Τα… 42 ΕΕ/Π της Τουρκίας ή Ο “Αλή Μπαμπά” και οι 40… Κλέφτες!

Φίλοι μου!

– Ειλικρινά, δεν ήθελα να αναφερθώ στο θέμα, αλλά σήμερα (27-02-2017) υποχρεώνομαι να γράψω 2 λόγια, (την άποψή μου ασφαλώς πάλι), διότι “το είδα” να “περνάει” και στο “σάϊτ” του δημοσιογράφου Κου ΧΙΟΥ, το οποίο έχει υψηλό βαθμό, όπως εγώ εκτιμώ, αξιοπιστίας και έτσι, ένοιωσα να… προκαλούμαι! (Καταλάβατε)!

– Το θέμα το ξεκίνησε ο Κος Βελόπουλος*! Τί είπε λοιπόν ο υπόψη δημοσιογράφος, τέως βουλευτής και νυν Αρχηγός του νέου Κόμματος, Ελληνική Λύση;

– Είπε πως, μετά από το τ/στρατιωτικό Κίνημα, της 15-07-2016, κατά του ΡΤΕ, οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν 42 επιθετικά τους Ε/Π (τα οποία, υποτίθεται ή όχι, ότι τα “έκλεψαν” τότε τα Γκιουλενικά στελέχη, για να τα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες επιβολής του Πραξικοπήματος, όπως το λένε ) και πως, κατά τις πληροφορίες του, αυτά βρίσκονται στην Αλβανία (α/δ Κουτσόβα)!

[Βέβαια ο Κος Βελόπουλος δεν είπε ευθέως ότι τα Ε/Π είναι στο Κουτσόβα, κλπ, αλλά ρώτησε ρητορικά, “μήπως τα Ε/Π είναι στην Αλβανία, κλπ, όπως οι πληροφορίες μου αναφέρουν, κλπ”; Μάλιστα ανέφερε και λανθασμένα το όνομα του στρατιωτικού αυτού α/δ της Β. Ηπείρου, ενώ προέβη και σε ένα ολίσθημα – ατόπημα, επιτιθέμενος με μειωτικούς χαρακτηρισμούς, κατά των υπαλλήλων της ΕΥΠ, όπως και κατά της ίδιας της Υπηρεσίας]!..

ω11

Από την παράδοση των τελευταίων τ/ΕΕ/Π, όπου ο ΡΤΕ, αλλά και ο -τότε- ΠτΔ Α. ΓΚΙΟΥΛ, είχαν ντυθεί… ΚΑΜΜΕΝΟΣ” ή… “top gun!..

ω12

– Επειδή δεν θέλω να είμαι διεξοδικός και αναλυτικός στο θέμα αυτό, για τους δικούς μου λόγους, περιορίζομαι μόνον στο να σας γράψω τα παρακάτω: (Απευθυνόμενος βεβαίως και προς τον Κο Βελόπουλο)!

    α. Οι Τούρκοι και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του ΥΠΑΜ τους, Κου Φικρί ΙΣΙΚ, ανέφεραν κάποια στιγμή (δεν προστρέχω τώρα στο αρχείο μου για να σας πω ακριβώς το “πότε”), πως ολοκληρώθηκαν όλες οι αναγκαίες – επιβεβλημένες καταμετρήσεις, κλπ, κλπ, κλπ και πως δεν τους έλειπε τίποτα, αναφερόμενοι μάλιστα σε προσωπικό – υλικά και μέσα! (Αν θυμάμαι καλά 2 ή 3 Ε/Π έψαχναν, τα οποία τελικώς και ανέφεραν ότι τα “βρήκαν”)!

  β. Σας είχα γράψει και κάποιες πληροφορίες σε άρθρο μου, για το τί έγινε στις Τ/Μονάδες και “Μεγάλες Μονάδες”, μετά από την τελική επιβολή του ΡΤΕ και των ΤΕΔ και την αποτυχία των Κινηματιών στελεχών, με εντολή του Α/ΓΕΕΔ, Κου Χουλουσί ΑΚΑΡ. (Ουσιαστικά σας είχα γράψει για το πώς οι ΤΕΔ “μάζεψαν τα κομμάτια τους“)! Βρείτε το και διαβάστε το ξανά!

    γ. Οι Τούρκοι δεν διαθέτουν… σωρεία ΕΕ/Π, ώστε να αφήσουν, για τους όποιους επιχειρησιακούς τους, κατά της Ελλάδος, (λέμε τώρα), ΑΝΣΚ, στο έδαφος της Αλβανίας, ουσιαστικά όλο τους τον υπόψη στόλο“, αν δεχτούμε ότι οι Γκιουλενικοί τα “έκλεψαν” όλα και τα “πήγαν” στην Αλβανία, … κυνηγημένοι, για να σωθούν και χωρίς(!) να γίνουν αντιληπτοί, από καμία χώρα, απ’ το εναέριο χώρο των οποίων υποχρεωτικά “πέταξαν”(!..), ενώ και η Αλβανία  θα πρέπει να παρέδωσε, στη συνέχεια, το (Γκιουλενικό) προσωπικό των Ε/Π αυτών στον ΡΤΕ, με συνομιλίες… “κάτω από το τραπέζι”!..

  δ. Εκτός, αν οι 42 Ε/Π-άδες (τουλάχιστον 42, στο πιο “extreme” σενάριοήταν του ΡΤΕ και με πρόσχημα το… Πραξικόπημα, όπως (κακώς) το λένε, διετάχθησαν να πάρουν όσα -περίπου- ΕΕ/Π έχουν οι ΤΕΔ και να τα πάνε στο Κουτσόβα, ώστε αυτά να παραμείνουν εκεί, μαζί με τους… υπηρέτες τους, για τις ανάγκες των στρατιωτικών σχεδιασμών τους.

Αυτό βεβαίως το σενάριο “δεν στέκει” με τίποτα, ενώ παράλληλα μας… λέγει ότι ό,τι έγινε στην Τουρκία τον Ιούλιο, του 2016, ήταν καθαρά σχεδιασμός τ/Κ-Β – ΜΙΤ – ΤΕΔ! (Έχω γράψει σχετικά και γι’ αυτό, ποιά είναι δηλαδή η τελική μου θέση – άποψη)! Αλλά και πάλι, μπάζει” επιχειρησιακά το σχέδιο αυτό και ΔΕΝ θα σας γράψω το “γιατί”!

   ε. Όσο εντατικά και να εργάζονταν τον τελευταίο 1 χρόνο οι Τούρκοι με τους Αλβανούς στο υπόψη α/δ, (“λέω τώρα”), και πάλι δεν θα προλάβαιναν να το καταστήσουν έτοιμο επιχειρησιακά, με ό,τι αυτό σημαίνει!..

 στ. Ξέρουμε ακριβώς “από πότε”, “πόσους” και σε τύπους α/φ – Ε/Π έχουν οι Τούρκοι εκπαιδεύσει τους Αλβανούς, όπως και το “πού” και το “ποιούς“!.. (Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις)!..

   ζ. Αν τώρα έχει συμβεί ό,τι πληροφορήθηκε ο Κος ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, (Κε Χίε), [ο οποίος όφειλε να αναφέρει στην αρμόδια Υπηρεσία, ήτοι στην… “τρύπια”, κατ’ αυτόν, ΕΥΠ, την πληροφορία και μάλιστα να αναφέρει και τους όποιους πληροφοριοδότες του και όχι, δια της TV, όπως έπραξε, ουσιαστικά να αναφέρει στους… φίλους της Ελλάδος, (κατάλαβες), αυτό που πληροφορήθηκε, τότε θα πρέπει να έλθει το… αγαπητό ΝΑΤΟ, η… Λυκο-Συμμαχία, που λένε και τα ντόπια Κομμούνια, και να μας πει, τί έγινε ή τί γίνεται, κλπ, κλπ, κλπ. Καταλάβατε!

Θα με ρωτήσετε όμως, και θα έχετε και δίκιο: Μας απάντησαν ποτέ οι περίφημες συμμαχικές “Υπηρεσίες Πληροφοριών“, του ΝΑΤΟ ή των συμμάχων μας Η.Π.Α., σχετικά πχ με την τύχη της συμμορίας του ΝΤΑΝΙΛΟ, που έκαψε την Πελ-σο, πριν από κάποια χρόνια, όπως και για χιλιάδες άλλα πράγματα, για να μην σας κουράζω, που έγιναν εις βάρος του πολύπαθου ελληνικού Έθνους, τα τελευταία 50 χρόνια, για να μας απαντήσουν και τώρα;

– Όχι, ποτέ φίλοι μου! (Τώρα εμφανίστηκαν, διαβάζω, και οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ“! Δεν μας λέτε ρε μάγκες και κάτι περισσότερο, ώστε να μάθουμε και κάτι παραπάνω για εσάς);

– Αυτά τα (παραπάνω) ολίγα + το… επιμύθιο, το οποίο λέγει ότι, επιτέλους(!), θα πρέπει να συσταθεί ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, να δημιουργηθεί ο θεσμός αυτός, (μετά βεβαίως από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή ταυτόχρονα), ώστε να μην μπορεί ο καθένας να “βγαίνει” για τέτοια θέματα και να λέγει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες, βλάπτοντας, πολύ πιθανώς(!), την ασφάλεια, αλλά και τους όποιους τυχόν σχεδιασμούς της Ελλάδος, αλλά και για να ξέρουν όλοι ότι ό,τι θα έχουν να πουν, κλπ, κάθε φορά, (καταλάβατε), θα πρέπει να το / να τα αναφέρουν στα αρμόδια και μόνον Όργανα, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν τα δικά τους… Όργανα για να “ψάξουν” και βρουν την ή τις όποιες -κάθε φορά- απάντηση ή απαντήσεις, αλλά είναι και τα μόνα ή οι μόνοι που γνωρίζουν να εφαρμόζουν και τις όποιες απαραίτητες διαδικασίες, τεχνικές και τρόπους διεθνούς δράσης της υπεύθυνης Πολιτείας, κλπ!

– Στις ευνομούμενες, πραγματικά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, Πολιτείες, δεν υπάρχει πουθενά η έννοια του… Παράλληλου, όπως “Παράλληλο Κράτος”, “Παράλληλη Δικαιοσύνη”, “Παράλληλος Στρατός”, “Παράλληλες Πληροφορίες”, κλπ. Όπου, (στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ πάντα), εμφανίζεται η… έννοια αυτή, είναι… ΑΡΡΩΣΤΙΑ, είναι… ΝΟΣΟΣ σοβαρή και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται!..

– Συνεχίζοντας, είναι πολύ κρίμα, ένας έξυπνος, νέος άνθρωπος και μάλιστα ένας Αρχηγός(!) Κόμματος, που φιλοδοξεί (και Μπράβο του, δεν λέω), να κυβερνήσει την Ελλάδα, να αναφέρει τέτοιες πληροφορίες ή “πληροφορίες” από τηλεοράσεως. (Ακρίτως τελικά, παρ’ ότι δέχομαι τον εθνικό του ενθουσιασμό, αλλ’ όμως εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πάντα και όχι από τις όποιες, ακόμα και τις πιο αγαστές, προθέσεις). Έτσι θα (μας) κυβερνήσει;

– Να θυμίσω τέλος στον Κο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, (αλλά και σε όλους μας), ότι όταν λέει / λέμε τη λέξη Πληροφορία, θα πρέπει στο μυαλό του / μας, αυτή να απαντά στα ερωτήματα, Τις, τί, πού, πότε και πώς, τουλάχιστον, ώστε να μπορεί να τη… βαφτίζει / να τη … βαφτίζουμε Πληροφορία !..

– Τελικά, εκτίμησή μου είναι, αφού δεν μπορώ να γνωρίζω, όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μου, πως όλα τα ΕΕ/Π των ΤΕΔ είναι… “στη θέση τους”, ήτοι είναι όλα στην Τουρκία, στα 4 μεγάλα “Συγκροτήματα (“ΣΑΣ“), που υπάγονται / που ανήκουν , ενώ ασφαλώς, κάποια απ’ αυτά, “πολεμούν” ή είναι έτοιμα να “πολεμήσουν”, στη ΝΑ Τουρκία, στη Β. Συρία και στο Β. Ιράκ(!..), τους πρώην συμμάχους των Τούρκων Τζιχαντιστές, του ISIS, όπως και τους σύγχρονους παγκόσμιους “Αγιάννηδες” του κόσμου Κούρδους!

 * Οφείλω να πω ότι ο Κος ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ήταν “περιορισμένος”, γράφοντας μόνον για 42 χαμένα τ/ΕΕ/Π ! Άλλα (και μάλιστα αρκετά) “σάϊτ” ανέφεραν πως οι Τούρκοι ψάχνουν και… 30 πολεμικά τους πλοία!.. “Ελεοοοοοοοοοοοοος”!..

ω10

              Εδώ η τ/λεζάντα μας λέει ότι το 70% των τ/πολεμικών σκαφών συμμετείχαν στο Πραξικόπημα

                                                                                       ΧΑΙΡΕΤΕ“!

                                                                                      ΕΛΛΗΝΑΣ

                                                                                               – / –

ω1

    Νυν Α/ΓΕΣ Τουρκίας και Νυν Α/ΥΠΑΜ (Τώρα, εδώ, η Κα ΚΟΔΕΛΙ θέλει την… φωτο-τσόντα της, Κε… Καμμένε)!..ω2

ω3 ω4                         Ράμα + ΡΤΕ!

Τί θέλουν οι Αλβανοί! Η… Φυσική (sic) Αλβανία.

ω5 ω8

 Χαρές και πανηγύρια, μετά από την τελευταία εκλογική νίκη του ΡΤΕ!ω9

                                             Σαλί ΜΠΕΡΙΣΑ:

Έχει μπέσα! Είπε την αλήθεια για τον Ράμα την Τουρκία και την Ε-Α συμφωνία για τη θάλασσα! / SOROS! Καλώς τον και με τον Ράμα, (Τί νομίσατε; Που να τον δείτε με τους Σλαβο-Σκοπιανούς), ασφαλώς όλως τυχαίως!..

ΥΓ. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο:

[Τί κρίμα για τους εξισλαμισμένους και κάποτε αδελφούς μας, σημερινούς (υπερήφανους υποτίθεται) Αλβανούς, 100 χρόνια μετά από την ανεξαρτησία τους, να ξαναγίνονται ΣΚΛΑΒΟΙ των νεο-Οθωμανών αυτήν τη φορά]!..

Τουρκο-Αλβανική Στρατιωτική Συνεργασία: Πρόκληση για την Ελληνική Ασφάλεια.

– Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια

 

Όπως γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο (Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορα μας) μετά από ένα σύντομο και αφύσικο διάλειμμα η ιστορική αστάθεια της “Χερσονήσου του Αίμου” επανέρχεται φυσιολογικά. Οι εθνικοί ανταγωνισμοί, οξυνόμενοι από την έλλειψη αρχιτεκτονική ασφαλείας , τα έντονα εθνοτικά προβλήματα και τις δημογραφικές ανισορροπίες, δημιουργούν το ίδιο γνώριμο σκηνικό έντασης που χαρακτηρίζει την περιοχή εδώ και αιώνες.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως, και θεωρεί ότι η επιρροή σε Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό μοχλό πιέσεως στον μέχρι πρότινος στρατηγικό της αντίπαλο, την Ελλάδα.

Η τουρκική αυτή προσπάθεια ,με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα είναι πολυεπίπεδη και μεθοδική. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η οικονομική και πολιτική καχεξία του αλβανικού κράτους, καθώς και η ανάγκη του για ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, προσέφερε στην Τουρκία μια μοναδική ευκαιρία παρέμβασης στην περιοχή, βοηθώντας μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη ενός νέου παράγοντα, εχθρικού προς την Ελλάδα (του αλβανικού) και τη στρατηγική του σύζευξη μαζί του..Με απλά λόγια: οι Τούρκοι θέλουν τους δικούς τους Κούρδους στα δυτικά μας.. Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, ας ανατρέξουμε σε μερικά πρόχειρα στοιχεία:

– Ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σήμερα σε 3,5 εκατομμύρια περίπου, αλλά είναι εξαιρετικά δυναμικός δημογραφικά (αύξηση 0,5% ετησίως, μέσος όρος ηλικίας τα 29 χρόνια), και σε 20-25 χρόνια θα είναι συγκρίσιμος αριθμητικά με τον ελληνικό, και μάλιστα σαφώς νεώτερος.

– Η Αλβανία διατηρεί επισήμως αξιώσεις κατά της Ελλάδας για την επιστροφή των «Τσάμηδων» στην Ελλάδα, ενώ σε ανεπίσημους χάρτες εμφανίζεται η Θεσπρωτία («Τσαμουριά») ως τμήμα της «Μεγάλης Αλβανίας» και έχουν εμφανιστεί πυρήνες «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς» (UCC). Επιπλέον, η ερήμωση των χωριών της γειτονικής Πίνδου και η εποίκηση τους από Αλβανούς μετανάστες δημιουργεί συνθήκες προβολής μειονοτικού θέματος σε βάθος χρόνου, σε μια ευρεία και αρκετά δυσπρόσιτη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας. Μια περιοχή στα «νώτα» της ελληνοτουρκικής γραμμής αντιπαράθεσης – όπως π.χ. είναι και το Κουρδιστάν…

– Στην Ελλάδα ζουν σήμερα επισήμως (βάσει της απογραφής του 2001) 443.550 Αλβανοί πολίτες (ενδεχομένως πολύ περισσότεροι αν προστεθούν οι μη καταγεγραμμένοι και τα παιδιά που γεννήθηκαν έκτοτε), η μεγάλη πλειονότητα των οποίων θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός συμπαγούς εθνικού «μπλοκ» ψηφοφόρων, ικανού να καθορίζει πλειοψηφίες και να εκβιάζει καταστάσεις…

– Οι δυνατότητες που παρέχει στην Τουρκία η στρατηγική συνεργασία με την Αλβανία δεν περιορίζονται στη χρήση κρίσιμων εγκαταστάσεων όπως η βάση υποβρυχίων (βλέπε παρακάτω).. Έχουν επεκταθεί εξ αρχής σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας, όπως ήταν οι αλβανικές επιδρομές στην Κέρκυρα με σφραγίδα ξένης μυστικής υπηρεσίας. Ανάλογες υπόνοιες προκάλεσε και η εμπλοκή Αλβανών υπηκόων στις πυρκαγιές του 2007/2009 και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008.

Τα θεμέλια μιας στενής συνεργασίας.

Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στη γειτονική χώρα έλαβε χώρα στα Τίρανα τον Νοέμβρη του 1991 και σηματοδότησε την έναρξη επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων τον δύο χωρών, με σκοπό την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας -και- στον στρατιωτικό τομέα. Την επίσκεψη ακολούθησε η υπογραφή της πρώτης σημαντικής συμφωνίας στην Άγκυρα στις 24 Ιουλίου 1992, η οποία και έθεσε τις βάσεις για τις περαιτέρω εξελίξεις. Κατά την επίσκεψη του τότε Αλβανού ΥΠΑΜ Σαφέτ Ζουλάλι στην Τουρκία, του επετράπη η είσοδος σε στρατιωτικά εργοστάσια, κέντρα διοίκηση και στρατόπεδα (ακόμα και σε Νατοικές εγκαταστάσεις) παρά το γεγονός ότι η Αλβανία δεν ήταν ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, με την σημειολογία της κίνησης να είναι προφανής.. Ως επισφράγισμα της συμφωνίας, ένα μήνα αργότερα το τουρκικό αντιτορπιλικό FRAM Ι Maresal Fevzi Cakmak (πρώην USS Charles H. Roan ) επισκέφτηκε το λιμάνι του Δυρραχίου (28/8/92). Το γεγονός θεωρήθηκε από την Αλβανική κοινή γνώμη ως σημαντικό δείγμα της δέσμευσης της Τουρκίας σε ότι αφορά την ασφάλεια του Αλβανικού κράτους και ως τέτοιο έγινε δεκτό με πανηγυρικό κλίμα . Επρόκειτο για την «πρώτη επίσκεψη Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Αλβανία από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα Αλβανικά ΜΜΕ.

2005: Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ σε μια από τις συχνές συναντήσεις με την ηγεσία του Αλβανικού στρατεύματος.

Στις 18 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, ξεκίνησε επίσημα η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στο Αλβανικό ΥΠΑΜ οι οποίοι άρχισαν να οργανώνουν το Αλβανικό στράτευμα με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα. Στις αρχικές φάσεις της συνεργασίας το μεγαλύτερο βάρος, όπως ήταν φυσικό, δόθηκε σε θέματα εκπαίδευσης με Τούρκους αξιωματικούς να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση Αλβανικών μονάδων και το Τουρκικό ΥΠΑΜ να προσφέρει απλόχερα υποτροφίες φοίτησης Αλβανών στρατιωτικών σε Τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες. Παράλληλα ξεκίνησε και η παροχή οικονομικής βοήθειας για το εκσυγχρονισμό των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία την περίοδο των ταραχών του 1997 είχε φτάσει στα επίπεδα των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να εκτιναχθεί στα 120 εκατομμύρια δολάρια το 2001.

Η κατάρρευση των “πυραμίδων” το 1997 αποδείχθηκε κομβικό σημείο για την τουρκική παρέμβαση στην Αλβανία. Οι εκτεταμένες ταραχές που ακολούθησαν έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις ήδη παραπαίουσας Αλβανικές κρατικές δομές, ενώ εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανα την χώρα λεηλατήθηκαν και άλλες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αυτή ήταν και η ευκαιρία που περίμεναν οι Τούρκοι για να εδραιώσουν την ήδη έντονη παρουσία τους στην γειτονική χώρα.

Αλβανικές βάσεις για πλοία του Τουρκικού Ναυτικού.

Ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους έσπευσε να «εξαργυρώσει» την υποστήριξη της η Άγκυρα ήταν η εξασφάλιση ασφαλούς αγκυροβολίου για τα σκάφη του Τουρκικού Ναυτικού και μάλιστα σε προνομιακές θέσεις σε μικρή απόσταση από το στρατηγικής σημασίας στενό του Οτραντο, μόλις βορείως ναυτικών δρόμων εξαιρετικά σημαντικών για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η -πάλαι ποτε- βάση υποβρυχίων «Πασά Λιμάνι» στον κόλπο του Αυλώνα , λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Β.Ηπείρου. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το υπόστεγο της μικρής ναυπηγικής μονάδας, τα 4 παροπλισμένα υποβρύχια Whiskey και τα κτίρια που κατασκεύασε το τουρκικό απόσπασμα.

Με τις ταραχές του 1997 το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων λεηλατήθηκε ή καταστράφηκε ολοσχερώς. Την ίδια τύχη είχε και μια εκ των κύριων ναυτικών βάσεων του Αλβανικού Ναυτικού – η βάση του Αυλώνα ή Πασά λιμάνι – η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και πολλά από τα σκουριασμένα σκάφη που ελλιμενίζονταν εκεί βυθίστηκαν. Η ναυτική βάση Αυλώνα (Πασαλιμάνι) κατασκευάστηκε το 1957 αρχικά ως βάση υποβρυχίων με σοβιετική βοήθεια με σκοπό να φιλοξενήσει 12 υποβρύχια και έχοντας μικτό αλβανικό/σοβιετικό προσωπικό υπό την διοίκηση της Μόσχας. Με την απομάκρυνση του Χότζα από τους Σοβιετικούς το 1961 η σοβιετική βοήθεια έπαψε να υφίσταται. Την ίδια περίοδο με την κατασκευή της κύριας βάσης του Πασαλιμάνι, οι σοβιετικοί κατασκεύασαν περίπου 40 χμ νοτιότερα στην περιοχή της Χειμάρας, την υπόγεια βάση υποβρυχίων του Πόρτο Παλέρμο η οποία πολλές φορές συγχέεται με το Πασαλιμάνι.

Δράττοντας την ευκαιρία η Τούρκοι προσφέρθηκαν να επισκευάσουν την ναυτική βάση ,την μικρή ναυπηγική μονάδα που φιλοξενεί καθώς και την Ναυτική ακαδημία που καταστράφηκε ολοσχερώς την άνοιξη του 1997, απελευθερώνοντας άμεσα για αυτό τον σκοπό το ποσό των 7 εκ δολλαρίων. Η επίσημη συμφωνία υπεγράφη τον Μάρτη του 1998 ανάμεσα στον Αλβανό Α/ΓΕΝ Ρόμπερτ Μπάλι και τον Τούρκο ομόλογο του Σαλίμ Δερβίσογλου, κατά την επίσκεψη Αλβανικής αντιπροσωπίας στην Άγκυρα. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Αλβανός Α/ΓΕΝ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, όσο και με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Τσεβίκ Μπίρ με της γνωστές παράτες και εγκάρδιους λόγους.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα από τουρκικό απόσπασμα 60 περίπου ατόμων και μετά από διάστημα 2 μηνών αντιπροσωπία Τούρκων αξιωματικών συνοδευόμενη από τον πρέσβη στα Τίρανα Αχμέτ Ρεφάχ Οκτσούν, παρέδωσε υλική βοήθεια και επισκέφτηκε την ανακατασκευαζόμενη βάση. Το εγχείρημα κόστισε τελικά περισσότερα από 10 εκ δολάρια, , πόσο αρκετά μικρό αν αναλογιστούμε τα οφέλη -άμεσα και μεσοπρόθεσμα- για την Άγκυρα..Η μικρή ναυπηγική μονάδα στο Πασαλιμάνι αγοράστηκε προσφάτως από την ολλανδική Damen Shipyards ,στα πλαίσια της συμφωνίας αγοράς 4 περιπολικών Damen Stan patrol 4207 απο το Αλβανικό Ναυτικό, το οποίο εξετάζει και τουρκικές σχεδιάσεις όπως τα MRTP-33 για τον ίδιο σκοπό.

                                                   H άφιξη του Τουρκικού υ/β Dolunay στο Δυρράχιο

Τα πλοία του τουρκικού ναυτικού απολαμβάνουν ανάλογων διευκολύνσεων και στα υπόλοιπα λιμάνια των Αλβανών, όπως αυτό του Δυρραχίου το οποίο επισκέφτηκε προσφάτως το τουρκικό υποβρύχιοΤCG Dolunay (S-352) τύπου U-209/1200 (Τουρκικό υποβρύχιο στο Δυρράχιο) , μετά το πέρας της ανθυποβρυχιακής άσκησης του ΝΑΤΟ Noble Manta 2010. Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης 1-2 υ/β της κλάσης αυτής σε «μη-κατονομαζόμενη χώρα» αξιωματικοί της οποίας έχουν λάβει κατάλληλη ναυτική εκπαίδευση στην Τουρκία…

45 χμ νοτιότερα της βάσης του Πασαλιμάνι βρίσκεται η υπόγεια βάση υποβρυχίων της Χειμάρας (Πόρτο Παλέρμο) η οποία κατασκευάστηκε από τους σοβιετικούς την δεκαετία του ΄50. Η συγκεκριμένη βάση σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη της, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις χορταριάζουν και δεν υπάρχει καμία σοβαρή περίφραξη. Φιλοξενούνται επι μονίμου βάσεως 1-2 μικρά περιπολικά του αλβανικού ναυτικού, ενώ εκτιμάται ότι το εσωτερικό της υπόγειας βάσης είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αλβανικού τύπου η κυβέρνηση εξετάζει την μετατροπή της σε τουριστικό αξιοθέατο καθώς τα απαιτούμενα ποσά για την αποκατάσταση της καθιστούν ένα τέτοιο εγχείρημα απαγορευτικό. Πάντως ακόμα και υπο τις παρούσες συνθήκες θεωρητικά η υπόγεια σήραγγα θα μπορούσε να φιλοξενήσει υποβρύχιο των διαστάσεων ενός U-209, κρατώντας το μακρυά απο αδιάκριτα μάτια…

                                                                               Πανοραμική άποψη

                                                                            Η ανατολική είσοδος

                                                       Στο βάθος του ορίζοντα οι ακτές της Κέρκυρας

                                                 Η δυτική είσοδος που βλέπει στην ανοιχτή θάλασσα

Ο παράγοντας Αεροπορία.

Στον αεροπορικό τομέα η τουρκική εμπλοκή στην “αναγέννηση” της ανύπαρκτης Αλβανικής αεροπορίας υπήρξε -και είναι ακόμα- καθοριστικής σημασίας. Μπορεί να αποτελέσματα να μην είναι εμφανή ακόμα όμως οι βάσεις έχουν τεθεί από πολύ νωρίς με την ενεργή εμπλοκή αξιωματικών της τουρκικής αεροπορίας οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στον τομέα εκπαίδευση προωθώντας την μετατροπή της μουσειακής Αλβανικής αεροπορίας σε μια μικρή μεν – ΝΑΤΟϊκών στάνταρ δε – αεροπορική δύναμη, η οποία σταδιακά θα αποκτήσει αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και να επεκτείνει τον στόλο ελικοπτέρων με τον οποίο επιχειρεί αυτή την στιγμή.

Ακριβώς όπως και στον τομέα των ναυτικών εγκαταστάσεων η τουρκική πλευρά επιδίωξε από πολύ νωρίς να “βάλει πόδι” κατά το κοινώς λεγόμενο στα αεροπορικά πράγματα, προσφέροντας στην πρόθυμη αλβανική κυβέρνηση την ανακατασκευή και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Κucove 110 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας των Τιράνων (ανάλογες διευκολύνσεις προσέφερε και η Γερμανία η οποία ανέλαβε την αεροπορική βάση της Zadrima).

Οι εργασίες αφορούσαν κατασκεύη κτιρίου τέρμιναλ κτίριου διοίκησης και ελέγχου, ανακατασκευή των 2 διαδρόμων αποπροσγείωσης, πύργου ελέγχου, πίστα άπρον, τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση νέας περίφραξηςκ.α , σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. H ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης της βάσης ανακοινώθηκε στα Τουρκικά ΜΜΕ to 2005 παρά το γεγονός ότι η τουρκική εταιρία Biltec S.a είχε ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες ήδη απο τα τέλη του 2002…

Τα εγκαίνια της καινούργιας βάσης έκανε ο ΑλβανόςΥΠΑΜ Παντελής Μάικο συνοδευόμενος απο τον τότε Τούρκο Α/ΓΕΑ Ιμπραίμ Φιρτινά (Φωτο δίπλα), ο οποίος προσφάτως συνελήθφη στα πλαίσια ερευνών για την προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Φιρτινά θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς του στρατιωτικού κατεστημένου και είχε έρθει στο προσκήνιο στο παρελθόν λόγω των εμπρηστικών του δηλώσεων περί κατάρριψης ελληνικών μαχητικών που θα “εμποδίσουν” τις βόλτες των Τούρκων στο Αιγαίο. Κατά την επίσκεψη εκείνη έγιναν δηλώσεις για την πιθανή τουρκική βοήθεια στην κατασκευή υποδομών επισκευής αεροσκαφών και της αναβάθμισης του “Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Σκεντέρ-Μπέη”.

Ξεχωριστή μνεία θα έπρεπε να γίνει και στο Εργοστάσιο Αεροπλάνων της Kucova, το οποίο κατασκεύαζε ανταλλακτικά και κινητήρες για τις Κινέζικες εκδόσεις των MiG στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς το καθεστώς Χότζα σε μια προσπάθεια να το διατηρήσει σε λειτουργία είχε αποκτήσει μηχανήματα από την Σουηδία για αυτόν τον σκοπό. Τελικώς περιήλθε ουσιαστικά σε απραξία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 00, όταν η Βell ανέλαβε να το διαμορφώσει ώς επισκευαστικό κέντρο ελικοπτέρων. (Από το αεροδρόμιο επιχειρούν ΑΒ-205 της Αλβανικής αεροπορίας). Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ και ειδικότερα η Τουρκία, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις υποδομές αυτές για μετασταθμεύσεις α/φων και προσωπικού, τόσο σε ασκήσεις όσο και σε περιόδους κρίσεων.

Το έτος 2005 ενω αμέσως πριν την απόσυρση των λιγοστών Αλβανικών MiG-15/17/19/21 (των Κινεζικών τους αντιτύπων για την ακρίβεια) η Τουρκία προσέφερε με την μορφή leasing 26 μαχητικά F-5 με κόστος ενοικίασης 100 δολάρια ΗΠΑ το μήνα έκαστο, με την προϋπόθεση να εκσυχρονιστούν από την ΤΑΙ σε επίπεδο F-52000. To κόστος της αναβάθμισης αυτής θα ήταν χρήματα της Τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αλβανία, γεγονός που οδήγησε την Αλβανία στο να απορρίψει την πρόταση αυτή. Η Αλβανική αεροπορία είχει δεχθεί επίσης πρόταση από την Γερμανία για παραχώρηση προκεχωρημένων εκπαιδευτικών Alpha Jet τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ελαφρά μαχητικά. Ούτε και αυτή η πρόταση προχώρησε, επίσης για οικονομικούς λόγους.

Καλλιεργώντας τις διμερείς σχέσεις της με την Αλβανική αεροπορία (Αλβανική Ταξιαρχία Αέρος) η Τουρκία εκπαιδεύει κάθε χρόνο τόσο Αλβανούς δόκιμους χειριστες, όσο και ιπτάμενους αξιωματικούς σε όλους τους τύπους α/φων που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων και F-16 σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τόσο μια φιλική προδιάθεση προς την πλευρά της, όσο και να προωθήσει την πώληση/εκμίσθωση F-16 Block30, αναλαμβάνοντας φυσικά την αναβάθμισή τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως φαντάζει μακρινό, το έδαφος όμως για τέτοιου είδους καταστάσεις καλλιεργείται συστηματικά από το 1998.

Η έστω και μικρή πιθανότητα παρουσίας τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων σε αλβανικά αεροδρόμια θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση να διασπάσει τον αποκλειστικά ανατολικό προσανατολισμό της ΠΑ και στην χειρότερη να καταφέρει αιφνιδιαστική ενέργεια από Βορειοδυτικά. Αφού τονίσουμε ότι το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί υπο της παρούσες συνθήκες (μιας και η Ελλάδα συμμετέχει στην επιτήρηση του Αλβανικού εναερίου χώρου..), ωστόσο δεν θα ήταν αφελές να αποκλειστεί η πιθανότητα η σταδιακή πολιτική ευθυγράμιση Τουρκίας-Αλβανίας να αποκτήσει και τέτοιου είδους στρατιωτικές προεκτάσεις. Η στρατηγική σημασία της 113ΠΜ καθίσταται προφανής και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον ξαναδούμε μαχητικά της ΠΑ να σταθμεύουν εκεί μόνιμα.

Ενδυματολογικές και λοιπές «ανησυχίες».

Ένας απο τους τομείς στους οποίους έδωσε μεγαλύτερη έμφαση η ηγεσία των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων μετά το 1997 ήταν αυτός των ειδικών δυνάμεων. H Aλβανική Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων που εδρεύει στην περιοχή Zall-Herr των Τιράνων δεν είναι άγνωστη στους αξιωματικούς του Αμερικανικού Στρατού και στους Τούρκους συναδέλφους τους που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του νεώτερου μέλους της βορειοατλαντικής συμμαχίας…

Άνδρες του τμήματος ειδικών δυνάμεων του Αλβανικού Στρατού στο Αφγανιστάν. Τουρκικός ιματισμός και τουρκικά ΗK-33 ανα χείρας.

Οι Αλβανοί έσπευσαν φυσικά να συμμετάσχουν σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ ανά την υφήλιο, ξεκινώντας από το αφιλόξενο Αφγανιστάν. Το πρώτο τμήμα Αλβανών ανδρών των ειδικών δυνάμεων που έφτασε στην χώρα τέθηκε υπό Τουρκική διοίκηση, με τον λόχο του Αλβανικού στρατού που κατέφθασε σε δεύτερο χρόνο να τίθεται υπό την διοίκηση των Ιταλών. Στους συνολικά 250 Αλβανούς σε υπηρεσία στο Αφγανιστάν, προσφάτως προστέθηκαν ακόμα 110 στρατιώτες που προωθήθηκαν στην επαρχία Χεράτ.

24-7-2006: Ειδικοδυναμίτες των αλβανικών ΕΔ με αμερικανό επίσημο του ΝΑΤΟ, μετά από κάποια επίδειξη. Οι πιο παρατηρητικοί θα σταθούν στις -αλά τούρκα – στολές και στο βαθύ βυσσινί χρώμα των μπερέ…Οι επιρροές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Παράλληλα με το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος συμφωνία του 1994 προέβλεπε και την συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, με την εμπλοκή της ΜΙΤ και των υπηρεσιών πληροφοριών του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ήδη απο το 1994 διαπιστώθηκε από τις Ελληνικές υπηρεσίες η εγκατάσταση σε 3 περιοχές της Βόρειας Ηπείρου (Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Αυλώνα) κέντρων ακροάσεως με σκοπό την υποκλοπή Ελληνικών στρατιωτικών επικοινωνιών, με το υλικό και εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών να παρέχεται από την Άγκυρα. Μετά τις ταραχές του 1997 και την αποδιάρθρωση των Αλβανικών κρατικών υπηρεσιών οι τουρκικές υπηρεσίες απώλεσαν προσωρινά το προνομιακό καθεστώς της δράσης τους στην γειτονική χώρα. Εκείνη την περίοδο η απουσία της «συμμαχικής» Shiq λίγο έλειψε να κοστίσει ακριβά σε ομάδα απρόσεκτων Τούρκων πρακτόρων, τους οποίους κόντεψαν να λιντσάρουν πολίτες της Επιτροπής Σωτηρίας Αργυροκάστρου στο χωριό Λιβαδειά. Συνελήφθησαν από τους κατοίκους του χωριού και όπως αποδείχτηκε παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των επιτροπών σωτηρίας που ιδρύθηκαν μετά τις ταραχές.

Την ίδια περίοδο που οι ανωτέρω σκηνές εξελίσονταν στην γειτονική Αλβανία, ένα περίεργο φαινόμενο ελάμβανε χώρα στην κοντινή Κέρκυρα. Όπως έγινε αντιληπτό στις Ελληνικές αρχές υπήρχε έντονη δυσαναλογία εισερχομένων και εξερχομένων Τούρκων τουριστών στο νησί (εγκριθείσες βίζες – εξερχόμενα θεωρημένα διαβατήρια) γεγονός που γέννησε βάσιμες υποψίες ότι υπήρχε προσπάθεια δημιουργιας δικτύου. Οι υποψίες αυτές έγιναν εντονότερες με τις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις αλβανών μαφιόζων στον νησί, που σταμάτησαν μόνο μετά απο την αποφασιστική παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. (Οι ελληνοαλβανικές «ναυμαχίες» του 1997)

Τι μέλλει γενέσθαι

Μετά από μια αναδρομή στην σχεδόν 20ετή ιστορία της διμερούς στρατιωτική συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας ανακύπτουν δύο -πολύ-κρίσιμα ερωτήματα :

  1. Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ελληνική ασφάλεια από την αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας – Αλβανίας;

  2. Τι μπορεί να κάνει η Ελληνική Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, αν αποφασίσει να αντιμετωπίσεi την αναδυόμενη απειλή – γιατί είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα η μέθοδός της είναι η ελπίδα;

 Σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, η Τουρκία προσβλέπει περισσότερο στα κρίσιμα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει απο την συνεργασία με την Αλβανία, κάτι που θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πιέζουν από κοινού την Ελλάδα σε περιόδους εντάσεως. Παρά την φρενήρη τουρκική δραστηριότητα στην γείτονα χώρα το Ελληνικό πρόβλημα προς το παρόν δεν είναι άμεσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς οι τουρκικοί στόχοι φαίνεται να είναι περισσότερο στρατηγικοί. Να θυμίσουμε ότι στην κρίση του ’87, ένα κρίσιμο στοιχείο υπεροχής μας, που μας επέτρεψε να “επικρατήσουμε” ήταν η εξασφάλιση της υποστήριξης του Βουλγαρικού παράγοντα (προφανώς με την επίνευση της ΕΣΣΔ). Η κινητοποίηση των Βουλγάρων, στα νοτιοανατολικά τους σύνορα «τελείωσε» στρατηγικά τους Τούρκους. Δευτερευόντως η Άγκυρα προσβλέπει μελοντικά και σε τυχον επιχειρησιακά οφέλη στον αεροπορικό, στον ναυτικό και -ειδικά- στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών επιχειρήσεων…

Μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να αντιδράσει στην διαμορφούμενη κατάσταση;

Αν το θελήσει, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Κι αυτό, διότι ακόμη και στη σημερινή εξαιρετικά δυσχερή οικονομική της θέση, έχει κρίσιμους παράγοντες άμεσης επιρροής επί της Αλβανίας:

– την κυριαρχική οικονομική επιρροή της

– την άμεση γεωγραφική της εγγύτητα με την χώρα

– την εθνική ανομοιογένεια των Αλβανών

– την αλληλεξάρτηση όλων των εστιών έντασης του Χερσονήσου του Αίμου, έναντι των οποίων δεν έχουμε πάντα κατ’ ανάγκην αντικρουόμενα συμφέροντα με την Αλβανία.

Αλλά όλα αυτά είναι μια άλλη, εκτενής συζήτηση…

http://www.enkripto.com/