“ΚΑΛΕΣ ΑΔΕΙΕΣ”, ΒΡΕ!..

Φίλοι μου / μας!

1. Οι Ρώσοι πιστεύουν πως η Πολωνία θέλει να στείλει δυνάμεις της στην Ουκρανία, ως επικεφαλής ενός υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στρ-κού σχηματισμού, προκειμένου, όταν έρθει η ειρήνη, να διεκδικήσει κομμάτι της χώρας αυτής! Ο Πούτιν υπενθύμισε στους Πολωνούς ότι ο Στάλιν τους είχε παραχωρήσει μετά τον Β’ Π.Π. αρκετά εδάφη της τότε “Μικράς Ρωσίας” σημερινής Ουκρανίας!

2. Ο Πούτιν και οι Ρώσοι ευρύτερα θα πρέπει να μας πουν, αν τώρα, που λόγω της εισβολής τους στην Ουκρανία και την κατάκτηση εκ μέρους των του σχεδόν 90% (+) των ανατολικών επαρχιών της, έχει πια αποτελέσει παρελθόν ο αδελφικός κάποτε δεσμός τους με τους Ουκρανούς, είναι καλύτερα από πριν ή όχι;

Από την πλευρά μας θα πρέπει να προβληματιστούμε στο αν οι Ρώσοι είχαν άλλη επιλογή, πλην αυτής της εισβολής, ώστε να αντιμετωπίσουν τον στην περιοχή τους και σε βάρος τους εκδηλωθέντα αμερικανικό ιμπεριαλισμό!

Η παράγραφος αυτή είναι πράγματι ένα ωραίο θέμα προς ανάπτυξη σχετικών σκέψεων και προβληματισμών, διαρκούσης της Ρ-Ο κρίσεως και γίνεται ακόμα καλύτερο, αν αυτοί οι οποίοι θα αποφασίσουν να γράψουν σταθούν και (!) στην βασική αιτία διαφωνίας των 2 υπερδυνάμεων που οδήγησε στα όσα τώρα 2 σχεδόν χρόνια βιώνουμε όλοι μας ανάμεσα σε Ρ. και Ο. , διαφωνία που σχετίζεται με την μη συναίνεση των Ρώσων στην προωθούμενη από τοις Η.Π.Α. “παγκόσμιο μεταρρύθμιση” των Κοσμοκρατών “Διεθνών Εβραίων”, μια μεταρρύθμιση που εδράζεται στην “Πράσινη Μετάβαση”, στις “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”, στην… σωτηρία μας από τα επίχειρα της “Κλιματικής Αλλαγής”, και στον βασικό συνημμένο στόχο όλων αυτών που είναι η μελλοντικά βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη κατάργηση του άνθρακος, του λιγνίτου, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου!.. Παράλληλα με όλα αυτά της τριανδρίας Ροκφέλερ – Ρότσιλντ – Μόργκαν, κλπ, προσθέστε και την εμφάνιση της “Τεχνητής Νοημοσύνης”… τους, μια νοημοσύνη που, “ειρήσθω εν παρόδω”, στην Ελλάδα προβάλλει, προωθεί και τελικώς “πουλάει” ένα απ΄τα όργανά τους στην Πατρίδα μας, η εκ Κοζάνης πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, πρώην Υπουργός και παρούσα κάποτε, αν δεν σφάλλω, και σε συνεδρίαση της Λέσχης “ΜΠΙΛΝΤΜΠΕΡΓΚ”, Κα Άννα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!

3. Ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης είχε απόλυτο δίκιο στα όσα είπε για τον… “επαναστάτη” Κ/Δ ΕΠΟΠ και θα ήταν φρόνιμο για τον εμφανιζόμενο ως Πρόεδρο τους να προβεί σε μια αναθεώρηση των όσων εξεστόμισε σε βάρος του, διότι μίλησε και (!) αφρόνως (από πού τεκμαίρεται ότι ο Στρατηγός υποτιμά τους ΕΠΟΠ;), ενώ και (!) η ουσία των λόγων του υπόψη Προέδρου ήταν σε βάρος του αξιόμαχου γενικότερα των ΕΕΔ και ειδικότερα του κύρους των ε/”Ειδικών Δυνάμεων”, που έχουν γράψει ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στους εθνικούς αγώνες μας από τον Β’ Π.Π. και μετά, (κράτησαν αίφνης την χώρα ελεύθερη από τον “Κόκκινο Φασισμό”, κλπ), και που η αξία τους έχει αναγνωρισθεί από όλους τους γνωστούς στρατούς του Κόσμου!..

Αν κάποιος ίσως θα έπρεπε να είχε τώρα λίγο… “τραβηγμένο αφτί”, αυτός ίσως (!) θα πρέπει να ήταν κάποιος ή κάποιοι από την οικεία Δνση, που αν και προβαίνουν σε επιθεωρήσεις – γενική κρίση του καθενός του προσωπικού των “Ειδικών Δυνάμεων” ετησίως, ο σχετικός… “Κύριος” ΕΠΟΠ τους “ξέφυγε”!.. (Σίγουρα του Ιατρού της Επιτροπής)!..

Αρκετά με τον συνδικαλισμό πια, (άλλη λέξη του ορατού Κομματισμού στις ΕΕΔ), αρκετά (!), αφού φτάσαμε πλέον στο άλλο άκρο και αυτός λειτουργεί παρασιτικά στις ΕΔ και συνεπώς σε βάρος τους!..

4. Οι Η.Π.Α. θέλουν οι Τούρκοι να αναλάβουν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να πειστούν οι Ρώσοι να επανέλθουν στην συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών δια της Μαύρης Θαλάσσης, (θέμα που συζητήθηκε και στην σημερινή τηλ-κή συνομιλία Πούτιν – ΡΤΕ), αλλά οι Ρώσοι, τουλάχιστον μέχρι της προγραμματισμένης για τον Σεπ. του 2023 επισκέψεως του Πούτιν στην Τουρκία, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν θέση στο θέμα!

Να θυμίσουμε ότι οι Ρώσοι έχουν θέσει 7 όρους για να επιστρέψουν στην συμφωνία!

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy

5.  Θα βρεθεί κανείς να βάλλει ένα φρένο στην Κα ΛΑΓΚΑΡΝΤ και στα επιτόκιά της επιτέλους; Πού τον πάτε ρε “Διεθνείς Εβραίοι” τον Κοσμάκη, βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεε; Αφήστε τον να ζήσει βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!..

6. Πολύ μεγαλοποίησαν τα Κανάλια, ίσως όχι λόγω ελλείψεως άλλης… τροφής για την περίοδο αυτή, αλλά διότι ως θέμα “πουλάει” την φωτιά και την συνημμένη ανατίναξη των πυρομαχικών στην Ν. Αγχίαλο Βόλου! Αυτά συμβαίνουν στους στρατούς! Σε εμάς, που έχουμε μία τάξη ως ΕΔ, μας κακοφάνηκε, διότι τέτοια κρούσματα δεν είχαμε έως τώρα, αλλ΄όμως και αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι!..

Και επειδή άκουσα να λένε δημ/φοι μας ότι οι Τούρκοι εστιάστηκαν στο θέμα αυτό, πως είπαν διάφορα, κλπ, σημειώστε πως οι Τούρκοι και οι ΤΕΔ έχουν τα τελευταία χρόνια, (μέχρι και προσφάτως), στατιστικά, σχεδόν συνεχώς ανατινάξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, σε εργοστάσια παραγωγής πολεμικού υλικού, στα πολεμικά τους ναυπηγεία και στους ταρσανάδες τους, κλπ, και μάλιστα με σωρεία νεκρών αναλογικά πάντα με τα συμβάντα αυτά! Μήπως θυμάστε πχ την ανατίναξη των αποθηκών πυρομαχικών πριν από χρόνια στο Δορύλαιο (“Παλαιά Πόλη” / “Εσκί Σεχίρ”);

… Χαλαρώστε λοιπόν, οι όποιοι κριτές και επικριτές, υπερπατριώτες, διεθνιστές, κλπ, των ΕΕΔ, αφήστε τις ανόητοι εκτός της πολιτικής γενικώς και ασχοληθείτε με τα του Οίκου σας! “ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”, Κύριοι εσείς… άμεμπτοι και… αμόλυντοι!..

Σε ό,τι αφορά τους καλύτερους, όπως διαπιστωτικά αναφέρεται, ρουφιάνους των Τούρκων “Σόρος-Συριζαίους” και τα στρατιωτικά κομματικά τους λαμόγια, που είδαν… απόρρητο χάρτη μπροστά από τον Χαρδαλιά να φωτογραφίζεται και να κυκλοφορεί ελευθέρως, ας μπουν στις… τρύπες τους! Ναι, ρε η “ΕΠΑ” ήθελε να πληροφορήσει τις ΤΕΔ, για το πού έχει τα πυρομαχικά της, τα… βρακιά της, κλπ!……………. Κρυφτείτε, ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!..

Γειά σου ναυαρχούκο μας και Αρχι-Συριζόπουλο Αποστολάκη!.. Τώρα, εκ των πραγμάτων, ο Χάρτης κατέστη “Κοινός”, ως προς τον χαρακτηρισμό του, ενώ οι αποθήκες θα πάνε αλλού, βρε!..

Σε κάθε περίπτωση όμως ρωτάμε! Μήπως η ασφάλεια στα μέρη του… Μπέου είναι γενικώς λίγο “για τα σκυλιά” και δη η… αεροπορική; Ο “ΑΤΑ” ποιός είναι και τί κάνει ακριβώς επί του θέματος; Παίζουν μήπως κάποιοι παιχνίδι στις πλάτες του νυν Α/ΓΕΑ, που πρώτα ο Θεός και λογικά θα είναι πανάξια ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ; Ποιός είναι “Α2” στην Λάρισα; Μήπως ο Σμήναρχος Φλούφλης ή ο άλλος, ο Σμήναρχος Κλαπαρχιδάς;

 

 

Οι “ΑΓΓΕΛΟΙ” θα γράψουν σήμερα εδώ για άλλη μια φορά πως η όλη εκεί περιοχή της Μαγνησίας (μαζί και ο κόλπος ο Παγασητικός), θα πρέπει πολύ στενά να επιτηρούνται από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, (δεν το συζητάμε για την “ΕΠΑ”), διότι όλοι μας πια ξέρουμε πως οι Τούρκοι στοχεύουν πρωτίστως να καταλάβουν την Λέσβο και συνεπώς δεν μπορεί από το να μην στοχεύσουν αυτοί μια περιοχή που φιλοξενεί, μαζί με τις Σποράδες, τον… ανθό της “ΕΠΑ”, ένας… ανθός που φυσικά δεν… βλέπει μόνον την Λέσβο, αλλά έχει συνολική εικόνα του Αιγαίου!..

7. ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ “Τ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε παρακάτω!

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün en büyük tabanca ve tüfek tedarikçisi olan Düzce’deki fabrika, kapılarını habercilere açtı. Fabrikada, saniyede 45 tabanca üretilebiliyor. Firma, ürettiği makinalı tüfeklerle, zırhlı personel taşıyıcıların ana silahlarının yerlileşmesini de sağladı.

Kendi kendine yeten bir Türkiye parolası ile çıkılan yolda özellikle yerli üretim silahlar dikkat çekiyor

Bu kapsamda Türk savunma sanayiinin önde gelen üreticilerinden Sarsılmaz Silah Sanayi, “SAR 556 MT” hafif makineli tüfek, “25 milimetre Kara Topu” ile Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak ürettiği “SAR 2023” tabancasını kamuoyuna tanıttı.

Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ve Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, firmanın yürüttüğü çalışmalara ve projelere ilişkin bilgi verdi. Aliş, firmanın 143 yıllık temele sahip olduğunu belirterek, “Bir ordunun ihtiyacı olan bütün silahları imal diyoruz. Son 20 yılda hükümetin verdiği desteklerle savunma sanayini ayağa kaldırmasıyla büyük gelişim sağladık.” dedi. Özyılmaz da tüm üretim süreçlerinde Türk mühendislerle çalıştıklarını ve ortaya çıkan tüm ürünleri yüzde 100 “yerli ve milli” olarak hayata geçirdiklerini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin kullandığı pek çok üründe Sarsılmaz markasının olduğunu vurgulayan Özyılmaz, “Sarsılmaz olarak, savunma sanayisinde ordumuzun dışa bağımlılığını en aza indirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

8. Δείτε με προσοχή τα παρακάτω πρωτοσέλιδα! Απλά προς… ενημέρωσή σας και μόνον!..

Sözcü

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ, … ΚΑΤΑ ΤΗΝ Τ/ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!..

Yeni Çağ Gazetesi İlk Sayfası

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!

 

Yeni Birlik Gazetesi İlk Sayfası

ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ;

Aydınlık Gazetesi İlk Sayfası

ΔΕΙΤΕ ΔΕΞΙΑ ΤΟΝ Τ/ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!..

Diriliş Postası Gazetesi İlk Sayfası

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ Τ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΕΝ… ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΕΥΡΙΑΣΙΑΝΙΣΜΟ”, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ “ΚΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ” ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΦΙΛΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ (;) ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ 60 ΧΡΟΝΗ ΘΕΩΡΙΑ!.. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ!..

Hürriyet Gazetesi İlk Sayfası

ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΙΜΒΡΟΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟ;

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΙΛΜΠΕΡ ΟΡΤΑΪΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΘΩΜΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΕΣΧΑΤΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ!.. 

Milliyet Gazetesi İlk Sayfası

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!

ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΝΕΣ ΕΙΣΤΕ, ΡΕ ΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ!

 

“ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ” ΤΟΥΣ 3 ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΡΤΕ!

9. Ο τέως Α/ΓΕΕΔ Στρατηγός Ιλκέρ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ, λέτε να πάει για Αρχηγός του “CHP”; Εμείς δεν το νομίζουμε! Εσείς;

10.

FRANCE PROVES FORCE PROJECTION CAPABILITIES WITH FIGHTER DEPLOYMENT TO INDO-PACIFIC REGION

RAMSTEIN, Germany – More than a month into an air force deployment to the Indo-Pacific region, the French Air Force has demonstrated a sustained force projection capability and built relationships with French and Allied forces in the region.

This force projection builds on the experience made with similar long-range deployments in 2022 and 2021 enabling the French Air and Space Force among others to triple the contingent in size

On June 25, a contingent of 320 French airmen and women embarked on a long-range mission dubbed PEGASE involving five A330 Multi-Role Tanker Transport aircraft, ten Rafale fighter jets and four A400M transport aircraft.

“These three aircraft types represent a multi-purpose capacity and complement each other,” said Brigadier General Marc Le Bouil, PEGASE 23 mission commander. “While the Rafale enable fast, strong and long-range airpower, the MRTT further extend the range and reach of our assets and the A400M ensures resilient and autonomous action of the detachment,” he added.

_nato2

Members of the French Pégase deployment disembark an A-330 MRTT aircraft after arriving at Guam, a U.S. island territory in the Western Pacific. 
Photo by Emma Le Rouzic /French Joint Forces Staff.

_nato3

A French A-330 MRTT refuels a U.S. Air Force F-35 demonstrating interoperability with Allies on this force projection operation. Photo by the French Joint Forces  Staff.

_nato4

Since their arrival in Guam, the French Rafale flew some 50 sorties, the A330 MRTT about 20 and the A400 aircraft around 10.The detachment established operational readiness after a long-range deployment. Photo by the French Joint Forces Staff.

_nato2

Mixed formation of U.S. Air Force F-35 and French Rafale fighter jets above Guam, more than 12,000 km away from French mainland. 
Photo by Emma Le Rouzic /French Joint Forces Staff.

With a stopover at a French Air Force base in the United Arab Emirates, the 11,000 km deployment took approximately 30 hours. During the stopover local French groundcrew turned the aircraft round ensuring they were ready to launch for the second leg – one part flew on to Malaysia, the other to Singapore where the French aircraft conducted combined training with Allies and Partners. The contingent continued to fly on to Guam, where for three weeks the aircraft participated in various exercises with regional air forces among them the United States of America.

“This force projection builds on the previous experience made with similar long-range deployments in 2022 and 2021 enabling the French Air and Space Force among others to triple the contingent in size,” said Brigadier General Le Bouil. “With the PEGASE deployment we are showing our presence in a region which is home to more than 3.5 million French citizens living in the Indo-Pacific and overseas department,” he concluded. The force projection will wind up with the redeployment at the end of July.

Several Allies have conducted long-range deployments to underpin relations with and within the region – France, Germany and the United Kingdom participated in the Australian-led exercise Pitch Black in 2022, and the United States forces have two strategic bases in Guam.

NATO, again during the Vilnius Summit, declared the Indo-Pacific an important region, given that developments in that region can directly affect Euro-Atlantic security.  The Alliance appreciates the contribution of its Partners in the Asia-Pacific region – Australia, Japan, New Zealand, and the Republic of Korea – to security in the Euro-Atlantic.

Story by Allied Air Command Public Affairs Office based on information provided by the French Air Force.

11. Μετά από την συμφωνία Τουρκίας – ΗΑΕ και Κατάρ για ενίσχυση της Τουρκίας με 50 δις $ Η.Π.Α. , ο ΥΠΑΜ της Β-Ε (!) Κος Ζουκάν Χέλεζ δήλωσε πως, “έχουμε ανάγκη για μια σταθερή στον Κόσμο Τουρκία”!

12.

Türkiye - NATO Toplantısının Perde Arkası

PROF. DR. ATA ATUN
HABER7 YAZARI

Türkiye – NATO Toplantısının Perde Arkası

  • 23.07.2023

Litvanya’nın başkenti Vilnius’da gerçekleşen NATO zirvesinin baş oyuncusunun Türkiye olduğu kesin.

Görüldüğü üzere Türkiye, bu güne değin elde ettiği kazanımları rekor seviyede yukarı çekti. “Marshall Yardımı” adı altında yaklaşık 70 sene evvel Türkiye’ye verilen zararları ödetmeye başladı.

Öncelikle Türk Hava Kuvvetlerinin havadan uyarı ve kontrol uçakları ile zirvenin güvenliğini sağlaması kendi başına bir gövde gösterisi ve gurur.

Zirve, NATO’nun gücü ve caydırıcılığı açısından çok önem taşıyordu. Özellikle hemfikir olunan ve dışarı sızdırılmayan ortak karar,  Rusya’yı NATO hedefinden caydıracak olanın Türkiye olduğu üzerindeki mutabakat.

İsveç’in gerçekte NATO üyeliğine kabul edilmesi, Türkiye için çok da hayati bir konu değil ancak Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın ve T.C. Dışişleri Bakanlığının bu girişimi çok stratejik ve akılcı bir şekilde kazanıma dönüştürmesi, Türkiye’nin NATO içindeki ağırlığını ve gücünü ortaya koymakta.

Türkiye’nin NATO zirvesinde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması, geri adım değil, tam tersine Türkiye’nin taleplerinin yerine getirilmesi için verilen sözlerin iki aşamalı kontrolünün kabulünün göstergesi. Yani Türkiye bu sözlerin tutulup tutulmaması noktasında İsveç’i parmağında oynatacak güce sahip.

Buna ilaveten ABD Başkanı Joe Biden’ın, Yunan, Yahudi ve Ermeni lobilerinin baskısı ile durdurulan F-35’lerin satışı ve F-16’ların modernizasyon kitlerinin sağlanması konusundaki yaklaşımının İsveç’in NATO’ya kabulüne bağlanması inanılmaz başarılı bir pazarlık taktiği. CIA ve FBI’ın bugüne değin ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ambargoların ve kısıtlamaların başını çektiği Yunan kökenli ABD Senato Başkanı Senatör Menendez hakkında soruşturma başlatması, endirekt olarak ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağı ve F-16 modernizasyon kiti satışı ile ilgili.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Türkiye ile dost olma çabaları boşuna değil. Üst akılın kendisine “otur yerine, başımızı derde sokma” uyarısından sonra Yunanistan’daki Türkiye’ye karşı hasmane davranışlarından caymasının nedeni, Batı için Türkiye’nin olmazsa olmaz bir ülke haline geldiğini anlaması.

Türkiye’nin Vilnius’ta verdiği mesaj çok açık ve net. Ve belli ki, bu mesaj Batı dünyası tarafından net bir şekilde algılanmış. Şimdi ne mi olacak? Türkiye bu akılcı stratejisinden sonra ABD, NATO, BM ve AB’den beklentilerinin birçoğunu alacak. Özellikle İsveç’in NATO’ya kabul koşulunda TBMM’nin onayının olması ve Cumhur ittifakının çoğunluğu elinde tutması, mükemmel bir kontrol mekanizması ve güvenlik kilidi.

Bir diğer öngörüm de Kıbrıs’la ilgili. Kıbrıs Türk’ü olarak görüşüm; bu zirvenin artı dalgalarının Kıbrıs’ta “Eşit, egemen, uluslararası tanınmış iki devletli çözüm”e kadar uzanacağı, ABD’nin Kıbrıs konusunda Türkiye’ye yaptığı baskıları hafiflettireceği, Orta Doğu’da Türkiye-İsrail ve Türkiye-Mısır yakınlaşmasına da damgasını vuracağı…

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN

Dekan, Kıbrıs İlim Üniversitesi

KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı

13. Να και το… ΜΟΧΑΤΣ! (Ας πούμε, ένα τ/ΟΥΖΙ)! Δεν μπορούν να ξεφύγουν από την… ιστορία τους οι Τούρκοι! Διαβάστε, αφού ασχοληθείτε βεβαίως με το όπλο, και για την μάχη στο Μοχάτς! Αξίζει!

<p>Türkiye Yüzyılı'nda zirve yapan savunma sanayi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği katkılar neticesinde Türkiye'nin geleceğinin ve güvenliğinin en büyük teminatı oldu.</p>

<p> Konya'da üretilen <strong>"Mohaç"</strong>ta bu üzünlerden bir tanesi. Mohaç çok sayıda özelliğiyle Türk polisinin ve askerinin gücüne güç katacak.</p> <p> </p>

14. Οι Ιρανοί φέρεται να ζήτησαν επισήμως από τους Τούρκους πυρηνική συνεργασία! Δεν το λες και κακό αυτό για την Δύση, ούτε και για το Ισραήλ ασφαλώ, αν βεβαίως είναι ακριβής η πληροφορία και όχι τ/… κόλπο!.. Το παρακολουθούμε!

15. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ…  ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ “ΕΛΑΣ” (;) ΤΗΣ “ΕΥΠ” (;) Β. ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ!

palaiokwstas-xr

Ηταν μια συνηθισμένη μέρα στο κέντρο των Ιωαννίνων. Αρχές Νοεμβρίου. Είχε συννεφιά και ψιλόβροχο, το πρώτο φως πάλευε να αντιταχθεί στην καταχνιά και η πόλη ξυπνούσε ράθυμα για την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από το Σαββατοκύριακο. Δύο νεαροί άνδρες με συνοδηγό τους ένα κουτάβι διέσχισαν με το αυτοκίνητό τους τη λεωφόρο Δωδώνης, με άλλα λόγια τον κεντρικό δρόμο της πόλης, και στάθμευσαν λίγο μετά το δικαστικό μέγαρο. Αφησαν τον σκύλο στο αυτοκίνητο, αφού δεν είχαν σκοπό να καθυστερήσουν, κλείδωσαν πόρτες και παράθυρα και ξεκίνησαν να κινούνται προς το κέντρο των Ιωαννίνων.

Φορούσαν στολές παραλλαγής και φαίνονταν οπλισμένοι, όμως η εικόνα τους κάθε άλλο παρά ξένιζε, προβλημάτιζε ή σόκαρε όσους τους συναντούσαν. Στα τέλη του 1991 πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων είχε εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οπότε το θέαμα δύο οπλοφόρων ανδρών ήταν μάλλον σύνηθες. Οι δύο αξιωματούχοι έφτασαν έξω από το κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας λίγο πριν από τις 8 και περίμεναν στωικά το άνοιγμά του. Ηταν οι πρώτοι πελάτες της ημέρας.

Με το άνοιγμα του υποκαταστήματος ο ένας κατευθύνθηκε προς το ταμείο, ενώ ο δεύτερος στάθηκε μπροστά στην κυλιόμενη είσοδο κραδαίνοντας ένα υποπολυβόλο Uzi. «Ληστεία!» είπαν. Η τύχη ήταν με το μέρος τους αφού το χρηματοκιβώτιο όχι μόνο ήταν γεμάτο αλλά και ανοιχτό. Ο ταμίας ξεκίνησε να γεμίζει βιαστικά την τσάντα που είχε τοποθετήσει μπροστά του ο ένας, ο πιο μικρόσωμος το δέμας, ένοπλος. Ενώ με κεκτημένη ταχύτητα και σπουδή ετοίμαζε τη λεία, διαπίστωσε πιθανότατα με τρόμο πως η τσάντα δεν χωρούσε άλλες δεσμίδες χαρτονομισμάτων.

Το είπε στον ληστή, που περίμενε μάλλον ήρεμος και χαλαρός στην άλλη πλευρά του ταμείου. «Μη φοβάσαι, δεν είμαστε άπληστοι», του απάντησε με περίσσευμα αυτοσαρκασμού και coolness παράταιρο για την οριακή κατάσταση που λογικά δημιουργεί το πλιάτσικο σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Οι δύο στρατιωτικοί, που τελικά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από δύο αριστοτεχνικά μεταμφιεσμένοι αλλά και μεθοδικά προετοιμασμένοι ληστές, έφυγαν τελικά ανενόχλητοι από την τράπεζα, χωρίς να χύσουν στάλα ιδρώτα, πήραν το αυτοκίνητό τους και χάθηκαν μαζί με το κατοικίδιό τους στα βουνά της Πίνδου.

Ακούστε το εδω:

«Ο καλός ληστής»

Αυτή είναι μόλις μία από τις δεκάδες μυθιστορηματικής κοπής ιστορίες που ακολουθούν τον Βασίλη Παλαιοκώστα σαν το πιστό κουτάβι του. Πρόκειται για τη ληστεία που διέπραξε μαζί με τον μέντορα και καθοδηγητή του Κώστα Σαμαρά στις 8 Νοεμβρίου του 1991 στα Γιάννενα με λεία 24 εκατ. δραχμές, λίγους μόλις μήνες πριν από τη θρυλική πια κλοπή στην Εθνική Τράπεζα της Καλαμπάκας τον Ιούνιο του 1992. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν απλώς προετοιμασία ή η προθέρμανση για τη μεγαλύτερη ληστεία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στα ελληνικά χρονικά, εκείνη που έμελλε να καταγραφεί ως magnum opus στο ποινικό μητρώο του διάσημου (πια) Τρικαλινού ληστή χάρη στα 125 εκατ. δραχμές που του απέφερε, αλλά και στο γεγονός ότι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής δεν ήταν ούτε ένα τσιγάρο δρόμος από τον τόπο του εγκλήματος.

Η συγκεκριμένη αφήγηση μαζί με πολλές ακόμα για τα έργα και τις ημέρες του Βασίλη Παλαιοκώστα συμπυκνώνονται στα 8 επεισόδια της σειράς podcast «Outlaws – The Good Thief», το πρώτο από τα οποία κυκλοφόρησε μόλις στις 12 Ιουλίου και κατάφερε να κατακτήσει μεμιάς την κορυφή της ακροαματικότητας σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Ευρώπη. Ναι, πρόκειται το δίχως άλλο για μια από τη ζωή βγαλμένη ιστορία, γεμάτη παρανομίες, καταδιώξεις, αποδράσεις, δεξιοτεχνικές μεταμφιέσεις και μπόλικους θρύλους γύρω από το όνομα του βασικού πρωταγωνιστή της, έχει δηλαδή απαράμιλλη μαγιά για virality. Εκείνο όμως που την κάνει πραγματικά ακαταμάχητη είναι το γεγονός ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει άφαντος εδώ και 5.264 ημέρες, από τις 22 Φεβρουαρίου 2009, όταν και απέδρασε για δεύτερη φορά από αέρος (με ελικόπτερο) από τις Φυλακές Κορυδαλλού, και είναι επικηρυγμένος από τη Europol για 1 εκατ. ευρώ.

Οι παραγωγοί

Την παραγωγή του podcast για τον «Καλό Ληστή» Παλαιοκώστα υλοποίησε η αμερικανική εταιρεία Kaleidoscope, δημιουργοί της οποίας είναι ο βραβευμένος με Emmy δημοσιογράφος Οζ Γούλοσιν, ο πρώην Senior Vice President της iHeartMedia Μανγκές Χατικουντούρ και η πρώην αντιπρόεδρος του Vice Media Group Κέιτ Οσμπορν. Η προϋπηρεσία και η εμπειρία τους σε μεγάλους και έγκριτους δημοσιογραφικούς οργανισμούς προϊδεάζει για την αρτιότητα του αποτελέσματος, αλλά και την ενδελεχή έρευνα που έχει προηγηθεί. Αλλωστε και μόνο οι 20 μήνες που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του ηχητικού ντοκιμαντέρ είναι ενδεικτικοί της σοβαρότητας με την οποία προσέγγισε το θέμα η ομάδα παραγωγής αλλά και των εγγενών δυσκολιών του.

Πώς στην ευχή όμως τα έργα και οι ημέρες του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενός διαβόητου ληστή από τις εσχατιές των Βαλκανίων, έφτασαν στα αυτιά της αμερικανικής ομάδας; Για τις… συστάσεις ευθύνεται ένας Ελληνας ο οποίος εργάζεται ως επικεφαλής επιχειρηματικών υποθέσεων στην Kaleidoscope. Ο Κωνσταντίνος Λινός ήταν εκείνος που έριξε στο τραπέζι την ιδέα και το όνομα του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες του, ειδικά όταν έμαθαν για τις δύο αποδράσεις-καρμπόν από τις Φυλακές Κορυδαλλού το 2006 και το 2009, δεν είχαν άλλη επιλογή από απλώς να ιχνηλατήσουν στα βήματα του εξαφανισμένου από προσώπου γης εγκληματία.

Φυσικά, η πρώτη ερώτηση που γλιστρά αυθόρμητα στη γλώσσα όταν έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που συμμετείχε στο εν λόγω ηχητικό ντοκιμαντέρ είναι εάν η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει και να μιλήσει με τον ίδιο τον Βασίλη Παλαιοκώστα. «Τον ψάχνουμε κι εμείς», λέει ο Κωνσταντίνος Λινός. «Δεν τον βρήκαμε. Ομως έχουμε εντοπίσει πολλούς συνεργούς του – και βέβαια έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που τον καταδιώκουν από την Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».

Αραγε θα ήθελαν ο Παλαιοκώστας να ακούσει τα 8 επεισόδια διάρκειας κατά μέσο όρο 40 λεπτών που αποπειρώνται να σκιαγραφήσουν το προφίλ του; «Νομίζω πως ναι. Και ελπίζω να εντυπωσιαστεί από το βάθος της έρευνας και την ειλικρίνεια της δημοσιογραφίας μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα τόσο για τις πράξεις του όσο και για τις προθέσεις του που θα θέλαμε τον ρωτήσουμε απευθείας», καταλήγει ο κ. Λινός. Υπογραμμίζει ακόμα πως όταν μοιράστηκε την ιδέα του με φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα, υπήρξαν δύο ειδών αντιδράσεις. Από τη μία πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για έναν εγκληματία, από την άλλη υπήρχαν εκείνοι που γοητεύονται από τους μύθους που διακινούνται με το καντάρι για εκείνον.

Φιλανθρωπίες και θρύλοι

Είναι για παράδειγμα ευρέως διαδεδομένος ο θρύλος ότι αφού η ομάδα του Παλαιοκώστα έκλεψε ένα φορτηγάκι μάρκας Nissan και το χρησιμοποίησε μετά τη διαφυγή της από τη μεγάλη ληστεία στην Καλαμπάκα, το επέστρεψε λίγες ημέρες αργότερα στον κάτοχό του όχι μόνο πλυμένο και γυαλισμένο, αλλά και με 150.000 δραχμές κρυμμένες κάτω από το πατάκι του οδηγού.

Λέγεται μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη ληστεία, στην οποία συνεργοί ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας και ο καθοδηγητής των δύο αδελφών Κώστας Σαμαράς, ο Βασίλης έκανε καλαμπούρια με τους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι του εύχονταν «καλοφάγωτα και σε καλή μεριά», ενώ είναι γνωστό ότι κατά τη φευγιό τους οι τρεις ληστές πετούσαν πίσω τους χαρτονομίσματα εν είδει τρολιάς. Τι τρολιά όμως! Αξίας περίπου 90 εκατ. δραχμών. Επιπλέον, διακινείται έντονα η φήμη ότι με τα χρήματα που αποκόμισε από τις ληστείες και τις δύο απαγωγές -των βιομηχάνων Αλέξανδρου Χαΐτογλου τον Δεκέμβριο του 1995 και Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008- ο Βασίλης Παλαιοκώστας προίκιζε φτωχές συντοπίτισσές του και βοηθούσε πολίτες σε ανάγκη.

Ναι, αυτές είναι μόνο μερικές από τις αμέτρητες αφηγήσεις που έχουν κάνει πολλούς να θεωρούν τον Βασίλη Παλαιοκώστα έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών. Πάντως, ο κ. Λινός διευκρινίζει ότι η ομάδα του δεν κατάφερε να βρει και να μιλήσει με κανέναν από τους άμεσα ευεργετηθέντες από τον ληστή, παρά μόνο φίλους φίλων και γνωστούς γνωστών που ισχυρίζονται ότι βοηθήθηκαν από εκείνον. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί τον θεωρούν καλό κλέφτη, έναν άγιο που κατέβαινε κάθε τόσο από τα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας του, τα οποία γνωρίζει όσο λίγοι, στα εγκόσμια για να πάρει από τους έχοντες και να μοιράσει τη λεία του στους αναξιοπαθούντες.

Αυτός εξάλλου είναι και ο τίτλος του ήδη διάσημου podcast, τον οποίο ο κ. Λινός προτείνει να εκλάβουμε μόνο ως κυριολεξία. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πράγμα: ότι κυριολεκτικά είναι καλός στο να κλέβει. Το αν μπορεί κάποιος να είναι και καλός αλλά και κλέφτης έχει ένα ερωτηματικό. Και με τον τίτλο και με τον τρόπο που έχουμε γράψει τη σειρά θέλουμε να προσελκύσουμε ακροατές, αλλά δεν προσπαθούμε ούτε να μυθοποιήσουμε, ούτε να καταδικάσουμε αυτόν τον άνθρωπο. Μάλλον θέλουμε να προσφέρουμε στους ακροατές μια συναρπαστική ιστορία. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Ο… καλλιτέχνης

Είναι πάντως το δίχως άλλο ενδιαφέρον να ακούει κανείς τον Κώστα Σαμαρά στο ένα από τα δύο επεισόδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει να εξιστορεί με το νι και με το σίγμα τον τρόπο δράσης της ομάδας. Ο «καλλιτέχνης», όπως ήταν γνωστός ο Σαμαράς στα χρόνια της δράσης του εξαιτίας των καλλιτεχνικών ανησυχιών του, αλλά και της ενασχόλησής του με τις γραφικές τέχνες, οι οποίες του ήταν παραπάνω από χρήσιμες όταν κατάστρωνε στο χαρτί τα σχέδια δράσης της ομάδας, δέχτηκε να μιλήσει στην ερευνητική ομάδα της Kaleidoscope, ενώ, όπως εξιστορεί η δημοσιογράφος που τον συνάντησε, της ζήτησε ευγενικά να μεταφέρει την εγγονή του από την Αθήνα στα Τρίκαλα, όπου εκείνος ζει, για να τη συναντήσει επ’ ευκαιρία.

Ο δάσκαλος του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος έχει με γενναιοδωρία παραδεχτεί πως ο μαθητής του κατάφερε να τον ξεπεράσει, τον μύησε στα βαθιά της παρανομίας, τον συνέδραμε σε πολλές ληστείες και μάλλον του μεταλαμπάδευσε τεχνογνωσία για τις αποδράσεις, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο Σαμαράς έχει πέντε στο ενεργητικό του – έχει αποδράσει από κρατητήρια, φυλακές, ακόμα και από κλούβα στη διάρκεια μεταγωγής του. Μάλιστα το 1999 ο «δάσκαλος» κατέγραψε τη ζωή και τη δράση του στο βιβλίο «Καταζητείται» (επανεκδόθηκε το 2018), το οποίο ο Βασίλης Μπισμπίκης είχε προτείνει για τηλεοπτική μεταφορά προ δεκαετίας, έχοντας φανταστεί τον εαυτό του στον ρόλο του γνωστού παράνομου.

Το φτωχόπαιδο από τα Τρίκαλα

Χωρίς τον Σαμαρά, με τον οποίο γνωρίστηκαν τη δεκαετία του ’80, το φτωχόπαιδο από την ελληνική επαρχία ενδεχομένως δεν θα είχε καταφέρει απολαμβάνει το status του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, 57 ετών σήμερα, γεννήθηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Από παιδί ακόμα βοηθούσε τον βοσκό πατέρα του. Ηταν άλλωστε ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια του.

Στα 13 του χρόνια και αφού η οικογένεια είχε μετοικήσει στα Τρίκαλα, ξεκίνησε να δουλεύει για τα προς το ζην σε μια τυροκομική μονάδα, ενώ ο 19χρονος τότε Νίκος Παλαιοκώστας, που λειτουργούσε πάντα ως πρότυπο για τον μικρό αδελφό του, μπάρκαρε στα καράβια. Η «φυσιολογική» ζωή τους δεν θα κρατούσε για πολύ. Τα δύο αδέλφια βγήκαν στην παρανομία, ξεκινώντας από μικρής έκτασης ληστείες και ανεβάζοντας διαρκώς τον πήχη της εγκληματικής δράσης τους. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έζησαν για βραχύ διάστημα στη Γερμανία όπου εξέλιξαν τις τεχνικές και τη δράση τους.

Οι τράπεζες έγιναν το αγαπημένο τους πεδίο δράσης και αυτό στο οποίο αποδείχτηκαν πιο επιδέξιοι. Το 1995 και έχοντας πια αρκετή εμπειρία, και κυρίως τη φήμη των άπιαστων, αφού κατάφερναν να αποδρούν με την ίδια συχνότητα που συλλαμβάνονταν, ο Βασίλης Παλαιοκώστας αποφάσισε να ανοίξει καινούριες δουλειές. Στις 15 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς απήγαγε με συνεργό τον Παύλο Κερεμίδη τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Χαΐτογλου από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Επειτα από τρεισήμισι ημέρες διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια των οποίων οι απαγωγείς και το θύμα τους βρίσκονταν διαρκώς εν κινήσει, η οικογένεια του επιχειρηματία κατέβαλε λύτρα 150 εκατ. δραχμών και 650.000 μάρκων και ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος στον σταθμό των ΚΤΕΛ στην Καρδίτσα.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει καταγράψει σε επιστολή του πως η εν λόγω απαγωγή είχε σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων αρκετών να του εξασφαλίσουν τη διαφυγή και μια νέα ζωή εκτός Ελλάδας. Το όνειρό του δεν ικανοποιήθηκε ποτέ. Τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή και με καταφανώς κινηματογραφικό τρόπο, αφού ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στο 90ό χλμ. Λαμίας – Λιβαδειάς, ο Παλαιοκώστας έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας.

Στον Κορυδαλλό

Εκτοτε ξεκίνησε η οδύσσειά του από φυλακή σε φυλακή της χώρας, όπου είχε να εκτίσει ποινή 25 ετών για την απαγωγή Χαΐτογλου. Δεν κατάφερε να στεριώσει σε καμία, αφού οι Αρχές θεωρούσαν ότι μπορούσε να βρει τρόπο απόδρασης από παντού. Δεν είχαν άδικο. Τελικά από την Κέρκυρα μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό. Από το 2003 έως το 2006 έζησε σχεδόν φιλήσυχα. Ή μάλλον μεθοδεύοντας μια απόδραση φτιαγμένη για την κινηματογραφική -ή έστω την τηλεοπτική- οθόνη. Στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής 6 Ιουνίου ένα μικρό ελικόπτερο ξεκίνησε την κάθοδό του στο προαύλιο των φυλακών, παρέλαβε τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον συγκρατούμενό του Αλκέτ Ριζάι και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η ιστορία θα επαναλαμβανόταν τρία χρόνια αργότερα.

Οχι όμως ως φάρσα. Θα μεσολαβούσε βέβαια η απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008 από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά το θύμα κρατήθηκε σε κρησφύγετο… του κουτιού στην περιοχή της Σουρωτής -βαμμένο και επιπλωμένο με οικοσκευή αξίας 15.000 ευρώ- για 17 ημέρες και παραδόθηκε άθικτο στην οικογένειά του έπειτα από την καταβολή λύτρων ύψους 12 εκατ. ευρώ. Από την εν λόγω απαγωγή έχει μείνει παροιμιώδης η ατάκα που φέρεται να είπε ο Παλαιοκώστας στον Μυλωνά: «Αν εσύ είσαι ο Μυλωνάς στο αλουμίνιο, εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές».

Απόδραση από αέρος

Η ελευθερία του Παλαιοκώστα και της δεκαμελούς ομάδας του είχε σύντομη ημερομηνία λήξης. Τα χαρτονομίσματα που καταβλήθηκαν για τα λύτρα ήταν προσημειωμένα και όταν οι απαγωγείς άρχισαν να τα ξοδεύουν δεξιά κι αριστερά, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους απαγωγείς. Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου του 2008 στο κρησφύγετο της Σουρωτής, τη στιγμή που έβαζε ένα ποτό στον εαυτό του και ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος τότε πως έπαιξε κι έχασε, όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη του.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, μία ημέρα πριν από τη δίκη για την προηγούμενη απόδρασή του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας απέδρασε ξανά από αέρος από τις Φυλακές Κορυδαλλού, και πάλι με συνεπιβάτη τον Ριζάι. Εκτοτε παραμένει άφαντος. Η Αστυνομία σχεδόν τον άγγιξε τον Απρίλιο του 2019 στο Αλεποχώρι και τον Φεβρουάριο του 2011 στην Αράχωβα, αλλά εκείνος κατάφερε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα, να ξεγλιστρήσει. Εν τω μεταξύ το παλαμικό αποτύπωμά του βρέθηκε, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στον φάκελο του παγιδευμένου δέματος που τον Ιούνιο του 2010 σκότωσε τον ταξίαρχο Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Παλαιοκώστας έχει με κάθε τρόπο αρνηθεί πως είχε σχέση με τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και με δέκα ακόμα κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί για εγκλήματα που ο ίδιος λέει ότι δεν έχει διαπράξει. Τα εξηγεί όλα αναλυτικά στην αυτοβιογραφία του, η οποία εκδόθηκε το 2019, δηλαδή δέκα χρόνια μετά την τελευταία απόδρασή του και την τελευταία φορά που πέρασε χρόνο πίσω από της φυλακής τα σίδερα, από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων με τον σχεδόν ειρωνικό τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή». Αν μη τι άλλο, μοιάζει ταιριαστός στον χαρακτήρα του, τον οποίο εκείνοι που τον έχουν συναναστραφεί περιγράφουν ως πνευματώδη, ευρυμαθή και πολύ ευγενέστερο από όσο θα θεωρούσε κανείς στερεοτυπικά για έναν εγκληματία. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι είναι αλήθεια και τι επινόηση στην περίπτωσή του. Αλλά έτσι δεν συμβαίνει πάντα με τους σταρ – όποιου είδους;

16. Το “κρατάμε”, που θα έλεγε και ο Αφτιάς!

17. Οι Τούρκοι φέρεται να συμφώνησαν με τους Αζέρους να τους εκσυγχρονίσουν τα Σουκόλεφ-25! Ο Αζέρος Αρχηγός της ΠΑ βρέθηκε τις προάλλες στην Τουρκία για το θέμα αυτό και φέρεται να συνάντησε και τον ΡΤΕ!

Rus uçağına Türk sistem! İmzalar atıldı

18. Σημαντικό! Διαβάστε! Συνέβη το μόλις προηγηθέν χρονικό διάστημα στην Τουρκία!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Wang Yi’yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro Üyesi, Dışişleri Merkez Komisyonu Direktörü ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabulünde Türkiye-Çin ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Wang Yi'yi kabul etti

ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ 2 ΧΩΡΩΝ ΗΣΑΝ ΚΑΛΕΣ! ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ ΑΥΤΟ!.. 

19. Η ΩΡΑ ΤΟΥ “ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΖ”!

Μεγαλείο Ολυμπιακού και Μαρινάκη! Σπουδαία κίνηση!

Μεγαλείο Ολυμπιακού και Μαρινάκη! Σπουδαία κίνηση! (photos)
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 
Για την ακρίβεια, βλέποντας τον τεράστιο αγώνα τους όλο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισαν να βοηθήσει όπως μπορούσε.

Τί έκαναν; Έστειλαν άμεσα 15 παλέτες με νερό στην Μονάδα Πυροσβεστών στην Μαγούλα Αττικής (1ή Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων).

Μεγάλη κίνηση!

Μάλιστα, ένας εκ των πυροσβεστών της Μονάδας, Νίκος Ροτζιώκος, ευχαρίστησε την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ και τον Βαγγέλη Μαρινάκη με μήνυμα στα social media, ποζάροντας με μια σημαία του Ολυμπιακού.

Δείτε:

KAI 

Χρόνια Πολλά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ηγέτη του Θρύλου μας!

Χρόνια Πολλά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ηγέτη του Θρύλου μας!
Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 

Όλοι στο gavros.gr ευχόμαστε στον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών να είναι πάντα γερός, υγιής και δυνατός! Και, φυσικά, να συνεχίσει να είναι δίπλα στη μεγάλη του αγάπη. Να συνεχίσει να «γιγαντώνει» τον Θρύλο! Και τον Πειραιά…

Από το 2010 που ανέλαβε την ομάδα, κατάφερε να μετατρέψει τον κορυφαίο ελληνικό σύλλογο σε μεγαλύτερο πολυαθλητικό του πλανήτη! Χάρη στην τεράστια και αδιάκοπη στήριξη του στον Ερασιτέχνη. Στήριξη στον Ερασιτέχνη που έφερε και συνεχίζει να φέρνει τη μία κούπα μετά την άλλη. Και ευρωπαϊκά τρόπαια, έτσι!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε τους «ερυθρόλευκους» να μεγαλουργούν και να γράφουν ιστορία σε όλα τα επίπεδα. Στο ποδόσφαιρο, μάλιστα, μετρά 10 πρωταθλήματα (και όχι μόνο) σε 13 χρόνια! Έφτασε τον Ολυμπιακό στην καλύτερη θέση στη βαθμολογία της UEFΑ που ήταν ποτέ!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποτελεί τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα. Σε όλα! Και η δράση του δεν περιορίζεται μονάχα σε αθλητικό επίπεδο. Ο ηγέτης του Θρύλου είναι κοντά σε όσους τον έχουν ανάγκη. Τόσα χρόνια με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση από τον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών! Δράσεις με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη ανθρώπων και των κοινωνικών ομάδων που περνούν δύσκολα…

Τα όσα έχει προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στους «ερυθρόλευκους» είναι αμέτρητα! Και έχουν κάνει υπερήφανους εκατομμύρια ΓΑΥΡΟΥΣ.

Χρειάζονται χιλιάδες λέξεις για να αποτυπώσουν όλα όσα έχει κάνει σε δεκατρία χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό, τον αγαπημένο του Πειραιά και όσους έχουν ανάγκη…

Χρόνια πολλά, Πρόεδρε! Μη σταματάς!

WE LOVE YOU SO MUCH!

20. ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΡΕ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ, … “ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ” “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ”, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΜΕ!

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ “ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΕΣ” “ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΙ”;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΚΕ ΣΜΙΘ! ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΦΤΙΛΑΣ, ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ; ΜΠΡΑΒΟ! ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ!

4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΡΑΜΠ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ, ΜR ΜΠΑΪΝΤΕΝ! ΠΟΥΘΕΝΑ! ΕΠΙΣΗΣ! ΟΙ Η.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΝ, ΕΝΩ ΕΣΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕΒΑΣΤΕ ΓΕΡΟ ΤΖΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΠΧ ΤΟΝ ΟΙΚΟ “ΦΙΤΣ” ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΦΥΡΑΕΙ ΣΤΟ ΑΦΤΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΒΑΛΕΣ ΤΗΝ… ΕΛΕΝΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ!.. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ!..

Οι νέες κατηγορίες κατά του Τραμπ που «πυροδότησε με ψέματα την εισβολή στο Καπιτώλιο» - Τι ποινές αντιμετωπίζει

WE LOVE YOU, MR PRESIDENT!

21.

Salon Kitty: Tα μυστικά του οίκου ανοχής που χρησιμοποιούσε η ηγεσία των Ναζί ως «άντρο» κατασκοπείας

Οι… έκλυτες συνήθειες των ανώτερων αξιωματούχων του ναζιστικού κόμματος που δημόσια καταδίκαζαν την πορνεία – Πώς χρησιμοποιούσαν τις ιερόδουλες προς όφελός τους

nazi_brothel_new_xr

Τα μυστικά του «Salon Kitty», του διαβόητου οίκου ανοχής στο Βερολίνο που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του ναζιστικού κόμματος για να κατασκοπεύει Γερμανούς ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων και ξένους αξιωματούχους, ξεδιπλώνει ένα βιβλίο με τίτλο «The Madam and the Spymaster: The Secret History of the Most Famous Brothel in Wartime Berlin» που εκδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τη New York Post, το βιβλίο περιγράφει πώς ο οίκος ανοχής τέθηκε υπό τον κρυφό έλεγχο του Ράινχαρντ Χάιντριχ, ενός εκ των αρχιτεκτόνων της «Τελικής Λύσης» (του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς) και φέρνει στο φως άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ιστορίας του.

Όταν οι Ναζί επισκέφθηκαν την Κίτι Σμιτ, μαντάμ του «Salon Kitty», το 1939, εκείνη ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφερόταν να συνεργαστεί μαζί τους. Η γυναίκα, που διήυθυνε ένας από τους τελευταίους οίκους ανοχής που είχαν μείνει ανοιχτοί στο Βερολίνο εκείνη την εποχή, διαφωνούσε με πολλές θέσεις του ναζιστικού κόμματος, και έτσι απέρριψε την πρόταση να μετατρέψει την επιχείρησή της σε κέντρο κατασκοπείας όπου θα παρακολουθούνταν κρυφά οι πλούσιοι πελάτες της.

kitty
H Κίτι Σμιτ
Γνωρίζοντας καλά ότι το ναζιστικό καθεστώς δεν θα δεχόταν το «όχι» ως απάντηση, προσπάθησε να αποδράσει από τη Γερμανία, στέλνοντας προηγουμένως χρήματα σε τρεις Εβραίους φίλους της στο Λονδίνο, με σκοπό να ανοίξει εκεί έναν νέο οίκο ανοχής. Αν και κατάφερε να βγάλει αρκετά χρήματα έξω από τη χώρα (ράβοντάς τα στα εσώρουχα «κοριτσιών» της που ταξίδευαν στο εξωτερικό), τελικά δεν μπόρεσε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, αφού συνελήφθη κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Η Κίτι Σμιτ οδηγήθηκε σε φυλακή στο Βερολίνο, όπου παρέμεινε ένα διάστημα υπομένοντας πείνα και βασανιστήρια. Τότε οι Αρχές της έθεσαν το εξής δίλημμα: ή θα περνούσε δύο χρόνια σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ή θα επανεξέταζε την απόφασή της να μη βοηθήσει τους Ναζί με το «Salon Kitty». «Θα κάνω ό,τι θέλετε» είπε στους βασανιστές της, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, Νάιτζελ Τζόουνς, Ουρς Μπρούνερ και Δρ. Τζούλια Σράμελ.

nazi_brothel_in__3_
Η αύξηση των οίκων ανοχής, των στριπτιζάδικων και του εμπορίου πορνογραφίας ήταν ραγδαία στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η άνοδος και πτώση των οίκων ανοχής και η υποκρισία των Ναζί

Η γερμανική οικονομία υπέστη ένα πελώριο πλήγμα μετά την ήττα της χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως συμβαίνει συχνά σε κοινωνίες που πλήττονται από τη φτώχεια, η πορνεία αποτέλεσε λύση επιβίωσης για πολλούς πολίτες και η αύξηση των οίκων ανοχής, των στριπτιζάδικων και του εμπορίου πορνογραφίας ήταν ραγδαία στις μεγάλες πόλεις. Η σύφιλη, η γονόρροια και η φυματίωση «θέριζαν» την πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Όταν το κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία το 1932, αυτές οι επιχειρήσεις που προωθούσαν την «ασωτία» βρέθηκαν αμέσως στο στόχαστρο του νέου καθεστώτος. Οι Ναζί έβαλαν λουκέτο στις περισσότερες από αυτές, με τον Χίτλερ να αποκαλεί τις εργάτριες του σεξ «ντροπή για την ανθρωπότητα» στο βιβλίο του «Ο Αγών μου». Η ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων εξάλλου ερχόταν σε αντίθεση με την επίσημη θέση του κόμματος απέναντι στις Γερμανίδες γυναίκες, που θα έπρεπε να έχουν ως «μοναδικό σκοπό να φέρνουν στη ζωή και να μεγαλώνουν μωρά της Αρίας Φυλής… ως μονογαμικές πιστές σύζυγοι».

Το κόμμα του Χίτλερ όμως δεν ήταν αφελές, σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου. «Προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους επισκέπτες στο Βερολίνο για τους Ολυμπιακούς του 1936… οι Ναζί εξέδωσαν ειδικές άδειες σε περίπου 7.000 ιερόδουλες, επιτρέποντάς τους να εργάζονται στην πόλη».

nazis_brothels
Το ναζιστικό κόμμα έκλεισε πολλούς οίκους ανοχής στο Βερολίνο μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Το μίσος των Ναζί για την ομοφυλοφιλία ενδέχεται να ήταν ένας από τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τη στάση τους και τις αποφάσεις τους. «Ο Χάινριχ Χίμλερ, σε μια ομιλία του προς στελέχη της ηγεσίας των SS… δήλωσε: Στο αυτόν τον τομέα [την πορνεία) θα είμαστε πολύ γενναιόδωροι, αφού δεν γίνεται από τη μία μεριά να προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους νέους από την ομοφυλοφιλία, και από την άλλη να απαγορεύσουμε όλες τις άλλες διεξόδους. Αυτό θα ήταν τρελό».

Οι έκλυτες συνήθειες των υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξάλειψη από τους Ναζί των έκλυτων ηθών των Γερμανών ήταν το γεγονός ότι τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος ήταν γεμάτα με άνδρες με ελάχιστη αυτοσυγκράτηση στον τομέα του σεξ.

«Κάθε γυναίκα με βάζει σε πειρασμό. Ορμάω πάνω της σαν πεινασμένος λύκος» είχε παραδεχθεί ο Γιόσεφ Γκέμπελς, υπουργός προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος είχε ρίξει στο κρεβάτι αμέτρητες ηθοποιούς, εκμεταλλευόμενος και την εξουσία που του είχε δοθεί.

Ο παντρεμένος Χάινριχ Χίμλερ, που θεωρούνταν από πολλούς ως ο πιο πουριτανός από τους Ναζί, διατηρούσε παράνομο δεσμό με την τραγουδίστρια Καρολίν Ντίελ από το Μόναχο προτού τα φτιάξει με τη γραμματέα του, την οποία αποκαλούσε «κουνελάκι».

nazi_brothel_in__1_
Εργαζόμενα κορίτσια στο Salon Kitty μετά τον πόλεμο

Ο Μάρτιν Μπόρμαν, ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, είχε ακόρεστη όρεξη για σεξ και απέκτησε 10 παιδιά με τη σύζυγό του αλλά και την μόνιμη έρωμένη του, ηθοποιό Μάνια Μπέχρενς, την ύπαρξη της οποίας γνώριζε και αποδεχόταν η γυναίκα του.

Παρά την δημόσια καταδίκη της ομοφυλοφιλίας από το κόμμα, οι φήμες για επαφές αξιωματούχων με άτομα του ίδιου φύλου έδιναν και έπαιρναν. Κάποιες μάλιστα αφορούσαν ακόμα και τον Αδόλφο Χίτλερ, που λεγόταν ότι σε νεαρή ηλικία πειραματίστηκε με άτομα του ίδιου φύλου αλλά και… σαδομαζοχιστικές πρακτικές, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Το βιβλίο κάνει αναφορά στη μαρτυρία της ηθοποιού Ρενάτα Μιούλερ η οποία συναντήθηκε με τον Αδόλφο περιμένοντας μια «συμβατική σεξουαλική επαφή» αλλά βίωσε μια «δυσάρεστη έκπληξη». Συγκεκριμένα, είπε ότι ο Χίτλερ ξάπλωσε στο πάτωμα γυμνός αποκαλώντας τον εαυτό του «σκλάβο» της, και έφτασε σε κορύφωση μόνο όταν εκείνη τον κακοποίησε λεκτικά και σωματικά και τον χτύπησε με το μαστίγιο που της έδωσε ο ίδιος.

Επίσης γίνεται αναφορά στη «σκοτεινή ερωτική σχέση» του Χίτλερ με την Γκέλι Ράουμπαλ, κόρη της ετεροθαλούς αδελφής του «φύρερ», η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αφού η κοπέλα βρέθηκε βρέθηκε νεκρή, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

nazi_brothel_in__2_
Το κτίριο που στεγαζόταν το Salon Kitty στο Βερολίνο

Το «Salon Kitty» υπό τον έλεγχο του Ράινχαρντ Χάιντριχ

Η ιδέα για τη χρήση του «Salon Kitty» ως άντρο κατασκοπείας άνηκε στον Ράινχαρντ Χάιντριχ, υψηλόβαθμο στέλεχος των SS, ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Χάινριχ Χίμλερ.

Ο Χάιντριχ, που είχε το παρατσούκλι «Ξανθό κτήνος» και «Δήμιος του Χίτλερ» λόγω του ψυχρού και υπολογιστικού του χαρακτήρα, είχε αρκετά ερωτικά σκάνδαλα στο παρελθόν και συχνά οι έξοδοί του στο Βερολίνο κατέληγαν στο κρεβάτι κάποιας ιερόδουλης.

Αφού ανάγκασε την Κίτι Σμιτ να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του, γέμισε τον οίκο ανοχής της με κοριούς και άλλες συσκευές παρακολούθησης. Κατά την ανακαίνιση της επιχείρησης τοποθετήθηκαν στα δωμάτια 50 μικρόφωνα, ενώ το υπόγειο μετατράπηκε σε «κέντρο επιχειρήσεων» όπου μέλη του ναζιστικού κόμματος – που είχαν δώσει όρκο σιωπής υπό την απειλή εκτέλεσης σε περίπτωση οποιασδήποτε διαρροής – κατέγραφαν τις συνομιλίες.

nazi_brothel_in__4_
Ένα από τα σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί κρυφά μικρόφωνα

Ο στόχος του Χάιντριχ ήταν να κατασκοπεύει τους πελάτες του οίκου ανοχής (είτε Γερμανούς είτε ξένους) προσφέροντας τους άφθονο αλκοόλ και γυναικεία συντροφιά. Ήλπιζε ότι με αυτόν τον τρόπο θα λυνόταν η γλώσσα τους και θα αποκάλυπταν τα μυστικά τους – ή και την πραγματική τους γνώμη για το ναζιστικό καθεστώς – έχοντας χαλαρώσει στην αγκαλιά ενός από τα κορίτσια του «Salon Kitty».

Όλο το προσωπικό της επιχείρησης, από τα εργαζόμενα κορίτσια μέχρι τους σερβιτόρους και τις καμαριέρες, δρούσαν υπο τις εντολές των Ναζί, Ο Χάιντριχ επιστρατευε ιερόδουλες με κριτήρια την ομορφιά τους αλλά και τις ικανότητές τους να μιλούν ξένες γλώσσες και την αφοσίωσή τους στο κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του «Salon Kitty» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν 80.000 δίσκοι με καταγεγραμμένες συνομιλίες μέσα στα δωμάτια της επιχείρησης συγκεντρώθηκαν και εστάλησαν στα αρχηγεία της Γκεστάπο.

Μεταξύ των πελατών που επιβεβαιωμένα επισκέφθηκαν τον οίκο ανοχής εκείνη την εποχή ήταν ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, ο κόμης Τζιάν Γκαλεάτζο Τσιάνο, ο Γερμανός στρατηγός Φρίντριχ Φρομ και πολλοί ακόμη ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος.

Όπως επισημαίνει η New York Post, οι όποιες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από τις κατασκοπευτικές μεθόδους του Χάιντριχ δεν έγιναν ποτέ γνωστές στο ευρύ κοινό, αφού οι χιλιάδες δίσκοι των συνομιλιών δεν βρέθηκαν ποτέ στα γραφεία της Γκεστάπο.

Το γεγονός όμως ότι δεν γνωρίζουμε σήμερα τα μυστικά που σιγοψιθύριζαν στα κορίτσια του Salon Kitty οι ικανοποιημένοι πελάτες τους, δεν σημαίνει ότι το ύπουλο σχέδιο του Χάιντριχ δεν πέτυχε τέλεια.

«Η επιχείρηση παγίδευσης ήταν σίγουρα αποτελεσματική, αφού ήρθαν στο φως οι πιο αναπάντεχες πληροφορίες από κάποιους πελάτες» ανέφερε ένας από υφιστάμενους αξιωματικούς του «ξανθού κτήνους» στα απομνημονεύματά του.

22.

Türkiye Türkiye'den büyüktür!

H. AKİF KÜÇÜKAL
HABER7 YAZARI

Türkiye Türkiye’den büyüktür!

29.07.2023

Kırgızistan’da yeni dil kanunu yürürlüğe girdi.

Artık eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda Kırgızca’nın kullanılması zorunlu olacak.

Peki bu adım ne anlama geliyor?

Sovyetler Birliği, 1938’de Rus dilini tüm okullarda zorunlu kılmış; dil yoluyla ulus inşa etme politikası yürütmüştü.

Hatta Türkistan’a mensup kişilerin kimliklerinde, milliyet bölümünde yazan “Türk” ifadesi değiştirilmiş ve bu kimliklere Azeri, Türkmen, Kazak, Kırgız ve Özbek yazılmıştı.

Rusya, yani zamanın Sovyetler Birliği, “Türk” isminden öyle rahatsız oluyordu ki, “Türkistan” ifadesi de zaman içerisinde “Orta Asya” olarak değiştirildi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan bağımsızlığını ilan etti.

Türkiye, aynı etnik kökene ve ortak geçmişe sahip bu ülkeleri derhal tanıdı.

Büyükelçi atayan ilk ülke oldu.

Türk devletlerinin uluslararası camiada tanınmasına destek verdi.

Türk Devletleri bağımsızlığa kavuştu kavuşmasına ancak nüfuslarının çok büyük bir bölümü Rusça konuşuyordu.

Rusça, sosyal ilerleme için önemli bir kaynak işlevi görüyordu.

Moskova yönetimi, arka bahçesi olarak gördüğü bu ülkeleri, bağımsızlık ilanlarından hemen sonra “Bağımsız Devletler Topluluğu” ve “Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü” gibi oluşumlara dahil etti.

Bu ülkelerin kendisine olan iktisadi, kültürel ve sosyal bağımlılığını sürdürmeye çalıştı.

Başarılı da oldu.

Bugün bile bölge ülkelerinin hükümetleri Rusya ile ilişkilerde hayli ihtiyatlı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırgızistan’ın yeni dil kanunu için dikkat çekici bir yorum yaptı..

“Kırgız dostlarımızı uyardık, bizi dikkate almadıkları için başka çareler aramaya mecburuz” şeklinde tehdit etti Kırgızistan’ı.

Kırgızistan lideri Sadır Caparov ise devlet dilinin desteklenmesi ve korunması gerektiğini belirtse de kiril alfabesinden latin alfabesine geçiş için erken olduğunu söyledi.

Zaten ülkede Rusya resmi dil statüsüne sahip ve kullanılmaya da devam ediyor.

Sovyetler Birliği neslini yaşayan belli bir yaş aralığındaki insanlar ebediyete intikal ettiler.

Geride kalan gençler ise Rusça’yı kullanmaktan pek rahatsız değiller.

Yine de Rus dili, söz konusu ülkeler için 2023 yılında Sovyetler Birliği sonrası kadar yıkılmaz pozisyonda durmuyor.

5 Türkistan ülkesinde alfabe devrimini ilk gerçekleştiren ülke Azerbaycan.

Daha sonra Türkmenistan kiril alfabesini bırakarak latin alfabesine geçti, ancak çok başarılı olamadı.

Özbekistan iki alfabeyi de kullanıyor.

Caparov gibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Latin alfabesine geçişi eleştiren bir lider.

Rusya’nın Ukrayna işgali, şimdilik bu bölgeye harcayacağı enerjiyi kısıtlıyor.

Bölgedeki Rus etkisinin azalmasının bir diğer nedeni de 2020 yılında Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan 2. Dağlık Karabağ savaşı.

Savaşta Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destek, Hazar ötesi ülkelerin birlikte hareket etme dürtüsünü güçlendirdi.

Birçok Türk devleti, savunma alanında Türkiye ile anlaşmalar imzaladı.

Savaş sonrası Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki petrol krizi çözüme kavuştu.

Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki sınır tartışmaları karşılıklı uzlaşıyla sona erdi.

Zengezur koridorunun açılmasıyla Türkiye ve Türk Devletleri arasındaki bağların artması kuvvetle muhtemel.

Ortak dil konusunda da ilerleme sağlandı.

12 Kasım 2021’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde, Türk Dünyası’nın 2040 Vizyon Belgesi kabul edildi.

2022 yılının Eylül ayında “Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı” düzelendi.

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde Ortak Alfabe Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

Latin alfabesine geçmek isteyen Türk devletlerine destek verilmesi, ortak alfabeye kademeli, sorunsuz geçiş için gerekli çalışmaların yürütülmesi konusunda mutabık kalındı.

Türk devletleri birbirlerine yaklaşmak için adımlar atsa da bölgedeki Rusya ve Çin gerçeği gözardı edilmemeli.

Türkiye’nin Türkistan devletleri ile ticaret hacminin Rusya, Çin hatta AB’ye nazaran çok geride olduğunu hatırlamakta fayda var.

Ancak Türki devletler arasındaki işbirliğinin arttırılması, Türkiye’nin büyümesiyle doğru orantılı.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye, Türkiye’den büyüktür” söyleminin önemi daha net ortaya çıkıyor.

Mayıs ayında yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vurgusu, küresel boyutta bir etkinin ilk kıvılcımı sayılabilir.

Türkistan bölgelerinin ekonomiden eğitime, sağlıktan güvenliğe birçok alanda desteklenmesi kritik öneme sahip.

Aynı şekilde Türk-İslam Birliği’nin sağlanması da bu bölgelerdeki Rusya ve Çin etkisinin azalmasına olanak sağlayacaktır.

Katar’ın Kırgızistan ile yaptığı savunma, kültür, maliye, spor, sağlık, afet ve bankacılık alanlarındaki anlaşma buna örnek.

Bu tarz adımların teşvik edilmesi, kazan-kazan modeline dayalı işbirlikleri ile ülkelerin kendi kaderlerini belirlemeleri noktasında umut vadedebilir. Hatta, süreç içerisinde Türk Devlet Teşkilatı’nın AB, Arap Birliği çapında bir uluslararası örgüte dönüşmesi de hayal değil.

23.

Batı savaşı Karadeniz'e mi çekmek istiyor?

MEHMET ACET
HABER7 YAZARI

Batı savaşı Karadeniz’e mi çekmek istiyor?

27.07.2023

Son dönemde seçimler, iç siyaset derken, etrafımızda, yahut yakın coğrafyamızda olup bitenlere dönük alaka ve motivasyon da azalmalar oluştu.

Rusya ile Ukrayna arasında Ukrayna topraklarında aşağı yukarı 1,5 yıldır devam etmekte olan savaşta, (yahut Rusya’nın işgali) son günlerde ihmal etmeye gelmeyecek, son derece kritik gelişmeler yaşanıyor.

Kısa bir özet geçeyim:

Ukrayna ordusu, Batı’dan aldığı yeni destekle, Rus ordusunu topraklarından çıkarmak için birkaç ay sürmesi beklenen yeni bir karşı hücum hareketi başlattı.

Bu harekatın başarılı olup olamayacağına dönük kuşkular da var tabi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in CNN’e biraz da bu kuşkuları dağıtmak adına yaptığı açıklamadan ilgili bölümü aktaralım:

“Ruslar tarafından başlangıçta işgal edilen bölgelerin yaklaşık yüzde 50’si zaten geri alındı. Karşı saldırının (Ukrayna ordusunun başlattığı) henüz ilk günleri bunlar. Zor bir harekat. O nedenle bu harekat, bir ya da iki hafta değil, birkaç ay sürecek.”

Blinken’ın bu sözleri sarf ettiği sıralarda Rusya Devlet Başkanı Putin, en yakın dostu Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile birlikte Polonya’ya dönük yarı/şaka yarı ciddi, yarı sert/yarı yumuşak ama her durumda tehdit içeren açıklamalar yapıyordu.

RUSLAR’IN SON SALDIRILARI KARADENİZ ÜZERİNDEKİ GERİLİMİ ARTIRIYOR

Diğer tarafta 17 Temmuz itibarıyla tahıl anlaşması sona erdi ve Ruslar hemen arkasından alarm seviyesini yükselten saldırılar gerçekleştirmeye başladı.

Nerede?

Ukrayna’nın Karadeniz kıyılarında ve en son NATO sınırı olarak kabul edilen Romanya’nın Tuna nehri üzerinde.

Bir başka deyişle de, Ukrayna’nın doğusunda değil, bizi başından beri en fazla ilgilendiren bölgelerde bunlar oluyor.

Ruslar, tahıl anlaşmasından çekildikten sonra Ukrayna’nın stratejik liman şehri Odessa’ya arka arkaya saldırılar düzenledi.

Bu yetmedi, son günlerde Ukrayna toprağı olmasına rağmen Romanya sınırının sadece 300 metre uzağında, Tuna Nehri üzerinde bulunan Reni Limanı’na saldırılar gerçekleşti.

Bu saldırıların Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin tahıl sevkiyatı için alternatif güzergah olarak Tuna Nehri’ni işaret etmesiyle başladığını da not etmiş olalım.

DİKKAT! BATI, SAVAŞI KARADENİZ’E; RUS TEHDİDİNİ BATI’DAN GÜNEYE ÇEKMEYE ÇALIŞMAK İSTİYOR OLABİLİR

Türkiye, Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Montrö Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerini dikkate alarak boğazları savaş gemilerine kapattı.

Bu, bu savaşın Karadeniz’e sıçramasını engelleme anlamında da son derece kritik bir karardı.

Ancak tam da bu noktada şunu da hatırlatmalıyız:

Karadeniz için Boğazlar’ı sadece Rusya değil, NATO üzerinden ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batılı ülkeler de (müttefikler) kullanmak istiyor.

Bir NATO üyesi olarak Türkiye’ye bu konuda çeşitli dönemlerde çeşitli telkin ve baskıların yapıldığı bir sır değil.

İşte bu nedenle muhtemel emrivakilere, oldubittilere karşı son derece dikkatli olunması gereken bir dönemden geçtiğimiz ortada.

Çünkü, Rusya Ukrayna savaşının Karadeniz’e sıçraması demek, bu savaşı Türkiye’nin artık doğrudan kendi ‘ensesinde’ hissetmesi anlamına gelir.

Rusların tehdit algılamasını batıdan güneye çevirmesi anlamına gelir.

Rusların tehdit algılaması şu an için Karadeniz ve güneyine değil, Karadeniz’in Kuzeybatısına, yani kendi topraklarının batısına dönük.

İki hafta önce NATO zirvesi için gittiğimiz Litvanya’da Ukrayna’dan sonra sıra bize gelecek korkusuyla büyük göçler verildiğini bu köşede yazmıştım.

Demem o ki, son günlerde Karadeniz üzerinde artan gerilimin bir ayağında, Rusların tehdit algılamasını güneye çevirme gibi bir hesap/plan/strateji olabilir.

Ukrayna’daki savaşın ilk aylarında, Ankara’dan üstelik üst düzey resmi ağızlar üzerinden, bazı NATO üyesi ülkelerin bu savaşı kızıştırma yönünde hareket ettiğine dönük açıklamalar/suçlamalar gelmişti.

Zaten, ABD ve İngiltere’nin bu savaşı kızıştırmak için ellerinden gelen her imkanı kullandıkları yönünde bütün dünyada yerleşik hale gelmiş bir kanaat var.

Bu böyle iken, bu savaşı kıyılarımıza taşıma niyeti içinde olabilecek batılı güçlere karşı son derece dikkatli olma gereğini tekrar ifade etmiş olalım.

24.

Η δολοφονία του πολιτικού Χρήστου Λαδά από τον Ευστράτιο Μουτσογιάννη το 1948

Ποιος ήταν ο Χρήστος Λαδάς – Η δολοφονική επίθεση εναντίον του από τον κομμουνιστή Ευστράτιο Μουτσογιάννη και το τραγικό του τέλος – Η σύλληψη του δολοφόνου – Τα αντίποινα της κυβέρνησης Σοφούλη – Η καταδίκη σε θάνατο των έξι συνεργών του δολοφόνου και η φυλάκιση του Μουτσογιάννη για 16 χρόνια – Τα επακόλουθα της δολοφονίας του Χρήστου Λαδά.

ladass

Με μια ακόμα από τις πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Πρόκειται για τη δολοφονία του νομικού και πολιτικού Χρήστου Λαδά ,Υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας Τσαλδάρη-Σοφούλη, από τον νεαρό κομμουνιστή Ευστράτιο Μουτσογιάννη την Πρωτομαγιά του 1948.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Λαδάς

Ο Χρήστος Λαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1891. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχικά εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχθηκε βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1926, το 1928, το 1932, το 1936, το 1946 και το 1947. Χρημάτισε Υφυπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου (1930-32) και Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας Τσαλδάρη-Σοφούλη.

Η δολοφονία του Χρήστου Λαδά (1/5/1948)
Το Πάσχα του 1948 εορταζόταν στις 2 Μαΐου. Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, ο Χρήστος Λαδάς βγήκε από το σπίτι του, επί της οδού Αγίου Γεωργίου Καρύτση 4, μαζί με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και τη δεκάχρονη κόρη τους Ηλέκτρα. Ο Λαδάς δεν μπήκε στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο που τον περίμενε αλλά πήγε με τη σύζυγο και την κόρη τους στον ναό του Αγίου Γεωργίου για να ανάψει ένα κερί. Σε 15’ περίπου ο Λαδάς, η σύζυγος και η κόρη τους βγήκαν από τον ναό.

Ο Λαδάς επιβιβάστηκε στην υπουργική απαστράπτουσα μαύρη Buick ενώ η σύζυγος και η κόρη του ξεκίνησαν για το σπίτι τους που βρισκόταν μερικά μέτρα πιο μακριά. Ο Λαδάς κάθισε στα πίσω καθίσματα. Οδηγός της Buick ήταν ο Σταύρος Μενουδάκης και συνοδηγός ο αστυφύλακας της προσωπικής ασφάλειας του Λαδά, Σπυρίδων Αγγέλου. Η λιμουζίνα ξεκίνησε, είχε όμως χαμηλή ταχύτητα λόγω του πλήθους των πιστών που βρίσκονταν γύρω απ’ τον ναό. Στις 8.55 το όχημα βρισκόταν μπροστά από το μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με κατεύθυνση την οδό Εδουάρδου Λω. Τότε πλησίασε ένας νεαρός μετρίου αναστήματος, ντυμένος με στολή σμηνία. Στο χέρι του κρατούσε μια χειροβομβίδα.

Η περιπετειώδης σύλληψη του δολοφόνου
Το ίδιο έκαναν και άλλοι αστυφύλακες που βρίσκονταν γύρω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Φοβούμενοι ότι ο δράστης θα διέφευγε, άρχισαν να τον πυροβολούν. Εκείνος έβγαλε άλλη μια χειροβομβίδα και την εκτόξευσε εναντίον τους. Οι αστυφύλακες Παναγιώτης Λιακόπουλος, Ευστάθιος Καράτζαλης και Αθανάσιος Πινακούλιας τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο τελευταίος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο δράστης της επίθεσης στον Λαδά άρχισε να τρέχει και πάλι. Ένας στρατιώτης, ο Γεώργιος Παναγιέρης που ήταν παρών στο γεγονός και κατάλαβε τι έγινε, του έβαλε τρικλοποδιά. Ο θύτης επιχείρησε να βγάλει και τρίτη χειροβομβίδα όμως έπεσαν πάνω του αστυφύλακες και τον συνέλαβαν. Την ίδια ώρα ασθενοφόρα κατέφθαναν να παραλάβουν τον βαρύτατα τραυματισμένο Λαδά, τους τραυματίες αστυνομικούς και τον 17χρονο μαθητή Βασίλειο Καρρά (ή Καφά) που τραυματίστηκε από θραύσμα χειροβομβίδας.

Η νοσηλεία του Χ. Λαδά και ο θάνατός του

Όλοι τους μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό ενώ ο δράστης διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο με πολλαπλά τραύματα, ένα από αυτά στον θώρακα. Ο Λαδάς σε κωματώδη κατάσταση μπήκε αμέσως στο χειρουργείο από το οποίο βγήκε στις 11.30 π.μ. Ο Υπουργός Υγείας, γιατρός Απόστολος Ορφανίδης ανακοίνωσε στον Τύπο στοιχεία για την κατάσταση του Χ. Λαδά καταλήγοντας: «Είναι βέβαια εις κρίσιμον θέσιν αλλά όχι και απελπιστικήν». Σύντομα έφτασαν στον Ερυθρό Σταυρό συνάδελφοι (Υπουργοί) του Λαδά και αργότερα ο πρωθυπουργός Σοφούλης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσαλδάρης αλλά και ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος Α’.

Κάποια στιγμή ο Χ. Λαδάς άρχισε να αντιδρά στα ερεθίσματα των κάτω άκρων και των ματιών του κάνοντας τους γιατρούς να αναθαρρήσουν. Στις 12.15 μ.μ. η πίεσή του ήταν 14 και οι σφυγμοί του κανονικοί. Το απόγευμα επισκέφτηκε τον Λαδά ο ιατροδικαστής Καψάσκης που δήλωσε ότι αν η κατάσταση του υπουργού βελτιωθεί ή δεν χειροτερέψει τις επόμενες 10-15 ώρες οι πιθανότητες να ζήσει είναι αυξημένες. Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 19.00 και είχε τις υπογραφές των Ορφανίδη και Κούρια (Καθηγητή Ιατρικής) κατέληγε: «Η αποψινή νύχτα θα κρίνει την όλην κατάστασιν».

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα η σορός του Χ. Λαδά μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης των Αθηνών τυλιγμένη με την ελληνική σημαία. Στις 11.00 π.μ. της Δευτέρας του Πάσχα (3/5/1948) έγινε η κηδεία του δημοσία δαπάνη, με τιμές Αντιστρατήγου εν ενεργεία. Την ώρα που η πομπή με τη σορό του Χ. Λαδά έφτανε στο Α’ Νεκροταφείο, κηδευόταν και ο άτυχος αστυνομικός Αθανάσιος Πινακούλιας, ο θάνατος του οποίου σύμφωνα με το πόρισμα προήλθε «εκ θραυσμάτων χειροβομβίδας, τα οποία εισήλθαν δια του κανθού (της κόγχης) του δεξιού οφθαλμού εις τον εγκέφαλον».

p14387

Πώς φτάσαμε στη δολοφονία του Χ. Λαδά;

Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ με απόφαση της τρίτης Ολομέλειας του κόμματος (11-12 Σεπτεμβρίου 1947) επέλεξε την πολιτική της ένοπλης ρήξης με τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του καθεστώτος των εθνικών κομμάτων». Οι προθέσεις του ΚΚΕ είχαν φανεί από τη μη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του 1946. Στις 3 Δεκεμβρίου 1947 ανακηρύχθηκε από το ΚΚΕ η λεγόμενη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση («Κυβέρνηση του Βουνού») με πρόεδρο τον Μάρκο Βαφειάδη που εγκατάσταθηκε στους ορεινούς όγκους της Πίνδου με σκοπό την απελευθέρωση της χώρας από την «ξενοκίνητη κυβέρνηση των Αθηνών» όπως τη θεωρούσαν. Παραμονή Χριστουγέννων του 1947 ο ΔΣΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Κόνιτσας με σκοπό να την καταλάβει και να την κάνει πρωτεύουσα της χώρας. Η επιχείρηση αυτή απέτυχε. Η κυβέρνηση Σοφούλη αντέδρασε άμεσα.

αρχειο_ληψης__3_
Αγιος_Γεωργιος_Καρυτση

Στις 27 Δεκεμβρίου 1947 εξέδωσε τον Αναγκαστικό Νόμο 509 «Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του Πολιτεύματος, του Κοινωνικού Καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» με τον οποίο τέθηκαν εκτός νόμου το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και η «Εθνική Αλληλεγγύη» που ήταν η πρώτη πανεθνική αντιστασιακή οργάνωση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα κατά την Κατοχή. Οι διατάξεις του νόμου ήταν αυστηρότατες. Προβλέπονταν βαρύτατες ποινές, ως τη θανατική, σε όσους προσπαθούν «δια βιαίων μέσων την ανατροπή του πολιτεύματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της επικράτειας». Παράλληλα, απαγορεύονταν οι συγκεντρώσεις όλων όσων προπαγάνδιζαν τέτοιες ιδέες, καθώς και η δημοσιοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων από τον Τύπο. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί ή άνδρες των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας «προπαγανδίζουν κομμουνιστικάς αρχάς» απολύονται με σημαντικές διαδικασίες. Μάλιστα, οι ποινές επιβάλλονταν από Στρατοδικεία.

Χρήστος Λαδάς: από υπερασπιστής των κομμουνιστών (1925-26), απηνής διώκτης τους (1947)
Εισηγητής του νόμου αυτού ήταν ο Χρήστος Λαδάς, κάτι που οδήγησε στη στοχοποίησή του. Κι όμως ο Λαδάς ως δικηγόρος το 1925-1926 ήταν συνήγορος υπεράσπισης 25 διωκόμενων ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ που είχαν παραπεμθεί σε δίκη για εσχάτη προδοσία (μεταξύ των οποίων και ο τότε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Παντελής Πουλιόπουλος) εξαιτίας της θέσης του κόμματος εκείνη την εποχή περί δημιουργίας ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας, καθ’ υπόδειξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Σταδιακά όμως ο Λαδάς μετατράπηκε σε απηνή διώκτη των κομμουνιστών. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε τις εκτελέσεις εκατοντάδων κομμουνιστών. Συνυπέγραψε επίσης το ΛΖ’ ψήφισμα, με βάση το οποίο προβλεπόταν η μαζική στέρηση της ελληνικής ιθαγένειας «προσώπων αντεθνικώς δρώντων».

Ευστράτιος Μουτσογιάννης, η ανάκριση και η ομολογία του: «Με έβαλε το ΚΚΕ να τον δολοφονήσω»
Όπως αναφέραμε δράστης της δολοφονίας του Χ. Λαδά ήταν ο εικοσιδυάχρονος Ευστράτιος Μουτσογιάννης. Η πρώτη του κατάθεση λήφθηκε στο Ιπποκράτειο όπου νοσηλευόταν καθώς έφερε «πολλαπλά τραύματα εκ θραυσμάτων χειροβομβίδων εις τα κοιλιακά τοιχώματα». Ο Μουτσογιάννης ήταν 22 ετών, άνεργος εργάτης από τις Τζιτζιφιές. Σύμφωνα με τον φάκελό του εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943 και στη διάρκεια της Κατοχής υπηρέτησε στον ΕΛΑΣ Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 1944 μετατάχθηκε στην Εθνική Πολιτοφυλακή ως μέλος της οποίας πολέμησε στα Δεκεμβριανά. Μετά τη Βάρκιζα έγινε δόκιμο μέλος του ΚΚΕ. Τον Ιούλιο του 1947 εκτοπίστηκε στην Ικαρία απ’ όπου επανήλθε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους με τα «μέτρα ειρηνεύσεως». Τον Ιανουάριο του 1948 επανασυνδέθηκε με ένα κλιμάκιο της «στενής αυτοάμυνας» από το οποίο πήρε λίγο αργότερα την εντολή να σκοτώσει τον Λαδά. Τα στοιχεία επιβεβαίωσε κι ο ίδιος ο Μουτσογιάννης στα «Απομνημονεύματά» του που εκδόθηκαν το 1972 και στα οποία, μεταξύ άλλων, υμνούσε τη χούντα… Η ανάκριση του Μουτσογιάννη ήταν περιπετειώδης.

Οι γιατροί του Ιπποκράτειου ζήτησαν από τον ανακριτή Κακίση και τον εισαγγελέα Μανδραπήλια να την αναβάλλουν για λόγους υγείας. Τότε, με υπόδειξη πιθανότατα του Αστυνομικού Διευθυντή Αθηνών Άγγελου Έβερτ, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διώξεως Κομμουνισμού, Αστυνόμος Ιωάννης Κροντήρης φόρεσε ιατρική στολή και ανέλαβε με το πρόσχημα της φροντίδας του Μουτσογιάννη, την εκμαίευση πληροφοριών από αυτόν. Μια «ελκυστική νοσοκόμα» προσπάθησε να «παγιδεύσει» με το δήθεν ενδιαφέρον της τον Μουτσογιάννη, χωρίς αποτέλεσμα. Αρχικά, ο Μουτσογιάννης δεν συνεργάστηκε με τις Αρχές, δίνοντας «ονοματεπώνυμα αποθανόντων κομμουνιστών ή μικρά ονόματα και ψευδή χαρακτηριστικά». Μετά από 24 ώρες άλλαξε στάση.

th_10958_0_big__1_
Το_αυτοκινητο_του_Χ_Λαδα_μετα_την_επιθεση

Κατονόμασε τον συνεργό του που τον εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της απόπειρας και τον καθοδηγητή τους. Ο δεύτερος, με το ψευδώνυμο «Λεωνίδας» ήταν ο 25χρονος άνεργος κομμουνιστής Δημήτριος Κωνσταντινέας από την Καλαμάτα, μαχητής επί Κατοχής της αθηναϊκής ΟΠΛΑ και έπειτα του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας που επικηρύχθηκε ως ληστής με 10.000.000 δρχ. για τη σύλληψη και 5.000.000 δρχ. για την αποτελεσματική κατάδοσή του.

Επικεφαλής του κλιμακίου της «στενής αυτοάμυνας» αποδείχθηκε ο 26χρονος αυτοκινητιστής Βασίλης Ζάννας, «παλαιός κομμουνιστής» και απόφοιτος της κομματικής σχολής «Δημήτρης Γληνός». Ο Ζάννας αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Φαίνεται ότι αν και ο Χρήστος Λαδάς έχασε τη ζωή του, η ενέργεια εναντίον του δεν ήταν άρτια σχεδιασμένη. Μία από τις τρεις χειροβομβίδες που δόθηκαν στον Μουτσογιάννη ήταν ελαττωματική ,ενώ του χορηγήθηκε αρχικά ένα όπλο χωρίς σφαίρες και στη συνέχεια σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος από αυτές που «έπαιρνε» το όπλο! Ο Ευστράτιος Μουτσογιάννης φαίνεται ότι ομολόγησε για να έχει καλύτερη μεταχείριση αλλά και για να γλιτώσει τον αδελφό του Γιώργο ο οποίος μάλλον είχε εμπλοκή στην επίθεση και συνελήφθη αρχικά, στη συνέχεια όμως αφέθηκε ελεύθερος…

Ενδεικτικά της ομολογίας Μουτσογιάννη είναι τα εξής: «Ώστε το Κόμμα σε διέταξε να κάμεις αυτό που έκαμες» τον ρώτησε ο ανακριτής. «Θέλει και ρώτημα; Αυτό το είπα από την πρώτη στιγμή που με πιάσανε. Είμαι κομμουνιστής, επήρα εντολή από το κόμμα μου, έπρεπε να την εκτελέσω», είπε.

Πάντως η εντολή για τη δολοφονία Λαδά ερχόταν από την ηγεσία του ΚΚΕ. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από το συνθηματικό ραδιοτηλεγράφημα του Μάρκου Βαφειάδη τρεις ημέρες μετά το χτύπημα προς τους επικεφαλής της ΚΟΑ Στέργιο Αναστασιάδη και Γιώργο Σπανό: «Ζέστη κουλού ήρθε στην κατάλληλη στιγμή και είναι ό,τι χρειάζεται. Εννοείται ότι τέτοια καβάλα πρέπει να συνεχιστεί για να έχουμε πλούσια πολιτική συγκομιδή. Θάταν λάθος αν όλα αυτά γίνονταν σποραδικά και τυχαία. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα η παρέα είναι να συνδυαστεί το δικό της έργο με μεγάλη ζέστη στην Απιδιά (Αθήνα), Πεπονιά (Πειραιά) και αλλού. Για Αλμύρα (Θεσσαλονίκη) φροντίζουμε εμείς. Θάταν λάθος αν ύστερα από ένα πήδημα σταματούσαμε και αφήναμε την αραπιά να αναλάβει πρωτοβουλίες. Χρειάζεται ακατάπαυστα πηδήματα, ζέστες, λάχανα κλπ.».

Themistoklis_Sofoulis
200px-Marcos_Vafiadis_1931

Η δίκη των υπαιτίων της δολοφονίας Λαδά – Η στροφή 180 μοιρών του Μουτσογιάννη

Στις 18 Ιουνίου 1948 άρχισε η δίκη των υπαιτίων των δολοφονιών Λαδά και Πινακούλια. Εκτός από τον Μουτσογιάννη, στο εδώλιο κάθισαν και: ο άμεσος συνεργός του Διονύσιος Καμπανίδης, η μητέρα του Μαρία Καμπανίδου, ο 48χρονος κουμπάρος της Εμμανουήλ Σαρανταρίδης (που κατηγορούνταν ότι πήρε το περίστροφο του Καμπανίδη από τη μητέρα του και το εξαφάνισε πετώντας το σε ένα πηγάδι), ο Ζάννος, δύο κομμουνιστές που είχαν συλληφθεί νωρίτερα (Ορέστης Μακρίδης και Χαράλαμπος Ψωμιάδης) και δύο Πόντιοι επαναπατρισθέντες από την ΕΣΣΔ επί Μεταξά, ήδη εξόριστοι στην Ικαρία (Κων/νος Χατζηκίδης, Κων/νος Πολατίδης) κατηγορούμενοι για εμπλοκή στη διακίνηση του αχρησιμοποίητου περιστρόφου.

Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Ταβουλάρης και μέλη, ο Ταγματάρχης Αχιλλέας Τάγαρης (διορισμένος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πατρών επί χούντας), ο Επίλαρχος (Ταγματάρχης) Θ. Δελαγραμμάτικας και οι Λοχαγοί Στέργιος Λαμπρόπουλος και Αργύρης Λαγαριάς. Χρέη βασιλικού επιτρόπου εκτελούσε ο Ταγματάρχης Βαμβακάς.

Ο Μουτσογιάννης απολογήθηκε επί 1 ώρα και 45 λεπτά. Υποστήριξε με μεταμέλεια ότι «ο αγώνας του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια απάτη. Μεταξύ αυτών που λένε στη διαφώτιση και της πραγματικότητας, υπάρχει πελώρια διαφορά. Πάντως εγώ θεωρώ τον εαυτόν μου ένοχον, ότι συνετέλεσα εις την καταστροφήν του Ελληνικού Λαού». Είπε ακόμα ότι δεν άξιζε να ζει μετά απ’ αυτό που έκανε αλλά ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να μείνει ζωντανός λίγο ακόμα «για να μπορέσει να φωνάξει από τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τις πλατείες, τι απάτη είναι ο κομμουνισμός, πόσο χαλάει τις ψυχές των ανθρώπων». Η απόφαση εκδόθηκε στις 21 Ιουνίου 1948. Οι Μουτσογιάννης και Καμπανίδης καταδικάστηκαν τρις εις θάνατον. Οι Ζάννος, Χατζηκίδης, Μακρίδης και Σαρανταρίδης δις εις θάνατον, οι Πολατίδης και Ψωμιάδης άπαξ εις θάνατον και η Μαρία Καμπανίδου σε ειρκτή έξι ετών λόγω μετρίας συγχύσεως “επί συνεργία”. Η τελευταία φράση του στρατοδίκη ήταν: «Ημπορείτε να υποβάλετε αίτησιν χάριτος».

Οι εκτελέσεις των έξι – Τα ισόβια σε Μουτσογιάννη και Καμπανίδη
Λίγο πριν τις 6 π.μ. οι έξι από τους οχτώ καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο Μουτσογιάννης και ο άμεσος συνεργός του Καμπανίδης δεν τουφεκίστηκαν λόγω υποβολής αίτησης χάριτος. Καθώς εκτιμήθηκε η στάση τους κατά την ανάκριση και στη συνέχεια, η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια. Ο Μουτσογιάννης αποφυλάκίστηκε από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου το 1954 κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την ΕΡΕ.

Τα κυβερνητικά αντίποινα

Η κυβέρνηση Σοφούλη αντέδρασε με εκτελέσεις καταδικασθέντων. Την Τρίτη του Πάσχα του 1948 εκτελέσθηκαν 154 καταδικασμένοι από κακουργιοδικεία. Οι 24 στην Αθήνα και οι υπόλοιποι σε Αίγινα, Χαλκίδα, Σπάρτη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη. Ως τις 10 Μαΐου εκτελέστηκαν 311 άτομα! Αυτό προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Ο Σοφούλης είπε στο Reuters ότι δεν επρόκειτο για εκδικητικές εκτελέσεις αλλά για «εκκαθάριση δικογραφιών των καταδικασθέντων σε θάνατο που είχε αποφασιστεί πριν τη δολοφονία Λαδά». Ο δρόμος που συνδέει την οδό Σταδίου με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, φέρει σήμερα τιμητικά το όνομα του Χρήστου Λαδά.

Η εκκωφαντική σιωπή του ΚΚΕ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ για δεκατίες απέφευγε οποιαδήποτε αναφορά στους εκτελεσθέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κωνσταντινέας εντοπίστηκε σε ειδική κρύπτη τον Απρίλιο του 1949 και συνελήφθη. Καταδικάστηκε δις εις θάνατον, δεν εκτελέστηκε και αποφυλακίστηκε λίγα χρόνια αργότερα, επί Πλαστήρα. Παρά τις επανειλημμένες προσφορές του στον «Ριζοσπάστη» τη δεκαετία του 1990 (πέθανε το 1998) δεν μνημονεύθηκε ποτέ. Μόλις το 2008 στο νέο «δοκίμιο ιστορίας» του κόμματος, βρήκαν τη θέση τους οι εκτελεσθέντες στο «μαρτυρολόγιο» του κόμματος…

Πηγές:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, «ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Τάσος Κωστόπουλος, «Υπόθεση Χρήστου Λαδά- Η ατομική τρομοκρατία ως εργαλείο του εμφυλίου πολέμου».
25.

BAE ile Türkiye arasında tarihi anlaşma! Tam 125 bin! Detaylar açıklandı

BAE Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri, Ankara ile Abu Dabi arasında 3 Mart 2023’te imzalanan “Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması”nın Türkiye’de 100 bin, BAE’de 25 bin olmak üzere 125 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-