν μέρει είναι αντιφατικοί όχι μόνο οι επίσημοι χάρτες Ελλήνων και Τούρκων, ακόμα και μεταξύ των ελληνικών Αρχών υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία για το ποιο είναι τουρκικό και ελληνικό έδαφος. Μια ελληνο-τουρκική επιτροπή συναντάται τακτικά, για να ξεκαθαρίσει ανοιχτά ζητήματα, αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης.

Το ότι το νότιο νησί σύμφωνα με το ελληνικό Κτηματολόγιο είναι τουρκικό, είναι πρόβλημα -ακόμα και σε ό,τι αφορά τη διάσωση από τις ελληνικές Αρχές. Αυτό πρέπει να είναι σαφές τόσο για τον δημοσιογράφο του Spiegel όσο και στις ΜΚΟ και τους πρόσφυγες.

Μισή μόνο ώρα μετά τα τελευταία μηνύματα με τα γεωγραφικά δεδομένα του νότιου νησιού, ο δημοσιογράφος του Spiegel λαμβάνει μια live location από το νησί Κισσάρι. Δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι η ομάδα με αρκετά μικρά παιδιά, μια ηλικιωμένη γυναίκα και μια έγκυο μπόρεσε να ανέβει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα τον ποταμό. Θα μπορούσε όμως να σκεφτεί κανείς ότι ειδοποιήθηκε να βοηθήσει ένας διακινητής από την τουρκική πλευρά και ότι έφερε τουλάχιστον ένα άτομο ή το κινητό με το πλοιάριο στο νησί Κισσάρι. Ή ότι το live location αλλοιώθηκε. Αυτό είναι απολύτως δυνατό με ένα κινητό σαν αυτά που είχαν μαζί τους οι πρόσφυγες. Δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί οριστικά η αντίφαση ανάμεσα στη ζωντανή τοποθεσία του νησιού Κισσάρι και των πολλών άλλων αποδείξεων ότι οι πρόσφυγες επί πολλές μέρες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.

Η κλήση από το νησί

25 Ιουλίου

Αφότου η Baidaa S. είχε ήδη στείλει την προηγουμένη στο Spiegel μία selfieμε εκείνην και ένα παιδί από το νησί Κισσάρι, περιέρχονται εκείνη τη μέρα και άλλες φωτογραφίες, οι οποίες προφανώς δείχνουν την ομάδα εκεί. Τούτο, το καταδεικνύουν τόσο η βλάστηση, όσο και τα μεταδεδομένα. Συνεπώς, τα άτομα αυτά είναι πλέον στο «σωστό», ήτοι στο νησί Κισσάρι, το οποίο είχαν δηλώσει οι ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το πότε και πώς έφτασαν εκεί οι μετανάστες, εάν είχαν φουσκωτή βάρκα ή εάν πιθανώς πέρασαν στην ηπειρωτική Τουρκία και κατευθύνθηκαν προς τα βορειοανατολικά ή εάν έλαβαν βοήθεια, δεν είναι σαφές.

Προκειμένου να αποκτήσει οριστικές αποδείξεις ότι η ομάδα βρίσκεται στο νησί Κισσάρι, το Spiegel παρακαλεί δύο Έλληνες μάρτυρες όπως ηχογραφήσουν, λίγο μετά τις 14:00, τις κλήσεις των προσφύγων από την ηπειρωτική χώρα. Το ηχητικό αρχείο, καθώς και φωτογραφίες από την ενέργεια της κλήσης βρίσκονται στη διάθεση του Spiegel. Επιπλέον, στο YouTube είναι διαθέσιμο ένα βίντεο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες. Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε τον Αύγουστο ότι η τοπική αστυνομία ενημερώθηκε από μια ΜΚΟ και από τον Frontex, ωστόσο δεν μπόρεσε να βρει κανέναν το διάστημα 20 – 26 Ιουλίου, παρά τη χρήση τεχνικών μέσων.

Τούτο δεν είναι ιδιαίτερα πιστευτό. Βάσει γεωγραφικών δεδομένων των φωτογραφιών των προσφύγων, οι μετανάστες βρίσκονταν στο νησί Κισσάρι τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου 2022, των οποίων οι συντεταγμένες τοποθεσίας βρίσκονταν στη διάθεση τόσο των Αρχών, όσο και του Ευρ. Δικαστηρίου Ανθρ. Δικαιωμάτων. Το νησί δεν έχει μήκος ούτε ενός χιλιομέτρου και, από μερικές θέσεις, απέχει μονάχα μερικά μέτρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Πλησίον βρίσκεται σκοπιά των ελληνικών Υπηρεσιών προστασίας συνόρων.  Το επιχείρημα της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι ούτως ή άλλως οι πρόσφυγες δεν θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί, επειδή το νησί Κισσάρι είναι εν μέρει και τουρκικό, ακούγεται κυνικό.

Τα pushbacks

26 Ιουλίου

Η Baidaa S. δηλώνει ότι βρίσκεται (μαζί με τα άλλα άτομα) εκ νέου στην Τουρκία. Βάσει της HumanRights360 και του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, οι Έλληνες επαναπροώθησαν τους μετανάστες.

1η Αυγούστου

Η Baidaa S. κάνει λόγο για επιπρόσθετα pushbacks. Εκεί η ομάδα χωρίσθηκε. Τα μηνύματά της έχουν ολοένα και πιο απελπισμένο τόνο: «Παίζουν με μας όπως με μια μπάλα ποδοσφαίρου πέρα δώθε.. Είμαστε πολύ κουρασμένοι. Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας με κάποιο τρόπο.. Αργά ή γρήγορα θα πεθάνουμε εδώ…»

Στη διάθεση του Spiegel βρίσκονται μαρτυρίες των παθόντων για τα pushbacks της ομάδας, αλλά κανένα μαγνητοσκοπημένο υλικό ή άλλες αποδείξεις. Προς το παρόν διεξάγει έρευνα η ελληνική Εισαγγελία, η οποία, κατά δήλωση της, δεν μπορεί να παράσχει στοιχεία για εν εξελίξει διαδικασία. Οι διηγήσεις περί pushbacks καταρχήν ταυτίζονται με τις αναφορές του Spiegel και άλλων μέσων ενημέρωσης για τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών στον Έβρο.

4 Αυγούστου

Η Baidaa S. στέλνει τις συντεταγμένες από ένα σημείο στην ακτή, το οποίο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το νησί Κισσάρι, αντίθετα προς το ρεύμα του ποταμού. Η νέα τοποθεσία βρίσκεται στην τουρκική πλευρά του ποταμού, ωστόσο, βάσει του ελληνικού Κτηματολογίου, το μικρό κομμάτι της ακτής ανήκει στην Ελλάδα. Όμως ουδείς από ελληνικής πλευράς ήλθε να βοηθήσει.

7 Αυγούστου

Η Σύρια αναφέρει ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Μέσω των pushbacks η ομάδα της αυξήθηκε σε 70 άτομα. Αργότερα οι Τούρκοι τους μοίρασαν και μετέφεραν κάποιους από αυτούς και πάλι σε ένα νησί.

Πίσω στο νησί Κισσάρι

9 Αυγούστου 2022

Μέσα στη νύχτα η Baidaa S δημιουργεί αρκετά ηχητικά μηνύματα στα οποία με λυγμούς αναφέρεται στον θάνατο ενός κοριτσιού που τσιμπήθηκε από σκορπιό. Η ζωή ενός ακόμη παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν είναι σαφές ποιος έλαβε πρώτος το ηχητικό μήνυμα, αλλά κάποια στιγμή το έλαβε και το Spiegel. Εκείνη τη χρονική στιγμή η απευθείας επαφή του Spiegel με τους πρόσφυγες είχε διακοπεί.

10 Αυγούστου

Ο Έλληνας συνεργάτης του Spiegel που βρίσκεται επί τόπου έχει θορυβηθεί και γράφει ένα κείμενο, το οποίο στέλνει στα Αγγλικά στη σύνταξη του περιοδικού στο Αμβούργο.

Προκειμένου να αναφερθεί πριν από άλλα ΜΜΕ στην υπόθεση, το άρθρο πρέπει να δημοσιευτεί γρήγορα στην ιστοσελίδα. Ένα μέλος της σύνταξης εξωτερικών θεμάτων μεταφράζει, διορθώνει και συμπληρώνει το κείμενο και εμφανίζεται ως συνυπογράφων το άρθρο. Ενώ στην πρωτότυπη αγγλική εκδοχή σε αρκετά σημεία γίνεται προσεκτική αναφορά με πλάγιο λόγο στον θάνατο του παιδιού (She is reported dead«, »the group says, Maria died«), στη γερμανική εκδοχή όλα τελικά αναφέρονται σε ευθύ λόγο.

Το χειρόγραφο όπως και τα άρθρα που ακολουθούν για το θέμα της Μαρίας δεν εξετάζονται από το γραφείο τεκμηρίωσης του Spiegel, που έχει αρμοδιότητα να επανεξετάσει αν ισχύουν όλες οι πληροφορίες. Ωστόσο συχνά συμβαίνει αυτό σε κείμενα που δημοσιεύονται αποκλειστικά στην ιστοσελίδα. Το γραφείο τεκμηρίωσης, λόγω του μεγάλου αριθμού κειμένων που είναι στην επικαιρότητα, μπορεί να εξετάσει μόνο ένα μέρος τους. Οι αρμόδιοι στη σύνταξη εξωτερικών θεμάτων δεν ζήτησαν εξέταση των πληροφοριών από το γραφείο τεκμηρίωσης, για κανένα από τα τρία άρθρα.

Την ίδια ημέρα αναφέρονται στο θέμα και η ελληνική ε/φ «ΕΦΣΥΝ» και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο »Al Jazeera«. Δύο ημέρες μετά ακολουθεί ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού σταθμού »Channel 4«. Ωστόσο η προσοχή των ΜΜΕ δεν βοηθά τους πρόσφυγες.

Το πού βρίσκεται η ομάδα εκείνες τις μέρες δεν μπορεί να το ανασυνθέσει με ασφάλεια το Spiegel. Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι από τις 8 Αυγούστου βρίσκεται και πάλι στο νησί Κισσάρι. Αυτό αναφέρουν στο ΕΔΑΔ και αυτό αναφέρεται σε tweet της ΜΚΟ Watch the med – Alarm Phone«, στην οποία απευθύνθηκε η Baidaa S. εκείνες τις ημέρες. Από τις 11 Αυγούστου υπάρχει τουλάχιστον μία selfie, που δείχνει μόνο την Baidaa S. και σύμφωνα με τα μεταδεδομένα τραβήχτηκε στο νησί Κισσάρι.

15 Αυγούστου

Η Baidaa S. και η ομάδα της εντοπίζονται στην ελληνική ενδοχώρα – στο ύψος του νότιου, «τουρκικού» νησιού, στο οποίο βρίσκονταν ήδη στις 22 Ιουλίου. Ένα βίντεο δείχνει ότι προφανώς μεταφέρθηκαν με φουσκωτή βάρκα. Όλα δείχνουν ότι η φωτογραφία της Baidaa S. τραβήχτηκε στο νότιο νησί. Πόσο έμειναν εκεί, παραμένει ασαφές, παρά τις εκ των υστέρων έρευνες. Όπως και το πώς βρέθηκαν στη φουσκωτή βάρκα. Μέλη της ομάδας λένε ότι τους άφησαν πίσω άλλοι πρόσφυγες.
Οι Έλληνες τελικά μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στο χωριό Φυλάκιο, όπου αιτούνται άσυλο.

Συμπέρασμα

Δεν περιγράψαμε σωστά την κατάσταση στο άρθρο μας. Τα δημοσιεύματα του Spiegel δημιουργούν την εντύπωση ότι η ομάδα των προσφύγων ήταν εγκλωβισμένη σχεδόν επί έναν μήνα συνεχώς στο ίδιο ελληνικό νησί. Όμως: ούτε οι μετανάστες ήταν πάντα στο ίδιο νησί ούτε ήταν πάντα σε ελληνικό έδαφος. Στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί μόνο για λίγες ημέρες πού ακριβώς βρίσκονταν οι πρόσφυγες.

Ούτε η παρουσίαση των γεγονότων από την ελληνική κυβέρνηση δίνει σωστή εικόνα για το τι συνέβη. Για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις έρευνες του Spiegel, οι πρόσφυγες βρίσκονταν όντως σε ελληνικό έδαφος – και θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί πιθανώς χωρίς πρόβλημα από την ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με έναν από τους χάρτες της ελληνικής κυβέρνησης από το 2016, ακόμα και το νότιο νησί, που μεταξύ άλλων και ο δημοσιογράφος του Spiegel θεωρούσε τουρκικό, είναι ελληνικό. Επιπλέον, στην απάντησή της προς το Spiegel η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού είναι αρμόδια να προσδιορίσει πού βρίσκονται τα σύνορα. Η Υπηρεσία ανακοίνωσε, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2022 ότι το νησί Κισσάρι είναι μοιρασμένο -αλλά ένας χάρτης στην ιστοσελίδα εξακολουθεί να το παρουσιάζει ως εξ’ ολοκλήρου ελληνικό.

Μέρος ΙΙ: Υπήρχε η Μαρία;

Αποσπάσματα από τα άρθρα του SPIEGEL: Το πρώτο κείμενο της 1ης Αυγούστου 2022 με τίτλο «Η Μαρία, πέντε ετών, πέθανε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» λέει: «Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου της Μαρίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Πιθανότατα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού. Το σίγουρο είναι ότι ο θάνατός της θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όπως και τόσοι πολλοί θάνατοι στον Έβρο».

Ένα άλλο άρθρο, από τις 27 Αυγούστου λέει: «Η Μαρία είχε δυνατό χαρακτήρα, ήταν γεμάτη όνειρα, λένε οι γονείς της. Λάτρευε τα κόμικς και ήθελε να γίνει σταρ της τηλεόρασης. Τώρα η Μαρία είναι νεκρή. Πέθανε στις αρχές Αυγούστου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επειδή οι ελληνικές αρχές της αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια». Ο τίτλος του κειμένου: «Πώς ο θάνατος της πεντάχρονης Μαρίας αλλάζει τη συζήτηση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Σε ένα podcast του SPIEGEL, από τις 19 Αυγούστου, ένας από τους αρθρογράφους υποστηρίζει ότι σπάνια έχει συναντήσει στο παρελθόν κάποια περίπτωση που να «δείχνει τόσο χαρακτηριστικά τι πάει στραβά στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική». Κάποιος πρέπει «να πει πολύ ξεκάθαρα ότι πέθανε τελικά επειδή η Ευρώπη, η ΕΕ, η Ελλάδα, δεν την βοήθησαν». Και επιπλέον: «Οι ελληνικές Αρχές προτιμούν ένα πεντάχρονο κορίτσι νεκρό, παρά να υποδεχτούν στο έδαφός τους μερικές δεκάδες πρόσφυγες». (σ.σ.: πρόκειται για δηλώσεις του δημοσιογράφου Maximilian Pop, επισκόπησή μας Α.Π.: 1320/20.8.22)

Αποτέλεσμα της εις βάθος έρευνας και επεξεργασίας

Πριν από τη δημοσίευση του πρώτου άρθρου στις 10 Αυγούστου 2022, το SPIEGEL είχε μια φωτογραφία του φερόμενου ως νεκρού παιδιού, την οποία η Baidaa S.πιθανότητα είχε στείλει σε ΜΚΟ και ενδεχομένως και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ: Ένα κοριτσάκι με χλωμό πρόσωπο και κλειστά μάτια κείτεται στο έδαφος. Το μαύρο παντελόνι είναι τραβηγμένο λίγο προς τα κάτω, έτσι ώστε να φαίνεται καθαρά ένας αποχρωματισμός του δέρματος στον αριστερό μηρό που μοιάζει με αιμάτωμα. Υπάρχει ακόμη και το ηχητικό ντοκουμέντο της Baidaa S., η οποία μας λέει με φωνή πνιγμένη στα δάκρυα ότι ένα κορίτσι είναι νεκρό και ένα άλλο κινδυνεύει να πεθάνει. Η δεύτερη αναφορά προέκυψε μετά από τη συνάντηση του SPIEGEL με μέλη της ομάδας στον προσφυγικό καταυλισμό Φυλάκιο. Ανάμεσά τους είναι η S. Baidaa και οι γονείς του φερόμενου ως νεκρού κοριτσιού, Maryam B. και Mahammad A.

Το Φυλάκιο είναι ένας καταυλισμός από τον οποίο δεν επιτρέπεται να φύγουν οι πρόσφυγες. Επίσης δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από τις αρχές. Ωστόσο ο ανταποκριτής του SPIEGEL έκανε εκεί έρευνα χωρίς επίσημη άδεια. Είχε δώσει έγκριση ο επικεφαλής του τμήματος στο Αμβούργο. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι και ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής, γράφτηκε σε μια ΜΚΟ με αυτή την ιδιότητα χρησιμοποιώντας το πραγματικό του όνομα. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσει στην ομάδα των προσφύγων στα τέλη Αυγούστου.

Η Baidaa S., οι γονείς της και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν κατά τη διάρκεια ακροάσεων ενώπιον των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου στο Φυλάκιο, στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, ότι ένα κορίτσι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Παρόλα αυτά, η ελληνική κοινή γνώμη δεν σταμάτησε να ασχολείται με το κατά πόσο όντως υπήρχε η Μαρία. Κάποιοι έθεσαν το ερώτημα πώς γινόταν οι πρόσφυγες να μην ήξεραν πού ακριβώς υποτίθεται ότι είχε ταφεί η Μαρία ή γιατί, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, μόνο τέσσερα -και όχι και τα πέντε- παιδιά της Maryam B. και του Mohammad A. Βρίσκονταν στον κατάλογο ονομάτων που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, έρχεται απάντηση του SPIEGEL με άλλο άρθρο του σχετικά με τις υφιστάμενες αμφιβολίες, όπου φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πιέσει ορισμένους από τους πρόσφυγες να αλλάξουν τις δηλώσεις τους. Μάλιστα, οι δικηγόροι της ΜΚΟ ανέφεραν καταγγελία δύο προσφύγων ότι τους ζητήθηκε να αλλάξουν τις δηλώσεις τους για το θάνατο της Μαρίας. Παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η ιστορία ήταν αληθινή, δεν κατέστη εφικτό να διεξάγει το SPIEGEL σε πρώιμο στάδιο μια εις βάθος -και με το στοιχείο της αυτοκριτικής- έρευνα.

Οι αυτόπτες μάρτυρες

Το SPIEGEL κατάφερε να εντοπίσει ορισμένους από τους άνδρες που είπαν ότι ήταν παρόντες στον ενταφιασμό της Μαρίας και το Νοέμβριο μίλησε με δύο από αυτούς τηλεφωνικά. Ο ένας ζει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και ο άλλος κατά πάσα πιθανότητα στην Ολλανδία. Και οι δύο εμμένουν στο ότι ένα παιδί πέθανε στον Έβρο εκείνη την εποχή. Δεν θέλουν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις επαναπροωθήσεις. Έχουν πολύ τραυματικές εμπειρίες.

Η Baidaa S., η οποία όσο ήταν στον Έβρο διατηρούσε επαφή με τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ, τώρα ζει στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου. Λέγεται ότι μεταφέρθηκε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Δράμα, πόλη της ΒΑ Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο μαζί με άλλους από την ομάδα του Έβρου. Αλλά λίγο αργότερα ανάρτησε στο TikTok ένα βίντεο από πτήση με αναχώρηση από την Αθήνα γράφοντας στα αραβικά: «Έφτασα στη Γερμανία, ήταν ένας μακρύς αγώνας». Το βίντεο αυτό έχει πλέον διαγραφεί.

Ανεξήγητο παραμένει το πώς η Baidaa S. μπόρεσε να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα για να πετάξει στη Γερμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι πλέον παντρεμένη με έναν Σύρο από τη Γερμανία. Έκτοτε, κάνει πολλές αναρτήσεις στους λογαριασμούς της στο TikTok και στο Instagram. Αυτή τη στιγμή, τέλη Δεκεμβρίου, την ακολουθούν περισσότερα από 24.000 άτομα. Ο σύζυγός της μας λέει τηλεφωνικά ότι δεν θα δώσει άλλη συνέντευξη στο SPIEGEL.

Από την άλλη, η Maryam B. και ο Mohammad A., οι γονείς της Μαρίας, είναι έτοιμοι να συναντηθούν στα μέσα Νοεμβρίου σε ένα καφέ στο κέντρο της Δράμας. Η οικογένεια είναι ακόμη «κολλημένη» στον εκεί προσφυγικό καταυλισμό. Απαντούν σε ερωτήσεις και οι δύο διατηρώντας την ανωνυμία τους. Πριν από τη συνέντευξη βρίσκονταν σε ένα φωτογραφείο με τα τέσσερα παιδιά για να φωτογραφηθούν για νέα έγγραφα ταυτότητας. Ακόμη δεν έχουν λάβει τα έγγραφά τους. Μπορεί κανείς να διακρίνει τον φόβο τους και την ανησυχία ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός, όπου μένει εδώ και μήνες η οικογένεια, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει τίποτα σε κοντινή απόσταση εκτός από μερικά βιομηχανικά κτήρια. Σε μια εσωτερική αυλή υπάρχει μια παιδική χαρά και κάθε έξοδος φυλάσσεται από φρουρούς ασφαλείας. Σε αντίθεση με το Φυλάκιο, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να βγουν έξω, αλλά, όπως και σε όλους τους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ελληνική επικράτεια, οι επισκέψεις είναι δυνατές μόνο με επίσημη άδεια. Συγκρατημένη στην αρχή, η Maryam B. μιλά για το πόσο δραματικές ήταν οι μέρες στον Έβρο. Πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα για τα παιδιά. Ότι η Μαρία είναι πλέον νεκρή. Κάποια στιγμή αρχίζει να κλαίει. Ο άντρας της φροντίζει τα δύο μικρότερα παιδιά έξω, τα δύο μεγαλύτερα είναι σε μια γωνιά, απασχολημένα με ένα κινητό τηλέφωνο. Η Maryam B. και ο Mohammad A. χρειάζονται περισσότερο από μία ώρα για να μιλήσουν. Ωστόσο, οι αμφιβολίες για την υπόθεση δεν διαλύονται τελικά. Οι γονείς δεν μπορούν πλέον να θυμούνται πού ακριβώς υποτίθεται ότι θα ταφεί το παιδί και δεν έχουν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την ύπαρξή του -ούτε καν προγενέστερες.

Οι κατάλογοι με τα ονόματα

Στον κατάλογο με τα ονόματα των 50 ατόμων που κατέθεσαν οι ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στις 20 Ιουλίου, αναφέρονται μόνο τέσεερα παιδιά της Maryam B. και του Mohammad A.: Hassan, Ayah, Hanin και Maria. Η Maya, το υποτιθέμενο όνομα του πέμπτου παιδιού, λείπει από το έγγραφο. Σύμφωνα με την οικογένεια, πρόκειται για τη δίδυμη αδερφή της Μαρίας.

Όταν πρόκειται για λίστες με τα ονόματα των προσφύγων, συχνά υπάρχουν ανακολουθίες στην αρχή. Και άλλο όνομα είχε ξεχαστεί στην περίπτωση του Έβρου, σύμφωνα με αναφορά από ΜΚΟ. Ωστόσο, ο κατάλογος του ΕΔΔΑ του Ιουλίου δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο αναφέρονται μόνο τέσσερα από τα παιδιά της Maryam B. Σε διάφορες λίστες με ονόματα από τον Έβρο που είχαν δοθεί, στις αρχές Αυγούστου, από τους πρόσφυγες, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πέμπτο παιδί της οικογένειας με το όνομα Maya.

Φωτογραφίες της Μαρίας

Η φωτογραφία του φερόμενου ως νεκρού κοριτσιού που είχε στη διάθεσή του το SPIEGEL δεν αποτελεί απόδειξη ότι το παιδί πέθανε πραγματικά. Η φωτογραφία στάλθηκε μέσω WhatsApp και δεν περιέχει μεταδεδομένα που να δείχνουν πότε και πού τραβήχτηκε. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να πούμε αν το κορίτσι έχει απλώς κλειστά μάτια ή είναι νεκρό.

Αφού ανέλυσε τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι πρόσφυγες στον Έβρο, η ερευνητική ομάδα του SPIEGEL κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Maryam B. φωτογραφήθηκε μόνο με τέσσερα από τα υποτιθέμενα πέντε παιδιά της. Επιπλέον, δεν εμφανίστηκε ούτε μία φωτογραφία από την εποχή πρoτού φύγουν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους που θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν υπήρχε απλώς μια άλλη κόρη εκτός από τη Hanin και την Ayah, αλλά δίδυμες αδερφές. Η οικογένεια ισχυρίζεται ότι όλες οι αναμνηστικές φωτογραφίες ήταν αποθηκευμένες σε κινητό τηλέφωνο που τους πήραν οι Έλληνες. Οι συγγενείς ή οι γνωστοί δεν μπορούσαν επίσης να στείλουν κανένα φωτογραφικό αποδεικτικό στοιχείο.

Επίσημα συριακά έγγραφα

Για να αποδείξει ότι τα δίδυμα κορίτσια Maria και Maya είχαν όντως γεννηθεί, η δικηγόρος των προσφύγων έδωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ φωτογραφίες από πιστοποιητικά. Επιπλέον, η Maryam B. έδειξε, στη συνάντηση με το SPIEGEL, μέρος του οικογενειακού της βιβλιάριου που είχε στο κινητό της. Το SPIEGEL έλεγξε αυτές τις πληροφορίες μέσω ενός Σύρου δικηγόρου. Και τα πέντε παιδιά είναι πράγματι επίσημα εγγεγραμμένα στη Συρία. Ωστόσο, η ημερομηνία εγγραφής των τριών μικρότερων, της Maria, της Maya και του Hanin, είναι η 3η Νοεμβρίου 2022, σχεδόν τρεις μήνες μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του παιδιού.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι στη Συρία είναι δυνατόν κάποιος να δηλώσει το παιδί του μέχρι και ένα χρόνο μετά τη γέννησή του. Η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2011. Δεν είναι ασυνήθιστο τα νεογέννητα να μην δηλώνονται στις αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, θα ήταν σχετικά εύκολο να αποκτήσει κανείς επίσημα έγγραφα χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει παιδί: με τις κατάλληλες διασυνδέσεις, μπορεί να διευθετηθεί κάτι τέτοιο με περίπου 50 δολάριο ανά άτομο στα προάστια της Homs.

Δεν είναι επίσης βέβαιο εάν τα παιδιά της Maryam B. γεννήθηκαν στη Συρία. Άτομο από το οικογενειακό τους περιβάλλον στη Συρία λέει ότι η Maryam B. και ο Mohammad A. διέφυγαν στην Τουρκία πριν από χρόνια. Το ζευγάρι δεν έχει δίδυμα. Ωστόσο, ούτε αυτή η δήλωση μπορεί να επαληθευτεί.

Ακόμα κι αν αποδεικνυόταν χωρίς αμφιβολία ότι η Maryam B. γέννησε τα δίδυμα Maria και Maya στη Συρία, αυτό δεν θα επιβεβαίωνε ότι ένα από τα παιδιά έχασε πράγματι τη ζωή του στον Έβρο.

Σκορπιοί στην Ελλάδα

Περισσότερα από 30 είδη σκορπιού είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Όλα έχουν δηλητήριο. Αλλά στην περιοχή θεωρείται ότι υπάρχει μόνο το Mesobuthus gibbosus. Κανονικά ένα τσίμπημα θα πρέπει να είναι πολύ επώδυνο, όχι θανατηφόρο. Και οι μεγάλες αιμορραγίες, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι μάλλον απίθανες. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένα πεντάχρονο αφυδατωμένο παιδί με την υγεία του σε κακή κατάσταση, μπορεί να πεθάνει από το τσίμπημα σκορπιού. Σύμφωνα με αναφορές, και η 9χρονη αδερφή της φέρεται να τσιμπήθηκε και να βρέθηκε η ζωή της σε κίνδυνο.

Η ελληνική κυβέρνηση έγραψε τον Δεκέμβριο στο Spiegel ότι το κορίτσι μεταφέρθηκε τον Αύγουστο κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Διδυμότειχο. Υποβλήθηκε στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου σε «διεξοδικές ιατρικές εξετάσεις». Σύμφωνα με τα στοιχεία των γιατρών, «δεν υπήρξαν κλινικά ευρήματα που να σχετίζονται με τσίμπημα σκορπιού». Στο Spiegel, για λόγους προστασίας δεδομένων, δεν επιτρέπεται να δει τον ιατρικό φάκελο χωρίς την συγκατάθεση της παθούσας.

Το πτώμα

Δεν είναι σαφές, πού έχει ενταφιαστεί το κορίτσι στο νησί. Σύμφωνα με το ισλαμικό τελετουργικό είναι σύνηθες να τοποθετείται επιτύμβια πλάκα. Οι αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους μπόρεσε να μιλήσει το Spiegel, λένε ότι δεν ήθελαν να οριοθετήσουν το σημείο, ώστε να μην τραβήξουν την προσοχή άλλων μεταναστών. Ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να διαταράξει κάποιος τη γαλήνη του νεκρού παιδιού, θεωρώντας ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν θαμμένα αντικείμενα αξίας.

Η ελληνική κυβέρνηση το ερμηνεύει ως απόδειξη ότι κανένα παιδί δεν πέθανε.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης έγραψε στο Spiegel τον Δεκέμβριο, κατόπιν ερώτησης του περιοδικού, ότι ζητήθηκε από την οικογένεια μετά την άφιξή της στην Ελλάδα η άδεια για επικοινωνία με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ώστε να ζητήσουν από την Τουρκία να επιτρέψει την αναζήτηση της σορού στο νησί. Οι γονείς το αρνήθηκαν. Αφότου υπήρξαν ενδείξεις που έθεταν εν αμφιβόλω την ύπαρξη του παιδιού, η οικογένεια υπέβαλε αίτημα στην τοπική Εισαγγελία για εκταφή του πτώματος -χωρίς ωστόσο να υποδείξουν πού ήταν ο προσωρινός τάφος. Ο Εισαγγελέας ζήτησε από την οικογένεια να παραθέσει και άλλες πληροφορίες. Η αρμόδια Αρχή δεν θέλει να τοποθετηθεί ως προς την τρέχουσα κατάσταση.

Τα νησιά τον χειμώνα εν μέρει πλημμυρίζουν από νερό. Επομένως, όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο απίθανο είναι να βρεθεί πιθανό πτώμα. Πιθανόν για αυτό να μην μπορέσει ποτέ να διαλευκανθεί η ιστορία χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία.

Συμπέρασμα

Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν.

Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας.

15.

Türkiye ile Suriye arasında neler konuşuldu! SMO görüşmeye ne diyor? Bakan Akar açıkladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanlarının toplantısına ilişkin detayları ilk kez açıkladı. Bakan Ayırca ‘SMO’ların bu görüşmeler konusundaki değerlendirmeleri nedir?’ sorusuna cevap verdi.

Türkiye ile Suriye arasında neler konuşuldu! SMO görüşmeye ne diyor? Bakan Akar açıkladı
 31.12.2022 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet‘in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Akar, Moskova’daki üçlü toplantı, Ege ve Doğu Akdeniz, SMO’lar, kara harekatı ve bedelli askerlikle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Akar ayrıca provokasyonlarını sürdüren Yunanistan’a uyarılarda bulundu.

BAKAN AKAR’IN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE;

DÜNYADA GÜNDEM OLAN ÜÇLÜ TOPLANTI

Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanları olarak Moskova’da bir araya geldik. Taraflar görüşlerini, fikirlerini, hassasiyetlerini açık bir şekilde dile getirdiler. Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık.

Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi tüm terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. PKK’nın YPG’den farkı olmadığını vurguladık. Ayrıca terör örgütlerinin neredeyse Suriye’nin üçte birini kontrol ettiğini de dile getirdik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye’den Türkiye’ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Temasların sürdürülmesi konusunda da mutabık kaldık. Rusya’ya da yaptıkları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ettik.

GÖRÜŞME İÇİN ‘NEDEN BU KADAR BEKLENDİ’ SÖYLEMLERİ

Bunun geç olması çok doğal. Bunlar ‘Hadi’  deyince bir anda olacak şeyler değil. Bir sürü faktör, aktör var. Bunların makul mantıklı bir çizgide buluşmasıyla buluşma gerçekleşti.

-Bu görüşmeler hep üçlü olarak mı devam edecek? İhtilaf konuları biliniyor. Bu konularda görüşmede gelişme oldu mu?

11 yıl sonra yapılan ilk karşılaşma. Bu toplantıda her şeyin bir anda çözülmesi beklenemez. Taraflar orada görüşlerini söylediler. Açık ve net şekilde bizim toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, işgal gibi niyetimizin olmadığını fakat 2011’den sonraki gelişmeler çerçevesinde sınırdaki yerleşim yerlerinde sıkıntıların olduğunu, insanların sokağa çıkamaz hale geldiğini belirttik. Afrin teröristler için kurtarılmış bölge oldu, DEAŞ her yeri işgal etti. Biz terör koridorunu engelleyerek bir anlamda sizin savunmanıza ve toprak bütünlüğünüze katkı sağladık dedik. Bunu anladıklarını değerlendiriyorum.

SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

Suriyelilerin evlerine dönmeleri konusunda en önemli konu güven. Biz şeffaf, net bir şekilde pozisyonumuzu ortaya koyduk. Sonunda gelinen noktada görüşelim, konuşalım, devam edelim, yol ve yöntemler bulalım konusunda mutabık kalındı.

-Yeni bir görüşmenin tarihi konuşuldu mu? Bu görüşme sınırda veya daha yakın bir noktada gerçekleşir mi?

Tarih konuşulmadı. Yerde ve tarihte bir kayıt yok. Akılla, mantıkla makul olan ne ise yapılır. Zaten Rus ve Türk general arazide zaman zaman taktik durumu konuşuyor

-Görüşmenin ardından Türkiye’nin olası kara operasyonuna planında bir değişiklik var mı?

Operasyon planımızla ilgili Cumhurbaşkanımız da biz de kendimizi bağlayıcı bir ifade kullanmıyoruz. Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak, güvenliğimizi ve savunmamızı sağlamak için ne gerekirse yaptık, yaparız, biz bunu diyoruz.

-Bu konuda birlikte bir hareket olur mu?

Bu görüşmeler sonunda savunma ve güvenlik ile ilgili sorunlarımızı giderebilirsek, ihtiyaçlarımızı karşılayabilirsek gayet tabii…

SMO’LARIN BU GÖRÜŞMELER KONUSUNDAKİ DEĞERLENDİRMELERİ NEDİR?

Biz bölgemizde barış, huzur ve istikrarın temini ve sürdürülmesi için bugüne kadar üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki bizim Türkiye’de ve Suriye’de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Biz uhuletle, sühuletle sorunun çözülmesi için çalışıyoruz.

-Bundan sonra bu süreç güçlenerek sürer mi?

Sürebilir. Çünkü taraflarda bu isteği gördük. Hem Suriye Savunma Bakanı’nda hem de ekibinden görüşmekten yana olduklarını izhar ettiler. Olumlu, istekli olduklarını gördük.

Yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik

Askeralma Kanunu’nda gerçekleştirilen reform niteliğindeki değişiklikle askerlik sisteminde önemli bir değişiklik yapıldı. Üniversitelerle, asker, sivil makamlarla uzun süren ciddi çalışmaların ardından öngörülebilir bir sistem ortaya çıktı. Çalışma sonucu bedelli askerlik ücreti 6 asteğmen maaşı olarak belirlendi. Dövizli askerlik ücreti de bununla ilişkilendirildi. Bakaya ve asker kaçaklarına ilişkin de uygulama yapıldı. Ne kadar geç geliniyorsa ona göre bir ilave ücret ödeniyor. Başarılı bir sistemin hayata geçirilmesi sonucu kimse artık bu konuda olumsuz bir şey söylemiyor.

-“Bedelli askerliği başvuruların azaldığı iddiası

Bu konuda bazı söylemler ortaya atılıyor. 2021 yılında 112 bin 592 kişi para ödeyip başvuruda bulunmuş, Bu sene ise bu rakam 207 bin 330 oldu. Bedelli askerliğin ücreti 80 bin 64 lira. Asteğmen maaşı arttıkça bedelli ücreti de yükseliyor. Dövizli askerlik için geçen sene 8 bin 527 kişi müracaat ederken bu sene 9 bin 237 kişi başvurdu.

-Paris’te kültür merkezine saldırı sonrası Türkiye aleyhine söylemler

Bazı kesimler bilinçli, ısrarlı bir şekilde olayı Türkiye ile ilişkilendirmeye çalışıyor. Saldırının “Türkiye tarafından yapıldığı” iddiasıyla ilgili tivitler yoğun şekilde İsveç ve Finlandiya’dan atıldığını gözlemledik. Bunu da ilgili tüm kurumlarla paylaştık. Terör örgütü yanlıları gerçekleştirdikleri kampanyayla saldırıları Türkiye’ye yıkmak istiyor.

HEPSİ BAŞLARINA YIKILDI

Teröre mücadele (Pençe Kilit Harekatı)

Pençe Kilit ile Zap bölgesi terörden temizleniyor. 17 Nisan’da başlatılan Pençe Kilit Harekatı ile kilit kapatılıyor ve böylece Irak hududumuzun tamamının ileriden güvenlik ve kontrolü sağlanıyor. Zap arazisi Irak tarafındaki en zor en sarp arazi. Derin vadiler, dik yamaçlar çok sayıda mağaralar var. Orası bir anlamda PKK’nın konfor alanı haline getirilmiş. Savaş ağaları, terör örgütünün sözde elebaşları yerleşmiş. Bölgenin her tarafını EYP ve mayın ile donatmışlar. Bunların hepsi başlarına yıkıldı. 2 bin civarında mayın, 600’e yakın mağara, sığınak imha edildi. Bu mücadele ihtisas gerektiriyor. Bununla ilgili eğitim merkezlerimize suni mağaralar yaptık, bununla ilgili özel eğitimler yaptık.

Mehmetçiğin karşısına çıkamayan ve kış üslenmesine giremeyen PKK elebaşları teröristleri yer altına yönlendirmekte ve masum insanları hedef göstermektedir. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi ine, hangi yılan deliğine girerlerse girsinler o inleri başlarına yıkmakta kararlıyız. Teröristler için hiçbir yer güvenli değil. Mehmetçiğin nefesi, teröristlerin ensesinde. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar da ‘terör bitti’ demiyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek ve en son teröristi etkisiz hale getirerek mücadelemizi bitireceğiz.

Öte yandan Suriye hudutlarından bu sene terör örgütü tarafından bine yakın taciz gerçekleştirildi. Gerekli karşılıkları verdik. Hiçbir zaman karşılıksız bırakmıyoruz. Bölgeyi istikrarsızlığa, huzursuzluğa, kaosa sürükleyen ülkeler başta olmak üzere hiç kimse bizden sınırımızın dibinde yuvalanan terör unsurlarına karşı müsamaha göstermemizi beklemesin.

Pençe Kılıç Harekatı sonrasında ABD ve Rusya’nın tutumunda değişiklik oldu mu?

Harekatla terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu. “Kara harekatı yapın veya yapmayın” diye konuşulurken herkes Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini gördü. O bakımdan da herkes kendine çeki düzen vermeye başladı. Bizim için esas olan ülkemizin, milletimizin, hudutlarımızın güvenliği, vatandaşlarımızın selameti.  Bu manada gerekli olan yerde ve zamanda dün olduğu gibi bugün de yapılması gereken neyse yaparız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde proaktif tedbirlerle ülkemizin hak ve hukukunu korumak için gayret gösteriyor, kişilikli ve kimlikli politikalar yürütüyoruz. Bunun uzlaşmazlık ve saldırganlık anlamına gelmediğinin bilinmesi lazım.

Hudut güvenliği

Hudutlarımızda sınır fiziki güvenlik sistemine dayalı tel örgü, hendek, duvar ve gözetleme sistemlerinden meydana gelen dünya standartlarında, yüksek teknolojiye sahip araç, gereç ve teçhizat kullanılmaktadır. Hudutlarımız, her geçen gün alınan yeni ilave tedbirlerle de güçlendirilmektedir.  Nitekim bu durum, Milli Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerimizin ziyareti sırasında da yerinde görülmüş ve takdirle karşılanmıştır.

Ege ve Doğu Akdeniz

Tüm komşularımızın sınırlarına, hakkına, hukukuna saygılı olduğumuzu, tüm ilişkilerimizde barış, dostluk, diyalog, iyi komşuluk ve iş birliği beklediğimizi her zaman ifade ettik, ediyoruz.

Tüm iyi niyetli, gerçekçi ve samimi yaklaşımlarımıza rağmen Yunanistan gerginliği tırmandırıcı tahriklere, saldırgan eylem ve söylemler ile hukuk tanımaz tutumuna devam etmektedir.

YUNANİSTAN’IN KÜSTAHLIĞINI GÖSTERMEKTEDİR

Yunanistan, planlı NATO Tatbikatı’nda görev yapan uçaklarımızı, önceden tüm müttefiklere bildirilmesine rağmen, iki kez taciz etmiştir. Uçaklarımız her zamanki gibi gerekli karşılığı vermiş ve görevlerini başarıyla tamamlamıştır.  Bu düşmanca tavır, Yunanistan’ın NATO’nun temel ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir.

NATO’nun da bu şımarıklığa artık dur demesinin zamanı gelmiştir. Yunanistan’ın yaptığı her türlü haksız, hukuksuz eyleme diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık bugüne kadar verilmiştir, bundan sonra da verilecektir.

Ülkesinin kaynaklarını ve halkının refahını başka ülkelerin çıkarlarına feda edenler, siyasi varlığını Türkiye düşmanlığı üzerine kuranlar, provokatif eylem ve söylemler ile yine sahnede. Komşumuz Yunan halkı da biz de onları yakından tanıyoruz.

TÜM ZENGİNLİKLER ADİL BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMALIDIR

Beklentimiz, bu Yunan siyasilerin ve askerî şahısların iç politik amaçlarla uzlaşmaz ve kışkırtıcı tavırlarından derhâl vazgeçmeleri, problemlerin diyalog yoluyla çözümüne odaklanmaları ve tarihten özellikle de 9 Eylül 1922’de yaşananlardan ders almalarıdır. Yarınlarının iyi olmasını isteyenler, dünün ve bugünün yanlışlarından dönmelidirler. Samimi temennimiz; Ege ve Akdeniz’in dostluk denizi olması, tüm zenginliklerin adil bir şekilde paylaşılmasıdır.

Yunanistan’da göçmenlere yönelik skandallar, dinleme skandalları, yolsuzluk iddiaları var. Bunları gölgelemek, örtbas etmek için Türkiye karşıtı söylemlerde bulunuyor, ‘Türkler gelecek’ diyorlar. Türkiye tehdit değil güçlü, güvenilir, etkin bir müttefik.

-Yunanistan’ın karasularını genişletmeye çalıştığına yönelik iddialar

Herhangi bir genişletmeyi asla kabul etmiyoruz. 1800 kilometreden fazla kıyısı olan bir Türkiye’den bahsediyorsun ve Türkiye uluslararası sulara sizden izin alarak çıkacak. Bunu hangi akıl kabul eder? Yunanistan’a bu konuda “ Yanlış hesap Ankara’dan döner” diyoruz.

-ABD’nin Doğu Akdeniz’de artan faaliyetleri ve Yunanistan’daki üsleri

ABD’nin eskiden 5 idi şimdi 4 daha eklendi, 9 üssü var Yunanistan’da. Dedeağaç ile ilgili LNG ve lojistik merkezi olarak planlandığı belirtiliyor. Anlatılan bu. Ancak savunma ve güvenlik meselesi aynı zamanda takip ve tedbir meselesi. İzah edilen, söylenen şey bu. Başka şekilde kullanılabilir mi? Kullanılabilir. O zaman takip edip, tedbirini alacaksınız. Tekrarı ve telafisi mümkün olmayan bir alandır savunma ve güvenlik.

A400M uçaklarının yurda dönüşü

Havacılık büyük bir kurallar bütünü. İnsani yardım götürmek ve Türk vatandaşlarını tahliye etmek için gittiği Ukrayna’da hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanı’nda kaldı uçaklarımız. Sürekli taraflarla istişare ederek ve koordinasyon içinde uçaklarımızın yurda dönmesi için gerekli bütün şartların oluşması için görüştük, çalıştık. En uygun şartlar oluşur oluşmaz da harekete geçtik. En uygun şartlar derken yerden müdahale olmaması için araziyi kontrol altına aldılar, güvenlik sağlandı ve uçaklar saat 17.01’da kalktı, diğeri saat 17.06’da kalktı.

Uçaklar yerde bekleseler bile bakıma ihtiyaç duyar. Bu süre zarfında uçaklarımızın bakımları ekiplerimiz tarafından yapıldı. Uçaklarımız sağ-salim yurda döndü ve bu hikaye sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

-SSİK sonrası açıklamada Hisar, Siper seri üretimi süpersonik füze vurguları yapıldı.  Bu sistemlerin kabiliyetleri nedir? Hava savunmamızı kendimizi koruyacak seviyeye geldi mi?

Bir ülkenin hava savunması bir; hava savunma sistemleri ile iki; uçaklarla olur. Mevcutları en etkin şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Hem tedarikle ilgili çalışıyor hem de yerli ve milli imkanlarla üretmeye çalışıyoruz.

Mehmet Küçükkahveci .Haber7.com – Gece Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .
ΚΑΙ

Suriye ile görüşme! Bakan Akar’dan açıklama: Öyle bir şey söz konusu değil…

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova’da savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında gerçekleştirilen üçlü toplantıya ilişkin açıklamada bulundu.

29.12.2022 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova’da savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında gerçekleştirilen üçlü toplantıya ilişkin, “Bizim Türkiye’de ve Suriye’de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır.” dedi.

Akar, beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile personelin yeni yılını kutladı.

Bakan yardımcılarından subay, astsubay, sivil memur, uzman erbaş ve erlere kadar karargahtaki tüm personelin yeni yılını tek tek kutlayan Akar, daha sonra AA muhabirinin gündeme ilişkin sorusunu yanıtladı.

Moskova’da dün gerçekleştirilen üçlü toplantının yansımalarına ilişkin soru üzerine Akar, dün MİT Başkanı Hakan Fidan ile Moskova’da Rusya ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanlarıyla bir araya geldiklerini hatırlattı.

‘BUNU HERKES BÖYLE BİLMELİ’

Görüşmede mülteci sorunu ve Suriye’deki tüm terör örgütleriyle mücadele konusunda bilgi ve görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Akar, şunları söyledi:

“Biz bölgemizde barış, huzur ve istikrarın temini ve sürdürülmesi için bugüne kadar üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki bizim Türkiye’de ve Suriye’de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır.”

Bakan Akar, sözlerinin sonunda karada, denizde ve havada zorlu iklim ve arazi şartlarında kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan Mehmetçik ile tüm vatandaşların yeni yılını kutlayarak barış, refah, huzur ve kardeşlik temennilerini dile getirdi.

Mehmet Küçükkahveci .Haber7.com – Gece Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

16.

Suriye’de terörle mücadele ortak operasyonlarına hazırlanırken, içimizde kimler rahatsız oluyor

HASAN ÖZTÜRK
HABER7 YAZARI

Suriye’de terörle mücadele ortak operasyonlarına hazırlanırken, içimizde kimler rahatsız oluyor

31.12.2022

Bizi uzun zamandır takip edenler, her fırsatta, Suriye ve Suriyeliler meselesini gündeme getirip serin kanlıca tartışmaya çalıştığımızı bilir.

SURİYE MESELESİNİN ÖZETİ  ŞUDUR:

Türkiye bir dönem “istilacı” Batı ile birlikte pozisyon aldığı için hem sahada, hem içeride zor bir süreç yaşadı. 15 Temmuz 2016 sonrası, “terörle mücadele konsepti”ni değiştirip sahaya döndü. “İstilacı” Batı’nın politikalarından vaz geçip kendi politikalarını geliştirdi.

Neticesi, Rusya ile yeni bir süreç ve Astana  Süreci ile Suriye’nin “toprak bütünlüğü” konusunda kararlı bir tutum sergiledi.

Hem toprak bütünlüğü kararlılığı sürerken hem de terörle mücadele için sahada DEAŞ ve PKK/YPG’ye ağır darbeler vurdu. Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Zeytin Dalı Harekatları amacına ulaştı.

Şu anda İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’nde garantör. Böylece 5 milyona yakın sivil kimi terör gruplarının varlığına rağmen güven içinde.

Ve Türkiye’ye  yeni düzensiz göçler bir şekliyle önlenmiş durumda.

Rusya lideri Putin’in gündeme getirdiği.

Adana Mutabakatı ile Suriye sahasında Suriye rejimi ile ortak terörle mücadele edilebilmesinin önü açıldı.

Son dönemde hızlıca Suriye Rejimi ile  normalleşme adımları atıldı. En son Milli  Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan, Moskova’da Suriyeli muhataplarıyla buluştu.

Belki Ocak ayı içinde liderler bir araya gelecek.

Bu aşamaya gelinceye kadar Türkiye’nin aldığı inisiyatifleri burada defalarca gündeme getirdik.

TÜRKİYE İÇİNDEKİ SURİYELİLER MESELESİNİN ÖZETİ ŞUDUR:

İç savaşın şiddetli olduğu günlerde düzensiz göç nedeniyle milyonlarca Suriyeli’nin orijinine bakmaksızın Türkiye’ye kabulü, önümüze sosyolojik, demografik ve ekonomik sorunlar çıkarttı.

Hele hele, elini kolunu sallayarak istediği şehrin istediği semtine yerleşme imkanı buldukları için şehirlerde gettolaşmanın yolları açıldı.

Çoğuna “geçici koruma statüsü” verildiği için bir gün “memleketlerine dönecekler” diye beklendi.

Ne ki savaş bir türlü sona ermedi. Çünkü Batılı “istilacılar”ın amacı parçalanmış bir Orta Doğu’da parçalanmış bir Suriye’ydi.

Suriye’nin kuzeyinden memleketimize sürülen Suriyeliler bizlerin vicdanına emanet edilirken, hesaplarını başka türlü yapanlar bir süre sonra şöyle dedi, “Suriyeliler için en iyisi ne Avrupa’ya geçmeleridir ne de ülkelerine dönmeleridir. En iyi seçenek Türkiye’de kalmalarıdır!” Çünkü, Türkiye’ye sürülenlerin yerine PKK/PYD’nin yerleşmesini istediler.

Bu sözleri Batılı siyasetçiler kurdu. Ve bize, “entegrasyon” için taahhütlerde bulundu.

Sonuçta, sosyolojiyi zorlayan bir göç sorunu ile karşı karşıya kaldık.

Gecikilse de bir yıl önce sosyolojiyi ve demografiyi tehdit eden düzensiz göç meselesinde, “iskana kapatılan, şehirler ve ilçeler” gibi tedbirlere ilaveler yapılarak yönetilmeye  başlandı.

Bu arada, entegre olanlar çalışma  hayatına katıldı, sosyal hayatta uyumu yakaladı.

DÖNCEKLER İÇİN TÜRKİYE GARANTÖR OLMALI

Ama 2019 yerel seçimlerinde de görüldü ki “düzensiz göçmenler” özelde de “Suriyeli geçici koruma altındaki misafirler” meselesi toplumun birincil sorunlarından biri olarak gündemi meşgul etti.

Yıllardır söyledik. Gelenlerin çoğu gitmeyecek. O nedenle bir Göç Bakanlığı olmalı. İkinci olarak, gettolaşmanın önüne geçilmeli. Entegrasyon Avrupa Birliği fonlarıyla yapılmamalı! (Çünkü onlar entegrasyon değil etnisite üreten projeleri destekliyor.)

Burada ilk kez bizim dile getirdiğimiz bir mesele daha var.  O da dönmek isteyenlerin Türkiye garantörlüğü ile dönmelerinin diplomatik  alt yapısını  oluşturmak.

En son Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Suriye rejimi, Suriyelilerin ülkelerine dönmesini bekliyor” cümlesine şu ilaveyi yine yapalım, “Türkiye belirli bir süreliğine de olsa, rejimden dönecekler için güvence almalı ve mutlaka dönecekler için garantör olmalı..!”

***

Hükümet, serin kanlıca olup biteni takip etti.  Suriye’de iktidarını koruyan bir Esad var. Kuzeyinde Amerika’nın ve müttefiklerinin koruması altında bir PKK/PYD var. Rusya ve İran’ın öncelikleri değişti.

O zaman adım atma zamanı!

ŞAM EMEVİYE CAMİİ’NDEKİ HZ.HÜSEYİN EFENDİMİZİN MÜBAREK BAŞININ OLDUĞU TÜRBEYİ ZİYARET ETMEYE  AZ KALDI

Rejim ile görüşmeler çok uzun zamandır alt düzeyde devam ediyordu. Burada o görüşmelere ilişkin bilgileri de sizlerle paylaşmıştık.

En son, “Şam Emeviye Cami’ndeki Hazreti Hüseyin Efendimiz’in mübarek türbesini ziyaret edeceğimiz günleri iple çekiyoruz” başlığıyla  yazdığımız yazıda bugünleri öngörmüştük.

Ancak o yazının içeriğinden daha çok, başlığına takılan kimi çevreler, “Hazreti Hüseyin Efendimizin mübarek başının yer aldığı camii içindeki özel oda-türbeyi” kast etiğimizi bile bile, tartışmayı başka  mecralara  sürüklemek istediler. (Sizi bilim adamı olarak kabul etmek isterdim kıymetli Hayri Kırbaşoğlu, ama siz gerçekten sosyal medya aktivisti olmuşsunuz. Yoksa trolü mü demeliydim?)

Bizim derdimiz şu: Suriye Suriye olarak kalacaksa bunu, Türkiye-Rusya-İran ve Suriye rejiminin birlikte atacağı adımların belirleyecek.

Şimdi o adımlar atılıyor!

Rusya’da, Savunma Bakanları ve istihbarat başları üzerinden başlayan görüşmelerin, kısa  sürede üçüncü, dördüncü aşamalarını da bekliyoruz.

Böylece, Suriye’nin kuzeyine, Türkiye’nin güneyine Amerika eliyle yerleştirilen PKK/PYD ile ortak mücadele hızlanacaktır.

İlk emaresini, PKK/PYD’nin kontrolündeki petrol tesisleri  ve kuyularını vurarak gösteren Türkiye, şimdi  Suriye’den “dostluk” adına bir adım bekliyor!

Yakın zaman da o adımı göreceğiz.

Olup bitenden memnunuz!

Memnun olmayan, bir Amerika, bir PKK/PYD ve Türkiye içindeki “kimi” çevreler!

Not: 2022 bitti. 2023 insanlığa, İslam’a, memlekete ve milletimize hayırlar getirsin. (amin)

Akşam Gazetesi İlk Sayfası

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ! ΔΕΙΤΕ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΒΡΩΜΙΚΑ “ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ” ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! ΑΡΑΓΕ ΚΟΙΜΑΣΤΕ;

 

17.

Piyasaları karıştıran gizemli altın alımı! Zirvede Türkiye var

Küresel merkez bankalarının altın stoklamasına yönelmesiyle birlikte altın alımlarında 55 yılın en büyük hacmine ulaşıldı. Altına yöneliş bazı ülkelerin rezervlerini dolardan uzaklaştırmak istediklerinin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor

Piyasaları karıştıran gizemli altın alımı! Zirvede Türkiye var
 31.12.2022 
Çin ve Rusya gibi büyük merkez bankaları 1967’den bu yana görülmemiş bir hızda altın topluyor. Financial Times’ın haberine göre söz konusu hareketlilik bu ülkelerin rezervlerini dolardan uzaklaştırmaya istekli olduklarının bir göstergesi.

ALTINDA 55 YILIN EN BÜYÜK HACMİ

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) derlediği veriler, altına olan talebin son 55 yıldaki herhangi bir yıllık miktarı aştığını gösterdi. Ayrıca geçen aya ilişkin tahminler merkez bankalarının resmi olarak bildirdiği rakamlardan çok daha büyük. Bu da sektördeki alıcıların kimlikleri ve motivasyonları konusunda spekülasyonlara yol açıyor.

ALTNA HÜCUM GÜVENSİZLİK GÖSTERGESİ

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardında ABD ve müttefiki olan ülkeler Rusya’nın dolar rezervlerini dondurmuştu. BullionVault’un Araştırma Başkanı Adrian Ash merkez bankalarının altına hücumunun “güvensizlik, şüphe ve belirsizlik gibi sebeplerin jeopolitik zeminini gösterdiğini” belirtiyor.

1967’DE DOLAR SİSTEMİNİ ÇÖKERTMİŞTİ

Bu büyüklükteki satın alma seviyesinin en son görüldüğü tarih küresel para sistemi için bir dönüm noktası olmuştu. 1967’de Avrupa’daki merkez bankaları ABD’den büyük miktarlarda altın satın almıştı. Söz konusu alımlar fiyatın düşmesine ve Londra Altın Rezerv Havuzu’nun çöküşüne yol açmıştı. Bu gelişmeler altına bağlı ABD Doları’nı ifade eden Bretton Woods Sistemi’nin de nihai çöküşünü hızlandırmıştı.

2000 YILINDAN BERİ EN BÜYÜK ALIM YAPILDI

WGC, geçen ay resmi finans kurumlarının 673 ton satın aldığını tahmin ediyor. Kurumun rakamlarına göre sadece üçüncü çeyrekte merkez bankaları yaklaşık 400 ton altın satın aldı. Bu da üç aylık kayıtların başladığı 2000 yılından bu yana en büyük çeyrek alımlarının yapıldığını işaret ediyor.

WGC’den gelen muhafazakar tahminler, IMF’ye ve merkez bankalarına bildirilen alımları geride bırakıyor. Söz konusu rakamlara göre eylül ayına kadar olan dokuz ayda 333 tona alım yapılmış olması gerekirdi.

TÜRKİYE, ALTIN ALIMLARINDA LİDER

Resmi alımlara bakıldığında Türkiye üçüncü çeyrekte 31 tonluk alımla merkez bankalarının altın alımlarına liderlik etti. Habere göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın altın rezervi toplam rezervlerin yaklaşık yüzde 29’una ulaştı. Özbekistan’sa 26 tonluk altın alımıyla ikinci sırada yer aldı. Temmuz ayında Katar 1967’den bu yana kaydedilen en büyük altın alımını gerçekleştirdi.

WGC’nin tahminleri ile IMF tarafından izlenen resmi rakamlar arasındaki tutarsızlık, Rusya, Çin ve rezerv olarak bildirmeden altın satın alabilen ve elinde tutabilen diğer merkez bankalarının alımları sonucu ortaya çıkıyor. Bu rakamlar devlet kurumları tarafından kısmen açıklanabilir.

ÇİN, 200 TON ALTIN ALDI

Çin Halk Bankası (PBoC), altın alımını kabul eden ve aynı zamanda muhtemelen sınırlı rolünü işaret etmeye çalışan devlet bankalarından biri. PBoC bu ayın başlarındaki açıklamasında kasım ayında 2019’dan bu yana altın varlıklarında ilk artışını yaptığını bildirdi. Banka yaklaşık 1,8 milyar dolar değerinde 32 tonluk altın alımı yaptığını açıkladı. Altın endüstrisi, Çin alımlarının neredeyse kesin bir şekilde daha yüksek olduğunu söylüyor.

Dünyanın en büyük ikinci altın madencisi olan Barrick Gold’un CEO’su Mark Bristow, çok sayıda kaynakla yaptığı görüşmelere dayanarak, Çin’in 200 tonun üzerinde tonlarca altın satın aldığını belirtiyor.

ALTIN FİYATLARINDA OYNAKLIK BEKLENTİSİ

Değerli metal ticaret firması MKS PAMP’ın Metal Stratejisti Nicky Shiels, PBoC’nin sadece 32 ton satın almış olması durumunda kasım ayı altın fiyatlarının 75 dolar civarında veya daha fazla düşmesi gerekeceğini söyledi. Altın fiyatları kasım ayında troy ons başına 1.787 dolara kadar yükseldi ve o zamandan beri 1.800 doların üzerine çıktı.

DOLARA HER AN EL KOYABİLİRLER

Batılı hükümetlerin yaptırımları nedeniyle 300 milyar dolar rezervi dondurulan Rusya da Shiels’a göre altın alımları konusunda yeni bir görüşün ortaya çıkmasına yol açtı. Stratejist, “ABD’nin ve Batı hükümetlerinin her an el koyabilecekleri dolara bu kadar çok yatırım yapmalı mıyız?” sorusunun sorulduğunu belirtiyor.

BullionVault’tan Ash, Rusya’nın altın alımı stratejisinin, Güney Afrika’nın Apartheid dönemi yaptırımları sırasında, yerel para birimini kullanarak altın alımları gerçekleştirmesi ve yerel madenciliğin desteklenmesi yöntemini tekrarladığını söylüyor.

GİZEMLİ ALTIN ALIMLARI İÇİN RUSYA’YI İŞARET ETTİLER

UBS’in Emtia Analisti Giovanni Staunovo, gizemli altın alımları konusunda Batı yaptırımı altındaki Rusya’yı işaret ederek, “İhracat tarafındaki sınırlamalar göz önünde bulundurulduğunda Rusya Merkez Bankası’nın olması mantıklı olacaktır” dedi.

Rusya Merkez Bankası, (CBR) savaş başladıktan kısa bir süre sonra rezervleriyle ilgili aylık bildirmeyi bıraktı. CBR yetkilileri, altın alımı hedeflerine odaklandıkları yönündeki haberleri reddetti.

CBR Başkanı Elvira Nabiullina aralık ayı ortalarında yaptığı açıklamasında, “Altın ve döviz rezervlerimiz yeterli. Altın ve döviz rezervleri biriktirmek gibi belirli bir görevimiz yok” ifadelerine yer verdi.

Ancak FT haberine göre CBR yetkilileri uzun zamandır altın rezervlerini artırmaya stratejik olarak değer veriyor. 2006 yılında CBR altının varlıklarının rezervlerinin yüzde 20-25’ini oluşturması arzu ettiklerini söylemişti. Merkez bankasının istatistiki verilerini en son yayınladığı Şubat 2022’de altın rezervleri tüm rezervlerinin yüzde 20,9’unu oluşturuyordu.

RUSYA’NIN ALTIN REZERVİNİ 1350 TON ARTIRDI

İsviçreli bir özel banka olan Julius Baer’e göre CBR, 2012’de 150 milyar dolardan fazla olan ABD Hazine varlıklarını zaman içerisinde sadece 2 milyar dolara olacak derecede düşürdü. Altın rezervlerini ise cari fiyatlarla yaklaşık 80 milyar dolara ulaşacak şekilde 1.350 tondan fazla artırdı.

DOLARIN PAPUCU DAMA ATILIYOR

Julius Baer’in Yeni Nesil Araştırma Başkanı Carsten Menke, Rusya ve Çin’den yapılan alımların, ülkelerin dolar kuruna güvenme konusunda artan bir isteksizliğe işaret ettiğini düşünüyor. Menke, “Merkez bankalarının rezervlerinin daha büyük bir kısmını altına koyarak gönderdikleri mesaj, ana rezerv varlıkları olarak ABD Doları’na bağımlı olmak istemedikleridir” dedi.

Sektördeki bazı kişiler, Orta Doğu hükümetlerinin, devlet varlık fonları aracılığıyla altın satın almak için büyük olasılıkla fosil yakıt ihracat gelirlerini kullandığını tahmin ediyor.

Merkez bankalarının rekor altın alımlarının amacının altın fiyatlarındaki düşüş fırsatından yararlanmak mı olduğu yoksa daha yapısal bir değişimin mi gerçekleşmekte olduğu tartışılıyor. Önümüzdeki aylar bu iki farklı görüşün test edildiği bir dönem olacak.

Önümüzdeki aylarda merkez bankalarının rekor alımlarının altın fiyatları düşmesini fırsata mı çevirdiği yoksa daha yapısal bir değişimin mi gerçekleşmekte olduğu test edilecek.

Altın fiyatları troy ons başına 1.800 dolara yükselmiş olsa bile çok az sayıda yatırımcı merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirmeye yönelik eğiliminin yakın zamanda değişeceğine inanıyor.

Fransız yatırım bankası Natixis’in Kıdemli Emtia Analisti Bernard Dahdah, küreselleşmenin ortadan kalkması ve jeopolitik gerilimler nedeniyle Batı dışındaki merkez bankalarının ABD Doları’ndan uzaklaşma dürtüsünün “en azından on yıl boyunca değişmeyecek bir eğilim” olduğunu öngörüyor.

Özgür GündüzHaber7.com – Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz
18. Yeni Akit Gazetesi İlk Sayfası
Milli Gazete İlk Sayfası

Yeni Akit Gazetesi İlk Sayfası

Diriliş Postası Gazetesi İlk Sayfası

 

19.

Bakan Akar’dan Yunanistan’a tepki: Yanlış hesap Ankara’dan döner

NTV canlı yayınına konuk olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarma adımına ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Floros’un Keçi Adası ziyaretine sert sözlerle tepki gösterdi. Atina’yı “Yanlış hesap yapmayın” sözleriyle uyaran Akar, ”Bunlar tahrik değil de nedir? Kara sularının 6 milden yukarı çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Komşumuza unutmayınız ki yanlış hesap Ankara’dan döner diyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Akar'dan Yunanistan'a tepki: Yanlış hesap Ankara'dan döner

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gökçeada’da Star Haber Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik’in sorularını yanıtladı.

Bakan Akar, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un Bodrum yakınındaki Keçi Adası ziyaretine sert sözlerle tepki gösterdi.

ATİNA’NIN GİRİT’TE 12 MİL ADIMI

Akar, kara sularını 12 mile çıkarma yönündeki açıklamalara da ”Yanlış adımların ciddi sonuçları olur” sözleriyle yanıt verdi.

”UNUTMAYINIZ Kİ DİYORUZ KOMŞUMUZA YANLIŞ HESAP ANKARA’DAN DÖNER”

Bakan Akar şöyle konuştu:

”Yunanistan’ın adalarda kara sularını 12 mile çıkarması değil 6 milden yukarı herhangi bir şekilde çıkarılmasını katiyen kabul etmediğimizi bunun söz konusu dahi olamayacağını tekrar tekrar söyledik. Bunun anlaşılmasını bekliyoruz. Herhangi bir şekilde bu konuda yanlış bir adımın ciddi sıkıntılar doğuracağına herkesin bilmesi lazım. Unutmayınız ki diyoruz komşumuza yanlış hesap Ankara’dan döner. Kendilerine ait olan adaları bırakıyorlar bizim burnumuzun dibindeki adalarda sürekli bakan düzeyinde askerlerle ziyaretler yapılmakta. Bunlar tahrik değil de nedir?

”TEDBİR ALMAK MECBURİYETİMİZ DOĞAR”

Adaların silahlandırılması, adalara birliklerin konuşlandırılması burnumuzun dibindeki adalara bu şekildeki gelişmeler Türkiye tarafından tehdit risk tehlike olarak algılanmasın mı algılamayalım mı? Bunu söylemeyelim mi? Bizim de tedbir almak mecburiyetimiz doğar. Herhangi bir zafiyetimiz yok. Buna karşı da hem sahada hem masada gerekli karşılıklar neyse bugüne kadar verdik bundan sonra da vereceğiz. Tarihten ders almanız lazım ve dünün ve bugünün yanlışlarını düzeltmeniz lazım.”

Bakan Akar'dan Yunanistan'a tepki: Yanlış hesap Ankara'dan döner - 1

ŞAM’LA 11 YIL SONRA ÜST DÜZEY TEMAS

Geçtiğimiz günlerde Suriye ile 11 yıl sonra bakan düzeyinde ilk temas sağlandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’nın başkenti Moskova’da Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Akar yaşanan bu gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

”Önce istihbarat birimlerimiz arasında bazı görüşmeler oldu. Bizim bakanlar arası görüşmemiz oldu. Bu bir süreç meselesi.

ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ OLUR MU?

Durum ve şartlar uygun olduğu takdirde tabii ki üst düzey liderler arası görüşmeler de gündeme gelebilir. Moskova’daki toplantıda hem Rus hem Suriye tarafı ile görüşlerimizi paylaştık, endişelerimizi ifade ettik. Niçin ne yaptığımızı onlara izah ettik. Onların anladıklarını zannediyorum. Herhangi bir olumsuz dönüş olmadı. Asıl amacımızın terörle mücadele olduğunu, hiçbir etnik, dini, mezhepsel grupla sorunumuz olmadığını vurguladık.”

ŞAM’LA SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Suriye’de Rusya ile yürütülen bazı faaliyetlere Şam yönetiminin de dahil olabileceği mesajını veren Bakan Akar, ”Bu şekilde siyasi görüşmelerin herhangi bir yerde yapılması var, bir de arazide bizim Ruslarla yaptığımız koordinasyonun çalışmaların bir şekilde üç taraflı olarak yapılması söz konusu. Bunların hepsi masada çalışılıyor. Herkesin tatmin olacağı şekilde çözüm üretmek için çalışıyoruz” dedi.

20. Η ΩΡΑ ΤΟΥ “ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΖ” ! (Για λίγο)!..

2023: Η χρονιά της κάθαρσης!

2023: Η χρονιά της κάθαρσης!
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 

Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης

ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ

ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΗΤΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ : «ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΩ ΤΑ ΦΩΤΑ» !

*** Όλα πλέον προοιωνίζουν ότι το 2023 θα είναι η χρονιά κατάρρευσης του σαθρού οικοδομήματος της «εξυγίανσης» πού κρατάει με θανάσιμο εναγκαλισμό τα τελευταία χρόνια τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι πρόσφατες εξελίξεις στα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα αλλά και η έξαρση της ασυδοσίας του παρακράτους, λόγω της αδιαφορίας των υπερκείμενων αρχών, προαναγγέλλουν με ακρίβεια τις εξελίξεις.

*** Η χθεσινή ημέρα, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, φαίνεται να είναι καθοριστική για τη συνέχεια των εξελίξεων, στις οποίες πλέον δεσπόζει η ηγετική φυσιογνωμία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Εντυπωσιακή ωστόσο είναι η μεταστροφή του Πάοκ σε σχέση με την έως τώρα συμπόρευσή με την Αεκ του Μελισσανίδη σε όλα σχεδόν τα θέματα κυριαρχίας πού έθετε το κίτρινο παρακράτος. Το σχίσμα ανάμεσα στις δύο διοικήσεις, προκλήθηκε από την στήριξη του κυκλώματος της Αεκ στον «εκτελεστικό γραμματέα» και στενό συνεργάτη του Μελισσανίδη από εποχής Κοντονή, Ιάκωβου «Τζακ» Φιλιππούση, σε βάρος του εκλεγμένου προέδρου Τάκη Μπαλτάκου.

*** Η ρήξη «γιγαντώθηκε» με την προσπάθεια – επίδειξη δυνάμεως του παρακράτους, να ματαιώσει την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, με την μέθοδο της έλλειψης απαρτίας. Συγκεκριμένα, από τα 17 μέλη της ΕΕ δεν εμφανίστηκαν τα οκτώ, προσκείμενα στην σπείρα «Γιαννάκη».

*** Η παρουσία όμως των υπόλοιπων οκτώ, μεταξύ των οποίων και του κ. Μαρινάκη, απέτρεψε την ματαίωση της συνεδρίασης, κατά την οποία ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ανέλυσε, χωρίς μισόλογα και περιστροφές, την πραγματική κατάσταση παρασιτισμού, παρανομίας, σήψης και διαφθοράς πού σκεπάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλο του το εύρος, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό.

*** Τα όσα επισημάνθηκαν και τονίστηκαν από τον ερυθρόλευκο ηγέτη, είναι ήδη γνωστά από τα αναλυτικά ρεπορτάζ πού δημοσιεύτηκαν παντού. Σήμερα όμως θα αποκαλύψω κάποια πτυχή των χθεσινών εξελίξεων, πού δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

*** Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΕ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε μία μικρή συζήτηση με τον Μπαλτάκο, όπου του επανέλαβε δια ζώσης ό,τι του είχε πεί και προηγουμένως, στη συνεδρίαση.

*** «Εσύ φταίς. Δέχτηκες να σε πατρονάρουν και να γίνεις πρόεδρος ανδρείκελο, να κάνεις ό,τι σου λένε και να εξυπηρετείς τα σχέδιά τους. Εμείς στα λέγαμε απ’ την αρχή και καταγγέλλαμε ευθέως την μεθόδευση. Εσύ όμως επέλεξες να τους ακολουθήσεις και τώρα πληρώνεις τις επιλογές σου»

*** Η απάντηση του Μπαλτάκου, ήταν ξεκάθαρη και ειλικρινής : «Εχετε δίκιο, ό,τι και να πείτε. Εγώ φταίω, διότι πίστεψα τα ωραία λόγια πού μου έλεγαν, ότι θέλουν να φτιάξουν το ποδόσφαιρο και διάφορα τέτοια. Μου υπόσχονταν πως θα με στηρίξουν στις επιλογές και τα οράματά μου. Κανείς τους όμως δεν μου είπε πως θα είμαι πρόεδρος επιτηρούμενος από όργανά τους, υποχρεωμένος να κάνω πρόθυμα ό,τι μου ζητήσουν. Ο Μπαλτάκος, πρόεδρε, δεν έγινε ποτέ ούτε και πρόκειται να γίνει αχυράνθρωπος του Μελισσανίδη ή υποτακτικός του κάθε Φιλιππούση και του κάθε Γιαννάκη. Και αυτό θα το διαπιστώσετε από τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΩ ΤΑ ΦΩΤΑ» !!!

*** Κάπου εκεί, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μου, έκλεισε η (βιαστική, στο πόδι ) κουβέντα, από την οποία το εντυπωσιακότερο στοιχείο ήταν η «υπόσχεση – απειλή» του Μπαλτάκου πού προοιωνίζει ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, οι οποίες βεβαίως έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα και με την «στροφή» του Πάοκ, θα είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ για το ποδόσφαιρό μας και ΣΙΓΟΥΡΑ θα προκαλέσουν την ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ του σαθρού οικοδομήματος της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ που δρα με την παρελκυστική επωνυμία «Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ».

*** ΥΓ : Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλλαγή πλεύσης του Πάοκ και το ρήγμα στις σχέσεις του με την «άπληστη» Αεκ, χαρακτηριστική είναι η αναφορά της εφημερίδας FORTSA πού απηχεί και τις απόψεις της διοίκησης του Πάοκ, σχετικά με τον Φιλιππούση, τον οποίο θεωρεί «αιτία όλης της αναταραχής», παίρνοντας παράλληλα και σαφή θέση υπέρ του Μπαλτάκου :

*** «… Αναστάτωση που προκαλείται από έναν αλαζόνα έμμισθο υπάλληλο, που ουδέποτε είχε σχέση με τη μπάλα, αλλά με το μπάσκετ σαν δημοσιογράφος και τώρα προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, με τον παχυλό μισθό των 7.000 ευρώ καθαρά, μπερδεύοντας τους ρόλους, αφού άλλο πρόεδρος και μάλιστα με 93% αποδοχή και άλλο εκτελεστικός γραμματέας με απολαβές, που πρέπει να δίνει αναφορά και όχι να κάνει κουμάντο στην ομοσπονδία».

21.

Türkiye’den kritik ‘Libya’ hamlesi! Uçaklar peş peşe indi

Avrupa ülkeleri ve Yunanistan’ın Libya’ya yönelik tehditlerinin ardından Türkiye bölgede peş peşe hamleler yaptı. Askeri uçakların peş peşe Vatiyye Hava Üssü’ne indiği, bir fırkateynin ise Libya’ya vardığı ifade edildi.

01.01.2023 

Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı düşünce kuruluşu Future for Advanced Research and Studies (FARAS), Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir makale yayımladı.

Türkiye’nin Libya’daki varlığını güçlendirdiği kaydedilen makalede, Batı ülkelerinin raporlarına atıf yapılarak atılan adımlar yazıldı.

4 ASKERİ KARGO UÇAĞI VATİYYE ASKERİ HAVA ÜSSÜ’NE İNİŞ YAPTI

FARAS’taki makaleye göre, hava trafiğini takip eden Batılı kaynaklar, Türkiye’ye ait 4 askeri kargo uçağının Libya’nın batısındaki Vatiyye Askeri Havva Üssü’ne indiğini belirtti. Libya’daki kaynaklar ise, Türk uçaklarının askeri üsse varmasından birkaç saat sonra 20 TIR’ın Trablus’a hareket ettiğini aktardı.

BİR TÜRK FIRKATEYNİ DAHA LİBYA’DA

Libya yerel kaynaklarından alınan başka bilgiye göre, 22 Kasım 2022 tarihinde bir Türk savaş firkateyni Batı Libya’daki El Khums Deniz Üssü’ne giriş yaptı.

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

Türkiye’nin Libya’daki hamlelerinin zamanlaması da dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler’in ve birçok ülkenin tanıdığı Dibeybe hükümeti tarafından Ekim 2022’nin başlarında Ankara ile imzalanan ve Türkiye’nin Libya’nın Akdeniz’de bulunan kıta sahası üzerinde petrol ve gaz araştırma anlaşmasının uluslararası yasalara aykırı olduğunu iddia etti. Avrupa Parlamentosu, anlaşmanın iptali için çağrıda bulundu ve Libya’yı hedef aldı. Türkiye’nin hamleleri ise bu tehditkâr açıklamalarından ardından geldi.

LİBYA ORDUSU GÜÇLENDİRİLİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Görev Grubu Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, 24 Kasım 2022’de başkent Trablus’ta konuşlu piyade, topçu ve zırhlı birlik grubunun mezuniyet törenine katılmıştı. Bu çerçevede meşru Libya hükümetine bağlı Genelkurmay Başkanı Muhammed Haddad, Ankara ile koordineli olarak piyade ve topçu tugaylarının oluşturulması için çalışmaların sürdüğünü belirttmişti.

Meşru Ulusal Birlik Hükümetinin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mahmud Saeed ile yaptığı görüşmede iki ülke İçişleri Bakanlıkları arasındaki iş birliği ve eğitimi geliştirmeye yönelik ortak bir plan üzerinde mutabık kaldıklarını açıkladı.

KAYNAK: HABER7
Nurullah AlpayHaber7.com – Editör

22.

Iran bombs mock Israeli navy base in military exercise

Iran watchers conclude it was Eilat’s naval facility, while official Iranian media did not label it nor issue any threats against Israel, unlike its joint drill last year.

By Batya Jerenberg, World Israel News

Iranian forces holding military drills in the Straits of Hormuz successfully targeted a mock-up of an Israeli base Saturday, according to Iranian media accounts.

The official Islamic Republic News Agency (IRNA) publicized a video clip in which a UAV can be seen being launched from an Iranian Hengam-class landing ship called IRIS Lavan and dropping an object.

The footage then changes to show what looks like a computer-generated image of a small, coastal base with a ship in dock, before changing back into a real-life view of a bomb hitting one building, followed immediately by a drone smashing into an adjacent structure and exploding in a ball of fire.

The model of the ship remained unscathed in the practice attack, which is part of a joint naval, air and ground exercise called Zolfaghar-1401 that began Thursday in the Gulf of Oman.

Throwing into possible doubt what viewers saw, an Iranian-American with the Twitter handle Mehdi H. who uses open-source intelligence to publicize Iranian military affairs, tweeted Saturday that the IRNA video is a “mixture of two different Iranian drone operations. The one launched from IRIS Lavan is an Ababil, but the one hitting the target is an Arash loitering munition.”

  WATCH: ISRAEL THREATENS TO BOMB BEIRUT AIRPORT OVER IRAN WEAPONS TRANSFERS

It was pointed out in the discussion thread that the target looked similar to the Eilat naval base in southern Israel, and the ship was a dummy Sa’ar 6-class corvette.

In a military exercise in December 2021, Iranian forces carried out a ballistic missile attack on a model of Israel’s nuclear complex in Dimona. Tehran made it clear that it was a warning to the Jewish state, in contrast to this weekend’s drill, where the naval base was not officially identified.

Islamic Revolutionary Guard Corps chief Maj. Gen. Hossein Salami told state television at the time that “The military exercise… is a serious warning to Zionist regime officials… Make the slightest mistake, we will cut off their hand.”

According to Iranian daily Ettela’at, the Zolfaghar exercise also included bombing runs on land and sea of the air force’s old American Phantom F-4E planes from the time of the Shah and Russian Su-24 jets, which were mostly manufactured in the 1980s.

The air defense system was also tested, with a “hostile” drone force identified and destroyed in the drill, said the paper. The Iranian military had held a joint exercise with 150 unmanned aircraft, include missile drones and ‘suicide’ drones this past August as well.

Western intelligence reports that Tehran is on the verge of a massive upgrade to its air force, striking a deal with Moscow for 24 of its modern Su-35 Sukhoi jets, cruise missile-carrying fighters that according to the Russians can reach a speed of Mach 2.5 and have a range of over 3,500 km, making Israel quickly and easily within striking distance of Iran. Iranian pilots are already training on the jets in Russia, said the report.

23.

Μαρινάκης: «Εύχομαι στον θρύλο μας, νίκες, τίτλους και κορυφές»

Μαρινάκης: «Εύχομαι στον θρύλο μας, νίκες, τίτλους και κορυφές»!..

Συντάκτης: Agones team

Agones team
31/12/2022 
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε τις δικές του ευχές για το 2023 σε όλους τους φίλους του Ολυμπιακού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρόλευκων» ευχήθηκε επιτυχίες για τους Πειραιώτες.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Εύχομαι σε όλη την οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και σε όλους τους Έλληνες, μια δημιουργική χρονιά με υγεία και περισσότερα χαμόγελα.

Με πίστη και δουλειά μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να προσφέρουμε και τη στήριξή μας σε όσους συνανθρώπους μας την έχουν ανάγκη.

Στον ΘΡΥΛΟ μας εύχομαι να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε. Να κατακτά νίκες, τίτλους, κορυφές. Οι αθλητές μας σε όλα τα σπορ να τιμούν με όλες τις δυνάμεις και τις αρετές τους την ερυθρόλευκη.

Να θυμάστε όλοι ότι είμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ από την πρώτη μας ανάσα.

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.
Μαρινάκης: «Εύχομαι μία δημιουργική χρονιά. Στον Θρύλο μας, να κατακτά νίκες, τίτλους, κορυφές»
24.  Πουλάει την “Κούλα” στον “Αμερικανό” του Ο.Φ.Η. Δ. Μπούση ο Δ. Μελισσανίδης, με “ενδιάμεσο” τον Λυσσάνδρου; Τα “παίρνει χοντρά” και φεύγει

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-