“ΚΒΟ ΒΑΝΤΙΣ”;

Φίλοι μου / μας!

1. Κυττάζει κανείς τις ε/φ και είναι να κάνει γενικώς εμμετό με τα όσα γράφουν, ειδικώς στις πρώτες τους σελίδες! Χθες (27-01-2024), η ε/φ “ΕΣΤΙΑ”, [που ενώ είναι αντικυβερνητική, προσκείμενη στον “Σόρος-Σύριζα” ακόμα, ούσα, όπως έχουμε πει, “αδελφή” της ε/φ “Δημοκρατία” (αυτή είναι η άλλη Χουντο-Συριζαίϊκη φυλλάδα), συνεχίζει να γράφει στην καθαρεύουσα και μάλιστα στην περίπου βαριά καθαρεύουσα, αφού οι ελεγκτές των κειμένων κάπου τα έχουν μπλεγμένα γλωσσικά και παρ’ ότι εδώ και μερικά χρόνια “ανοίγει” και αυτή από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως και οι άλλες, οι εκδότες της δεν προέβησαν και (!) στην γλωσσική της… μεταρρύθμιση, για να κρατούν τα προσχήματα, ασφαλώς υποκρινόμενοι], έγραψε: “Δώρον άδωρον τα F-35 για την Ελλάδα”*!

Δεν θα ασχοληθούμε με τις παπαριές της ε/φ “ΕΣΤΙΑ” και του αηδούς δύσμορφου αναφερόμενου ως εκδότη της, δημ/φου Κου Μ. Κοττάκη, διότι έχουμε επίπεδο!

Θα γράψουμε μόνον (έστω και πάλι, αλλά μόνον αυτό) πως Ο “ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” ΕΠΕΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ Π-Θ ΜΑΣ Ο Κ.Κ.Μ. ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, “ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑΣ ΣΥΝΘΗΚΑΣ” ΠΑΝΤΑ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ, ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΗΣΥΧΗ! Αυτό και τίποτα άλλο!

Α! Και κάτι ακόμα! Με αφορμή αυτό που μόλις διαβάσατε, οι Έλληνες, (ξαναγράφω οι Έλληνες και όχι οι ελληνικής καταγωγής διεθνιστές, εγχώριοι μεγαλόσχημοι και ξένοι… εισβολείς, “λάθρο” και όποιοι άλλοι), κανονικά (!!!) ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΓΙ΄ΑΥΤΟ, … ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΗΣΥΧΟΙ, ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ “ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ “ΠΗΓΕ” ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΜΙΑ ΕΤ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ… ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΣ (ΓΙΑ 1Η ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ), ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ Γ’ Π.Π.! (Σας είχαμε καλέσει να πάτε εδώ και να διαβάσετε, τί γράφαμε για το πώς τα τεκταινόμενα τώρα στην Μ. Ανατολή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Πλανήτη σε έναν Π.Π. ! Το κάνατε; Επίσης, ευκαιρία είναι να πάτε να διαβάσετε, τί γράφαμε για το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, τότε που ασχολούμασταν με την ρ/εισβολή στην Ουκρανία και την 2η (μετά το 1918), αλλά οριστική όμως διάλυση της Τουρκίας! Γι’ αυτήν την διάλυση θα διαβάσετε και 1, 2 πραγματάκια πιο κάτω)!

ΑΝΤΕ, ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ… ΜΑΛΑΚΕΣ!.. 

* Διαβάζοντας την… ανάλυση του “Δώρον Άδωρον, κλπ”, πραγματικά σε πιάνει θλίψη (!) για την κατάντια της κάποτε σοβαρής ε/φ “ΕΣΤΙΑ”! Τελείωσαν μάλλον οι… αναλυτές!..

-/- 

Η ίδια ε/φ έγραψε και την άποψη ενός Αντιναυάρχου μας (Ε.Α.), [του οποίου το ονοματεπώνυμο που λήγει σε – άρης” συνειδητά δεν θα σας το γράψω τώρα εδώ, αλλά στο ΥΓ, για να μην… εκνευριστώ και χάσω τον ειρμό μου (άποψη που την αναμετάδωσε ο τ/Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, σχεδόν πανηγυρίζοντας η πλειοψηφία του)], και ο οποίος Ναύαρχος (μας) είπε ουσιαστικά ότι δεν μπορούμε “να τα βάλλουμε” με τους Τούρκους!..

Δεν ξέρουμε αν ο υπόψη Ναύαρχος είναι… κλώνος του περίφημου κάποτε προδότη Α/ΓΕΝ Αραπάκη, αλλά με πολύ αγάπη τον καλούμε να πάψει να ανακατεύεται σε… χωράφια που δεν γνωρίζει, διότι εκτίθεται (!) και μάλιστα πάρα πολύ, παρουσιαζόμενος ως “ο… άναξ των ασχέτων” (και είναι κρίμα και άδικο, αφού είναι Στρατιωτικός, αλλά μάλλον θα ήταν της κατηγορίας “Ναύαρχος Αποστολάκης”, ήτοι “τραμπαρίφας” και “τριαλαριλαριό” στρατιωτικά και πνευματικά) και να ασχοληθεί, ων συνταξιούχος πια, με ό,τι τυχόν άλλο, πλην των ΕΕΔ, τον ευχαριστεί, όπως ίσως ένα Καφενείο, η κηπουρική, το ψάρεμα, η γυμναστική, ίσως, κλπ.

2.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ (27 Ιαν.)

ΤΟΥ

“ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ”

Credit: Getty Images/National Archives

Ολοκαύτωμα - Βικιπαίδεια

Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι! Ένα κείμενο μνήμης... - Militaire.gr

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

ΣΕΒΑΣΜΟΣ!!!

-/-

Α. ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΝΤΡΟΠΗ (!) ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ (!) Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ “ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ”, ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ, ΕΚΛΗΘΗ ΝΑ ΜΗΝ… ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΕΙ (SİC) ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ!..

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ι/Π-Θ, ΚΟΥ Β. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΗΤΑΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ!

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ, ΟΠΩΣ Ο ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΛΑΟΣ, ΠΟΥ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥ ΤΟ 1948 ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠIA ΥΠΟΣΤΑΣΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 6 ΕΚ-ΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ TOY ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙ-ΚΤΗΝΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ “Δ.Δ.” ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, ΟΥΤΕ – ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ – ΣΤΟ ΝΑ ΖΗΣΗ!!!.. 

1000 ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΑΜ, ΚΟΝ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ (ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ), ΠΩΣ “ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΠΟΤΈ”!..

“ΒΓΗΚΑΝ” ΚΑΤΙ ΟΧΙΕΣ, ΓΝΩΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΕΜΑΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ τ/”F-16″, ΤΑ ε/”F-35″, ΚΛΠ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΒΡΩΜΙΚΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ (!) ΤΟΝ ΚΟ ΔΕΝΔΙΑ, ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Π-Θ, ΟΠΩΣ KAI -ΚΥΡΙΩΣ- THN E/TITANIA (!) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ Α’ 4ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Μ. ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΗΣ, 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ Π-Θ, ΩΣ ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ, ΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΝΥΝ ΥΠΑΜ!

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΩΣ ΠΧ “ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΦΥΓΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ”, ΕΠΕΙΔΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ “F-16”, ΑΦΟΥ, ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ, Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ, ΚΛΠ, ΕΝΩ ΕΚΕΙ (ΥΠΕΞ) Ο… ΠΡΟΔΟΤΗΣ (ΑΥΤΟ ΥΠΟΝΟΕΙΤΑΙ) Π-Θ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ, ΚΛΠ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΚΕΙ ΤΟΝ ΚΟΝ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ! [ΚΑΤ’ ΕΜΑΣ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΗ… ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ (ΚΑΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ “ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ”)]!..

Β. ΕΠΙΣΗΣ!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΒΛΑΧΟ-ΛΑΜΙΩΤΗΣ… ΑΡΧΙΤΣΙΦΛΙΚΑΣ… “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ”, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ Η (ΔΙΑΖ) ΟΡΘΟΤΕΡΑ… “ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ” ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ, ΠΟΥ ΧΘΕΣ, ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ* ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΚΛΠ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ “ΧΑΜΑΣ” ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΥΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΟΝΟΜΑΣΕ “ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ”!

ΤΡΑΒΑ ΤΩΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ “ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ”, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΠΑΤΡΗΔΩΝ “ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ”, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ “ΚΤΥΠΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ”, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΝΑ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ!.. ΥΠΟΚΡΙΤΗ!..

ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜ…Υ, (ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ), ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ, ΡΕ… ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΘΕΙΣ! ΟΥΤΕ Ο ΡΤΕ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ, Η ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ, ΚΛΠ, ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΣΟ ΕΣΥ ΧΘΕΣ”! ΚΑΙ Ο ΡΤΕ, ΡΕ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ! ΕΣΥ Η (ΔΙΑΖ) ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ;

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΡΧΙ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ… ΕΥΤΡΑΦΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ! ΑΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1990! ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ!

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Φ/Γ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΝΤΕΝ, ΚΛΠ, ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΈ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ Π.Π. ΠΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ, ΦΟΒΑΣΑΙ; (ΕΝΝΟΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ “ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ”, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ).

ΚΑΙ ΚΑΛΑ! Η Φ/Γ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ “ΑΞΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ” ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ “ΠΡΟΞΙ” ΤΟΥΣ, ΣΑΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΤΟ “ΠΡΟΞΙ” ΤΟΥ ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ, ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ, ΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ, ΚΛΠ; ΕΔΩ ΠΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ! Η (ΔΙΑΖ) ΟΧΙ;

* ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ (27-01-2024), ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ, ΤΑ “ΣΟΡΟΣ-ΣΥΡΙΖΟΠΟΥΛΑ”, ΟΙ ΑΝΑΡΧΕΣ, (ΚΥΡΙΩΣ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΣΟΡΙΤΕΣ), Ο “ΑΝΤΑΡ-CİA”, ΚΛΠ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ Ι/ΠΡΕΣΒΕΙΑ!.. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ… “ΣΩΛΗΝΑ” Η (ΔΙΑΖ) ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ… “ΠΙΠΑ” ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ “ΚΚΣΕ”, ΗΤΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΒΛΑΧΟΥ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.

-/-

3. Αναφερθήκαμε, τις κοντινές… προάλλες, στην μεγαλειώδη (!) φετινή άσκηση “STEADFAST DEFENDER”

[η οποία αντικατοπτρίζει στην πράξη τις ετοιμασίες συνολικώς της Δύσεως για έναν πιθανό Π.Π. / είχαμε γράψει πως θα δοκιμαστούν όλα τα πολεμικά δυτικά σχέδια που ετοιμάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, ήτοι από το 2014, την κατάληψη – παρέλαση των ΡΕΔ στην χ. της Κριμαίας και μετά, πως θα μεταφερθούν δυνάμεις στα σύνορα με την Ρωσία, κλπ /

η μετατροπή της Ελλάδος –ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΑΤΑ (!)– σε μια μεγάλη αμερικανική Βάση,

η ανοχή των Η.Π.Α. στην προκλητική, υβριστική και υποτιμητική πολιτική απέναντί της στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια,

η αναγνώριση των Σκοπίων ως “Β. Μακεδονία” (!),

η πρόσφατη Ε-Τ “Διακήρυξη Των Αθηνών”,

η μεταφορά, τους τελευταίους μήνες, μειζόνων, ναυτικών και μη, αμερικανικών Μονάδων, στην Α. Μεσόγειο,

οι προχθεσινές ρ/δηλώσεις “θα αποχωρήσουμε από την Συρία, αν και οι Η.Π.Α. αποχωρήσουν από το Ιράκ”,

η πρόσφατη, σχεδόν τζάμπα / δωρεάν παροχή φυσικού αερίου στους Σέρβους από την Ρωσία,

ο πόλεμος των Κατασκόπων τουλάχιστον 8 με 9 “ΜΥ” στην γειτονιά μας, εδώ και 15 χρόνια τώρα, κλπ,

όλα αυτά θα πρέπει να ειδωθούν στο πλαίσιο αυτό που αναπτύξαμε ήδη, ήτοι ενός επερχομένου Π.Π. και είχαμε γράψει περί ενός πιθανού Π.Π., στο οποίο ο εχθρός της Δύσεως και του ηγέτη της, δηλαδή των Η.Π.Α., θα είναι η Ρωσία! (Πάτε λίγο πίσω και δείτε τί είχαμε γράψει]!

Θυμίζω πως ο επικεφαλής του Ρ/”Συμβουλίου Ασφαλείας”, Κος Ντμίτρι ΜΕΝΤΒΕΓΙΕΦ είχε δηλώσει πριν από σχεδόν 2 χρόνια κιόλας, πως η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν Π. Π. *! (Εμείς είχαμε γράψει εδώ πως η ρ/εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί την αρχή του Γ’ Π. Π.)!..

* Και μιας και είπαμε για την Ρωσία, ας αναφερθούμε και στα υπόλοιπα… μέλη του “Άξονα Του Κακού”! Η Β. Κορέα, δια του Αρχηγού του Κράτους Κιμ Γιουνγκ Ουν δήλωσε, προ ολίγων μόλις ημερών, πως είναι έτοιμη για Π. Π. !

Η Κίνα, παρ’ ότι την νοιάζει μόνον ο… παράς και όχι οι πόλεμοι [γι’ αυτό άλλωστε και “τα έβαλε” προχθές με την θεωρητικώς… “δικιά της” Υεμένη (εννοώ χώρα του “Άξονος”, αφού είναι “πρόξι” του Ιράν), διότι με τα όσα κάνουν οι “Χούτι”, υποχρεώνεται και αυτή στον διάπλου της “Αφρικανικής Ηπείρου”, χάνοντας έτσι και αυτή πολλά λεφτά / είδατε “ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ”!..], έστειλε αμέσως, προ ημερών, έναν σχεδόν στολίσκο περί την Ταϊβάν, όταν νόμισε / έκρινε πως πήγαν εκεί να “παίξουν παχνίδι”, σε βάρος των “θέλω” της, οι Η.Π.Α.!..

Το Ιράν είναι “λόγια” ή και “στα λόγια”, της μορφής “θα σας κάνουμε, θα σας δείξουμε, κλπ”, παρ’ ότι έχει δυνάμεις του σε Συρία, Ιράκ και Λίβανο και παρ’ ότι έχει δεχθεί 2 δολοφονίες υψηλόβαθμων δικών του (μάλλον ενός δικού του και του Νο “2” της συμμαχικής του “ΧΑΜΑΣ”), συν πλήγματα εντός του εδάφους του, όπως πχ η φωτιά που κατέκαψε ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Τεχεράνης, τον σκοτωμό Ιρανών “Φρουρών Της Επαναστάσεως” στην Δαμασκό, μετά από Ι/βομβαρδισμό, κλπ, κλ, κλπ!..

-/-

“Προχθές” ο νυν Αρχηγός των Βρετανικών ΕΔ δήλωσε πως πια είναι καιρός οι ΕΔ της Μ. Βρετανίας να μεταπέσουν (ουσιαστικά αυτό είναι, λέμε εμείς, το σωστό ρήμα), σε μια μορφή Επιστρατεύσεως (“ΕΠΣ”), από τώρα, ενώ παλιότερα και πάλι Αρχηγός των “Βρετανικών ΕΔ” είχε αναφερθεί σε “Π.Π.” που έρχεται, κλπ!..

Ακόμα! Μετά από την ρ/εισβολή στην Ουκρανία, “βαλτοί”, δημ/φοι και “δημ/φοι” του παγκόσμιου Τύπου, μιλούσαν για μια πιθανή γενίκευση του Πολέμου και… μετεξέλιξή του σε “Παγκόσμιο”, κάτι που ακούγεται, όλο και πιο συχνά, τώρα, με τον Πόλεμο μεταξύ των “İDF” και της “Χαμάς”!

Οι ίδιοι οι Τούρκοι “βγήκαν” και μίλησαν, σχεδόν προ 6 μήνου, για όλο και πιο έντονη Ισραηλινή παρουσία στα “Κατεχόμενα” της “Κυπριακής Δημοκρατίας” (1ος “Ζωτικός Χώρος” η Κύπρος για το Ισραήλ), μέσω κυρίως αγορών γης, αλλά και μέσω αγορών διαμερισμάτων – χώρων, κλπ, δηλώνοντας την πολύ μεγάλη ανησυχία τους γι’ αυτό! (Στον 2ο προς Δυσμάς “Ζωτικό Χώρο” του Ισραήλ, την Κρήτη, από τις 10ετίες του 1960 και του 1970, το Ισραήλ “άπλωσε τα δίχτυα του”, μέσω αγορών, και εδώ, κυρίως γης)!..

Με αφορμή κυρίως τις 21 τ/πρόσφατες ανθρώπινες στρατιωτικές απώλειες και την αναφερθείσα, κυρίως από διαρροές, από τις “ΤΕΔ”, εμπλοκή στις Τ-Κουρδικές αυτές συγκρούσεις του Ισραήλ, δια των “Μ. Υ.” του, κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές στην γείτονα, πρώην στρατιωτικοί, αλλά και ιδιώτες – αναλυτές, ανέφεραν πως το ΙΣΡΑΗΛ στοχεύει στο να επιτεθεί στην Τουρκία!..

[Υπήρξε και η κατά τους Τούρκους πρόσφατη αποκάλυψη ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας μέσα στην Τουρκία (ΥΓ), που η “ΜΙΤ” μας είπε πως ξεσκέπασε, κάνοντας και σχετικές συλλήψεις υποτιθεμένων – φερομένων ατόμων, ως Οργάνων της “ΜΟΣΑΝΤ”, υπήρξε επίσης η φερόμενη συνεργασία (;) του πρώην κορυφαίου στελέχους του “CHP” (και νυν Προέδρου του νεο-ιδρυθέντος από αυτόν τ/”Κόμματος ΝΙΚΗ“)  Ουμίτ ΟΖΝΤΆΓ με την “Μοσάντ”, ο νυν (ακολουθήσας) εμφύλιος μέσα στο “CHP”, κλπ]!

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΡΑΣΗ “ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ “ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΣΡΑΗΛ”, ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ Ι/ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ !!!

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ “ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΣΡΑΗΛ” ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣ Β. ΚΑΙ ΒΔ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΡΑ ΚΑΙ Ι/ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ “ΠΏΣ”), ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΙΑ ΣΥΡΙΑΣ, ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ “Η ΛΩΖΑΝΝΗ” ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΜΙΑ ΕΚ ΔΥΣΜΩΝ ΝΕΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ 1918, ΔΙΑΛΥΣΕΩΣ – ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΆ ΤΗΣ!..

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και πάλι, ο ΡΤΕ από την Σμύρνη όπου μετέβη το Σάββατο (27-01-2024) για ομιλία σχετική με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές (31-03-2024), κλπ, αναφέρθηκε και πάλι σε… ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ εκ Δυσμών, σ’ αυτούς που πέταξαν στην θάλασσα, υπονοώντας τους Έλληνες, κλπ!, ενώ παλιότερα είχε αναφερθεί ότι η Τουρκία είναι ήδη σε πόλεμο με τους δυτικούς Ιμπεριαλιστές, πόλεμο, τον οποίον και είχε ονομάσει “2ο τ/Πόλεμο Ανεξαρτησίας”!.. (Ο 1ος ήταν: 1918-1922).

Τέλος, ο ΓΓ/ΝΑΤΟ δήλωσε προχθές πως στα Βαλκάνια αναμένονται αναστατώσεις και συγκρούσεις!.. (Ο Β/ΓΓ, Ρουμάνος Μιρτσέα Γκεοάνα φέρεται ότι θα μεταβεί στο Σεράγεβο, στις 01 και 02 Φεβ. 2024).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ!

α. Η Ελλάς θα πρέπει να ζητήσει να πάρει ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ (!) την συνημμένη με τα “F-35” στρατιωτική βοήθεια των Η.Π.Α., αυτό που ακούστηκε ως παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοηθείας προς εμάς, του μέλλει να μας δοθεί αμερικανικού “ΜΑΜΟΥΘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ”, όπως το ονόμασαν!..

Επίσης, μετά τις 29-01-2024, ημερομηνία που ακούσαμε ότι η εγκριτική αμερικανική επιστολή για την προς εμάς παροχή των “F-35” θα ευρίσκεται στο Γραφείο του ΥΠΑΜ μας, Κου Νικολάου ΔΕΝΔΙΑ, θα πρέπει το ΓΕΕΘΑ – ΓΕΑ να συνεννοηθεί με την “USAF” και να αποστείλει αμέσως στις Η.Π.Α. τους πρώτους Έλληνες πιλότους που θα πιλοτάρουν τα “F-35” στις Η.Π.Α. για εκπ-ση, όπως και τους πρώτους Έλληνες Μηχανικούς για τον ίδιο σκοπό!.. (Εμείς εκτιμούμε πως το ε/ΓΕΑ έχει ήδη “βγάλλει” τα ονομ/μα των πιλότων και των μηχανικών μας που θα μεταβούν στις Η.Π.Α.)!..

ΑΣΧΕΤΗ TSODA:

ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ “ΡΙΧΝΕΙ”, ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 3 ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ “ΕΕΔ”, ΟΠΩΣ ΚΑΙ “ΜΑΧΗΤΗΣ” ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΘΕΙ!..

β. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στον σχηματισμό, όλο και περισσότερο, μιας πιο εδραίας – πιο σταθεράς γνώμης μας περί ενός επικειμένου Π. Π. , του 3ου κατά σειράν! Τί λέτε και εσείς; Στείλτε μας την επιχειρηματολογημένη γνώμη σας!..

4. ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΩΣ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ “ΚΟΒΕΙ” ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΑΝ “ΝΑΙ”, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ;

5. ΑΚΟΥΤΕ ΠΩΣ Η ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ ΜΠΡΑΝΤΛΕΛΫ) ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Η “ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ’, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΚΕΙ ΤΕΙΧΟΣ!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 . 25 ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ “ΛΑΘΡΟ” ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΤΟΥ!

Έτσι, ευλόγως, γεννάτε το ερώτημα, αν θα υπάρξει σύγκρουση των ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΏΝ του Τέξας, με τους Ομοσπονδιακούς, κάτι που θα σημάνει… εμφύλιο πόλεμο! Έστω μια αχρείαστη, και δη αυτήν την ώρα, εσωτερική σύγκρουση, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πώς θα καταλήξει!  Οψόμεθα, αν και πιστεύουμε πως δεν θα γίνει το παραμικρό!..

6. Η ΩΡΑ ΤΟΥ “ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΖ“!

Τρομερή ελληνική επίθεση στα όσκαρ, δύο υποψηφιότητες σε έναν αγώνα!

Τρομερή ελληνική επίθεση στα όσκαρ, δύο υποψηφιότητες σε έναν αγώνα!
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024

** Η ΠΕΝΑΛΤΑΡΑ ! ***

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ !

ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ

ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΚΩΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΑΝ … «ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΟΙ» ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΜΟΥΣΑΝΤΕΝΙΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΟΙ … «ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΙ ΤΗΣ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑΣ» ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΝΑ !

*** Πάλι την έκανε λοιπόν ο Ιωαννίδης. Ο μεγάλος γκολτζής, ο υπεράσσος, ο παικταράς πού ξεσκίζει τα αντίπαλα δίχτυα. Πάλι εκμαίευσε πέναλτι σε φάση πού δεν υπήρχε ούτε καν φάουλ. Πάλι «κορόϊδεψε» τον διαιτητή, πάλι κορόϊδεψε το VAR και πήρε πέναλτι μαϊμού, πού δεν ήταν ούτε στα όνειρα του Τερίμ.

*** Το είδαμε όλοι το «πέναλτι», τι μέρος λόγου ήταν. Και όλοι, τον χαρακτηρίζουνε θεατρίνο. Κάποιοι μάλιστα το προχωράνε παραπέρα και λένε ότι με τέτοιο ταλέντο στο θεατριλίκι θα μπορούσε άνετα να κερδίσει και το Οσκαρ ηθοποιϊας

*** Εγώ όμως, δεν τα βλέπω έτσι, Δεν θεωρώ σωστό, σε θέματα τόσο σοβαρά, όπως η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ αποτελέσματος, να υπάρχει η διάθεση αστεϊσμού. Να της δίνουμε και διάσταση πλάκας, καλαμπουριού και να θαυμάζουμε την κουτοπονηριά, την εν ψυχρώ εξαπάτηση προκειμένου να αποκομιστούν αντικανονικά οφέλη

*** Πιστεύω, βάση αυτών πού είδα, ότι ο διαιτητής Διαμαντόπουλος ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ υπάρξει αυτή η μαϊμουδιά, αυτή η απατηλή συμπεριφορά του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, για να δώσει το πέναλτι, την εσχάτη των ποινών και να ΓΛΙΤΩΣΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ από το ΚΑΖΟ της ήττας μέσα στο γήπεδό του, από τον ελλιπή και προερχόμενο από ταπεινωτική ήττα 0-5 από την Αεκ

*** Είναι γνωστός, γνωστότατος ο τρόπος πού παίζει ο Ιωαννίδης, ειδικά στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ. Πέφτει πάνω στον αμυντικό και μετά σωριάζεται στο έδαφος κραυγάζοντας, για να εκμαιεύσει φάουλ. Ορμάει μαινόμενος πάνω στον στόπερ, βάζοντας το πόδι του μπροστά απ’ το πόδι του για να φανεί σαν «ανατροπή μέσα στην περιοχή» και να πάρει πέναλτι.

*** Προχθές, με τον Ατρόμητο, έκανε κάτι άλλο, πιο … «προχωρημένο» ! Εβαλε το αριστερό του χέρι μπροστά από το πρόσωπο του στόπερ, πού ενστικτωδώς το ώθησε προς τα πίσω για να βλέπει τη φάση. Ο Ιωαννίδης έπεσε σαν κεραυνοβολημένος, παριστάνοντας τον ψόφιο κοριό. Και μετά από μία μικρή ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ανάμεσα στους τύπους πού ήταν στο VAR αλλά … δεν μπορούσαν ΤΑΧΑΤΕΣ να διαλευκάνουν τη φάση, ο διαιτητής Διαμαντόπουλος έτρεξε «να το δει και να αποφασίσει» !

*** Τι να αποφασίσει, ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ. Λέτε να μην ήξερε τι έγινε ; Λέτε να μην ήξερε τι θα … αποφάσιζε, εκ των προτέρων ; Λέτε να μην ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ο Ιωαννίδης ; Μωρέ ΗΞΕΡΕ και ΠΑΡΑΗΞΕΡΕ. Ο Διαμαντόπουλος ( και αυτό ίσως ξενίσει μερικούς φίλους, αλλά είναι η άποψή μου ) είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ. Ισως μάλιστα να είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ διαιτητής σήμερα απ’ όσους διαθέτουμε !

*** Ο Διαμαντόπουλος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία πού πρέπει να διαθέτει ένας ολοκληρωμένος διαιτητής, Φυσική κατάσταση, γνώση κανονισμών, αντίληψη φάσεων, οξυδέρκεια και προ παντός εξυπνάδα. Αυτά είναι τα προσόντα του, όπως τα έχω αντιληφθεί μετά από δεκάδες αγώνες πού τον έχω παρακολουθήσει

ΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

*** Εκτός όμως από τα προσόντα, του αποδίδω και ένα ελάττωμα, ένα μειονέκτημα πού ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ, που ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΛΑ τα υπέρ του. Δεν έχει αντίληψη της έννοιας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ. Δεν καταλαβαίνει την έννοια της λέξης ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ. Ο Διαμαντόπουλος ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΤΟΥ όπου επιθυμεί ! Σε όποια ομάδα ΕΠΙΛΕΓΕΙ να ευνοήσει, την ευνοεί σε υπερβολικό βαθμό. Μέχρις αηδίας, πού λέμε.

*** Ακριβώς αυτό είδαμε και προχθές στη Λεωφόρο. Από το 85′ (και ενώ είχε συνειδητοποιήσει ότι το συνονθύλευμα του Φατήν Τερίμ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕΙ και προσπάθησε να … βάλει πλάτη κι’ εκείνος με το μουσαντέν πέναλτι, Απέτυχε όμως. Και τα χειρότερα, συνέβησαν μετά ! Ποιος μπορεί να ξεχάσει το άγχος και την αγωνία του Διαμαντόπουλου, με το να σμπρώχνει συνέχεια τους πράσινους με τρόπο ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ.

*** Παρακολουθήσαμε ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ φάσεις με μαρκαρίσματα ΚΑΡΑΤΕ των Παναθηναϊκών πάνω στους ΗΡΩΪΚΟΥΣ Περιστεριώτες, πού όχι απλά φάουλ, αλλά μέχρι και ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ δικαιολογούσαν, να τις ξεπερνάει και μάλιστα με ιδιαίτερη … βιασύνη ο Διαμαντόπουλος, γιατί … περνούσε ο χρόνος και δεν έφταναν στο επιθυμητό !

Ο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ

*** Μέχρι και την παράταση πού ο ίδιος έδωσε, των επτά λεπτών διαστρέβλωσε ο Διαμαντόπουλος, μακραίνοντάς στα … δέκα λεπτά, διάστημα στο οποίο συνέχισε να οργιάζει υπέρ του Πόα ! Ανεπανάληπτος και ανεκδιήγητος. Και όμως, η ΚΕΔ του κ. Μάνταλου τον ΞΑΝΑΒΑΛΕ σε αγώνα της Κυριακής, και πού νομίζετε ; Στον … Ολυμπιακό !!!

*** Να το πω θράσος ; Να το πω ιταμότητα ; Να το πω, επίδειξη δύναμης ; Ο,τι και να πω, όπως και να το χαρακτηρίσω, μέσα θα είμαι. Στέκομαι όμως σε μία άλλη εκδοχή. Την εκδοχή της ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. Αυτής δηλαδή πού λέει, «μη μας κολλάτε, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ό,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΟ, ΚΕΔ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΦΕΣ ΚΑΙ ΟΥΕΦΕΣ να μας προστατεύουν.

*** Είναι όμως έτσι ; Θα συνεχίσουμε αύριο … ***

*** Να το δούμε κι’ αλλιώς, κύριε Μάνταλε : «Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», λένε οι σοφοί ***

*** «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει απαγόρευση εισόδου στους αγώνες και για τους διαιτητές. Όχι μόνο για τον Κούγια» ( Tasos Tsintziras ) **

*** Στην Καβάλα είναι το σπίτι του Μάνταλου, όπου έγινε το χτύπημα στη σύντροφό του. Νομίζω ότι και μόνο του αυτό το στοιχείο, «βοηθάει» ως προς το πού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας ***

*** Είναι κανόνας. Όταν έχεις ένα κράτος μπορντέλο, πληρώνουν πάντα οι πελάτες ***

*** Εγώ πάντως ξέρω κάποιον πού σίγουρα … «ξέρει που μένει» ο Μάνταλος ***

ΣΤΑΣΗ ΓΕΛΙΟΥ !!!

*** Ανακοίνωση ΠΑΟΚ : “Η νίκη επί του υπόκοσμου του παραποδοσφαίρου είναι υποχρέωση όλων μας” ! Χαχαχαχαχαχχχχ …

*** Ανακοίνωση ΑΕΚ : «Καλούμε την πολιτεία να προστατεύσει το ποδόσφαιρο από την δράση της διαχρονικής εγκληματικής οργάνωσης» ! χαχαχαχαχχχχ… Ουαχαχαχχχαχαχαχχχχ ! Κλαίμε !!! ***

ΣΤΑΣΗ ΓΕΛΙΟΥ (2)

*** «Όταν σε ενημερώνουν ψεύτες, γίνεσαι ψεύτhς. Τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με VAR πήρε ο Ολυμπιακός με Μάρτινς ΚΑΙ VAR αλλά για τον Αλμέιδα είναι … χειμώνας. Ζείτε σε παράλληλο δικό σας σύμπαν καημένοι…» George Poulikarakos **

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ COSMOTE

ΜΕ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ

*** Ξεπέρασαν και τον εαυτό τους τα νούμερα της COSMOTE με το να εκθειάζουν τον Μπακασέτα πριν ακόμα αρχίσει το παιχνίδι. Όταν όμως πέρασε λίγη ώρα και ο Μπακασέτας «κάθισε», ούτε κουβέντα. Μόνο στην αλλαγή του τον θυμηθήκανε και επανέλαβαν για εικοστή έβδομη φορά το … «ο αρχηγός της Εθνικής» μπας και το … εμπεδώσουμε **

-/-

ΚΑΙ

Τέσσερα χρόνια μετά: Όλη η αλήθεια για την πολυϊδιοκτησία

Τέσσερα χρόνια μετά: Όλη η αλήθεια για την πολυϊδιοκτησία
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 

Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το πληρέστερο χρονολόγιο και τις κρυμμένες αλήθειες για την καταγγελλόμενη πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης που τάραξε τα νερά του Ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από τέσσερα χρόνια…

Η υπόθεση της καταγγελλόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης ήταν μια υπόθεση-σταθμός στην ιστορία του αθλητικού δικαίου και λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει έως σήμερα τι πραγματικά συνέβη… Εμείς θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της υπόθεσης στο πληρέστερο αφιέρωμα που έχει γραφτεί για το θέμα.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Καταρχάς πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, γιατί ο κόσμος ακούει πολλά και ειδικά όταν εμπλέκονται πολύπλοκοι νομικοί όροι, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει.

Πολυϊδιοκτησία στον αθλητισμό υφίσταται όταν ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρεία έχει την ιδιοκτησία περισσότερων ομάδων. Αυτό μπορεί να επιτρέπεται όταν οι ομάδες αγωνίζονται σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα, στον Βαγγέλη Μαρινάκη ανήκουν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα και η Νότιγχαμ Φόρεστ στην Αγγλία. Αυτό δεν είναι ούτε αθέμιτο, ούτε παράνομο.

Όταν όμως οι ομάδες αυτές αγωνίζονται στην ίδια χώρα και πολύ περισσότερο στην ίδια λίγκα, τίθεται θέμα ακεραιότητας του πρωταθλήματος για ευνόητους λόγους, συνεπώς είναι παράνομο.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική ιδιοκτησία, όχι η τυπική. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το ποιος κάνει το κουμάντο σε μια ΠΑΕ, όχι ποιος φαίνεται τυπικά πρόεδρος. Αν κάποιος ελέγχει στην ουσία, ασκώντας κυριαρχική επιρροή τόσο την ΠΑΕ Α όσο και την ΠΑΕ Β, τότε ασκεί πολυϊδιοκτησία, ακόμα και αν έχει έναν τρίτο αχυράνθρωπο να φαίνεται τυπικά πρόεδρος της ΠΑΕ Β.

ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από τον αθλητικό νόμο της Ελλάδας που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Η προβλεπόμενη ποινή μέχρι το 2020, ήταν ξεκάθαρη: Υποβιβασμός. Το Κράτος έχει αναθέσει με νόμο, τα καθήκοντα διάγνωσης της πολυιδιοκτησίας στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.).

Ένα προβληματικό θέμα όμως ήταν το εξής: Ο νόμος όριζε ότι την ποινή του υποβιβασμού έπρεπε να την επιβάλει ο αθλητικός δικαστής της λίγκας.

Δηλαδή μια ποινή που προβλέπει το Κράτος δεν την βεβαιώνει κάποιο κρατικό όργανο (όπως ο αστυνομικός το πρόστιμο), αλλά ο αθλητικός δικαστής, δηλαδή ένας ιδιωτικός υπάλληλος ενός σωματείου. Ο αθλητικός δικαστής ακόμα και αν είναι τακτικός δικαστής, αποτελεί στην ουσία ιδιωτικό υπάλληλο, καθώς πληρώνεται από την ΕΠΟ.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά το χρονολόγιο της υπόθεσης με τις ημερομηνίες σταθμούς και όλα όσα συνέβησαν:

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

2018
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ

Το 2018, ο Κυριάκος Θωμαΐδης δεν εργαζόταν στο Open του Ιβάν Σαββίδη όπως σήμερα, αλλά ήταν ακόμα υπάλληλος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου στον ΣΚΑΙ (ραδιόφωνο/τηλεόραση). Οι σχέσεις ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού ήταν ακόμα πολύ κακές σε διοικητικό επίπεδο (λόγω της διαιτησίας Κύζα στον ημιτελικό κυπέλλου του 2017 και του περιστατικού με το κουτάκι μπύρας στον Βλάνταν Ίβιτς στα playoffs της ίδιας χρονιάς) και τα δημοσιεύματα του Κυριάκου Θωμαΐδη χτυπούσαν συχνά τον ΠΑΟΚ.

Τότε ο κ. Θωμαΐδης αναρωτήθηκε από το blog του σε ποιον ανήκει το «Le Challet» της Ξάνθης, δηλαδή το τετράστερο ξενοδοχείο που χτίστηκε μαζί με το προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ Ξάνθη, αφήνοντας ξεκάθαρο υπονοούμενο ότι δεν ανήκει στον ίδιο…

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
7.000 ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ!

Στις 31/03/2019, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Ξάνθη στα Πηγάδια. Στο γήπεδο θα δώσουν παρουσία 7.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ (!) γεγονός που προκαλεί αίσθηση λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων οπαδών φιλοξενουμένων ομάδων, ενώ πολλοί φίλοι των γηπεδούχων δεν μπόρεσαν να πάνε στο γήπεδο…

Ο δικέφαλος νίκησε με σκορ 1-2 (είχε νικήσει και στον πρώτο γύρο) και έκανε αποφασιστικό βήμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 5 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό, έχοντας κερδίσει 6 βαθμούς στους δύο αγώνες με την Ξάνθη.

ΜΑΙΟΣ 2019
ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Στις 26/05/2019, ο μακαρίτης δημοσιογράφος και τότε πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM είχε αναφέρει ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε την Ξάνθη αλλά και τον Παναιτωλικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει Πανόπουλος στην Ξάνθη, την έχει αγοράσει ο Σαββίδης»!

Την ίδια περίοδο οργιάζουν οι φήμες ότι στόχος της νέας κατάστασης στην Ξάνθη είναι να καταστεί η περιοχή (ξενοδοχείο και προπονητικό) κέντρο προετοιμασίας ομάδων από τη Ρωσία.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
Η ΕΠΟ «ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ» ΤΗΝ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ!

Όπως έχουμε αναφέρει, η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από τον νόμο του Κράτους. Παρόλα αυτά και η ίδια η ΕΠΟ στους δικούς της κανονισμούς (ΚΑΠ) προέβλεπε ποινές για την πολυιδιοκτησία. Ξαφνικά στις 26/07/2019 η διοίκηση Γραμμένου σπεύδει να διαγράψει τις ποινές για την πολυιδιοκτησία από τον ΚΑΠ και άπαντες απορούν γιατί…

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στις 03/12/2019, ο τηλεοπτικός σταθμός One, φέρνει στο φως σοβαρά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά, ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη Ιωάννης Καλπαζίδης σερβιτόρος από το Κιλκίς, είχε αγοράσει από το 2018 τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της Κυπριακής εταιρείας Rfa, εξαγοράζοντας την εταιρεία Vialand του Πανόπουλου στην οποία ανήκαν οι εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, ο σερβιτόρος ανιψιός του Σαββίδη, κατέθεσε (βάσει του ρεπορτάζ) 10 εκατομμύρια ευρώ στην Rfa πριν την αγοραπωλησία. Επικερδές επάγγελμα αυτό του σερβιτόρου…

Ήταν όμως δικά του τα χρήματα; Μπορούσε ένας σερβιτόρος να χρηματοδοτήσει με 10 εκατομμύρια ευρώ αυτές τις ενέργειες;

Ποια ήταν λοιπόν η Rfa; Η εταιρεία αυτή φερόταν να έχει πλήθος συναλλαγών με τις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη, καθώς μεσολάβησε στην πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, λάμβανε απευθείας δάνεια από την Dimera (offshore εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη), ενώ είχε συναλλαγές με AtlantisOPEN και Σουρωτή. Με λίγα λόγια βάσει του ρεπορτάζ, η εταιρεία του Καλπαζίδη συμμετείχε σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμφερόντων του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη.

Επίσης, στην Rfa, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανήκε και η Paralot, ιδιοκτήτρια του site SDNA.

Την επομένη, η ίδια η Super League (πρόεδρος της οποίας ήταν ο προερχόμενος από την ΑΕΚ Μηνάς Λυσάνδρου), ζήτησε επισήμως διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία κάλεσε ΠΑΟΚ και Ξάνθη για εκδίκαση των καταγγελιών.

ΠΑΟΚ: «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Α. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ» – ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΒΟΛΩΝ

Στις 12/12/2019, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δήλωσε ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία και τη σύνθεση της Ε.Ε.Α. Τότε οι «κουμπαριές» δεν ενοχλούσαν…

Στις 19/12/2019 μετά από μάχη που έδωσαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κατάφεραν να πάρουν αναβολή της υπόθεσης παρότι είχαν δηλώσει ότι δεν φοβούνται τίποτα. Νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 10/01/2020. Η Ξάνθη κατάφερε και πήρε μία ακόμα σύντομη αναβολή για τις 16/01/2020.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι δικηγόροι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είπαν το αμίμητο, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά στον Νίκο Σαββίδη (γιος του) και στην Κυριακή Σαββίδη (σύζυγός του)!

Την ίδια περίοδο, η κ. Ειρήνη Μαρούπα (μέλος της Ε.Ε.Α.) ήταν μόνιμη θαμώνας του πάνελ της εκπομπής «Η Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη στο OPEN του Ιβάν Σαββίδη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Την Δευτέρα 27/01/2020 η Ε.Ε.Α. εκδίδει το πόρισμά της, δεχόμενη με ψήφους 4-1, ότι υφίσταται πολυιδιοκτησία στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και με ψήφους 3-2 εισηγείται τον υποβιβασμό των δύο ομάδων. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν κατά του υποβιβασμού και ζήτησαν αναστολή ήταν η κ. Μαρούπα!

Δηλαδή η Μαρούπα ήταν θαμώνας στο κανάλι του Σαββίδη και ψήφισε κατά του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ. Το πως κατέληξαν να την κατηγορούν οι οπαδοί της ομάδας, παραμένει μυστήριο ακόμα και έως σήμερα…

ΤΟ… ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Η Ε.Ε.Α. εξέδωσε την απόφασή της στις 6 το απόγευμα, την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας ΠΑΟΚ-Βόλος για το πρωτάθλημα της Super League.

Ακόμα και σήμερα, κάποιοι έχουν το θράσος κατηγορούν την επιτροπή ότι η απόφαση εκδόθηκε την ώρα του αγώνα γιατί δήθεν ήθελε να χυθεί… αίμα στις εξέδρες!

Το ερώτημα είναι ποιο αίμα θα χυνόταν; Ποιος θα ήταν ο δολοφόνος και ποιοι οι νεκροί; Στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οπαδοί του ΠΑΟΚ, ενώ ο Βόλος ήταν μία φιλική ομάδα με πλήθος δανεικών παικτών από τον Δικέφαλο. Ποιοι θα έχαναν λοιπόν τη ζωή τους;

Η αλήθεια είναι ότι τρία χρόνια μετά, χύθηκε αίμα στη Θεσσαλονίκη (του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού), άρα δολοφόνοι κυκλοφορούν γύρω μας και δεν χρειάζονται καμία απόφαση της Ε.Ε.Α. για να σκοτώσουν, αλλά στην περίπτωση εκείνη ποιο αίμα θα χυνόταν; Κανένας δεν το απαντάει και κυρίως κανένας δεν το ρωτάει…

Στο μυαλό τους, οι επιτροπές και οι δικαστές πρέπει να φοβούνται τους εν δυνάμει αιματοκυλιστές και να προσέχουν τι ώρα θα εκδίδουν τις αποφάσεις για να μην θυμώσουν οι φανατικοί οπαδοί!

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στα θρασίμια που μιλάνε για αίμα, πως οι επιτροπές στην Ελλάδα δεν θα υποκύπτουν σε δολοφόνους και θα εκδίδουν αποφάσεις Ο,ΤΙ ΩΡΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ! Στο κάτω-κάτω αυτοί που πήραν κάποτε βαθμούς με μεταμεσονύκτιες αποφάσεις και σφράγιζαν εισιτήρια τα ξημερώματα ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ!

«ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΟΥ»

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ξεκινάει πορείες και διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο».

Το ίδιο βράδυ (27/01/2020), ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης δίνει συνέντευξη στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στο OPEN. Μιλάει και εκείνος για κίνδυνο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, για κίνδυνο εθνικής συνοχής, για εθνικό θέμα, κτλ.

Ο ΠΑΟΚ παίζει ξανά το κλασικό του χαρτί… Οι πολιτικοί στρέφονται στο πλευρό του δικεφάλου και τον αγκαλιάζουν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που πρέπει να ακυρωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας (ΝΔ) δηλώνει εξοργισμένος επειδή «το πρωτάθλημα δήθεν παίζεται εκτός γηπέδου». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης επιτίθεται κατά του υφυπουργού αθλητισμού και αναφέρει ότι η ΕΕΑ ελέγχεται από αυτόν. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για κίνδυνο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, τονίζοντας ότι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε με αφορμή το ποδόσφαιρο! Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης που αργότερα έγινε και πρόεδρος της ΕΠΟ, δηλώνει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ! Ακόμα και ο ίδιος ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης καταφέρθηκε δημόσια κατά της απόφασης της Ε.Ε.Α.

Και φυσικά η κυβέρνηση κατέβασε τα παντελόνια λίγες ώρες μετά…

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Δεκαεννέα ώρες (!) μετά το πόρισμα της Ε.Ε.Α., η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία η ποινή του υποβιβασμού για πολυϊδιοκτησία μετατρέπεται σε ποινή απλής αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνευε πλέον με υποβιβασμό, αλλά μόνο με αφαίρεση βαθμών!

Στο SDNA ήταν ξεκάθαροι: «Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη δεν πέφτουν κατόπιν κυβερνητικής απόφασης». Η απόφαση της κυβέρνησης κράτησε τον δικέφαλο στην κατηγορία σύμφωνα με το πορτοκαλί site:

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.

Όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου, ο αθλητικός νόμος προέβλεπε υποβιβασμό που τον επιβάλουν τα αθλητικά δικαστήρια. Αυτό που δεν ξεκαθάριζε ο νόμος, ήταν αν τα αθλητικά δικαστήρια προβαίνουν σε απλή επικύρωση του πορίσματος της Ε.Ε.Α. (αν δηλαδή το πόρισμα είναι δεσμευτικό) ή αν μπορούν να μπουν στην ουσία του και να κρίνουν αν είναι σωστό ή λάθος.

Ο νόμος ανέφερε επί λέξει:

«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον».

Ο νόμος δεν διευκρίνιζε αν το οικείο δικαιοδοτικό όργανο (πειθαρχικό Σούπερ λιγκ και στη συνέχεια επιτροπή εφέσεων) μπαίνει στην ουσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε στη Βουλή τα επιχειρήματα του ΠΑΟΚ ότι η εισήγηση της Ε.Ε.Α. δεν είναι δεσμευτική και το SDNA πανηγυρίζει για τις δηλώσεις του:

Υπήρχε λοιπόν ζήτημα νομικής ερμηνείας. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η εισήγηση ήταν δεσμευτική για τον απλούστατο λόγο ότι ο αθλητικός νόμος που προέβλεπε την ποινή, είναι νόμος του κράτους και δεν μπορεί να ερμηνεύεται και να κρίνεται από ένα ιδιωτικό όργανο όπως το πειθαρχικό της Super League ή η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ή τους διεθνείς οργανισμούς (Cas).

Η εμπλοκή τους ήταν απλώς στην τυπική καταγραφή της ποινής, όπως η υπάλληλος της τράπεζας εισπράττει τον φόρο, χωρίς να εξετάζει αν επιβλήθηκε ορθά.

Αν η ΕΠΟ δεν είχε καταργήσει την ποινή της πολυιδιοκτησίας στον ΚΑΠ, τότε όντως τα αθλητικά δικαστήρια θα μπορούσαν να δικάσουν επί της ουσίας τον ΠΑΟΚ, γιατί αυτά είναι αρμόδια για την ερμηνεία του ΚΑΠ. Όπως είδαμε πιο πάνω όμως, την είχε καταργήσει!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Σε αυτή την περίπτωση ανακύπτει βέβαια ένα φαινομενικά εύλογο παράπονο του ΠΑΟΚ: Κάθε άνθρωπος και κάθε νομικό πρόσωπο που δικάζεται σε αυτό τον κόσμο, έχει δικαίωμα να δικαστεί ξανά δεύτερη φορά. Έχει δικαίωμα σε μια έφεση, σε μια επανεξέταση της υπόθεσής του με κάποιον τρόπο.

Αν τα αθλητικά δικαστήρια λοιπόν δεν μπορούν να κρίνουν στην ουσία το πόρισμα της Ε.Ε.Α. τότε που θα μπορούσε λοιπόν να δικαστεί ο ΠΑΟΚ;

Η απάντηση για όλους τους νομικούς είναι η εξής και είναι απλούστατη: Στα διοικητικά δικαστήρια!

Η Ε.Ε.Α. είναι διοικητικό όργανο της Πολιτείας. Κάθε απόφασή της προσβάλλεται στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια που αποτελούνται από διοικητικούς τακτικούς δικαστές. Ο ΠΑΟΚ όφειλε να πάει εκεί και αν κατάφερνε να ακυρώσει την απόφαση της Ε.Ε.Α. τότε να πάει μετά στα αθλητικά δικαστήρια την ακύρωση και να ζητήσει να μην βεβαιωθεί η ποινή.

Όπως ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στον εφοριακό και να του πει «Δεν σε πληρώνω γιατί δικαιώθηκα στο διοικητικό δικαστήριο».

Τέλεια και παύλα! Τόσο απλά!

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταδικάστηκε από την Ε.Ε.Α., προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώθηκε.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:

Φυσικά, το ίδιο έκανε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Προσέφυγε κανονικά στα διοικητικά δικαστήρια για την κατά νόμον επανεξέταση της υπόθεσής του. Μόνο οι προσφυγές απορρίφθηκαν, γιατί προφανώς το πόρισμα της ΕΕΑ περί πολυιδιοκτησίας κρίθηκε άρτιο.

Στις 27/02/2020 το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές ΠΑΟΚ και Ξάνθης και στις 10/02/2020 το διοικητικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

ΑΝΟΙΞΗ 2020
ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ

Ο ΠΑΟΚ είδε τις προσφυγές του στα διοικητικά δικαστήρια να πηγαίνουν στον βρόντο και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για οποιονδήποτε από το πρώτο έτος της νομικής και πάνω. Η Ε.Ε.Α. είχε εκδώσει ένα πόρισμα και τα διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν κάθε προσφυγή του ΠΑΟΚ και δε χορήγησαν ούτε καν προσωρινή διαταγή για να το παγώσουν.

Από τη στιγμή λοιπόν που το πόρισμα ήταν «ενεργό», τα αθλητικά δικαστήρια της λίγκας και της ομοσπονδίας, είχαν χρέος να βεβαιώσουν την προβλεπόμενη ποινή του αθλητικού νόμου, η οποία μετά την «ντροπολογία» Μητσοτάκη, ήταν αφαίρεση 5-10 βαθμών και όχι υποβιβασμός.

Αυτός ήταν ο λόγος που τα αθλητικά δικαστήρια δεν μπήκαν στην ουσία. Άλλωστε, αν ήταν «στημένα», θα μπορούσαν πολύ απλά να κάνουν ένα copy/paste το σκεπτικό του πορίσματος της Ε.Ε.Α. και θα είχαν μπει στην ουσία. Τόσο απλά!

Το πόρισμα της Ε.Ε.Α. επικυρώθηκε από το πειθαρχικό όργανο της Super League στις 05/03/2020 που επέβαλε ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια επικυρώθηκε και από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ στις 14/04/2020. Ακολούθως, ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΟΚ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΣΤΟ CAS

Το CAS είναι το ανώτατο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο αθλητισμού και εδρεύει στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το δικαστήριο αυτό κρίνει αμετάκλητα τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστικών οργάνων σε όλο τον κόσμο και ο ΠΑΟΚ προσέφυγε εκεί, όπως είχε δικαίωμα.

Το CAS δεν δικαίωσε ποτέ τον ΠΑΟΚ. Το διεθνές αθλητικό δικαστήριο δεν μπήκε ποτέ στην ουσία της υπόθεσης και δεν έκρινε αν υπήρχε πολυιδιοκτησία ή όχι. Ο δικέφαλος του βορρά δεν αθωώθηκε στο CAS, απλώς το διεθνές δικαστήριο ζήτησε να ξαναδικαστεί η υπόθεση στην Ελλάδα για να μπουν τα αθλητικά δικαστήρια στην ουσία, παρότι ο Ελληνικός νόμος δεν το απαιτούσε.

Το CAS βρίσκεται πάνω από τα αθλητικά δικαστήρια και δεν συμφωνεί αυτά να σφραγίζουν κρατικές αποφάσεις. Η νομολογία του θέλει να μπαίνουν τα αθλητικά δικαστήρια στην ουσία και αδιαφορεί για τον νόμο της κάθε χώρας.

Έτσι, αναίρεσε την απόφαση της επιτροπής εφέσεων και ζήτησε από την επιτροπή να δικάσει την υπόθεση, μπαίνοντας στην ουσία.

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Όταν λοιπόν το CAS ζήτησε στις 10/07/2020 να ξαναδικαστεί η υπόθεση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, ξεκίνησε το bullying από διάφορα ΜΜΕ προς τα μέλη της επιτροπής εφέσεων. Έτσι τα μέλη δεν άντεξαν την πίεση και αναγκάστηκαν να παραιτηθούν:

– Στις 13/07/2020 παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων Παναγιώτης Φιλόπουλος και το μέλος της επιτροπής Γεράσιμος Βρυώνης.

– Στις 14/07/2020 τρία αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής εφέσεων, Παγώνα ΠαναγιώτουΧαρίκλεια Ηλιοπούλου και Ιωάννης Παπαϊωαννου αρνήθηκαν το διορισμό τους στην επιτροπή εφέσεων!

– Στις 16/07/2020, παραιτήθηκε και ο εφέτης Στέφανος-Γρηγόρης Φετζιάν.

– Στις 17/07/2020 παραιτήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής εφέσεων Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου και Νίκος Βόκας.

Η επιτροπή εφέσεων έμεινε για μήνες χωρίς μέλη (!) και ο ΠΑΟΚ δεν δικαζόταν.

Η νέα σύνθεση της επιτροπής εφέσεων αποφασίστηκε στις 09/10/2020. Πως ορίστηκαν τα μέλη της; Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, τα μέλη θα τα όριζε ο Προϊστάμενος του Εφετείου (αφού μιλάμε για τακτικούς δικαστές).

Στην Ελλάδα τους δικαστές, τους ψήφισαν οι πρόεδροι των ενώσεων της ΕΠΟ, οι λεγόμενοι και βλαχοπρόεδροι. Μάλιστα τα ποσοστά όσων εξελέγησαν ήταν ποσοστά… Τσαουσέσκου! Κάποιοι δικαστές πήραν 40 ψήφους και κάποιοι… μηδέν!

– Με τι κριτήριο όμως έγινε η ψηφοφορία;

– Τι ήταν αυτό που έκριναν οι βλαχοπρόεδροι στους τακτικούς δικαστές και τους ψήφισαν;

– Είδαν τα βιογραφικά τους; Είδαν τις σπουδές τους;

– Έμαθε ο βλαχοπρόεδρος του κάθε χωριού να κρίνει τους τακτικούς δικαστές της Πολιτείας;

– Γιατί κάποιοι δικαστές πήραν μαζικά όλες τις ψήφους και κάποιοι ελάχιστες;

– Πώς έτυχε συγκεκριμένοι υποψήφιοι δικαστές να έχουν τόσο μεγάλο ρεύμα;

– Ισχύουν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες ότι κάποιοι πήραν χαρτάκι για το ποιους να ψηφίσουν;

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020
ΤΟ… BULLYING ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑΡΕΝΗ

Φυσικά οι δικαστές που πήραν τις ελάχιστες ψήφους ορίστηκαν ως αναπληρωματικοί. Η ζωή τα έφερε έτσι που χρειάστηκε αναπλήρωση και ο αναπληρωματικός δικαστής Γιαρένης πήρε ελάχιστες ψήφους βλαχοπροέδρων, αλλά μπήκε στην επιτροπή.

Τότε κάποιοι αισθάνθηκαν ανασφάλεια και άρχισαν να του επιτίθεται επειδή οι κόρες του ήταν στο τμήμα στίβου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΦΕΣΕΩΝ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επιτροπή εφέσεων κάλεσε τον ΠΑΟΚ να δικαστεί επί της ουσίας σύμφωνα με την εντολή του CAS. Η απόφαση ήταν απαλλακτική για τον ΠΑΟΚ. Η επιτροπή εφέσεων που αποφασίζει βάσει του ΚΑΠ, αποφάσισε να αθωώσει το δικέφαλο για μία κατηγορία που η ΕΠΟ είχε αποποινικοποίησει!

Ωστόσο ο ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο της χώρας. Τα διοικητικά δικαστήρια που είναι αρμόδια, δεν ακύρωσαν το πόρισμα της ΕΕΑ μέχρι σήμερα. Απλώς η επιτροπή εφέσεων, αρνήθηκε (με δική της αιτιολόγηση) να επιβάλει στον ΠΑΟΚ τις ποινές που έκριναν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας!

Για να φτάσουμε δηλαδή στην απαλλαγή του ΠΑΟΚ χρειάστηκαν τα εξής:

– Η κυβερνητική τροπολογία που μετέτρεψε τον υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών.

– Το bullying στους δικαστές της επιτροπής εφέσεων που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

– Η εκλογή νέας επιτροπής από τους «βλαχοπροέδρους» των ενώσεων με ψηφοφορία στη Θεσσαλονίκη.

– Το bullying στον δικαστή Γιαρένη που είδε στα μανταλάκια τις κόρες του.

Και όμως, παρόλα αυτά, στον ΠΑΟΚ έχουν το θράσος να μιλάνε για στημένες επιτροπές επειδή ένα μέλος της ΕΕΑ ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά!

Ε και; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Απαγορεύεται; Υπάρχει εντοπιότητα πανεπιστημίων; Αν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αυτό θα σήμαινε ότι θα ευνοούσε τον ΟΦΗ;

ΟΠΑΔΟΙ ΠΑΟΚ:
«ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΟΥΣΑΤΕ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ»!

Οι βαθμοί επιστράφηκαν στον ΠΑΟΚ και παρόλα αυτά ο δικέφαλος έχασε το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό ο οποίος έκανε δύο φορές πάρτι στην Τούμπα. Επίσης οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν το δικέφαλο και στο κύπελλο το οποίο και κατέκτησαν!

Το αφήγημα του οργανισμού του ΠΑΟΚ βέβαια ήταν ότι ταλαιπωρήθηκε από τη δικαστική περιπέτεια και γι αυτό έχανε στα γήπεδα!

Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι την ίδια περίοδο ακριβώς, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την εισήγηση υποβιβασμού από την επιτροπή δεοντολογίας με κατηγορίες για στημένους αγώνες.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν είχε μία κυβερνητική τροπολογία να σβήσει τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Για τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει η αθώωση, ο ερυθρόλευκος οργανισμός ζούσε με τη δαμόκλειο σπάθη του υποβιβασμού και παρόλα αυτά κατέκτησε το νταμπλ και έκανε θριάμβους στην Ευρώπη.

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ CAS;

Μετά την απαλλαγή του ΠΑΟΚ στην επιτροπή εφέσεων, ο Ολυμπιακός είχε το δικαίωμα ως διάδικος να προσφύγει στο CAS και δεν το έκανε. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ επιχειρούν να χλευάσουν τη στάση του Ολυμπιακού και λένε ειρωνικά «Γιατί δεν πήγατε στο CAS;»

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβερνητική τροπολογία που γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από τον κίνδυνο του υποβιβασμού, προέβλεπε ότι οι ποινές για πολυϊδιοκτησία επιβάλλονται «στο τρέχον πρωτάθλημα» στο οποίο θα διαπιστωθεί η παράβαση.

Ακόμα λοιπόν και αν ο Ολυμπιακός πήγαινε στο CAS, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η σεζόν θα είχε τελειώσει και ο ΠΑΟΚ θα έμενε ατιμώρητος, καθώς οι παραιτήσεις των δικαστών και η καθυστέρηση στην εκλογή των νέων δικαστών τρέναρε τη διαδικασία προς όφελος του δικεφάλου και η τροπολογία της κυβέρνησης είχε φροντίσει να τον προστατεύσει διπλά.

Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Όπως είδαμε, οι αρχικές προσφυγές ΠΑΟΚ και Ξάνθης στα διοικητικά δικαστήρια, απορρίφθηκαν. Αναφορικά με τις τελεσίδικες αποφάσεις τους, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία πληροφορία περί ανατροπής του πορίσματος της Ε.Ε.Α. Άλλωστε, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα το είχαν κάνει «σημαία» στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τα μέσα που τη στηρίζουν. Αντιθέτως, τηρούν άκρα του τάφου σιωπή.

Εφόσον δεν υπάρχει ανατροπή του πορίσματος, τότε αυτό ισχύει κανονικά, ό,τι και αν αποφάσισαν οι δικαστές που επέλεξε η ΕΠΟ, κάνοντας δική τους αξιολόγηση της υπόθεσης.

Φυσικά, σε περίπτωση τελεσίδικης απόρριψης των διοικητικών προσφυγών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η υπόθεση μπορεί να ανακινηθεί οποτεδήποτε μελλοντικά, με καταγγελία στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου τα σχετικά πειθαρχικά αδικήματα είναι απαράγραπτα.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι, από την πλευρά μας, σας παρουσιάσαμε το πιο αναλυτικό αφιέρωμα και χρονολόγιο με όλα όσα συνέβησαν σε αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση, παραθέτοντας ντοκουμέντα και αλήθειες και όχι ψέματα και αφηγήματα, όπως κάποιοι άλλοι. Τα συμπεράσματα για την ουσία της υπόθεσης, ανήκουν σε εσάς…

ΕΛΛΗΝΑΣ

-/-

ΥΓ.

1.

Η “MIT” κυνήγησε άσχημα την “Μοσάντ”! Νέες λεπτομέρειες από την κατασκοπευτική επιχείρηση

Η “MİT” είχε καταστρέψει το δίκτυο 46 ατόμων της Μοσάντ στην Τουρκία. Η καταδίωξη του κελλιού της “Μοσάντ” στην Τουρκία ξεκίνησε με τις δηλώσεις άλλου κατασκόπου, που πιάστηκε πριν από 3 χρόνια. Με τις εργασίες που έγιναν με την “MASAK”, το χρηματικό δίκτυο της “MOSSAD” στην Τουρκία… ξεμπέρδεψε.

22.01.2024 
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, προέκυψαν νέες λεπτομέρειες της επιχείρησης που διεξήχθη από ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) και της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Κωνσταντινούπολης εναντίον κατασκόπων της Μοσάντ, αποτελούμενη από 46 άτομα, στις 2 Ιανουαρίου.

Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν χάρη στον Muhammed Salhab, ο οποίος έλαβε ειδική εκπαίδευση κατασκοπείας στο εξωτερικό από πράκτορες της Mossad, ενώ σπούδαζε ιατρική στο Ικόνιο το 2021, όπου και συνελήφθη.

Η επιχείρηση που έγινε κατά 16 κατασκόπων της Μοσάντ πριν από 3 χρόνια έγινε επίσης με την παρακολούθηση της διακίνησης χρημάτων των ταχυμεταφορών της Μοσάντ.

Η MİT και η MASAK ερεύνησαν τις κινήσεις των λογαριασμών του Salhab, ο οποίος συνελήφθη πριν από περίπου 3 χρόνια. Αποκάλυψε το δίκτυο μέσω του οποίου πολλοί πράκτορες και αγγελιαφόροι της Μοσάντ έστελναν χρήματα στον Σαλχάμπ στην Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι τα στελέχη της Mossad με το όνομα Mark Consul, Alexandru Dorin Siretean και Ahmad Kilany, που έστειλαν χρήματα στον Salhab, έστειλαν επίσης χρήματα στους λογαριασμούς πολλών από το δίκτυο 46 ατόμων και κατέρρευσαν το δίκτυο.

ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Η τ/”Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών” απέστειλε επιστολή στην τ/Αστυνομία στις 20 Δεκεμβρίου.

Σ’ αυτήν αναφερόταν ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων Διαδικτυακής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ (İÇOM) θα στόχευε Παλαιστίνιους υπηκόους και τις οικογένειές τους που διαμένουν στην Τουρκία και σε αυτό το πλαίσιο, 26 άτομα που συνδέονταν με 7 ξένους αριθμούς GSM που ανήκαν στην İÇOM αναγνωρίστηκαν ένα κατά ένα.

Εκτός από αυτά τα 26 άτομα, εντοπίστηκαν άλλα 20 άτομα που μετέφεραν χρήματα μέσω της Western Union που παρείχε η İÇOM.

Καταδίωξη, ΛΗΣΤΕΙΑ, ΑΠΑΓΩΓΗ

Η İÇOM επικοινώνησε με 46 άτομα δημοσιεύοντας αγγελίες εργασίας μέσω εφαρμογών Telegram και WhatsApp και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την πρώτη επαφή, πραγματοποιήθηκε επαφή μέσω ξένων αριθμών GSM. Η επικοινωνία διατηρήθηκε χωρίς βιντεοκλήσεις ή φωνητικές κλήσεις, δηλαδή μόνο μέσω μηνυμάτων.

Στόχος του ήταν να επωφεληθεί από τους υπόπτους σε τακτική βάση, όπως εξ αποστάσεως προμήθεια πόρων και έρευνα για τους στόχους τους στο πεδίο, αναγνώριση, λήψη φωτογραφιών βίντεο και δημιουργία ενημερωτικών σημειώσεων σχετικά με αυτό, καθώς και επίθεση, τραυματισμό, καταδίωξη, ληστεία και απαγωγή. .

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟΥΣ

Οι πληρωμές στους υπόπτους έγιναν από χώρες όπως η Κίνα, η Ισπανία, η Κένυα, η Γαλλία, η Ρουμανία, η πΓΔΜ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω Western Union, Havala και Moneygram.

Σύμφωνα με ευρήματα, ένα από τα μέρη που χρησιμοποιεί η Μοσάντ για τη στρατολόγηση πρακτόρων είναι οι σελίδες σε ομάδες στο Facebook όπου Άραβες πολίτες αναζητούν δουλειά. Εδώ παγιδεύει ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες με προσφορές σε δολάρια και ευρώ.

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Ένα από τα μέρη όπου η Μοσάντ έπεισε ανθρώπους αραβικής καταγωγής που ζούσαν στην Τουρκία να κατασκοπεύσουν το Ισραήλ ήταν το πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών που ονομάζεται “Speaky”, το οποίο παρέχει διαδικτυακά αμοιβαία μηνύματα.

Ένας από τους υπόπτους, ο Luey M., με την κωδική ονομασία “Lucy”, δήλωσε στην κατάθεσή του ότι γνώρισε το πρόσωπο με το όνομα “Belgian Sera”, καταχωρισμένο στο όνομα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα.

Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο Luey M. είχε τραβήξει μια φωτογραφία μιας τοποθεσίας στο τηλέφωνό του από ένα άτομο με το όνομα “Belgian Sera”.

34 ΥΠΟΠΤΙΚΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ, 12 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ

Στην επιχείρηση που πραγματοποίησε η MİT στις 2 Ιανουαρίου, συνελήφθησαν 34 από τους 46 υπόπτους, ενώ 12 διαφεύγουν την σύλληψη!..

Συνελήφθησαν 15 από τους 34 υπόπτους που τέθηκαν υπό κράτηση. Για 8 από αυτούς λήφθηκε απόφαση απέλασης. «Προϋπόθεση δικαστικού ελέγχου» και «απαγόρευση εξόδου στο εξωτερικό» επιβλήθηκε στους 11 υπόπτους στο κελλί.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SABAH / MUSTAFA SAIT ÖZKAN
Ερκάν Ταλού / Haber7.com – Εκδότης ξένων ειδήσεων

2.

Ο Έλληνας απόστρατος αντιναύαρχος παραδέχτηκε: Δεν μπορούμε να προλάβουμε την Τουρκία σε όπλα

Ο απόστρατος Aντιναύαρχος Σπυρίδων Κονιδάρης, στην Ελλάδα, είπε, «Δεν μπορούμε να προλάβουμε την Τουρκία, όσον αφορά τα όπλα». Αξιολογώντας τί θα γινόταν σε περίπτωση σύγκρουσης στο Αιγαίο, ο Κονιδάρης είπε: «Δεν έχουμε τη δύναμη να πολεμήσουμε με την Τουρκία»!..

25.01.2024 

Ο Κονιδάρης συνέκρινε το ελληνικό ναυτικό με το τουρκικό, σε ερώτηση  που του τέθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή που συμμετείχε.

“ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ”

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προλάβει την Τουρκία όσον αφορά τα όπλα, ο Κονιδάρης είπε: “Πάντα κρυβόμαστε πίσω από αυτή την πρόταση. Έχουμε πλεονέκτημα σε ό,τιο αφορά το προσωπικό. Ωστόσο, ενώ έχουμε πλοία 30-40 ετών, η άλλη πλευρά έχει νεότερη τεχνολογία και όπλα με πλοία ηλικίας 5-7 ετών.” “Όταν συμβαίνει αυτό, το πλεονέκτημα προσωπικού μας καθίσταται ανεπαρκές”, συμπλήρωσε.

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν οι Έλληνες έχουν την δυνατότητα να πολεμήσουν στο Αιγαίο μ ετους Τούρκους, ο Κονιδάρης απάντησε: «Έχουμε, αλλά δεν έχουμε την δύναμη να τον συνεχίσουμε. Όλοι λένε ότι μια… θερμή σύγκρουση θα διαρκέσει μια ή δύο ώρες και πως οι ΗΠΑ αν θα γίνει μια τέτοια σύγκρουση θα επέμβουν!»

Ο Κονιδάρης επεσήμανε επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως η Λιβύη και η Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει δύναμη παντού, όχι μόνο στα νησιά απέναντι από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Α.Α
Μουχάμετ Μπινίτσι / Haber7.com – Night Editor
3.

Savaşa evrilmiş jeopolitik gerilim

MEHMET ALİ BAL
HABER7 YAZARI

Savaşa evrilmiş jeopolitik gerilim.

  • 22.01.2024

-Savaş karmaşık bir süreçtir-

John Keane, Şiddetin Uzun Yüzyılı kitabında savaşın zamanla zararlarını azaltacak biçimde yarışmalara ve oyunlara dönüştüğünü anlatır. Elbette ki mutlak anlamda savaşsız bir barış dünyası mümkün görünmemektedir. Yazarın bu ifadesini sportif yarışma ve oyunlar savaşın değişmiş barışçıl yüzünden biridir” şeklinde değiştirebiliriz.

Şu halde tekrar konumuza dönelim bu metafor üzerinden, savaş neye benzer? Savaş nedir? Birçok insan için savaş silahların konuştuğu kanın döküldüğü son anda yoğunlaşan bir olgudur. Halbuki bugün hepimiz daha fazla biliyoruz ve bilincindeyiz ki, savaş uzun ve ve karmaşık bir süreçtir. Bu birinci tespitimizi akılda tutalım.

İkinci olarak ise savaşın aktörleri veya bileşenleri sadece savaşanlardan ibaret değildir. Çağlar boyunca savaş savaşan kahramanların uhdesinde kalmıştır. Halbuki günümüzde asker veya savaşan aktörler savaşın aktörlerinden veya bileşenlerinden biridir. D. Eisenhower’ın İkinci Dünya Savaşı yıllarında söylediği “Savaşın şoven bir kahramanlık olarak görüldüğü dönemler geride kalmıştır” sözü tam da bunu anlatmaktadır. Sovyet- Alman Nazi savaşı sırasında sanayiinin özellikle de savunma sanayiinin Doğuya taşınmasında önemli rol oynayan Nikolay Alekseyeviç Voznesensky de Eisenhower’ı teyit etmektedir: “İkinci Dünya Savaşı bir motorlar savaşıdır. Kaybedilen bir uçağın veya tankın yerine yenisini üretebilen savaşı kazanır.” Gerçi geçmiş dönemlerde de bu fikrin farklı bileşenlerini ifade edenler yok değildir. Mesela Napolyon’un “Piyade karnı üzerinde yürür” sözü ile “Et yiyince başka savaşıyor asker” sözü tam da bu hususları anlatmaktadır.

Özellikle İki büyük dünya savaşında savaşın finansmanı önem kazanmıştır (Birinci Dünya Savaşı finansmanı ile ilgili D. Fromkin) İç ve dış piyasalardan borçlanabilme yeteneği (N. Ferguson; Paranın Tarihi), daha fazla devlet ile ticaret ortaklığı, vb savaşın özellikle ilerleyen süreçlerini etkilemiştir. Buna ilaveten cephelerdeki muharebelerden çok salgın hastalıklardan meydana gelen can kayıpları, açlık ve donanımsızlık gibi lojistik sorunları, nihayetinde yıllardır savaşan askeri birliklerdeki yorgunluklar ve eve dönüş arzusu cephelerin hiç de hesap edilmemiş sorunları haline gelmişlerdir.

Bu uzun girişi okuyup, savaşın konvansiyonel cereyanına dair yazacağımı düşünmeyin. Bu sunumu tersine mühendislikle algılayıp, savaş öncesi emareleri anlamaya ve yakalamaya çalışacağım. Zira bugünün şartlarında evimizde yaşarken, işyerlerimizde şu veya bu şekilde bir faaliyette bulunurken, dünyanın şu ya da bu bölgesindeki krizleri ve çatışmaları medyada izlerken birçok riskli işareti de kaçırmaktayız. Dünyanın her zamanki gibi olağan bir akış içinde olduğunu düşünmekteyiz değil mi? Sıradan vatandaşların böyle hissetmesi bir nebze normal ancak karar alıcıların, uygulayıcı kurumların böyle bir lüksü bulunmamaktadır.

SAVAŞ KARMAŞIK BİR SÜREÇTİR

İlk tespit üzerinden gidersek, savaşa giden karmaşık süreç bugün daha da tanımsız bir hale gelmiştir. Bunun önemli bir nedeni bugün askeri araçların dışında daha fazla enstrümanın savaşta kullanılıyor oluşudur. Her şeyden önce bir kısım yüksek teknoloji ürünü malzemelerin satış politika/ prosedürünün katılığı (CAATSA yaptırımları- Bunu ABD’nin değil liderlik yaptığı küresel sistemin yaptırımları olarak algılamak gerekmektedir) bilginin hiyerarşik paylaşımı (Güney Kore’nin bazı yüksek teknoloji ürünleri üretimi için yetkilendirilmesi ) veya hiyerarşik odaklanması (Yüksek teknoloji şirketlerinin çok büyük oranda ABD’de toplanması) gibi konular küresel güç mücadelesinin üst düzey konuları olarak ortaya çıkmaktadır. Hiç kuşkusuz bu küresel denklemin rekabete hatta savaşa dönüştüğü en üst düzey alanlardır. Dikkat edilirse bu başlık altında belirttiğimiz konularla ilgili savaş kelimesi veya iması geçmemektedir. Ancak, bu hususlar tam anlamıyla savaşın üst düzey icrasıdır. Nitekim buradaki bazı kavramları dünya kamuoyu son yıllarda daha fazla duymaktadır. Çünkü dünya in altum perfecto (Yüksek mükemmellikte) bir savaş halindedir.

C. V. Clausewitz’i hatırlarsak, “Savaş politikanın devamıdır” diyordu. Eğer savaş hasmın gücünün tamamen imha edilmesi ise ve politik olarak hasmın iradesinin teslim alınması hedefleniyorsa bu amaçlara sadece savaşla veya savaş formunda muharebeler ile ulaşılmaz. Başka formlarada savaş denenir, imhaya matuf başka yöntemlere başvurulur.

MİLLET SAVAŞIN İÇİNDEDİR ANCAK FARKINDA DEĞİLDİR

İşte sıradan güçlerle üst düzey güçler, yüksek askeri liderler ile sıradan olanlar arasındaki farklar bu noktada ortaya çıkmaktadır. Hele sıradan halk ile gerçek savaş liderleri ya da uzmanları arasındaki ayrım da bu noktadadır. Mesela bir millet ya da topluluk savaşın içindedir ancak bunun farkında değildir. Bu farkındalık bilinci ya da kavrayış gücü savaşlarda trajik büyük neticeler doğururlar: Alesia Savaşını ele alalım, Cesar’ın Roma mühendisliğine dayanarak Alesia etrafında kaydırdığı kuşatmacıların önündeki ve arkalarındaki hendekler, kuşatma kazıkları, vb o dönemin Galyalı savaşçıları için başlangıçta çok anlamsız görünmüş de olabilirdi. Ki bu kuşatma mutlak bir imhaya götürdü muzaffer Sezar’ı…

ÇİN CESARET EDEMEDİ

2003 yılında Küresel Savaş Riskleri üzerine bir makalede “Dünyada Ağır bir harp havası var” demiştim. O tarihten bu yana dünyanın bazı sınırlanmış bölgelerinde konvansiyonel savaşlar gördük. Bazı Batı metropollerinde ve bizim metropollerimizde asimetrik savaşın saldırılarına şahit olduk. Ancak, Ağır harp havasını tüm dünya milletleri teneffüs etmedi, ettiğini de anlamadı. Ancak, bugüne geldiğimizde olaylar silsilesinin ağır sonuçlarını gördük. Mesela Japonya ve Almanya dünya ekonomik sıralamasındaki yerlerinden geriye düştüler. Fransız İmparatorluğu parçalandı, hala da süreç devam ediyor. Avrupa Devletleri güç kaybettiler. Amerika kendi kendini tasfiye ederek hegemonya güçlerden birine dönüştürdü (Başka bir seçeneği de yoktu, en rasyonel yolu seçti.), boşalttığı süper güç angajmanlarını ise Çin yüklenmeye cesaret edemedi. Elbetteki bu basit bir psikolojik hadise değildir; aksine somut sayılar, istatistikler ve farklı parametrelere göre esaslı bir güç analizinden kaynaklanmaktadır.

Bugüne geldiğimizde artık bambaşka emareler görüyoruz, yani savaşın emarelerini. Bunun özellikle son dönemde gördüğümüz emarelerin en önemli sebeplerinin başında üst paragrafta sunduğumuz durum gelmektedir. ABD mutlak süper güç angajmanlarından kendini eşitler arasında birinci hegemonya güç düzeyine tasfiye etmiştir. Ancak, güç pozisyonunu devam ettirmek için küresel istikrarsızlık üzerinde bir politika izlemektedir. Oyun kurucu değil, düzen bozucu bir rol oynamakta, daha çok kaba güce başvurmaktadır. Çin ise ekonomik ve sistemik olarak bağımsız bir süper güce evrilmektedir, ancak düzen kurucu olma pozisyonunda değildir, kolay kolay olacağa da benzememektedir. Ancak, ABD ve müttefiklerine karşı meydan okuma potansiyeli olan bir güç olarak (Challenger power) ortaya çıkışı küresel düzlemde orta ölçekli güçleri (Ben raptor diyorum) agresif davranmaya ve en azından küresel düzenin büyük aktörleri arasında tercihli diplomasi yapmaya teşvik etmiştir. Bu mutedil ifadelerin özü şudur ki küresel düzen yara almıştır, kaos başlamıştır, kaos yarıklarından stratejik ve vahşi bölgelere sızan devlet dışı kontrolsüz unsurlar (terörist gruplar, özgürlükçüler, radikaller, vb şiddet grupları) da etkili olmaya başlamışlardır. Bütüncül açıdan baktığımızda bunların hiçbiri münferit, bağlantısız ve kendiliğinden olma olasılığı taşımamaktadırlar.

Hiç sözü dolaştırmadan söylersek, bütün bu olanların anlamı savaşın başladığı hatta şiddetlendiğidir! Eğer devlet ve millet olarak yaşamak istiyorsak, bu gerçeğe göre hareket etmek mecburiyetimiz vardır. Zira savaş geldiği an bütün sabiteler alt üst olur.

SAVAŞIN AKTÖRLERİ VEYA BİLEŞENLERİ SADECE SAVAŞANLARDAN İBARET DEĞİLDİR

Eğer bir güç geçmişte yaşanan benzer olaylardan ders alabilecek derecede bir akıl merkezine sahip ise savaşta savaşın bütün bileşenlerini içeren bir strateji ve icraya yönelir. Dolayısıyla günümüzün savaşan küresel güçlerini geçmişin birikimine sahip güçler olarak kabul ediyorum.

Savaşların farklı bileşenleri olduğu gerçeği ağır sonuçlar doğuran savaşlardan sonra anlaşılmıştır. 2. Dünya Savaşı öncesi “Almanya savaş girerse 6 aylık kaynağımız var” diyen korgeneralin raporu dönemin nazi üst yönetimi tarafından dikkate alınmamıştır. Ancak, savaş uzadıkça sofistike Alman savaş aygıtının hareket edemeyeceği acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Şu halde savaşın bileşenleri ve aktörleri nelerdir veya kimlerdir sorusuna açık ve sade cevaplar verelim (Bu elbette ki tamamlanmış bir kiste değildir. Tam liste başka bir yazının konusu olabilir).

SAVAŞIN AKTÖRLERİ/ BİLEŞENLERİ

Bu iki salt askeri alana münhasır konudan çok daha önce savaşın siyasi liderliğinin mahiyetini vurgulamak gerekir. Savaşların küresel veya bölgesel, yüzeysel ya da derinlikli, şiddet yoğun veya inşa yoğun keyfiyetleri belirleme gibi hususlarda nihai karar alıcı siyasi vizyondur liderlik savaşın bileşenleri ve aktörleri piramidinin en üst kısmında yer almaktadır. Unutmayalım ki, siyasi karar daha başta savaşın sonucunu etkilemektedir. Zira siyasi karar, savaşın tüm bileşenlerini değerlendirdikten sonra alınan rasyonel bir karar olmalıdır.

1. Kurmay kadro ve beşeri unsur: Savaşları iyi yetiştirilmiş ve senkronize olmuş bir kurmay kadro yönetebilir. Aynı zamanda savaşı yüklenebilecek ve kısa sürede seferber edilebilecek bir beşeri zemin de olmalıdır.

Kurmay kadro: Askeri alan başta olmak üzere savaşı kazanmaya matuf tüm teknik ve teknolojik alanlarda temel eğitim almış, saha pratiğine sahip bir kurmay ve yönetici sınıfa sahip olunmalıdır. İki ayrı alanda vurgu yapmak istiyorum: Birincisi büyük bölge dizaynını yapabilecek saha generalliği kadrosuna sahip olmak elzemdir. İkincisi ise özellikle David Patreus’un vurguladığı “Küçük Birlik Liderliği/ Komutanlığı” ihtiyacının karşılanmasıdır.

Beşeri Unsur: Her ne kadar günümüzde sanal zeka platformları kullanılmakta ise de büyük konvansiyonel savaşlarda yeterli beşeri unsura sahip olmak önemini korumaktadır. Halen bu durum savunma harcamalarını sıradışı artırmış olan Japonya ve Almanya açısından hayati ihtiyaçtır. Diğer yandan beşeri unsurun olması yanında seferber edilme keyfiyeti önemlidir. Günümüzde buna ilaveten teknolojik harp malzemelerini\ aletlerini kullanabilecek eğitim ve deneyime sahip eğitimli nüfus önem kazanmıştır.

2. İnovatif kapasite: Devletlerin büyüklüğü etkin olmak için yeterli değildir. Sivil ve askeri alanlardaki inovatif kapasite tarihte olduğu gibi bugün de belirleyicidir. Sanayii Devrimi sonrası Bilgi Çağına geçişten itibaren bazı harp malzemeleri ve cihazlarının bazı kısımlarının üretilebilmesi yanıltıcı olabilmektedir. Buradaki inovatif kapasite entegre inovatif kapasitedir. Yani bilgi ve teknolojinin gerçek mülkiyetine sahip olma keyfiyetidir. Bir kritik üretimin başlangıcından son ürün çıktısına kadar rekabetçi bir performansta gerçekleştirilmesidir. Günümüzde bilgi ve teknolojinin küresel hiyerarşisinin tam anlaşılamaması yanlış anlamaya neden olmaktadır. Burada hedef en üst düzey üretimin bilgisine sahip olmaktır.

3. Ekonomik/ finansal kapasite: Savaş ciddi bir ekonomik ve finansal alt yapı gerektirir. Özellikle topyekün ve uzun süren savaşlarda bu iki husus hayati önem taşımaktadır. Sivil ve askeri üretim altyapısı savaşı her aşamasında ihtiyaçtır. Üretim altyapısının ve diğer tüm askeri askeri üretimin gerçekleştirilmesinde ekonomik organizasyon ve finansal birikim belirleyici olmaktadır. Büyük güçlerin savaş durumlarını üretim röntgeni alındıktan sonra daha net tanımlayabiliriz.

Savaşın finansal yapısı üzerine bütüncül harp çalışmaları yapan uzmanlar daha fazla durmuşlardır. İnsan zihni ve devlet aklı geliştikçe bu konu daha da belirginleşmektdir. Rothschild ailesinin bir üyesinin dediği gibi “Biz parayla savaş yaparız, barış yaparız”. Finans kaynağı her iki durumda da temel bir koşuldur. Her iki büyük dünya savaşında da daha önceki İngiltere- Hollanda küresel savaşlarında olduğu gibi devamlı akan bir finansal yetenek belirleyici olmuştur.

Dünyanın bütünleşmeye başladığı zamanlardan itibaren savaş yapan gücün müttefiklerinin ekonomik ve finansal kapasitesi, yönelimleri, zaaf ve üstünlüğü de dikkate alınmıştır.

4. Diplomatik ve istihbari Kapasite: Diplomatik ve istihbari kapasite savaşın devletler veya tarafları olan aktörleri ve bileşenlerini duruma göre bir araya getiren ya da ayrıştıran, karşı ittifak sistemlerini ifsat eden, rakiplerin savaşma kapasitelerini analiz eden hatta işlevsiz kılan kıymetli bir kapasitedir. Bir bakıma güç zaaflarını belli bir dereceye kadar telafi etme kapasitesi vardır. Ancak, şu yanılgıya da düşmemek gerekir ki, bu nihai belirleyici değildir, yardımcı bir unsurdur. 16. Yüzyıl Hollanda diplomasisi ve ticari kapasitesini, Osmanlı gücünün devletleşme ve bölge gücü olduğu dönemdeki diplomasisini, SSCB’nin 2. Dünya Savaşı öncesi istihbarat kapasitesini (Cambridge Beşlisinin sızdırdığı hayati önemdeki belgeleri incelemenizi öneririm) örnek verebiliriz. Özellikle küresel savaşlarda ekonomik çoklu ortaklı yapıya dayanan güçler gibi diplomatik ve istihbari alanda da yayılabilme kapasitesi olan güçler daha avantajlıdır. Elbette bu konuda son önemli vurgu karşı istihbarat üzerinedir. Diplomatik ve istihbari açıdan nüfuz gücü arttıkça bu güce sızma riski de artmaktadır. Savaşın sonucunu zekaların eşitsizliği belirler. Bu açıdan, insan aklına dayalı güçler, yani insan aklının özgürlüğünü önde tutan güçler daha başarılı olmaktadırlar.

SAVAŞIN BİLEŞENLERİ KAVRAMININ KABULÜNÜN DOĞAL SONUCU

Savaşın bileşenleri ve aktörleri kavramını kullandığımız andan itibaren “Organizasyon” kavramı/ sorunsalı ortaya çıkmaktadır. Buna askeri anlamda “Topyekun Seferberlik Hazırlık Durumu” denilmektir. Başta topyekun kavramını özellikle bileşenleri vurgulamak maksadıyla kullandım. Topyekun seferlik hazırlık durumu denilince en güçlü vurgu savaşa hazırlık ve senkronizasyon zorunluluğu üzerinedir. Şunu belirtmekte fayda vardır, savaşta kaynaklara sahip olmak yeterli değildir, bu kaynakları senkronize ve etkili ve zamanında kullanmak gerekmektedir ki buna da lojistik yeteneği diyoruz. Savaş tam bir emir komuta birliği gerektirdiği gibi seferberlik hazırlıkları da savaşın tüm bileşenlerinin rasyonel birliğini gerektirir. Bunun savaş esnasında yapılanından farkı rasyonel birlik olmasıdır. Halbuki savaşta emir komuta bazen akıl sınırlarını farklı nedenlerle aşabilir.

Son yapılan büyük savaşlar göstermiştir ki, savaş öncesi bileşenlerin ve aktörlerin birliği savaşın sonucunu belirlemektedir. Savaşın askerlerle icra edilen son aşaması çok spesifik bir nihai prosedür ve olgudur.

SONUÇ YERİNE

Yukarıda sunduğum analiz süreçlerini hem geçmişteki büyük savaşlara hem de bugünkü duruma tatbik edebiliriz. Kısaca teorinin somut karşılıklarını işaret edip geçelim. 1990’ların sonundan itibaren küresel savaş mekaniği çalışmaya başlamıştır. 2000’li yıllar ise yeni küresel aktörlerin yer değiştirdiği bir hızlandırılmış sürece yataklık yapmıştır. Mesela 2005 yalında yayımlanan bir bölgesel güçler kitabında Çin bir bölgesel güç olarak yer almaktadır. Ancak bu durum hızla değişmiştir. Keza ekonomik büyüklüklerine göre yazılan sıralamada değişiklikler görülmeye başlanmıştır. Bu güç transferlerinin ve değişimlerinin sancısız olabileceğin, düşünmek mümkün değildir. Nitekim 2000’li yolların başında ABD’nin içindeki sembolik merkezler vurulmuştur, ki bu büyük dünya savaşlarında bile olmamış bir saldırıdır. ABD bu saldırılardan dolayı iki uzak ülkeye askeri operasyon düzenlemiştir.

Küresel sistemin yerleşik sınırları değişmeye başlamıştır. Bazı ülkelerde iç karşıklıklar, çatışmalar bazı ülkelerde ise devletler arası gerilimler artış göstermeye başlamıştır. Adına asimetrik terör, ayrılıkçı terör, ideolojik terör ne denirse densin artık çoğunun arkasında bir başka dominant gücün etkisi olduğu herkesin malumudur. Bugüne geldiğimiz süreçte ise Suriye savaşı, Ukrayna savaşı, Gazze savaşları büyük ölçüde küresel ölçekli sorunların dışavurumudur. Bazen vekiller aracılığıyla bazen de kısmi olarak asıl aktörlerle yayılan bu savaşların yayılma istidadı daha da güçlenmektedir. Nitekim en son İran’ın Kuzey Irak saldırılarını konulurken bir anda Pakistan ile olan karşılıklı füze saldırıları ve top atışları bu yayılma yönünü belirlemek konusunda biraz daha dikkatli olmamızı hatırlatmaktadır.

TOPLUMLAR ADIM ADIM SAVAŞA PRİSKOLOJİSİNE HAZIRLANIYOR

Başta ifade ettiğimiz bazı yaptırımlar, sınırlamalar yanında savunma sanayiine yönelik büyük güçlerde görülen üretim artışı ve dışa yönelik sınırlamalar bir savaş hazırlığının meşhut kanıtlarıdır. Keza devletlerarası bloklaşmaların sivil ekononomik işbirliği mantığından ziyade savaş hazırlığına matuf olduğu anlaşılmaktadır. Dünyanın belirleyici ülkelerindeki toplumlar adım adım savaş psikolojisine hazırlanmaktadırlar. Bu konuda medyanın haberlerine, devletlerin tavırlarına bakmak yeterli olur. Keza büyük devlet istihbarat ve diplomasi aygıtlarının faaliyetlerinin hızlandığına da şahitlik ediyoruz. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki yabancı askeri ve istihbari güçlerin varlıklarının ve faaliyetlerinin artışının savaş ve sonuç odaklı olduğunu düşünmek lazımdır.

Ezcümle savaş gelir ve bütün sabiteleri değiştirir fikrimizi tekrarlamak istiyorum. Bu kısa yazı çerçevesinde kendi durumumuzu da analiz edebilmeyi gerekli görüyorum. Çünkü sanıyorum tam da savaşın ortasındayız.

Mehmet Ali Bal – Haber7

-/-

“ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 19:00“!

ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΕΒ. ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ… ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ (14-02-2024)!

-/-