Ένα από τα πολλά ερωτηματικά που θέτει ο μυστηριώδης θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν και ίσως το πιο σημαντικό σχετίζεται με την τύχη της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, την οποία δημιούργησε ο ίδιο και η οποία εξελίχθηκε σε βασικό όργανο για τις υπερπόντιες φιλοδοξίες του Κρεμλίνου.

Υπό την καθοδήγηση του Πριγκόζιν, η Βάγκνερ μεγάλωσε από μια ομάδα «μικρών πράσινων ανδρών» – που ονομάστηκε έτσι λόγω των στολών που φορούσαν οι αυτοαποκαλούμενοι εθελοντές που πολεμούσαν μαζί με τους αυτονομιστές στην επίθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014 στην Ουκρανία – σε μια μακρινή στρατιωτική και επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Η οργάνωση έχει εκπαιδευτεί και έχει πολεμήσει μαζί με τους στρατιώτες των φιλορωσικών κυβερνήσεων στην Ανατολική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική. Έχει υπογράψει προσοδοφόρες συμβάσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης. Και έχει έναν όμιλο πολυμέσων με εργοστάσιο τρολ και κινηματογραφικό στούντιο, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης, εστιατορίων και ξενοδοχείων, για να μην αναφέρουμε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων.

Και μέχρι την αποτυχημένη ανταρσία του Πριγκόζιν τον Ιούνιο η Βάγκνερ ήταν παντού όπου ήθελε να είναι το Κρεμλίνο, χωρίς να λέει ότι ήταν.

«Ελεγχόμενη ηγεσία»

Όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times «ο θάνατος του Πριγκόζιν, για τον οποίο ο Πούτιν δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι σχεδίασε», αναγκάζει το Κρεμλίνο να αντικαταστήσει τον Πριγκόζιν με μία πιο ελεγχόμενη ηγεσία, διατηρώντας παράλληλα τα κέρδη της ομάδας στα μέρη που πολέμησε.

Και δεν είναι μόνο η Ουκρανία, στην οποία η μισθοφορική οργάνωση ανέπτυξε αρκετές χιλιάδες από τους μαχητές της για να πρωτοστατήσουν σε μερικές από τις πιο βάναυσες επιθέσεις.

Τον Ιούλιο, ένας ανώτερος διοικητής με το παρατσούκλι «Μαρξ» είπε σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι περίπου 78.000 μαχητές της Βάγκνερ είχαν συμμετάσχει στον πόλεμο της Ουκρανίας, σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς κατάδικοι.

Ο Πριγκόζιν χρησιμοποίησε αυτά τα στελέχη για να φέρει τη μοναδική μεγάλη νίκη της Μόσχας φέτος, όταν κατέλαβε την Μπαχμούτ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία. Στην ίδια ανάρτηση στο κανάλι που συνδέεται με τη Βάγκνερ, ο «Μαρξ» έγραψε ότι η ομάδα έχασε 22.000 άνδρες, με περίπου 40.000 άλλους τραυματίες.

Μετά την Μπαχμούτ, ο ρόλος της Βάγκνερ στην Ουκρανία έληξε απότομα, με τον Πριγκόζιν να ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις του αποσύρονται και παραδίδουν εδάφη υπό τον έλεγχό τους στον ρωσικό στρατό. Μάλιστα, πολλοί λένε ότι η εξέλιξη αυτή αυτή ήταν που οδήγησε στην απόφαση για την ανταρσία.

Παρατηρητές λένε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι αναδιάταξης του Βάγκνερ στην Ουκρανία. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η γειτονική Λευκορωσία, ένας ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας, φαινόταν να διαλύει ένα στρατόπεδο στο χωριό Tsel που πιστεύεται ότι στέγαζε χιλιάδες μαχητές της Wagner, σύμφωνα με παρατηρητές που επικαλούνται εικόνες που τραβήχτηκαν από την Planet Labs.

Η Μέση Ανατολή

Πιθανώς πιο περίπλοκες είναι οι δραστηριότητες της Wagner — και οι τεράστιες επιχειρηματικές συμμετοχές της — στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η τελευταία ήταν στο επίκεντρο του Πριγκόζιν. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το Μάλι μια εβδομάδα πριν από το θάνατό του, ο Πριγκόζιν δήλωνε ότι «η Βάγκνερ κάνει τη Ρωσία ακόμα μεγαλύτερη σε κάθε ήπειρο – και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη».

Αναλυτές αναφέρουν ότι επιθυμία του Κρεμλίνου είναι να διατηρήσει τις επιχειρήσεις αυτές, υπό νέα διοίκηση και νέους «εργολάβους».

Αυτό μπορεί να συμβαίνει ήδη. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από τη Molfar, μια ουκρανική εταιρεία πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, παρακολούθησε 37 τέτοιους εργολάβους που δραστηριοποιούνται σε 19 χώρες στην Αφρική και 10 χώρες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες είναι η Convoy, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από τον Sergei Aksyonov, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης στην Κριμαία, την ουκρανική περιοχή που προσάρτησε παράνομα ο Πούτιν το 2014. Διοικείται από έναν άλλοτε σύμμαχο του Prigozhin ονόματι Konstantin Pikalov, και έκτοτε έχει λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια σε επιχορηγήσεις.

Μία άλλη είναι η Redut, μία νέα Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία (PMC) που συμμετείχε στην προστασία των ρωσικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Συρία. Επίσης σύμφωνα με το Meduza, ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο με έδρα τη Λετονία η Redut ήταν και μία από τις πρώτες ομάδες που συμμετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Anton Mardasov, ειδικός σε στρατιωτικές υποθέσεις στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, διευρικινίζει πάντως στους LAT ότι θα ήταν δύσκολο τόσο για την Convoy όσο και για τη Redut – αμφότερες μικρές σε σύγκριση με τη Βάγκνερ και καθόλου έμπειρε – να αναλάβουν τις δραστηριότητες της ομάδας,.

«Οι επιχειρήσεις του Wagner στην Αφρική ήταν συχνά λεπτής φύσης και η απλή αντικατάστασή τους με μια μάζα ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης δεν είναι καλή επιλογή», είπε.

«Λατρεία»

Επίσης ερευνητής του «All Eyes on Wagner», το οποίο παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ομάδας υποστηρίζει ότι δεν είναι σαφές εάν οι μισθοφόροι της Βάγκνερ θα ήταν πρόθυμοι να εγγραφούν σε έναν νέο οργανισμό.

«Η Βάγκνερ ήταν κάτι περισσότερο από μισθοφορική στρατιωτική ομάδα. Ήταν μια λατρεία», είπε ο ερευνητής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας φοβούμενος για την ασφάλειά του.

«Είχαν πολλούς υποστηρικτές ακόμη και στον τακτικό στρατό. Κάποιοι δεν θα δεχτούν να ελέγχοντται από τη ρωσική κυβέρνηση».
Επίσης, οι δύο αυτές οργανώσεις δεν έχουν ένα χαρισματικό ηγέτη σαν τον Πριγκόζιν, του οποίου οι διασυνδέσεις άνοιξαν δρόμους στους οποίους ελάχιστοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.

«Ήταν ένας σούπερ-διοργανωτής, ικανός να φέρει περισσότερες από 300 ιδιωτικές εταιρείες γύρω από τον Wagner. Ήταν ο λόγος που η εταιρεία ήταν τόσο μεγάλη».

Άλλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα βρει κάποιον τρόπο να συνεχίσει το brand υπό την ηγεσία μιας εγκεκριμένης από το Κρεμλίνο ομάδας, δήλωσε ο Ovigwe Eguegu, Νιγηριανός αναλυτής πολιτικής στην εταιρεία συμβούλων Development Reimagined με έδρα το Πεκίνο.

Μεγάλες business στην Αφρική

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, η Μόσχα προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να οικειοποιηθεί τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει ο «μάγειρας του Βλαντιμίρ Πούτιν» στην Αφρική. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του «Kyiv Independent», ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ομάδα του δεν θα έχουν προβλήματα. Πιθανότατα η Wagner θα αντικατασταθεί από άλλες μονάδες παρόμοιας φύσης.

Γιατί η Ρωσία χρειάζεται επιρροή στην Αφρική και υποστήριξη για τους πολέμαρχους που αποσταθεροποιούν άλλες χώρες;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσεπροσφάτως με περηφάνια ότι «η Μόσχα πολεμά τη νέο-αποικιοκρατία» και υποστηρίζει τις ιδέες ελευθερίας των αφρικανικών εθνών. Οι «ελευθέρια της Αφρικής» περιλαμβάνει χρυσό, διαμάντια και άλλους φυσικούς πόρους.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η ομάδα Wagner κατηγορείται για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μισθοφόροι που πολεμούν μαζί με δυνάμεις του Μάλι και της Κεντρικής Αφρικής έχουν εμπλακεί σε εκτελέσεις, εξαφανίσεις αμάχων, βασανιστήρια και λεηλασίες.

Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για την Αφρική τυχαία. Αυτό είναι σίγουρο.

Σύμφωνα με ειδικούς, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία νέων ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων που θα αντικαταστήσουν τους Wagnerians στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στη Συρία. Οι νέες ομάδες θα έχουν διαφορά σε ένα πράγμα από τους προκατόχους τους: θα υπακούν στο υπουργείο και τον Σεργκέι Σοϊγκού.

Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Πώς να διαφοροποιήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις στην Αφρική και να αντικαταστήσει την πιο έμπειρη ομάδα μισθοφόρων με μια νέα δύναμη; Πώς να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των μισθοφόρων της Wagner, οι οποίοι δεν θα είναι πολύ έμπιστοι μετά το θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Διάφορα σενάρια θέλουν μια ξαφνική αλλαγή εξουσίας και αντικατάσταση Ρώσων πρακτόρων στην Αφρική. Η σταδιακή απορρόφηση του Ομίλου Wagner και των ανθρώπων της, περιλαμβάνει την εξάλειψη ανυπάκουων και την αντικατάστασή τους με ανθρώπους πιστούς στην GRU και στον μηχανισμό ισχύος. Η Ρωσία έχει σοβαρά σχέδια για την Αφρική και θέλει να επεκτείνει την επιρροή της.

Υπάρχουν περίπου 5.000 μισθοφόροι και εκπαιδευτές της ομάδας Wagner που σταθμεύουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Μαδαγασκάρη . Η παρουσία τους καθιστά τη Ρωσία τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Αφρική μετά τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες έχουν πλέον την ευκαιρία να «συναντηθούν» στον Νίγηρα, όπου οι Ρώσοι υποστήριξαν το στρατιωτικό πραξικόπημα και οι Αμερικανοί έχουν αεροπορικές βάσεις.

9. Aydınlık Gazetesi İlk Sayfası

Milli Gazete İlk Sayfası

Diriliş Postası Gazetesi İlk Sayfası

 

10.

DEAŞ/IŞİD, ABD ve İsrail’in yarattığı bir canavar! Eski ABD’li komutandan itiraf gibi açıklama!

11.09.2023 

Eski Amerikan Deniz Komandosu Ken O’Keefe katıldığı programda “DEAŞ/IŞİD, ABD ve İsrail’in yarattığı bir canavar. IŞİD, İsrail’in Ortadoğu’da büyümesi için kuruldu. DEAŞ’in gerçek açılımı ‘İsrail Gizli Servisi’dir. IŞİD Golan tepelerinde İsrail’le sınır komşusu. Peki IŞİD’in İsrail’e tek kurşun sıktığını gördünüz mü? Aksine yaralanan IŞİD militanları İsrail’de tedavi tedavi ediliyor.” ifadelerini kullandı.

ABD, ESKİ ASKERİNİ YALANLADI: YAHUDİ KARŞITI İDDİALAR ASILSIZDIR

Eski askerinin iddialarını yalanlayan ABD Büyükelçiliği’nin açıklamasında, “Sosyal medyada dolaşan ve Russia Today ile Yahudi karşıtı eski ABD’li asker O’Keefe tarafından ortaya atılan iddialar asılsızdır” denildi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, “Bu haberin kaynağı Russia Today’dir. Söz konusu kişinin ‘uzmanlıkla’ uzaktan yakından ilgisi yoktur; kendisi Yahudi karşıtı komplo teorileriyle tanınmaktadır ve ABD’deki 11 Eylül saldırılarından İsrail’in sorumlu olduğu iddiası da dahil olmak üzere gerçek dışı iddiaları vardır. Bu noktada Türk kamuoyunu yanlış yönlendiren kimdir?” ifadeleri kullanıldı.

11.

Gürcistan, Azerbaycan’ın yanında: Karabağ’daki sözde seçimleri tanımıyoruz

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda yapılan sözde cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımadığını açıkladı.

Gürcistan, Azerbaycan'ın yanında: Karabağ'daki sözde seçimleri tanımıyoruz
 11.09.2023 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Gürcistan’ın, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediği belirtildi.

Açıklamada, “Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade eder, Karabağ’da 9 Eylül 2023’te düzenlenen sözde cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Erhan CeylanHaber7.com – Editör

12.

Türkiye’nin ilk kadın taarruz pilotu Diyarbakır’ semalarında! İlk uçuşuyla göz doldurdu

11.09.2023
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne envanterine kayıtlı ATAK helikopteri, kentte terör başta olmak üzere birçok suçla mücadelede aktif olarak kullanılıyor.

Havacılık Şube Müdürlüğü’nde 2023-2024 uçuş yılı açılışı kapsamında etkinlik düzenlendi. İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya’nın izlediği etkinlikte; Türkiye’nin ilk kadın taarruz helikopteri pilotu Özge Karabulut, ATAK helikopteri ile Diyarbakır semalarında bakım uçuşu yaptı. Uçuşun ardından İl Emniyet Müdürü Kaya, Karabulut’u tebrik edip, “Harikaydın, seninle gurur duyduk. Güzel manevralar yaptın. Allah, kazasız belasız, başarılı bir meslek hayatı versin inşallah” dedi. 1991 doğumlu Özge Karabulut, 2016 yılında Polis Teşkilatı’na adım atarak komiser yardımcısı unvanıyla göreve başladı.

2 yıl önce Havacılık Dairesi’nin pilotaj sınavında gösterdiği büyük başarıdan sonra pilotluk eğitimi almaya başladı. Karabulut, ilk önce Bell 249 ve ardından Atak helikopterlerinin intibak eğitimlerini başarıyla tamamladı. Geçen Mart ayında terör ve suçla mücadele envanterine Atak helikopterinin dahil edilmesiyle birlikte, kokpitin başına Özge Karabulut’un geçmesine karar verildi. Dünyada başka hiçbir polis teşkilatında bulunmayan taaruz ve taktik keşif helikopterini komuta edecek Özge Karabulut, Türkiye’nin ilk taarruz helikopter pilotu oldu.

Türkiye'nin ilk kadın taarruz pilotu Diyarbakır' semalarında! İlk uçuşuyla göz doldurdu

 

13.

ABD Başkanı Joe Biden’a Vietnam’da şok: Sesini kestiler, sahneyi terk etti!

11.09.2023

G20 programının ardından Vietnam’a giden Biden burada yaptığı bir konuşma esnasında neye uğradığını şaşırdı!

Hindistan’da düzenlenen G20 zirvesi sonrası Vietnam’a uçan Biden burada yaptığı konuşma esnasında garip bir an yaşandı. Kürsüye çıktığında 5 gündür neredeyse programı kapsamında dünyayı gezdiğini hatırlatan Biden, ‘Ben yatmaya gidiyorum’ diyerek şaka yaptı.

MİKROFONUNU KAPATTILAR

Burada sadece 5 soruya yanıt vereceğini belirten Biden ‘Sadece bana verilen emirleri yapıyorum’ dedi. Biden’ın bu sözlerinden kısa bir süre sonra ise mikrofonu kesildi. Biden mikrofunun kesilmesine rağmen konuşmasını sürdürürken salonda 80’li yıllara ait bir jazz müziği çalmaya başladı.

Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre  araya girerek, “Herkese teşekkür ederim. Bu, basın toplantısını sonlandırıyor. Herkese teşekkürler.” .dedi ve Biden sahneyi terk etmek zorunda kaldı.

14.

Dünya son dakika duyurdu! Kim Jong-un iddiası doğrulandı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Rusya’ya gideceği açıklandı.

11.09.2023
Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Kim “yakın zamanda” Rusya’yı ziyaret edecek.

Yeri ve zamanına ilişkin detayların paylaşılmadığı ziyarette Kim, Putin ile görüşecek.

TREN YOLA ÇIKTI

Öte yandan Yonhap’ın üst düzey bir Güney Koreli hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Kim Jong-un’u taşıyan tren yola çıktı.

Yetkili, “İstihbarat yetkililerin, Kim Jong-un’u taşıyan trenin Vladivostok’a doğru yola çıktığını tespit ettiğini biliyorum.” dedi.

Başka bir üst düzey yetkili ise “Kim Jong-un Pyongyang’dan uzaklaşıyor gibi görünüyor.” ifadesini kullandı.

Özel zırhlı trenle yapacağı yolculuğunun yaklaşık 20 saat sürmesi beklenen Kim’in, Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’na katılacağı tahmin ediliyor.

– Kim’in babası da hep trenle yolculuk ediyordu

Kim’den önce Kuzey Kore lideri olan babası Kim Jong-il de uçak fobisi nedeniyle 17 yıllık görev süresince hep trenle seyahat etmişti.

Çin ve Rusya yolculuklarını trenle yapan baba Kim, 2011’de yine bir tren yolculuğunda geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.

The New York Times’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde, Kuzey Kore lideri Kim’in bu ay Rusya’yı ziyaret edeceği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile “Ukrayna’daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlama ve farklı alanlarda askeri işbirliği olasılıklarını ele almak üzere” bir araya geleceği öne sürülmüştü.

KREMLİN DOĞRULADI

Kremlin’den yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un önümüzdeki günlerde Rusya’ya resmi ziyarette bulunacağı ifade edildi.

Kremlin, açıklamasında, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine önümüzdeki günlerde Rusya’ya resmi bir ziyarette bulunacak” denildi.

ABD’DEN KUZEY KORE’YE TEHDİT: BEDELİNİ ÖDEYECEK

Washington’a göre görüşmenin gündeminde Kuzey Kore’nin Moskova’ya silah desteği var. Kuzey Kore’yi, Rusya’ya silah sağlamaması gerektiği konusunda “uyardıklarını” dile getiren ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pyongyang yönetimini, silah satmaya ilişkin atacağı adımlardan caydırmak için fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Bu, Kim’in Putin’le ikinci görüşmesi olacak. İkili 2019’da yine Kim’in Rusya ziyaretiyle bir araya gelmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com – Gece Sorumlusu

15.

Λούτσα (11-09-2023): Αιματοκύλισμα με 6 νεκρούς

16.

Φάκελος Γουέμπλεϊ-Όλη η αλήθεια: Για πρώτη φορά όλο το παρασκήνιο της πορείας του ΠΑΟ

Φάκελος Γουέμπλεϊ-Όλη η αλήθεια: Για πρώτη φορά όλο το παρασκήνιο της πορείας του ΠΑΟ
Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

52 χρόνια συμπληρώνονται από τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ το 1971 με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα, συγκεντρώνοντας όλα τα ντοκουμέντα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα για την πορεία του Παναθηναϊκού και αποδομεί μία προς μία τις «πράσινες» απαντήσεις…

Στο άρθρο αυτό θα πρωτοπορήσουμε, παραθέτοντας και αντικρούοντας τα επιχειρήματα των ιστορικών του Παναθηναϊκού και κατά κύριο λόγο του Αριστοτέλη Μπένογλου, ο οποίος σε άρθρο του στο SDNA, θεωρούσε ότι έχει απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί. Το ίδιο κάναμε στο αφιέρωμα για τη συγγνώμη της FIBA στην Μπαρτσελόνα για το πρώτο Ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού το 1996, το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα…

Εισαγωγικά, θυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός απέκλεισε στη φάση των «32» την πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου Ζενές Ες (με δύο νίκες), στη φάση των «16» την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας (με μία νίκη και μία ήττα), στα προημιτελικά την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον (με δύο ισοπαλίες χάρη στο εκτός έδρας γκολ) και στα ημιτελικά τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα (με μία ήττα και μία νίκη χάρη στο εκτός έδρας γκολ), για να προκριθεί στον τελικό του Γουέμπλεϊ όπου ηττήθηκε από τον πρωταθλητή Ολλανδίας Άγιαξ με 2-0.

1. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΕΒΕΡΤΟΝ
ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Όπως είπαμε, στα προημιτελικά ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση με δύο ισοπαλίες χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ (1-1 στην Αγγλία και 0-0 στη Λεωφόρο).
Α. ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ

Ο μακαρίτης Φίλιππος Συρίγος ήταν από τους πιο γνωστούς και έμπειρους αθλητικούς δημοσιογράφους της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι δεν ήταν Ολυμπιακός, αντιθέτως άσκησε πολύ σκληρή κριτική στην ομάδα του Πειραιά μέχρι το θάνατό του. Εποχή άφησαν τα άρθρα του για την παραχώρηση προς ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό και πολλοί ισχυρίζονται ότι ανήκε στο αντιολυμπιακό στρατόπεδο.

Σήμερα θα υπενθυμίσουμε ένα βίντεο από τηλεοπτική εκπομπή του Φιλίππου Συρίγου τη δεκαετία του 1980 με προσκεκλημένο τον παλαίμαχο παίκτη του Παναθηναϊκού από την εποχή του Γουέμπλεϊ Αριστείδη Καμάρα. Στη συνέντευξη αυτή, ο Φίλιππος Συρίγος αναφέρεται μπροστά στον Καμάρα στις φήμες που είχαν ακουστεί από το εξωτερικό για το παρασκήνιο των προκρίσεων του ΠΑΟ επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας και του Ερυθρού Αστέρα.

Πέραν αυτού, ο δημοσιογράφος στην ίδια εκπομπή, κατέθεσε τη δική του μαρτυρία ότι είχε δει τον Γάλλο διαιτητή του αγώνα Παναθηναϊκός-Έβερτον Ελλιέ στον ιππόδρομο μαζί με κάποιους που του έδιναν διαρκώς λεφτά λέγοντας του ότι κερδίζει. Ο Αριστείδης Καμάρας ακούει και δεν φαίνεται να εξοργίζεται…
Μάλιστα τα όσα είπε ο Φίλιππος Συρίγος ως μαρτυρία του, επιβεβαιώνονται από δημοσίευμα της εποχής το 1971…

Το αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τον Ιππόδρομο:

«Οι φήμες είναι καφενειακές»
Για τα περί ιπποδρόμου, οι ιστορικοί της ομάδας του τριφυλλιού δεν απάντησαν ποτέ επί της ουσίας. Σε άρθρο του στο SDNA, ο Αριστοτέλης Μπενόγλου περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει αναιτιολόγητα «καφενειακές» τις φήμες αυτές, χωρίς κανέναν περαιτέρω σχολιασμό. Μάλιστα πιάστηκε… ανενημέρωτος, γιατί νόμιζε ότι, τα περί ιπποδρόμου, αφορούσαν τον Ισπανό διαιτητή του ημιτελικού με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ στην πραγματικότητα αφορούσαν τον Γάλλο διαιτητή του προημιτελικού με την Έβερτον.
Έτσι το δημοσίευμα της εποχής, αλλά και η μεταγενέστερη μαρτυρία του Φ. Συρίγου μπροστά στον σιωπηλό Καμάρα έχουν μείνει αναπάντητα από πλευράς Παναθηναϊκού.
Β. Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΕΡΤΟΝ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ
Αξίζει όμως να δούμε τι είχε ακουστεί για τη διαιτησία στον αγώνα με την Έβερτον. Θυμίζουμε ότι στην Αγγλία, ο αγώνας Έβερτον – ΠΑΟ έληξε ισόπαλος 1-1 και στη Λεωφόρο ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0. Έτσι, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε χάρη στο εκτός έδρας γκολ.
Αρχείο Reds against the machine

Όπως βλέπουμε, τόσο ο Αγγλικός Τύπος, όσο και ο προπονητής της Έβερτον, έβραζαν κατά του διαιτητή της αναμέτρησης. Ο διαιτητής πάντως δεν προβληματίστηκε από τις εναντίον του κατηγορίες και συνέχισε τη ζωή του. Μάλιστα έφυγε χαρούμενος και πλούσιος από την Ελλάδα χάρη στην επιτυχία του στον ιππόδρομο…

Ο Άγγλος συγγραφέας Brian Glanville, στο βιβλίο του «Champions of Europe», ανέφερε επίσης ότι ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε εξόφθαλμα από τον Γάλλο διαιτητή και ότι η Έβερτον δεν πήρε ούτε σφύριγμα.

Το αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία με την Έβερτον
ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
Οι ιστορικοί του Παναθηναϊκού δεν έχουν απαντήσει ποτέ για τη διαιτητική εύνοια της ομάδας τους στον αγώνα με την Έβερτον στην Λεωφόρο…
2. ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ/ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ/ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ/ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα. Στο Βελιγράδι ηττήθηκε με το βαρύ 4-1. Στη ρεβάνς της Λεωφόρου, ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε νωχελικά και ηττήθηκε με 3-0 με αποτέλεσμα να αποκλειστεί λόγω του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Αν στον αγώνα με την Έβερτον το ζητούμενο ήταν η διαιτησία, στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα οι φήμες μιλούσαν για την απόδοση των Σέρβων παικτών…
Α. Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Δέσποινα Παπαδοπούλου και Στυλιανός Παττακός στις θέσεις των επισήμων της Λεωφόρου μετά τη λήξη του ημιτελικού Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 3-0.

 

Η κορωνίδα των φημών θεωρείται η περίφημη συνέντευξη της Δέσποινας Παπαδοπούλου στην εκπομπή «Οι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά το 2007 στο Mega. Κακώς. Οι φήμες και τα στοιχεία υπήρχαν από πολύ παλιότερα. Η συνέντευξη εκείνη, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Η χήρα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, μίλησε λοιπόν για χρηματισμό προς τους Γιουγκοσλάβους προκειμένου να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Γουέμπλεϊ, αποκλείοντας στη Λεωφόρο τον Ερυθρό Αστέρα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον αγώνα της Λεωφόρου, ο Στυλιανός Παττακός (νούμερο 2 της χούντας), της είπε: «Το πληρώσαμε και θα το πάρουμε το παιχνίδι» και ότι ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης που επίσης βρισκόταν στις θέσεις των επισήμων της Λεωφόρου, της είπε επίσης: «Μην στεναχωριέστε κυρία Παπαδοπούλου, το πληρώσατε και θα το πάρετε»!

Με λίγα λόγια, η Δέσποινα Παπαδοπούλου, χωρίς να έχει κανένα σχετικό συμφέρον, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και αναλυτικότατα ένα περιστατικό που ρίχνει σοβαρές σκιές στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι το Γουέμπλεϊ.
Το πρώτο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τη Δέσποινα:
«Δεν λαμβάνουμε σοβαρά τη Δέσποινα γιατί έλεγε ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας»
Το πρώτο επιχείρημά των φίλων του ΠΑΟ είναι το εξής: «Μα καλά θα πιστέψουμε μια γυναίκα που έχει δηλώσει ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας και ότι ο Αλέξανδρος Παναγούλης περνούσε καλά στη φυλακή και έπαιζε τένις;»

Το δεύτερο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τη Δέσποινα:

«Ο διάλογος αυτός δεν έγινε ποτέ και εν πάση περιπτώσει έγινε για πλάκα!»

Παρόλα αυτά, οι ιστορικοί του Παναθηναϊκού επικαλούνται ότι ο αντιπρόεδρος των χουντικών κυβερνήσεων Στυλιανός Παττακός, διέψευσε τη Δέσποινα Παπαδόπουλου.

Βέβαια και ο ίδιος ο Παττακός ισχυριζόταν ότι επί χούντας δεν γινόταν βασανιστήρια και μάλιστα έλεγε ότι οι εξόριστοι στην Μακρόνησο καλοπερνούσαν τρώγοντας αστακούς, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να θεωρούν αξιόπιστη τη διάψευσή του!


Μάλιστα, οι «πράσινοι» ιστορικοί επικαλούνται ότι, σύμφωνα με τον Παττακό, ο επίμαχος διάλογος με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου δεν έγινε ποτέ, όπως είδαμε στο άρθρο Μπενόγλου.Ωστόσο ακριβώς μετά, στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται ότι ο βιογράφος του Παττακού ανέφερε ότι ο διάλογος Παττακού-Δέσποινας έγινε… χάριν αστεϊσμού!

Δηλαδή τη μία μας λένε ότι ο διάλογος δεν έγινε ποτέ και την άλλη μας λένε ότι έγινε, απλά ο Παττακός, ως άλλος Φερεντίνος, αποφάσισε να κάνει φάρσα στη Δέσποινα, βάζοντας στον κόλπο και τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη και τόσες δεκαετίες μετά δεν της αποκάλυψε ότι της έκανε πλάκα!Κανένας Παναθηναϊκός δεν απαντάει στο εξής απλό ερώτημα: Αν η μαρτυρία της Δέσποινας για το Γουέμπλεϊ είναι αναξιόπιστη επειδή έλεγε ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας, τότε γιατί είναι αξιόπιστη η διάψευση Παττακού για το Γουέμπλεϊ, παρότι επίσης έλεγε ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας.

Έτσι λοιπόν, επιμένουν να θεωρούν αναξιόπιστη τη χήρα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, αλλά θεωρούν αξιόπιστο τον Παττακό που την διέψευσε από το κρεβάτι του και σε ηλικία 94 ετών το 2007!

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου συγχαίρει τον Μίμη Δομάζο μετά την πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Έβερτον.

Επίσης δεν μας εξήγησε κανένας και ποτέ, τι λόγο είχε η Δέσποινα Παπαδοπούλου να πει αυτό το ψέμα. Για τα βασανιστήρια είχε όντως κάθε λόγο να πει ψέματα. Τα έλεγε γιατί αυτό συμφέρει τη μνήμη του άντρα της και του καθεστώτος.

Τι όφελος είχε όμως να πει όσα είπε για το Γουέμπλεϊ; Γιατί να σκηνοθετήσει τέτοιους διαλόγους που μάλιστα τους παρέθεσε αναλυτικά και λεπτομερώς;

Το τρίτο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τη Δέσποινα:
«Έχει Αλτσχάιμερ και δεν μπορεί να ανασκευάσει»
Η Δέσποινα Παπαδοπούλου δεν ανασκεύασε ποτέ από το 2007 μέχρι σήμερα και, σύμφωνα με τον κ. Μπενόγλου, δεν μπορεί να το κάνει γιατί έχει… Αλτσχάιμερ, άρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τον βιογράφο της!
Τώρα πώς γίνεται να έχει Αλτσχάιμερ και να έδωσε πριν από μόλις μία εβδομάδα συνέντευξη στην Espresso, θα σας γελάσουμε…

Το επόμενο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τα περί χρηματισμού

«Η χούντα δεν θα συνεργαζόταν με κομμουνιστικό κράτος!»
Ένα ακόμα αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού, είναι ότι δεν θα γινόταν ποτέ η Ελληνική χούντα που ήταν ακροδεξιά, να χρημάτισε μια ομάδα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία:
Το συγκεκριμένο «πράσινο» επιχείρημα δείχνει πλήρη έλλειψη γνώσεων γεωπολιτικής, καθώς στη διεθνή πολιτική, η ιδεολογία των καθεστώτων, είναι πλήρως αδιάφορη. Όπως είχε αναφέρει επανειλημμένα ο Στυλιανός Παττακός, οι σχέσεις Ελλάδας-Σοβιετικής Ένωσης επί χούντας, ήταν “φιλικοτάτες”. Με την πάροδο των δεκαετιών είδαμε τους Αμερικανούς να εξοπλίζουν ισλαμιστές εξτρεμιστές, ενώ ακόμα και σήμερα η Δύση δεν ενόχλειται από τη ναζιστική ιδεολογία των ταγμάτων Αζόφ.

Με λίγα λόγια, η ιδεολογία του καθεστώτος του Τίτο, δεν θα αποτελούσε εμπόδιο για την χούντα του Παπαδόπουλου.

Το τελευταίο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τα περί χρηματισμού

«Κανένας παίκτης του Ερυθρού Αστέρα δεν παραδέχτηκε ότι χρηματίστηκε!»

Εδώ διαβάζουμε ότι δεν υπάρχει καμία παραδοχή από παίκτη του Ερυθρού Αστέρα ότι εξαγοράστηκε, άρα ακόμα και αν εξαγοράστηκαν, δεν μας ενδιαφέρει! Ωραία λογική που τσακίζει κόκαλα (λες και θα έβγαινε κάνεις να ομολογήσει ότι έχει κάνει τέτοιο έγκλημα κατά της ομάδας του και της χώρας του)! Παρόλα αυτά, το επιχείρημα ότι δεν έχει ακουστεί τίποτα από πλευράς παικτών του Ερυθρού Αστέρα, δεν στέκει:Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Ερυθρού Αστέρα εκείνης της εποχής, ήταν ο Στέφαν Οστόιτς, ο οποίος μάλιστα πέτυχε 3 γκολ στον πρώτο ημιτελικό Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 4-1, έκανε μια σοβαρή καταγγελία εκείνη την εποχή:

Μιλώντας το 1976 στο ΦΩΣ, χαρακτήρισε ανεξήγητη την απόδοση του Ερυθρού Αστέρα στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Δεν άφησε δηλαδή αιχμές για τη διαιτησία που μπορεί να έκρυβε ένα παράπονο, αλλά για την απόδοση των συμπαικτών του, λέγοντας ευθέως ότι το αποτέλεσμα ίσως κρίθηκε στα παρασκήνια…

Αρχείο Reds against the machine
Από κει και πέρα, αν γνωρίζετε παγκοσμίως πολλές περιπτώσεις ανθρώπων να βγαίνουν και να δηλώνουν δημόσια κάτι τόσο ντροπιαστικό, όπως ότι χρηματίστηκαν για να χάσουν, ας μας το πείτε…
Β. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης ήταν ο άνθρωπος της χούντας στον αθλητισμό. Γενικός γραμματέας αθλητισμού. Ό, τι είναι οι υφυπουργοί αθλητισμού επί Δημοκρατίας (Κοντονής, Βασιλειάδης, Αυγενάκης, κτλ) ήταν ο Ασλανίδης επί χούντας (δεν υπήρχε τότε υφυπουργείο αθλητισμού). Υπήρξε εγγεγραμμένο μέλος στον Παναθηναϊκό και ήταν ο αρχηγός της αποστολής της ομάδας στο Γουέμπλεϊ. Φανταστείτε να ήταν σήμερα αρχηγός της αποστολής του Ολυμπιακού στο Κάουνας ο Αυγενάκης αντί για τους Αγγελόπουλους…

Μετά τη χούντα, ο Κ. Ασλανίδης, είχε κάνει τις εξής δηλώσεις:

Αρχείο Reds against the machine

Ο Ασλανίδης έκανε λόγο λοιπόν για χρηματισμό συλλόγου γειτονικής χώρας εν γνώσει του ίδιου του δικτάτορα Παπαδόπουλου, προκειμένου να διευκολυνθεί πορεία Ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ήταν ξεκάθαρο ότι φωτογράφιζε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Το Δ.Σ. του Παναθηναϊκού προειδοποίησε με μηνύσεις οι οποίες όμως δεν κατατέθηκαν ποτέ


Το αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τον Ασλανίδη
Η μπάλα στην εξέδρα!
Όταν η κουβέντα φτάνει στον Ασλανίδη, υπάρχει αμηχανία και οι ιστορικοί και οπαδοί του τριφυλλιού, πάνε την κουβέντα αλλού, όπως στο ότι ο Ασλανίδης ήταν φίλαθλος του Ηρακλή (κάτι αδιάφορο), καθώς και ότι επί Ασλανίδη πήραν λεφτά από την ΓΓΑ όλες οι Ελληνικές ομάδες (ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός), κάτι επίσης αδιάφορο για την υπόθεση Γουέμπλεϊ. Αναφέρουν επίσης ότι προσπάθησε να καπηλευθεί την πορεία του τριφυλλιού. Για την ταμπακιέρα όμως της αποκάλυψης που έκανε, κουβέντα…
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Ο άνθρωπος του αθλητισμού στην χούντα, δήλωσε ότι έγιναν δωρεές σε σύλλογο γειτονικής χώρας για να διευκολυνθεί η πορεία Ελληνικής ομάδας σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τι λέτε να εννοούσε;
Γ. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Σε έγγραφο-ντοκουμέντο του Γενικού επιτελείου στρατού τον Μάιο του 1971, αναφέρεται ότι η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα εξαγοράστηκε έναντι 3 εκατομμυρίων δραχμών.

Το αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για το έγγραφο

«Από τον τελικό θα εισέπραττε περισσότερα ο Ερυθρός Αστέρας»
Οι ιστορικοί του Παναθηναϊκού, επικαλούνται ότι τα έσοδα των φιναλίστ του τελικού από τα τηλεοπτικά, ήταν μεγαλύτερα από το ποσό των 3 εκατ. δρχ. που αναφέρει το έντυπο περί χρηματισμού. Παραλείπουν βέβαια να πουν ότι το ποσό που δίνεται από την ΟΥΕΦΑ, προορίζεται υπέρ του σωματείου σε αντίθεση με το μαύρο χρήμα που μπορεί να πάει σε συγκεκριμένες τσέπες και το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο από τα επισήμως αναφερόμενα στα στρατιωτικά έγγραφα της εποχής.
Άλλωστε, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω, τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που βοούσαν, έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά…
Δ. Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΒΟΑ!
Ένα χρόνο μετά την πτώση της χούντας, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», παρουσίασε μία έρευνα με όσα γράφτηκαν στον διεθνή Τύπο σχετικά με τα παρασκήνια του Γουέμπλεϊ. Σας παρουσιάζουμε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 25-06-1975
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής
Όπως θα δείτε, γίνεται αναφορά σε λεφτά του Ωνάση, σε εξαγορά του προεδρείου του Ερυθρού Αστέρα, σε εξαγορά παικτών του Ερυθρού Αστέρα, κτλ. Αναλυτικά:
Ακόμα και στις μέρες μας, ο διεθνής Τύπος εξακολουθεί να βοά, μισό αιώνα μετά το Γουέμπλεϊ. Χαρακτηριστικό ήταν ένα δημοσίευμα της Ισπανικής «Marca» το 2020:

Αλήθεια, για ποιο λόγο τόσες πολλές εφημερίδες από τόσες πολλές και διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ισπανία, κτλ), έκαναν και τότε και σήμερα, λόγο για δωροδοκίες και σκάνδαλα αναφορικά με την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ; Ήταν δάκτυλοι του Ολυμπιακού; Είχαν κάποιο συμφέρον οι χώρες αυτές και συνωμότησαν τα ΜΜΕ τους κατά του Παναθηναϊκού; Γιατί δεν υπήρξαν αντίστοιχα δημοσιεύματα και στους υπόλοιπους τελικούς κυπέλλου πρωταθλητριών της εποχής;Αποκαλύφθηκε επίσης, ότι με εντολή Ασλανίδη, κατάσχονταν οι ξένες εφημερίδες που έκαναν αναφορά στον ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ μετά την πτώση της χούντας, υπήρξε και ανάθεση έρευνας σε ανακριτή για την υπόθεση…

Το αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τα διεθνή δημοσιεύματα και τις κατασχέσεις Ασλανίδη:

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
Καμία απολύτως απάντηση δεν έχουν δώσει οι ιστορικοί του Παναθηναϊκού στις σοβαρές καταγγελίες του διεθνούς Τύπου που βοούσε, καθώς επίσης και στις κατασχέσεις των ξένων εφημερίδων από τη χούντα με εντολή Ασλανίδη.
3. ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΣΗ
Α. ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ: «ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟΣ»
Με συνέντευξή του το 2007, ο παλαίμαχος αμυντικός του Ερυθρού Αστέρα Μίλε Νοβάκοβιτς προχώρησε σε καταγγελίες για τον περίφημο επαναληπτικό ημιτελικό της Λεωφόρου, κάνοντας λόγο για στημένο αγώνα και ανέφερε ότι οι παίκτες της ομάδας του ήταν ναρκωμένοι. Δεν γνωρίζουμε αν λέει αλήθεια, αλλά σας παραθέτουμε το απόσπασμα:
«Νοβάκοβιτς: Είμαι πεπεισμένος πως το παιχνίδι ήταν στημένο. Ακόμα κι έπειτα 36 χρόνια, είμαι βέβαιος πως μας είχαν ναρκώσει – περπατούσαμε στο τερέν σα να ήμασταν σε όνειρο. Ποτέ δε θα ξεχάσω τι περάσαμε απ’ τη στιγμή που επιστρέψαμε στο Βελιγράδι.
Όλα τα είδη περιέργων υποθέσεων εκτυλίχθηκαν εκεί, πιστεύω πως μας έδωσαν φαγητό κατά τη διαμονή μας που περιείχε κάποιες ουσίες που μας ζάλισαν, αλλά η λεμονάδα στο ημίχρονο ήταν οπωσδήποτε το τελικό χτύπημα.
ΔΗΜ.: Τι εννοείτε με το τελικό χτύπημα;
Μ.Ν.: Δεχτήκαμε το πρώτο γκολ σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αγώνα, αποτέλεσμα σφάλματος του Κλενκόβσκι, που γύρισε τη μπάλα στον γκολκίπερ Ντούϊκοβιτς στα 2 μέτρα, που πολύ απλά, δε το κάνεις ποτέ. Τότε, ο επιθετικός τους, ο δίμετρος Αντωνιάδης, απλά έκλεψε τη μπάλα και σκόραρε. Δεν είδα καν το γκολ. Πήγαμε στα αποδυτήρια με διαφορά ενός τέρματος. Ο προπονητής, Μίλιανιτς, ήταν τόσο εξοργισμένος, που ήθελε να μας χαστουκίσει όλους. Δεν πίστευε πως ήμασταν εμείς εκεί έξω που χάναμε με 1-0 από μια ομάδα κατώτερης κλάσης. Συμφωνήσαμε να τους επιτεθούμε και να τους τσακίσουμε στο 2ο ημίχρονο, όταν ένας κοντός Έλληνας ήρθε στα αποδυτήρια μας και μας έφερε αναψυκτικά. Ήπιαμε τη λεμονάδα και αυτό είναι το τελευταίο που θυμάμαι απ’ το παιχνίδι.
Δημοσιογράφος: Τι συνέβη τότε;
Νοβάκοβιτς: Θυμάμαι μόνο πως τραγουδούσαμε και γελούσαμε στο αεροπλάνο στο ταξίδι της επιστροφής. Ναι – τραγουδούσαμε και γελούσαμε ! Δεν ξύπνησα μέχρι που προσγειωθήκαμε στο Βελιγράδι και έφτασα σπίτι, όπου ο πατέρας μου με χαστούκισε. Η μητέρα μου δε μου μιλούσε για έξι μήνες και οι καλύτεροι φίλοι μου δε μου μιλούσανΜας κατηγορούσαν όλοι ότι πουλήσαμε το παιχνίδι. Ο κόσμος στη χώρα το έφερε βαρέως και δε μπορούσε να αποδεχτεί την ήττα. Δε θα καταλάβω ποτέ γιατί το κρατούσαν μυστικό τόσο καιρό και γιατί κανείς δε τολμούσε να μιλήσει γι αυτό. Δεν υπήρχε μέρος για να το πεις δυνατά. Ήταν όλα συμφωνημένα, σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο απ’ τους παίκτες και το προσωπικό».

Β. ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΚΟΡΑΣΙ: «ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ – ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΝΑΡΚΩΘΕΙ»

Το 2017, ο Σέρβος Στάνισλαβ Κόρασι, ο οποίος ήταν βασικός μέσος του Ερυθρού Αστέρα το 1971, με συνέντευξή του στη Σερβική εφημερίδα Novosti κατήγγειλε ότι οι συμπαίκτες του ήταν ναρκωθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις φήμες για χρηματισμό του συμπαίκτη του Μπράνισλαβ Κλενκόβσκι. Αναλυτικότερα:

«- Μετά από τη νίκη με 4-1, όλοι ήταν κάπως χαλαροί, ακόμα και η διοίκηση του συλλόγου, και ονειρευόμασταν τον τελικό με τον Άγιαξ…

..Όσο πλησίαζε ο αγώνας, ο Γιόβαν Ατσίμοβιτς (σ.σ. επίσης βασικός στον αγώνα) με πλησίασε και μου είπε ‘είσαι γρήγορος σαν σφαίρα και εμείς τόσο αργοί’. Αυτό με εξέπληξε, με ταρακούνησε.
– Και μετά, το πρώτο γκολ στο πρώτο λεπτό;
– Σίγουρα μας αποσυντόνισε, ειδικά από τη στιγμή που στο ημίχρονο ήμαστε πίσω με 0-2. Αλλά εμένα με ανησυχούσε κάτι άλλο, αφού έμοιαζε σαν να μην ασχολείται κανείς. Οι συμπαίκτες μου περνούσαν από δίπλα μου σαν φαντάσματα. Τώρα, εκ των υστέρων, δηλώνω: οι παίκτες είχαν ναρκωθεί! Με ποιον τρόπο, δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήταν κάποια ισχυρά ηρεμιστικά που τους άφησαν τελείως μουδιασμένους, παράλυτους. Το ερώτημα είναι άλλο: ποιος το έκανε και με τι συμφέρον;”
Κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν πολλές ιστορίες όπως ότι ο Μπράνισλαβ Κλενκόβσκι (σ.σ. Σκοπιανός αμυντικός που αγωνίστηκε βασικός) βρήκε πολλά χρήματα κάτω από το μαξιλάρι του. Ήμουν συγκάτοικος του Κλένκο στο δωμάτιο (σ.σ. εννοεί στα ξενοδοχεία όπου κατέλυε η αποστολή του Αστέρα) και γνωρίζω ότι ο Κλένκο πάντοτε κοιμόταν χωρίς μαξιλάρι».

Το πρώτο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τις καταγγελίες νάρκωσης
«Διαλέξτε επιτέλους: Δωροδοκήσαμε τον διαιτητή; Δωροδοκήσαμε τους παίκτες; Τους ναρκώσαμε; Τους δηλητηριάσαμε;»κραυγάζουν οι ιστορικοί του τριφυλλιού.
Φυσικά εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να… διαλέξουμε. Ο σοφός λαός λέει ότι όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά. Αυτοί άραγε διάλεξαν αν ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη να δημιουργήσει «κόλαση» στη Ριζούπολη, ενώ υποτίθεται ότι ταυτόχρονα ήλεγχε και τη διαιτησία; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα για το Γουέμπλεϊ, ακόμα και να συνέβησαν όλα. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως κάποιοι δηλητηριάστηκαν ή αν εξαγοράστηκαν και επειδή ντρέπονται, μιλάνε για δηλητηρίαση μερικές δεκαετίες μετά ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς παραθέτουμε όλες τις καταγγελίες και εκφράζουμε τον προβληματισμό μας…
Το δεύτερο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τις καταγγελίες νάρκωσης
«Είπαν ψέματα ότι τους νάρκωσαν για να δικαιολογηθούν επειδή τους κατηγορούσαν ότι ήταν στημένοι!»
Το δεύτερο αντεπιχείρημα είναι ότι μόνο ένας παίκτης του Ερυθρού Αστέρα έκανε σχετική καταγγελία, καθώς και ότι ίσως αυτή ήταν η εύκολη δικαιολογία των παικτών, γιατί στην Γιουγκοσλαβία τους κατηγορούσαν ότι ήταν στημένοι…
Ο κ. Μπενόγλου δίνει, άθελά του, μία άλλη διάσταση. Παραδέχεται μέσα από το κείμενο του ότι, εκτός από την υπόλοιπη Ευρώπη, έβραζε και η ίδια η Γιουγκοσλαβία με τον αγώνα αυτόν, κατηγορώντας τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα ως στημένους! Γιατί άραγε; Από ποιον να στήθηκαν και γιατί; Και αφού σύμφωνα με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ο Ερυθρός Αστέρας ήταν τόσο καλός στη Λεωφόρο και έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, γιατί τους χαρακτήριζαν στημένους στη χώρα τους;
Όπως βλέπουμε, ο ίδιος ο Μπενόγλου μιλάει για πέντε τεράστιες ευκαιρίες του Ερυθρού Αστέρα στο δεύτερο ημίχρονο της ρεβάνς της Λεωφόρου και απορεί πώς γίνεται να ήταν πουλημένοι οι παίκτες που έκαναν τέτοια εμφάνιση.

Όμως ο ίδιος ο Μπενόγλου έγραψε όπως είδαμε, ότι κατηγορούσαν οι Γιουγκοσλάβοι τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα ως στημένους. Γιατί όμως να το κάνουν αυτό μετά από μια τόσο καλή εμφάνιση; Μήπως για τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Επίσης, η αναφορά Μπενόγλου ότι τα περί νάρκωσης, ίσως και να αποτελούσαν δικαιολογία των Γιουγκοσλάβων για να αποφύγουν το χλευασμό της κατηγορίας ότι ήταν στημένοι, δίνει μία ενδιαφέρουσα διάσταση στις θεωρίες που υπάρχουν:
Μήπως πράγματι κάποιοι στήθηκαν και γι αυτό ντρέπονται και βρίσκουν δικαιολογίες; Αλλιώς δεν εξηγείται να ψάχνουν δικαιολογίες μισό αιώνα μετά για μία κακή εμφάνιση.
Το τρίτο αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για τις καταγγελίες νάρκωσης
«Μόνο ένας παίκτης έκανε σχετική καταγγελία»
Επιμένει μάλιστα ο κ. Μπενόγλου, ότι κανένας άλλος παίκτης δεν έκανε καταγγελία για δηλητηρίαση, παρά μόνο ο Νοβάκοβιτς. Μάλιστα ο ιστορικός του ΠΑΟ κάνει αστειάκια ότι ίσως ο Νοβάκοβιτς ήπιε όλες τις λεμονάδες των συμπαικτών του και παραφούσκωσε.
Όπως είδαμε παραπάνω όμως, εκτός του Νοβάκοβιτς, σχετική καταγγελία έκανε και ο Στάνισλαβ Κόρασι το 2017, δηλαδή δύο χρόνια πριν από το άρθρο Μπενόγλου. Παραλείπει όμως να το αναφέρει και επιμένει ότι καταγγελία έκανε μόνο ο Νοβάκοβιτς!

4. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ

Ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ ήταν ένα πυροτέχνημα. Και εξηγούμε τι εννοούμε:

Στην ακριβώς προηγούμενη ευρωπαϊκή του παρουσία στο κύπελλο πρωταθλητριών το 1969/70, ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί από την Φόρβερτς Βερολίνου στον Α’ γύρο.

-Τη χρονιά του Γουέμπλεϊ (1970/71) δεν κατάφερε καν να προκριθεί στην Ευρώπη (τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της σεζόν 1971/72 πήραν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Πανιώνιος)!

-Τη σεζόν 1972/73 αποκλείστηκε από τον Α’ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών από τη ΤΣΣΚΑ Σόφιας (και μάλιστα έκανε ένσταση, ο αγώνας επαναλήφθηκε και αποκλείστηκε ξανά!)

-Το 1973/74 αποκλείστηκε στον Α’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την ΟΦΚ Βελιγραδίου.

-Το 1974/75 αποκλείστηκε ξανά στον Α’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την Γκρασχόπερς.

-Το 1975/76 αποκλείστηκε στον Α’ γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων από την Τσβίκαου Ανατολικής Γερμανίας.

Όπως βλέπουμε, ο Παναθηναϊκός της εποχής, ήταν μία φανέλα-πούπουλο στην Ευρώπη που δεν μπορούσε να περάσει ούτε έναν ευρωπαϊκό νοκ άουτ γύρο. Αλλά το 1971 πήγε στο Γουέμπλεϊ!
Μάλιστα ακόμα και στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός της σεζόν του Γουέμπλεϊ, ήταν μία μετριότατη ομάδα, καθώς δεν κατέκτησε ούτε πρωτάθλημα (το πήρε η ΑΕΚ), ούτε κύπελλο (το πήρε ο Ολυμπιακός). Στο πρωτάθλημα μάλιστα τερμάτισε πίσω ακόμα και από τον Πανιώνιο (!) και έτσι την επόμενη χρονιά ο ευρωπαίος φιναλίστ δεν συμμετείχε σε καμία Ευρωπαϊκή διοργάνωση…
Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός της χρονιάς του Γουέμπλεϊ που υποτίθεται ότι πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξόρμηση οπαδών και δήθεν συσπείρωσε όλους τους Έλληνες γύρω του, είδε την πλάτη του Ολυμπιακού στον Μ.Ο. εισιτηρίων της σεζόν και μάλιστα με τεράστια διαφορά:

Το αντεπιχείρημα των ιστορικών του Παναθηναϊκού για το πράσινο πυροτέχνημα:

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ…
Και όμως, αυτό το έχουν παραδεχτεί:
ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Η Αθλητική διαπλοκή παρουσίασε αναλυτικά και με πλήθος ντοκουμέντων όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας για το παρασκήνιο της πορείας του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ. Μάλιστα προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπάνω, παρουσιάζοντας όλα τα αντεπιχειρήματα των ιστορικών του Παναθηναϊκού, αποδομώντας τα, ένα προς ένα.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει μυστήριο και ενδεικτικό ποδοσφαιρικής παρακμής της χώρας μας το ότι 52 χρόνια μετά γιορτάζουμε ακόμα μια συμμετοχή σε τελικό χωρίς τίτλο! Κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά!

Αξίζει να θυμίσουμε ποιες άλλες ομάδες έχουν πετύχει αυτό που πέτυχε ο Παναθηναϊκός… ΜάλμεΚλαμπ ΜπριζΠαρτιζάνΛιντςΣταντ ντε Ρενς… Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά… μεγαθήρια που έχουν πάει σε αντίστοιχα… Γουέμπλεϊ, αλλά φυσικά δεν τα γιορτάζουν…

Ακούμε τη λέξη «Γουέμπλεϊ» λες και είναι τίτλος, μόνο και μόνο επειδή είναι ένα μεγάλο, θρυλικό στάδιο. Αν ο τελικός είχε γίνει στο Ρότερνταμ (όπου έγινε την επόμενη χρονιά), θα έλεγαν άραγε σήμερα: «Εγώ έχω πάει Ρότερνταμ»; Κάποτε μια αθλητική εφημερίδα κυκλοφόρησε με δώρο το dvd με το βίντεο του τελικού του Γουέμπλεϊ… Ένα βίντεο με μία ήττα. Ένα χωνάκι χωρίς παγωτό!

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ως κοινωνία έστω και μισό αιώνα μετά:

Το Γουέμπλεϊ δεν ήταν τίτλος και ας έραψαν κάποτε αστέρι στη φανέλα του Παναθηναϊκού προκαλώντας γέλιο, οι ίδιοι που κατηγορούσαν για λάβαρα τον μπασκετικό Ολυμπιακό (ο οποίος τουλάχιστον έχει και κατακτήσεις)… Το Γουέμπλεϊ ήταν ένα χωνάκι χωρίς παγωτό, αλλά με πολύ παρασκήνιο… Τα ντοκουμέντα υπάρχουν, είναι πολλά, δεν τα υιοθετούμε, αλλά τα παραθέτουμε και σίγουρα θα απασχολούν για δεκαετίες ακόμα τους ιστορικούς ερευνητές…

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση που παρουσιάσαμε, τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες…

ΕΛΛΗΝΑΣ
-/-