Στα χέρια των Ρώσων περιήλθε ευαίσθητη τεχνολογία που στηρίζει τη διεξαγωγή του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μέσω ρωσικού δικτύου κατασκοπείας παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για τεχνολογικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ρωσία: Αποκαλυπτικό έγγραφο δείχνει την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή της από την κινεζική τεχνολογία

Το δίκτυο —που δημιουργήθηκε για την προμήθεια εξαρτημάτων και προϊόντων από μικροτσίπ μέχρι πυρομαχικά— κατάφερε να αποκτήσει εργαλειομηχανές από τη Γερμανία και τη Φινλανδία παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times.

Η συνεχής ικανότητα του δικτύου προμηθειών να λειτουργεί στην Ευρώπη δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την παροχή κρίσιμης τεχνολογίας για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Το «δίκτυο Serniya» έχει κατηγορηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι εργάζεται σε «άκρως ευαίσθητες και απόρρητες δραστηριότητες προμηθειών» για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB.

Οι FT διαπίστωσαν ότι μια ρωσική εταιρεία, που ελέγχεται από το ίδιο πρόσωπο που ελέγχει μια οντότητα του δικτύου Serniya που περιγράφεται από τις ΗΠΑ ως «εμπλεκόμενη σε δραστηριότητες διάδοσης υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», συνέχισε να αγοράζει αντικείμενα από εταιρείες εντός της ΕΕ.

Τα εταιρικά αρχεία, οι δηλώσεις εισαγωγής και οι συνεντεύξεις αποκαλύπτουν ότι η Trading House Treydtuls, με εδρα σε μια βιομηχανική περιοχή στη βόρεια Μόσχα, έχει αποκτήσει υλικά αξίας 900.000 δολαρίων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και ειδών για βιομηχανική παραγωγή, κυρίως από την ΕΕ.

Η Treydtuls εμφανίζει την ίδια διεύθυνση με την Robin Trade, μέρος του δικτύου Serniya, και ανήκει στο ίδιο πρόσωπο, έναν ρώσο υπήκοο που ονομάζεται Alexey Zibyrov. Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Zibyrov, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί ή κατηγορηθεί από τις αρχές των ΗΠΑ, θεωρείται πρόσωπο «ενδιαφέροντος» σε σχέση με τους δεσμούς του με την FSB.

Τα διαθέσιμα τελωνειακά αρχεία, που επιβεβαιώνονται με δεδομένα εισαγωγών που κοινοποιήθηκαν στους FT από τον Maxim Mironov, καθηγητή οικονομικών στη σχολή επιχειρήσεων IE στη Μαδρίτη, δείχνουν ότι η Robin Trade μετέφερε 12,2 εκατομμύρια δολάρια αγαθών στη Ρωσία έως τον Απρίλιο του 2022 πριν τα έσοδά της πέσουν κατακόρυφα κατά 90% μετά την επιβολή κυρώσεων.

Όταν άλλα τμήματα του δικτύου σταμάτησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα λόγω των κυρώσεων, η Treydtuls άρχισε να εισάγει εργαλειομηχανές από μια εταιρεία στη Γερμανία. Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι η Treydtuls μετέφερε 22 τόνους εξοπλισμού από τη Γερμανία στη Ρωσία, δηλωμένης αξίας 554.000 δολαρίων, μέχρι το τέλος του 2022.

Από τα ίδια αρχεία προκύπτει επίσης ότι η Treydtuls αγόρασε ταυτόχρονα 253.000 δολάρια πλακέτες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων από μια μικρή εταιρεία στη Σιγκαπούρη. Τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών Analog Devices, Texas Instruments και Altera και τη γερμανική IC-Haus.

Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές τους στη Ρωσία, αυξάνοντας την ανάγκη των ρωσικών κρατικών και στρατιωτικών φορέων να προμηθεύονται προηγμένα ηλεκτρονικά είδη από τρίτες χώρες.

Η Treydtuls αγόρασε επίσης 3.700 δολάρια ενισχυμένων δίσκων λείανσης και κοπής από μια εταιρεία στη Φινλανδία. Αυτά τα είδη απαγορεύεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξάγονται στη Ρωσία, στη Βόρεια Κορέα και στο Ιράν, αλλά δεν απαγορεύονται από την ΕΕ.

Η εξασφάλιση προηγμένων ηλεκτρονικών και εργαλειομηχανών είναι κρίσιμη για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια τον περασμένο Οκτώβριο η Ρωσία στρέφεται σε «γκρίζες εισαγωγές μέσω της μαύρης αγοράς ή μέσω μιας αλυσίδας εταιρειών που έχουν σχεδιαστεί για να κρύβουν τον τελικό χρήστη».

Αυτά είναι παρόμοια με προγράμματα λαθρεμπορίας που διαχειρίζονται η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, τα οποία επίσης υπόκεινται σε εκτεταμένες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σημειώνουν οι FT.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης τω ΗΠΑ κατηγόρησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο πέντε ρώσους υπηκόους που συνδέονται με τη Serniya για συνωμοσία με σκοπό την προμήθεια στρατιωτικής και διπλής χρήσης για ρωσικές αμυντικές εταιρείες.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Vadim Konoshchenok, ο οποίος είναι ύποπτος ότι ήταν συνταγματάρχης της FSB και συνελήφθη από Εσθονούς συνοριοφύλακες αφού προσπάθησε να περάσει στη Ρωσία με ηλεκτρονικά, μικροτσίπ και πυρομαχικά κατασκευής ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο.

Ενώ η Treydtuls έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις δυτικές κυρώσεις, οι πολλαπλοί δεσμοί της με το κατηγορούμενο δίκτυο της FSB ήταν ορατοί μέσω εμπορικών σχέσεων πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς της επετράπη να συνεχίσει να αγοράζει προϊόντα από την ΕΕ.

Τα αρχεία δείχνουν ότι το 2019 η Treydtuls εισήγαγε αντικείμενα από δύο εταιρείες που έχουν συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Majory LLP και τη Photon Pro LLP, εγγεγραμμένες σε γραφεία στην περιοχή Shoreditch του Λονδίνου. Και οι δύο συμπεριλήφθηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ πέρυσι επειδή υπηρέτησαν ως εταιρείες-βιτρίνα στο δίκτυο της FSB.

Το Major LLP ελεγχόταν, μέχρι τη διάλυσή του τον Φεβρουάριο, από τον Andrey Georgiyevich Zakharov, τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης ότι διοικούσε εταιρείες-βιτρίνα για εισαγωγή ευαίσθητης τεχνολογίας παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Η Treydtuls είναι επίσης εγγεγραμμένη στην ίδια διεύθυνση της Μόσχας ως εταιρεία τεχνολογίας συνιδιοκτησίας του Zakharov, NTS Wellink, σύμφωνα με αρχεία ρωσικής εταιρείας.

Η Wellink έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς της ρωσικής κυβέρνησης για εξαιρετικά ευαίσθητες οντότητες που ελέγχονται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας που είναι υπεύθυνη για την προσωπική ασφάλεια του Πούτιν.

10.

«Χτύπημα» της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην Αττική – Κατασχέθηκαν πάνω από 30 κιλά και 724 φυτά κάνναβης (φωτογραφίες & βίντεο)

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε μια σημαντική επιτυχία στη “μάχη” απέναντι στη διακίνηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης και ακολούθως στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας σε περιοχές της Αττικής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθε το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έναν 60χρονο ημεδαπό, ιδιωτικό υπάλληλο, ο οποίος αναζητείται.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους, σε δυο απομονωμένες βίλες στο Μαρκόπουλο κι ακολούθως διακινούσαν τις παραγόμενες ποσότητες (τύπου “skunk”) σε διάφορες περιοχές της  Αττικής.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος ήταν ο 58χρονος συλληφθείς.

Συγκεκριμένα, ο 58χρονος άεργος, πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ήταν αυτός που μίσθωσε απομονωμένη κατοικία στο Μαρκόπουλο Αττικής και παράλληλα είχε προβεί στην ενοικίαση και δεύτερου χώρου, όπου με τη συνδρομή των λοιπών μελών, οι χώροι αυτοί διαμορφώθηκαν κατάλληλα σε παράνομα εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης και συγκομιδής των παραγόμενων ποσοτήτων, με τεχνητές συνθήκες θέρμανσης, φωτισμού και εξαερισμού.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης. Για παράδειγμα χρησιμοποιούσαν τις “κωδικές ονομασίες” χόρτο, σαλάτα, Μάιο, όταν αναφέρονταν στο “εμπόρευμα”.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε οικίες και λοιπούς χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • στις -2- βίλες, -2- πλήρως οργανωμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα, εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, εντός των οποίων καλλιεργούνταν -552- φυτά κάνναβης, σε ισάριθμές γλάστρες με χώμα, σε τρία διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, εύρωστα κι υγιή, ύψους έως -150- εκατοστά, περίπου, καθώς και -172- συγκομισθέντα φυτά κάνναβης, ύψους έως -150 εκατοστά, περίπου.
 • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -30.972,5- γραμμαρίων,
 • ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης (τύπου σοκολάτα), συνολικού βάρους -56,8- γραμμαρίων,
 • ποσότητες ελαίου κάνναβης, συνολικού βάρους -84- χιλιοστών του λίτρου,
 • -2- τσιγαριλίκια κάνναβης,
 • -5- ζυγαριές ακριβείας,
 • -2- κινητά τηλέφωνα,
 • -1- όχημα, ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων,
 • το χρηματικό ποσό των διακοσίων πέντε -205- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
 • εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (πολύμπριζο, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα, πεχάμετρα κλπ),
 • συσκευασίες ριζοβολίας κι υγρών λιπασμάτων,
 • ηλεκτρονικός πλαστικοποιητής για την αεροστεγή συσκευασία των ποσοτήτων και
 • χειροκίνητη μεταλλική θερμο-πρέσα.

Τέλος, από τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση υπολογίζονται στα -700.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης

11.

Erdoğan anketleri/sahayı nasıl görüyor?

MEHMET ACET
HABER7 YAZARI

Erdoğan anketleri/sahayı nasıl görüyor?

02.05.2023

Pazar akşamı Çankaya Köşkü’nde Avrupa’da yayın yapan Türk kanalları adına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ağırladık.

Yurtdışından gelecek oylar, bu seçimde hiç olmadığı kadar kıymete binmiş durumda.

Çünkü, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı oylarının sonuca doğrudan etki edebileceği konuşuluyor.

Bir bakmışsınız seçim, yurtdışından gelen oyların eklenmesiyle birinci turda bitmiş.

Mümkün mü?

Mümkün olduğunu söyleyen, hatta bu yönde tahminde bulunanlar bile var.

2014’ten bu yana hem Erdoğan, hem de AK Parti girdiği bütün seçimlerde Türkiye ortalamasının en az 10 puan üstünde oy aldı yurtdışından.

Dolayısıyla bu oyların 14 Mayıs’ta nasıl bir tayin edici rolü olabileceğini takdir edersiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya ve diğer bazı Avrupa ülkeleri yerinde kampanya yapılmasına izin vermediği için, bu şekilde televizyonlar üzerinden oralardaki seçmene ulaşmaya çalıştı bu defa.

Erdoğan, geçen Salı günü Kanal 7 Medya Grubu olarak yaptığımız yayına şiddetli mide bulantısı nedeniyle keyifsiz gelmişti.

Beş gün sonraki bu ikinci yayına ise, hem o rahatsızlığı tümden gitmiş, hem de moralli olarak geldi.

ERDOĞAN: SAHADA ANKETLERDEN DAHA İYİ DURUMDAYIZ

AK Parti’nin Ankara mitingi vardı Pazar günü.

Yayına girmeden önce mitinglerle ilgili izlenimlerini almak istedim.

Ankara mitinginden de memnun kalmıştı ama bir gün önceki İzmir mitingini daha iyi bulduğunu dile getirdi.

Yayın sırasında anketler gündeme gelince Cumhurbaşkanı Erdoğan, anketlerde durumun kendi lehlerinde olduğunu, durumun memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Ancak, pandemi sırasında ve sonrasında, anket firmalarının saha çalışmalarının genel anlamda zayıfladığını dile getiren cümleler de kurdu.

Şöyle dedi:

“Bu dönem anketler çok karmaşık bir tabloda yapılıyor. Deprem felaketi anket tekniğini ortadan kaldırdı. Buna rağmen anketörler yine bir şeyler yapıyorlar. Kamuoyu ölçmek için değil, kamuoyu oluşturmak için yapılıyor. Fakat lehte bir havayı anketlerde görüyoruz. Gerek Cumhurbaşkanlığında gerek Cumhur İttifakı’nda şu anda önümüzde güzel bir tablo var.’ 

Bu sözlerin arkasından Erdoğan’a, “Sahadaki durumunuzu, anketlerden daha mı iyi görüyorsunuz” sorusunu yönelttim.

Cevap verirken, bakanların milletvekili adayı olmasının da kendilerine avantaj sağladığından bahisle şunları söyledi:

‘Arkadaşlardan aldığım bilgilere göre, ‘Biz onları meydanlarda görmüyoruz, sahada görmüyoruz. Sahada biz varız’ diyorlar.’ Ve iyi de çalışıyor arkadaşlarımız. Bu seçimde farklı bir atak yaptık. Kabine üyesi arkadaşlarımızın hepsini sahaya sürdük. Onların da şu anda aday olarak alanda olması vatandaşa ayrı bir güven veriyor.

Yayın bittikten sonra küçük bir kritik yapmak üzere Erdoğan’ın etrafında toplandık.
Yayınla ilgili kısa bir değerlendirmeden sonra kendisi sözü Beşiktaş Galatasaray maçına getirdi. Beşiktaş’ın galibiyetini hatırlattı. Çankaya Köşküne giderken genel yayın yönetmenimiz Zahid Akman’la telefondan maç izleyerek geldiğimiz için konuya ‘aşina’ idim.

İyi bir Beşiktaş taraftarı olduğumu belli ederek Fenerbahçe taraftarı olduğunu bildiğim Cumhurbaşkanına “Bugün size çalıştık” dedim.

Erdoğan gülümseyerek mukabelede bulundu.
Belli ki, futbol muhabbeti hoşuna gidiyor, alaka gösteriyordu.
Ama bütün taraftarların ve bütün takımların cumhurbaşkanı olmasının bilinciyle dikkatli konuşuyordu.

“Saha” ile ilgili şöyle bir bilgi aktarayım:

Hafta sonu İstanbul’da Kanal 7’de yaptığımız programda ağırladığımız İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan da Erdoğan’ın söylediklerine benzer cümleler işittim.

Muhalefet miting programını aktif şekilde sürdürüyor.

Pazar günü yapılan İzmir mitinginde hep birlikte boy gösterdiler.

Ancak, sahada vatandaşa birebir dokunma anlamında muhalefetin zayıf kaldığı bir gerçek.

Halbuki birebir temas önemlidir.

Kendi programlarınıza getiremediğiniz seçmene ulaşmanın en iyi yolu budur.

AK Parti’nin İstanbul teşkilatı, birkaç hafta önce bir hafta sonunu salt aile ziyaretlerine ayırmış, iki gün içinde bir milyona yakın haneyi ziyaret etmişti.

AK PARTİ’NİN REKLAM KAMPANYASINDA SÜRPRİZLER VAR

Bir başka sahada daha seçim yarışı yürüyor.

Kampanyalar ve reklam filmleri üzerinden.

CHP kampanasını, “yine baharlar gelecek” şarkısı üzerinden yürütüyor.

Bir de, Kılıçdaroğlu’nun yanında diğer genel başkanların “Haydi” dedikleri bir reklam filmi.

“Haydi” kısa ve öz olmuş.

Sempatik gelebilecek bir tarafı var mı?

Evet, var.

“Yine baharlar gelecek” temalı seçim müziğinin sanatsal yönü de iyi.

Şarkı güzel, teması da güzel, çekimler için kullanılan fon da hoş.

Ancak, mesaj hedef kitleyi ne kadar cezbeder?

İşte ondan pek emin değilim.

Şundan dolayı:

“Yine baharlar gelecek” dediğiniz zaman, daha önceki bir “Bahara” atıf yapmış olmanız gerekir.

Dinleyenin gözünde hemen o baharın canlanması beklenir.

Halbuki burada CHP hangi bahara atıf yapıyor sorusu belirsiz.

Pek çok kişi, pek çok ‘kış’ mevsimi yaşattılar memlekete ama hangi baharı yaşattılar bir söyleseler de bilsek diye düşünebilir.

Düşünmüştür daha doğrusu.

Bu arada…

Son düzlükte AK Parti’nin kulağa ve göze hoş gelebilecek yeni bir reklam atağına hazırlandığını ifade edebilirim.

İkisinin çok konuşulacağını ifade edebilirim.

Bunlardan biri, ‘Başkan’ ifadesi üzerinden muhalefetin parçalı halini, ti’ye alan bir çalışma.

Daha çok bilbordlarda kullanılacak.

Muhalefetin bu haliyle ülkeyi nasıl yönetebileceği sorusunu canlı tutmayı hedefleyen, hem güldüren, hem düşündüren bir mesaj verilmek isteniyor.

Diğeri ise, Cengiz Kurtoğlu’nun “Duyanlara duymayanlara” şarkısının uyarlanmış hali.

Cengiz Kurtoğlu değil, bir genç kızın sesinden izleyeceksiniz o reklam filmini.

AK Parti’nin bana göre şimdiye kadarki en iyi reklam filmi olan “Haydi bi daha”ya yaklaşabilecek türden bir iz bırakabilir bu çalışma.

12.

Miçotakis’ten Türkiye açıklaması: Seçimlerden sonra…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yine Türkiye’yi hedef aldı. Türkiye’nin aktif dış politikasından rahatsız olan Yunanistan, seçim sonrası değişim beklentisini öne sürdü.

01.05.2023

Türkiye ile ilişkilerinde diyalog yerine gerilimi seçen,, her fırsatta provokasyona imza atan Yunanistan, Türkiye’deki seçimleri de yakından takip ediyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 8’inci Delfi Ekonomik Forumunda yine Türkiye’yi hedef aldı.

Forumda, Financial Times’ın yönetici editörü Peter Spiegel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis’in ülkelerindeki seçimleri kazanmaları halinde, iki ülke ilişkilerinin seyrini sordu.

TÜRKİYE’NİN TAVRININ DEĞİŞMESİ LAZIM

Miçotakis, Türkiye’nin Yunanistan ve Batı’ya ilişkin tavrının değişmesi gerektiğini savundu. Seçimlerden sonra büyük bir stratejik karar alması gerektiğini ileri sürdü.

Türkiye’nin aktif dış politikasından rahatsız olan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, değişim beklentisini dile getirdi.

Mavi Vatan ve Libya ile imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlama mutabakatını skandal ifadelerle eleştirdi.

KAYNAK: AA
Mehmet Küçükkahveci .Haber7.com – Gece Sorumlusu

13. ΩΡΑ ΓΙΑ “ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΖ“!

Έτσι έγινε η αλλοίωση

Ετσι έγινε η αλλοίωση
Δευτέρα, 1 Μαΐου 2023
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας

ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣΗ σφαγιαστική διαιτησία του Ιταλού Νταβίντε Μάσα, στο ματς Όλυμπιακός-ΑΕΚ 1-3 της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League, ήρθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα της «εξυγίανσης» που ισοδυναμεί με μπόχα και δυσωδία αλλά και με την απόλυτη καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι διαιτησίες του Δανού Κέλετ και του Πορτογάλου Πινέιρο στους δυο αγώνες με τον Παναθηναϊκό, στη Λεωφόρο και στο Καραϊσκάκη, αντίστοιχα, έστρωσαν το χαλί για την αλλοίωση της βαθμολογίας και του πρωταθλήματος. Προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και με έναν άλλο Ιταλό, τον Μαριάνι, στον αγώνα της 26ης αγωνιστικής της Super League ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 χωρίς να τα καταφέρουν. Σχεδόν σε όλα τα ντέρμπι (και όχι μόνο) η διαιτησία ήταν κατά του Ολυμπιακού και υπέρ των άλλων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκού).

Αναλυτικά όλο το έργο με το… στήσιμο:

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (11η αγωνιστική): Ντράπηκε και η ντροπή. Ο Δανός Κέλετ στο 90+7’ είδε πέναλτι σε μια φυσιολογική επαφή του Αβιλα με τον Ιωαννίδη και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 (13η αγωνιστική): Στο 59’ ο Σουηδός Νάιμπεργκ ακύρωσε γκολ του Χάμες για οφσάιντ στον Μασούρα. Ο ρέφερι δεν απέβαλε τον Αμπραμπατ με δεύτερη κίτρινη στο 60’. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0 (24η αγωνιστική): Δεν υπήρχε λόγος να ακυρωθεί το γκολ του Βρουσάι (ο VAR Φάμπιο Μέλο κάλεσε τον συμπατριώτη του Πορτογάλο, τον Πινέιρο, στην οθόνη και ανακάλυψαν οφσάιντ του Ελ Αραμπί αν και η μπάλα πέρασε δυο μέτρα από πάνω του). Η φάση έγινε μπροστά στον βοηθό που δεν έδειξε οφσάιντ, όμως αυτό δεν πτόησε τους «χειρούργους» διαιτητές!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 (26η αγωνιστική): Μόνο λάθη κατά του Ολυμπιακού και από τον Ιταλό Μαριάνι. Δεν απέβαλε τον Μουκουντί στο 6’ για αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας στον Κανός, στο 63’ έπρεπε να βγάλει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Αμραμπατ που απώθησε και έριξε τον Ρέαμπτσιουκ στο έδαφος, όμως δεν το έκανε και στο 66’ ο Αλμέιδα έκανε αλλαγή τον παίκτη του. Αντίθετα ο Μαριάνι απέβαλε τον Μπιέλ στο 70’.

Μέχρι που φτάσαμε στο «χειρουργείο» του Ιταλού Νταβίντε Μάσα. Οι προηγούμενοι δεν ήταν ρέφερι της ελίτ κατηγορίας, όπως ο διαιτητής του πρόσφατου αγώνα με την ΑΕΚ για τον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Ο Μάσα επιβεβαίωσε ότι με την «εξυγίανση» των Μπαλτάκου, Μπένετ εκεί που νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, τελικά διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε τίποτα. Τα λάθη που έκανε, δεν δικαιολογούνται για το επίπεδό του.

Η …κλοπή με τον Άρη και οι Έλληνες

Πριν το δεύτερο γκολ του Αρη υπήρξε επιθετικό φάουλ του Καμάτσο στον Μπα, το οποίο δεν καταλόγισε ο Ούγγρος Μπόγκναρ (Αρης-Ολυμπιακός 2-1). Απαράδεκτο δίδυμο οι Ισραηλινοί Ρέινσρεϊμπερ (διαιτητής) και Αντλερ (VAR) που αδίκησαν τον Ολυμπιακό (1-0) στο εντός ματς με τον Αρη. Επρεπε να αποβληθούν Οντουμπάγιο στο 37’ και στο Φαμπιάνο στο 84’.

Όλα φάνηκαν από την αρχή της σεζόν. Με τη διαιτησία των Καραντώνη, Ευαγγέλου, ρέφερι και VAR, στο ματς Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0. Δεν έδωσαν δυο πέναλτι σε χέρι του Τζουκάνοβιτς στο 82’ και σε ανατροπή του Βαλμπουενά από τον Καστάνιος στο 87’.

Μια ακόμη πρόκληση από τον Φωτιά (Πέλλας) στο ματς Ολυμπιακός-Βόλος 1-1, ο οποίος σφύριξε με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Στο παιχνίδι ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-2, ο Διαμαντόπουλος με VAR τον Κουτσιαύτη έπρεπε να αποβάλλουν τον Μαρινάκη για σκληρό φάουλ στον Βαλμπουενά και στο Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-2 ο Γκάμαρης (Αθηνών) δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Ρέαμπτσιουκ, μέχρι και οι βοηθοί έκαναν λάθη στο 0-0.

Μεζούρες και …μεθυσμένοι

Στο… βιβλίο των διαιτητικών οργίων συμπεριλαμβάνονται και ξεχωριστά κεφάλαια για μεζούρες και μεθυσμένους. Η ΑΕΚ ανακάλυψε δήθεν πρόβλημα στα δοκάρια του γηπέδου του Περιστερίου, με τον Μανούχο (Αργολίδας), να δίνει την… παράσταση της μεζούρας και δεν έπαιξε στην προκαθορισμένη ημερομηνία (5/2) το παιχνίδι της με τον Ατρόμητο. Πήγε ξεκούραστη στον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, μπορεί να έχασε την υπόθεση στην αθλητική δικαιοσύνη, όμως αντιμετώπισε τον Ατρόμητο σε ημερομηνία που είχε χάσει τις ελπίδες εισόδου στα πλέι οφ, με αποτέλεσμα να τον νικήσει.

Σα να μην έφτανε αυτό είχαμε και την… παράσταση με τον Ρατσκόφσκι και τους υπόλοιπους Πολωνούς διαιτητές. Με τη δικαιολογία ότι τάχα ήταν μεθυσμένοι, οι ίδιοι το διαψεύδουν και η ΠΟ Πολωνίας όρισε αμέσως τον ρέφερι σε παιχνίδια του εκεί πρωταθλήματος, τον αντικατέστησαν με τον Διαμαντόπουλο (Αρκαδίας) ο οποίος έκανε λάθη υπέρ της ΑΕΚ στον αγώνα της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ με τον Αρη (3-1).

14.

Türkiye’nin yeni füzesi UMTAS-GM ilk kez ortaya çıktı

Roketsan tarafından UMTAS-GM adlı yeni bir füze geliştiriliyor. UMTAS-GM Füzesi’ni ilk kez Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci açıkladı.

30.04.2023 

Halihazırda Roketsan tarafından yürütülen 40’a yakın gizli projeye yönelik soruyu yanıtlayan İkinci, “Roketsan biliyorsunuz özellikle ihracat odaklı olarak büyümesine devam ediyor. Biz ihracattan elde etmiş olduğumuz bütün geliri, bütünüyle altyapımıza yatırım olarak ve yeni projelere Ar-Ge kaynağı olarak yansıtmaya çalışıyoruz. Bu 40 proje, gelecekte silahlı kuvvetlerimiz başta olmak üzere; uluslararası alanda ihtiyaç duyulacak bütün ürünleri geliştirmek için, kendi Ar-Ge kaynağımızla başlattığımız projeler.

Bunlar çok ciddi, önemli projeler. Ama prototip aşamasına gelene kadar biz bunlarla ilgili herhangi bilgi vermemeyi tercih ediyoruz. Bunlardan bir tanesi, şu anda prototipi bitmiş olan ve denemeleri devam eden UMTAS’ın uzun menzilli olan UMTAS-GM versiyonu. UMTAS-GM versiyonu, özellikle helikopterler üzerinden atış yeteneği ile, kara araçlarından atış yeteneği ile aslında UMTAS tanksavar füzemizin menzilini çok daha üst noktalara taşıyacak.

UMTAS-GM’DE HEDEF: YIL SONU SERİ ÜRETİM

Buradaki hedefimiz, aslında uluslararası alanda hem pazar payı yüksek olan hem de silahlı kuvvetlerimize avantaj sağlayacağını düşündüğümüz bir ürünü, kullanıma en kısa sürede vermek. Hedefimiz, bu sene sonuna doğru seri üretim aşamasına gelmiş bir UMTAS-GM ile de inşallah kullanıcılarımızın karşısına çıkmayı hedefliyoruz.

Bu ismini söylemediğimiz 40 tane proje, her biri kendi takvimleri içerisinde, kendi mühendislerimizin gayretleriyle devam ediyor. Aslında bizi takip etmeye devam edin diyeceğim, bu projelerin sonuçlarını aldıkça; birinci öncelikli olarak kendi kamuoyumuzda, ikinci öncelikli olarak Dünya ile bunları paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Fuat ÖnerHaber7.com – Haber Şefi

15.

Rum Meclis Başkanı, Şentop’un karşısında rezil olmuştu, Yunan basını isyan etti

Rum Meclis Başkanı Dimitriu’nun, TBMM Başkanı Şentop karşısında yaşadığı aciz durum Rum ve Yunan medyasında gündem oldu. Yunan basını, “TBMM Başkanı’na yetersiz cevap verilmesi bizde acı bir izlenim bırakıyor” dedi.

01.05.2023 

AB Parlamento Başkanları Zirvesi’nde TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nı “işgal” olarak niteleyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Meclis Başkanı Annita Dimitriu’ya ağzının payını vermesi Yunanistan’ın gündeminde düşmüyor.

“Türkiye’nin 1974 yılında Kıbrıs’a yaptığı müdahaleyi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline benzetmek, gerçeklerin çok ucuz bir şekilde çarpıtılmasıdır” sözleriyle Dimitriu’ya tepki gösteren Şentop, Barış Harekatı’nın, uluslararası hukuka uygun, 1959 Zürih ve Londra anlaşmalarının Türkiye’ye vermiş olduğu garantörlük yetkisinin gereği olduğunu ifade etmişti.

Dimitriu’nun yaşının müsait olmayabileceğini, “Hiçbir uluslararası hukukta kural yoktur.” şeklindeki sözlerinin doğru olmadığını ifade eden Şentop, Dimitriu’nun kendisini “cinsiyetçi bir konuşma yapmak”la suçlaması üzerine, “Ben eski tarihli bir anlaşmadan söz ettim. Cinsiyetçi yaklaşımı çağrıştıracak en küçük bir ifade yok. Bu kadar yanlış anlaşılma söz konusuysa Ukrayna-Rusya savaşının tartışıldığı bir oturumda konunun Kıbrıs’a gelmesi, bu yanlış anlaşılma kapasitesini göstermesi bakımından ilginçtir.” sözlerini sarf etmişti.

RUM BAŞKANA İSYAN ETTİLER: İTİRAF ETMELİYİZ Kİ ACİZ DURUMDAYIZ
Şentop’un sözleri karşısında yaşadığı hezeyanın hırçınlığını masadaki mikrofondan çıkaran Rum meclis başkanı Dimitriu’nun düştüğü aciz durum Yunan ve Rum tarafında üzüntüye neden oldu.

Yunan basını, Rum meclis başkanının Şentop’a verdiği cevabı beğenmedi. Dimitriou’nun TBMM Başkanı Şentop’un karşısında yetersiz kaldığı ifade edildi.

Dimitriou’nun öfkelenip “cinsiyetçilik” cevabı vererek Mustafa Şentop’un iletişim tuzağına düştüğü kaydedildi. Haberde, “TBMM Başkanı’na yetersiz cevap verilmesinin bizde acı bir izlenim bıraktığını itiraf etmekten kendimizi alamıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Dimitriou’nun basmakalıp sözler kullandığına dikkat çeken Yunan basını, Yunan ve Rum tarafını uluslararası forumlarda temsil eden kişilerin Türk dış politikasını iyi bilmesi gerektiğini belirtti.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
İbrahim CanHaber7.com – Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
16.