ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ!
Φίλοι μου / μας!
1. ΙΡΑΝ: Όσες χώρες παρέχουν Βάσεις στις Η.Π.Α., θα είναι στόχοι μας! / Για να δούμε τί θα… ισχύσει μετά τις 12 Απρ. 2025 και την Α-Ι συνάντηση στο Ομάν!..
2. Καμμία αγάπη του Τραμπ, στον ΡΤΕ, Κε Κωστίδη! Τα φιλόφρονα λόγια είναι συνήθη στην διπλωματία! Έως τώρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ή ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΟΙ Η.Π.Α. ΤΟ…”ΓΥΡΙΣΑΝ ΦΙΛΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ”!.. ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!..
3. Μην παρακολουθείτε τον ΙΓΝΑΤΙΟΥ στον ΣΚΑΪ κάθε πρωϊ, στους ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ. Τα μισά εξ όσων λέει είναι ψέμματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι μπερδεμένα! Δεν δημοσιογραφεί, απλώς βγάζει την αντιπάθειά του για τον Τραμπ και τίποτε λιγότερο ή περισσότεροι απ’ αυτό!..
4. Η απαλλαγή στις πληρωμές του φυσικού αερίου της Τουρκίας προς την Ρωσία (“ΓΚΑΖΠΡΟΜ”) θα ισχύσει μέχρι τον Μάϊο του 2025. / Θυμίζουμε ότι περισσότερο από το 40% του φυσικού της αερίου, η Τουρκία το παίρνει από την Ρωσία. Το 2024 εισήχθησαν στην Τουρκία 51,7 δις m³, εξ ων τα 21,6 από την Ρωσία.
5. Τώρα που το σκεπτόμαστε, στην Ελλάδα άραγε υπάρχουν αντίστοιχες εταιρείες “ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ”, σαν αυτή του ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ; / Γιατί άραγε, μέρος των χρημάτων από τα ρουσφέτια που έκανε στο Βανίφκιοϊ ο Ιμάμογλου, τα έστειλε στην χώρα μας;
6. Οι Ευρασιανιστές Τούρκοι, με πρώτον τον Περιντσέκ, (βασικοί μέχρι πρότινος Ερντογανικοί “σύμβουλοι”) επιθυμούν:
– Μια συμμαχία, “ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΡΟΘΙΑ” όπως την λένε, ανάμεσα σε Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανο και χώρες της Κεντρικής Ασίας!
– Περαιτέρω ενδυνάμωση του τ/Κράτους.
– Την παράδοση των όπλων του “ΡΚΚ”, το κλείσιμο των “DEM” και “HDP”, καθώς και την παύση της αμερικανικής βοηθείας προς τους Κούρδους της Συρίας.
– Να δοθεί τέλος στο χρέος προς την Δύση και η τ/Οικονομία να βασιστεί πλέον στην παραγωγή!
– Να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο η εισαγωγή και η εξαγωγή του χρήματος! (Η εισροή και η εκροή συναλλάγματος).
– Να συσταθεί νέα Κ-Β που να ενώνει τις εθνικές με τις παραγωγικές δυνάμεις.
7. Υπήρξε, πράγματι, επαφή Η.Π.Α. – ΣΑΡΑ προκειμένου για το θέμα της μεταφοράς και (!) στην Συρία Παλαιστινίων της Γάζας.
8. Ομέρ ΤΣΕΛΙΚ: “Η Ευρώπη μπορεί να γίνει παγκόσμιος δύναμη, αν μπει σ’ αυτήν η Τουρκία”!
9. Υπογράφηκε, προ ολίγου πίσω χρόνου, συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. – Τουρκίας, η οποία θα εξασφαλίσει επιπλέον 100 δις $ Η.Π.Α. στο εμπορικό ισοζύγιο των 2 χωρών! (Αυτό “ακούστηκε” στο επιχειρηματικό “φόρουμ” Τέξας – Τουρκίας).
10. Η ΜΙΤ συνέλαβε τις προάλλες, μετά από επιχείρησή της σε 3 Νομούς της χώρας (Κων-πολη, Αττάλεια, Μερσίνα), 5 άτομα τα οποία έδιναν πληροφορίες στο Ιράν.
11. Βολή “ATMACA” φέρεται να δοκιμάστηκε από τ/Υ/Β (“Preveze”= “Πρέβεζα”), με επιτυχία! (Αυτός ο πύραυλος θέλει πράγματι προσοχή)!..
12. Το όνομα του νέου Α/ΙΕΔ, που ξεχάσαμε να αναφέρουμε, όταν αναφερθήκαμε στην αλλαγή ηγεσίας στις “ΙΕΔ” είναι Ζαφίρ ΕΓΙΑΛ! ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο νέος Ι/Αρχηγός ανέφερε απευθυνόμενος στο προσωπικό του, πως το 2025 είναι χρονιά πολέμου και προς τούτο είπε πως δεν θα υπάρξουν μαζικές άδειες στις γιορτές, όπως μέχρι τώρα συνέβαινε κάθε χρόνο! (Οι άδειες αυτές, αν δεν σφάλλουμε, είναι γνωστές ως “απενεργοποιήσεις”).
13. Η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ των Κούρδων της Συρίας (Σαχίν ΑΜΝΤΙ / Μαζλούμ ΚΟΜΠΑΝΙ, επικεφαλής του “SDG”, που κατά τους Τούρκους είναι προέκταση του “ΡΚΚ”) και του νέου Σύρου ηγέτη ΣΑΡΑ, είναι “8 σημείων” και συγκεκριμένα αναφέρεται στα ακόλουθα:
– Οι Κούρδοι θα μπορούν να ασκούν ανενόχλητοι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
– Θα αναγνωριστούν ως ξεχωριστό εθνοτικό μέρος της χώρας οι Κούρδοι και το νέο Σ/Σύνταγμα θα εγγυάται τα δικαιώματά τους.
– Θα υπάρξει εκεχειρία παντού στην χώρα!
– Τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια στην περιοχή των Κούρδων θα περιέλθουν υπό τον κρατικό έλεγχο, όπως τα α/δ και οι διαβάσεις στον Βορρά.
– Δεν θα γίνει καμμιά διαίρεση της χώρας με βάση το ο,τιδήποτε όπως τις εθνότητες, την θρησκεία, κλπ.
– Οι Κούρδοι θα υποστηρίξουν το Σ/Κράτος, αν αυτό απαιτηθεί, κατά εναπομεινασών στρατιωτικών δυνάμεων φιλικλών προς τον Άσαντ.
– Για όλους όσους έμειναν ανέστιοι θα φροντίσει το Σ/Κράτος.
– Θα συσταθεί κοινή Κ-Σ επιτροπή ή και επιτροπές αν απαιτηθεί, οι οποίες και θα παρακολουθούν τακτικά την πρόοδο – εφαρμογή της συμφωνίας. (1η σύσκεψη της κοινής Κ-Σ επιτροπής είχε οριστεί να γίνει στις 25-03-2025).
14. Η Γερμανία, η οποία ελέγχει τον “ΟΤΕ” και άρα και τις ελληνικές ΤΗΛΕ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ…….. , (γεγονός που, κατά τους “ΑΓΓΕΛΟΥΣ”, σημαίνει πως η “ΜΙΤ” έχει πρόσβαση σε ε/… χωράφια), πλην του θεωρητικού ενδιαφέροντος που επέδειξε για τον “Θόλο ή την Ασπίδα του Αχιλλέως”, προωθεί γενικώς το “IRIS-T”! Στην Ελλάδα ήδη έχουν αναλάβει σχετική… δράση ο Γ/Πρέσβης, Κος Αντρέας ΚΙΝΤΛ και ο Γ/ΑΚΑΜ, Σχης, Κος Γιάννους ΚΟΣΤΑ.
15. Στα καθημερινά σας… ταξίδια στο “ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε και το “σάϊτ” της “ENDEAVOR INTEGRATED SOLUTIONS”, στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης πλέον “EUROPEAN SKY SHİELD İNİTİATİVE”!
16. O ΤΡΑΜΠ ανεκάλεσε την άδεια χειρισμού απορρήτων των Χίλαρι ΚΛΙΝΤΟΝ και Καμάλα ΧΑΡΙΣ!..
Η ντροπή των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα του Α/ΥΠΕΞ, Κα ΚΛΙΝΤΟΝ είχε παρά την ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ, (ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.), ακόμα μέχρι σήμερα άδεια χειρισμού Απορρήτων! Φανταστείτε τί δύναμη είχε αυτή η γυναίκα, η σύζυγος του “ΓΛΥΚΟ-ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΟΥ ΜΠΙΛ”!..
17. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ “GOOGLE”!
Θα πολεμήσουν η Τουρκία και το Ισραήλ;
- 07.04.2025
Μερικές από τις ερωτήσεις και τις προβλέψεις είναι συγκλονιστικές. Τέτοιες ερωτήσεις είτε απορρίπτονται χωρίς σκέψη γιατί κυριαρχεί η επιθυμία αποφυγής τους, παρόλο που η πραγματικότητά τους είναι γνωστή, είτε αγνοούνται. Το ερώτημα εάν θα πολεμήσουν η Τουρκία και το Ισραήλ είναι ένα από αυτά.
Η φρίκη του προβλήματος έγκειται φυσικά στην προνοητικότητα που περιέχει. Θυμάμαι ξεκάθαρα την πρώτη μέρα που αντιμετώπισα αυτή την ερώτηση. Εκείνη την εποχή, ο χάρτης της Türkiye που είχα στο μυαλό μου ήταν ένας σχολικός χάρτης που έδειχνε μόνο τη χώρα μας, περιλάμβανε ένα μικρό μέρος των γειτόνων μας, αλλά δεν έδειχνε πλήρως τι υπήρχε πέρα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.
Σύμφωνα με έναν τέτοιο χάρτη, δεν ήταν δυνατό να συναχθεί ότι οι αποστάσεις της Βηρυτού, του Τελ Αβίβ, της Δαμασκού, της Ταμπρίζ, της Πρίζρεν, της Σόφιας, της Θεσσαλονίκης κ.λπ. μέχρι την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ήταν μικρότερες από τις αποστάσεις των πόλεων εντός των συνόρων μας. Λες και η Τουρκία βρισκόταν σε μια γεωγραφία απομονωμένη από τον κόσμο . Είχαμε υπερασπιστεί τελευταία τη χώρα μας ενάντια στους Έλληνες και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα γινόταν άλλος πόλεμος. Αυτή η πεποίθηση ήταν η πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών της μεσαίας τάξης μας. Οι αγώνες, οι πόλεμοι ή οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν πέρα από τα σύνορα εξακολουθούσαν να διεξάγονται με τη μορφή μυστικών δραστηριοτήτων. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου που ήμουν βαθιά σε συνομιλία με τον παλιό μου φίλο. Ο φίλος μου, ο οποίος είναι στο γήπεδο για πολλά χρόνια σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, και έχει συμμετάσχει σε μυστικές δραστηριότητες, λέει με βεβαιότητα στο μυαλό του, “Τελικά θα πολεμήσουμε το Ισραήλ σε αυτή την περιοχή!” είχε πει. Μέχρι τότε, είχα ακούσει για τον «σιωνισμό» χάρη στον αείμνηστο δάσκαλό μας Ερμπακάν . Φυσικά, ήξερα για παγκόσμιες εβραϊκές εταιρείες, οικονομικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αλλά κανένα από αυτά δεν είχε τόσο βαθύ αντίκτυπο πάνω μου όσο αυτή η φράση του «φίλου από το χωράφι». Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που έγινε αυτή η ομιλία. Αυτή η πρόταση, που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ούτε κατά τη διάρκεια των πολλών πολιτικών κρίσεων που συνέβησαν ενδιάμεσα, μου ήρθε ξανά στο μυαλό πρόσφατα. Θα πολεμήσουν πραγματικά η Τουρκία και το Ισραήλ; Είναι δυνατός ένας τέτοιος πόλεμος και αν ναι, ποια είναι η χρονική περίοδος;
Μπορεί να υπάρξουν εκείνοι που στην αρχή βρίσκουν αυτή την ερώτηση άσκοπη και άκαιρη. Ειδικά μετά τη δήλωση του υπουργού μας Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέρος σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας», θα υπάρξουν εκείνοι που θα πουν ότι η Τουρκία έχει ειρηνική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη θέση της Türkiye. Σημαντική είναι και η στάση του Ισραήλ. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο έδαφος που ξεπερνούν την Τουρκία και το Ισραήλ. Όταν λέω πεδίο, εννοώ τη Συρία υπό τις σημερινές συνθήκες και το Ιράν υπό τις αυριανές πιθανές συνθήκες (Ακόμα και στο μέλλον, αυτή η γεωγραφία έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί). Πράγματι, στην ίδια δήλωση, ο Φιντάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της έντασης στην περιοχή και είπε: “Το Ιράν είναι ο γείτονάς μας, είμαστε κατά της στρατιωτικής επέμβασης. Η λύση στα τρέχοντα προβλήματα είναι η διπλωματία. Κάθε βήμα που θα αυξήσει την ένταση θα φέρει περισσότερη αστάθεια”. Ωστόσο, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το Ιράν είναι ο κύριος στόχος για την κυβέρνηση Τραμπ και τον ισχυρό εταίρο του στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία είναι επί του παρόντος σύμμαχος. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ είπε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στην εκστρατεία μέγιστης πίεσης του Προέδρου Τραμπ κατά της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή και είναι το κλειδί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας». Λέει.
Αυτό, στην πιο αντικειμενική του ερμηνεία, δείχνει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τοποθετούν την Τουρκία στο ζήτημα του Ιράν με τρόπο που είναι αντίθετος με τις δηλώσεις του Hakan Fidan. Αν επιστρέψουμε στην αρχή της παραπάνω παραγράφου, θα χρειαστεί να επεκταθούμε στην πρόταση, «Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τις εξελίξεις στο έδαφος που υπερβαίνουν την Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη».
Και πάλι, πρέπει να αναλογιστούμε την απλή πραγματικότητα της δήλωσης του Πρέσβη των ΗΠΑ ότι «το συριακό πεδίο έχει ανοίξει για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Τουρκία». Η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία και το Ισραήλ, και φυσικά οι ΗΠΑ, είναι γείτονες σε μια εξαιρετικά ασταθή εμπόλεμη ζώνη όπως η Συρία . Δεν πρόκειται για μια στατική (στάσιμη, σταθερή, αμετάβλητη) κατάσταση γειτονιάς. Το Ισραήλ δεν θέλει μια ασφαλή κρατική αρχή στο συριακό θέατρο. Χτυπά όλους τους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία με επιθέσεις που λέει ότι στοχεύουν τις στρατιωτικές υποδομές του παλιού καθεστώτος. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψεις ότι θα συνεχίσει να χτυπάει. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν όλες τις εγχώριες και ξένες βάσεις εκτός από αυτές του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμετοχή της Τουρκίας στην ίδια συμμαχία δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ισότιμος εταίρος με άλλες δυνάμεις. Η Τουρκία είναι μέλος αυτής της συμμαχίας που συμπεριλήφθηκε στο σύστημα με τη βία, που πρέπει να διατηρείται υπό έλεγχο όσο ολοκληρώνει τη λειτουργία της και που πρέπει να αποδυναμωθεί αφού ολοκληρώσει τη λειτουργία της, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τη συμμαχία. Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις φυσικές οχυρώσεις της εθνικής του άμυνας προς τα βόρεια και τα ανατολικά.
Με την κατάληψη του όρους Ερμών αύξησε ουσιαστικά την ακτίνα του περιφερειακού του κατοχικού σχεδίου. Αν και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, η στενή σχέση με την αυτόνομη περιοχή των SDF/PYD στο βορρά και την αυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ συνεχίζεται. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο σχηματισμοί είναι οι πιο βίαιες συστάδες τομής ενός συγκρουσιακού περιβάλλοντος. Επί του παρόντος, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του PYD και του SNA στη βόρεια Συρία. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι συγκρούσεις θα τερματιστούν. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι η σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων πληρεξουσίου να μετατραπεί σε κενό που θα τραβήξει τις κύριες δυνάμεις. Η μεγάλη απώλεια ισχύος του Ιράν και της Ρωσίας στην περιοχή δεν θα οδηγήσει σε μια ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, αυτή η απώλεια ισχύος είναι αποτέλεσμα των επιθετικών πολιτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αυτές οι επιθετικές πολιτικές θα συνεχιστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι και οι σφαγές θα συνεχίσουν να επιταχύνονται στην περιοχή μας. Είναι σαφές ότι μια τόσο ασταθής και τουλάχιστον επιθετική συνεργασία με άλλα μέρη (ή γείτονες) δεν θα φέρει ειρήνη.
Φαίνεται ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις κατοχικές μεθόδους που έχει υιοθετήσει από την ίδρυσή του στη Συρία . Προσπαθώντας να λύσει τη μοναδική της έλλειψη, το πληθυσμιακό πρόβλημα, με ντόπιους συμμάχους, εφαρμόζει αυστηρά άλλες κατοχικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν μεθόδους όπως η διασπορά στρατιωτικών ή παραστρατιωτικών ομάδων που αποτελούν κίνδυνο στην περιοχή, η καταστροφή υποδομών, η αλλαγή της γεωγραφίας με το κάψιμο και την ανοικοδόμηση δρόμων και οικισμών κ.λπ. Απέκτησε επίσης εξοπλισμό υπερδύναμης χάρη στον πόλεμο που διεξήγαγε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών, τα συστήματα επιτήρησης και ακρόασης που καλύπτουν μια ευρύτερη γεωγραφία έχουν μια προνομιακή θέση. Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες αυτού θα είναι αναμφίβολα η καταστροφή οποιασδήποτε στρατιωτικής συσσώρευσης που θα αποτελούσε κίνδυνο για το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, είδαμε ένα τέτοιο παράδειγμα το 1981, όταν το Ιράκ κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα δοκιμών Osirak με την «Επιχείρηση Όπερα» με την αιτιολογία ότι είχε φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η κρατική πολιτική του Ισραήλ έχει αλλάξει. Ως εκ τούτου, δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια από τρίτο μέρος για χάραξη νέων συνόρων, ειδικά στον νέο συριακό χάρτη που σχεδίασαν οι ΗΠΑ. Για να το πούμε πολύ ξεκάθαρα, το τρίτο μέρος εδώ είναι η Τουρκία. Γιατί η Τουρκία είναι ο εταίρος της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ που πρέπει να συμμορφώνεται περισσότερο με τους κανόνες. Πράγματι, μετά τις φήμες ότι η Türkiye θα δημιουργούσε βάση στο αεροδρόμιο T4 στην κεντρική Συρία, το Ισραήλ ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη αεροπορική επιχείρηση, καταστρέφοντας τόσο την υποδομή του αεροδρομίου όσο και τους πυραύλους S200 και S400 που στάθμευαν στη βάση. Αν και υπάρχουν διαφορετικές εικασίες για το θέμα, εκτιμάται ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενάντια σε μια πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να κερδίσει έδαφος.
Το Ισραήλ τείνει να εφαρμόζει αυτήν τη στρατιωτική προσέγγιση στην ανθρωπιστική προσέγγιση σήμερα. Με άλλα λόγια, έχει σηματοδοτήσει ότι θα παρέμβει σε συγκρούσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θεμελιώδεις δημογραφικές αλλαγές που θα ήταν εις βάρος της . Ενώ αντιδρούσε στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ορισμένες δυνάμεις του HTS σε πόλεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ, δήλωσε ότι «θα βοηθούσε τον λαό (SDF/PYD) σε αρχαία εδάφη». Με αυτές τις δηλώσεις σηματοδοτεί ότι θα παρέμβει σε καταστάσεις που κρίνει ότι αλλάζουν την πληθυσμιακή σύνθεση στη Συρία.
Κάποιος μπορεί επίσης να αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβεί σε μια εξίσωση όπου υποθέτουμε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας αποτελείται από εξίσου στενές δυνάμεις . Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της εγγύτητας είναι η ίδια η κάθε χώρα. Έχει φανεί ότι ένα κράτος όπως το Ισραήλ, που γεννήθηκε από τη βία και γεννήθηκε από τη βία, δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. Είναι γνωστό ότι μερικές φορές επέδειξε αυτή τη στάση απέναντι στον μοναδικό προστάτη του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση στο αμερικανικό πλοίο Liberty από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967, ενώ ο Πόλεμος των Έξι Ημερών ήταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 Αμερικανών και τον τραυματισμό 171 ατόμων, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης σήμερα. Το ισραηλινό κράτος ζήτησε συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά, δηλώνοντας ότι το πλοίο στοχοποιήθηκε κατά λάθος από ισραηλινούς πυραύλους επειδή θεωρήθηκε ότι ανήκει στην Αίγυπτο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η κυβέρνησή του εκείνη την εποχή αποδέχτηκαν αυτή την ιστορία. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση για το γιατί το πλοίο δέχτηκε επίθεση. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτό. Και δηλαδή, ακόμα κι αν είσαι αληθινός σύμμαχος του Ισραήλ, δεν μπορείς να είσαι απολύτως ασφαλής. Ειδικά η σημερινή περιοχή της Συρίας είναι μια σοβαρή περιοχή κοινής χρήσης. Και δεν είναι το τελικό έδαφος για κοινή χρήση. Το τι είδους αλυσίδα επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί σε αυτό το κομμάτι γης είναι ακόμα πέρα από τη γνώση μας. Υπάρχουν μόνο κάποιες προβλέψεις και εκτιμήσεις. Ακόμη και αυτές οι αδύναμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις θα δράσουν εξαιρετικά επιθετικά στη διχοτόμηση της Συρίας. Επιπλέον, η Συρία έχει διαφορετικές έννοιες και αξίες για τα τρία κράτη που αναφέραμε. Η περιοχή έχει στρατηγική αξία που θεωρείται πιο πολύτιμη από την Ουκρανία για τη μία πλευρά. Για την άλλη πλευρά, είναι μια περιοχή ασφαλείας και ένα στρατηγικό σκαλοπάτι πάνω στο οποίο καμία δύναμη δεν πρέπει να δημιουργήσει μια στρατιωτική υποδομή. Από τη μια πλευρά, είναι ένα πολυμερές σύνολο, μέρος του οποίου πρέπει να κρατηθεί για τον δικό του εσωτερικό σχεδιασμό. Είναι σαφές ότι αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές αξίες δεν θα είναι πάντα παράλληλες. Η ερώτηση που έκανα στην αρχή βασίζεται σε αυτή την απλή αλήθεια. Τι θα συμβεί όταν, αργά ή γρήγορα, αυτές οι στρατηγικές ασυμβατότητες δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν ή να διαχειριστούν;
Προσεγγίσεις και διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε κάποιες αξιολογήσεις πριν φτάσετε στο τελικό σημείο. Γιατί όσο καλύτερος γίνεται ο υπολογισμός από την αρχή, τόσο πιο εύκολο είναι να φτάσεις στο αποτέλεσμα.
Όταν εξετάζουμε τις πολιτικές και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ προς την περιοχή, παρατηρούμε ότι οι θεσμικές πολιτικές και προσεγγίσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παρόλο που μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του στην εσωτερική πολιτική, είναι σαφές ότι τα κέρδη είναι στρατηγικά κέρδη και ότι τα γεγονότα σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Türkiye ακολουθεί πολιτικές που απέχουν πολύ από τον θεσμισμό για διάφορους λόγους. Παρά τις λογικές δηλώσεις των πολιτικών μας, η βασική πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή πολιτική, ενθουσιασμός ή δραστηριότητα που να μοιράζονται τα στοιχεία μας στο πεδίο.
Το Ισραήλ προχωρά στη Συρία δημιουργώντας σχέσεις τόσο με στενές όσο και με άσχετες κοινότητες . Ενώ γίνεται αυτό, χρησιμοποιούνται οδηγοί και μοντέλα των οποίων η υποδομή έχει προετοιμαστεί πολύ πριν. Η Türkiye, από την άλλη πλευρά, έχει στενές και συγγενείς κοινότητες στο πεδίο. Ωστόσο, η προσέγγισή τους για να το μετατρέψουν αυτό σε πλεονέκτημα είναι ανεπαρκής. Μάλιστα, από ορισμένες απόψεις, αυτή η εγγύτητα έχει φτάσει στο σημείο να παράγει συνέπειες εις βάρος του. Δυστυχώς, το κύριο έγγραφο πολιτικής που θα διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις δεν είναι ακόμη γνωστό. Σε στρατιωτικούς όρους, είμαστε πολύ πίσω από τα σύνορα που είχαμε όταν ο στρατηγός Άλενμπι εισήλθε στην Ιερουσαλήμ από άποψη φυσικής γεωγραφίας. Στην ανθρωπογεωγραφία, οι καταστροφικές συνέπειες του αραβικού εθνικισμού στις αρχές του 20ου αιώνα δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη, ούτε η οθωμανοτουρκική φοβία στα αραβικά κράτη δεν έχει ξεπεραστεί. Δυστυχώς και οι δύο γεωγραφίες μας είναι ακόμα ξένες. Ένδειξη αυτού είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία προσαρμογής των μεταναστών που ήρθαν στη χώρα μας από αυτή τη γεωγραφία ως θύματα και καταπιεσμένοι. Η Τουρκία θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πιο ελκυστική ισορροπία μεταξύ της ρεαλπολιτικής και της ηθικής πολιτικής στις σχέσεις της με τα αραβικά κράτη και κοινωνίες.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές εξελίξεις στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να μην είναι αρκετές για να κερδίσουμε έναν συμβατικό πόλεμο. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι ισχυρότερη από ό,τι είναι τώρα, ειδικά όταν αντιμετωπίζει ένα σύστημα αμυντικών προμηθειών όπως το Ισραήλ, του οποίου η γραμμή παραγωγής στρατιωτικής παραγωγής ξεκινά από το Τελ Αβίβ και τελειώνει στις αμερικανικές πόλεις. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος που είναι συνυφασμένο με τον τρόμο και τον πόλεμο από την πρώτη στιγμή, όταν ιδρύθηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η κατάσταση έχει εγχύσει στο υποσυνείδητο της ισραηλινής κοινωνίας ότι το να είναι κανείς δυνατός και να μάχεται είναι απαραίτητο για να επιβιώσει. Η ισραηλινή κοινωνία είναι μια κοινωνία πολέμου. Αυτή η ψυχολογία έχει αποτυπωθεί και στις αθλητικές κοινότητες του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο, έχει χτίσει μια ισχυρή δομή ενότητας.
Αν και η κρατική παράδοση της Τουρκίας χρονολογείται πολύ πιο πίσω, κέρδισε την ανεξαρτησία της μέσω πολέμου στις αρχές του αιώνα, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή την αίσθηση του πολέμου στην κλίμακα του Ισραήλ. Επομένως, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί σοβαρά η ψυχολογική ετοιμότητα των κοινωνιών για πόλεμο. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διακρίσεις εδώ είναι πιθανώς αυτή: η ισραηλινή κοινωνία έχει οδηγηθεί στην εσωτερική ενότητα ενάντια στους εξωτερικούς εχθρούς (παρά τις διαμαρτυρίες του Νετανιάχου μέσα της). Δυστυχώς, η τουρκική κοινωνία είναι σήμερα πιο πολωμένη και χωρισμένη σε ξεχωριστά μέρη από ποτέ. Ενώ υπάρχει συσσώρευση ενέργειας στο ένα, υπάρχει σπατάλη ενέργειας στο άλλο.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή στέρηση στη χρηματοδότηση του πολέμου . Η πιθανότητα κάποια πλούσια αραβικά κράτη, όπως οι χώρες του Κόλπου, να χρηματοδοτήσουν την Τουρκία είναι εξαιρετικά αδύναμη. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν το αραβικό μπλοκ εναντίον του Ιράν την επόμενη περίοδο. Το Ισραήλ, από την άλλη, είναι μια χώρα που έχει λάβει απεριόριστη οικονομική υποστήριξη, όπως απεριόριστη υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού, από την ίδρυσή της. Όπως ανέφερα πάντα, θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή στην εκπαίδευση, οργάνωση και διαχείριση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται για την υλοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και μεγάλων έργων εξωτερικής πολιτικής. Το κράτος μας δείχνει αναμφίβολα τη μέγιστη ευαισθησία σε αυτό το θέμα.
Ας αρκεστούμε στην αναφορά αυτών των βασικών θεμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά να πούμε κάτω από αυτόν τον τίτλο . Θέλω να πάω κατευθείαν στο συμπέρασμα χωρίς να παρεκκλίνω από το κύριο θέμα. Η πιθανότητα ενός αμοιβαίως συμφωνημένου πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βραχυπρόθεσμα φαίνεται πολύ μικρή. Η Τουρκία έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της για το θέμα αυτό με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της. Αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζονται και άλλα θεσμικά όργανα. Ωστόσο, η άποψη του Ισραήλ για αυτό το θέμα είναι διαφορετική ή δεν είναι πλήρως γνωστή. Για παράδειγμα, έχει δείξει στην πράξη ότι θα αντιδράσει στην περισσότερο από την αναμενόμενη πρόοδο και στρατιωτική συσσώρευση της Τουρκίας στη Συρία. Εκτός από αυτό, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι κινήσεις του Ισραήλ να είναι επιζήμιες για τις βασικές περιφερειακές και εσωτερικές πολιτικές της Τουρκίας μεσοπρόθεσμα.
Αυτές οι κινήσεις θα γίνουν είτε από το ίδιο το Ισραήλ είτε από δυνάμεις πληρεξουσίου που υποστηρίζονται από το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ωφέλιμο για την Τουρκία να δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της. Από την άλλη πλευρά, στην παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να αναμένονται και αυθόρμητες επιθέσεις από το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση αφορά κυρίως τους θεσμούς ασφαλείας και πληροφοριών μας στο πεδίο. Μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι αυτό που μου είπε ο φίλος μου πριν από χρόνια θα γίνει πραγματικότητα: «Τελικά θα πολεμήσουμε το Ισραήλ σε αυτή τη γεωγραφία!».
Ελπίζω να καλύψω τις λεπτομέρειες σε άλλο άρθρο.
18. H ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ, ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΕΜ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ! (“FOX NEWS”).
Ε/Φ “KEYHAN” (ΥΠΕΡ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ).
19. ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α/”ΡΛΚ” ΟΖΓΚΙΟΥΡ ΟΖΕΛ ΠΟΥ ΑΠΕΚΑΛΕΣΕ ΑΡΧΗΓΟ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΠΟΥ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ Τ/ΠτΔ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΥΨΟΥΣ 500.000 ΤΛ, Ο ΡΤΕ “ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ” ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕ:
«TO “CHP” ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!» ΚΑΙ «ΤΟ “CHP” ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “CHP”»!.. ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
ΥΓ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΡΤΕ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΖΕΛ, ΕΙΔΙΚΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΔ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ, Ο ΠτΔ, ΚΑΙ ΓΙΑ “ΣΗΜΕΡΑ” Ο ΡΤΕ! ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: «Ayağını denk al! Haddını bileceksin»! = «Πρόσεχε το βήμα σου! Θα μάθεις την θέση σου / τα όριά σου»! Κλπ, κλπ, κλπ.
20.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack’tan Türkiye’nin önemine vurgu
ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack, Senato’daki onay oturumunda, “Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun en stratejik kavşağında yer alan değerli NATO ortağımız Türkiye’nin NATO’ya katkıları saymakla bitmez.” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Barrack, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oturumda ABD-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.
Barrack, daha önce de birçok kez bulunduğu Türkiye’nin bölgesinde çok önemli bir ülke olduğunu ve ABD-Türkiye ilişkilerinin çok değerli olduğunu belirtti.
“TÜRKİYE DEĞERLİ BİR ORTAKTIR”
“Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun en stratejik kavşağında yer alan değerli NATO ortağımız Türkiye’nin NATO’ya katkıları saymakla bitmez. NATO’nun en büyük ordularından ve deniz filolarından birine sahip olan Türkiye, DEAŞ’a karşı mücadelede çok değerli bir ortaktır.” diyen Barrack, Türkiye’nin özellikle DEAŞ’la mücadelede çok önemli roller oynadığını ifade etti.
Barrack, Ankara’nın bölgesel rolüne de atıf yaparak, “Türkiye, NATO’nun Ukrayna’yı destekleyen tutumunu desteklemiş, Ukrayna’ya çok değerli insansız hava araçlarını tedarik etmiş ve Karadeniz Tahıl Girişimine aracılık etmiştir.” dedi.
Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi kapsamında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişi düzenlediğini ve bunun da stratejik olarak önemli olduğunu kaydeden Barrack, “İki ülke arasında, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ın ortak hedefi olan 100 milyar dolar ticaret hacmine kolayca ulaşılabilir.” değerlendirmesini yaptı.
BARRACK’TAN “YPG, PKK’NIN BİR PARÇASI” İTİRAFI
Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı Barrack, Suriye ile ilgili bir soruya yanıt verirken, YPG’nin PKK’nın bir parçası olduğunu itiraf etti.
Barrack, “Hem Türkiye’nin hem de bizim terörist grup olarak tanımladığımız PKK’nın bir kısmından oluşan YPG ile ilgili bir karmaşa var, ancak YPG, DEAŞ’ı ortadan kaldırmada bize yardım etti ve etkili oldu.” ifadesini kullandı.