Η Πλέον Επιχειρησιακή Τουρκική Στρατιωτική Ηγεσία / Κρίσεις Αυγ. 2015
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Αυγ 2015
- Αρχηγός Τ/ΓΕΕΔ: Στρατηγός Χουλουσί ΑΚΑΡ
Για 4 χρόνια (υπό Κ.Σ.) οι ΤΕΔ θα πορευτούν με Αρχηγό έναν έμπειρο Αξκο, γεννημένο το 1952, στη βαθιά Κεμαλική Καισάρεια, με έφεση στη στρατιωτική διπλωματία.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό, αφού αναλαμβάνει Α/ΓΕΕΔ σε μία πολύ κρίσιμη για την χώρα του περίοδο.
Όντας γνώστης του αντικειμένου «Διπλωματία» εκτιμάται ότι θα συνεργαστεί άριστα με την τ. πολιτική ηγεσία και θα βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων της.
Ο Ακάρ είναι γνωστός στις Η.Π.Α., ιδιαιτέρως μετά από αποστολές που ανελάμβανε εκεί, αρκετές μάλιστα με εντολή ΡΤΕ, τις οποίες εξετέλεσε σχετικά επιτυχώς, όταν υπηρετούσε τα προηγούμενα χρόνια στο ΓΕΕΔ. Σε πολλά από τα ταξίδια του τότε Τ/Π-Θ ΡΤΕ στο εξωτερικό, ο Ακάρ είχε αποτελέσει το στρατιωτικό του σύμβουλο.
Εκτιμάται ότι είναι της γραμμής Οζέλ, [Πεζός και αυτός, (τάξεως 1972)], ήτοι «ήπιος Κεμαλιστής», ο οποίος, στη γραμμή Κεμάλ, επιθυμεί έναν «απολίτικο» στρατό, ο οποίος θα ευρίσκεται στα στρατόπεδά του και θα εκπαιδεύεται, προετοιμαζόμενος για την πολεμική του αποστολή.
Η θητεία του, ως Α/ΓΕΣ, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί γενικά ωςεπιτυχής, αφού – κατ’ ελάχιστον – μετέφερε και προσανατόλισε με επιτυχία ικανό αριθμό δυνάμεων στα Τ-Σ σύνορα.
Θα μπορούσε τέλος να του αποδοθεί το παρωνύμιο («mahlas»), «ο σαλονάτος».
- Α/ΓΕΣ (ΤΣΞ): Στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ
(Ο ένας εκ των 2 «νέων» / Ο άλλος είναι ο Α/ΓΕΑ, ενώ η υπόλοιπη Ηγεσία παραμένει η ίδια)
Ανήκει στο ΠΒ. Είναι Τάξεως 1975.
Τραπεζούντιος, άρα έχει … αναπνεύσει τον ελληνικό αέρα του Πόντου! Γεννήθηκε την 20η Ιουλίου 1954. (Ακριβώς 20 χρόνια μετά, στις 20-07-1974, είχαμε την 1η εισβολή των ΤΕΔ στην Κύπρο).
Έχει ύψος 1.95
Κανονικά θα ήταν Α/ΓΕΣ για 4 χρόνια και αυτός, αλλά θα μείνει μάλλον 1ή αν οι συγκυρίες το επιβάλλουν 2, το πολύ, λόγω … Γιασάρ Γκιουλέρ!
Είναι άτυχος, υπό την έννοια ότι δεν θα γίνει Α/ΓΕΕΔ, (πάντα υπό Κ.Σ.), αλλά και διότι … «ξανάναψε» τώρα το κουρδικό πρόβλημα, μετά από 2 και ½ χρόνια.
Ιδιαιτέρως ψύχραιμος και με επιθετικό – στρατιωτικά – πνεύμα.
Με την τοποθέτησή του ως Α/ΓΕΣ τηρήθηκε το εθιμικό δίκαιο που θέλει παραδοσιακά τον Δκτη της 1ης Στρατιάς να αναλαμβάνει Α/ΓΕΣ.
Αναλαμβάνει σε μία πολύ δύσκολη περίοδο τον ΤΣΞ, αφού αυτός ευρίσκεται σε γενική επιφυλακή λόγω της … «φωτιάς» στα Τ-Σ σύνορα, όπου έχει μεταφερθεί ο … ανθός των χερσαίων δυνάμεων, αλλά και των όσων τεκταίνονται σε ΝΑ Τουρκία και Β. Ιράκ.
Έχει πρωτίστως την υποχρέωση να υποστηρίξει με επιτυχία το διττό στόχο του Τ/Π-Θ και της Τουρκίας, ήτοι:
– Να μην δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις δημιουργίας κουρδικού κρατικού μορφώματος στη Β. Συρία και
– Να κτυπηθεί το κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο … «τόλμησε» να πάρει 13% και να μπει στην ΤΒΜΜ, μέσω της προσβολής των Κούρδων του ΡΚΚ που κυριαρχούν στη ΝΑ Τουρκία και στο Β. Ιράκ (Καντίλ, κλπ).
Η κυβερνητική «αταξία» ή αδόκιμα η ακυβερνησία στην χώρα, στην παρούσα χρονική περίοδο, ευνοεί παρόμοια εγχειρήματα, αφού σε «συγκεχυμένες» ιστορικά περιόδους πολλά γίνονται, υπό το κράτος της υφισταμένης κάθε φορά αχλής, αβεβαιότητος, σύγχυσης, κλπ.
Αυτή η περίοδος στην Τ. εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι την 20η Νοε 2015, όταν, όπως φημολογείται ή ευσχήμως διαρρέεται από … κυβερνητικές πηγές, θα έχουμε τη διεξαγωγή προώρων βουλευτικών εκλογών.
Ο Τ. Α/ΓΕΣ εκτιμάται ότι έχει να ασχοληθεί, πλην των άλλων και συνήθων εν πολλοίς προβλημάτων – θεμάτων πρώτης προτεραιότητος, (Ελλάδα, Κύπρος, κλπ), και με:
– Tη συνέχιση της εκπαίδευσης των Τουρκμένων (τουλάχιστον μιάς ακόμα (2ης) Μεραρχίας). Η Τ. θέλει να τους τοποθετήσει μέσα στη χερσαία ζώνη που ευελπιστεί ότι θα γίνει και μάλιστα έμπροσθεν της Τζεραμπλούς, (Κιλίς), ώστε να αποκοπεί, μία και καλή, μία κουρδική διέξοδος στην Α. Μεσόγειο.
– Tη συνέχιση ή το τέλος του «εκπαίδευσε και εξόπλισε» / «eğit ve donat» των πάσης φύσεως Σύρων αντικαθεστωτικών, (κυρίως του ÖSO κλπ), αλλά και το τέλος της ενίσχυσης του ISIS ή του DAEŞ, όπως το λένε οι Τ., μία Οργάνωση που η Τ. θέριεψε τα τελευταία 2 – τουλάχιστον – έτη.
– Την υποδοχή και φιλοξενία επιπλέον χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στην Τ., (πχ επιπλέον αμερικανική δύναμη ειδικών δυνάμεων / «DELTA FORCE»), για επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά πιθανώς και στο Β. Ιράκ.
– Την αντιμετώπιση του ΡΚΚ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – πιθανώς – πεδίο και την … ματαιοπονία της Κ/Φ του.
– Την τ. κοινή γνώμη, η οποία θα παρακολουθεί τις σωρούς των Τ. στρατιωτών να έρχονται από τα διάφορα μέτωπα, τυλιγμένες με την ημισέληνο.
– Τη συνέχιση της αναδιοργάνωσης των ΤΕΔ (Πρόγραμμα έως το 2020 και τώρα 2023)
– Την αντιμετώπιση τού συνωμοτισμού στον ΤΣΞ (Πάγια ενασχόληση κάθε Αρχηγού, (Φατρίες, ομάδες, «παρεούλες», κλπ)
– Τη συνέχιση των στρατιωτικών συνεργασιών του ΤΣΞ(Κυρίως στα Βαλκάνια / Συνέχιση της συνεκπαίδευσης, αλλά και εκπαίδευσης, με τις Αλβανικές και Σκοπιανές ΕΔ).
Περισσότερα:
Έχει ΝΑΤΟ-ϊκή εμπειρία. Έχει υπηρετήσει στην τ. αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (ΔΕΕ).
Έχει περάσει από τη Δνση Δόγματος (!) του Επιτελείου, από τη Γενική Γραμματεία του ΓΕΕΔ (Γρ. Τύπου) και από Προσωπάρχης.
Έχει διατελέσει Δκτης της 19 Μ/Χ ΤΑΞ στο Αδραμύτιο, απέναντι από τον Μανταμάδο. Για μένα αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι ακράδαντα πιστεύω ότι η Λέσβος είναι 1ος στόχος των ΤΕΔ, μαζί ασφαλώς με τη Δ. Θράκη! Δεν τον έβαλαν τυχαία πιστεύω τώρα Α/ΓΕΣ!
Παράλληλα έχει διατελέσει και Δκτης του 7ου ΣΣ (Ντιγιάρμπακιρ), δηλαδήέχει υπηρετήσει στη … φωλιά των Κούρδων, τώρα που ξανάρχισαν τα …τύμπανα.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο και συμπτωματικό πιστεύω ότι αναλαμβάνει τώρα Αρχηγός. Τον έφτασε το τ. σύστημα έως εδώ, φυσικά με τη συνολική παρακολούθηση της πορείας του!
Στον αντίλογο ότι δεν θα μπορούσε να μην μπει, αφού ήταν ο αρχαιότερος κλπ ανταπαντώ ότι θα μπορούσε να αναλάβει ο Γκιουλέρ, όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό (ιδέ παρακάτω για Γκιουλέρ), αλλά και πως θα μπορούσε ο Οζέλ να βάλλει τον ακολουθούντα τον Τσολάκ στην Ιεραρχία, κάτι επίσης … «τραβηγμένο».
Στρατιώτες που υπηρέτησαν κάτω από τις δγες του αναφέρουν:
– Είναι κοινωνικό άτομο και φίλος του πολιτισμού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σαν Ταξίαρχος είχε διοργανώσει θεατρικές παραστάσεις στο Αδραμύτιο.
– Είναι στέλεχος με όραμα.
– Είναι πειθαρχημένο, ως άτομο, κάτι που για έναν Τ. σημαίνει πως «πάει» «by the book».
– Είναι φίλος του πολυπολιτισμού. Αυτή η πληροφορία μαζί με αυτήν που αναφέρεται στο ότι έχει όραμα, μάλλον καταδεικνύει ότι είναι «καθαρός» Κεμαλιστής, αφού ο Κεμαλισμός έχει ως μόνιμο όραμα τον εκσυγχρονισμό της τ.κοινωνίας και τον εξευρωπαϊσμό της και αποδέχεται όλες τις εθνότητες που ζουν στην Τ. , αλλά με τουρκικό (!) «καπέλο».
Αυτό ασφαλώς ως άποψη, τα τελευταία χρόνια, το προτάσσει και ο ΡΤΕ. Είναι όμως πολύ δύσκολο ο Τσολάκ να είναι έστω και ήπιος Ισλαμιστής, (πιθανώς συμπαθών ή ανεκτικός προς τους «ήπιους» του σουνιτικού Ισλάμ στην Τ.), αφού η πορεία των Αξκών που ανέρχονται στα ύπατα αξιώματα των ΤΕΔ παρακολουθείται και οφείλει να είναι … Κεμαλιστικά άμεμπτη! Ακόμα και ο θεωρούμενος φίλος του ΡΤΕ Οζέλ, ο οποίος έλειχε «ανοικτά» τον Ερντογάν για να ανέλθει στην ηγεσία του Τ/ΓΕΕΔ, κάτι που πέτυχε τελικά το 2011, όταν στασίασε ουσιαστικά όλη η τ. Ιεραρχία και παραιτήθηκε, με πρώτον τον τότε Α/ΓΕΕΔ Σεμπαχαττίν Ισίκ Κοσανέρ (πλην του Γκιουλέρ, ο οποίος «ανέβαινε»), είναι «καθαρός» Κεμαλιστής, ήτοι απολίτικος! (Θα αναφερθώ άλλη φορά στο τί σημαίνει ακριβώς «καθαρός» Κεμαλιστής).
Προτιμούσε και προτιμά να συνδιαλέγεται με μορφωμένους στρατιώτες και είχε – έχει συμπάθεια στους αποφοίτους των Πανεπιστημίων. (Θυμίζει λίγο εποχή Νέο- Τούρκων και γαλλική επίδραση, μέσα από τις τότε επαναστατικές ζυμώσεις στο Παρίσι. Άλλη μία πιθανή ένδειξη ότι είναι Κεμαλιστής).
Είναι προσηνής και χαιρετά 1ος το προσωπικό του. Σε εκδηλώσεις μπορεί να χαιρετήσει έναν – έναν των συμμετεχόντων στρατιωτών – στρατιωτικών, δείχνοντας το σεβασμό του προς αυτούς. (Δεν χαρακτηρίζεται από έπαρση, την οποία προφανώς τη «φυλάσσει» για εκεί που πρέπει).
Κουράζει το προσωπικό του, διότι συνήθως μιλάει πολύ. (Ακατέργαστος στο λόγο, ή πιθανώς στέλεχος που ασχολήθηκε περισσότερο με το στρατιωτικό αντικείμενο και λιγότερο με τη … «δικτύωσή του» και την «ανέλιξή του», η οποία όμως ήλθε διότι ο Οζέλ τέτοιους ήθελε στις ΤΕΔ, «καθαρούς» Κελμαλιστές).
Έχει αδυναμία στα θέματα καθαριότητας. (Αυτό αποτελεί ίδιον των Τ. στρατιωτικών).
Κατ΄ άλλους είναι συμπαθητική φυσιογνωμία και κατ’ άλλους παγερή. (Άρα δεν τους «αγγίζει» όλους, αν και στις ΤΕΔ με την Πρωσική νοοτροπία αυτό λίγο απασχολεί).
Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά (Τα Γαλλικά πιθανώς να καταδεικνύουν την Κεμαλική του καταγωγή).
Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.
Θα τον χαρακτήριζα «επιχειρησιακό»! Ίδωμεν!…
- / –
ΥΓ. Ο ΤΣΞ έχει ολοκληρώσει – κατά το μείζον – τις παρακάτω περιόδους: (Εκτιμάται από το 2008, έως σήμερα και σε επίπεδο επαγγελματιών / στελεχών)
α. Περίοδο ελέγχου της επιμελητείας του (ΔΜ).
β. Περίοδο αναδιοργανώσεως.
γ. Περίοδο εντατικής εκπαιδεύσεως.
δ. Περίοδο ασκήσεως στρατιωτικής διπλωματίας σε μείζονες στόχους και
ε. Περίοδο «Επανα – Κεμαλοποίησης», δηλαδή περίοδο επαναπόκτησης ηθικού, η οποία μετά και από την αθώωση του μείζονος των στρατιωτικών, των εμπλεκομένων στις υποθέσεις «Βαριά», «Εργκενεκόν» και «Κατασκοπίας», θα μεταβληθεί σε περίοδο επαναπρόσδωσης στον ΤΣΞ, και γενικά στις ΤΕΔ, του απολεσθέντος, τα τελευταία χρόνια, κύρους τους.
- Α/Σ-Χ: Στρατηγός Γκαλίπ Μεντί
«Γνωστός και μη εξαιρετέος» και θα γράψω μόνον «2 λόγια».
Ειδικοδυναμίτης (ΒΒ), ιδιαιτέρως σκληρός, η ανάληψη εκ μέρους του, στην παρούσα συγκυρία, της Σ-Χ, η οποία ιστορικά κουβάλησε το βαρύ φορτίο του Αντι – Κουρδικού αγώνα, από το 1978 και κυρίως από το 1983 και μετά, δεν πρέπει να θεωρείται και δεν είναι τυχαία!
Ανήκε στην Ομάδα του τέως Α/ΓΕΕΔ Σ. Ι. Κοσανέρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σκληρός Κεμαλιστής, τάξεως 1971, από την Άγκυρα, Αξκος του (ΠΖ).
- Υ/ΓΕΕΔ: Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ
(Ο Τ. Μακιαβέλλι / Το «βαθύ στρ-κό κράτος, μέσα στο βαθύ κράτος» / Τάξεως 1974 / ΠΖ / Από το Αρνταχάν)
«Γνωστός και μη εξαιρετέος» και αυτός.
Ο εκπρόσωπος της από το 1850 υφιστάμενης «κρυφής» ή «υπόγειας», φερόμενης ως διοικούσα την Τ. , «Τουρκικής Ομάδας Σοφών»(Στρατιωτικό Μέλος).
Φέρεται και ως Μασώνος, μέλος της στοάς «ΑΝΑΤΟΛΗ», της Πόλης, της 1ηςστην χώρα στοάς, αγγλικής επιρροής. (Δημιουργήθηκε την 1η δεκαετία του 1900).
Φημολογείται, εδώ και χρόνια, ότι πάντα το Νο 2 του Τ/ΓΕΕΔ είναι τέκτονας και ελέγχει τον εκάστοτε Νο 1.
Επίσης, φέρεται ότι ενίοτε – όχι πάντα – ο εκάστοτε Υ/ΓΕΕΔ ήταν και ο επικεφαλής της «GLADIO» στην χώρα. Ο Γκιουλέρ μάλλον επιτελεί ησύχως και τον ρόλο αυτό, παρ’ ότι πια η «Εργκενεκόν» φαίνεται να αποτελεί Ιστορία.
Ο Γκιουλέρ που, αν δεν σφάλλω, δεν έχει υπηρετήσει Ανατολικά της Άγκυρας ποτέ ή μόνον μία φορά, θα αναλάβει κατά τα φαινόμενα το 2016 Α/ΓΕΣ και το 2019 Α/ΓΕΕΔ. Θα μας ξανααπασχολήσει λοιπόν! Αρκετά για τώρα! (Χρήσιμο μελλοντικά θα είναι να προβούμε και σε αντίστοιχες … ελληνικές αναγωγές. Προκαλέστε με)!
- Α/ΓΕΝ (ΤΠΝ): Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου
Παρετάθη η θητεία του για 1 έτος.
Γεννήθηκε στο Ερεγλί το 1953 και είναι τάξεως 1973.
Θέλουμε πολύ χρόνο για να αναφερθούμε στο τί έγινε στο ΤΠΝ τα τελευταία χρόνια και δεν έχω διάθεση να αδικήσω ούτε τον εαυτό μου, ούτε και το … ΤΠΝ.
Ο Μποστάνογλου μοιάζει, με την σκληρότητά του, να έχει διατηρήσει την επιβεβλημένη πειθαρχία στο ποικιλοτρόπως τρωθέν ΤΠΝ, ενώ κατόρθωσε να το διατηρήσει «όρθιο», σε μία εποχή που «με 1000 τρόπους», η πολιτική και στρατιωτική τ. ηγεσία τονίζουν τη σημασία της τ. ναυτικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, ώστε να υποστηριχθεί άριστα η τ. Εθνική Στρατηγική! [Από εποχής Α/ΓΕΕΔ Χιλμί Οζκιόκ (2002-2006) έχει δοθεί επιχειρησιακή προτεραιότητα στο ΤΠΝ].
Τον χαρακτηρίζω ως ικανότατο ανώτατο στέλεχος, «μανούλα» στη διατήρηση των ισορροπιών στο ΤΠΝ (σκεφτείτε ότι ο Επχης του Κιοσελέ, ο οποίος παραμένει ελλείψει στελεχών που «φαγώθηκαν» από τις περίφημες δίκες, κλπ, έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία) και επίσης απολύτως«Επιχειρησιακό».
- Α/ΓΕΑ (ΤΠΑ): Πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ
Γεννημένος το 1953 στην Καισάρεια (Πινάρμπασι) / Συμπατριώτης του ΑΓΕΕΔ / Πιθανώς στην επιλογή του να συνετέλεσε και αυτό.
Είναι Τάξεως 1975.
Ό,τι πιο επιχειρησιακό, σύγχρονο και μορφωμένο διαθέτει από στελέχη η επίσης νοσούσα (λειψανδρία στους πιλότους) ΤΠΑ.
Παρέμεινε για χρόνια στην αφάνεια θα έλεγα, αδικούμενος και μη παραπονούμενος, όμως τελικά επήλθε γι’ αυτόν η δικαίωση, τώρα που «έσφιξαν τα λουριά» για την Τ. και άρα και για τις ΤΕΔ και αναζητούνται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι άξιοι και όχι οι … κατ’ ελάχιστον επιτήδειοι!
Είναι ικανότατος στην αεροπορική σχεδίαση («expert»), όχι όμως καλός Επιτελής, (απεχθάνεται το Επιτελείο), έτσι όπως τον έχουμε κατά νου εμείς ως Έλληνες στρατιωτικοί και άριστος μαχητής! Φέρεται ως αυτός που επέβαλε το «οξύ» επιθετικό πνεύμα στην ΤΠΑ, αλλά και αυτός που επέβαλε και τον εκσυγχρονισμό της, κυρίως στο εξοπλιστικό της «κομμάτι»! Ασχολήθηκε σε βάθος, θεωρώ όχι τυχαία, με την αεροπορική Δκση στο Εσκί Σεχήρ (Δορύλαιο).
Απόδειξη πιστεύω του ότι δεν τον εμπιστεύεται στο επιτελικό κομμάτι η στρατιωτική ηγεσία είναι ότι διατήρησε ως μέλος του ΑΣΣ τον πρώην Α/ΓΕΑ, Οζτούρκ.
Ως ειδικός σε θέματα πυραύλων, αλλά κυρίως ως τεχνοκράτης, θα ασχοληθεί, πλην των άλλων, και θα εξελίξει τη … διαστημική ΤΠΑ (Το όραμα της σύγχρονης ΤΠΑ). / Περισσότερα σε άλλο άρθρο μας.
- ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Μετά τις κρίσεις αυτές μία και εξόχως κρίσιμη (!) είναι η εκτίμηση και είναι η ακόλουθη:
«ΟΙ ΤΕΔ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ»!
[Ανάλυση των κρίσεων θα γίνει με την 1η ευκαιρία. Χαίρετε! / Σας περιμένω, πού είστε];