“ΤΑ ΒΛΕΠΩ”!..

Φίλοι μου / μας!

1. Ο Πούτιν είπε πως, η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ /Δύση, “αν κάποιοι αυτό θέλουν”, ενώ τόνισε πως ακόμα “παίζει” το σχέδιο τουρκικού σταθμού “Φυσικού Αερίου”, με ρωσική… αρωγή! Μάλλον δεν… ίδρωσε το… αφτάκι κανενός στην Δύση!..

2. Είναι γεγονός το πρώτο τ/αεροπορικό εργοστάσιο, μετά από υπογραφή συμβολαίου κοινής επιχειρηματικής δράσης, ανάμεσα στις εταιρείες TOMTAŞ, AFSAT, TUSAS, ERCİYES, TEKNOPARK. Πρόκειται για επένδυση 200 εκ-ρίων $ Η.Π.Α. και θα εξασφαλίσει εργασία σε 2000 άτομα!

3. Ο Πρόεδρος του “Συνδέσμου Τ/Επχ-τιών” “Τα Λιοντάρια Της Ανατολής” Ορχάν ΑΪΝΤΙΝ φέρεται δηλώσας πως, το 2022 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου απέδωσαν στην Τουρκία περισσότερα από 4 δις $ Η.Π.Α.!..

4. Έγινε γνωστό πως πρόσφατα ο Πρόεδρος του τ/”Βιομηχανικού και Τεχνολογικού Επιμελητηρίου” Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος του Α/”Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου” Αχμέτ Σαμίρ Σάλεχ συμφώνησαν στο να αρχίσει μια προετοιμασία των 2 πλευρών για μια τελική υπογραφή συμφωνίας ανάμεσά τους.

5.  Έγινε, τις προηγούμενες ημέρες, διαμαρτυρία του “ΡΚΚ” μπροστά από το “Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων” στο Στρασβούργο και οι Τούρκοι εξεμάνησαν!..

Παρ’ ότι τους έχουν κάνει κυριολεκτικά πατσαβούρι οι της “Διεθνούς Κοινότητος”, οι Κούρδοι συνεχίζουν να… σκιαμαχούν (το ξέρουν οι περισσότεροι, αλλά δεν τους νοιάζει) και μπράβο τους, όπως και να έχει!..

6. Ευχάριστα τα νέα, λένε οι Τούρκοι, από την ΝΑ Τουρκία, αφού μετά από την περιοχή που περικλείεται από τα όρη Γκαμπάρ, Τζούντι και Κάτο του Σιρνάκ, φέρεται να άρχισαν πρόσφατα οι έρευνες για πετρέλαιο και στην περιοχή του Περβαρί του Σιϊρτ, που είναι στο τρίγωνο Βαν και Σιρνάκ.

7. Συνεχίζουν να προκαλούν πολιτικά ανοήτως και κυρίως άνευ πολεμικής ουσίας οι Ουκρανοί τους Ρώσους, όπως έκαναν με τις πρόσφατες, εντός 24 ωρών, επιθέσεις τους με “Ντρόουνς” στον ρ/στόλο και στο ρ/τάνκερ, κοντά στα στενά του Κερτς, μπας και… ισοφάριζαν -υποτίθεται- την πρόσφατη μεγαλειώδη σφαλιάρα που έφαγαν προηγουμένως στην Ζαπορίζιε!..

Τί κατάφεραν; Τίποτα ουσιαστικό, αφού υπονόμευσαν την έξυπνη κίνηση της Δύσεως που είπε πως θα μπορούσε να μπει η χώρα τους στο ΝΑΤΟ, αν παραχωρούντο ορισμένα εδάφη τους στην Ρωσία, αφού αμέσως ο Πρόεδρος του Ρ/ΣΕΑ Ντμίτρι ΜΕΝΤΒΓΙΕΦ απάντησε πως, αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ουκρανία θα χάσει και το Κίεβο!..

Άραγε, ελέγχει κανείς τον Ζελένσκι στις όποιες κινήσεις του, λεγόμενα, κλπ, από πλευράς Δύσεως, όπως και θα έπρεπε κανονικά να γινόταν, αφού η Ουκρανία ουσιαστικά είναι ένας δυτικός… οίστρος προς το άλογο… Ρωσία;

Ρωτάμε! Μήπως ήρθε η ώρα η… Ουκρανία να αλλάξει τον Ζελένσκι;

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Τ/ΑΡΘΡΟ “ΕΠΑΙΞΕ” ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ… ΠΑΡΑΠΑΝΩ (ΕΝΝ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ / ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ)! ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ… ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ… ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ!.. 

Savaşın seyrini değişebilir! NATO’dan flaş Ukrayna açıklaması! Üyelik şartı açıklandı

NATO, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini, bu konuda duruşunun değişmediğini bildirdi.

15.08.2023

NATO’dan bir yetkili, NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Stian Jenssen’in Norveç basınında yer alan “Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rusya’ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceği” ifadelerini değerlendirdi.

Savaşın seyrini değişebilir! NATO'dan flaş Ukrayna açıklaması! Üyelik şartı açıklandıSavaşın seyrini değişebilir! NATO’dan flaş Ukrayna açıklaması! Üyelik şartı açıklandı

“UKRAYNA’NIN EGEMENLİĞİNİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TAMAMEN DESTEKLİYORUZ”

“NATO’nun konumu net ve değişmedi. NATO liderlerinin temmuzdaki Vilnius zirvesinde yineledikleri gibi, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen destekliyoruz.” ifadelerini kullanan yetkili, şöyle devam etti:

“BARIŞIN HANGİ ŞARTLARDA SAĞLANACAĞINA UKRAYNA KARAR VERECEK”

“Ukrayna’yı ne kadar sürerse sürsün desteklemeye devam edeceğiz. Adil ve kalıcı bir barış sağlamaya kararlıyız. Barışın ne zaman ve hangi şartlarda sağlanacağına Ukrayna karar verecek.”

Yetkili, “Savaşın tekrarlanmamasını sağlamak için güvenlik düzenlemelerine ihtiyaç olduğu açık.” değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın seyrini değişebilir! NATO'dan flaş Ukrayna açıklaması! Üyelik şartı açıklandı

Savaşın seyrini değişebilir! NATO’dan flaş Ukrayna açıklaması! Üyelik şartı açıklandı

“UKRAYNA TOPRAKLARININ BİR BÖLÜMÜNÜ RUSYA’YA VERİRSE NATO ÜYESİ OLABİLİR”

Norveç’in Verdens Gang (VG) gazetesinin haberine göre, NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Jenssen, Arendal kentinde katıldığı bir panelde Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rusya’ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceğini söylemişti.

VG’nin bu yorumun NATO’nun görüşü olup olmadığı sorusu üzerine Jenssen, “Böyle olmalı demiyorum. Bu muhtemel çözümlerden olabilir diyorum.” yanıtını vermişti.

ΚΥΤΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ, ΦΙΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΣΑΣ ΡΩΤΑΜΕ! ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟ 2022 ΣΑΣ ΓΡΑΦΑΜΕ ΕΔΩ, ΣΤΟΝ “Ε.Θ.”, ΓΙΑ ΤΟ ΤΊ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ;

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sık sık İttifakın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini, üyeliğinin ancak savaştan sonra mümkün olabileceğini, barışın hangi şartlarda sağlanacağına Ukrayna’nın karar vereceğini yineliyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif GüreliHaber7.com – Editör

8. Σύμφωνα με έρευνα του τ/ “Areda Survey”, το 66,2% των συμμετεχόντων σ’ αυτήν Τ/πολιτών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του φορέματος / της χρήσεως της μαντήλας στην χώρα… γενικώς!

9. Ο Ε/ΥΠΑΜ, Κος Δένδιας, η ελληνική πολιτικο-διπλωματική “ΛΙΡΑ 100”, προ ημερών, στο Ισραήλ! Ζητούμε συγγνώμη που αργήσαμε να γράψουμε, ως οφείλαμε, “2 λόγια”!

Διαβάστε παρακάτω όλοι σας, αλλά κυρίως οι σπουδαστές της “Διπλωματικής μας Ακαδημίας”, τις πολύ… προσεγμένες και φυσικά απολύτως ειλικρινείς δηλώσεις του Ε/ΥΠΑΜ, απευθυνόμενος στον νυν ομόλογό του Ι/ΥΠΑΜ, Κον Ιώβ Γκάλαντ!

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια, και για τη θερμή υποδοχή. Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, σε διμερές επίπεδο αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη, μετά από την επίσκεψή μου στην Κύπρο, κάτι που για εμάς αποτελεί παράδοση, και αυτό δείχνει τη σημασία των διμερών σχέσεων. Έχουμε δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση, η οποία βασίζεται σε πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, στο κοινό μας όραμα, στο στόχο να δημιουργηθεί ένα σταθερό, ασφαλές και πρόσφορο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και την επιθυμία μας να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση. Οι δεσμοί άμυνας μεταξύ των χωρών μας έχουν ενισχυθεί, μέσω τακτικών οργανωμένων κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς επίσης και από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ να επαναλάβω αυτό που είπα κατά τη συνάντησή μας. Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμυντική βιομηχανική μας συνεργασία, προς το κοινό όφελος των χωρών, των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Θα ήθελα να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί παρόμοιο οικοσύστημα, όμοιο με το δικό σας, μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, των Υπουργείων, και των σχετικών εταιρειών, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους αμυντικούς μας στόχους.

Επιπλέον, θίξαμε το ζήτημα της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και συζητήσαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα πάντοτε αντιτίθεται – είναι θέμα αρχής – σε κάθε προσπάθεια να μεταβληθούν τα σύνορα  με τη χρήση ισχύος και θεωρεί ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας.

Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για το σύνολο της γειτονιάς μας. Όπως σας είπα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε τις σχέσεις του Λουξεμβούργου. Παρεμπιπτόντως, απόψε θα δειπνήσω με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, οπότε θα απολαύσω την αίσθηση της απουσίας οποιασδήποτε απειλής. (Κοι Σπουδαστές, φοβερός ο Υπουργός, έ;)

Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας θέληση, και τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Επιτρέψτε μου να πω και εδώ, ανοιχτά, αυτό που ανέφερα στη συνάντησή μας, ότι η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες, με το Ισραήλ και με άλλες χώρες, με τις οποίες συμμεριζόμαστε το όραμα, δηλαδή να μπούμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Ποικίλες πρωτοβουλίες, πολλές εκ των οποίων από κοινού με την Κύπρο, οι οποίες πάντοτε είναι επί της βάσεως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά επίσης και της κυριαρχίας, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής.

Αγαπητέ μου Yoav, επίτρεψέ μου να πω πως είμαι βέβαιος ότι η αμυντική μας συνεργασία θα γίνει ισχυρότερη, καθώς και ότι θα δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί, και αυτό είναι σημαντικό.(ΕΙΘΕ, ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ)!

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την πολύτιμη συνεισφορά σου και τον ηγετικό σου ρόλο κατά τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής σχέσης με την Ελλάδα.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα επίσης να αναφέρω πόσο χάρηκα όταν μου είπες ότι η οικογένειά σου είναι στη γενέτειρά μου, το νησί της Κέρκυρας, και να σου εκφράσω την επιθυμία μου να σας φιλοξενήσω προσωπικά στην Κέρκυρα, στο προσεχές μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή».

10. Ο ΡΤΕ φέρεται, σύμφωνα με την ρ/ε-φ “Ρία Νοβόστι”, ότι στην επόμενη συνάντησή του με τον Ρ/Πρόεδρο (τέλη Αυγ. – αρχές Σεπ.), θα του προτείνει την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών της Ρωσίας με την Ουκρανία, με βάση το “μότο”, “στον πόλεμο πάντα κάποιος (ή και κάποιοι, θα λέγαμε εμείς) χάνει, στην ειρήνη κανείς”! (ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΚΛΙΣΕ”, ΚΕ ΡΤΕ)!

11. Τί ήταν τελικά αυτή η έκρηξη στο λιμάνι του Κοτζά-Ελί τις προάλλες, ρε Τούρκοι;

12. Για δώστε προσοχή στο παρακάτω! “4 τ/… πολεμικές εταιρείες ανάμεσα στις 100 πρώτες του Κόσμου”!

Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı Defense News Top 100” listesi açıklandı.

Buna göre, 2022 yılında 3 olan listedeki Türk savunma sanayi şirketi sayısı bu yıl 4’e yükseldi.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ “ΦΩΤΟ” ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΤΕΔ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 60-70 ΧΛΜ!

ŞİRKETLER ÜST SIRALARA ÇIKTI

Geçen yıl listenin 49’uncu sırasında bulunan ASELSAN, bu yıl 47’nciliğe yükseldi ve Türk şirketleri arasında zirvedeki yerini korudu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67’nci sıradayken, bu listeye 58’inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi. ROKETSAN da 2022’de 86’ncı sırada iken 2023’te 80’inci sıraya ulaştı.

Listeye ilk kez dahil olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ise listenin 100’üncü sırasında yer aldı.

ΚΑΙ

ASELSAN 20 yılda nereden nereye… Gazeteden bile daha değersizken dünyanın zirvesine

Türkiye’nin yüksek teknolojili sanayi şirketlerinden ASELSAN’ın 20 yıllık büyüme trendi baş döndürüyor. Defense News 100 listesinde dünyanın en büyük 54’üncü savunma şirketi olan ASELSAN, 2002 öncesinde gazete şirketinin bile gerisindeydi.

 08.08.2023 

Savunma sanayiinde ileri teknoloji ürünleriyle dünyada sayılı kuruluşlar arasına yükselen ASELSAN’ın yakaladığı ivme, ‘Erdoğan etkisinin’ bu sektördeki en bariz göstergesi oluyor.

AK Parti iktidarından önce yerel endekslerde gazete şirketlerinden bile geride olan ASELSAN, son 20 yıldaki inanılmaz yükselişiyle artık dünya devleriyle yarışıyor.

DÜNYA ZİRVESİNİN İLK 100’ÜNDE

2000 yılında İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Hürriyet gazetesinin gerisinde bulunan ASELSAN, 20 yılda üretimden satışını 255 milyon TL’den, 18.1 milyar TL’ye yükseltti. 71 kat büyüyen ASELSAN, İSO 500’de 18’inci basamağa ulaştığı gibi, “Defense News Top 100” dünyanın en büyük savunma ve havacılık şirketleri listesinde 47’inci sıraya yükseldi.

Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındaki payını her geçen yıl artıran ASELSAN, ABD merkezli Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı “Defense News Top 100” listesine göre 47’inci sırada yer aldı. ASELSAN, 2022 yılında 49. sıradaydı.

  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 2023 yılı “Defense News Top 100” listesinde 47’nci sıraya yükselmesine ilişkin, “Dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında 47’nci sırada yer alarak çıtamızı her geçen gün yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Listedeki yerimiz, Türk savunma sanayisinin kat ettiği mesafeyi global arenada taçlandırdığımızın kanıtıdır. İhracat odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda global arenada daha üst sıralara tırmanmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

2000 yılında İSO 500 listesinde yerel bazda 44’üncü sırada yer alan ASELSAN’ın 2023’te dünyada 47’inci olma başarısını elde etmesi manidar bir istatistik olarak tarihe geçti.

NEREDEN NEREYE

AK Parti iktidarı öncesinde ASELSAN’ın satış geliri yaklaşık 200 milyon TL civarındaydı. ASELSAN, 2000 yılında İSO 500 listesinde 44’üncü sıradaydı. ASELSAN, 28 Şubat sürecinde Aydın Doğan medyasına ait Hürriyet gazetesinin gerisinde bulunuyordu. 2000 yılı İSO 500 listesinde 29’uncu olan Hürriyet’in üretimden satış kazancı 169.6 milyon TL iken, 44’üncü sıradaki ASELSAN’ın satış geliri sadece 138 milyon TL idi. 2002’deki üretimden satışı 255 milyon TL olarak ölçülen ASELSAN’ın 2021 yılına gelindiğinde satışını 18 milyar 136 milyon 907 bin 204 TL’ye çıkardı.

Şirketin 2002-2021 yıllarında gerçekleştirdiği satışlardan elde ettiği toplam gelir 74 milyar 249 milyon 344 bin TL olarak kayıtlara geçti.

İSO 500’DE DE PARLIYOR

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 17’inci sırada yer alan ASELSAN, 19 milyar TL’lik satışla 18. basamakta bulunan Mercedes Benz Türk AŞ firmasını yakalamış durumda.

  • Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan’ın temelini attığı Askeri Elektronik Sanayi AŞ (ASELSAN), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacının karşılanması amacıyla 14 Kasım 1975 yılında kuruldu. ASELSAN, Kıbrıs Harekatı dolayısıyla Batılı ülkelerin Türkiye’ye ambargo uygulamalarının ardından faaliyete geçirilmişti. ASELSAN, Erbakan Hoca’nın talebesi Recep Tayyip Erdoğan döneminde ağır sanayiye verilen değerle dev bir kurum haline geldi.

İşte ASELSAN’ı savunma ve havacılık sektöründe dünya devler ligine taşıyan ürünlerinden bazıları:

Hisar A+ otonom alçak irtifa hava savunma füze sistemiHisar A+ otonom alçak irtifa hava savunma füze sistemi

Hava Savunma Erken İkaz Radarı KALKAN-IIHava Savunma Erken İkaz Radarı KALKAN-II

STAMP-L SistemiSTAMP-L Sistemi

ATILGANATILGAN

Drone Avcısı Şahin Drone Avcısı Şahin

Seyyar Havan Tespit Radarı SERHATSeyyar Havan Tespit Radarı SERHAT

Yüksek güvenlikli uydu haberleşme sistemi TUMSİSYüksek güvenlikli uydu haberleşme sistemi TUMSİS

Mobil V/UHF Elektronik Destek Sistemi SÖKMEN Mobil V/UHF Elektronik Destek Sistemi SÖKMEN

GÜRZ Hava ve Füze Savunma SistemiGÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi

GÖKBERK Mobil Lazer Silah SistemiGÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi

Harekete duyarlı kablosuz kamufle görüntüleme sistemi ASELPIRHarekete duyarlı kablosuz kamufle görüntüleme sistemi ASELPIR

GÖKDEMİR Fırlatma SistemiGÖKDEMİR Fırlatma Sistemi

Karinaya Monteli DSH Sonarı FERSAH Karinaya Monteli DSH Sonarı FERSAH

Orta sınıf 1. seviye insansız kara aracı ASLANOrta sınıf 1. seviye insansız kara aracı ASLAN

Sarfedilebilir HPEM Sistemi EJDERHA Sarfedilebilir HPEM Sistemi EJDERHA

İkinci seviye insansız kara aracı ERTUNGA İkinci seviye insansız kara aracı ERTUNGA

Milli Muharip Uçak KAAN'daki ASELSAN sistemleriMilli Muharip Uçak KAAN’daki ASELSAN sistemleri

KARAKURT Elektro-Optik Sensör SistemiKARAKURT Elektro-Optik Sensör Sistemi

Torpido Kovan Sistemi Torpido Kovan Sistemi

Deniz Uydu Haberleşme TerminaliDeniz Uydu Haberleşme Terminali

ALBATROS-S, ALBATROS-S,

İnsansız süratli su üstü hedef botu Albatros-tİnsansız süratli su üstü hedef botu Albatros-t

Volkan Atış Kontrol SistemleriVolkan Atış Kontrol Sistemleri

Lazer hedef işaretleme cihazı EngerekLazer hedef işaretleme cihazı Engerek

SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah SistemiSARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi

Yeni nesil zırhlı muharebe sistemi KorhanYeni nesil zırhlı muharebe sistemi Korhan

Hava savunma sistemi KorkutHava savunma sistemi Korkut

Mikro/Mini İHA tehditlerine karşı geliştirilen İHTARMikro/Mini İHA tehditlerine karşı geliştirilen İHTAR

ALKAR 120 mm Havan Silah SistemiALKAR 120 mm Havan Silah Sistemi

SERDAR Sahil Gözetleme RadarlarıSERDAR Sahil Gözetleme Radarları

optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATSoptik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS

SARP-DUAL Uzaktan Komutalı Stabilize Silah SistemiSARP-DUAL Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi

Serçe - İnsansız uçan sistemSerçe – İnsansız uçan sistem

Defense News Top 100 listesinde ASELSAN’ın yanı sıra 3 Türk şirket daha yer aldı.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67’nci sıradayken, bu listeye 58’inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi.
  • ROKETSAN da 2022’de 86’ncı sırada iken 2023’te 80’inci sıraya ulaştı.
  • Listeye ilk kez dahil olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ise listenin 100’üncü sırasında yer aldı.

Türk savunma sanayisi uykuları kaçırıyor: Ne yazık ki Türkler dünyanın en iyileri arasında!

TESPİT RADARLARI, İNSANSIZ ARAÇLAR, SİLAH SİSTEMLERİ… İŞTE ASELSAN’I DÜNYA MARKASI YAPAN ÜSTÜN SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ
Tespit radarları, insansız araçlar, silah sistemleri… İşte ASELSAN’ı dünya markası yapan üstün savunma teknolojileri
Türkiye’nin yüksek teknolojili sanayi şirketlerinden ASELSAN’ın 20 yıllık büyüme trendi dünyayı şaşkına çeviriyor.
Faruk ArslanHaber7.com – Editör
ΚΑΙ

Dünya devinden Baykar analizi: Tank katili olmakla kalmadı

Çin’de orduya ait yayın organında, Türk insansız hava araçları (İHA) üreticisi Baykar Teknoloji’nin savunma sanayindeki başarısını ele alan bir yazı yayımlandı.

 11.08.2023 
Makalede, Baykar’ın hızlı yükselişinin, dışarıdan siyasi kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Türk savunma sanayisinin yerli imkanlarla önemli sıçrama yaratmasının örneği olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin milli gücünün geçmişte yüksek olduğu ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasında savunma sanayisinin zayıfladığı, silah ve donanım açısından dışa bağımlılığın arttığı belirtilen makalede, 1990’larda ortaya çıkan insansız savaş modelinin bu alanda yeni fırsatlar doğurduğu ifade edildi.

“20 YILLIK KISA GEÇMİŞİNE RAĞMEN ÖNEMLİ MESAFE KAT ETTİ”

Makalede, Baykar’ın bu dönemde Türkiye’de kurulan yeni savunma şirketleri arasında yer aldığının, 20 yıllık kısa geçmişine rağmen insansız uçuş sistemlerinin geliştirilmesinde önemli mesafe kaydettiğinin altı çizildi.

Şirketin kurucusu Özdemir Bayraktar’ın bir uçuş tutkunu olarak daima Türk havacılık sanayisine katkı sağlama arzuladığının anlatıldığı makalede, “Türkiye, 2000’li yıllarda yerli İHA sistemini geliştirme planını açıkladı ve daha fazla özel girişimi İHA alanına girmeye teşvik etti. Bu, Baykar Teknoloji’nin de savunma alanına girişinin başlangıcı oldu.” değerlendirmesinde bulunuldu.

“DEĞİŞİMİNİN GÜCÜ SESSİZCE BİRİKTİRİLDİ”

Makalede, Özdemir Bayraktar’ın oğlu Selçuk Bayraktar’ı, şirketin gelecek planına uygun olarak teknoloji alanındaki araştırmaların sorumluluğunu üstlenmek üzere yetiştirdiğine, İstanbul Teknik Üniversitesindeki öğreniminin ardından yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ABD’ye giden oğul Bayraktar’ın burada İHA teknolojisi ile ilgili araştırmalar yaptığına dikkat çekilerek, “Değişimin gücü, sessizce biriktirildi.” denildi.

Selçuk Bayraktar’ın 2007 ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki (MIT) doktorasını tamamlayarak Türkiye’ye döndükten sonra Baykar’a teknoloji alanında liderlik ettiğinin belirtildiği makalede, 13 farklı alandan, yaş ortalaması yalnızca 27 olan binlerce mühendisten oluşan ekip kurduğu aktarıldı.

“TÜRKİYE’NİN TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONLARINA BÜYÜK KATKI SAĞLADI”

Makalede, Baykar’ın insansız hava araçlarının ardından geliştirdiği silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Türkiye’nin terörle mücadele operasyonlarına büyük katkı sağladığı kaydedildi.

“TANK KATİLİ OLMAKLA KALMADI”

Başlangıç seviyesindeki bir keşif ve taarruz uçağı olarak TB-2’nin 2016’daki Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda “göz doldurucu bir performans gösterdiği” tespitine yer verilen makalede, “TB-2, tank katili olmakla kalmadı, geleneksel hava sistemleri için büyük tehdit oluşturdu.” ifadesi kullanıldı.

Baykar’ın daha sonra TB-2’nin seviyesini yükselterek Akıncı SİHA’larını geliştirdiği, tasarım ve üretiminden uçuş kontrolüne sadelik, kolay öğrenme ve dayanıklılık konseptleri izlenerek geliştirilen modelin, 20 metreye kadar kanat açıklığı ve 5 tondan fazla kalkış ağırlığıyla en iyi ağır İHA’lar arasına girdiği belirtildi.

Makalede, Baykar’ın SİHA’ların muharebe kapasitesini desteklemek üzere Kemankeş mini seyir füzelerini kullanmaya başladığı, SİHA’lardan fırlatılan ve hedefini kendileri belirleyebilen seyir füzelerinin, bir saat boyunca uçarak turbojet motorlarıyla hedefleri takip edebildiği ve 200 kilometreden daha uzak hedefleri vurabildiği bilgisi paylaşıldı.

Türkiye’nin insansız uçak gemisi Anadolu’nun kısa süre önce göreve başladığına dikkat çekilen makalede, Baykar’ın da aynı dönemde insansız savaş uçağı Kızılelma’nın ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği, Kızılelma’nın dünyada insansız hava araçları için kullanılan uçak gemisine inecek şekilde donatılmış ilk uçak olma özelliğini taşıdığı aktarıldı.

Makalede, Baykar’ın geliştirdiği İHA’larının 2023’te yaşanan deprem sonrasında önemli rol oynadığı hatırlatılarak, “Deprem bölgesinde 1500 saati aşkın süre uçan İHA’lar kurtarma ekiplerine sürekli güncel veri aktardı, hasar tespitinde, arama kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonuna destek sağladı.” ifadelerine yer verildi.

Baykar’ın savaş alanı içinde ve dışında üstün performans gösteren İHA’larının son yıllarda satış patlaması yaşadığına işaret edilen makalede, “İHA’lar yaklaşık 20 ülkeye satıldı. Bu sayede bir dizi gelişmekte olan ülke hassas hava saldırısı taktikleri ve insansız savaş konseptleri öğrenirken, bu durum bölgesel çatışmaları da etkiledi.” değerlendirmesi yapıldı.

Makalede, Baykar’ın yalnızca 10 yılda Türk savunma sanayisinde lider konumuna geldiği, bu hızlı yükselişin Türk hükümetinin güçlü desteğinden de ayrı düşünülemeyeceği vurgulanarak, Selçuk Bayraktar’ın “Üst düzey planlama vizyonu, Türk işletmelerinin gelişimini hızlandırmakla kalmıyor, ülkenin yüksek teknoloji alanında gelişmesini ve ilerlemesini teşvik ediyor, ulusal bağımsızlığını ve gücünü pekiştiriyor.’’ sözlerine yer verildi.

Mehmet Küçükkahveci .Haber7.com – Gece Sorumlusu

13. Το Εκουαντόρ (Ισημερινός), το οποίο διαθέτει μια από τις πιο σεβαστές αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως, φέρεται να παρέλαβε ήδη από την Τουρκία τα 20 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα “ΚΟΜΠΡΑ ΙΙ”, της τ/βιομηχανίας “Ότοκαρ”, που είχε αγοράσει.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η Τ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ και όχι ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ “ΑΝΟΙΧΤΕΙ” ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

14. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ… ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΟΛΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ Τ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΛΕΓΕ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΡΙΣΜΟ-ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΓΚΡΕΜΟ, (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ Ε-Τ), ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΝΕΟΣ Τ/ΥΠΕΞ, ΚΟΣ ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ!

15. Η ΩΡΑ ΤΟΥ “ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΖ”!

Ντοκουμέντο: Παιανία 2007 -ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ- Το τέλος του αφηγήματος και η σύγκριση με Ν. Φιλαδέλφεια

Ντοκουμέντο: Παιανία 2007 -ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ- Το τέλος του αφηγήματος και η σύγκριση με Ν. Φιλαδέλφεια
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 

Τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας που επέφεραν το θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, οδήγησαν κάποιους να ανασύρουν μνήμες από τα γεγονότα της Λεωφόρου Λαυρίου στην Παιανία που συνέβησαν τον Μάρτιο του 2007, όταν είχε χάσει τη ζωή του ο οπαδός του Παναθηναϊκου Μιχάλης Φιλόπουλος.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση διατηρείται πάντα στην επικαιρότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέσω ψεμάτων που διαδίδονται, καθώς η επικοινωνιακή σπέκουλα που λαμβάνει χώρα από την πλευρά των οπαδών του Παναθηναϊκού, δεν έχει προηγούμενο και έχει διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια σε πρωτοφανη βαθμό.

Με αυτή την αφορμή, η Αθλητική διαπλοκή αποκαλύπτει σήμερα ένα ιστορικό ντοκουμέντο που έρχεται να ρίξει φως στην ιστορική αλήθεια για το τι συνέβη στις 29/03/2007 στην Παιανία. Πρόκειται για το καθαρογραμμένο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που εξέδωσε το A’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση το 2008:

 

Σας παραθετουμε λοιπόν όλα τα κρίσιμα σημεία της απόφασης, τα οποία αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδκασίας και τα οποία αποδεικνύουν τι είχε συμβεί, εκθέτοντας την προπαγάνδα και το ψέμα τόσων χρόνων:

ΣΗΜΕΙΟ 1:
Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Το πρώτο δεδομένο, είναι ότι την ημέρα εκείνη, ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο αθλητικό κέντρο Παιανίας η αναμέτρηση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό για το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ γυναικών. Επρόκειτο λοιπόν για ένα αθλητικό γεγονός, με παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων και όχι για ένα ραντεβού θανάτου ή κάποια συμπλοκή.

Άλλωστε, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας ότι «ραντεβού θανάτου» ή συμπλοκές, συμβαίνουν συνήθως σε ημέρες και ώρες που δεν διεξάγονται αθλητικές συναντήσεις και ένας από τους λόγους είναι τα αστυνομικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Όπως προκύπτει και από το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, αποδείχθηκε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας: «Στον χώρο του αθλητικού κέντρου είχαν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων … Επίσης στο αθλητικό κέντρο είχαν προσέλθει και ισχυρές ασυνομικές δυνάμεις».

ΣΗΜΕΙΟ 2
Η ΕΝΕΔΡΑ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Το επόμενο σημείο της δικαστικής απόφασης, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν στήσει κανονική ενέδρα στους οπαδούς του Ολυμπιακού:

 

«Οι οπαδοί της ομάδας του Παναθηναϊκού … αντί να κατευθυνθούν στο αθλητικό κέντρο … όταν έφθασαν στο ύψος της οδού Χουντά … εισήλθαν δεξιά στην οδό Χουντά και στάθμευσαν τα οχήματά τους τόσο στην οδό αυτή, όσο και σε παρακείμενες οδούς. Στη συνέχεια … κινήθηκαν με τα πόδια πίσω προς τη λεωφόρο Λαυρίου, όπου παρατάχθηκαν καθέτως … και παρέμειναν εκεί, αποφράσσοντας οποιαδήποτε κίνηση σ’ αυτή αντί να συνεχίσουν την πορεία τους και να πάνε στο αθλητικό κέντρο…

…Όπως δε αποδείχθηκε από την κατάθεση των αυτοπτών μαρτύρων … τα άτομα που παρατάχθηκαν καθέτως επί της οδού Λαυρίου φορούσαν κράνη και κουκούλες και είχαν στα χέρια τους σίδερα, ξύλα, μαδέρια, πυροσβεστήρες, αλλά και βόμβες μολότωφ και κροτίδες».

Η ανάγνωση του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης, καταδεικνύει ότι τα γεγονότα της οδού Λαυρίου, προκλήθηκαν από ενέδρα που έστησαν οι χούλιγκανς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι σαν αστακοί, καραδοκώντας για να επιτεθούν εναντίον των οπαδών του Ολυμπιακού.

ΣΗΜΕΙΟ 3
Η ΕΝΕΔΡΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού κατευθύνονταν προς το αθλητικό κέντρο της Παιανίας, ωστόσο στη στροφή της λεωφόρου Λαυρίου έπεσαν πάνω στην ενέδρα που τους είχαν στήσει οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι άρχισαν να τους βρίζουν με συνθήματα και χυδαίες φράσεις. Το μοιραίο ήταν θέμα δευτερολέπτων:

«Όταν οι πρώτοι οπαδοί της ομαδας του Ολυμπιακού εμφανίσθηκαν στη στροφή της λεωφόρου Λαυρίου, οι οπαδοί της ομάδας του Παναθηναϊκού αρχισαν να φωνάζουν εναντίον τους συνθήματα και να τους βρίζουν με χυδαίες φράσεις… Οι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού … περισυνέλεξαν από παρακείμενα της λεωφόρου ακίνητα και οικοδομές πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα…».

Σε αυτό το σημείο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα του οπλισμού που αποδεικνύει ακόμα περισσότερο το ζήτημα της ενέδρας. Όπως είδαμε στο προηγούμενο απόσπασμα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν… full εξάρτυση, καθώς στην ενέδρα που έστησαν, φορούσαν κράνη και κουκούλες και είχαν στα χέρια τους σίδερα, ξύλα, μαδέρια, πυροσβεστήρες, βόμβες μολότωφ και κροτίδες.

Αντίθετα, σε αυτό το απόσπασμα, αναφέρεται ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού, όταν αντίκρισαν την ενέδρα που είχε στηθεί εναντίον τους, περισυνέλεξαν από παρακείμενα ακίνητα και οικοδομές πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, εάν επρόκειτο για οργανωμένο «ραντεβού θανάτου», οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν θα μετέβαιναν στη λεωφόρο Λαυρίου άοπλοι, ψάχνοντας εκείνη την ώρα σε παρακείμενες οικοδομές για οπλισμό.

ΣΗΜΕΙΟ 4
Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Συνεπώς, επρόκειτο για μία καλοστημένη ενέδρα των οπλισμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στους άοπλους οπαδούς του Ολυμπιακού που μετέβαιναν στο αθλητικό κέντρο Παιανίας. Από τη στιγμή που οι οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν μέσα στην ενέδρα, ήταν προφανές ότι θα συμμετείχαν και εκείνοι στη μάχη που ξεκινούσε.

Αυτό άλλωστε αναφέρει και η δικαστική απόφαση:

Άρα λοιπόν, η αναπόφευκτη σύγκρουση προέκυψε, από την ενέδρα των οπλισμένων «πράσινων» χούλιγκανς προς τους άοπλους οπαδούς του Ολυμπιακού που κατευθύνονταν στο αθλητικό κέντρο Παιανίας και συνέβη το τραγικό γεγονός ενός θανάτου.

ΣΗΜΕΙΟ 5
ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΑΝΕΜΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

Σε αλλο σημείο της απόφασης (σελ. 494), αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ανέμεναν τους οπαδούς του Ολυμπιακού στη συμβολή των οδών Λ. Λαυρίου και Χούντα με σκοπό να συγκρουστούν μαζί τους. Και από εδώ προκύπτει ότι υπήρχε ενέδρα:

ΣΗΜΕΙΟ 6
Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ» ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΕΝΕΔΡΑ

«Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, αλλά δεν διήρκεσε πολύ, γιατί, όπως αποδείχθηκε, οι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού πέτυχαν να τρέψουν σε φυγή τους οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού, οι οποίοι διασκορπίστηκαν επί της λεωφόρου Λαυρίου».

Από αυτό το σημείο της απόφασης, προκύπτει ότι η ένοπλη «πράσινη» ενέδρα απέτυχε «επιχειρησιακά», καθώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού έτρεψαν σε φυγή τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, παρότι εκείνοι ήταν προετοιμασμένοι και οπλισμένοι.

Από τη σύγκρουση που προέκυψε, έχασε δυστυχώς τη ζωή του ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος. Το τραγικό περιστατικό ήταν δυστυχώς πολύ πιθανό να συμβεί από τη στιγμή που υπήρξε γενικευμένη σύγκρουση οπαδών των δύο ομάδων και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί οπαδός του Ολυμπιακού.

Ουσιαστικά, από τη στιγμή που προέκυψε η γενικευμένη σύγκρουση, ήταν πολύ πιθανό να υπάρξουν δυστυχώς θύματα στην πλευρά του «επιχειρησιακά ηττημένου», όποιος και αν ήταν αυτός, κάτι που προφανώς μόνο θλίψη προκαλεί. Αν στη μάχη επικρατούσαν οι χούλιγκανς του Παναθηναϊκού, ο νεκρός ίσως φορούσε ερυθρόλευκα. Από τη στιγμή που τα δεδομένα εξελίχθηκαν διαφορετικά, ο νεκρός ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού.

16 χρόνια μετά, κανείς δεν αναφέρει ότι τα τραγικά εκείνα γεγονότα προκλήθηκαν ως συνέπεια της ενέδρας που έστησαν οι πάνοπλοι χούλιγκανς του Παναθηναϊκού στην Παιανία.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν πήγαν στο γήπεδο για να «κάνουν εξέδρα», ούτε για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Δεν βρέθηκαν εκεί κατά λάθος, ούτε ήταν άμοιροι ευθυνών. 16 χρόνια μετά, είναι μνημειώδης η διαστρέβλωση της αλήθειας και η καταδίκη της αντίδρασης των οπαδών του Ολυμπιακού, η οποία ήταν αποτέλεσμα της δράσης των οπαδών του Παναθηναϊκού!

Αλήθεια, πέραν του Μιχάλη Φιλόπουλου, πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους, έτσι όπως εξελίχθηκε το περιστατικό, αλλά σώθηκαν από τους δήθεν «δολοφόνους»; Αυτή η αλήθεια βέβαια δεν αρέσει και χαλάει το αφήγημα. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος δεν ήταν ο μόνος που έπεσε. Υπήρξαν και άλλοι, αλλά σώθηκαν από αυτούς που αποκαλούνται «δολοφόνοι» από κάποιους. Ας ρωτήσουν λοιπόν τους πεσμένους που σώθηκαν και ας πάψουν επιτέλους να καπηλεύονται τον νεκρό.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το πιο σοκαριστικό της υπόθεσης εκείνης, ήταν ότι δεν υπήρξε ούτε μία σύλληψη οπαδού του Παναθηναϊκού μετά τα όσα συνέβησαν τότε. Ακόμα και σε δεύτερο χρόνο, η Αστυνομία δεν συνέλαβε ποτέ οπαδούς του Παναθηναϊκού, παρότι προκάλεσαν εκείνοι τα επεισόδια και συμμετείχαν πάνοπλοι σε αυτά, κάτι που αποδεικνύεται πεντακάθαρα από τη δικαστική απόφαση.

Κανένας οπαδός του Παναθηναϊκού δεν λογοδότησε ούτε για το σχεδιασμό της ενέδρας, ούτε για την πρόκληση των επεισοδίων, ούτε για τη συμμετοχή του σε αυτά και μάλιστα με επικίνδυνο οπλισμό. Δεν συνελήφθη ποτέ οπαδός του τριφυλλιού, ούτε επ’ αυτοφώρω, ούτε σε δεύτερο χρόνο. Οι μόνοι που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού. Η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ για όσους προκάλεσαν τα έκτροπα της Παιανίας.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις ουσιώδεις διαφορές που υπάρχουν στην υπόθεση της λεωφόρου Λαυρίου συγκριτικά με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας. Εδικά στην περίπτωση του Άλκη, όλοι έχουν καταλάβει τι συνέβη, με τη δολοφονία ενός άοπλου παιδιού που δεν είχε καμία σχέση με τον χουλιγκανισμό. (ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕ ΣΗΜΕΡΑ 16-08-2023)

Αξίζει ομώς να δούμε τις διαφορές με τα όσα συνέβησαν πριν από λίγες μέρες έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας, το θύμα ήταν οπαδός της ΑΕΚ, ενώ η πρόκληση των επεισοδίων προέκυψε από τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τους Έλληνες «πράσινους αδελφούς» τους. Ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ ήταν νόμιμα αμυνόμενος και σκοτώθηκε από όσους πήγαν παράνομα στο χώρο.

Αντίθετα, το 2007 στην Παιανία, τα δεδομένα ήταν αντίστροφα: Εκεί σκοτώθηκε ένας από αυτούς που είχαν στήσει παράνομα ενέδρα σε αυτούς που πήγαιναν με τα εισιτήριά τους στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Το θύμα ήταν μεν οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά και η πρόκληση των επεισοδίων προέκυψε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα και αναλυτικά από την πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση των τακτικών δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία ήταν καρπός της πολύμηνης, δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, το 2007 στην Παιανία, στην αντίστοιχη θέση με αυτή των οπαδών της ΑΕΚ σήμερα, ήταν τότε οι οπαδοί του Ολυμπιακού, με τη διαφορά ότι εκείνοί επικράτησαν στη μάχη που έγινε και το θύμα ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια, συνελήφθησαν και προφυλακίζονται σωρηδόν.

Στην Παιανία, όσοι έστησαν την ενέδρα και προκάλεσαν τα επεισόδια, έμειναν ελεύθεροι, έχοντας κρύψει τις ενοχοποιητικές δικογραφίες που έκαναν λόγο για εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνοντας δεκάδες μαρτυρίες, όπου οπαδοί του Παναθηναϊκού κατέδιδαν ο ένας τον άλλον. Το δικαστικό σώμα της χώρας είχε μείνει άναυδο που η δικογραφία εκείνη μπήκε στο αρχείο. Τελικά, στο δικαστήριο βρέθηκε μόνο η αμυνόμενη πλευρά!

Η τάση της κοινής γνώμης είναι να υπερασπίζεται την πλευρά στην οποία ανήκει το θύμα. Ναι μεν στη Ν. Φιλαδέλφεια η κοινή γνώμη έχει δίκιο (η επίθεση έγινε από οπαδούς της Ντ. Ζάγκρεμπ και Έλληνες «αδελφούς» τους), αλλά στη Λεωφόρο Λαυρίου, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά: Η επίθεση έγινε από οπαδούς του Παναθηναϊκού, παρότι το θύμα ήταν οπαδός της ομάδας τους, λόγω της αποτυχίας της ενέδρας.

Αν λοιπόν στη Ν. Φιλαδέλφεια, το θύμα ανήκε στην πλευρά των εισβολέων, τι αντιμετώπιση θα υπήρχε από τα ΜΜΕ και την Αστυνομία; Θα έμεναν οι Κροάτες εισβολείς και οι σύμμαχοί τους ασύλληπτοι, όπως συνέβη το 2007 με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που προκάλεσαν τα επεισόδια στην Παιανία;

Σημερα διαβάζουμε παντού για το φιάσκο της Αστυνομίας και τις ευθύνες της. Το 2007 δεν υπήρχε φιάσκο; Τότε οι οπαδοί πήγαιναν στο γήπεδο με εισιτήρια και διέσχιζαν με 150 μηχανάκια τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Γιατί κανένας δεν αναφέρθηκε τότε στις ευθύνες των αρχών, όπως κάνουν σήμερα για την κάθοδο των Κροατών;

Ήδη σήμερα έγινε γνωστό ότι ξηλώνεται η ηγεσία της ΓΑΔΑ, καθώς αναμένεται να απομακρυνθούν ο Αττικάρχης, ο ταξίαρχος βοηθός ΓΑΔΑ και ο έτερος βοηθός ΓΑΔΑ. Επίσης, αναμένονται απομακρύνσεις και άλλων υψηλόβαθμων Αξιωματικών, ενώ υπάρχουν φήμες ακόμα και για τον αρχηγό του σώματος. Κυκλοφορούν μέχρι και φήμες για ποινικές επιπτώσεις σε αξιωματικούς! Στο φιάσκο της Παιανίας δεν είχαν ακουμπήσει άνθρωπο από τη θέση του! Αυτό τι δείχνει;

Μήπως τότε δόθηκε σε κάποιους μία ευκαιρία να ξεπαστρέψουν το πιο μεγάλο, το πιο δυνατό και το πιο ιδεολογικό οπαδικό κίνημα της χώρας και να πλήξουν την ομάδα που έχει διαλύσει τα όνειρά τους, δηλαδή τον Ολυμπιακό;

Η ΠΑΙΑΝΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ

Μόλις δύο χρόνια πριν την Παιανία, το 2005, οπαδοί του Παναθηναϊκού ξυλοκοπούσαν στο ΟΑΚΑ έναν άοπλο οπαδό της ΑΕΚ που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Το βίντεο και οι εικόνες σοκάρουν. Ο οπαδός της Ένωσης έζησε από θαύμα. Αντέχετε να δείτε τις εικόνες;

Και όμως, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, μετά τα γεγονότα της Παιανίας, μιλούσαν «για τον Μιχάλη που ήταν πεσμένος κάτω» και «πουλούσαν ηθική», όταν δύο χρόνια πριν ξυλοφόρτωναν μαζικά έναν πεσμένο οπαδό…

Η «πράσινη» υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της…

Η ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Η τακτική της ενέδρας, συνιστά πάγια τακτική των χούλιγκανς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι παραδοσιακά απολαμβάνουν τρομακτικής «ασυλίας» από το «βαθύ» Κράτος. Θα αναφέρουμε δύο ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα από περιστατικά που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια :

– Το πρώτο περιστατικό συνέβη το 2015 στο Καρπενήσι, όπου διοργανώθηκε το final four του κυπέλλου Ελλάδας πόλο άνδρων. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχαν ελάχιστες προσκλήσεις (από 30), αλλά οπαδοί του Παναθηναϊκού κατέφθασαν υπεράριθμοι (άνω των 100 ατόμων) στο κολυμβητήριο, συνοδεια της αστυνομίας (!) Για την είσοδο στην πόλη, απαιτείται να περάσεις από ένα τούνελ. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πέρασαν κυριολεκτικά «με το σταγονόμετρο» κατόπιν αυστηρών ελέγχων, και σύμφωνα με τις προσκλήσεις, ενώ οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι και υπεράριθμοι, όντας μάλιστα συνοδευόμενοι από την Αστυνομία για να φθάσουν στην πόλη!

– Το δεύτερο και ακόμα σοβαρότερο περιστατικό, συνέβη το 2016 στη Λευκάδα, όπου διοργανώθηκε το final four του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ γυναικών). Τότε, χωρίς την παραμικρή αστυνομική παρουσία, το «πράσινο» κομβόι είχε φτάσει ανενόχλητο για να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια. Όπως στο Καρπενήσι, έτσι και στη Λευκάδα, υπάρχει μόνο μία είσοδος στην πόλη (φυλασσόμενη πλωτή γέφυρα).

Φυσικά και τότε, η γέφυρα ήταν φυλασσόμενη μόνο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, καθώς, όταν κατέφθασαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, υπήρχε μόνο ένας φύλακας τον οποίο οι «πράσινοι» χούλιγκανς απείλησαν και κλείδωσαν σαν κοινοί εγκληματίες και πέρασαν ανενόχλητοι για να καταστρέψουν το ξενοδοχείο, όπου διέμεναν οι ελάχιστοι οπαδοί του Ολυμπιακού και να προκαλέσουν ταραχές σε μία ολόκληρη πόλη.

Όπως συνέβη σε Καρπενήσι και Λευκάδα, έτσι συμβαίνει πάντα με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Πάντα φρόντιζαν να είναι πολλοί και υπεράριθμοι, ασχέτως προσκλήσεων, γιατί είχαν τη βεβαιότητα ότι η Αστυνομία θα τους βάλει υπεράριθμους στο γήπεδο, παρά την ειδική διαχείριση των διοργανώσεων των final four.

Αντίθετα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν ήταν ποτέ υπεράριθμοι. Πάντα ο αριθμός των οπαδών ταυτιζόταν με τον αριθμό των προσκλήσεων, γιατί γνώριζαν ότι αν είναι υπεράριθμοι, δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο.

Όσα λέμε, αποδεικνύονται από την ίδια την ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φετινό μπλόκο στους οπαδούς του Ολυμπιακού που πήγαιναν στην Καλαμάτα για το final four του κυπέλλου Ελλάδας βόλεϊ ανδρών:

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Όπως ακριβώς κάνουν στο αγωνιστικο κομμάτι και στην αθλητική ιστορία, έτσι και σε αυτό το επίπεδο, έχουν επιχειρήσει να διαστρεβλώσουν πλήρως την ιστορία. Πρωταγωνιστώντας διαρκώς σε ενέδρες και ύπουλες τακτικές και απολαμβάνοντας την κρατική ασυλία, οι χούλιγκανς του Παναθηναϊκού δεν δίστασαν να κολλήσουν την ταμπέλα των «δολοφόνων» σε έναν ολόκληρο οργανισμό, σπιλώνοντας ακόμα και ανθρώπους που σύρθηκαν άδικα στα δικαστήρια και αθωώθηκαν πλήρως με αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά τα γεγονότα της Παιανίας, όσα λένε γυρίζουν μπούμερανγκ εναντίον τους. Τα βίντεο «έτσι γ…ει η Λεωφόρος» από τη Νέα Φιλαδέλφεια, τα πανηγύρια στα social media μετά από όσα συνέβησαν, οι κρυφαίοι «πράσινοι» χούλιγκανς που κατηγορούνται για όσα συνέβησαν στη Ν. Φιλαδέλφεια και ήδη προαυλίζονται στις φυλακές, η αναφορά για φιλοξενία των Κροατών στα γραφεία του Παναθηναϊκού Κινήματος και τα ερωτηματικά για τον άνθρωπο που οργάνωσε τη διαμονή των Κροατών στην Αθήνα, φέρνουν σταδιακά την υπόθεση στη σωστή της διάσταση.

Η καραμέλα ότι η ευθύνη ανήκει μόνο στους Κροάτες έχει λιώσει εντελώς και άπαντες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί, παρά το βρώμικο ρόλο ορισμένων αθλητικών ΜΜΕ που επιχειρούν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Η αλήθεια ποτέ δεν μπορεί να μείνει κρυφή, όση λάσπη και αν ρίξουν, όσο συντονισμένα και αν επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα μαζί με το επικοινωνιακό σύστημα που τους στηρίζει.

Μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και τα ντοκουμέντα που αποκαλύψαμε σήμερα για τα γεγονότα του 2007 στη Λεωφόρο Λαυρίου της Παιανίας, ένα είναι το βέβαιο:

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ!

Εμείς, ως Αθλητική διαπλοκή είχαμε το χρέος να παρουσιάσουμε την ιστορική αλήθεια, σε αντίθεση με τις σελίδες και τα ΜΜΕ που κάνουν δήθεν «αυτοψίες», χωρίς να βασίζονται στις δικαστικές αποφάσεις και στα γεγονότα,αλλά σε αφηγήματα και κουτσομπολιά από άτομα που δεν γνωρίζουν, έχοντας επιδείξει εδώ και χρόνια υποκριτική και εγκληματική στάση απέναντι στην ιστορική αλήθεια.

Από κει και πέρα, το μόνο που ευχόμαστε είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά αντίστοιχα περιστατικά, όπως της Παιανίας και της Ν. Φιλαδέλφειας.

ΚΑΙ

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ Μ. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ, ΡΕ ΒΡΩΜΙΑΡΗ “ΒΑΖΕΛΑ-ΧΡΥΣΑΥΤΙΤΗ”, ΧΙΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΣΕΙΣ ΤΑ… “ΑΔΕΛΦΙΑ” ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΟ-ΣΥΡΙΖΑΪΚΗ Ε/Φ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Η… ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΏΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ; ΜΗΠΩΣ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΑΣ;) ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ – ΣΑΒΒΙΔΗ (Ο 1ος ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ), ΠΡΑΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ, ΠΑΡΑΥΤΑ!..

ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΤΕ, ΡΕ ΑΝΤΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΟΧΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ; ΠΟΎ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ, ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΙ, ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΕΣ;

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ, ΡΕ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΒΑΖΕΛΟ-ΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΥ “ΣΚΑΪ”;

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΕΠΙ “ΣΟΡΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ” ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΦΥΛΑΚΗ, ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ, ΡΕ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ;

ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ Ο “ΘΡΥΛΟΣ” “ΜΙΑ ΖΩΗ” ΔΗΜ/ΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ! (“ΚΟΛΛΕΙΣΤΕ” ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ “ΔΗΜ/ΚΟΣ” / – ΚΗ / – ΚΟ).

ΚΑΙ

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη, για τον Δεκαπενταύγουστο

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη, για τον Δεκαπενταύγουστο (photo)

“ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕ”!

Τρίτη, 15 Αυγούστου 2023

Δείτε το μήνυμα του Προέδρου του Ολυμπιακού, για τη σημερινή εορτή, η οποία έχει απήχηση σε όλους τους Έλληνες, απ’ άκρη, σ’ άκρη, σε όλο τον πλανήτη:

16.

Çarpıcı Türkiye-NATO analizi: Ankara bağımsız bir dış politika izliyor

Rus Devlet Ajansı Ria Novosti’de yayınlanan analizde, Türkiye’nin ABD ve NATO’nun yaptırım tehditlerine karşın bağımsız bir politika izlediği ve Türkiye’nin artık güçlü bir konumla hareket ettiği kaydedildi.

Çarpıcı Türkiye-NATO analizi: Ankara bağımsız bir dış politika izliyor

Gözen Esmer

Gözen EsmerEditör

Rus Devlet Ajansı Ria Novosti’de yayınlanan analizde ABD’nin Ukrayna’daki Zelenskiy yönetimine ve Neonazilere verdiği desteğin diğer ülkelerce sorgulandığı belirtilirken, Türkiye’nin de artık güçlü konumla hareket ettiği ve ABD baskısına rağmen Rusya’ya karşı bağımsız bir dış politika izlediği kaydedildi.

Analizde şu ifadelere yer verildi:

“Son olarak, Amerikalıların, görünüşe göre farklılıkların asgari düzeyde olması gereken sorunları var. NATO ortağı Türkiye, uzun yıllardır Rusya’ya karşı açık bir önyargıyla bağımsız bir dış politika izliyor. Ankara’yı ne ABD’nin ürkütücü söylemleriyle ne de savaş uçağı üretim ve ikmal programını sınırlamak gibi yasaklayıcı tedbirlerle etkilemek mümkün değil. Aynı zamanda Türkler artık eskisinden daha güçlü bir konumla hareket ediyor. Kuzey Atlantik İttifakı’nın geleceği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elindedir. İsveç’i bloğa sokmayan Türkiye’dir. Ve Beyaz Saray yeşil ışığın an meselesi olduğunu garanti etse de, herhangi bir ilerleme görünmüyor.”

17. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΩΝ Τ/Ε-Φ

Aydınlık Gazetesi Gazetesi 11.08.2023 tarihli manşeti

Milli Gazete İlk Sayfası

 

Yeni Söz Gazetesi İlk Sayfası

Diriliş Postası Gazetesi İlk Sayfası

 

Yeni Çağ Gazetesi İlk Sayfası

 

18.

Kıbrıs Rum ve Yunanistan’ın Pembe Hayalleri

PROF. DR. ATA ATUN
HABER7 YAZARI

Kıbrıs Rum ve Yunanistan’ın Pembe Hayalleri

10.08.2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, seçim zaferinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini geçen hafta Kıbrıs Rum Kesimi’ne yaptı.

Yaptığı konuşmalarda, açıklamalarda ve beyanatlarda Türkiye ile ilişkilerin iyi gittiğini ancak saf olmadıklarını iddia etti. Devamla da “Türkiye-AB ilişkileri arasındaki gelişmenin Kıbrıs konusunu ve Türk-Yunan ilişkilerini kapsaması gerekmektedir. Kıbrıs’ta iki devletli çözüm olmaz, olamaz. En büyük hedefimiz Türk askerinin bölgeden çıkması. Kıbrıs’ta tek çözüm federasyondur.” İçeriğinde boyundan büyük sözler, geçmiş yıllarda kendilerinin yaptıklarını inkar eden sözler söyledi.

Türk askeri bölgeden çıksın” demesine demişte, 1 Ocak 1964 günü Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu’nun durup dururken niye o dönemde Yunanistan’dan ayrı ve bağımsız bir devlet olan “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne tepeden tırnağa silahlı 20 bin kişilik Yunan Komando Tümenini gönderdiğine hiç değinmemiş Miço bey. Bu tepeden tırnağa silahlı 20 bin kişilik Yunan Komando Tümeninin görevinin, 21 Aralık 1963 sabahı Makarios hükümetinin, Kıbrıs adasını Türklerden temizlemek için başlattığı katliamlara ve soykırıma destek vermek olduğunu çok iyi biliyor oysa ki.

Sanki de unuttuk ya da unutturdular…

Utanmadan bir de mazlum rolü oynuyorlar.

Rumlar, 15 Kasım 1967 tarihinde, bahsettiğim Yunan Komando Tümeninden aldıkları silahlı destekle Kıbrıs’ta Türk yerleşim yerleri olan Geçitkale ve Boğaziçi köylerine saldırıp katliam yapınca, mücahitlerimizi yorgana sarıp, üzerlerine mazot döküp canlı canlı yakarak canice şehit edince, öfkeden deliye dönen Başbakan Süleyman Demirel Yunanistan’a neredeyse “Savaş İlanı” içeren çok ağır bir ültimatom göndermiş, Yunanistan da güya Komando Tümenini geri çekmişti. Bir kapıdan çıkan, diğer kapıdan içeri geri dönen Yunan Komando Tümeni hala Kıbrıs Rum kesiminde konuşlanmış durumda. Rum Milli Muhafız Ordusu’nun neredeyse yüzde 75 Astsubay ve subayları, Yunanistan’dan gönderilen askerlerden oluşmakta.

Ben bugüne değin, Yunanlı siyasilerden ve de Rum liderlerden adada son 59 yıldır Yunan askeri olduğunu ima veya ifade eden herhangi bir söz duymadım. Varsa yoksa, sadece Türkiye’yi eleştiren yalan yanlış sözler. Yaptıkları tam bir Bizans retoriği.

Lafı gelmişken söyleyeyim; Yunanlar kendilerini Bizanslıların torunları olarak satarlar ama Bizans İmparatorluğunun içinde azınlık statüsünde yaşadıklarını ve buna ilaveten 5. ve 10. Yüzyıl arasında Bizans yöneticilerinin kendilerine soykırım uyguladığını saklarlar.

Konumuza dönecek olursak; Çiçeği burnunda Rum Lider Nikos Hristodulidis de hiç geri kalmadı, Miçotakis’e verdiği destek yanıtları, yaptığı açıklamalarla işin içine AB’yi, BM’yi ve endirekt olarak da ABD’yi çekmeye çalıştıklarını gösterdi. Hristodulidis “…önümüzdeki dönem, özellikle de BM Genel Kurulu ve Ekim ayındaki Avrupa Konseyi, çabalarımızın geliştirilmesi açısından çok önemli dönüm noktalarıdır. Bugün Avrupa faktörünü, Avrupa Kurumlarını ve güçlü AB devletlerini çok daha fazla harekete geçiriyoruz…” sözleriyle, hedeflerini açıklıyor. Güya arkalarına AB, BM ve ABD’yi alıp Türkiye’yi ve Kıbrıslı Türkleri adadan atıp, 15 Temmuz 1974 tarihinde yapmaya çalıştıkları gibi Kıbrıs adasını Yunanistan’a bağlayacaklar ve Yunan toprağı yapacaklar!

Tabi bunun bir hayal olduğunu hatırlatmamıza gerek yok zira AB içinde önem ve saygınlık sırasında göre üye devletlerin bir sınıflandırılması yapılsa, Rumlar en sonuncu, Yunanlar da sondan bir evvel yer alır. (Zaten bunu tüm üye devletlerin siyasileri de zaman zaman üstü kapaklı dile getiriyorlar.) Kendilerinin tek tek veya da hep birlikte Türkiye’ye karşı gelmeleri veya da Türkiye’yi Kıbrıs’tan söküp atma ülküleri sadece kendi halklarına yutturmaya çalıştıkları pembe bir hayal. 1963-1974 arasında, Yunanistan’dan gönderilen tepeden tırnağa silahlı 20 bin kişilik Yunan Komando Tümeninin desteğine karşılık elimizdeki av tüfekleri ile bizleri bile pes ettiremeyenler, bugünkü koşullarda Mehmetçiğin kılına bile dokunmaya cesaret edemezler. Nokta!

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN

Dekan, Kıbrıs İlim Üniversitesi

KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı

19. Ο,ΤΙ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ… ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ…”ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ”! ΔΙΑΒΑΣΤΕ! 

İngiliz zulmü 21. yüzyılda da sürüyor! ‘Yüzer hapishane’ye tepki yağıyor

Göçle mücadelede çıkış yolu olarak ‘yüzer hapishane’ uygulamasını bulan İngiltere büyük tepki topluyor. Yüzyıllar boyunca milyonlara zulmeden İngilizlerin, 21. yüzyılda uyguladığı bu politikanın insan haklarına karşı olduğu belirtiliyor.

İngiliz zulmü 21. yüzyılda da sürüyor! 'Yüzer hapishane'ye tepki yağıyor
10.08.2023

Dünyanın en büyük sömürgeci devleti olan, geçmişten bu yana Amerika, Afrika ve Asya Kıtası‘nda birçok ülkeyi sömürerek insanlara zulmeden, çok sayıda toplu katliam, köle ticareti ve toplama kampı skandalına imza atan İngiltere, 21. yüzyılda da aynı tutumunu sürdürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz 5 yüzyılda dünyanın çok sayıda ülkesinde insanlara her türlü zulmü yapan İngiltere, şimdi de ‘yüzer hapishane’ uygulamasıyla gündemde.

BİBBY STOCKHOLM’E İLK KAFİLE YERLEŞTİRİLDİ

Dünyadaki göçmen sorununa yönelik bir çözüm arayışında bulunan İngiltere, son olarak tepki çeken bir yönteme imza attı. Geçtiğimiz yıllarda mültecileri Ruanda‘ya gönderme planları yapan ülke, şimdi de ‘yüzer Hapishane’ olarak adlandırılan Bibby Stockholm isimli gemiyle dünyanın tepkisini çekti.

İngiltere dünyadan gelen tüm tepkilere rağmen uygulamasından geri adım atmayarak mültecileri Bibby Stockholm‘e bindirmeye başladı. 500 kişilik bir kapasiteye sahip olan gemiye ilk etapta 50, 18 ay içinde de 500’e yakın 18-65 yaş arası erkek düzensiz göçmenin yerleştirilmesi planlanıyor.

Bibby Stockholm gemisi 1976 yılında inşa edildikten sonra 1992 yılında bir barınma tesisine dönüştürüldü.

DÜNYADAN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ YÜKSELİYOR

İngiltere’nin insan haklarını yok sayan ‘yüzer hapishane’ uygulamasına sivil toplum kuruluşları ve önde gelen insanlar sert tepki gösteriyor. Sivil toplum kuruluşları, bu uygulamanın ‘insanlık dışı’ olduğunu belirterek, Avrupa’ya göç ederken denizlerde birçok travma yaşayan bu insanların bu gemilere yerleştirilmesinin yanlış olduğunu vurguluyor.

İngiltere’nin ‘yüzer hapishane’ uygulamasına tepkiler;

Uluslararası Af Örgütü Britanya Şubesi Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, İngiltere’nin ‘yüzer hapishane’ uygulamasına ve gemiye ilk mültecilerin yerleştirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada Hükümetin, sığınma talep eden insanlara ülkede istenmediklerini ve güvende olmadıklarını hissettirmek için yapmayacağı şeyin olmayacağını söyledi.

Valdez-Symonds İngiliz hükümetine sert tepki gösterdiği açıklamada “Bibby Stockholm terör, çatışma ve zulümden kaçan insanları barındırmanın utanç verici bir yolu. İnsanları bir mavnada tutmak onları tekrar travmaya maruz bırakabilir. Bir insanı bir araçlık park yeri büyüklüğündeki bir yaşam alanına hapsetmek ciddi kaygı yaratmalıdır. Bu denli çok başarısızlıktan ve atıl durumdaki kışlaları kullanmanın halk sağlığı riskleriyle ilgili açık ve net uyarıların ardından, hükümetin insanlara depolama nesneleriymiş gibi davranması tamamen uygunsuz. İçişleri Bakanı işini yapmaktan kaçınmak için kamu parasını çöpe atmaya devam edebilir ama bundan hiçbir iyi sonuç çıkmaz. Hükümet sığınma sistemini berbat etmek ve maliyetli yığılmaları, insanların perişanlığını ve suç teşkil eden organize sömürüyü kalıcı hale getirmek yerine insanların taleplerini adil ve etkili bir biçimde değerlendirmelidir.” ifadelerini kullandı.

BBC’de spor programı sunan futbolcu Gary Lineker, İngiliz hükümetinin mülteci karşıtı adımlarıyla hamleleriyle “1930’ların Almanyası” benzetmesinde bulunarak tepki gösterdi.

İskoçya Ulusal Partisinin İngiltere parlamentosundaki lideri Stephen Flynn da ihtiyacı olan insanların korunması gerektiğini belirterek göçmenlerin yanında olduğunu söyledi.

Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) Yöneticisi Paul O’Connor ise göçmenlere destek gösterisinde yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığında çalışan üyelerin kendi haklarıyla mücadele ettiği kadar bakanlıktaki göçmen karşıtı düşünce ve çalışmalarla da mücadele ettiğini belirtti. O’Connor, Afrikalı göçmenlerin de Ukraynalı göçmenlerle aynı haklara sahip olması gerektiğini ifade ederek “İngiltere’de geçim sıkıntısı yaşanıyor ve hükümet bunun sorumluluğunu göçmenlere yüklüyor. Hükümetin yapacak tek bir şeyi kaldı. Bu ırkçı yaklaşıma karşı çıkmalıyız. Göçmenlerin günah keçisi olmasına her yerde karşı çıkmalıyız.” dedi.

Stand Up To Racism Dorset grubu üyeleri ise göçmenlerin kendi hayatlarını idame ettirebileceğini belirterek gemilerde ve askeri tesislerde tutulmalarına tepki gösterdi.

İNGİLTERE’NİN SÖMÜRGECİLİK GEÇMİŞİ

İngilizler, 16. yüzyılda denizaşırı sömürgeye ve köle ticaretine başladı. 1783′e gelindiğinde Britanya, Amerika ve Batı Hint adalarındaki sömürgelerle büyük bir imparatorluğa dönüştü.

Bu ilk imparatorluk, ABD’nin doğuşunu sağlayan Amerikan Devrimi‘yle sona erse de İngilizler, 19. yüzyılda Hindistan ve Afrika’da işgalleriyle yeni bir imparatorluk kurdu.

Halen bazı sömürgelere sahip olan İngilizlerin imparatorluğu, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki bağımsızlık hareketleriyle sona erdi.

1922’de zirvesine ulaştığında Britanya İmparatorluğu, dünya nüfusunun 5’te 1’ini ve dünya toplam alanının ise 4’te 1’ini yönetiyordu.

Yaklaşık 500 yıl süren sömürgecilik dönemi; köle ticareti, kölelerin sömürgelerde kullanılması, katliamlar, kıtlıklar ve toplama kamplarındaki zulümlerle dolu.

Öncelikle İngiltere, köle ticareti 1800’lerde yasaklandığı bu alanda en baskın güçtü. 16. yüzyıldan 1807’ye kadar olan dönemde yaklaşık 12,5 milyon insanın Afrika‘dan Amerika ve Karayiplere köle olarak taşındığı tahmin ediliyor.

İngiltere’nin kölecilik tarihinde, 17. ve 18. yüzyıllarda köle ticareti ya da köleler tarafından üretilen ürünlerin satışıyla hem İngiltere hem de binlerce İngiliz ailesi zenginleşti. “İnsan” olarak görülmeyip, “mal” olarak alınıp satılan köleler, sahipleri tarafından sık sık “cezalandırılıyor”, hatta öldürülüyordu. Kölecilikle ilgili yasalar, daha çok köle sahiplerinin haklarını içeriyordu.

İngiltere, köle ticaretinin yanı sıra sömürgelerde işledikleri katliamlarla da biliniyor. Tarih boyunca birçok katliama imza atan İngilizler, son yüzyılda da durmadı.

İngiltere ile bugünkü Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kurulu olduğu bölgede yaşanan 2. Boer Savaşı (1899-1902) sırasında İngilizler, çoğunlukla kadınlar ve çocukları kamplarda topladı. Az yiyecek verilen aşırı kalabalık kamplarda, yaklaşık 28 bin Boer (Hollandalıların soyundan gelenler) ve bilinmeyen sayıda siyah Afrikalı öldü.

Hindistan’ın Amritsar kentinde 13 Nisan 1919’da, İngiliz sömürge yönetimine karşı yapılan barışçıl gösteriler, katliamla bastırıldı. İngiliz yetkililerin emriyle askerler, mühimmat bitene kadar ateş etmeye devam etti ve sadece 10 dakikada yaklaşık 1000 protestocu öldürüldü. Tarihe “Amritsar Katliamı” olarak geçen katliam emrini veren Brigadier Dyer, İngiliz halkının kendisine bir teşekkürü olarak parayla ödüllendirildi.

Avukat Cyril Radcliffe 1947‘de, Hindistan ile yeni oluşturulan Pakistan arasındaki sınırı, bir öğle yemeği sırasında çizdi. Onun kısa zamanını alan çizime göre, 10 milyondan fazla insan evinden oldu ve yaşanan şiddet olaylarında 1 milyon kadar insan öldürüldü.

İngiliz sömürgesi altındaki Kenya’da bağımsızlık amacıyla başlatılan Mau Mau İsyanı (1951-1960) sırasında, binlerce Kenyalı öldürüldü ve kötü muameleye tabi tutuldu.

Bu ölüm ve kötü muameleleri mahkemeye taşıyan Kenyalılara bir kez daha katliamla karşılık verildi. Kikuyu kabilesi üyeleri, toplama kamplarında sistematik işkence ve ciddi cinsel saldırıya maruz kaldı. Bu toplama kamplarında 100 bin kişinin öldüğüne inanılıyor.

Britanya İmparatorluğu döneminde, Hindistan’dan milyonlarca ton buğday İngiltere’ye ihraç edildiği için 12-29 milyon arasında Hint açlıktan öldü.

En son 1943‘te dönemin Başbakanı Winston Churchill, İngiliz askerlerine ve Yunanistan gibi ülkelere Hintlerin ürünlerini gönderirken, 4 milyon kadar Bengalli açlıktan hayatını yitirdi.

Churchill, Bengal kıtlığıyla ilgili bir açıklamasında, “Hintlerden nefret ediyorum. Hayvan gibi bir dine sahip, hayvan gibi insanlar. Kıtlık, tavşan gibi üredikleri için kendilerinin hatasıydı.” dedi.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com – Editör
20. ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΚΕ ΠΑΡΝΤΟ! ΚΑΙ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ Α/”ΜΟΣΑΝΤ”!.. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΤΡΟΠΟ! ΜΠΟΡΕΙΣ, ΚΕ ΑΡΧΗΓΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΟΥ, ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Π-Θ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ;
ΑΝΤΕ, “ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ”, ΑΝ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΊ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι/Π-Θ, ΚΟ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ Π-Θ, ΚΑΤ’ ΕΣΕΝΑ! ΜΑΛΙΣΤΑ!..
ΠΏΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΤΣΙ ΒΡΩΜΙΚΑ, ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΑ, ΓΙΑ ΕΝΑ… ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ; ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ, ΤΊ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕΣ; 
ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ (!) ΝΑ ΑΝΑΔΟΜΗΣΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΤΗΝ “ΜΟΣΑΝΤ”, ΟΣΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΥΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ Π-Θ ΣΑΣ!..

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΒΙΝ! ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ… ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ, ΑΠΛΩΣ, ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ… ΘΟΡΥΒΟ!.. 

“Netanyahu görevini dövülmüş bir köpek gibi bırakacak”

Eski MOSSAD Başkanı Tamir Pardo ve İsrail ordusunda uzun yıllar üst düzey görevler yapan emekli general Amiram Levin, Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin aldığı kararları ve yeni yargı düzenlemesini eleştirdi.

"Netanyahu görevini dövülmüş bir köpek gibi bırakacak"
11.08.2023 
MOSSAD’da başkan yardımcılığı dahil; İsrail ordusundaki “Sayeret Matkal” özel birimi ve İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı’nda uzun yıllar general olarak görev yapan emekli Amiram Levin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Netanyahu’nun ülkesi için geçmişte başarılı bir siyasi liderlik yaptığını ancak durumun artık öyle olmadığını söyleyen Levin, “Onun hakkında endişeleniyorum. Dövülmüş bir köpek gibi görevini bırakacak. Tarihin çöplüğüne atılacak.” dedi.

Netanyahu koalisyonunun, kritik maddelerini Meclis’ten geçirdiği ve ülkede büyük protestolara neden olan yargı reformuna değinen emekli general Levin, ülkeyi bir grup delinin yönettiğini ve ülkeyi mahvettiğini söyledi.

Emekli general Amiram LevinEmekli general Amiram Levin

ESKİ MOSSAD BAŞKANI DA NETANYAHU’YU ELEŞTİRDİ

Eski MOSSAD Başkanı Tamir Pardo da Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetini hedef aldı.

Yediot Ahronot gazetesi için kaleme aldığı makalesinde Pardo, İsrail’in kuruluşuna fikir ve eylemleriyle öncülük eden “Theodor Herzl” ve “Haim Weizmann” gibi Siyonist liderlerin öne çıkardığı, tarihi Filistin topraklarında bir Yahudi devletinin kurulmasını ifade eden “Siyonist rüya” için taşıdığı endişeleri aktardı.

Hükümet koalisyonundaki aşırı sağcı, ırkçı ve aşırı dindar yoğunluğa işaret eden Pardo, “Mesihçiler ve faşistler, antisiyonist bir Haredi blokunu (Ultra-Ortodoks Yahudiler), kabuk değiştiren ve partisini (Likud) sağcı demokrattan ırkçı bir Ortodoks diktatörlüğe dönüştüren bir başbakana (Netanyahu) bağladılar.” ifadelerini kullandı.

“Geçen her gün Netanyahu hükümeti bizi Siyonist rüyanın sonuna yaklaştırıyor.” değerlendirmesinde bulunan Pardo, ABD’yi işaret ederek, “Umalım ki dünyadaki dostlarımız bize yardım etsin.” temennisinde bulundu.

Eski MOSSAD Başkanı Tamir PardoEski MOSSAD Başkanı Tamir Pardo

NETANYAHU KOALİSYONUNUN TEPKİ ÇEKEN YARGI DÜZENLEMESİ

Görevdeki Netanyahu liderliğindeki koalisyon, İsrail siyasi tarihinin en aşırı sağcı hükümeti olarak değerlendiriliyor.

Netanyahu’nun hükümeti kurduğu süreçte koalisyon anlaşmalarının en önemli kısmını, başta tartışmalı yargı düzenlemesi olmak üzere yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi ve aşırı sağcı isimlere yönetimde kritik görevler verilmesi gibi maddeler oluşturuyordu.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta duyurduğu ve Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki denetimini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeren yargı düzenlemesi, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden oldu.

ABD’nin de ciddi tepki gösterdiği söz konusu yargı düzenlemesinin en kritik maddesi olan “uygunluk” kabul edilmişti.

Yargı reformunun 5 kritik maddesinden biri olarak görülen “uygunluk” maddesi, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin yapacağı uygunluk denetimlerinde usulü değiştirmeyi kapsıyor.

Söz konusu maddenin onaylanmasıyla birlikte mahkemeye, İsrail hükümetinin veya idari makamların aldığı kararlara karşı “anayasal yasalara uygunluk” itirazı yapılamayacak.

Bu durum İsrail hükümetine yargı makamları karşısında bir üstünlük vermesi, kararların hukuk tarafından denetlenememesi sonucunu doğuracak.

KAYNAK: HABER7
Erkan TaluHaber7.com – Dış Haberler Editörü
ΕΛΛΗΝΑΣ
-/-