WE WILL NEVER FORGET YOU!!!.. 15 Απρ. 1989.
Η τραγωδία του Χίλσμπορο
96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ πέθαναν στον ημιτελικό του 1989 για το κύπελλο Αγγλίας. Οι παίκτες στο γήπεδο έπαιζαν μπάλα και οι φίλαθλοι πέθαιναν στην κερκίδα.
Η 15η Απριλίου 1989 ήταν μια τραγική ημέρα για τoυς Βρετανούς. Ενενήντα έξι οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο στάδιο Χίλσμπορο στην πόλη Σέφιλντ.
Στις 3:00 μ.μ. είχε οριστεί η έναρξη του αγώνα για τον ημιτελικό Κυπέλλου της Αγγλίας.
Το παιχνίδι ήταν καθοριστικό και για τις δύο ομάδες και οι φίλαθλοι ανυπομονούσαν να ξεκινήσει ο αγώνας. Από το μεσημέρι είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στο γήπεδο για να πάρουν τις θέσεις τους στην κερκίδα. Οι φίλαθλοι που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα ήταν τόσο πολλοί, που λίγη ώρα πριν από τη σέντρα αρκετές χιλιάδες ήταν ακόμα έξω από το γήπεδο.
Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ βρισκόταν έξω από τη βόρεια θύρα του γηπέδου και τελευταία στιγμή τους επιτράπηκε η είσοδος στην εξέδρα «Leppings Lane», η οποία ήταν ήδη κατάμεστη από κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όσοι ήταν στο πίσω μέρος της κερκίδας δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι δεν χωρούσαν και ασκούσαν πιέσεις στο πλήθος. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Χρειάστηκαν μόνο μερικά λεπτά για να μετατραπεί η γιορτινή ατμόσφαιρα σε τραγωδία. Οι ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν ζέσταμα και το παιχνίδι ξεκίνησε. Στο έκτο λεπτό της αναμέτρησης ένας αστυνομικός έτρεξε στον διαιτητή και του ζήτησε να διακόψει τον αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές πέταξαν την μπάλα εκτός του γηπέδου και αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς να καταλάβουν τι γινόταν.
Στην κερκίδα που βρισκόταν πίσω από το τέρμα της Λίβερπουλ, από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει ο αγώνας, κορμιά ανθρώπων είχαν συνθλιβεί πάνω στα ψηλά κιγκλιδώματα, που χώριζαν το γήπεδο με την εξέδρα. Οι πιέσεις του κόσμου, που μπήκε στο γήπεδο την τελευταία στιγμή, οδήγησαν τους φιλάθλους που κάθονταν μπροστά πάνω στα κάγκελα της κερκίδας. Μάταια φώναζαν να κάνουν πίσω, χρειάστηκαν αρκετά λεπτά μέχρι να καταλάβουν οι υπόλοιποι τι είχε συμβεί και οι υπεύθυνοι να σταματήσουν τον αγώνα.
Όσοι πρόλαβαν να αντιδράσουν έγκαιρα πήδηξαν μέσα στο γήπεδο και σώθηκαν. Τις επόμενες ώρες επικράτησε χάος. Οι φίλαθλοι έπαιρναν τις διαφημιστικές πινακίδες για να μεταφέρουν τους τραυματίες και άψυχα κορμιά κείτονταν στο γήπεδο.
Συνολικά 94 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα στο γήπεδο και άλλοι δύο* υπέκυψαν στα τραύματα τους τις επόμενες ημέρες, ενώ τραυματίστηκαν 776 άτομα.
* Στο χθεσινό “ματς” (13-04-2022), για το “C.L.” της Λίβερπουλ, με την Μπενφίκα, οι Φίλαθλοι σχημάτισαν το Νο “97”! Προφανώς θα πέθανε ακόμα ένας φίλαθλος που θα είχε τραυματιστεί!..
Το τραγικό συμβάν σόκαρε τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων. Μετά από χρόνια ο τότε προπονητής της Λίβερπουλ Κένι Ντάγκλις έγραψε στην αυτοβιογραφία του: “Δεν θα ξεχάσω ποτέ, μα ποτέ την 15η Απριλίου του 1989. Δεν μπορώ ούτε καν να σκέφτομαι το όνομα Χίλσμπορο και να μην μου έρχονται στο μυαλό αυτές οι τραγικές εικόνες. Λίγα χρόνια αργότερα και αφού είχα φύγει από την Λίβερπουλ, μου έγινε πρόταση για να αναλάβω την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αλλά αρνήθηκα για τα όσα έγιναν τότε στο γήπεδο της.”
Τα μοιραία λάθη!
Τις πρώτες ημέρες τα μέσα και η αστυνομία προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους ίδιους τους φιλάθλους, αναφέροντας πως μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και πως ήταν μεθυσμένοι. Η εφημερίδα Sun έριξε όλο το φταίξιμο στους χούλιγκαν και στα ίδια τα θύματα. Πολλοί αστυνομικοί είπαν ψέματα στις καταθέσεις τους για να αποποιηθούν την ευθύνη.
Η αλήθεια αποκαλύφτηκε το 2012, όποτε η Ανεξάρτητη Αρχή των οικογενειών έφερε στο φως μια σειρά από παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπους. Η αστυνομία είχε επιτρέψει την είσοδο πολλών φιλάθλων σε μια κερκίδα που ήταν ήδη γεμάτη και δεν κατάλαβε εγκαίρως το μέγεθος της τραγωδίας. Μάλιστα επειδή ο αγώνας ξεκινούσε και δεν θα προλάβαιναν να μπουν στο γήπεδο, άνοιξαν περισσότερες πύλες, με αποτέλεσμα να εισέλθουν ταυτόχρονα δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω από τη χωρητικότητα της εξέδρας.
Το χειρότερο ήταν πως όταν οι φίλαθλοι σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν, οι αστυνομικοί θεωρούσαν πως ήθελαν να μπουν στο γήπεδο για επεισόδια και τους έσπρωχναν πάλι μέσα στο χάος.
Οι παραλείψεις είχαν συνέχεια, καθώς τα ασθενοφόρα καθυστέρησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με συνέπεια άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, να πεθάνουν.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, που είχε ήδη ξεκινήσει την αναμόρφωση του αγγλικού ποδοσφαίρου, μετά την ανείπωτη τραγωδία πήρε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην γίνει ποτέ ξανά ανάλογο αιματηρό συμβάν στα βρετανικά γήπεδα. Μεταξύ άλλων, απαγόρευσε τις θέσεις για όρθιους θεατές, την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα και επέβαλε την υποχρεωτική έκδοση καρτών για τους φιλάθλους και τη χρήση καμερών στα γήπεδα…
“ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ“
-/-