ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ!

Φίλοι μου / μας!

1. ΙΡΑΝ: Όσες χώρες παρέχουν Βάσεις στις Η.Π.Α., θα είναι στόχοι μας! / Για να δούμε τί θα… ισχύσει μετά τις 12 Απρ. 2025 και την Α-Ι συνάντηση στο Ομάν!..

2. Καμμία αγάπη του Τραμπ, στον ΡΤΕ, Κε Κωστίδη! Τα φιλόφρονα λόγια είναι συνήθη στην διπλωματία! Έως τώρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ή ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΟΙ Η.Π.Α. ΤΟ…”ΓΥΡΙΣΑΝ ΦΙΛΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ”!.. ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!..

3. Μην παρακολουθείτε τον ΙΓΝΑΤΙΟΥ στον ΣΚΑΪ κάθε πρωϊ, στους ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ. Τα μισά εξ όσων λέει είναι ψέμματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι μπερδεμένα! Δεν δημοσιογραφεί, απλώς βγάζει την αντιπάθειά του για τον Τραμπ και τίποτε λιγότερο ή περισσότεροι απ’ αυτό!..

4. Η απαλλαγή στις πληρωμές του φυσικού αερίου της Τουρκίας προς την Ρωσία (“ΓΚΑΖΠΡΟΜ”) θα ισχύσει μέχρι τον Μάϊο του 2025. / Θυμίζουμε ότι περισσότερο από το 40% του φυσικού της αερίου, η Τουρκία το παίρνει από την Ρωσία. Το 2024 εισήχθησαν στην Τουρκία 51,7 δις m³, εξ ων τα 21,6 από την Ρωσία.

5. Τώρα που το σκεπτόμαστε, στην Ελλάδα άραγε υπάρχουν αντίστοιχες εταιρείες “ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ”, σαν αυτή του ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ; / Γιατί άραγε, μέρος των χρημάτων από τα ρουσφέτια που έκανε στο Βανίφκιοϊ ο Ιμάμογλου, τα έστειλε στην χώρα μας;

6. Οι Ευρασιανιστές Τούρκοι, με πρώτον τον Περιντσέκ, (βασικοί μέχρι πρότινος Ερντογανικοί “σύμβουλοι”) επιθυμούν:

– Μια συμμαχία, “ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΡΟΘΙΑ” όπως την λένε, ανάμεσα σε Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανο και χώρες της Κεντρικής Ασίας!

– Περαιτέρω ενδυνάμωση του τ/Κράτους.

– Την παράδοση των όπλων του “ΡΚΚ”, το κλείσιμο των “DEM” και “HDP”, καθώς και την παύση της αμερικανικής βοηθείας προς τους Κούρδους της Συρίας.

– Να δοθεί τέλος στο χρέος προς την Δύση και η τ/Οικονομία να βασιστεί πλέον στην παραγωγή!

– Να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο η εισαγωγή και η εξαγωγή του χρήματος! (Η εισροή και η εκροή συναλλάγματος).

– Να συσταθεί νέα Κ-Β που να ενώνει τις εθνικές με τις παραγωγικές δυνάμεις.

7. Υπήρξε, πράγματι, επαφή Η.Π.Α. – ΣΑΡΑ προκειμένου για το θέμα της μεταφοράς και (!) στην Συρία Παλαιστινίων της Γάζας.

8. Ομέρ ΤΣΕΛΙΚ: “Η Ευρώπη μπορεί να γίνει παγκόσμιος δύναμη, αν μπει σ’ αυτήν η Τουρκία”!

9. Υπογράφηκε, προ ολίγου πίσω χρόνου, συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. – Τουρκίας, η οποία θα εξασφαλίσει επιπλέον 100 δις $ Η.Π.Α. στο εμπορικό ισοζύγιο των 2 χωρών! (Αυτό “ακούστηκε” στο επιχειρηματικό “φόρουμ” Τέξας – Τουρκίας).

10. Η ΜΙΤ συνέλαβε τις προάλλες, μετά από επιχείρησή της σε 3 Νομούς της χώρας (Κων-πολη, Αττάλεια, Μερσίνα), 5 άτομα τα οποία έδιναν πληροφορίες στο Ιράν.

11. Βολή “ATMACA” φέρεται να δοκιμάστηκε από τ/Υ/Β (“Preveze”= “Πρέβεζα”), με επιτυχία! (Αυτός ο πύραυλος θέλει πράγματι προσοχή)!..

12. Το όνομα του νέου Α/ΙΕΔ, που ξεχάσαμε να αναφέρουμε, όταν αναφερθήκαμε στην αλλαγή ηγεσίας στις “ΙΕΔ” είναι Ζαφίρ ΕΓΙΑΛ! ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο νέος Ι/Αρχηγός ανέφερε απευθυνόμενος στο προσωπικό του, πως το 2025 είναι χρονιά πολέμου και προς τούτο είπε πως δεν θα υπάρξουν μαζικές άδειες στις γιορτές, όπως μέχρι τώρα συνέβαινε κάθε χρόνο! (Οι άδειες αυτές, αν δεν σφάλλουμε, είναι γνωστές ως “απενεργοποιήσεις”).

13. Η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ των Κούρδων της Συρίας (Σαχίν ΑΜΝΤΙ / Μαζλούμ ΚΟΜΠΑΝΙ, επικεφαλής του “SDG”, που κατά τους Τούρκους είναι προέκταση του “ΡΚΚ”) και του νέου Σύρου ηγέτη ΣΑΡΑ, είναι “8 σημείων” και συγκεκριμένα αναφέρεται στα ακόλουθα:

– Οι Κούρδοι θα μπορούν να ασκούν ανενόχλητοι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

– Θα αναγνωριστούν ως ξεχωριστό εθνοτικό μέρος της χώρας οι Κούρδοι και το νέο Σ/Σύνταγμα θα εγγυάται τα δικαιώματά τους.

– Θα υπάρξει εκεχειρία παντού στην χώρα!

– Τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια στην περιοχή των Κούρδων θα περιέλθουν υπό τον κρατικό έλεγχο, όπως τα α/δ και οι διαβάσεις στον Βορρά.

– Δεν θα γίνει καμμιά διαίρεση της χώρας με βάση το ο,τιδήποτε όπως τις εθνότητες, την θρησκεία, κλπ.

–  Οι Κούρδοι θα υποστηρίξουν το Σ/Κράτος, αν αυτό απαιτηθεί, κατά εναπομεινασών στρατιωτικών δυνάμεων φιλικλών προς τον Άσαντ.

– Για όλους όσους έμειναν ανέστιοι θα φροντίσει το Σ/Κράτος.

– Θα συσταθεί κοινή Κ-Σ επιτροπή ή και επιτροπές αν απαιτηθεί, οι οποίες και θα παρακολουθούν τακτικά την πρόοδο – εφαρμογή της συμφωνίας. (1η σύσκεψη της κοινής Κ-Σ επιτροπής είχε οριστεί να γίνει στις 25-03-2025).

14. Η Γερμανία, η οποία ελέγχει τον “ΟΤΕ” και άρα και τις ελληνικές ΤΗΛΕ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ…….. , (γεγονός που, κατά τους “ΑΓΓΕΛΟΥΣ”, σημαίνει πως η “ΜΙΤ” έχει πρόσβαση σε ε/… χωράφια), πλην του θεωρητικού ενδιαφέροντος που επέδειξε για τον “Θόλο ή την Ασπίδα του Αχιλλέως”, προωθεί γενικώς το “IRIS-T”! Στην Ελλάδα ήδη έχουν αναλάβει σχετική… δράση ο Γ/Πρέσβης, Κος Αντρέας ΚΙΝΤΛ και ο Γ/ΑΚΑΜ, Σχης, Κος Γιάννους ΚΟΣΤΑ.

15. Στα καθημερινά σας… ταξίδια στο “ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε και το “σάϊτ” της “ENDEAVOR INTEGRATED SOLUTIONS”, στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης πλέον “EUROPEAN SKY SHİELD İNİTİATİVE”!

16. O  ΤΡΑΜΠ ανεκάλεσε την άδεια χειρισμού απορρήτων των Χίλαρι ΚΛΙΝΤΟΝ και Καμάλα ΧΑΡΙΣ!..

Η ντροπή των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα του Α/ΥΠΕΞ, Κα ΚΛΙΝΤΟΝ είχε παρά την ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ, (ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.), ακόμα μέχρι σήμερα άδεια χειρισμού Απορρήτων! Φανταστείτε τί δύναμη είχε αυτή η γυναίκα, η σύζυγος του “ΓΛΥΚΟ-ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΟΥ ΜΠΙΛ”!..

17. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ “GOOGLE”!

Θα πολεμήσουν η Τουρκία και το Ισραήλ;

Μεχμέτ Αλί Μπαλ
HABER7 WRITERS

Θα πολεμήσουν η Τουρκία και το Ισραήλ;

  • 07.04.2025

Μερικές από τις ερωτήσεις και τις προβλέψεις είναι συγκλονιστικές. Τέτοιες ερωτήσεις είτε απορρίπτονται χωρίς σκέψη γιατί κυριαρχεί η επιθυμία αποφυγής τους, παρόλο που η πραγματικότητά τους είναι γνωστή, είτε αγνοούνται. Το ερώτημα εάν θα πολεμήσουν η Τουρκία και το Ισραήλ είναι ένα από αυτά.

Η φρίκη του προβλήματος έγκειται φυσικά στην προνοητικότητα που περιέχει. Θυμάμαι ξεκάθαρα την πρώτη μέρα που αντιμετώπισα αυτή την ερώτηση. Εκείνη την εποχή, ο χάρτης της Türkiye που είχα στο μυαλό μου ήταν ένας σχολικός χάρτης που έδειχνε μόνο τη χώρα μας, περιλάμβανε ένα μικρό μέρος των γειτόνων μας, αλλά δεν έδειχνε πλήρως τι υπήρχε πέρα ​​από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

Σύμφωνα με έναν τέτοιο χάρτη, δεν ήταν δυνατό να συναχθεί ότι οι αποστάσεις της Βηρυτού, του Τελ Αβίβ, της Δαμασκού, της Ταμπρίζ, της Πρίζρεν, της Σόφιας, της Θεσσαλονίκης κ.λπ. μέχρι την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ήταν μικρότερες από τις αποστάσεις των πόλεων εντός των συνόρων μας. Λες και η Τουρκία βρισκόταν σε μια γεωγραφία απομονωμένη από τον κόσμο . Είχαμε υπερασπιστεί τελευταία τη χώρα μας ενάντια στους Έλληνες και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα γινόταν άλλος πόλεμος. Αυτή η πεποίθηση ήταν η πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών της μεσαίας τάξης μας. Οι αγώνες, οι πόλεμοι ή οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα εξακολουθούσαν να διεξάγονται με τη μορφή μυστικών δραστηριοτήτων. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου που ήμουν βαθιά σε συνομιλία με τον παλιό μου φίλο. Ο φίλος μου, ο οποίος είναι στο γήπεδο για πολλά χρόνια σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, και έχει συμμετάσχει σε μυστικές δραστηριότητες, λέει με βεβαιότητα στο μυαλό του, “Τελικά θα πολεμήσουμε το Ισραήλ σε αυτή την περιοχή!” είχε πει. Μέχρι τότε, είχα ακούσει για τον «σιωνισμό» χάρη στον αείμνηστο δάσκαλό μας Ερμπακάν . Φυσικά, ήξερα για παγκόσμιες εβραϊκές εταιρείες, οικονομικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αλλά κανένα από αυτά δεν είχε τόσο βαθύ αντίκτυπο πάνω μου όσο αυτή η φράση του «φίλου από το χωράφι». Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που έγινε αυτή η ομιλία. Αυτή η πρόταση, που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ούτε κατά τη διάρκεια των πολλών πολιτικών κρίσεων που συνέβησαν ενδιάμεσα, μου ήρθε ξανά στο μυαλό πρόσφατα. Θα πολεμήσουν πραγματικά η Τουρκία και το Ισραήλ; Είναι δυνατός ένας τέτοιος πόλεμος και αν ναι, ποια είναι η χρονική περίοδος;

Μπορεί να υπάρξουν εκείνοι που στην αρχή βρίσκουν αυτή την ερώτηση άσκοπη και άκαιρη. Ειδικά  μετά τη δήλωση του υπουργού μας Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέρος σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας», θα υπάρξουν εκείνοι που θα πουν ότι η Τουρκία έχει ειρηνική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη θέση της Türkiye. Σημαντική είναι και η στάση του Ισραήλ. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο έδαφος που ξεπερνούν την Τουρκία και το Ισραήλ. Όταν λέω πεδίο, εννοώ τη Συρία υπό τις σημερινές συνθήκες και το Ιράν υπό τις αυριανές πιθανές συνθήκες (Ακόμα και στο μέλλον, αυτή η γεωγραφία έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί). Πράγματι, στην ίδια δήλωση, ο Φιντάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της έντασης στην περιοχή και είπε: “Το Ιράν είναι ο γείτονάς μας, είμαστε κατά της στρατιωτικής επέμβασης. Η λύση στα τρέχοντα προβλήματα είναι η διπλωματία. Κάθε βήμα που θα αυξήσει την ένταση θα φέρει περισσότερη αστάθεια”. Ωστόσο, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το Ιράν είναι ο κύριος στόχος για την κυβέρνηση Τραμπ και τον ισχυρό εταίρο του στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία είναι επί του παρόντος σύμμαχος. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ είπε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στην εκστρατεία μέγιστης πίεσης του Προέδρου Τραμπ κατά της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή και είναι το κλειδί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας». Λέει.

Αυτό, στην πιο αντικειμενική του ερμηνεία, δείχνει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τοποθετούν την Τουρκία στο ζήτημα του Ιράν με τρόπο που είναι αντίθετος με τις δηλώσεις του Hakan Fidan. Αν επιστρέψουμε στην αρχή της παραπάνω παραγράφου, θα χρειαστεί να επεκταθούμε στην πρόταση, «Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τις εξελίξεις στο έδαφος που υπερβαίνουν την Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη».

Και πάλι, πρέπει να αναλογιστούμε την απλή πραγματικότητα της δήλωσης του Πρέσβη των ΗΠΑ ότι «το συριακό πεδίο έχει ανοίξει για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Τουρκία». Η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία και το Ισραήλ, και φυσικά οι ΗΠΑ, είναι γείτονες σε μια εξαιρετικά ασταθή εμπόλεμη ζώνη όπως η Συρία  . Δεν πρόκειται για μια στατική (στάσιμη, σταθερή, αμετάβλητη) κατάσταση γειτονιάς. Το Ισραήλ δεν θέλει μια ασφαλή κρατική αρχή στο συριακό θέατρο. Χτυπά όλους τους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία με επιθέσεις που λέει ότι στοχεύουν τις στρατιωτικές υποδομές του παλιού καθεστώτος. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψεις ότι θα συνεχίσει να χτυπάει. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν όλες τις εγχώριες και ξένες βάσεις εκτός από αυτές του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμετοχή της Τουρκίας στην ίδια συμμαχία δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ισότιμος εταίρος με άλλες δυνάμεις. Η Τουρκία είναι μέλος αυτής της συμμαχίας που συμπεριλήφθηκε στο σύστημα με τη βία, που πρέπει να διατηρείται υπό έλεγχο όσο ολοκληρώνει τη λειτουργία της και που πρέπει να αποδυναμωθεί αφού ολοκληρώσει τη λειτουργία της, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τη συμμαχία. Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις φυσικές οχυρώσεις της εθνικής του άμυνας προς τα βόρεια και τα ανατολικά.

Με την κατάληψη του όρους Ερμών αύξησε ουσιαστικά την ακτίνα του περιφερειακού του κατοχικού σχεδίου. Αν και εξακολουθεί να  είναι αμφιλεγόμενη, η στενή σχέση με την αυτόνομη περιοχή των SDF/PYD στο βορρά και την αυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ συνεχίζεται. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο σχηματισμοί είναι οι πιο βίαιες συστάδες τομής ενός συγκρουσιακού περιβάλλοντος. Επί του παρόντος, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του PYD και του SNA στη βόρεια Συρία. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι συγκρούσεις θα τερματιστούν. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι η σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων πληρεξουσίου να μετατραπεί σε κενό που θα τραβήξει τις κύριες δυνάμεις. Η μεγάλη απώλεια ισχύος του Ιράν και της Ρωσίας στην περιοχή δεν θα οδηγήσει σε μια ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, αυτή η απώλεια ισχύος είναι αποτέλεσμα των επιθετικών πολιτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αυτές οι επιθετικές πολιτικές θα συνεχιστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι και οι σφαγές θα συνεχίσουν να επιταχύνονται στην περιοχή μας. Είναι σαφές ότι μια τόσο ασταθής και τουλάχιστον επιθετική συνεργασία με άλλα μέρη (ή γείτονες) δεν θα φέρει ειρήνη.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις κατοχικές μεθόδους που έχει υιοθετήσει από την ίδρυσή του στη Συρία  . Προσπαθώντας να λύσει τη μοναδική της έλλειψη, το πληθυσμιακό πρόβλημα, με ντόπιους συμμάχους, εφαρμόζει αυστηρά άλλες κατοχικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν μεθόδους όπως η διασπορά στρατιωτικών ή παραστρατιωτικών ομάδων που αποτελούν κίνδυνο στην περιοχή, η καταστροφή υποδομών, η αλλαγή της γεωγραφίας με το κάψιμο και την ανοικοδόμηση δρόμων και οικισμών κ.λπ. Απέκτησε επίσης εξοπλισμό υπερδύναμης χάρη στον πόλεμο που διεξήγαγε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών, τα συστήματα επιτήρησης και ακρόασης που καλύπτουν μια ευρύτερη γεωγραφία έχουν μια προνομιακή θέση. Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες αυτού θα είναι αναμφίβολα η καταστροφή οποιασδήποτε στρατιωτικής συσσώρευσης που θα αποτελούσε κίνδυνο για το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, είδαμε ένα τέτοιο παράδειγμα το 1981, όταν το Ιράκ κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα δοκιμών Osirak με την «Επιχείρηση Όπερα» με την αιτιολογία ότι είχε φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η κρατική πολιτική του Ισραήλ έχει αλλάξει. Ως εκ τούτου, δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια από τρίτο μέρος για χάραξη νέων συνόρων, ειδικά στον νέο συριακό χάρτη που σχεδίασαν οι ΗΠΑ. Για να το πούμε πολύ ξεκάθαρα, το τρίτο μέρος εδώ είναι η Τουρκία. Γιατί η Τουρκία είναι ο εταίρος της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ που πρέπει να συμμορφώνεται περισσότερο με τους κανόνες. Πράγματι, μετά τις φήμες ότι η Türkiye θα δημιουργούσε βάση στο αεροδρόμιο T4 στην κεντρική Συρία, το Ισραήλ ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη αεροπορική επιχείρηση, καταστρέφοντας τόσο την υποδομή του αεροδρομίου όσο και τους πυραύλους S200 και S400 που στάθμευαν στη βάση. Αν και υπάρχουν διαφορετικές εικασίες για το θέμα, εκτιμάται ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενάντια σε μια πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να κερδίσει έδαφος.

Το Ισραήλ τείνει να εφαρμόζει αυτήν τη στρατιωτική προσέγγιση στην ανθρωπιστική προσέγγιση σήμερα. Με άλλα λόγια, έχει σηματοδοτήσει ότι θα παρέμβει σε συγκρούσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θεμελιώδεις δημογραφικές αλλαγές που θα ήταν εις βάρος της  . Ενώ αντιδρούσε στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ορισμένες δυνάμεις του HTS σε πόλεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ, δήλωσε ότι «θα βοηθούσε τον λαό (SDF/PYD) σε αρχαία εδάφη». Με αυτές τις δηλώσεις σηματοδοτεί ότι θα παρέμβει σε καταστάσεις που κρίνει ότι αλλάζουν την πληθυσμιακή σύνθεση στη Συρία.

Κάποιος μπορεί επίσης να αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβεί σε μια εξίσωση όπου υποθέτουμε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας αποτελείται από εξίσου στενές δυνάμεις  . Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της εγγύτητας είναι η ίδια η κάθε χώρα. Έχει φανεί ότι ένα κράτος όπως το Ισραήλ, που γεννήθηκε από τη βία και γεννήθηκε από τη βία, δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. Είναι γνωστό ότι μερικές φορές επέδειξε αυτή τη στάση απέναντι στον μοναδικό προστάτη του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση στο αμερικανικό πλοίο Liberty από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967, ενώ ο Πόλεμος των Έξι Ημερών ήταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 Αμερικανών και τον τραυματισμό 171 ατόμων, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης σήμερα. Το ισραηλινό κράτος ζήτησε συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά, δηλώνοντας ότι το πλοίο στοχοποιήθηκε κατά λάθος από ισραηλινούς πυραύλους επειδή θεωρήθηκε ότι ανήκει στην Αίγυπτο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η κυβέρνησή του εκείνη την εποχή αποδέχτηκαν αυτή την ιστορία. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση για το γιατί το πλοίο δέχτηκε επίθεση. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτό. Και δηλαδή, ακόμα κι αν είσαι αληθινός σύμμαχος του Ισραήλ, δεν μπορείς να είσαι απολύτως ασφαλής. Ειδικά η σημερινή περιοχή της Συρίας είναι μια σοβαρή περιοχή κοινής χρήσης. Και δεν είναι το τελικό έδαφος για κοινή χρήση. Το τι είδους αλυσίδα επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί σε αυτό το κομμάτι γης είναι ακόμα πέρα ​​από τη γνώση μας. Υπάρχουν μόνο κάποιες προβλέψεις και εκτιμήσεις. Ακόμη και αυτές οι αδύναμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις θα δράσουν εξαιρετικά επιθετικά στη διχοτόμηση της Συρίας. Επιπλέον, η Συρία έχει διαφορετικές έννοιες και αξίες για τα τρία κράτη που αναφέραμε. Η περιοχή έχει στρατηγική αξία που θεωρείται πιο πολύτιμη από την Ουκρανία για τη μία πλευρά. Για την άλλη πλευρά, είναι μια περιοχή ασφαλείας και ένα στρατηγικό σκαλοπάτι πάνω στο οποίο καμία δύναμη δεν πρέπει να δημιουργήσει μια στρατιωτική υποδομή. Από τη μια πλευρά, είναι ένα πολυμερές σύνολο, μέρος του οποίου πρέπει να κρατηθεί για τον δικό του εσωτερικό σχεδιασμό. Είναι σαφές ότι αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές αξίες δεν θα είναι πάντα παράλληλες. Η ερώτηση που έκανα στην αρχή βασίζεται σε αυτή την απλή αλήθεια. Τι θα συμβεί όταν, αργά ή γρήγορα, αυτές οι στρατηγικές ασυμβατότητες δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν ή να διαχειριστούν;

Προσεγγίσεις και διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε κάποιες αξιολογήσεις πριν φτάσετε στο τελικό σημείο. Γιατί  όσο καλύτερος γίνεται ο υπολογισμός από την αρχή, τόσο πιο εύκολο είναι να φτάσεις στο αποτέλεσμα.

Όταν εξετάζουμε τις πολιτικές και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ προς την περιοχή, παρατηρούμε ότι οι θεσμικές πολιτικές και προσεγγίσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παρόλο που μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του στην εσωτερική πολιτική, είναι σαφές ότι τα κέρδη είναι στρατηγικά κέρδη και ότι τα γεγονότα σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Türkiye ακολουθεί πολιτικές που απέχουν πολύ από τον θεσμισμό για διάφορους λόγους. Παρά τις λογικές δηλώσεις των πολιτικών μας, η βασική πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή πολιτική, ενθουσιασμός ή δραστηριότητα που να μοιράζονται τα στοιχεία μας στο πεδίο.

Το Ισραήλ προχωρά στη Συρία δημιουργώντας σχέσεις τόσο με στενές όσο και με άσχετες κοινότητες  . Ενώ γίνεται αυτό, χρησιμοποιούνται οδηγοί και μοντέλα των οποίων η υποδομή έχει προετοιμαστεί πολύ πριν. Η Türkiye, από την άλλη πλευρά, έχει στενές και συγγενείς κοινότητες στο πεδίο. Ωστόσο, η προσέγγισή τους για να το μετατρέψουν αυτό σε πλεονέκτημα είναι ανεπαρκής. Μάλιστα, από ορισμένες απόψεις, αυτή η εγγύτητα έχει φτάσει στο σημείο να παράγει συνέπειες εις βάρος του. Δυστυχώς, το κύριο έγγραφο πολιτικής που θα διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις δεν είναι ακόμη γνωστό. Σε στρατιωτικούς όρους, είμαστε πολύ πίσω από τα σύνορα που είχαμε όταν ο στρατηγός Άλενμπι εισήλθε στην Ιερουσαλήμ από άποψη φυσικής γεωγραφίας. Στην ανθρωπογεωγραφία, οι καταστροφικές συνέπειες του αραβικού εθνικισμού στις αρχές του 20ου αιώνα δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη, ούτε η οθωμανοτουρκική φοβία στα αραβικά κράτη δεν έχει ξεπεραστεί. Δυστυχώς και οι δύο γεωγραφίες μας είναι ακόμα ξένες. Ένδειξη αυτού είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία προσαρμογής των μεταναστών που ήρθαν στη χώρα μας από αυτή τη γεωγραφία ως θύματα και καταπιεσμένοι. Η Τουρκία θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πιο ελκυστική ισορροπία μεταξύ της ρεαλπολιτικής και της ηθικής πολιτικής στις σχέσεις της με τα αραβικά κράτη και κοινωνίες.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές εξελίξεις στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτές οι  εξελίξεις μπορεί να μην είναι αρκετές για να κερδίσουμε έναν συμβατικό πόλεμο. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι ισχυρότερη από ό,τι είναι τώρα, ειδικά όταν αντιμετωπίζει ένα σύστημα αμυντικών προμηθειών όπως το Ισραήλ, του οποίου η γραμμή παραγωγής στρατιωτικής παραγωγής ξεκινά από το Τελ Αβίβ και τελειώνει στις αμερικανικές πόλεις. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος που είναι συνυφασμένο με τον τρόμο και τον πόλεμο από την πρώτη στιγμή, όταν ιδρύθηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η κατάσταση έχει εγχύσει στο υποσυνείδητο της ισραηλινής κοινωνίας ότι το να είναι κανείς δυνατός και να μάχεται είναι απαραίτητο για να επιβιώσει. Η ισραηλινή κοινωνία είναι μια κοινωνία πολέμου. Αυτή η ψυχολογία έχει αποτυπωθεί και στις αθλητικές κοινότητες του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο, έχει χτίσει μια ισχυρή δομή ενότητας.

Αν και η κρατική παράδοση της Τουρκίας χρονολογείται πολύ πιο πίσω,  κέρδισε την ανεξαρτησία της μέσω πολέμου στις αρχές του αιώνα, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή την αίσθηση του πολέμου στην κλίμακα του Ισραήλ. Επομένως, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί σοβαρά η ψυχολογική ετοιμότητα των κοινωνιών για πόλεμο. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διακρίσεις εδώ είναι πιθανώς αυτή: η ισραηλινή κοινωνία έχει οδηγηθεί στην εσωτερική ενότητα ενάντια στους εξωτερικούς εχθρούς (παρά τις διαμαρτυρίες του Νετανιάχου μέσα της). Δυστυχώς, η τουρκική κοινωνία είναι σήμερα πιο πολωμένη και χωρισμένη σε ξεχωριστά μέρη από ποτέ. Ενώ υπάρχει συσσώρευση ενέργειας στο ένα, υπάρχει σπατάλη ενέργειας στο άλλο.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή στέρηση στη χρηματοδότηση του πολέμου  . Η πιθανότητα κάποια πλούσια αραβικά κράτη, όπως οι χώρες του Κόλπου, να χρηματοδοτήσουν την Τουρκία είναι εξαιρετικά αδύναμη. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν το αραβικό μπλοκ εναντίον του Ιράν την επόμενη περίοδο. Το Ισραήλ, από την άλλη, είναι μια χώρα που έχει λάβει απεριόριστη οικονομική υποστήριξη, όπως απεριόριστη υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού, από την ίδρυσή της. Όπως ανέφερα πάντα, θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή στην εκπαίδευση, οργάνωση και διαχείριση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται για την υλοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και μεγάλων έργων εξωτερικής πολιτικής. Το κράτος μας δείχνει αναμφίβολα τη μέγιστη ευαισθησία σε αυτό το θέμα.

Ας αρκεστούμε στην αναφορά αυτών των βασικών θεμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά να πούμε κάτω από αυτόν τον τίτλο  . Θέλω να πάω κατευθείαν στο συμπέρασμα χωρίς να παρεκκλίνω από το κύριο θέμα. Η πιθανότητα ενός αμοιβαίως συμφωνημένου πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βραχυπρόθεσμα φαίνεται πολύ μικρή. Η Τουρκία έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της για το θέμα αυτό με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της. Αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζονται και άλλα θεσμικά όργανα. Ωστόσο, η άποψη του Ισραήλ για αυτό το θέμα είναι διαφορετική ή δεν είναι πλήρως γνωστή. Για παράδειγμα, έχει δείξει στην πράξη ότι θα αντιδράσει στην περισσότερο από την αναμενόμενη πρόοδο και στρατιωτική συσσώρευση της Τουρκίας στη Συρία. Εκτός από αυτό, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι κινήσεις του Ισραήλ να είναι επιζήμιες για τις βασικές περιφερειακές και εσωτερικές πολιτικές της Τουρκίας μεσοπρόθεσμα.

Αυτές οι κινήσεις θα γίνουν είτε από το ίδιο το Ισραήλ είτε  από δυνάμεις πληρεξουσίου που υποστηρίζονται από το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ωφέλιμο για την Τουρκία να δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της. Από την άλλη πλευρά, στην παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να αναμένονται και αυθόρμητες επιθέσεις από το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση αφορά κυρίως τους θεσμούς ασφαλείας και πληροφοριών μας στο πεδίο. Μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι αυτό που μου είπε ο φίλος μου πριν από χρόνια θα γίνει πραγματικότητα: «Τελικά θα πολεμήσουμε το Ισραήλ σε αυτή τη γεωγραφία!».

Ελπίζω να καλύψω τις λεπτομέρειες σε άλλο άρθρο.

18. H ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ, ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΕΜ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ! (“FOX NEWS”).

Ε/Φ “KEYHAN” (ΥΠΕΡ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ).

 

 

19. ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α/”ΡΛΚ” ΟΖΓΚΙΟΥΡ ΟΖΕΛ ΠΟΥ ΑΠΕΚΑΛΕΣΕ ΑΡΧΗΓΟ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΠΟΥ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ Τ/ΠτΔ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΥΨΟΥΣ 500.000 ΤΛ, Ο ΡΤΕ “ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ” ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕ:

«TO “CHP” ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!» ΚΑΙ «ΤΟ “CHP” ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “CHP”»!.. ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ:

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Akşam

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

ΥΓ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΡΤΕ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΖΕΛ, ΕΙΔΙΚΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΔ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ, Ο ΠτΔ, ΚΑΙ ΓΙΑ “ΣΗΜΕΡΑ” Ο ΡΤΕ! ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: «Ayağını denk al! Haddını bileceksin»! = «Πρόσεχε το βήμα σου! Θα μάθεις την θέση σου / τα όριά σου»! Κλπ, κλπ, κλπ.

20.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack’tan Türkiye’nin önemine vurgu

ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack, Senato’daki onay oturumunda, “Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun en stratejik kavşağında yer alan değerli NATO ortağımız Türkiye’nin NATO’ya katkıları saymakla bitmez.” dedi.

 01.04.2025

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Barrack, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oturumda ABD-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Barrack, daha önce de birçok kez bulunduğu Türkiye’nin bölgesinde çok önemli bir ülke olduğunu ve ABD-Türkiye ilişkilerinin çok değerli olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE DEĞERLİ BİR ORTAKTIR”

“Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun en stratejik kavşağında yer alan değerli NATO ortağımız Türkiye’nin NATO’ya katkıları saymakla bitmez. NATO’nun en büyük ordularından ve deniz filolarından birine sahip olan Türkiye, DEAŞ’a karşı mücadelede çok değerli bir ortaktır.” diyen Barrack, Türkiye’nin özellikle DEAŞ’la mücadelede çok önemli roller oynadığını ifade etti.

Barrack, Ankara’nın bölgesel rolüne de atıf yaparak, “Türkiye, NATO’nun Ukrayna’yı destekleyen tutumunu desteklemiş, Ukrayna’ya çok değerli insansız hava araçlarını tedarik etmiş ve Karadeniz Tahıl Girişimine aracılık etmiştir.” dedi.

Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi kapsamında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişi düzenlediğini ve bunun da stratejik olarak önemli olduğunu kaydeden Barrack, “İki ülke arasında, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ın ortak hedefi olan 100 milyar dolar ticaret hacmine kolayca ulaşılabilir.” değerlendirmesini yaptı.

BARRACK’TAN “YPG, PKK’NIN BİR PARÇASI” İTİRAFI

Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçisi adayı Barrack, Suriye ile ilgili bir soruya yanıt verirken, YPG’nin PKK’nın bir parçası olduğunu itiraf etti.

Barrack, “Hem Türkiye’nin hem de bizim terörist grup olarak tanımladığımız PKK’nın bir kısmından oluşan YPG ile ilgili bir karmaşa var, ancak YPG, DEAŞ’ı ortadan kaldırmada bize yardım etti ve etkili oldu.” ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Ayşe TanHaber7.com – Editör
21. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ “GOOGLE”, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΧΡΟΝΟΥ!

Γιατί το ΗΒ παρέμεινε σιωπηλό για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία;

Μπαρτ Έκεν
HABER7 WRITERS

Γιατί το ΗΒ παρέμεινε σιωπηλό για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία;

  • 30.03.2025

Η σιωπή της Βρετανίας για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη με τις αποδοκιμασίες του προέδρου του CHP Özgür Özel . Ο Οζέλ περιέγραψε τη συγκρατημένη στάση της Βρετανίας ως «εγκατάλειψη». Αλλά το θέμα δεν είναι απλώς η έλλειψη υποστήριξης. έναν στρατηγικό λογαριασμό πολλαπλών επιπέδων.

Πρώτα απ ‘όλα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αγνοήσει την επιτυχία της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα εντός του ΝΑΤΟ που μπορεί να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με τη Ρωσία και προστατεύει σοβαρά την ανατολική πλευρά της Ευρώπης με την αμυντική της δύναμη.

Η Τουρκία, η οποία έχει αποκτήσει σημαντικό κύρος στη διεθνή σκηνή, ειδικά με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως το Bayraktar TB2, είναι ένας απαραίτητος παράγοντας από την άποψη της περιφερειακής ασφάλειας. Η επίγνωση αυτής της κατάστασης από το Λονδίνο απαιτεί να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία στις σχέσεις του με την Άγκυρα.

Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Βρετανία προτιμά να συνεργάζεται οικονομικά και στρατιωτικά με την Άγκυρα παρά να εμπλακεί σε σύγκρουση μαζί της.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΗΒ γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Ενώ οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, ακολουθεί μια πιο ενεργή στρατηγική σχεδιάζοντας να στείλει στρατεύματα στην περιοχή. Αυτή η διαφορά απόψεων απομονώνει τη Βρετανία στη διεθνή σκηνή και την κάνει να χειρίζεται πιο ευαίσθητα τις σχέσεις της με κρίσιμους συμμάχους όπως η Τουρκία.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α

Η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Keir Starmer να υιοθετήσει μια πιο σκληρή και προορατική στάση κατά της Ρωσίας, σχηματίζοντας έναν συνασπισμό των πρόθυμων στην Ουκρανία, βαθαίνει το διπλωματικό χάσμα μεταξύ του ίδιου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές οι στρατηγικές διαφωνίες αυξάνουν την ανάγκη του Ηνωμένου Βασιλείου να προστατεύσει τις σχέσεις του με σημαντικούς περιφερειακούς εταίρους όπως η Τουρκία.

Οι εμπορικοί πόλεμοι δένουν επίσης τα χέρια της Βρετανίας. Η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τη βρετανική οικονομία. Η Βρετανίδα Καγκελάριος του Οικονομικού Ρέιτσελ Ριβς έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και φροντίζει να μην κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση.

Ο Ριβς είπε ότι η οικονομική σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί και ότι τέτοιες εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την καθημερινή ζωή του βρετανικού λαού. Σε αυτό το σημείο, είναι απολύτως φυσικό το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία, να μην μπορεί να διακινδυνεύσει οποιαδήποτε πιθανή πολιτική ένταση προς την Άγκυρα.

Η κρίση της Γάζας είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς παράγοντες πίσω από τη σιωπή του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ της πολιτικής των ΗΠΑ για υποστήριξη άνευ όρων του Ισραήλ και της έκκλησης της Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός. Η Βρετανία, μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία, υιοθετούν τη στάση της Ευρώπης ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η δράση του Ηνωμένου Βασιλείου σε συμφωνία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη διαδικασία το φέρνει σε διαφορετική θέση από τις ΗΠΑ. Σε αυτή τη λεπτή ισορροπία, δεν μπορεί να αναμένεται ότι το Λονδίνο θα λάβει ξεκάθαρη στάση κατά των διαδηλώσεων στην Τουρκία.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΓΓΛΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ

Δεν πρέπει να λησμονείται η σταθερότητα των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-ΗΒ. Όπως δήλωσε ο Chris Gaunt, Πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Türkiye είναι μια μακροπρόθεσμη και αξιόπιστη αγορά για τους διεθνείς επενδυτές. Αυτό το ελκυστικό περιβάλλον για τους Βρετανούς επενδυτές είναι κρίσιμο για τη συνέχιση των βιώσιμων σχέσεων που ωφελούν οικονομικά και τις δύο χώρες. Αυτή η οικονομική εταιρική σχέση είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα της Βρετανίας να ασκεί ανοιχτή κριτική στην Τουρκία.

Τέλος, όπως δείχνουν οι οικονομικές προβλέψεις της S&P Global, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Οι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ, οι αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις και οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις αναγκάζουν τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει προσεκτικά μέτρα. Σε ένα τέτοιο οικονομικό κλίμα, θα ήταν εξαιρετικά παράλογο για το Λονδίνο να ενοχλήσει έναν οικονομικό και στρατηγικό εταίρο όπως η Τουρκία.

Bartu Eken / Ειδήσεις 7

22.

Θα χρησιμοποιήσουν το τουρκικό σύστημα! Υπογραφές με την 9η χώρα

Η HAVELSAN υπέγραψε σύμβαση με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Χιλής για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ADVENT (CMS). Με αυτό το έργο, η Χιλή θα γίνει η 9η χώρα που θα χρησιμοποιεί το ADVENT SYS στις πλατφόρμες της.

30.03.2025

Σύμφωνα με τη δήλωση της HAVELSAN, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της HAVELSAN και της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Χιλής, το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ADVENT (CMS), το οποίο ξεχωρίζει με τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου, θα προμηθευτεί κατά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού 2 φρεγατών στις Ναυτικές Δυνάμεις της Χιλής.

Με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, το ADVENT SYS θα ενσωματωθεί και στις δύο φρεγάτες και θα δημιουργηθεί μια δομή που θα είναι πλήρως συμβατή με τα υπάρχοντα συστήματα και όπλα στο πλοίο.

Η ΧΙΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η 9Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ADVENT SYS

Με αυτό το έργο, η Χιλή θα γίνει η 9η χώρα που θα χρησιμοποιεί το ADVENT SYS στις πλατφόρμες της.

Η ADVENT, η οποία τέθηκε σε λειτουργία στην Τουρκία με την κορβέτα TCG KINALIADA, φθάνει σε μια αυξανόμενη περιοχή επιρροής στις θάλασσες του κόσμου και προσελκύει την προσοχή των διεθνών ενδιαφερομένων.

Το ADVENT είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις πολέμου, που βασίζεται σε μια επιχειρησιακή προσέγγιση με δυνατότητα δικτύου και επιτρέπει στις ναυτικές πλατφόρμες να λειτουργούν μαζί με μια αρχιτεκτονική δύναμης πολλαπλών εργασιών.

Το ADVENT ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τη Διοίκηση Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, το ADVENT είναι το πρώτο σύστημα διαχείρισης μάχης που σχεδιάστηκε για τις Ναυτικές Δυνάμεις.

Το σύστημα παρέχει αποτελεσματικότητα και επίγνωση σε επίπεδο εντολών καλύπτοντας όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες, όπως αξιολόγηση απειλών, υποστήριξη αποφάσεων, ανίχνευση στόχων, έλεγχο όπλων και αισθητήρων.

Με τις φιλικές προς τον χρήστη διεπαφές, τις υψηλές δυνατότητες ενσωμάτωσης και την υποδομή λογισμικού, το ADVENT προσφέρει μια λύση υψηλού επιπέδου όσον αφορά την ασφάλεια, την ευελιξία και τη λειτουργική ικανότητα.

ΠΗΓΗ: Α.Α
Μοχάμεντ ΜπινίτσιHaber7.com – Συντάκτης
23. ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Milliyet

24.

Η απόφαση της Τουρκίας για τα όπλα μαζικής καταστροφής! Ο Ερντογάν υπέγραψε

Δημοσιεύθηκε η Προεδρική Εγκύκλιος για το «Έγγραφο Στρατηγικής για την Αύξηση της Αποτελεσματικότητας της Καταπολέμησης της Χρηματοδότησης της Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής στην Τουρκία (2025-2029)».

29.03.2025

Στην εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα με την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι τα πιο καταστροφικά όπλα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας καταστροφή και μαζικούς θανάτους, να απειλήσουν την εθνική και διεθνή ασφάλεια και ενέχουν τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από κράτη αλλά και από τρομοκρατικές ομάδες ή άλλους αντιμαχόμενους παράγοντες.

«Η Τουρκία ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ»

Η εγκύκλιος, η οποία εφιστά την προσοχή στην κρίσιμη σημασία της αποτροπής των οικονομικών πόρων που επιτρέπουν την παραγωγή, χρήση και διάδοση αυτών των όπλων, χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η παρακολούθηση ουσιών, υλικών και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, η εισαγωγή, η εξαγωγή και η διαμετακόμιση των οποίων απαγορεύεται και οι τεχνολογίες των οποίων η μεταφορά απαγορεύεται και η αυστηροποίηση των τελωνειακών επιθεωρήσεων σε αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας . πρωτοβουλίες από το 1970, καθώς και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις κυρώσεων που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως απαίτηση του διεθνούς δικαίου».

Η Τουρκία ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ FATF

Η εγκύκλιος σημείωσε ότι η Τουρκία υιοθέτησε τα πρότυπα που γίνονται δεκτά ως μέλος της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), η οποία αναπτύσσει πρότυπα για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και παρακολουθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των χωρών στο πλαίσιο αυτών των προτύπων.

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ»

Στην εγκύκλιο, υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 27 Δεκεμβρίου 2020, με στόχο τη διασφάλιση του εθνικού και διεθνούς συντονισμού, την ενθάρρυνση της συνεργασίας και τη διενέργεια ελεγκτικών δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και σημειώθηκαν τα εξής:

«Η Επιτροπή Ελέγχου και Συνεργασίας συστάθηκε με το σχετικό άρθρο του νόμου. Στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, εκπονήθηκε το «Έγγραφο Στρατηγικής για την Αύξηση της Αποτελεσματικότητας στην Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής στην Τουρκία (2025-2029) σε συνεργασία με τους αρμόδιους οικονομικούς οργανισμούς Το Ερευνητικό Συμβούλιο (MASAK) λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της FATF, στο πλαίσιο του εν λόγω εγγράφου, παρακαλώ όλους τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς να εργαστούν σε συνεργασία και να εκπληρώσουν σχολαστικά τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους».

ΠΗΓΗ: Α.Α

25.

Αξιοσημείωτο μήνυμα του Υπουργού Güler: Είναι σημαντική ευθύνη!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Güler, στο μήνυμα του για το Ραμαζάνι, τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του έθνους μας είναι ότι είναι ζυμωμένο με εθνικές και πνευματικές αξίες και εξήγησε ότι η προστασία αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς είναι σημαντική ευθύνη.

29.03.2025

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler δημοσίευσε μήνυμα με αφορμή τη «Γιορτή του Ραμαζανιού».

Ο υπουργός Güler είπε: «Σε όλη τη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας μας, ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του ευγενούς μας έθνους ήταν να διαμορφώνεται από εθνικές και πνευματικές αξίες και να βαδίζει προς το μέλλον με σταθερά βήματα, μαζί με τη δύναμη που αντλεί από αυτές τις αξίες. Έκανε δήλωση.

«Ηρωικοί μου σύντροφοι και συνάδελφοι, βιώνουμε τη μεγάλη ευτυχία να φτάσουμε σε άλλη μια γιορτή του Ραμαζανιού, όπου οι εθνικές και πνευματικές μας αξίες βιώνονται με ενθουσιασμό, ενισχύονται οι κοινωνικοί μας δεσμοί και ενισχύεται το πνεύμα της αλληλεγγύης μας. σας συγχαίρω για τη γιορτή σας με τα πιο ειλικρινή μου συναισθήματα». Το μήνυμα του Υπουργού Güler έχει ως εξής:

“Αγαπητοί μου φίλοι, οι γιορτές είναι οι πιο όμορφες αντανακλάσεις των βαθιά ριζωμένων αξιών που κρατούν το έθνος μας ενωμένο και μας κάνουν αυτό που είμαστε. Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του ευγενούς μας έθνους σε όλη την ένδοξη ιστορία μας ήταν ότι ζυμώνεται με εθνικές-πνευματικές αξίες και βαδίζει προς το μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης με τη δύναμη που αντλεί από αυτήν την εθνική μας αξία. Το να το μεταβιβάσουμε στις μελλοντικές γενιές είναι μια σημαντική ευθύνη που βαρύνει όλους μας . Αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και θυσία για μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη Τουρκία και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εύχομαι σε όλους υγεία, επιτυχία και ευημερία. Με την ευκαιρία αυτή? Θυμάμαι με έλεος και ευγνωμοσύνη τους αγαπημένους μας μάρτυρες και τους ηρωικούς βετεράνους μας που απεβίωσαν, που είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο να περάσουμε αυτές τις ευτυχισμένες μέρες του Eid με ειρήνη και ασφάλεια στην ουράνια πατρίδα μας. Ευχόμαστε σε όλο το ενεργό και συνταξιούχο προσωπικό μας, τους συγγενείς μαρτύρων, τους βετεράνους και τους φρουρούς ασφαλείας να περάσουν τη «Γιορτή του Ραμαζανιού» με τον πιο ειρηνικό τρόπο μαζί με τις οικογένειές τους. Σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για τις διακοπές σας».

ΠΗΓΗ: HABER7
Ομέρ Φαρούκ ΑκτάςHaber7.com – Συντάκτης

26.

İsrail’in Fırat hayaline ‘Türk’ darbesi! Tel Aviv’in Hermon hamlesi ‘Ankara’ korkusundan..

Emekli Tuğgeneral-Akademisyen Prof. Dr. Fahri Erenel, önümüzdeki aylarda bölgenin geleceğine etki edecek kritik gelişmelerin yaşanacağını ve Türkiye’nin bu süreçte önemli hamleler yapacağını söyledi.

29.03.2025

Türkiye, Sahil Afrikası, Bangladeş, Suriye ve en son Sudan’da küresel emperyalizme karşı kazanılan savaşlarda etkin rol oynadı. Farklı aktörlere karşı izlenen strateji ile yeni bir dönem başlatan Ankara, nisan ayıyla birlikte yeni hamlelere hazırlanıyor.

Bir yandan Suriye ile kapsamlı bir savunma ve iş birliği anlaşmasına hazırlık yapılırken diğer yandan İsrail’in işgal ve ihlallerine karşı askerî tedbirlerin altyapısı hazırlanıyor. DEAŞ’a karşı operasyon, Irak ve Suriye’deki PKK varlığını sonlandırmak da yakın dönem planları arasında.

Bu sayede PKK-YPG ve koalisyonun bölgedeki varlığının gerekçesi ortadan kaldırılacak. Diğer yandan Kıbrıs-Akdeniz denklemi konusunda daha güçlü bir inisiyatif alan Türkiye, Akdeniz’e İsrail’in ektiği mayınlara karşı SAT Komandoları eşliğinde temizlik faaliyeti başlattı.

ÖNCELİK İSRAİL’İ DİZGİNLEMEK

Suriye’de yaşanan 8 Aralık devrimi sonrası ülke genelinde Rus hava kontrolü sistemi iptal oldu. Saha kaynakları genel itibarıyla kontrolün büyük oranda Şam’a destek amaçlı Türkiye tarafından sağlandığını, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile yakın dönem imzalanacak savunma ve güvenlik anlaşması ile çok daha kapsamlı bir evreye geçileceğini belirtiyor.

Ankara-Şam arasında Humus-Palmira, Şam-Guta bölgelerinde inşa edilecek askerî üslerle ilgili protokollerin tamamlandığı, Halep-Minnag Hava Üssü ve Lazkiye-Tartus aksına ilişkin inceleme ve görüşmelerin sürdüğü rapor ediliyor.

Emekli Tuğgeneral-Akademisyen Prof. Dr. Fahri Erenel, savaşın mutlak ve gerçek olarak ikiye ayrıldığını kaydetti ve “8 Aralık’ta Suriyeliler gerçek savaşı kazandı ancak mutlaka savaşında kazanılması gerekiyor” dedi ve şu kritik bilgileri paylaştı:

Suriye’de askerî olarak da farklı bir dönem başlıyor. İsrail’in Fırat’a inme hevesine kalıcı bir set çekilmesi bölge ve dünya barışı adına hayati önem taşıyor. Şu an siyasi kararlılık yanında askerî kanatta da büyük hazırlıklar var. Lübnan sınırı, Akdeniz, Golan, Irak sınırı, PKK-YPG, Lazkiye-Tartus hattında güvenlik ve istikrar Suriye için olduğu kadar Türkiye’nin de millî güvenlik meselesi hâline geldi.

Fiziki konumlanma kadar İsrail ve terör tehdidi, ülkeyi etnik ve mezhep temelli bölme politikaları İsrail’in böl ve yönet stratejisinin temelini oluşturuyor. Biz bu duruma müsaade edemeyiz, etmeyeceğiz. Şu an askerî altyapı sevkiyatları başladı.

“İSRAİL’İN HERMON HAMLESİ DE BU HAZIRLIKLARDAN DUYDUĞU KORKUDAN KAYNAKLI”

İki ülke ve bölgenin nihai menfaati doğrultusunda askerî üs ve noktalar inşa edeceğiz. Katmanlı ve komplike bir koruma ağı öreceğiz. Bugünü değil; geleceği planlayan bir devlet aklı var. Hisar, S-400, Koral, İHA/SİHA, Bora, elektro manyetik spectrum teçhizatımızla Suriye’de üsleneceğiz. İsrail’in Hermon hamlesi de bu hazırlıklardan duyduğu korkudan kaynaklı.

Ancak savunma ve taarruz konusunda kararlı bir Türkiye ve onun silahlı kuvvetleri var. Türkiye hiçbir biçimde İran ya da bölgenin farklı bir gücü ile kıyaslanamaz. Biz Husi, Haşdi Şabi ya da Hizbullah değiliz. Şam’la yapılacak resmî anlaşmalar neticesinde elde ettiğimiz haklarla İsrail’in işgal ve tacizlerine karşı güçlü tedbirler alınacak. İşgal güçleri Golan dâhil bütün gasbettiği topraklardan çekilmek zorunda kalacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

27.

Edi Rama’dan sürpriz ‘Türkiye’ resti!

Arnavutluk Başbakanı Rama, iftar programında yaptığı konuşmada “Bugün Avrupa, Türkiye’ye ve diğer Ortadoğu müttefiklerine, Türkiye’nin ve söz konusu müttefiklerin Avrupa’ya ihtiyaç duyduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyor.” dedi.

 29.03.2025 

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bulunan Kongre Sarayı’nda iftar programı düzenlendi. İftara Başbakan Edi Rama, üst düzey yetkililer, büyükelçiler ve ünlü isimler katıldı.

Burada konuşma yapan Rama, ramazanın insanlığın iyiliğine, iyiliğin zaferine ve hayatın olumlu akışına inancı güçlendirdiğini belirtti ve davetlilere katılımları için teşekkür etti.

“AVRUPA’NIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR”

Rama ayrıca Avrupa’nın çok sayıda Müslüman vatandaşa ve ortağa ihtiyaç duyduğunu söyledi ve Avrupa’nın uluslararası alanda toparlanmak, jeopolitik güvenliğini ve solmuş stratejik profilini güçlendirmek için bilgeliğin 5 temel direğine de ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Rama, şu ifadeyi kullandı:

“Bugün Avrupa, Türkiye’ye ve diğer Ortadoğu müttefiklerine, Türkiye’nin ve söz konusu müttefiklerin Avrupa’ya ihtiyaç duyduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyor.”

Bahadır AlemdarHaber7.com – Editör

28. “ΕΝ ΟΨΕΙ” ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2025.

ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΜΠΑΝΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΟΟΥ ΡΑΜΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ!

30-03-2025

Καταγραφή

29.

Υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για την εξωτερική πολιτική

Μεχμέτ Ατσέτ
HABER7 WRITERS

Υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για την εξωτερική πολιτική

15.03.2025

Μετά από ενδελεχή εξέταση της έκθεσης του Φεβρουαρίου Türkiye της GENAR Research μπροστά μου, συνειδητοποίησα ότι η εικόνα που σχηματίστηκε από τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική ήταν αρκετά εντυπωσιακή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω συνεντεύξεων με 2.200 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών σε 81 επαρχίες σε όλη την Τουρκία, έδωσαν σημαντικά δεδομένα που αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση του κοινού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Θα μεταφέρω αυτά τα δεδομένα σύντομα.

Αλλά πρώτα, ας επεκταθούμε λίγο στο θέμα μας.

Υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, οι κυβερνήσεις του AK Κόμματος πάντα ακολουθούσαν και συνεχίζουν να ακολουθούν μια εξωστρεφή και προορατική εξωτερική πολιτική.

Ειδικά από το 2016, η ικανότητα της κυβέρνησης να «είναι ισχυρή» έχει αυξηθεί μετά την αποτροπή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και η στάση που έχει λάβει και οι ενέργειες που έχει λάβει στην εξωτερική πολιτική έχουν αποφέρει αποτελεσματικά αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι η έννοια της «Ανεξάρτητης Εξωτερικής Πολιτικής» χρησιμοποιείται συχνά τα τελευταία 9 χρόνια σχετίζεται φυσικά εν μέρει με την απόκρουση των προσπαθειών εξωτερικής επέμβασης και ελέγχου (υποταγής) της Τουρκίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι απίστευτες επιτυχίες της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και η ανάδειξη της σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία UAV/UCAV συνέβαλαν άμεσα και πολύ σοβαρά στις επιτυχίες που σημειώθηκαν στην εξωτερική πολιτική.

Η θετική συνεισφορά οργανώσεων που εκπροσωπούν την «ήπια δύναμη» της Τουρκίας, όπως η TIKA, η Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό, το Ίδρυμα Maarif και το Ινστιτούτο Yunus Emre, στην αντίληψη της Τουρκίας στο εξωτερικό από τα πρώτα χρόνια του AK Party ήταν επίσης εξαιρετικά σημαντική.

Πριν φτάσω στα αποτελέσματα που βρήκε το GENAR, θα ήθελα να κάνω μια φράση σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε η Άγκυρα κατά τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας ως παράδειγμα που ταιριάζει απόλυτα στην ανεξάρτητη, ευέλικτη και προορατική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα που έχει αντιταχθεί ξεκάθαρα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος, δεν έχει ενταχθεί στις ρωσικές κυρώσεις χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις κυρώσεων που προέρχονται από τη Δύση, έχει διατηρήσει διμερείς σχέσεις, δεν έχει δει εχθρότητα από τις δύο εμπόλεμες χώρες με αυτή τη στάση, αλλά έχει δει εγγύτητα, μπόρεσε να αναλάβει την αποστολή της διαμεσολάβησης. και συνέχισε να αγοράζει κινητήρες από την Ουκρανία και φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

ΤΟ 72,2% ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποτελέσματα της έρευνας του GENAR θα ευχαριστήσουν όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα και έχουν έντονη αίσθηση του ανήκειν και του πατριωτισμού.

Και αυτό είναι αυτό:

Υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην κοινωνία για την «Ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Το 72,2% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να σκέφτονται «Δεν το υποστηρίζει».

Ενώ το 13,4% δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, το 14,4% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.

Σχολιάζοντας το μέρος της έρευνας που σχετίζεται με την Εξωτερική Πολιτική, ο Καθ. Δρ. Enes Bayraklı αξιολογεί αυτή την κατάσταση ως εξής:

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν, εκ πρώτης όψεως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής διάκρισης, είναι ικανοποιημένη με την εξωτερική πολιτική που ασκείται και τα αποτελέσματά της.

Τα μισά μέλη του CHP ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Από το 72,2%, το 50,3% είπε ότι ήταν υποστηρικτές του CHP. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι δήλωσαν ότι ψήφισαν το Κόμμα DEM το υποστηρίζουν σε σχετικά υψηλό ποσοστό, παρόλο που είναι στην αντιπολίτευση στο 43,3%.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΑΝ… ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ… ΕΝΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ…

Όταν εξετάζεται ανά θέμα, φαίνεται ότι μεταξύ των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, το πιο σημαντικό είναι η αλληλεγγύη προς το Αζερμπαϊτζάν (74,6%) .

Η υποστήριξη για τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που διαμορφώθηκε υπό την ηγεσία του Ερντογάν, είναι επίσης αρκετά υψηλή: 65,5%.

Εκτός από αυτό, φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη γνώσεων ή ιδεών σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας σχετικά με την αφρικανική πρωτοβουλία και τις πολιτικές της Μέσης Ανατολής.

Ενώ η υποστήριξη για την αφρικανική πρωτοβουλία ήταν συνολικά 52,9%, το 28,3% επέλεξε την επιλογή «Δεν έχω γνώμη».

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΥΝ «ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Παρόμοια κατάσταση προκύπτει σε ερωτήματα σχετικά με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Ενώ η υποστήριξη για την πολιτική της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή ήταν 49,5%, το 33,0% των ερωτηθέντων απάντησε “Καμία γνώμη” σε αυτήν την ερώτηση. 

Το ποσοστό όσων έχουν αρνητική προσέγγιση στην πολιτική της κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή σε αυτόν τον τίτλο παραμένει στο 17,5%, το οποίο ξεχωρίζει ως  κακά νέα για ορισμένα μέλη του CHP που υπερασπίζονται τη θέση “Τι δουλειά έχουμε εκεί;”

Εξαιρώντας αυτούς που λένε ότι δεν έχουν άποψη, το γεγονός ότι το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την ενεργό στάση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή είναι 3 φορές υψηλότερο από εκείνους που δεν έχουν, είναι αρκετά εντυπωσιακά δεδομένα όσον αφορά την αδυναμία του κοινωνικού ισοδύναμου του “Τι κάνουμε στο βάλτο της Μέσης Ανατολής;” ομιλία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με τις περιόδους που η Τουρκία ήταν κλειστή.

Mehmet Acet / Haber7

30.

Trump'ın vergi hamlesi Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Ticaret Bakanı Bolat'a sordum

Mehmet Acet
HABER7 YAZARI

Trump’ın vergi hamlesi Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Ticaret Bakanı Bolat’a sordum

  • 04.04.2025

Dünya ticaretinde ilginç bir dönem başlıyor.

İlginç derken, çekirdekleri alıp karşısına geçip izleyeceğimiz türden bir dönem değil tabi bu.

Belirsizliklerle dolu, sürprizlere açık ve tedirgin edici yönleri çok olan bir süreç.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi imzaladığı kararname ile, dünya ticaret düzenini kökten etkileyecek/sarsacak bir devrin başlangıç vuruşunu yaptı.

Günlerdir beklenen konuşmasını yapmak üzere kürsüye elinde bir tablo ile çıkan Trump, Çin’den ABD’ye ithal edilen ürünlere %34, Avrupa Birliği’nden ithal edilen ürünlere %20 gümrük vergisi getirildiğini açıkladı.

ABD dışında üretilen otomobillerin tümüne %25 gümrük vergisi getireceklerini duyuran Trump,  “Bugün kurtuluş günü, ABD’nin altın çağı geliyor.” Şeklinde iddialı cümleler de kurdu.

Trump’ın yaptığı açıklamalara da baktığımızda, esasen “Biz sizden mal alıyorsak, siz de bizden mal alacaksınız” şeklinde basitleştirebileceğimiz bir yaklaşımla hareket ettiği söylenebilir.

Zaten yüksek vergi uygulama kararı aldığı ülkeler ve bölgeler, ABD’nin ticaret açığının yüksek olduğu yerlerden oluşuyor.

Eh, ABD’ye ait 33 trilyon dolar borcun nerelerden nasıl oluştuğuna dair bir fikir de veriyor bu rakamlar.

Ve Trump’ın aldığı kararların gerekçesine dair de.

TİCARET BAKANI BOLAT: DÜNYA TİCARETİ 6 AY-1 SENE FIRTINALI GEÇEBİLİR

Peki ya bu yeni kararlar, ekonomisinin ana kolonlarından biri ihracat üzerine oturan Türkiye için nasıl bir anlam ifade ediyor?

Türkiye bu yeni durumdan nasıl etkilenecek?

Dün bu konuları konuştuğum Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ABD’nin bu kararıyla birlikte Dünya ticaretinde 6 ay ile 1 sene arasında fırtınalı bir havanın karşımıza çıkabileceğinden söz etti.

Ticaret Bakanı böyle demişse, Türkiye’nin bu risklere karşı kendi uluslararası ticaretini korumak, tehditlerden uzak durmak, fırsatlardan yararlanmak gibi bir stratejiyle hareket edeceği düşünülebilir.

Trump’ın yeni gümrük tarifesinden Türkiye’de %10 la nasibini aldı.

ABD ile Türkiye arasındaki ticaret verilerinde ABD’nin 2,4 milyar dolar ticaret fazlası olduğunu dile getiren Bolat, bu yönüyle, alınan kararın Türkiye’ye karşı bir haksızlık olduğunu ancak, %10 ile en düşük tarifenin uygulandığı ülkeler kategorisinde olması hasebiyle, Türkiye’ye özel negatif bir durumdan söz edilemeyeceğini vurguluyor.

Bolat, Dünya ticaretinde ciddi belirsizliklerin olacağı önümüzdeki dönemde Türkiye’nin lehine de, aleyhine de bir takım gelişmelerin olabileceğini söylüyor.
Buradan da anlaşılacağı üzere Ankara, önümüzdeki dönemi bu anlamda dikkatli bir şekilde, bu kararların artı ve eksi yönlerini tartarak yönetmek istiyor.

Tabi, ABD yönetimiyle bu kararlardan dolayı herhangi zıtlaşma içine girileceği de düşünülmemeli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında Mart ortasında gerçekleşen telefon görüşmesinde ticari ilişkilerin geliştirilmesinin de ele alındığını biliyoruz.

Yeni ABD yönetimi ile ilk üst düzey yüz yüze resmi temas olarak gerçekleşen iki ülkenin dışişleri bakanları (Rubio/Fidan görüşmesi) arasındaki görüşmede de, ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ele alındı ve yapılan açıklamalarda buna dönük atıflar vardı.

BOLAT: BOYKOT İŞE YARAMADI. VATANDAŞ CHP’NİN DEĞİL, BİZİM SÖZÜMÜZE İTİBAR ETTİ

Bu arada…

Dünkü görüşmemizde Ticaret Bakanı Bolat’la CHP’nin yaptığı boykot çağrısının sonuçlarını da konuştuk.

Bolat, CHP’nin boykot çağrısında bulunduğu 2 Nisan tarihi ile ilgili ticaret verilerini anlattı.

Bolat Dedi ki:

“1 Nisan’da 14 milyar lira olan günlük alışveriş rakamı, CHP’nin boykot çağrısı yaptığı 2 Nisan’da 28 milyar lira olarak gerçekleşti.”

Ticaret Bakanı Bolat bu veriden yola çıkarak, “Boykot hiçbir şekilde işe yaramadı. CHP’nin değil, bizim çağrılarımız rağbet gördü” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Bu rakamlar boykot çağrısının sahibi CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önüne de gelmiş olmalı ki, kendisi, “Biz boykot deyince hepsi panikle alışverişe çıktılar” şeklinde bir değerlendirme ile, 2 Nisan’daki alışveriş rakamlarındaki artışı kendi lehine yorumlamaya çalıştı.

Bu arada ilgimi çeken bir bilgi daha vereyim.

Bakan Ömer Bolat, 6-7 senedir AK Parti’ye karşı kırgınlığı/kızgınlığı olan tanıdıklarından telefonlar da almış.

Arayanlar, CHP’nin boykot çağrısı ve son günlerdeki agresif tutumuna dönük tepkilerini getirip, rahatsızlıklarını beyan ettikten sonra, AK Parti’ye dönük rezervlerini gözden geçirmeye dönük cümleler kurmuşlar.

Bu örnekler üzerinden genele teşmil yorumlar yapılabilecekse eğer, CHP’nin çağrısının kendi lehlerine bir sonuç üretmediği, üretmeyeceği gibi AK Parti/Cumhur İttifakı tabanında bir kenetlenmeye yol açtığı/açacağı aşikâr şekilde düşünülebilir.

Mehmet Acet / Haber7

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-