Κε Ακάρ Εδώ! Για… Συζήτηση Στο Τ/Σ.Ε.Α., της 28-09-2022!

Φίλοι του “Ε.Θ.”!

– Από σήμερα ξεκινάει μια πολύ δύσκολη συνεργασία, ανάμεσα σε μένα και στο “σάϊτ” αυτό!

– Ο ΙΑΠΕΤΟΣ” (βασικό μέλος του “Ellines Titanes”) θα επιδιώξει, μέσα από τα σχόλιά του, τις  επισημάνσεις του, τις απόψεις και τις θέσεις του, όπως και μέσα από τις αναλύσεις του, σε διάφορα, καθημερινά και μη, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και λοιπά θέματα τοπικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, να σας έχει πάντοτε ενεργούς και δραστήριους, (και όχι μόνον πληροφοριακά), επιδιώκοντας να κερδίσει (κάτι στο οποίο ευελπιστεί), την εμπιστοσύνη σας, με το να σας κάνει περισσότερο… “γάτους”, απ’ όσο σας είχε κάνει ο “ΕΛΛΗΝΑΣ” και οι “ΑΓΓΕΛΟΙ” του!

– Αυτό θα είναι δύσκολο, αφού συνεχίζουμε με στις… πλάτες μου το βάρος της πολύ μεγάλης επιτυχίας του “Ε.Θ.”!

– Ευχαριστώ τον “ΕΛΛΗΝΑ” για το καλωσόρισμά του χθες, για τις διευκολύνσεις του σε όλα και κυρίως στα κρίσιμα… τεχνικά θέματα  και… ξεκινάμε (28-09-2022)!

 

ΙΑΠΕΤΟΣ

-/-

 Α. ΕλληνοΤουρκικά

1. Σενάρια Πολέμου

α. Πάψτε να ασχολείστε πλέον τώρα με τον Πούτιν, με την… κακιά Ρωσία και με τα όσα αυτή προβαίνει στην Ουκρανία, κλπ, (εκεί στρατιωτικά έχει ολοκληρώσει και πλέον άρχισε την παγίωση της στο “Πεδίο Μάχης” επιτυχούς υλοποιήσεως των στόχων της), και ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ (!!!) πληροφοριακά ΑΥΣΤΗΡΑ (!!!) στην Τουρκία και ειδικότερα στις ΤΕΔ!

Με την Ρωσία να ακούτε(!) βεβαίως τα πάντα, αλλά να σας “καίει” πληροφοριακά μόνον το άκουσμα της στιγμής που αναπόδραστα αυτή θα έρθει σε ρήξη με την Τουρκία, γεγονός (σχετικά σύντομα χρονικά μπροστά μας), που θα είναι τα προεόρτια, όπως λέμε, της ρωσικής κυρίας στρατιωτικής καθόδου στην Πόλη και στα Στενά, όπως βεβαίως και στην όμοια προς Καύκασο (Ιράν)! Είναι τότε που η Τουρκία, όχι μόνον θα ακούσει, αλλά και θα νοιώσει(!!!) από την Ρωσία και τις ΡΕΔ, το ρήμα που σε μια έκρηξη αλήθειας, (κάτι σπάνιο βεβαίως γι’ αυτήν), είχε χρησιμοποιήσει, προ καιρού, στην απειλητική φράση της με αποδέκτη την Ελλάδα, η οποία έλεγε πως “η Τουρκία ασφυκτιά στα σύνορά της”!..

Τα όσα (γεγονότα και δη παγκόσμια) θα ακολουθήσουν αυτής της ρ/καθόδου, έχουν γραφεί εκτενώς στον “Ε.Θ.“!

Η Ελλάδα, στο υπόψη αυτό σενάριο, κατά πάσα πιθανότητα θα αγγιχτεί λίγο από την Τουρκία και ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ(!), περισσότερο για λόγους τ/ΕΚΔΙΚΗΣΕΩΣ!

Ήδη, τα πρώτα σημάδια αυτής της ρήξεως, έστω και αχνά, φάνηκαν, με τα όσα ο ΡΤΕ στον Ο.Η.Ε., αλλά και το τ/ΥΠΕΞ ακολούθως και με την επιστροφή του Τ/ΠτΔ στην Άγκυρα, δήλωσε σχετικά με την Ρωσία και τις πράξεις – δράσεις της στην Ουκρανία, γεγονός που μοιάζει να μας… λέει ότι η τ/εξωτερική πολιτική αποφάσισε να ταχθεί πια και μάλιστα… ολοθέρμως με την Δύση, κυρίως διότι βλέπει ότι σιγά – σιγά (μέσα στον χρόνο), αν θα συνεχίσει να την αντιπαλεύει και να την αντιμάχεται, θα καταστεί, τουλάχιστον, τοπικό “Κράτος-Παρίας”, αν δεν διαλυθεί, αφού από το 1950 και μέχρι σήμερα, η Τουρκία… “στήθηκε”, “γαλουχήθηκε” και “έζησε”… δυτικά, γεγονός που δεν της επιτρέπει, (όσο και κάποιοι, της σημερινής κυρίως ηγεσίας της, να ισχυρίζονται το αντίθετο), να… μεταλλαχτεί πχ σε ένα Ευρασιατικό Κράτος, (έτσι όπως το έχουν στο μυαλό τους οι… Κοι του “VATAN PARTISI”, λέγε με «Τ/ΣΤΡΑΤΟΣ, “εν ευρεία εννοία”, με… Μάσκα» ή -καλύτερα- «ΤΕΔ με… Μάσκα», οι οποίοι πέτυχαν να ελέγχουν σήμερα πολιτικά τον ΡΤΕ και την χώρα, μαζί με το “αδελφό” τους πολιτικό ιδεολογικό υποσύνολο, το Κεμαλικο-Μουσουλινικο-Φασιστικό, σε σύγχρονη βεβαίως… έκδοση, “MHP”), ή σε ένα Κράτος Σουνιτών… Μουλάδων, (μια μικρή δηλαδή μικρογραφία, και μάλιστα κάκιστης ποιότητος, του Ιράν, με απλώς διαφορετική θρησκευτική Ισλαμική δοξασία ή μια μικρογραφία της Σ. Αραβίας ή έστω κάποιων πιο… “ελεύθερων” Αραβικών Εμιράτων του Κόλπου!..

Δεν είναι όμως η ώρα και η στιγμή να αναλύσουμε το συγκεκριμένο παραπάνω “γιατί”, αφού προέχουν άλλα σημαντικότερα θέματα – προβλήματα – αποφάσεις, κλπ, στα οποία απαιτείται να βρεθούν τα σωστά… “διότι”!.. [Το θέμα αυτό περιλαμβάνει μάλιστα και την επεξήγηση του “γιατί” η Δύση έπαψε πια σήμερα (και ορθώς) να έχει ως το μόνιμο πολιτικό της… “ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ” το γνωστό μας “ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ”, βασική ιδέα του οποίου ήταν μέχρι πρότινος το να μην χαθεί για την Δύση η Τουρκία, λέγε με, να μην χαθεί η τόσο σημαντική ΓΕΩ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ και ΓΕΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ γεωγραφία της]!..

β. Αν όμως η Τουρκία… προλάβει (sic) την ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΗ (το ξαναγράφουμε) ρήξη της με την Ρωσία και προσβάλλει στρατιωτικά την Ελλάδα, [στον Ε.Θ. έχουν επίσης γραφεί τα “γιατί” αυτού του 2ου, μετά το πιο πάνω, σεναρίου, τα “γιατί” αυτής της επιθέσεως, με πρωτεύουσα, όσο και… εξέχουσα δικαιολογία την προσπάθεια της Τουρκίας να μην διαλυθεί στα 100 ακριβώς έτη της, όπως η “Συνθήκη της Λωζάννης” στα μυστικά της συνημμένα πρωτόκολλα αναφέρει και όπως ο ίδιος ο τότε διαπραγματευτής της χώρας Στρατηγός ΙΣΜΕΤ (“Ινονού”) είχε επίσης αναφέρει στον Μουσταφά Κεμάλ (“ΑΤΑ-ΤΟΥΡΚ”), επιστρέφοντας στην Άγκυρα από την Λωζάννη], τότε θα είναι σαν να έχει αποφασίσει να σβήσει μόνη της τις όποιες της ελπίδες να επιζήσει ως κρατική οντότητα, αφού και με την Δύση θα έρθει σε σύγκρουση, αλλά και δεν θα γλυτώσει την ρ/στρατιωτική κάθοδο στα νώτα της, ούσα τότε πια υποχρεωμένη να ακολουθήσει απλώς την “ΣΑΜΨΩΝΕΙΑ” ρήση – επιλογή, “ΑΠΟΘΑΝΕΤΩ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΦΥΛΩΝ”*, όσο και η Δύση (ΝΑΤΟ / Η.Π.Α. – Μ. Βρετανία) και να επέμβει τότε στο έδαφός της (Πόλη – “Στενά”), προκειμένου να σώσει την Τουρκία, αλλά και να τελειώσει στο “Πεδίο της Τιμής” (τουλάχιστον να το προσπαθήσει) την βασική της / κύρια παγκόσμιο αντίπαλο, ήτοι την Ρωσία!..

– Αν επιλεγεί από τις ΤΕΔ το 2ο σενάριο η Ελλάδα, μέχρι της τελικής της, ούτως ή άλλως, νίκης, θα ματώσει πολύ!..

* Μαζί με τους… αλλοφύλους όμως, οι Τούρκοι τότε “θα πάρουν ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ(!!!) στο λαιμό τους” και την Δύση, η οποία θα αντιμετωπίσει, στο στρατιωτικό… “ντέρμπι”, διασπασμένη και τραυματισμένη, και δη βαριά, την πολύ σκληρή και συμπαγή στρατιωτικά Ρωσία, με περισσότερες πιθανότητες (έστω και “στα σημεία” που λένε στην Πυγμαχία) να ηττηθεί! (Για όσα διάφορα ακούτε να λένε απλώς αδιαφορήστε)!..

Συνεπώς!

Συνεπώς, η λογική οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι σε τεράστιο δίλημμα (αν όχι σε πανικό) ευρισκόμενοι Τούρκοι (και κυρίως οι ΤΕΔ), θα αναμένουν την… ρήξη τους με την Ρωσία**, ευχόμενοι αυτή να μην έλθει ποτέ, με παράλληλη ευχή τους οι Η.Π.Α. να τους “αγκαλιάσουν” ξανά, να τους κάνουν και πάλι τα γνωστά και παραδοσιακά… “νταχτιρντί”, διατηρώντας όμως πάντοτε οι γείτονές μας την δεδομένη τους πολιτικο-στρατιωτική οίηση, έπαρση και αλαζονεία!

** Ιστορικά, η Ρωσία ποτέ δεν επικράτησε στα όποια κατά καιρούς γεωπολιτικά της σχέδια, από της εποχής των… “ΡΩΣ” ακόμα (που λέει ο λόγος), ούσα όχι σε σχέση φιλίας, όπως υποτίθεται πως είναι σήμερα με την Τουρκία, αλλά ούτε καν σε σχέση “ανοχής” μαζί της και το γνωρίζει άριστα. (Άλλωστε οι 13 νικηφόροι πόλεμοι εναντίον της… υπογράφουν την θέση μου αυτή).

Είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Τούρκοι, ειδικά στην τόσο… ευαίσθητη και ευκόλως μεταβαλλόμενη… άναρχη εποχή μας, αν επιλέξουν το 2ο σενάριο και προσβάλλουν την Ελλάδα!

-/-

Για πολύ δύσκολη όμως μου φαίνεται η επίτευξη αυτού του παραπάνω εκφρασθέντος… τ/μαξιμαλισμού, για να θυμηθώ και πάλι τουρκική προς εμάς ρήση, μια ρήση απολύτως άστοχη, αφού οι Τούρκοι την “έπαιξαν” αντιστρέφοντας την πραγματικότητα της ασκούμενης, από τα ΥΠΕΞ των 2 χωρών μας, εξωτερικής πολιτικής στα Ε-Τ!..

γ. Αν οι Τούρκοι τέλος, (κάτι σαν 3ο, ας πούμε, σενάριο), επιχειρήσουν να επικεντρώσουν πχ σε μια ε/”βασική Νήσο”,

[πχ στην Λέσβο, που εσχάτως, ως πόθο τους, … μας απεκάλυψαν οι ΤΕΔ, με την αναφορά τους σε 23 τροχοφόρα μας που μας είπαν πως “κατέβηκαν” εκεί (1ο στόχο τους, που αν μάλιστα καταληφθεί, ίσως να “κοιμάται” καλύτερα στο Μαυσωλείο του στην Άγκυρα και ο Κεμάλ, στην εποχή του οποίου είχε ως νησί τραγουδηθεί στην όποια -τέλος πάντων- τ/ποίηση, με αρκετά μάλιστα τ/… μοιρολόγια για την απώλειά του), στην… Κρήτη, ακόμα και στην… Εύβοια],

ή ακόμα και σε 2 “βασικές Νήσους”,

(αφού πλέον μπορούν κάτι τέτοιο επιχειρησιακά, πχ στην Λέσβο και στην Σάμο, Σάμο που εσχάτως την… θυμήθηκαν, με την αναφορά τους σε 18 τροχοφόρα μας, που μας είπαν πως “κατέβηκαν” και εκεί, όχι τόσο λόγω της εγγύτητός της με την Μ. Ασία, κάτι που ασφαλώς “παίζει” και στρατιωτικά, αλλά διότι αν την καταλάβουν θα… θυμηθούν στα όποια ακολουθούντα “διαπραγματευτικά τραπέζια”, αν βεβαίως καθήσουν σ΄αυτά ως νικητές, τις παλαιές… ιδιαιτερότητες του πληθυσμού της υπόψη νήσου, τον Γεώργιο Παπανδρέου ακόμα, που κάποτε τους την… παραχωρούσε, έναντι της πλήρους δικής τους αποσύρσεως από την Κύπρο μας και της ενώσεως αυτής με την Ελλάδα, κλπ, κλπ, κλπ),

προσπαθώντας να φέρουν τους Έλληνες να εστιάσουν και αυτοί… σημειακά στον Χάρτη, ήδη ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αφού οι δυστυχώς μονίμως… έντιμες και υψιπετείς ΕΕΔ (που όμως ποτέ δεν ονομάστηκαν, δεν χαρακτηρίστηκαν ως… Πρωσσικές, σε αντίθεση με τις μονίμως και αενάως… δόλιες και καταχθόνιες ΤΕΔ), τους έχουν προ ικανού χρόνου ενημερώσει πως θα “ανοίξουν” αμέσως όλα τα ΕΤ “Θέατρα Επχ-σεων”, μαζί και με τις όποιες τυχόν… εκπλήξεις (προσθέτουμε εμείς) περιλαμβάνουν τα εκπονηθέντα και καθημερινώς εξεταζόμενα, και αν και όπου δει, και(!) αναπροσαρμοζόμενα, ε/”Σχέδια Επχ-σεων”, προς Τουρκία μεριά!..

Αυτό το 3ο -περίπου- σενάριο καταλήγει να… εντάσσεται τελικώς στο 2ο, συνεπώς η λογική το απορρίπτει, όσο και να πιστεύουν κάποιοι ελάχιστοι στις ΤΕΔ, πως μέχρι της επεμβάσεως του “Επικυρίαρχου” / “Overlord”, λέγε με Η.Π.Α., οι ΤΕΔ θα έχουν προλάβει να καταλάβουν κάποια των βασικών μας νήσων ή και κάποιας ή κάποιων μικρότερων!..

δ. Άρα, αν είναι “μάγκες” εκεί στο τ/”Βαθύ Κράτος” (το κάποτε γνωστό “Βαθύ Λαρύγγι” της Λίντα ΛΑΒΛΕΪΣ είναι κυριολεκτικά ένα απόλυτο “ΤΙΠΟΤΑ” σε βάθος, εμπρός στο τουρκικό αντίστοιχο, ειδικά στο σημερινό, του τ/”Βαθέως Κράτους”), “μάγκες” που θα συνεδριάσουν σήμερα, 28-09-2022, ως “Σ.Ε.Α.” στο… Φαραωνικό… “Λευκό Παλάτι”, θα πρέπει, για δικό τους καλό και όσο δύσκολο πράγματι(!) να είναι στους Τούρκους, δια στόματος ΡΤΕ βεβαίως, να πουν σε εμάς, αλλά και στην Δύση, πως πλέον ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ, “ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ”, ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, υπακούοντας στις όποιες εντολές της Συμμαχίας, ιδιαιτέρως στα θέματα που άπτονται της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της / μας, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση, ανάμεσα στις 2 πράγματι τεράστιες… ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ (Η.Π.Α. – Ρωσία), που απειλητικά τους περιστοιχίζουν, αναλόγως φυσικά των τ/επιλογών!..

Παράλληλα, θα πρέπει επιπροσθέτως (αυτό δεν χρειάζεται να μας το πουν), να εύχονται “ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ”, όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι Η.Π.Α. με την Ρωσία (κάτι από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, αφού οι Κοσμοκυρίαρχοι “Διεθνείς Εβραίοι” απεφάσισαν και δεν… “ματαγυρίζουν”, εκτός αν πιστεύετε πως αποφασίζει ο.. “Γερο-Τζο”), ώστε να επανέλθει η ΕΙΡΗΝΗ ειδικά στην Ευρώπη, ΕΙΡΗΝΗ, η οποία θα φέρει και πάλι την ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ή έστω μια νέα, περίπου ίδια με την προηγούμενη, ΤΟΠΙΚΗ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, γεγονός που πιθανότατα θα τους έσωνε από την διάλυση, από την κρατική… προγραφή τους!..

ε. Επομένως, Τούρκοι και Κε… ΡΤΕ, σας επιστρέφω, εγώ ο “ΙΑΠΕΤΟΣ”, το παρακάτω δημοσίευμά σας, αλλαγμένο ως προς τον κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο του, ως εξής: “KENDİNE GEL ANKARA”!

Milliyet Gazetesi İlk Sayfası

2. Τούρκοι!

Όταν μιλάτε για “αποκλεισμό νήσου / -σων” μας, θυμηθείτε ότι σας… ακούμε και… βλέπουμε και εμείς, πλην της ευ-προσκύνητης, ενώπιόν σας, λαϊκής σας πλέμπας! Το αμέσως ακολουθούν βήμα του αποκλεισμού είναι η απόβαση!.. Κάντε λοιπόν καλά για εσάς όνειρα Τούρκοι, αλλά προσέξτε μήπως, όταν ξυπνήσετε, αυτά έχουν γίνει… ΕΦΙΑΛΤΕΣ, όπως συνήθως συμβαίνει στην ζωή μας! 

3. Πάψτε επιτέλους να ασχολείστε με την τ/Οικονομία! Η Τουρκία είναι ίσως το μοναδικό παγκόσμιο παράδειγμα Κράτους, που το… γκρέμισμά του δεν μπορεί να επιτευχθεί ή επιδιωχθεί δια της Οικονομίας της και ειδικότερα με πόλεμο σ’ αυτήν, ακόμα και παγκόσμιο!.. Δεν σας έχει εξηγηθεί, στον Ε.Θ., 100 χιλ. φορές το “γιατί”; 

4. Πάψτε, Κοι, (πολιτικοί,στρατιωτικοί, Καθηγητές και άλλοι, λαμόγια και μη), να εμπλέκετε την μεταπολεμική ΠΑΓΙΑ, έως σήμερα, Τ/ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, με τα εσωτερικά της χώρας αυτής και να απατάτε, με ή χωρίς την θέλησή σας, πονηρά ή μη, επίσης, τον ε/λαό, αλλά να αυταπατάσθε, ήτοι να απατάσθε και εσείς!

Αν συνεχίσετε έτσι, τότε το αποτέλεσμα θα είναι για όλους μας… ΜΟΙΡΑΙΟ!.. Δεν σας έχει εξηγηθεί, στον Ε.Θ., 100 χιλ. φορές το “γιατί”; 

Αν κάποιες δράσεις της Τ/ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ συμπίπτουν με γεγονότα της τ/εσωτερικής πολιτικής, δεν είπαμε ότι αυτά απλώς ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ, πιθανώς ή όχι, τα όσα επιχειρεί στο… εξωτερικό το τ/”Βαθύ Κράτος”, ανεξαρτήτως Κ-Β, “δημοκρατικών” ή μη; (Σε εισαγωγικά, διότι η Τουρκία δεν ήταν και δεν είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, παρά “ΣΤΡΑΤΟΣ με ΚΡΑΤΟΣ”).

5. Και να χάσει τις επόμενες τ/εκλογές ο ΡΤΕ, αν φυσικά ζει όταν αυτές διεξαχθούν, ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ(!) ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ “ΑΓΓΙΞΕΙ”!.. ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ “ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΙ” ΚΑΙ Ο ΡΤΕ ΚΑΤΕΣΤΗ ΠΙΑ ΣΤΗΝ Τ/ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Ο… ΚΕΜΑΛ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ!.. Αν πειραχτεί και τρίχα ακόμα (λέμε τώρα) ενός ηττημένου εκλογικά ΡΤΕ, τότε στην Τουρκία θα ξεσπάσει αμέσως ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ και το ήδη υφιστάμενο τ/ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ θα διαλυθεί “εκ των ένδων”, χωρίς να χρειαστεί κανείς απ’ έξω να βάλλει το… χεράκι του!.. Άρα, πάψτε να αναφέρεστε σε “κυνήγι” γενικώς του ΡΤΕ και της οικογένειάς του, μετά από μια τυχόν εκλογική του ήττα!..

6.

Τα ψέματα της Τουρκίας για τα νησιά: Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα περί αποστρατικοποίησης

Οι επίσημες θέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης.

.

Την έκταση των τουρκικών ψεμάτων ως προς το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και του αναθεωρητισμού της Άγκυρας εν γένει αναδεικνύουν οι επίσημες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, οι οποίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανάρτηση, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των «νήσων του Ανατολικού Αιγαίου», και όσον αφορά στη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες.

• το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

• το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

• το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Τί ισχύει για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη

.

Η αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προβλεπόταν από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936– η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.

Η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του: «Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ′ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309). Παρόμοιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν σχετικώς, κατά την ίδια περίοδο, εκ μέρους της Τουρκίας προς τις κυβερνήσεις τρίτων ενδιαφερομένων χωρών.

Τί ισχύει για Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία

.

Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής:

«Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην».

Η Ελλάδα, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με συνέπεια τις παραπάνω διατάξεις, ωστόσο η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο να μην επιτρέπει στα στρατιωτικά της αεροσκάφη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των εν λόγω ελληνικών νησιών, έχει επανειλημμένως παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις σχετικές νομικές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας.

Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

.
Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των
Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι:

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι′ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων.

• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φινλανδία από την άλλη πλευρά.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως πέραν της απειλής πολέμου, η Τουρκία:

• Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.

• Παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και υπερίπταται με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.

• Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που βρίσκονται απέναντι από τα ελληνικά νησιά, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.

«Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά» υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα.

Συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ

.Περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτά που προβλέπονται από τις συνθήκες παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Αναλυτικότερα, στην συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923, συμβαλλόμενα Μέρη: Αγγλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Τουρκία) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «η απόφαση που πάρθηκε στις 13-2-1914 στη σύσκεψη του Λονδίνου, μετά από το άρθρο 5 της συνθήκης του Λονδίνου στις 17 εως 30 Μαΐου 1913, και το άρθρο 15 της συνθήκης των Αθηνών στις 1 με 14 Νοεμβρίου 1913 και η οποία απόφαση κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου 1914 σχετικά με την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσών (νήσος Μαυριές) και ειδικότερα τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία, επαναβεβαιούται εκτός εάν περιλαμβάνεται αντίθετη πρόβλεψη στην παρούσα συνθήκη, τα νησιά που βρίσκονται λιγότερο από τρία μίλια από την ακτή παραμένουν στην Τουρκική Κυριαρχία» (Άρθρο 12). Επίσης, τίθενται μερικοί περιορισμοί σχετικά με την οχύρωση και το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων στα Ελληνικά νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία. (Άρθρο 13), ενώ η Τουρκία αποκηρύσσει, προς χάρη της Ιταλίας, όλα τα δικαιώματά της και τους τίτλους της πάνω στα Δωδεκάνησα (Άρθρο 15).

Η συμφωνία για το καθεστώς των Στενών (της Λωζάννης), προέβλεπε πως «αποστρατιωτικοποιεί τη ζώνη των Στενών, όπως επίσης τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Ίμβρος, Τένεδος» (Άρθρο 4-9). Ως προς τη συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (του Μοντρέ), που υπεγράφη στις 20 Ιουλίου 1936 (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, άλλα Κράτη : Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία), με σκοπό την επιστροφή στην Τουρκία της διαχείρισης των Στενών και τον διακανονισμό έλευσης των πλοίων διαμέσου των Στενών (Δαρδανέλια, θάλασσα Μαρμαρά και Βόσπορος), στο προοίμιο αναφέρεται πως «επιθυμούντες να ρυθμίσουμε τη διέλευση και ναυσιπλοΐα στα Στενά σε τρόπο που αυτή να εξασφαλίζεται, χωρίς να παραγνωρίζεται η ασφάλεια της Τουρκίας και των άλλων κρατών της Μαύρης Θάλασσας αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε με την παρούσα Συνθήκη, τη συνθήκη που υπογράψαμε στη Λωζάννη στις 24 Ιουλίου 1923».

Τα πλήρη κείμενα παρατίθενται στη σελίδα του Ε/ΓΕΕΘΑ: