“YARDIM ALLAH”!.. (ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ: “ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΕ”)!..

Φίλοι μας!

– Είπαμε πως κάποια στιγμή θα πούμε “2 λόγια” για την Οικονομία της Τουρκίας, με την οποία πολλοί ασχολούνται, εδώ και καιρό, πιστεύοντας ότι αν αυτή κτυπηθεί, τότε θα γονατίσει το τ/Κράτος, κλπ, κλπ, κλπ!..

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη οικονομια φωτογραφιες

– Λέμε και πάλι ότι, για τους Κυβερνήτες αυτής της Γης, πρώτα “μετράει” η γεωγραφική θέση μιας χώρας, μιας περιοχής, κλπ, και ακολούθως η Οικονομία και το κέρδος!..

Η Τουρκία διαθέτει την καλύτερη παγκόσμιο Γεωγραφία, κάτι που πολλάκις έχουμε εξηγήσει και δεν θα το ξανακάνουμε! Άρα, είναι από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να προσβληθεί, από την “Διεθνή Εξουσία”, ριζικά και αποφασιστικά η Οικονομία της, με στόχο την κατάρρευση της!

Η τ/Οικονομία μπορεί καίρια να κλονιστεί, μόνον(!) με πάρα πολύ σκληρά και πραγματικά μέτρα της Δύσης εναντίον της και πάντα με απόλυτο… ομοφωνία (!!!) των κυριαρχουσών σ΄αυτήν παγκοσμίων οικονομικών, και συνεπώς και πολιτικών, δυνάμεων!

– Και αυτό όμως αν συμβεί, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Τουρκία, ειδικά σήμερα, θα “γκρεμιστεί”!

– Γιατί;

– Διότι, όπως είχε πει πολύ εύστοχα ο τέως (επί 4ετία διατελέσας) Α/ΓΕΕΔ Στρατηγός Χ. ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ, ο τ/λαός είναι πολύ σκληρός και αντέχει στα δύσκολα, ενώ σημειώστε πως σήμερα η Τουρκία έχει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν (κάτι που δεν έχει ακόμα… τιμωρήσει η Δύση, ακριβώς διότι προτάσσει του οφέλους, του κέρδους, την Γεωγραφία της Τουρκίας, χώρα -κατά τα λοιπά- συμμάχου της… ), δυνάμεις που δύνανται να την ενισχύσουν οικονομικά, αλλά και να της δώσουν και άλλες, νέες, πλην των οικονομικών, προοπτικές!..

Αποτέλεσμα εικόνας για στρατηγικη συμμαχια τουρκιασ ρωσιασ κινασ φωτο

– Επίσης, υπάρχουν και μικρότερες χώρες οικονομικά λίαν… προικισμένες, όπως πχ το Κατάρ και η Βενεζουέλα, (για ξεχωριστές λόγους η κάθε μία χαρακτηρίζονται οικονομικά, ως “προικισμένες”), με τις οποίες το τ/Καθεστώς διατηρεί άριστες σχέσεις, έχοντας έτσι και προς τα προβληματικά -κατ’ εμάς- αυτά Κράτη (για διαφορετικούς λόγους το καθένα), εναλλακτικές οικονομικές… Πύλες!..

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη οικονομια φωτογραφιες

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη οικονομια φωτογραφιες

– Πριν αναφερθούμε σε 2, 3 πράγματα από την “Οικονομική Ιστορία” της Τουρκίας, τα τελευταία 40 χρόνια, τονίζουμε εμφαντικά και πάλι ότι οι κυριαρχούσες στον Πλανήτη δυνάμεις, διαχρονικά, πρώτα κέρδιζαν το όποιο… πλούσιο / προσοδοφόρο έδαφος, πρώτα το αποκτούσαν και ακολούθως… άρμεγαν τα όποια καλά του! Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το λέει η “Παγκόσμιος Οικονομική, και όχι μόνον, Ιστορία” αιώνων!..

– Επίσης, παρακαλώ να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία διαθέτει δικό της νόμισμα, την γνωστή σε όλους μας “Νέα τ/Λίρα” (και πάλι τ/Λίρα πια) και είναι γνωστό πως, όταν ένα Κράτος διαθέτει δική του οικονομική Μονάδα, τότε έχει μια σειρά συγκεκριμένων οικονομικών πλεονεκτημάτων, τα οποία το καθιστούν λιγότερο ευάλωτο σε… “διεθνείς κραδασμούς”, κλπ, κλπ, κλπ!.. Αυτό ισχύει και για την Τουρκία!..

– Τέλος, για το 1918 και την ολοκληρωτική κατάρρευση της “Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” (“Ο.Α.”), κάτι που μας αντιτείνουν κάποιοι, λέγοντας πως τότε, εφαρμοσμένων μέτρων, κλπ, “κατέρρευσε”, κλπ, και άρα δεν έχουμε δίκιο, απαντούμε πως, τότε είχαμε αρχικά στρατιωτική κατάρρευση, ήτοι εξασθένηση της ισχύος της Τουρκίας / ορθότερα του Οθωμανικού Κράτους (κάτι πάρα πολύ βασικό για ένα Στρατο-Κράτος, όπως η Τουρκία, με Μογγολο-νομαδικό “DNA”), με παράλληλη ή ακολουθούσα, ανάλογα, οικονομική κατάρρευση και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα σχεδόν 3,5 αιώνων και όχι αμέσως και απότομα! (3,5 αι., δεχόμενοι ότι η… “καθοδική πορεία” της “Ο.Α.” προς την… εξαφάνισή της, λέγε με κατάρρευση ή παρακμή, για το πιο εύηχο του λόγου μας, ξεκίνησε από το 1600 και μετά)!..

 • Και κάτι σαν… επιδόρπιο! Όταν ακούτε πχ ότι η Τουρκία είναι στους G-20, στους G-τάδε, κλπ, να μην… τρελαίνεστε οι… ευαίσθητοι, διότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Οικονομία μιας τέτοιας χώρας πάει απαραιτήτως καλά, “εν προκειμένω” της Τουρκίας, αλλά σημαίνει απλώς ότι στο γκρουπ αυτό συναντώνται οι μεγαλύτερες σε όγκο κρατικές Οικονομίες και θεωρητικά ισχυρές, αφού σ’ αυτές μέσα, συναντά κανείς τις Οικονομίες πχ των Η.Π.Α., της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, κλπ, των μεγαλυτέρων βιομηχανικών Κρατών του κόσμου!.. Το προνόμιο της Τουρκίας, μέσα απ’ αυτές της τις παρουσίες πχ στους G-20,κλπ, είναι και μόνον ότι ο κάθε της Πρόεδρος (και τώρα ο ΡΤΕ) πίνει καφέ ή τσάϊ μάλλον, όπως και συντρώγει με τους ισχυρότερους Προέδρους της Γης!.. 

ω

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ: (Επί της πιο… ουσίας τώρα).

ΘΕΜΑ: Τουρκία + Οικονομικές Κρίσεις (1980 – 2018) (Περιληπτικά)

Α. Οικονομική Κρίση 1980(Δεν θα εξεταστούν οι λόγοι, που οδήγησαν σ’ αυτήν).

– Στο εσωτερικό, ο “Σπαρτιάτης” (ήταν από την Isparta) Π-Θ, ο “Π. Μηχανικός” Σ. Ντεμιρέλ έφερε τον Οζάλ και τον έκανε Υπουργό, χωρίς Υπουργείο, για να διαχειριστεί την κρίση και συγκεκριμένα για να ετοιμάσει ένα Πακέτο Εξόδου, απ’ αυτήν!

ω

Ο “BABA” ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ!

– Στο εξωτερικό, ο Σ. Ντεμιρέλ είπε ρητά πως η Τουρκία δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και ζήτησε να μην πιέζεται (sic) η χώρα του, διότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε… γρόσι, έναντι των όποιων οφειλών, γρόσι, το οποίο άλλωστε, όπως ο Ντεμιρέλ ισχυριζόταν (και ορθώς) δεν υπήρχε!

– Από τον τ/λαό, ο Σ. Ντεμιρέλ ζήτησε να καταναλώνει λιγότερα, να δουλέψει περισσότερο και να μην ζητάει αύξηση μισθών!

– Αμέσως μετά είχαμε την Χούντα του 1980 (3η κατά σειράν τότε, μετά αυτές του 1960 και του 1971), την γνωστή για την άμετρη και ωμότατη σκληρότητά της “Χούντα Κενάν Εβρέν“!.. Οι λόγοι που οδηγηθήκαμε στην Χούντα αυτή δεν ήσαν οικονομικοί, αλλά ήσαν ΚΑΙ(!) οικονομικοί!.. Οι λόγοι πάντα, “για την ιστορία”, όπως λέμε, θυμίζουμε ότι είναι πρωτίστως γεωστρατηγικοί και ακολούθως γεωοικονομικοί, (αυτό είπαμε και πάλι σήμερα εδώ και εισαγωγικά), σε τοπικό και διεθνές επίπεδο!..

ΡΩΤΑΜΕ: ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΤΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: ΟΥΔΕΝ!

Β. Οικονομική Κρίση 1994(Δεν θα εξεταστούν οι λόγοι, που οδήγησαν σ’ αυτήν).

– Η… φιλενάδα μας, τότε τ/Π-Θ Tansu Çiller (Τανσού Τσιλλέρ), η καλύτερη Τουρκάλα πρακτόρισσα της CIA, έκανε Υπουργό τον Γιαμάν ΤΙΟΡΙΟΥΝΕΡ (Yaman TÖRÜNER), προκειμένου αυτός να “βγάλει από την μέση” όλα τα εμπόδια που είχαν ενσκήψει τότε στην τ/Οικονομία! Το 1$ Η.Π.Α. είχε φτάσει τότε να ισούται με 48.800 τ/Λίρες!..

Αποτέλεσμα εικόνας για τανσού τσιλέρ φωτο

ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ “ΦΩΤΟ” ΑΥΤΗ!

Αποτέλεσμα εικόνας για τανσού τσιλέρ φωτο

– Με πολύ προσπάθεια, ο παραπάνω Υπουργός κατάφερε, “εν πολλοίς”, να… ισάσει τα πράγματα, να τα επαναφέρει αρκετά, χωρίς να εφαρμόσει μεγάλες και θεαματικές αλλαγές και χωρίς κάποιες ιδιαίτερες επιτυχίες!..

ΡΩΤΑΜΕ: ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΤΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΑΠΑΝΤΑΜΕΟΥΔΕΝ!

Γ. Οικονομική Κρίση 2001: (Δεν θα εξεταστούν οι λόγοι, που οδήγησαν σ’ αυτήν).

Ο τότε Π-Θ Μπουλέντ ΕΤΖΕΒΙΤ έφερε από το “ΔΝΤ”, όπου υπηρετούσε ως Αντιπρόεδρός του, τον Τουρκο-Αμερικανό, εβραϊκής καταγωγής, Κεμάλ ΝΤΕΡΒΙΣ, με την προς αυτόν εντολή του, να ετοιμάσει ένα “Πακέτο Ενδυνάμωσης” της τ/Οικονομίας!

Αποτέλεσμα εικόνας για ετζεβιτ φωτο

– Η χώρα είχε προηγουμένως βεβαίως οδηγηθεί στο “ΔΝΤ”, αφού ο Μ. Κλίντον είχε χειριστεί τότε, πολύ πιο έξυπνα από τον… Ομπάμα, το 2016, το…  “Κόμμα των ΤΕΔ” (να μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ πως οι ΤΕΔ είναι ένα πανίσχυρο και ιστορικό τουρκικό… Κόμμα, ανάμεσα στα “κατά καιρούς” άλλα τ/πολιτικά Κόμματα) και τους τότε Ευρασιανιστές” επικεφαλής τους! [Οι “Δυτικόστροφοι”, λέγε με Αμερικανόφιλοι, στρατιωτικοί ήσαν στα… “down”τους (sic)]!..

– Να θυμίσουμε ακόμα πως τότε ο Ετζεβίτ, ο… “Μαύρος”, ο… “Ποιητής”, ο “Πορθητής της Κύπρου”, κλπ, κλπ, κλπ, είχε βρεθεί στην δυσάρεστο για εκείνον θέση να εξευτελιστεί σχεδόν, από τον τότε ΠτΔ Κο Αχμέτ Νετζντέτ ΣΕΖΕΡ*, (ο 1ος Νομικός – Δικαστικός στην θέση αυτή), κατά την διάρκεια ενός “ΣΕΑ, (αν δεν απατώμαι, σε ΣΕΑ ήταν) όπου θα συνεζητείτο και η Οικονομία, όταν ο ΣΕΖΕΡ πήρε (άκρως εξοργισμένος με τον… “Καρά” και με τα όσα αυτός ανέπτυσσε για την έξοδο της τ/Οικονομίας από την κρίση), το κείμενο του “Συντάγματος” που είχε εμπρός του, και το “κτύπησε” με δύναμη πάνω στο τραπέζι, εκστομώντας και 1,2… “γαλλικούς και μη φιλόφρονας λόγους” προς τον τότε Τ/Π-Θ, ο οποίος παρακολουθούσε ενεός τα τεκταινόμενα!.. (Αντέδρασε μετά βεβαίως ο Ετζεβίτ με δηλώσεις, κλπ, αλλά είχε σημάνει πια το πολιτικό του… τέλος… )!..

* Ο Σεζέρ ήταν άνθρωπος των Τούρκων Ευρασιανιστών Στρατηγών, όντας και αυτός αρκούντως Ευρασιανιστής, ενώ ο Χ. Κιβρίκογλου ήταν ο 1ος Α/ΓΕΕΔ, ο οποίος δεν(!) μετέβη ποτέ, κατά την θητεία του, στις Η.Π.Α.!.. Ήταν τότε που οι Η.Π.Α. φέρεται να είχαν εκπονήσει μέχρι και σχέδια στρ-κής τους επεμβάσεως στην Τουρκία και πως ασκούντο οι ΑΕΔ, σχετικά με αυτήν την πιθανότητα, σε συγκεκριμένες αμερικανικές ερήμους, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως χώροι στρ-κής εκπ-σης!

Ο Ντερβίς:

 • Προέβη σε λίαν υψηλή υποτίμηση της Λίρας.
 • Οδήγησε την χώρα σε αύξηση των εξαγωγών, ώστε να αυξήσει την εισαγωγή συναλλάγματος.
 • Μείωσε τις κρατικές δαπάνες.
 • Αύξησε την φορολογία, αναγκάζοντας τον τ/λαό “να σφίξει το ζωνάρι του”!..

Η χώρα τελικώς τα κατάφερε και μάλιστα… άρδην, αφού και του “ΔΝΤ” εξήλθε, και στο τιμόνι των ΤΕΔ ανήλθε ο… Σούφι και άκρως δυτικόστροφος και Αμερικανόφιλος Στρατηγός του (ΠΒ) Χιλμί ΟΖΚΙΟΚ, αλλά και στα πολιτικά πράγματα εισήλθε… ηρωϊκά ο ΡΤΕ, στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου (“CIA”, των “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ”) της… “Τ/Άνοιξης” (γνήσιο υποσύνολο της “Αραβικής Άνοιξης”), ενός σχεδίου που εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο σχέδιο, αυτό του ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΣΡΑΗΛ! (Ο ΡΤΕ, που σήμερα “το παίζει” ΑΝΤΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ και κυρίως ΦΙΛΟ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ, ΑΡΑΒΟ-ΦΙΛΟΣ, βαθιά ΑΝΤΙ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ και όλα αυτά τα σχετικά… “ΠΙΑΣΑΡΙΚΑ”, στον Ισλαμικό κόσμο της Μ. Ανατολής, ήταν Όργανο τότε της “CIA”, γνώριζε τα πάντα και συμφώνησε με τις Η.Π.Α. σε όλες τους τις πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτικές… ορέξεις, προκειμένου να γίνει ο νέος μεγάλος πολιτικός “Παίχτης” στην χώρα του, όπως τελικά και έγινε)!..

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ΡΤΕ θα ήταν / θα παρέμενε -το πολύ- ένας απλός Δήμαρχος, ένας Δήμαρχος που κυρίως ανεδείχθη μέσα από την… “Μαφία των Σκουπιδιών” της Πόλης (μέσα από την οποία και απέκτησε και τα πρώτα του “πολύ χοντρά λεφτά”), αλλά και που ανεδείχθη βεβαίως, μέσα και από τον βαθύ θρησκευτικό παραγοντισμό, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο “Αρχι-Χότζας” (διότι αυτός είναι ο τίτλος του) Φετχιουλλάχ ΓΚΙΟΥΛΕΝ, τον οποίον ο ΡΤΕ σήμερα βρίζει, κατηγορεί για το “Κίνημα” του Ιουλίου, του 2016, μέμφεται, ζητάει την έκδοσή του στην Τουρκία, από τις Η.Π.Α. κλπ, κλπ, κλπ, ήταν αυτός που 1ος πρότεινε στις Η.Π.Α. / “CIA” το όνομα… Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, αυτός που τον συνέστησε ως τον καλύτερο Τούρκο Μουσουλμάνο, ο οποίος θα μπορούσε, από τη  θέση του Π-Θ, να προωθήσει το.. περίφημο αμερικανικό σχέδιο του αποκαλούμενου “ΗΠΙΟΥ ΙΣΛΑΜ” / “ILIM ISLAM”, που ήταν η ιδεολογική βάση της “Αραβικής Άνοιξης” και της τουρκικής συνώνυμης βεβαίως!..  (Ο Γκιουλέν ήταν από χρόνια γνώριμος των Αμερικανών, αφού “πηγαινοερχόταν” στις Η.Π.Α. από το 1980, όταν τον είχε “σουτάρει” από την Τουρκία ο Εβρέν! Κατά τον Γκιουλέν, είχε υποχρεωθεί να αποχωρήσει τότε της χώρας)!..

ΡΩΤΑΜΕ: ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΤΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΑΠΑΝΤΑΜΕΟΥΔΕΝ!

Δ. Οικονομική Κρίση 2018: (Δεν θα εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτήν).

Ο ΠτΔ πλέον ΡΤΕ (ΠτΔ πια, με το νέο τ/Προεδρικό Πολιτικό Σύστημα), τοποθέτησε ως ΥΠΟΙΚ τον φέρελπη γαμπρό του Μπεράτ ΑΛΜΠΑΪΡΑΚ, με την εντολή να ετοιμάσει ένα “Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη οικονομια φωτογραφιες

– Ο ΡΤΕ δεν αποδέχεται την λέξη Κρίση για την τ/Οικονομία, αναφέροντας πως “δεν πρόκειται για κρίση, διότι ξένες δυνάμεις, προκειμένου να μας ανατρέψουν, μας επιτίθενται”, κλπ σχετικά και συναφή!..

– Σας είχαμε γράψει, σε άλλη μας “παρέμβαση”, πως ο ΡΤΕ είπε: Krız Mırız Yok”, ήτοι “Κρίση Ξε-κρίση Δεν υπάρχει”, αλλά και πως τα πάντα είναι και μόνον, “να λες λόγια, να γεμίζεις σακκιά” / “Laf Olsun Torba Dolsun”, όπως λέει και η… τ/έκφραση! Καταλάβατε!

– Ήρθε όμως ο ζάμπλουτος πανέξυπνος και νέος… Αλέν ΝΤΕΛΟΝ της Τουρκίας, Πρόεδρος και ουσιαστικά ιδιοκτήτης της ΦενέρΜπαχτσέ, Αλί ΚΟΤΣ, ένας από τους κυριότερους και θα έλεγα και χαρισματικότερους εκπροσώπους του τ/Κεφαλαίου (στην βάση του εβραϊκό), ο οποίος βραβεύτηκε από τον ΡΤΕ μόλις “προχθές”, και δήλωσε, ως απάντηση στην αποστροφή του ΡΤΕ για μη ύπαρξη οικονομικής κρίσης! Διαβάστε: “Κρίση μπορεί να μην υπάρχει, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην ανησυχεί κανείς” / “Kriz olmayabılır ama endişelenmemek” mümkün değil!.. “Γάτος” ο Αλί, έ; Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα!..

Όμως αγαπητοί οικονομική κρίση υπήρξε και ακόμα υπάρχει, αφού η Τουρκία δεν έχει ξεπεράσει, θεωρητικά έστω, τον κίνδυνο μιας εκ νέου προσφυγής της στο “ΔΝΤ”, (της Βουλγάρας Κας Γκεοργκίεβα πιά και όχι της Γαλλίδας Κας Λαγκάρντ), αφού:

 • Σταμάτησαν οι εισαγωγές συναλλάγματος.
 • Μεγάλωσε το “άνοιγμα” του τ/Προϋπολογισμού.
 • Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί / να χρεωθεί “απ’ έξω”.
 • Τα χρέη στον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ υψηλά.
 • Το 1$ Η.Π.Α. έφτασε, κάποια στιγμή, να αντιστοιχεί / να ισοδυναμεί με 6,30 ΤΛ! (Από 4 ΤΛ που ήταν).
 • Στο 70% των τιμών ετέθησαν Φόροι.
 • Όπως επίσης χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αλλά και γράφηκε, “Faiz Balyoz Yapıldı”, δηλαδή Γίνηκε Τοκο-Βαριά”, πιο απλά, έγινε στους τόκους Πραξικόπημα σαν αυτό της “Βαριάς”! Καταλάβατε)!..

Από τον τ/λαό ζητήθηκε:

 • Να εργαστεί με λιγότερα χρήματα, ως απολαβές.
 • Να δουλέψει περισσότερο.
 • Να καταναλώνει λιγότερο.

– Περιληπτικά, στο τ/Κράτος σήμερα έχουν, σχεδόν όλοι οι πολίτες του, σοβαρό οικονομικό… “θέμα, όπως πχ οι εργάτες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, κλπ!..

Ζητήθηκε οικονομική βοήθεια από τις Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία! Στην πράξη, αυτοί που προσέτρεξαν πραγματικά σε βοήθεια των Τούρκων ήσαν (και ακόμα είναι) μόνον(!) οι ιστορικά παραδοσιακοί τους Σύμμαχοι Γερμανοί!.. Οι Άγγλοι τους βοήθησαν από λίγο έως ελάχιστα και οι Γάλλοι σχεδόν καθόλου!..

– “Για την ιστορία”, ο Π-Υ του 2019 ήταν / είναι κατά πάρα πολύ μικρότερος εκείνου του 2018, αφού δεν υπάρχει μέριμνα και αναφορές: (Διαβάστε με ΠΡΟ-ΣΟ-ΧΗ και ενδεικτικά πάντα)!

 • Στα Νοσοκομεία και στην Δημόσια Περίθαλψη!
 • Στις κοινωνικές δαπάνες!
 • Στους εμπόρους! (Λέγε με “Βάση της Κατανάλωσης” και “Κύριος Τρόπος Κίνησης του Χρήματος”).
 • Στους μισθούς και στις συντάξεις! (Απόλυτος στασιμότης, αν όχι καθήλωση).
 • Στις Γέφυρες. (Κατασκευές, Διόδια, κλπ).
 • Στα “Λουξ” κρατικά αυτοκίνητα.

Έλλειπαν κοντά 80 δις ΤΛ (76 δις ΤΛ, για την ακρίβεια), τα οποία, μάλλον τώρα, τα “κάλυψαν” και αυτά οι Κινέζοι, με το 1 δις $ Η.Π.Α. που φέρεται ότι τους έδωσαν, με αντάλλαγμα την… τ/”τακτική (και όχι στρατηγική) υποχώρηση” στο θέμα της καταπίεσης των Ουϊγούρων… “αδελφών” τους, της Δ. Κίνας!.. (Οι Κινέζοι μπήκαν στην τ/αγορά επίσης, και με έλεγχο τ/Τραπεζών, με ανάληψη κατασκευής μεγάλων έργων, όπως αυτό της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πόλης – Άγκυρας, αν δεν σφάλλω, της κατασκευής νέου λιμένος στην Πόλη, κλπ)!

ω

– Στην συνέχεια, οι Αμερικανοί Οικονομικοί πράκτορες στην Τουρκία και όχι μόνον εκεί (θα είναι και το απολύτως ορθόν, αν και πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί) να μας πουν αυτοί, το τί “παίζει” με τον χρυσό και τις όποιες… ανάγκες του, ανάμεσα σε Τουρκία, Βενεζουέλα και… Αγγλία, την πολιτικο-οικονομική Έδρα όλων των οικονομικών… θεμάτων της Γης!.. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος μη επέμβασης των Η.Π.Α. στην Βενεζουέλα του Αρχι-Μαφιόζου Κομμουνιστή Μαδούρο, η αγγλική δηλαδή… παρουσία!.. (Η Βολιβία του Έβο ΜΟΡΑΛΕΣ επισκιάζεται” από την… στιβαρή μαφιόζικη προσωπικότητα του ΜΑΔΟΥΡΟ! Αχαχαχαχαχαχαχα)!..

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη οικονομια φωτογραφιες

Σχετικά με το “άνοιγμα” του τ/Π-Υ, σημειώστε:

 • Ιαν. – Αυγ. 2017: 25,2 δις ΤΛ / Πληρώθηκαν τόκοι 13 δις ΤΛ. 
 • Ιαν. – Αυγ. 2018: 50,8 δις ΤΛ / Πληρώθηκαν τόκοι 55 δις ΤΛ. 

Ο τ/ιδιωτικός τομέας έχει χρέος 377,2 δις $ Η.Π.Α.

ΡΩΤΑΜΕ: ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΩΣ ΤΩΡΑ(!), Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΑΠΑΝΤΑΜΕΟΥΔΕΝ! ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ!..

– Αυτά φίλοι μου! “Κρατείστε” και(!) για την τ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ εκείνον τον ωραίο τίτλο, βιβλίου που “διαπραγματευόταν” την Τουρκία, και έλεγε: Τουρκία! Ένας Γίγαντας Με Πύλινα Πόδια, αλλά μην -προς Θεού- πιστέψετε ή θεωρήσετε ποτέ ότι η καταβαράθρωση της τ/Οικονομίας και μόνον(!) αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη” για την κατάρρευση της ίδιας της Τουρκίας!..

Η Τουρκία φίλοι μας, εκτός του ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ όπως / σαν τα λοιπά Κράτη του λεγόμενου “Δυτικού Κόσμου [τώρα και αυτό είναι “υπό αίρεσιν” για την χώρα αυτή, με όσα κάνει ο ΡΤΕ και γενικά η ηγεσία της),

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη οικονομια φωτογραφιες

θα πρέπει πάντα να θυμάστε πως σαν Κράτος, γενικά, είναι, (όπως λέμε και για τους ανθρώπους], πολύ… “περίεργο τρένο!..

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ, “ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ”!

ΧΑΙΡΕΤΕ“!

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-