ΘΡΙΑΜΒΟΣ – ΝΙΚΗ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Ερασιτέχνης Ολυμπιακός: «Χρόνια πολλά, Θρύλε των γηπέδων!»

Ερασιτέχνης Ολυμπιακός: «Χρόνια πολλά, Θρύλε των γηπέδων!»
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 
Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, με μία όμορφη ανάρτηση, ευχήθηκε για τα 99α γενέθλια του Θρύλου!

«Δέκα Μαρτίου Χίλια Εννιακόσια Είκοσι Πέντε.

Η ημερομηνία ορόσημο που ορίζει τη ζωή μας.

Κόκκινο…

Λευκό…

Όταν το πάθος συναντά τη λατρεία…

Ολυμπιακός και στους αιώνες των αιώνων.

Χρόνια πολλά, Θρύλε»!

-/-

Ο Θρύλος των γηπέδων έγινε 99 ετών! Χρόνια πολλά Ολυμπιακέ!

Ο Θρύλος των γηπέδων έγινε 99 ετών! Χρόνια πολλά Ολυμπιακέ!
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 
Ποιός θα ξεχάσει την πρώτη φορά που βρέθηκε στα «σκαλοπάτια και τα τσιμέντα»; Ποιος θα ξεχάσει το πρώτο γκολ που πανηγυρίσε έντονα φορώντας περήφανα το ερυθρόλευκο κασκόλ με την πιο όμορφη φανέλα στον κόσμο; Αυτή η ημέρα θα έρχεται πάντα για να μας υπενθυμίζει στιγμές όπως εκείνες και άλλες πολλές. Στιγμές που άλλοι δεν μπορούν να ονειρευτούν και να βιώσουν. Ο Ολυμπιακός μας γίνεται 99 ετών. Μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνουμε και εμείς. Ακολουθούν και οι υπόλοιπες γενιές. Φυσικά έχουμε πολλά να ζήσουμε ακόμα με τη μεγαλύτερη καψούρα μας!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΡΥΛΕ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΑΣ!

Η ιστορία του ΘΡΥΛΟΥ μας

10/3/1925. Στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά… Μια ιδέα και μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες πιο πριν παίρνει «σάρκα και οστά». Μια συνάντηση ξεχωριστή ανθρώπων που έχουν κοινό όραμα, κοινή σκέψη, κοινό στόχο. Είναι η πιο σημαντική ημέρα του Ολυμπιακού που έμελλε να γίνει ο Θρύλος του ελληνικού αθλητισμού. Ανάδοχος ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτός «βάφτισε» τον σύλλογο με το όνομα που έχει ακουστεί σε κάθε μήκος και πλάτος αυτού του πλανήτη! Ένα όνομα που επελέγη για να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, το ήθος, την ευγενική άμιλλα, την επικράτηση, εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες. Με τον Μιχάλη Μανούσκο, τον πρώτο πρόεδρο του Ολυμπιακού μας, να προσθέτει τις λέξεις «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Κι έτσι ο Θρύλος απέκτησε το πλήρες όνομά του.

Το ιδρυτικό καταστατικό και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο…

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού ήταν 33: Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού είχε πρόεδρος τον Μιχάλη Μανούσκο, αντιπροέδρους τους Νότη Καμπέρο και Τριαντάφυλλο Κρέμο, γενικό γραμματέα τον Σταύρο Μαραγκουδάκη, ταμία τον Όθωνα Κόκκινο, έφορο τον Παναγιώτη Λαγουμιτζή και μέλη τους Κώστα Κυρίμη, Νίκο Ζαχαρία, Γιάννης Λουλουδάκη, Δημήτρη Σκλιά και Ε. Κασιμάτη.

Με το ιδρυτικό και ιστορικό καταστατικό να αναφέρει στο πρώτο του άρθρο:

«Συνιστᾶται ἐν Πειραιεῖ ὑπό τόν τίτλον “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” Σωματεῖον, οὕτινος σκοπός εἶναι η ἀνάπτυξις τῆς σωματικῆς ἀγωγῆς παρά τῇ νεολαίᾳ καί ἡ κατά πάντα φίλαθλον τρόπον ἐξύψωσις αυτῆς. Τά πρός ἐπίτευξην τοῦ σκοποῦ τούτου μέσα ἔσονται α) ἡ ἵδρυσις ἀθλητικῶν χώρων πάσης φύσεως, β) ἡ ὀργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν ἀθλητικῆς κινήσεως, γ) ἡ ὀργάνωσις ἀθλητικῶν ἀγώνων πάσης φύσεως, ἑορτῶν, ἐκδρομῶν, ὀρειβασιῶν κλπ., δ) ἡ διά διαλέξεων καί ἐκδόσεως ἐντύπων προπαγάνδισις τῆς ἀθλητικῆς ἰδέας καί ε) ἡ διά παντός τρόπου ἀνάπτυξις κινήσεως ἐξυπηρετικῆς τῆς νεολαίας. Ο “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” ἔχει ἰδία σφραγῖδα εἰκονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν ἀθλητοῦ και περί αὐτήν τόν τίτλον τοῦ Σωματείου».

Το έμβλημα και τα χρώματα…

Αυτό που επελέγη ως έμβλημα του Ολυμπιακού ήταν «δαφνηφόρος κεφαλή αθλητού», ο Δαφνοστεφανωμένος Έφηβος! Όσον αφορά στα χρώματα, το κόκκινο και το λευκό. Την ιδέα για αυτά είχε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος. Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, ενώ το λευκό την αγνότητα. Όσον αφορά στον Ολυμπιακονίκη Έφηβο, το έμβλημα του συλλόγου, είναι ο αιώνιος πρεσβευτής της ολυμπιακής κληρονομιάς και ιδέας. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να γράφεται η ιστορία και τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, να έρχονται μεγάλες επιτυχίες, αμέτρητες νίκες, χιλιάδες τίτλος. Και το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ του ελληνικού αθλητισμού να ακολουθεί τον Ολυμπιακό!

Ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος!

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ιδρύθηκε αμέσως, με πρώτο προπονητή τον Γιάννη Ανδριανόπουλο. Το 1925 ιδρύθηκαν επίσης το τμήμα Πόλο, το τμήμα Στίβου και το τμήμα της Κολύμβησης. Το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1926, όπως και το οπλομαχητικό τμήμα. Το 1927 ιδρύθηκε το τμήμα της Κωπηλασίας. Το 1930, ο Ολυμπιακός ίδρυσε ομάδα Χάντμπολ και τμήμα Ποδηλασίας. Το τμήμα Μπάσκετ ιδρύθηκε το 1931. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ιδρυθούν και νέα τμήματα για τον Ολυμπιακό. Τα τμήματα του μπάσκετ Γυναικών και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το 1947, ενώ το 1949 ιδρύεται το τμήμα Ιστιοπλοΐας. Το 1958 ιδρύθηκε το τμήμα Σκοποβολής του συλλόγου. Το τμήμα άρσης βαρών ξεκίνησε τη δραστηριότητά του, το 1960. Το τμήμα πάλης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1961.

Ο πρώτος ύμνος του Ολυμπιακού μας…

Φευγάτε από μπρος, φευγάτε από μπρος

Στο γήπεδο μπαίνει ο Ολυμπιακός

 

Φτερά στα ποδιά, καρδιά μες’ στα στήθια

Που δώσαν θριάμβους σαν παραμύθια

Παίζουν με τέχνη, ατρόμητοι λύκοι

και τα φτερά της, ξανοίγει η νίκη

Πασάρει ο ένας, ο άλλος σουτάρει

Ο εχθρός τα χάνει, σωστός πανικός

Αυτός προσέχει, εκείνος μαρκάρει

Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!

 

Ολυμπιακός, Ολυμπιακός

Παλληκάρια διαλεκτά, της νίκης παιδιά

Δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά

Ένα, δύο, τρία, γκολ, παντού πανικός

Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!

-/-